thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.22
THE POST
           
22
Felcsút Cowboy menni Amerika és venni fegyver! - így gúnyolja Orbánt az egész világ!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Fontosnak fontos, de attól még egyáltalán nem kell eltúlozni az Orbán–Trump-találkozó jelentőségét. Fél-egy óra a védelmi beszerzésekről, az energiáról és Oroszországról, majd nagyobb fordulat nélkül minden megy tovább a maga megszokott módján – így lehetne talán a legrövidebben összegezni a magyar kormányfő amerikai útját.

Nem Orbán Viktor személye és nem is a hazai diplomácia fantasztikus sikere, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadja a magyar miniszterelnököt. A washingtoni látogatás valódi okait sokkal inkább az amerikai üzleti érdekek, a regionális politika és az orosz befolyás elleni harc körül kell keresni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön jelentette be a találkozó hírét, amit a Fehér Ház sajtószóvivője kedden erősített meg. Trump és Orbán az amerikai közlemény szerint kereskedelemről, az energiáról és a kiberbiztonságról fog tárgyalni, valamint szóba kerülnek majd a NATO-tagság kötelezettségei is. Lefordítva ez annyit jelent, hogy felvetődik a fegyvervásárlás és az orosz befolyás kérdése, esetleg amerikai-román kitermelésű gáz megvétele a Fekete-tengerről, valamint az sem kizárt, hogy Trump a magyar miniszterelnök orrára fog koppintani, amiért a védelmi kiadásaink még mindig nem közelítik meg a NATO-tagság által megkövetelt két százalékot.

Bár már csak néhány nap van a washingtoni találkozóig, amire az Orbán-kormány gyakorlatilag két és fél éve vár, a fentieken kívül eddig semmilyen információ nem szivárgott ki róla. Ez nem meglepő, hiszen egy ilyen jelentőségű tárgyalás esetében mindkét fél kínosan ügyel arra, hogy sehol ne jelenjenek meg bizalmas részletek. Az sem véletlen, hogy csak most hozták nyilvánosságra a látogatás tényét, az Egyesült Államok elnökének és legfelsőbb vezetőinek esetében nem példa nélküli, hogy az utolsó pillanatban mondanak le valamit. (Mike Pompeo külügyminiszter például kedden néhány órával azelőtt törölte találkozását Angela Merkel kancellárral, hogy gépe landolt volna Berlinben.)

Nem mellékes információ, hogy mióta beiktatták, az amerikai elnök csak Európából 22 ország vezetőjét fogadta, a magyar kormányfő a visegrádi országok vezetői közül is az utolsó lesz. Igaz, Peter Pellegrini szlovák kormányfő nem sokkal előzte meg, ő múlt héten találkozott az amerikai elnökkel. (Arról, hogy a visegrádi országok vezetőinek fehér házi fogadása hogyan illeszkedik Donald Trump Európai Uniót gyengítő törekvéseibe, a friss HVG hetilapban írtunk.)

Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy a washingtoni találkozót hivatalosan körülbelül fél órásra tervezik, de – mint a legtöbb hasonló kétoldalú tárgyalás – szinte biztos, hogy hosszabb lesz. Úgy tudjuk, Orbánt külügyminisztere, Szijjártó Péter kíséri majd el, de mint minden hasonló alkalomnál, ott lesz Szabó László washingtoni magyar nagykövet, sőt az sem kizárt, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is tiszteletét teszi. Valószínűleg nem repül viszont a tengerentúlra Benkő Tibor honvédelmi miniszter, pedig a tárgyalások középpontjában a honvédelmi beszerzések állnak majd. Sőt, tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy Orbán egyáltalán bebocsátást nyert a Fehér Ház kapuján.

Ahogy arra a látogatást először kiszivárogtató Direkt36 is utalt, Donald Trump a „tranzakcionális diplomáciában hisz”. Ez nem mást jelent, minthogy a külkapcsolatokban komoly jelentőséget tulajdonít a gazdasági ügyleteknek. Röviden:

ha Magyarország sok pénzért fegyvereket vesz az Egyesült Államoktól, akkor Magyarország miniszterelnökének nagyobbak lesznek az esélyei arra, hogy meghívást kapjon az elnöktől.

Márpedig itt valószínűleg tényleg sok pénzről van szó, forrásaink szerint százmilliárdos üzletet is nyélbe üthetnek. Az viszont, hogy Magyarország milyen fegyvereket venne az Egyesült Államoktól, egyelőre csak találgatások tárgya.

Az is sokat nyomott a latban, hogy a két ország Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februári látogatásán pontot tett a régóta húzódó védelmi együttműködési megállapodás végére, nem sokkal később pedig alá is írták annak szövegét. Sokatmondó, hogy a két ország között tulajdonképpen a

külügyminiszter budapesti látogatása után lettek sokkal intenzívebbek a kapcsolatok, ennek részeként utazott például Washingtonba áprilisban Szijjártó Péter.

Ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy kizárólag Magyarország – és a honvédelmi beszerzések – érdeme, hogy Orbán Viktor Washingtonba utazhat. Sokkal inkább illeszkedik a találkozó az Egyesült Államok regionális politikájának változásába. Az amerikai külügy már Mike Pompeo európai körútja előtt világossá tette: az eddiginél többet akarnak foglalkozni a közép-európai országokkal, mert részben az amerikai elkötelezettség hiánya miatt alakult ki a jelenleg itt tapasztalható hatalmi vákuum.

Két és fél év sok idő
Bár minden hasonló látogatás fontos, nem túlozná el a Trump–Orbán-találkozó jelentőségét Simonyi András sem. A volt washingtoni nagykövet a hvg.hu-nak azt mondta: inkább azon kell csodálkozni, hogy Donald Trump hivatalba lépése óta két és fél évnek kellett eltelnie, hogy Orbánt fogadják a Fehér Házban. Ahhoz képest, hogy az új elnöktől hatalmas fordulatot várt a Fidesz-kormány, ez nagyon sok idő – tette hozzá.

Azt Simonyi is kiemelte, hogy Trump „üzletelő elnök”, de ettől még Washingtonnak komoly fenntartásai vannak Orbánnal szemben, és dilemmát okoz, hogyan kezeljenek egy olyan szövetséges miniszterelnököt, aki Kína és Oroszország felé fordul. A volt nagykövet úgy látja, éppen ezért van annak jelentősége, hogy az Orbán-látogatás napján Kész Zoltán volt országgyűlési képviselőt és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert is fogadja az amerikai külügyminisztérium.

Azt viszont, hogy pontosan Trump miről fog beszélgetni a magyar kormányfővel, és felhozza-e neki az aggodalmakat, valószínűleg nem fog kiderülni a később kiadott közleményből.

Simonyi András nem becsülné túl a Visegrádi Négyek jelentőségét sem, bár kétségtelen, hogy a jelenlegi adminisztráció mostanában erőteljesen a régió felé fordult. (Igaz, Lengyelországgal eddig is kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt.) Ez főleg annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok aggódik az orosz és a kínai befolyás miatt a térségben: emlékezetes, hogy Mike Pompeo Budapesten külön felhozta a Huawei kérdését is.

Ha már orosz befolyás: bár Moszkva egészen biztosan szóba fog kerülni a megbeszélésen, érdemi változásokra nem kell számítani a találkozó után a magyar–orosz kapcsolatokban. Rácz András, a Political Capital elemzője úgy látja: az amerikaiaknak két dolog volt fontos: a védelmi együttműködés aláírása, valamint a fegyvervásárlás, ezért az oroszok esetében legfeljebb annyi történhet, hogy Orbán Viktor minimális változtatást ígért a Nemzetközi Beruházási Bankra vonatkozó magyar törvényben. Az más kérdés, hogy nagy áttörésre sem ebben, sem pedig Ukrajna ügyében nem lehet számítani.

Az biztos, hogy Moszkvában önmagában egy ilyen látogatás nem okoz feszültséget, sőt értékesebbé is teheti Orbánt az oroszok szemében. Egy Trump-találkozó erősíti a magyar miniszterelnök belpolitikai pozícióját és a láthatóságát is az Egyesült Államokban, ami még kedvez is az oroszoknak – mondta Rácz András.

Nem valószínű viszont, hogy előkerül a CEU ügye, forrásaink szerint ezt most – főleg a müncheni egyetemmel kötött megállapodás miatt – jegelték a felek. Ezt támasztja alá a The Atlantic című amerikai magazin hosszú és részletes cikke is az egyetem sorsáról. A lap újságírója interjút készíthetett David Cornsteinnel Budapesten, de amikor megkérdezte, hogy vajon a CEU ügye rossz hatással lehet-e az amerikai-magyar kapcsolatokra, a nagykövet annyit válaszolt: "nem igazán".

Ez viszont még nem jelenti azt, hogy az Orbán-látogatásnak mindenki örül: a Washington Post például éppen tegnap jelentetett meg egy publicisztikát, amelyben a szerzők – Rob Berschinski és Hal Brands – szerint semmi keresnivalója Orbánnak az elnöki dolgozószobában. Mint írták:

„A látogatás nemcsak azért hatalmas hiba, mert egy olyan vezetőt támogat, aki sikeresen felszámolt egy demokráciát, hanem mert egy olyan menetrendet hagy jóvá, amely alapvetően veszélyezteti a transzatlanti biztonságpolitikát”.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Befenyítették a debreceni kutyafelrúgó férfit!
Román horror karaván okozott balesetet!
Román horror karaván okozott balesetet!
Részeg férfi vert meg egy buszsofőrt Pesten!
Menekülnek a tanárok! - a nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja!
Sorozatban negyedszer lett világbajnok Hosszú Katinka!
Deutsch Tamás: Nem tudják elvenni a Fidesz alelnöki helyeit!
Párizsban akár 42 fok is lehet! - pusztító kánikula tart Európa felé!
Újabb iPhone gyulladt ki!
Rendőr rántotta vissza a kecskeméti plázáról leugrani készülő férfit! + videó
Katasztrófával járna a magyar EU-kilépés, mégsem kizárt hogy ez következik!
Apró műszaki hiba: önvezető busz gázolt gyalogost!
A mobilját nyomkodta a Győrben buszba csapódott Daewoo sofőrje!
Trump felhívta a svéd miniszterelnököt, aki szépen kiröhögte!
Itt tartunk: iskolaigazgatók csicskáztatása és a köznevelési törvény módosítása!
A 2000 előtti nyelvvizsgákról nem létezik adatbázis!
Képeken mutatják meg a tanárok, hogy nem emelkedett a bérük!
Hosszú Katinka 200 méter vegyesen világbajnok!
Többet dolgozunk mint mások, de fele annyiért!
Pár évvel megúszta az apa, hogy lányával erőszakoskodott!
Vigyázat! - Sirály rabolt el egy kutyust egy család kertjéből!
Elegük van a magyar tűzoltóknak: Szopat minket a kormány!
Traffipaxblokkolót használt a ceglédi gázoló!
Minden megosztás számít! - Sopronból tűnt el a tizenéves kislány!
Szívszorító felvétel: rendőrök adták vissza a Budapestről elrabolt kislányt a szüleinek!
Dráma: élőlánccal keresték a Balatonban eltűnt személyt!
Sokkoló: bőröndben találták meg az eltűnt kisfiú holttestét!
S.O.S.! - elköltöztek és magára hagyták! - Minden megosztásra szüksége van!
Tarlós István átadta Budapesten a Jeruzsálem parkot!
Fidesz: januártól a külhoni magyaroknak is jár a babaváró támogatás!
Sírva búcsúztak a kilencgyerekes hodászi anyától!
Vizet kért a leukémiás kislány mert rosszul lett, az étterem kiszámlázta neki!
Óriási összegű építkezések kezdődtek az Orbán család birtokán!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Történelmi sikert ért el az U19-es női kézilabda válogatott!
MÁV figyelmeztetés: sorompóhiba miatt késnek a vonatok !
A gyenge terméssel magyarázzák a termelők hogy méregdrága lesz az alma!
Mészáros neve is megjelent a TV2 körüli kavarás közben!
Hivatalos: Orbánék teljesen megszüntetik az OKJ-s képzési rendszert!
Világvége hangulat: Kínában árvíz, az USA-ban hőhullám szedi az áldozatait!
Ha 2000 előtt nyelvvizsgáztál komoly baj lehet!
Kibelezéssel fenyegette és négy napig ütötte élettársát a gyerekük előtt!
Hiába várják haza a kamionnak csapódott fiatal magyar motorost!
Lövöldözés egy gárdonyi vendéglátóhelyen!
Költségvetési megszorítás: sok rákbetegnél letilthatják a gyógyszeres kezelést!
Folytatja a kormány a 75 milliárd forintos vajdasági fejlesztéseket!
Hivatalos: Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez!
Durván felpörögtek a kilakoltatások! - utcára kerülnek a magyarok!
Robotnők váltják fel az igaziakat! - már Pesten is elérhetőek!
Rommá törte autóját az alagútba csapódott magyar Audis!
Figyelmeztetést adtak ki: egyszerre jön a kánikula és a zivatarok!
Szép csendben kihalnak az oroszlánok!
Tarthatatlan a rendőrség helyzete: óriási létszámhiány és leterheltség!
A kormány elköltött 10 milliárdot a nyugdíjalapból de szerintük nincs miért aggódni!
Razzia: egy nap alatt 189 embert vágott sittre a rendőrség!
A románokat nem érdekli a magyar rendőrség: ismét bepróbálkoztak!
Gyönyörű: zöldbe öltözött hajmáskéri vasútállomás!
Tátva maradt mindenki szája, olyat úszott Hosszú Katinka a vizes VB-n!
Iszonyat jófej volt a rajongójával Keanu Reeves!
Hihetetlen mértékben nőtt a sörfogyasztás itthon!
Mindenki kiakadt: elhajította a macskát videózás közben!
Nem sikerült kiirtani a szuperbaktériumot a fehérvári csapat 14 milliárdos stadionjában!
Kevés a termés: méregdrága lehet az alma!
Finnország: levegőből csináltak élelmiszert!
Veszélyben az Akropolisz a görögországi földrengés miatt!
Kárpátalja hálálkodik Orbánnak: magyar közpénzből felújított orvosi rendelőket kaptak!
Vona: együtt kell leváltani Orbánt és Gyurcsányt!
Nyomoz a rendőrség a siófoki kutyabarát szálláson agyonvert kiskutya miatt!
Durván elszálltak az árak a budapesti ingatlanpiacon!
Trump ellen tiltakoztak, letartóztatták őket!
A sofőr kiugrott: 14 méteres árokba zuhant egy bevándorlókkal teli busz!
A pozsonyi polgármester vezeti a Pride-ot!
Két oroszországi atomerőművet állítottak le hibák miatt!
Orbán: 3 hetes szabadság jár a kormánynak mert elfáradtak!
Ismét több kilométeres dugó van az M7-esen a Balaton felé!
Annyira lepusztult volt a Club Aliga, hogy hazamentek a nagycsaládos üdülésről!
Akkora forróság van az USA-ban, hogy a parkoló autóban sütöttek süteményt!
Huszonegyedik alkalomra sikerült jogsit szereznie! - viccesen szomorú!
Ilyet még nem láttál: egy medve ült az autóban!
Szobon 15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket!
A magyar állam fizeti a körözés alatt álló bűnöző perköltségét!
Első útján törte rommá autóját - kanyar fogott ki rajta!
Újra kánikula, éjszaka 25 fok is lehet!
Fehér dámszarvas sétálgat a Cserhát szívében!
Egymásra pakolt konténerekkel vezetett a Soroksári úton!
Ezrével hagyják el a rendőrök a hivatásos állományt!
Papíron rendben van az egészségügy munkaerőhelyzete!
Kövér szerint törvényt sértett Orbán, ezért megkérte, hogy módosítsa a jogszabályt!
Mentőtiszt ügyel orvos helyett!
Orbánék miatt hagyja el az országot az MTA gazdaságkutatója!
Heller Ágnes: úszni indult, de ismerősei hiába várták a parton!
Felavatták a magyar csodafaültetvényt!
Lángoló autójából húzták ki Pardi Katát!
Horror a Balatonon: 21 éves lány combját szúrta át egy vasrúd!
Családok éve: Végrehajtó zárolta az anya fizetésének egy részét!
Nem kérdezik mit eszel, van-e krumplid! - nyomorognak Orbán miatt!
Orbán szerint kalandvágyból mennek el a fiatalok!
Egy holttestet találtak Vác határában!
Megvonták a márkakereskedői státuszt az ország egyik legismertebb autószalonjától!
Hat milliárdos támogatást kapott Orbántól Csíkszereda! - Mészáros mezét használja a focicsapatuk!
Erős földrengés rázta meg Athént!
Orbán kormány: 30 milliárd forintot költöttek kormányzati rendezvényekre!
A külügy megerősítette: Orbán bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál!
Görögország: pénzt adnak annak aki szemetet fog ki a tengerből!
Nem sikerült megmenteni a tetőről lezuhant magyar munkás életét!
Fényes nappal törölte a fenekét egy férfi a Deák téren!
Árván maradt gyerekek: nem mondták, hogy meghalt, bementünk és le volt takarva a feleségem!
Közvélemény: ha egy nő nem szül, akkor biztos önző! - örök vita a gyerekvállalás kérdése!
Megbízott az emberekben, de kegyetlenül utcára dobták!
Magyarországi gyerekek: sokszor még étel sem jut az asztalra!
Egy új országot hozhat létre a globális felmelegedés!
Váratlan fordulat: megnyitotta az EU a pénzcsapot!
A migráns ellenes magyar kormány, külföldi munkavállalókkal orvosolja a munkaerőhiányt!
A hőség ellenére csökkentették a közkutak vízhozamát a családok lakta utcákban!
Egyre égetőbb Magyarországon az orvoshiány!
Balaton Sound: Köcsög külföldinek neveztek és összevertek négy fiatalt!
Magasabb üzemanyag-terhet javasolnak Magyarországon!
Íme a férfi, aki 25 éve vigyáz egy gólyára és segít a fiókák felnevelésében!
Minden megosztás számít! - segítségre van szüksége a daganatos kisfiúnak!
Berki bejelentése: indul a főpolgármesteri posztért!
Eddig több mint 1 millióan jelentkeztek az 51-es körzet lerohanására!
Kutyabarát szálláson történt kutyagyilkosság Siófokon!
Lakott területen lövöldözhetnek a vadászok Pécsen!
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Magyarországról tárgyalnak az EU miniszterei!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Közbeszerzés nélkül kapták meg Mészárosék a Zichy-kastély felújítását!
ENSZ: Kamu a migrációs válsághelyzet, a magyar kormány maga szállítja a migránsokat!
Orbánék Mozambikban ügyelnek majd a választás tisztaságára!
Farkas Flórián aláírása szerepel az iratokon, a Főügyészség szerint még sincs gyanúsított!
Utcára dobják ha senkinek nem kell! - minden megosztás számít!
Óriási pénzbüntetést számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság!
Von der Leyen Magyarországról: a jogállamiság kérdésében nem köt kompromisszumot!
Menet közben szerelte meg a vonatot a mozdonyvezető Somogy megyében!
Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőst Budapesten!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva