thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.26
THE POST
           
26
Kövér betiltja a videózást!
Ez is érdekelhet:
Ő Szonja az újszülött szegedi fehér oroszlán!
Mutatjuk hogyan játsszák ki a választási rendszert több lakcím kártyával!
Kisbuszokkal hordják Ukrajnából a Fidesz-szavazókat!
Először ül ma össze a parlament a december 12-ei botrányos-szirénázós ülés után. Az ellenzéki képviselők szerint tiltakozás ma is lesz, de a pupitusfoglalás, vagy éppen a miniszterelnök arcába fütyülés most sok lenne. Az ellenzéknek valahogy viszonyulnia kell a kormány 7 pontos családügyi akciótervéhez. Betiltja-e Kövér László az üléstermi live videózást? - találgatják mindkét oldalon.

Ma először ül össze a parlament a téli szünet után és a botrányos, politikai inzultusoktól, szirénázástól hangos, pulpitusfoglalásos december 12-ei tanácskozás óta - amikor is mindennek ellenére a kormánypártok megszavazták az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvényt.

Az ellenzéki pártok - MSZP, Párbeszéd, DK, LMP, Jobbik - ma délelőtt döntik el, hogy mennyire látványosan tiltakozzanak a parlamentben a tavaszi ülésszak első napján az 1 órakor kezdődő ülésen.
És hogy egységes fellépés legyen-e a Jobbikkal közösen az ülésteremben. Ellenzéki politikusok, akiket tegnap megkérdeztünk, azt mondták: Kövér László házelnököt nem szeretnék fizikailag akadályozni az ülésteremben, a pupitusfoglalás, a miniszterelnök arcába fütyülés 20 centiről, live videózás a miniszteri patkóban, vagy éppen a miniszterelnök székének az elfoglalása most nem aktuális szerintük.

Mivel készül az ellenzék?

"Ilyet egyszer lehet megcsinálni! Most nem biztos, hogy kell egy újabb december 12-e" - mondta munkatársunknak egy balliberális politikus, aki szerint az ismétlésnek akkor lenne létjogosultsága, ha karácsony óta százezrek tüntetnének az utcán. Ha fel is vetődne ilyesmi, ő személy szerint nem értene vele egyet - árulta el.

A teljes ellenzéki bojkott, a százszázalékos távolmaradás a parlamenti ülésekről egy másik forrásunk szerint szintén nem lenne jó ötlet, különösen, ha nem is tudnának hozzá százszázalékos ellenzéki egységet biztosítani. E forrásunk szerint az azonnali kérdésék óráját nem hagyhatja ki az ellenzék, "ez az egyetlen olyan alkalom, amikor közvetlenül szembesíteni tudjuk Orbán Viktort a valósággal". Ez még akkor is megéri, ha mint egyszer már megtette az LMP-s Demeter Mártával, éppen csak "Boldog karácsonyt" kíván érdemi válasz helyett.
Volt, aki szerint az ellenzék látványosan demonstrálhatná az ellenállását Orbán Viktor felszólalásával szemben napirend előtt, ha felállnának, amikor beszél és egységesen hátat fordítanának neki - például egy felirattal a hátukon. Forrásunk a maga részéről az "O1G"-kivetítését a parlamentben, az ülésteremben nem tartaná jó ötletnek, az inkább utcai tüntetésekre való szerinte.

Egy másik ellenzéki képviselő arra emlékeztetett, hogy 2006 őszétől - Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének a nyilvánosságra kerülése után -, a fideszes és a KDNP-s képviselők mindig kivonultak az ülésteremből, ha miniszterelnök szólásra emelkedett, mert nem tartották "legálisnak". Csak a két frakcióvezető, Navracsics Tibor (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) maradtak az ülésteremben, hogy felszólaljanak, reagáljanak a gyurcsányi mondatokra.

Természetesen hatalmas molinókkal is tiltakozhatnak, vagy olyan típusú törvényalkotási obstrukciókkal, amiket a parlamenti házszabály megenged - az embereknek látniuk kell, hogy "a december 12-e előtti üzemmódra nem térhetünk vissza" - mondta egy másik forrásunk.

Mit lép a házelnök?

Kövér László december 12-e után - még a történtek hatása alatt - kilátásba helyezte az üléstermi fegyelmi rend, illetve a szankciók valamilyen szigorítását. Erre még nem készült javaslat, legalábbis Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, KDNP-frakcióvezetője múlt pénteken, a Balatonalmádiba kihelyezett frakcióülés utáni sajtótájékoztatón még nem tudott róla.
Ellenzéki politikusok közül volt, aki elképzelhetőnek nevezte, hogy a házelnök egy házszabályszigorítással betiltja a live videózást, az ülés Facebookon közvetítését a parlamenti ülésteremből, hogy ne legyen "ingyencirkusz".

Orbán célja: a nemzeti négyötöd?

Az, hogy Orbán Viktor felszólal-e ma a parlamenti ülésen napirend előtt, valószínű, a miniszt

erelnök eddig minden szezonnyitó parlamenti ülésen mondott beszédet, amire az ellenzéki frakciók is reagálhatnak arányos időkeretben. Kérdés, hogy Orbán Viktor, aki a Várkert Bazárban már ismertette a kormány családpolitikai intézkedési tervét - és egyenes adásban láthatták a nézők több csatornán is – újra beszél-e erről a parlamentben, vállalva, hogy az ellenzék vitába szálljon az intézkedéscsomag részleteivel. Az utolsó szó - a viszontválasz jogán - persze az ülésteremben a miniszterelnököt illeti meg.

Amennyiben Orbán Viktor a családügyi akciótervvel a "nemzeti négyötödöt" szeretné már építeni - a Nézőpont Intézet online villám felmérése azt mutatta, hogy az emberek 63 százaléka, és még a kormányellenesek 40 százaléka is örül a bejelentett intézkedéseknek -, az ellenzéknek valamilyen (szak)politikai választ kell rá adnia. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap a Vasárnapi újságban megerősítette, hogy a költségvetési és az egészségbiztosítási törvényt, munka törvénykönyvét, valamint az adótörvényeket fogják módosítani és a vonatkozó indítványokat rövidesen, még februárban benyújtja a kormány a parlamentnek.

Arra, hogy az miniszterelnök által meghirdetett 7-es listát ellenpontozva az MSZP-frakció készít-e egy "ellen"-csomagot, például a családi pótlék emeléssel a középpontban, forrásunk nem tudta a választ, de nem is zárta ki ezt. Az embereknek szerinte látniuk kell, hogy nem igazak a fideszes vádak, nem öncélú performanszokra, vagy ahogy a miniszterelnök mondta, "bohóckodásra", képes csak az ellenzék.

Ezek a törvények várhatók tavasszal

De a tavaszi ülésszakban tárgyalják az MTA-tudományos kutatások finanszírozásának nagy politikai botrányt okozott új modelljéről szóló Palkovics-javaslatot is, kinyitják a 2019-es büdzsét, de a Munka törvénykönyvének a módosítására is tesznek indítványt a 7 pontos családügyi akcióterv miatt. Ez utóbbi biztos, hogy lázba hozza az ellenzéket, hiszen a decemberi tiltakozásokat épp a Munka törvénykönyvének a módosítása miatt indították el.

Orbán Viktor a tavaszi parlamenti ülésszakon szintet készül lépni, május 26-án az EP-választáson az EU-ban a "legnagyobbat" akarja nyerni a bevándorlásellenességgel, hogy aztán tovább menteljen az októberi önkormányzati választás felé. Az évértékelőjén meghirdetett 7 pontos családügyi akcióterv, akár középosztályt épít, akár a baloldali teret készül elfoglalni, arra mindenképp alkalmasnak látszik, hogy a parlamenti menetrendet diktálja vele.
"Régóta mondom, de a baloldal ezt valahogy mindig kommunikációs panelnek tekintette: az én politikai krédóm középpontjában a közösségépítés áll. Építettem a Fidesz radikális, rendszerváltó, kispárti közösségét, aztán a polgári körökön keresztül a nagy, néppárti, jobboldali érzelmű közösséget, s most, amikor kormányon vagyunk, építem a baloldalt is magában foglaló nemzeti közösséget, amely ma már a nemzetegyesítés programja révén túlnyúlik az országhatárokon is" - ezt Orbán Viktor még a 2014-es választások előtt mondta a Csak a Fidesz című interjújában. Kormányközeli forrásaink egy héttel ezelőtt, a miniszterelnök évértékelője után azt mondták, hogy a beszédének vektorai ebbe az irányba mutatnak, s mivel idén két választás is lesz, a májusi európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás, Orbán Viktor politikája szintet léphet.

Ugyanakkor az ellenzéki politikusok szinte mindegyike kiemelte, hogy ha volt hozadéka a decemberi-januári ellenzéki akcionizmusnak, tüntetéseknek, akkor az az volt, hogy a parlamenti ülésteremben, az utcán a szónoki emelvényeken és az MTVA-ban kialakult a pártok, politikusok között az ellenzéki szolidaritás, az egység. Ez a májusi EP-választáson nem, de az őszi önkormányzati voksoláson a választási matematika szerint már hozhat a számukra sikert. Az egyeztetéseket - ezek főleg személyi kérdésekről szólnak, polgármester- és képviselő-jelöltek közös állításáról - pedig már most megkezdték őszre is, a "biztos, ami biztos" alapon, akkor is, ha addig még sok víz lefolyik a Dunán - fogalmazott az egyik ellenzéki képviselő.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Választási csalás: 20 ezer, ennyiért szavazunk, akár jóra, akár rosszra!
Végre lecsapott a román szerelvényre a rendőrség!
Újabb kétharmad: durván mozgósít a Fidesz!
Hírhez tartozó kép:
Választási csalás: 20 ezer, ennyiért szavazunk, akár jóra, akár rosszra!
Végre lecsapott a román szerelvényre a rendőrség!
Óvodások előtt parádézott a Fidesz! - a kampányért mindent!
Határon túli magyarok: Orbánra is leadjuk a voksunkat!
Orbán: arra kérem az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak!
A több mint húszezer külföldi magyarban bízik a kormány!
Deutsch pert vesztett: bocsánatot kell kérnie!
Kormány statisztika: több ember tért haza mint amennyi elvándorolt!
Bedugott telefontöltő rázott meg egy kislányt!
Gyulladáscsökkentő szuperételek, melyeket rendszeresen kell ennünk!
Magyarország: lerakták majd felszedték a síneket mert mégsem lesz jó!
A gazdi meghalt és kívánságára a kutyusát is elaltattak!
Egyik papot megverte, a másikat kivégezte a törökbálinti gyilkos!
Liszt és cukormentes vendégváró finomság!
A kormány szerint kizárt hogy róluk is botrányos felvételek kerüljenek elő!
Keményebb kérdések a kerítésnél: miért nem lőnek a behatolókra?
Kiabálnak, koldulnak, maguk alá vizelnek a hajléktalanok!
Durván odaszóltak Orbán Ráhelnek: milyen érzés lopni? - nézd meg a reakciót!
Mészáros 6 milliárd forintnyi állami tenderben volt győztes csak májusban!
Orbánék elviccelik az osztrák botrányt, szerintük a volt alkancellár áldozat!
EU-s szégyenlista: nálunk a legkönnyebb betelepülni!
Halálos balesetet fotózott a magyar férfi, a német rendőr kioktatta miatta! + videó
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Vajna Timinek üzent elhunyt férje!
Mentőt kellett hívni a TV2 munkatársához!
Jelenleg is lángol a békéscsabai malom!
Az EU-nak elege van a magyar közbeszerzésekből, vaskos büntetés jön!
Beismerte bűnösségét a Fideszes vállalkozó: megúszta a börtönt!
Kijátszható a választási rendszer: ezekre kell figyelni!
A magyarok nevében trágárkodott Kovács Zoltán: menj a francba!
Agyonütötte a munkásokat az áram, a főnökök nem tartják magukat bűnösnek!
Azok is szavazhatnak, akiknek nincs lakcímük se Magyarországon se máshol az EU-ban!
Osztrák szálak: nemzetbiztonsági ülést hívtak össze Orbán miatt!
Orbán fél: nem vagyok optimista de szeretném meggyőzni az embereket!
Börtönt kért az ügyész Berki Krisztiánra!
Meghalt Niki Lauda, ilyenek voltak az utolsó hónapok!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Végstádiumú rákos beteget lakoltatnak ki Pécsen!
Több mint 5000-en kérik a kormányt, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Mutatjuk milyen amikor két idióta találkozik az úton!
Nincs vádalku: 12 év várhat Lajcsira!
Romokban a kórház rendszer: 1 hónap alatt 5 milliárdos adósság!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Buszmegállóban élesztették újra az idős nőt ezek a tűzoltók!
Halálra taposott egy embert egy elefánt, mert kövekkel megdobálták a kicsinyét!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Orbánt Tiborcz sikereiről kérdezték, de még válaszolni sem volt hajlandó!
Az év politikai botránya: rejtett kamerás felvétel buktatta le Orbán leendő partnerét!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Mészáros interjú: Nagyon régen szereltem utoljára gázt!
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Balavány: Kövér László már egyáltalán nem normális
Mészáros ügyeit vizsgálja a CRCB korrupciós hivatal!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Ha Orbán nem hátrál, akkor a befektetők elfordulnak Magyarországtól!
Jövőre sem kap segítséget az egészségügy!
Több mint 10 milliót kérnek a lakásukért a Hős utcai lakók!
A hét híre: Tóth Gabi levideózta ahogy eszik!
Kutyusával együtt tűnt el ez a budapesti vállalkozó!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
A facebook kivégezte a kormánypárti médiát! Rengeteg oldalt törölt!
Mónika YouTube csatornája népszerűbb mint anno a műsora volt!
Több mint 10 millió forint adományt küldünk Srí Lankának!
A fideszes polgármester földjei pont ott vannak ahol az új ipari park lesz!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Külföld: Trump megsimogatta Orbán buksiját!
Rekordszennyezés: semmi nem okoz akkora kárt mint az emberiség!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
A hangok mondták a gödi láncfűrészes férfinak, hogy ölje meg az ikertestvérét!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Így fogadta Trump Orbán Viktort!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva