thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.16
THE POST
           
16
Létezik egy terv, ami alapján bezárnák a fóti gyermekotthont is!
Ez is érdekelhet:
Ittas volt a kerítésnek csapódott autó sofőrje!
Romokban a nyugdíj rendszer: tényleg jöhet a sírig tartó munka!
Per indul a kigyulladó Hyundai és Kia motorok miatt!
Hónapok óta semmit nem tudni arról, hogy pontosan mikor és hova költöztetik a fóti gyermekotthonban gondozott 50-60 nehéz sorsú gyereket. A lehetséges helyszínként megjelölt intézmények zsúfoltak vagy nincsenek felkészülve a különleges ellátást igénylő gyerekek fogadására. A fóti otthon bezárásáról szóló kormányhatározat titkos, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), az intézmény fenntartója pedig azt állítja, hogy nincs birtkokában az átszervezés részleteit tartalmazó szakmai tervnek. Egy most nyilvánosságra került levelézés tanúsága szerint mégiscsak létezik az SZGYF által korábban letagadott dokumentum.
Február végén írta meg a Magyar Hírlap, hogy a kormány még az idei év első felében bezáratja a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, és az ott gondozott gyerekeket az ország különböző pontjain – Zalaegerszegen, Kalocsán, Aszódon és Budapesten – helyezi el. A fóti intézményben 50-60 súlyos pszichés problémával küzdő és különleges ellátást igénylő, tartósan beteg vagy sérült gyereket gondoznak, illetve oda kerültek a Magyarországra kísérő nélkül érkező kiskorú menekültek is.

Kamu kormányhatározattal kerülték ki a válaszadást
Azóta viszont nagy a hallgatás Fót ügyében. Az elmúlt hónapokban Szél Bernadett független képviselő több körben próbálta megtudni a kormánytól, hogy mi lesz ezeknek a gyerekeknek sorsa, pontosan hol és milyen körülmények között helyezik el őket. Márciusban közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudja, milyen terv alapján helyezik el őket. A minisztérium válaszként azt közölte a politikussal, hogy az erről szóló kormányzati döntés 10 évig titkos.

Szél ezután a gyermekotthon fenntartóját, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF) kereste meg kérdéseivel. Válaszában az SZGYF azt írta, hogy két kormányhatározat rendelkezik a fóti gyerekek költöztetéséről, de mint kiderült, az egyik határozat nem is létezik, csak kitalálták a sorszámát. Míg a másik, a 2122/2017-es számú pedig nem is a fóti gyerekekről szól, hanem a CSOK-ról.

Egy újabb csavar: a Szélnek megküldött levelében az SZGYF még megjegyezte, hogy nincs birtokában a kormánydöntéshez készült végrehajtási terv. (Amit az Emmi korábbi válasza szerint a kormányhatározat részeként 10 évre titkosítottak.) Vagyis abszurd módon az SZGYF, mint a fóti otthon fenntartója, nem tudja, hogy mi lesz az ott gondozott gyerekekkel. A másik lehetőség az, hogy az SZGYF nem mondott igazat a végrehajtási terv létezéséről.

Mégiscsak tudnak a titkos tervről
Mindezek után a politikus nemrég a Pest Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályához fordult. Erre azért volt szükség, mert még 2017-ben – amikor először dobta be a kormány a fóti gyermekotthon bezárásának ötletét – Bátori Zsolt, az SZGYF igazgatója a Pest megyei kormányhivatallal véleményeztette a Fóton gondozott gyerekek elhelyezéséről szóló végrehajtási tervet. (A gyermekvédelmi törvény szerint a fenntartónak minden intézményi átszervezésnél ki kell kérnie előzetesen a az illletékes kormányhivatal gyámügyi osztályának a véleményét. A Pest Megyei Kormányhivatal támogatta a fóti otthon átszervezését.)

Az erről szóló levélváltást kapta meg most Szél Bernadett. Két dolog miatt fontos a dokumentum: egyrészt az SZGYF igazgatójának megkeréséséből egyértelműen kiderül, hogy mégiscsak létezik az a végrehajtási terv, amiről korábban azt állították, hogy nincs a birtokukban.

Megkeresésére válaszolva megküldjük támogató nyilatkozatunkat a kormányhatározat végrehajtására készült intézkedési terv megvalósitásához. A 24 férőhelyes Különleges Gyermekotthon, a 32 f

érőhelyes Speciális Gyermekotthon, és a kisérő nélküli kiskorúak más intézményekbe történő áthelyezéséhez

– olvasható a dokumentumban.

Az SZGYF igazgatója és a kormányhivatal nevében eljáró Tarnai Richárd kormánymegbízott következetesen átszervezésről és az ellátás áthelyezéséről ír a levelezésben. Ezzel szemben a kormányzati narratíva a fóti gyermekotthon kitagolásáról szól: Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is a külvilágtól elzárt és elavult, nagy létszámú tömegintézmények felszámolásával indokolta a Magyar Hírlapnak a fóti gyermekotthon bezárását. Ennek a gyakorlatban úgy kellene kinéznie, hogy a gyerekeket kis létszámú, 8-12 fős lakóotthonkban helyezik el, lehetőleg integrált környezetben.

Megkerestük az SZGYF-et is az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Csupán a megszűnő férőhelyeket pótolnák
A kormány érvelése azért sántít, mert a fóti gyermekotthon gyakorlatilag kitagoltnak tekinthető: a gyerekek nem a valóban leromlott állapotú kastélyépületben laknak, hanem a több tíz hektáros park területén álló, modern lakóotthonokban. Másrészt az intézmény a város központjában található, nincs elzárva a külvilágtól, a kastélypark bárki által látogatható. Ehhez képest Kalocsán – ahová elvileg a speciális ellátást igénylő fiúk egy részét költöztetnék – csupán az otthon egyik használaton kívüli részében alakítottak ki egy új részleget, nem pedig egy különálló lakóotthont hoztak létre. Zalaegerszegen valóban felépült három új lakóotthon, de az intézmény kívül esik a városon, minden oldalról szántóföldek veszik körbe, tehát nehéz integrált környezetről beszélni.

A fóti otthon felszámolása ellen szól az is, hogy ezzel csökkenne az országos hatáskörű, legsúlyosabb esetekkel foglalkozó központi speciális gyermekotthonok száma. (Jelenleg három helyen fogadnak fiúkat: Kalocsán, Zalaegerszegen és Fóton.) Maga az SZGYF írja egy korábbi uniós pályázat összefoglalójában, hogy a hosszú várólisták miatt minden központi speciális gyermekotthoni férőhelyre szükség van, egy sem szüntethető meg.

A kalocsai és a zalaegerszegi fejlesztésekkel gyakorlatilag azokat a férőhelyeket pótolná a kormány, amiket a fóti otthon bezárásával megszüntetne. Ironikus módon mindezt uniós forrásokból tennék, miközben a fóti specális otthont szintén uniós pénzből hozták létre, még 2010-ben. (Szél az OLAF-hoz, az Európai Csalásellenes Hivatalhoz fordult, mert álláspontja szerint uniós forrásokat csak lakóotthonok létrehozására vagy férőhelybővítésre lehet felhasználni.) Vélhetően az ellátás minősége sem javulna az átszervezéssel: a fóti speciális otthon 32 fős, míg a másik két intézmény 48-48 férőhellyel működik (a kalocsai otthonban teltház és várólista volt, amikor tavasszal felkerestük), a költözéssel pedig tovább nőne a létszám.

Még nagyobb talány, hogy mi lesz a beteg és tartósan sérült, illetve a menekült gyerekek sorsa. Előbbiek a kormány tervei szerint a Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő hűvösvölgyi intézménybe kerülnek. Riportunkban bemutattuk: az otthon nem akadálymentesített, nincsenek megfelelően képzett szakemberek a különleges szükségletű gyerekek ellátáshoz. A menekült gyerekek számára Aszódon, egy korábbi iskolaépület helyén alakítanának ki 40 férőhelyes ellátást, ottjártunkkor azonban semmi sem utalt arra, hogy megkezdődött volna az építkezés.

https://index.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Lázár János: Farkas Flóriánt folyamatosan megtámadják!
Már szabadlábon van az olaszliszkai lincselő!
Milliárdos segítség Orbántól: babacsomagot kapnak a külföldi magyarok!
Hírhez tartozó kép:
Lázár János: Farkas Flóriánt folyamatosan megtámadják!
Már szabadlábon van az olaszliszkai lincselő!
Légitámadással vetettek véget az utcai hangoskodásnak!
Az EU 2 milliárdot adna a civileknek, Orbán azonnal leszavazta ezt!
Évek óta nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este!
Nincs elég tanár a tanévkezdéshez!
Orbán a kereszténységgel igazolja azt amit tesz!
Közel 1 milliárd ember éhezik a földön!
A bébiételek egy része káros a babának!
Felfoghatatlan: felrobbant a pelenka a 23 hónapos kisbabán!
Google-nek nevezte el a gyerekét egy házaspár!
Óriási a készülődés: ősszel Putyin meglátogatja Orbánt!
A helyszínen meghalt a szakadékba zuhant magyar férfi!
Megnyitnák a leállósávot is az M7-esen, hogy elkerüljék a dugót!
Már kapható a hering ízű fagyi!
Több mint 20 millió forintba került egy illegális bevándorló megállítása!
Tüntetés és útlezárás a magyar Suzuki-gyárnál!
Nem vitte el a rabolt pénzt a rabló, mert kevés volt a lánya műtétjéhez!
Étlen-szomjan hagyta magára kutyáit egy szekszárdi férfi!
Vizsgálatot rendeltek el: agyonlőttek a rendőrök egy férfit Abdán!
Bankkártyás persely a magyar templomban! - óriási a felháborodás miatta!
Figyelmetlen Opeles csapódott a BMW-nek!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Még nincs vége: figyelmeztetést adtak ki a mai napra is!
Drogfüggőséggel küzd a balesetet okozó BMW sofőr!
Meghalt a kisfiú, aki könyörgött a gyámügynek, hogy ne vigyék vissza az édesanyjához!
Milliárdos költségvetési csalással gyanúsítják a férfit akivel Orbán fotózkodott!
Megpróbálják a vadászok munkáját közelebb hozni a gyerekekhez!
Azonnal meghaltak a kamionnal ütköző autó utasai!
Aranyérmes lett a magyar a női vízilabda-válogatottunk!
Retro: szívszorító Bőhm bácsi utolsó mondatai a Szomszédokban!
Kidobták pedig csak szeretetre van szüksége! - minden megosztás számít!
Érettségi találkozót rendeztek Farkas Flóriánnak, de senki nem ment el!
Farkas Flórián korábban tévedésből mondta, hogy az ELTE-n tanított!
Farkas Flórián: az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen diplomáztam!
Egy kétségbeesett édesapa segítséget kér! - minden megosztás számít a kis Zoénak!
Otthonából tűnt el a 9 éves kislány: minden megosztás számít!
Ilyenért ugrik a jogsi: megint szabálytalanul előző rendőröket filmeztek le!
Belehalt sérüléseibe a Kunszentmártonnál felborult motoros!
Több mint 60 fát vágnak ki a Szentendrei úton!
Lopta az áramot a meghalt kisgyerek apja! - szőnyeg alatt vitte el a vezetéket!
Kormányzati szócső: özönlenek a magyarok vissza dolgozni Magyarországra!
Óriási botrány: ellopták a BRFK dolgozóinak személyes adatait!
Van aki szerint Schmidt Mária a legjobb történész!
Indiai káosz: a vízért leszúrta szúrta le a szomszédját egy ember!
A kocsi tetejére ültette a gyerekeket, az ok elképesztő!
Hivatalos: a jövőben feljegyzik az adataidat ha fesztiválon veszel részt!
Rendőröknek kellett megvédeni a villanyszerelőket, ahol meghalt az egyéves kisgyerek!
Orbán 572 milliárd forintért rendelt katonai fegyvereket Németországtól!
Áder aláírta az MTA megcsonkításáról szóló törvényt!
Néhány gyermekotthonos gyerek tartja rettegésben az Istenhegy lakóit!
Hivatalos: sikerült a parlamentnek Demeter Márta mentelmi jogát felfüggeszteni!
Megszavazták az oktatást nehezítő köznevelési törvényt!
Tisztán látható a videón ahogy a BMW beleszáguld a magyar család kocsijába!
A kormány szerint nincs Magyarországon drogprobléma!
Antarktisz: két Magyarországnyi területű jégtömeg tűnhet el!
Videón a jégeső ami pusztított Káldon!
Kardiológusok figyelmeztetnek: Minden ötödik gyerek energiaitalt reggelizik!
Megszavazták: jövőre megemeli a Fidesz az egészségügyi járulék összegét!
Durva videó ahogy a jég szétveri az autókat!
Lejárt tápszerrel etettek egy idős nőt egy magyar kórházban!
Magyarok százezreinek a mobilját fertőzte meg az új vírus!
Mint egy király: helikopterrel ment gyárat látogatni Nyergesújfalura Szijjártó!
Vendégmunkások: A kormány 8 milliárdos pályázatot indít munkásszálló építésére!
Húsz évet kapott a tanárnő, aki lefeküdt tanítványával!
Előkerült videó: 150-nel cikázik a kocsik közt a BMW-s, mielőtt beleszállt a magyar család autójába!
Megszólalt a rendőrség: tegnap igazoltatás közben halt meg egy férfi!
Farkas Flórián 17 év alatt összesen ötször szólalt fel a parlamentben havi 1.4 millióért!
A kormány szerint a magyar tizenéveseknek is legalább 500 ezer forint megtakarításuk van!
Vita tört ki a búvárszövetségen belül a Hableány-kitüntetések miatt!
Egy román férfi játssza Orbánt a róla készült filmben!
Kényszerkasztrálni fogják azokat akik kiskorúakat bántalmaznak!
Mozogni kezdett a világ legnagyobb jéghegye!
Időzített bomba a Földközi-tengeren!
Egyben nyelte le a krokodilt a piton! + videó!
Simicska korábbi házában partizott Mészáros Lőrinc!
Kétezerér tele kérem! - óriási fricska az autóstársadalom egy bizonyos rétegének!
Több mint 50 milliót hagyott el egy páncélautó, az emberek megrohamozták az utcát!
Tehénnek öltözött, majd meggyászolta a húsokat a szupermarketben!
Egy cuki medve hirtelen gyilkos vadállattá változott! + videó
Több mint kétmilliárd forintnyi diákhitelt engedtek el!
Fecskefiókákat dobáltak ki a város főterére!
Hazaárulózik a Fidesz: fáj nekik a brüsszeli pofon!
Milliárdokat költött a kormány az üresen kongó fonyódligeti gyerektáborra!
Trumpon röhög a világ: A vese egy nagyon különleges helyet tölt be a szívben!
Lezavarják a repülőről a Kanadába repülő romákat!
Nem sérti az alaptörvényt a paksi iratok titkosítása!
Több mint 80 milliárdot költenek Orbánék új kormányzati autókra!
Jászai: Megtiszteltetés volt Mészáros Lőrinc jobbkezének lenni!
Tarlós szerint az oroszok miatt nincs klíma a metróban!
Műanyagoktól pusztulnak a szarvasok!
Hatalomátvétel a TV2-nél: Mészáros ma már megkerülhetetlen!
Európai Parlament: kigolyózták a fideszes jelöltet!
Hivatalos: Deutsch ellenőrzi mostantól a korrupciós ügyeket!
Klímaváltozás: hetente történnek világszerte katasztrófák!
Bombát találtak a vasútállomáson Rákospalotán!
Választási rendszer, adó és közlekedés: Mészáros irányíthatja az egész országot!
A Fradi edző elégedett a csapattal, mert a játékosai nagyon akarták a sikert!
Mégsem indul újra Bige gyára!
Vakvezető kutyusával vette át diplomáját egy pécsi hallgató!
Hat turista vesztette életét a Görögországban tomboló viharban!
Motoros menekült a rendőrök elől a belvárosban! + videó
Németh Szilárd megfogja akadályozni a jövőben azt ami a honvéd középiskolában történt!
Vízbe ejtette a kisbabát egy óceánjáróról a nagyapja!
Viperákat engedtek szabadon a Hanságban!
Sikítozó emberek hangját rögzítette a Viking fekete doboza! - újabb részletek!
Szegény sorsú magyar gyerekek megsegítésére indít kampányt a kormány!
Alig volt egy éves a kisgyerek akit agyonütött az áram Nyíregyházán!
Na ki vásárolt be termőföldből Tokajban? - várjuk a nyertes megfejtéseket!
Szigorítás: a gépkocsit is lefoglalhatja a rendőr!
Magára tetováltatta az Alza figuráját, kapott egy ingyen iPhone-t!
Hiba miatt kaptak jutalmat a Volkswagen alkalmazottai! - vissza kell fizetniük a pénzt!
Napokig fognak késni a vonatok egy kisiklott tehervonat miatt!
Idén is vár Téged a kutyabarát fesztivál!
Orbán 2014: kommunista dolog azt mondani, hogy közpénzből épült a felcsúti stadion!
Ursula von der Leyen betartatná a jogállamiságot Magyarországon!
Rendőrségi feljelentés: államtitkárként szerzett ingyen laptopokat B. István!
Magyarországon drágulnak leggyorsabban a lakások!
Láthatatlan jelzés miatt büntetnek a fővárosban!
Azurák Csaba lesz az új kommunikációs igazgatója a Budapest Honvédnek!
Két kamion csapódott egymásba az M0-son!
Méhbaráttá tette az összes buszmegállót egy holland város!
Németh Szilárd: nyugalom, biztonságban leszünk jövőre is!
Több tucat fecskefészket vertek le egy önkormányzati beruházás helyszínén!
Ismét Alfások lepik el a Balaton partját!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva