thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.24
THE POST
           
24
Orbánék elviccelik az osztrák botrányt, szerintük a volt alkancellár áldozat!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Orbán Viktor kedélyesen elvicceli a Strache-botrányt, a médiája pedig addig lúgozza a sztorit, hogy a volt osztrák alkancellár a végén már nem áruló, hanem áldozat lesz. Heinz-Christian Strache pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is ezzel játszik, miközben próbálja személyes baklövésként beállítani a történteket, csak kérdés, milyen sikerrel. A nyugat-európai társadalmak számára a Strache-botránnyal lett igazán világos, milyen logikai modell szerint működnek a szélsőjobboldali pártok – mondja hvg.hu-nak Bíró-Nagy András elemző.

"Holnap Ausztria lángolni fog"

– ezekkel a szavakkal fogadta műsorának egyik vendégét csütörtökön, egy nappal az osztrák kormányválságot előidéző ibizai videó nyilvánosságra kerülése előtt Jan Böhmermann. Az ismert német komikus nem először tett furcsa megjegyzéseket: már áprilisban is volt egy mostanra új értelmet nyert kijelentése arról, hogy nem tud menni az osztrák sajtódíj átadására, mert Ibizán, egy orosz oligarchavillában FPÖ-sökkel és üzletemberekkel redbullozgat majd beszívva.

Ha ez nem lenne elég, ő osztotta meg Twitter-oldalán azt a "Do they know it's Europe?", azaz "Vajon tudják, hogy ez Európa?" nevű honlapot is, melyen egyelőre csak egy visszaszámláló látszik, és amelyről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a weboldal szerkesztéséhez használt kódban elrejtették az Ibiza szót is. A komikusról egyébként vannak, akik úgy tartják, egy politikai aktivista csoport részeként köze lehet a videóhoz, ám az is elképzelhető, szimplán csak arról van szó, látta a felvételt, és ennyi megjegyzést megengedhetett magának. A botrány viszont a jelek szerint még egyáltalán nem ért véget.

Azt még nem tudni, ki készítette vagy rendelte a felvételt, amely Heinz-Cristian Strache alkancellár lemondását, kormányválságot és előrehozott választást eredményezett Ausztriában, de Sebastian Kurz kancellár egy izraeli kampánytanácsadót sejtett a háttérben, míg az FPÖ hétfőn felmentett belügyminisztere, Herbert Kickl bevándorláspárti összeesküvést gyanít.

Akárhogy is, Strache belesétált a csapdába, és Johann Gudenus korábbi FPÖ-frakcióvezetővel egy magát orosz milliárdos unokahúgának kiadó nővel órákon keresztül arról egyeztetett Ibizán, hogy ha a nő megveszi és az FPÖ szolgálatába állítja a befolyásos Kronen Zeitungot, zsíros állami megrendelésre számíthat. Strache azt is kimondja: olyan médiatámogatást akar, mint amilyen Orbánnak van Magyarországon, az akció lebonyolításához pedig a Népszabadság bezárását intéző és a Mediaworksöt Mészáros Lőrincnek eladó Heinrich Pecinát ajánlotta (Pecina tagadta, hogy bármi köze lenne az egészhez). Beszélt egyébként arról is, Sebastian Kurz kancellár drogos szexpartikon vett részt, ahogy más politikusok drogügyeiről vagy homoszexualitásáról is beszélt.

Éppen ezért nagy kérdés, hová fajul az ügy. Csekő Balázs Ausztriában élő újságíró azt mondta megkeresésünkre, hogy a nyilatkozatok alapján az FPÖ addig nem nyugszik, míg így vagy úgy meg nem buktatja a Strachét lemondásra kényszerítő Kurzot és néhányakban felmerült, hogy miután az FPÖ kontrollálta a rendőrséget, a katonaságot és a titkosszolgálatokat is, összegyűlhettek anyagok az eddigi koalíciós partnerekről.

A legfrissebb kutatások szerint az FPÖ támogatottsága az elmúlt napokban 5 százalékot esett, de még így is a harmadik legerősebb párt. A bécsi székhelyű Közép-európai Intézet szakértője, Veronica Anghel a hvg.hu-nak szintén arra utalt, hogy az FPÖ támogatottsága nem változik meg egyik napról a másikra, "az osztrák társadalomban tapasztalható kevésbé mérsékelt trendek nem fognak megszűnni". Strache lemondása után Kurz a szocialisták szövetségét keresheti majd, de az osztrák politikában felmerülő korrupció kérdésére megint nem lesz válasz, vagyis

hány sikeres alku jut minden egyes félresikerült akcióra?

Szerinte ez az, amivel senki nem akar majd foglalkozni.

Azt Csekő Balázs is hozzátette, hogy régóta körbelengte a korrupciógyanú az FPÖ-t, az orosz kapcsolatokat is számtalanszor a szemükre vetették. Láthatóan is volt mit: a párt 2016-ban hivatalos megállapodást kötött Putyin pártjával, egyebek között a fiatalok patrióta szellemben való neveléséről.

Strache szavai csak erősítették azt a kép

et, amelyről a Corporate Europe Observatory nevű kutatóintézet írt: miközben a szélsőjobboldali pártok vezetői azt állítják, az emberek oldalán állnak, elnyomó törvényeket hoznak, sötét pártfinanszírozási ügyeik és korrupciós botrányaik vannak, nem beszélve arról, hogy személyesen is gazdagodnak. Nem véletlen, hogy mindenki próbálja burokban tartani az ügyet.

Az FPÖ úgy kommunikál, mintha az eset Strache és Gudenus egyéni akciója, ha úgy tetszik, hülyesége lenne, mélyen hallgat az FPÖ-t az új szövetségében tudó Matteo Salvini olasz belügyminiszter – akinek a szombati milánói erődemonstrációjára inkább nem ment FPÖ-s politikus – és Orbán Viktor magyar miniszerelnök is, aki nem is olyan régen még szívélyesen fogadta Strachét a Karmelita kolostorban, majd arról nyilatkozott, hogy az osztrák modellt – a mérsékelt és a szélsőjobb összefogását – ajánlja Európának.

Ez látványosan megbukott – mondja Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója.

Itthon Orbánnak nem esik bántódása, a kormányoldali média aktív közreműködésével megúszhatja annyival, hogy ez "osztrák belügy", üzleti ügyekkel nem foglalkozik, illetve "osztrák barátainknál soron kívüli vadászidényt hirdettek".

Kívülről viszont tűnhet ez kínosnak is. Bíró-Nagy András szerint

a nyugat-európai társadalmak számára, amelyek nem a magyar valóságban élnek, a Strache-botránnyal lett igazán világos, milyen logikai modell szerint működnek a szélsőjobboldali pártok. Ez a sztori egy nyugat-európai politikus szájából mutatja be plasztikusan, hogy mit jelent az orbáni modell.

Bár Strache a médiával kapcsolatban emlegette az orosz modellt, az orosz befolyás, az oroszokhoz dörgölőzés, a korrupciógyanú éppúgy jelen van.

Ez az egész botrány leírta azt, ami nekünk a valóság, ráadásul követendő példaként

– teszi hozzá az elemző.

Csekő elmondása szerint vannak olyan osztrák újságírók, akik a Strache-botrány után a szélsőjobb visszaesésében bíznak – ő nem tartozik közéjük –, és elemzők sem ezt látják. Erik Jones, a John Hopkins Egyetem Európai és Eurázsiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, a Strache-ügy marginális hatással lesz az európai folyamatokra. Azon viszont nem lepődött meg, hogy Salvini és Orbán hallgat.

"Salvini mindenáron végre akarja hajtani a tervét, Olaszországban mindenki szereti a nyerteseket, de abban a pillanatban, ahogy megérzik a bukás szagát, nem győznek menekülni" – mondta.

Meglepő módon egyébként visszafogja magát a Néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber is, aki kétszer posztolt az ügyről a Twitterén. Május 19-én azt írta, a jobboldali populista FPÖ undorító viselkedését körülvevő botrány egyértelmű tanulsága, hogy ezek a radikálisok nem befolyásolhatják Európát, hétfőn pedig megdicsérte a néppárti Kurzot azután, hogy a belügyminiszter felmentését kérte.

Bíró-Nagy szerint az FPÖ "rohadt almává" válhat ugyan a szövetségben, egyre nehezebb lesz majd nyilvánosan mutatkozni vele, de nem hisz abban, hogy a botrány az egész tömörülést lehetetlen helyzetbe hozná, nyilván megtalálják majd az érvrendszert, hogy miért működnek együtt. A német populista-szélsőjobboldali AFD-sek például azzal magyarázzák ki, hogy ez egy-két vezető csetlés-botlása, a párt politikájának a tartalmával viszont továbbra is egyetértenek.

A Political Capital főmunkatársa, Juhász Attila azt mondja, a radikális pártoknak árt a botrány, de nem feltétlen a választási eredményen látszik ez majd, hanem a velük való kooperáció lesz kisebb a hazájukban és az Európai Parlamentben is, a centrumpártok ugyanis óvatosabbak lesznek. Orbánnak a botrány után a Néppártból kikerülve még kellemetlenebb lenne Salviniékhoz csatlakozni – abban bízhat még, hogy a Kaczinsky vezette Jog és Igazságosság sem száll be, így nagyobb lehet a mozgástér a frakcióválasztásban –, ám ha így hozza a sors, nyilván a Fidesz kimagyarázza majd a kellemetlen ügyet azzal, hogy mindennek ellenére az FPÖ-vel a migrációról és Brüsszelről ugyanazt gondolják. Bíró-Nagy szerint

Orbán vasárnapig meg akarja úszni a botrányt, utána majd kapunk egy alternatív világmagyarázatot arra, mi történt Strachéval.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Éhező magyar gyermekeknek tartanak gyűjtést!
Felzabálják az építőipart a kormánybarát vállalkozások!
Felzabálják az építőipart a kormánybarát vállalkozások!
Karafiáth: Orbán gazemberebb, mint cseh kollégája!
Mészáros és Tiborcz sorra építi a luxuslétesítményeket Keszthelyen!
Tragikus a mostani középiskolások szövegértése!
Nagyon kínos kérdéseket kapott Orbán veje!
A vonat lassabban ér a Balatonra, mintha kétszer átszállnánk!
Százmilliók folytak be Áder alapítványához, mégis veszteséggel zárt!
Cukorbeteg kisfiú lett rosszul, a rendőrök azonnal segítettek rajta!
Megtalálták a lábszárhoz tartozó holttestet Mezőlaknál!
Jól tűrte a lakosság a földrengést Heves megyében!
Hihetetlen: újrahasznosítják a műanyagot a méhek!
Kórházba került az esztergomi kisfiú akit szúnyogok csíptek meg!
Soha nem látott mennyiségben fogyasztunk ásványvizet Magyarországon!
Az egészségügyi költségek nagy részét zsebből kell kifizetnie a magyaroknak!
Magyarországon kevés a jövedelem de olcsó az élet!
Fecskendővel spricceltek ondót egy lányra a 4-6-os villamoson!
Reuters elemzés: igaz vagy kamu Orbán nagymama mesés vagyona?
A világ összeomlik, a kérdés csak az, hogy mikor!
Kidobták az osztályból a diákot mert azt mondta, hogy csak két nem létezik!
Botrány: zaklatás miatt nyomoznak a párizsi vatikáni nagykövet ellen!
Mindössze 2 sódomb létezik a világon, az egyik hazánkban van!
Segítségre van szüksége a Gyálon elpusztult gólya fiókáinak! - oszd meg Te is!
Három gyalogost gázoltak el 24 órán belül Nyíregyházán!
Több métert repült: zebrán gázolták el ezt a nőt!
Kálmán Olga is ott lesz a ma esti választási vitaműsorban!
Nagyszerű ez a mai nap, végre meghalt, megrohadhat: elhunyt a gyerekkínzó szektavezér!
Bírói tiltás ellenére vágatta ki a fákat a fideszes polgármester!
Menekült a kamera elől a becsületsértésért elítélt fideszes polgármesterjelölt!
Uniós statisztika: csak két országban szegényebbek az emberek mint Magyarországon!
Brutális faültetési programmal készül a klímaváltozásra Bécs!
Megdöbbentő egészségügyi állapotok: sereghajtók vagyunk Európában!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Rozsdásodva ér véget a méregdrága kínai buszok magyarországi karrierje!
Ziegler : Orbánnak a hágai nemzetközi bíróság előtt van a helye!
Kihallgatta Orbánt az EP fegyelmi tanácsa!
Szijjártó ünnepel: 100 milliós tengeri kikötője lesz Magyarországnak!
A magyar kórházak megsegítéséért motoroztak!
Rengeteg gyerek megreked hatodikos szinten!
Több mint 100 kárókatonát lőttek le Kiskörénél!
Szerdától újra itt a trópusi hőség!
Egy rossz szokás amivel tönkreteszed az autód motorját és nem is tudsz róla!
Elhagyott halászháló okozta a ámbráscet és borja halálát!
Trianon botrány: Franciaország és Anglia is belátta, hogy hibázott!
Majdnem 20 évig lopta az áramot és a gázt egy pécsi férfi!
Katinka reagált a kizárására!
Ha nem láttad még Pintér Tibi dezodor promóját akkor Te még nem láttál semmit!
Érthetetlen: gyerekeik előtt verték egymást a megvadult szülők!
Egy utas miatt fordult vissza az utasszállító repülő, vadászgépeket küldtek rá!
Toplistás körözés: orgazdaság miatt keresik Kolompár Máriót! - oszd meg Te is!
Segíts egy megosztással: szerető otthont keres ez a kutyus!
A Román kormányt aggasztja a nemzeti összetartozás éve!
Becsületrendet kapott Elton John!
Mindenki meghalt a Hawaiin lezuhant repülőgépen!
Figyelem: óriási vihar lesz a Balatonon ma este!
Megérkezett az okosgumi!
Három bocsával sétált a medve az utcákon!
Kisgyerek halálát okozta a szerelmespár, mert a sírástól nem tudtak együtt lenni!
Botrány: rengetegen lettek rosszul a víztől a magyar fesztiválon!
Teljes kudarc a magyar életpályamodell!
Egy pasi miatt késelte meg barátnőjét Pesten egy dühös nő!
Trump bukását okozhatja a nő aki nemi erőszakkal vádolja!
Fertőző TBC-s dolgozott egy magyar bölcsődében, vizsgálják a gyerekeket!
Akár 20 évvel korábban kiszűrhető a Parkinson-kór!
Magyar kormány: az emberek érdekében tartjuk alacsonyan a rezsit!
A cigányozó fideszes polgármester jelöltet elkaszálta a bíróság!
Mészáros testvére is okosabb mint Zuckerberg!? - sorra nyeri az állami megbízásokat!
Heten jelentkeztek a pályázatra, Mészáros testvére nyert!
Orbán: a magyar családoknak nem kell több pénzt fizetni az energiáért!
Orbán bekeményített: nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki ne adná meg a tiszteletet nekünk!
Ismét darabokra szedi a nemzetközi sajtó Orbánt!
Kövér: küzdenünk kell, hogy megőrizzük a jogállamiságot Európában!
Magyar kormány: nem lényeg a tankötelezettség!
Tiborcz nyilatkozott: nem köteles tűrni, perelni fog!
Az OLAF büntetőeljárást kért Farkas Flórián ügyében! - milliárdok tűntek el!
Nincs semmi baj, csak beszakadt az úttest Szigetszentmiklóson!
Rendőröket hívtak a leendő miniszter házához mert hangosan üvöltözött a barátnőjével!
Abortusz tilalom: koponya és agy nélküli babát kell megszülnie egy nőnek!
Felébresztik a mély altatásból a kisfiút akire betontömb zuhant!
Rejtélyes fehér fényt fotózott a Marson!
Ki nyeri el a munkát? - 30 milliárdba kerül Szolnok új hídja!
Bizonyított a túlóra és az agyvérzés kapcsolata!
Kórház botrány: őszig adtak haladékot Orbánéknak!
Három Oscar-díjas színésznő lett a csúnyácska kislányból! - Meryl Streep 70 éves!
Szívszorító ahogy a hálóba tekeredett ámbráscet és borja elpusztul!
Putyin repülési tilalmat vezetett be!
Kéjbarlangot sejt a média az egyik MTA-kutatóintézetben!
Trump nem gondolta volna, hogy egy bombázás halálos áldozatokkal jár!
A kormány felrúgja a rugalmas iskolakezdést!
Elmossa az eső a hétvégét!
Már bioüzemanyag tekintetében is világ nagyhatalom lehetünk!
A vadállatokat akarta védeni, ezért lőtte le egy kisfiú kutyáját a polgármester!
Ennyi volt, végleg lehúzza a rolót Lajcsi!
A Fidesz elismerte, hogy óriásit bukott Szombathelyen!
Segíts egy megosztással: nem érkezett haza a 13 éves Ági!
Segíts egy megosztással: minden segítségre szüksége van a beteg kutyusoknak!
Matolcsyék reagáltak: csak papíron létezik Magyarország aranytartaléka!
Sorra halnak meg a turisták a népszerű nyaraló helyen!
Orbán: kezdjünk tárgyalni a pénzről! - pénzkérdést csinál a klíma kérdésből!
Megsértődtek a Fideszes pojácák!
Hihetetlen eredményeket ér el a a szegedi nanokapszula!
Viktor, legalább az unokádra gondolj!
Hihetetlen amit a magyar halálozási statisztika mutat !
Felrobbant Amerika egyik legnagyobb olajfinomítója!
Utolsó pillanatban kapta el az anya az emeletről kizuhanó gyerekét!
Egy kis tüntetés és lemondott a grúz elnök!
Itt a nyaralás ideje, csak hát romokban van a forint!
Tiborcz: Beperelem Karácsony Gergelyt!
Orbán felgyorsíthatja Európa széthullását!
Trump megüzente Iránnak, hogy közel a támadás ideje!
Keresik a strandon talált műfül tulajdonosát!
Felfüggesztették a nőverő államtitkárt!
Nyilvánosan kért bocsánatot a fideszes frakcióvezető, amiért hazudott!
Életfogytiglan: rálőtt a házkutatást végző rendőrökre egy magyar férfi!
Kém-műholdakkal figyelik a Himaláját! - katasztrofális a helyzet!
Riasztás keleten az időjárás miatt!
Elítélték a Fidesz polgármester-jelöltjét becsületsértésért!
Úszómedencévé változott az egész stadion! - durva esőzések!
Egy hétéves kislányt is meglőttek rendőri üldözés közben!
Klíma nélküli járművekben tilos állatokat szállítani!
Ej ráérünk arra még - mondta a cseh miniszter a klímasemlegességgel kapcsolatban!
Mennyi mindent rendbe lehetne tenni egy stadion árából!
Forró nyomon keresi a rendőrség az eltűnt dunaújvárosi lányt!
Hihetetlen módon mentették ki Egerben a kútba esett kutyust!
Árokba csapódtak az ütközés után az M3-ason!
Kikötőt létesít a magyar kormány Triesztben! - Szijjártó jelentette be a százmilliós beruházást!
Lopott tankkal randalíroztak Lengyelországban részeg fiatalok!
Matolcsy magyar csúcskórházakat lát Magyarország jövőjében!
A 2 milliárd sem volt elég arra hogy a szigetszentmiklósi fociklub ne menjen csődbe!
Schobert Norbi: az állatok táplálékok, nem egyenrangúak az emberekkel!
Több mint 4000 dolgozó az élelmiszerboltokból pár hónap alatt!
Átadja a kormány a Lánchíd Palotát az orosz banknak!
Tovább csökken a benzin ára!
A Greenpeace nekimegy a magyar kormánynak!
Rogán: a magyar gazdaság megfelelő ütemben bővül!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva