thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.21
THE POST
           
21
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Ez is érdekelhet:
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Romokban a kórház rendszer: 1 hónap alatt 5 milliárdos adósság!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Ha megnézzük Orbán Viktor arcát, amint belép Donald Trump oldalán a Fehér Házba, egy boldog embert látunk. A magyar miniszterelnök, ahogy ő is szóba hozta, nagyon rég, majdnem húsz éve nem részesült abban az amúgy kormányfőknél nem ritka megtiszteltetésben, hogy egy amerikai elnök az ovális irodában fogadja. Orbán találkozott itt Bill Clintonnal, majd George W. Bush is összefutott vele, bár Orbán az alelnökével tárgyalhatott csak, Barack Obama viszont folyamatosan kibújt a lehetőség alól, hogy kezeljen vele. Pedig Obama elnökségének nagy részében Orbán nem volt annyira pária a nemzetközi politika hagyományos oldalán, mint amennyire az ma. És persze nem volt olyan népszerű a mainstreamtől jobbra.

A látogatás tehát sokáig váratott magára, és elsőre komoly győzelemnek tűnik. Hiába riogat a New York Times hetente Orbán autokrata módszereivel, ha Trump mégis hajlandó fogadni őt, ráadásul úgy, hogy ő maga is elégedett a helyzettel. Ahhoz viszont, hogy hideg fejjel értékeljük, mit jelent pontosan a hétfői találkozó, kicsit hátrébb kell lépnünk.

Az elmúlt időszak amerikai elnökei közül tehát a két cikluson át regnáló demokrata Obama nem fogadta Orbán Viktort. Ez csak részben volt azért, mert Obama számára Orbán kellemetlen jelenség volt, legalább ilyen fontos, hogy Obama az egész kelet-európai régiót kevésbé találta fontosnak, mint elődei. Az Obama-elnökség alatt az amerikai külpolitika hangsúlya Európáról Ázsiára helyeződött, és mintha csak a republikánus Trump alatt tűnt volna fel az amerikai külügynek ismét, hogy Kelet-Európa igenis létezik. Ennek oka, hogy Oroszország az amerikai politikai elit számára ismét egyre fenyegetőbbnek tűnik, szinte függetlenül attól, hogy tényszerűen valójában mennyire fenyegető. A lényeg, hogy Amerika megint figyel a térségünkre.

Utolsóként
Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a régióban nincs olyan miniszterelnök, akit ne Orbán Viktor előtt fogadott volna Trump. Vita kérdése lehet, hogy nagyobb megtiszteltetés-e a Fehér Házban találkozni az elnökkel, mint az, ha ő utazik oda hozzánk. Merthogy Trump első nagy európai turnéját az Egyesült Államok legfontosabb térségbeli szövetségesénél, Lengyelországban kezdte, ahol nyilvános beszédet is tartott.

Ebből a szempontból hiábavalónak tűnik, hogy Orbán 2016-ban lelkesen – az uniós vezetők közül elsőként – állt ki Trump akkor még igen valószínűtlennek látszó megválasztása mellett, hiszen az elnökként a sor végére hagyta. Ez talán nem is annyira Orbánnak, inkább Magyarország méretének és gazdasági súlyának szól, amely még a térségben sem jelentős. Földrajzi elhelyezkedésünk legfeljebb azért fontos az Egyesült Államoknak, mert közvetlen szomszédai vagyunk Ukrajnának.

Magyarország és az Egyesült Államok viszonya sem indult jól Trump elnöksége alatt, amit leginkább a CEU elleni kormányzati támadásokkal magyarázhatunk. Természetesen Donald Trumpnak személyesen nem fontos a CEU, nyilvánvalóan nem érdekli az egyetem sorsa, de a kongresszus demokratáit és republikánusait igen, hiszen minden külpolitikai logika szerint káros, ha egy szövetséges, ráadásul ennyire kicsi ország elüldözhet egy amerikai egyetemet.

Trump eddigi elnökségéből, sőt egész karrierjéből viszont kiderül, két dolgot szeret igazán: saját magát, és ha úgy érzi, üzletet kötött.

És egyértelműnek tűnik, hogy Orbán Viktorban egy kicsit saját magát látja vi

szont. Ahogy az újságírók előtt is utalt rá, mindketten kicsit ellentmondásosak, populizmussal vádolják őket, kínosak a hagyományos nyugati elitnek, és mindketten ugyanazokkal a témákkal kampányolnak: bevándorlás, kereszténység, munkahelyek. Trump ki is mondta, amire Orbán vágyott: a magyar miniszterelnök megosztó személyiség ugyan, de ez nem baj, hiszen megvédte az országát és jó munkát végzett.

Pénz, pénz, pénz
A másik, ami Trumpot foglalkoztatja: a pénz. Képes volt hazudni arról, hogy a szaúdiak megöltek-e Törökországban egy újságíróként dolgozó amerikai kettős állampolgárt, mert nem akarta elbukni minden idők legnagyobb szaúdi fegyvervásárlását. Mégis miért gondolnánk, hogy a Szaúd-Arábiánál sokkal barátibb Magyarország ne tudná megvásárolni fegyverekkel Trump szimpátiáját?

Trump visszatért az amerikai külpolitika azon hagyományához, amelyekben az USA a világ csendőre helyett inkább a világ fegyverkereskedője volt. Az amerikai külpolitikát Trump alatt, amennyire erre befolyása van, az motiválja, hogy a nagy amerikai fegyvergyártó cégek termékeit népszerűsítse, az amerikai olajcégek biznisze mellett. Magyarország pedig mindkét termékből hatalmas bevásárlásra készül.

Mivel sok konkrétum nem derült ki arról, miről is tárgyaltak fél órán át a Fehér Házban, valószínűleg még nem sikerült megegyezni abban, pontosan mit is fogunk venni. Szó van felújított amerikai F16-osok vásárlásáról (sőt F35-ös vadászgépekről is, bár túl drága és túl modern gép az nekünk), védelmi rendszerek beszerzéséről és amerikai palagázról is, de valószínűleg szóba került a magyarok barátsága a kínai Huawei-jel, és az is, hogy miért akadályozzuk Ukrajna NATO-csatlakozását.

De ami Orbánnak még fontosabb, Trump nemcsak nem tud arról, mi történik Magyarországon, de láthatóan nem is érdekli.

Trump erős vezető, világosfejű vezető, célratörő ember, aki Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett

– mondta a miniszterelnök abban a videóban, amit a találkozó után raktak ki a Facebook-oldalára. És Orbán szempontjából Trump tényleg mindent tudott, amit tudnia kell: Magyarország a NATO tagja, a miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják, és a világ nagyjából ugyanazt gondolja róla, mint Trumpról. Semmi mást.

Senkit nem érdekel
Ha az ember végignézte a közös sajtótájékoztatót, szinte nevetnie kellett, mennyire nem érdekli az amerikaiakat Magyarország. Szinte minden kérdés Trump kínai kereskedelmi háborújáról szólt. Egyetlen egy kérdést tettek fel Orbánnak, az pedig úgy szólt, mintha Kádár Jánost fogadták volna a Fehér Házban:

Mi a helyzet a demokratikus reformokkal?

Amire Orbán elmondta, hogy köszönik jól vannak, nyolc éve új alkotmányunk van, és remekül működik.

A magyar miniszterelnök már a találkozó tényét és a pár mondatnyi nyilvános dicséretet is győzelemként használja, a Fidesz is látványosan épít Trump mondataira EP-választási kampányában. Valóban siker, hogy Orbánt barátsággal fogadta az amerikai elnök, akinek a természetéről azért sok mindent elmond, hogy pár hónapig Emmanuel Macron volt a legjobb barátja, annyira levette a lábáról a francia elnök, de a magyar kormány befektetett energiáihoz képest azért nem akkora jutalom, hogy utolsó visegrádi vezetőként végre Orbánt is fogadták a Fehér Házban.

Kiemelt kép: Chris Kleponis / Pool via CNP |

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Hírhez tartozó kép:
Orbán a volán mögött is politizált: a jövő elkezdődött!
A génmódosított élelmiszerek okozzák az ismert népbetegségeket!
A génmódosított élelmiszerek okozzák az ismert népbetegségeket!
Építőkockákat találtak egy elhunyt magyar férfi gyomrában!
Elindult a nyomozás Orbán ellen az ausztriai botrány miatt!
Idén 22 millió fát ültetnek el Magyarországon!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Mutatjuk milyen amikor két idióta találkozik az úton!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Buszmegállóban élesztették újra az idős nőt ezek a tűzoltók!
Halálra taposott egy embert egy elefánt, mert kövekkel megdobálták a kicsinyét!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Mészáros cégei mínuszban zártak a tőzsdén az USA szankciók miatt!
Orbán bizakodó: Jó ország ez, csak rendbe kell tenni!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Balavány: Kövér László már egyáltalán nem normális
Mészáros ügyeit vizsgálja a CRCB korrupciós hivatal!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Mészáros lett az ország legnagyobb földesura!
Ha Orbán nem hátrál, akkor a befektetők elfordulnak Magyarországtól!
Jövőre sem kap segítséget az egészségügy!
Több mint 10 milliót kérnek a lakásukért a Hős utcai lakók!
A hét híre: Tóth Gabi levideózta ahogy eszik!
Kutyusával együtt tűnt el ez a budapesti vállalkozó!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Szijjártó nagyon csúnyán beégett a CNN-nek adott élő interjúban! - kínos videó
Vagyonbefagyasztást indít az USA Mészáros Lőrinccel szemben!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Külföld: Trump megsimogatta Orbán buksiját!
Rekordszennyezés: semmi nem okoz akkora kárt mint az emberiség!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
Ha sz*r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar el fog tűnni az országból!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Így fogadta Trump Orbán Viktort!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Mentőhelikopter szállt le a dorogi óvodánál!
Koponyacsonttörés egy általános iskolai vita közben Ózdon!
Leleplező videó: így kerül Orbánhoz Mészáros pénze!
Váratlanul fiatalon meghalt a férfi, aki a Quaestor-ügyben nyomozott!
Rejtett kamerás felvétel: szembesítik a pedofil papokat áldozataikkal!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Öngyilkos lett a férfi, mert a kutyusát elaltatták a hatóságok!
Drogot találtak a mosonmagyaróvári taxisnál! - kattant a bilincs!
Denevér harapott meg egy kisgyereket Újpesten! - keresik az anyukát!
Tragédia: több mint 20 ember fulladt a Tiszába!
A Honvédkórház egy része teljesen leállt! - nincs rá pénz!
Orbán volt bizalmasa nyilatkozott: Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!
Beviszik a kórházi betegekhez a szavazó urnákat, nehogy lemaradjanak a szavazásról!
Az EU közleményt adott ki arról, hogy Orbán hazudik!
Nem titkolózik tovább Schumacher családja, szívszorító titkokat árultak el!
Kormány titok kik döntöttek Mészáros szállodáinak állami támogatásairól!
Visszavonták a Fidesz büntetését: jogszerű az állampolgárok megtévesztése!
A Fidesz egy virtuális valóságban él! - eldurvult a kampány!
Segíts egy megosztással: eltűnt egy 12 éves kislány Budapesten!
Gumi nélkül ment ez a BMW-s az autópályán!
Közel 8 milliós bírságot kapott a TV2!
Trump háborút kezdett: minden kínai termékre jön a büntetővám!
Romokban a babaváró hitel: Brüsszel nem ad rá pénzt az országnak!
Ismeretlen rádiójelet fogtak a Tejútrendszeren túlról!
Hivatalosan a gazdag Tiborcz tartja el a csóró Orbánt!
Két szirénázó rendőrautó ütközött össze, így emlékeznek a balesetben elhunyt rendőrre!
Teljes útzár, traktorral karambolozott egy BMW!
Több ezer tumor borítja a szerelmespár testét!
Fogak nőttek egy kisfiú agyában!
Gyerekekkel kampányol a miniszterelnök úr!
Elfogták a férfit, aki kiszivárogtatta az érettségi esszékérdéseit!
Közel 2800 templomot újított fel az Orbán-kormány!
Orbán és Trump milliárd dolláros fegyverüzletéről beszél mindenki!
Már egészségbiztosítást is árul Mészáros Lőrinc!
Szujó emberi okok miatt távozott az M4 Sporttól!
Kis híján halálra éheztették ezt a kislányt a szülei!
Lefotóztak egy madarat ami elvileg 100 ezer éve kihalt!
Jégeső és erőteljes lehűlés a következő négy napra a jóslat!
Orbán ajándékként osztogatják az EU-s forrásból vásárolt élelmiszer csomagokat!
Több százezren látták már az Orbán családról készült videót!
Közel 80 év után újra láttak kékszemű galambocska fiókát!
Pótkereke sem volt az M3-son halálra gázolt kereket cserélő férfinak!
Pápai Jocit választották az Eurovízió legszexibb pasijának!
Vihar és eső miatt adtak ki veszélyjelzést az országra!
Orbán közölte, hogy nem hajlandó vállalni a tévés vitát amire felkérték!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva