thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.17
THE POST
           
17
Létezik egy terv, ami alapján bezárnák a fóti gyermekotthont is!
Ez is érdekelhet:
Na, kik fogják felújítani potom 1680 millió forintból a zánkai tábort?
Tojással akarja megvenni a szavazókat Orbán Ráhel fideszes ügyvédj?
Kicsi a világ: Poltnak pont ott van luxusnyaralója, ahol Borkai ügyvédjének
Hónapok óta semmit nem tudni arról, hogy pontosan mikor és hova költöztetik a fóti gyermekotthonban gondozott 50-60 nehéz sorsú gyereket. A lehetséges helyszínként megjelölt intézmények zsúfoltak vagy nincsenek felkészülve a különleges ellátást igénylő gyerekek fogadására. A fóti otthon bezárásáról szóló kormányhatározat titkos, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), az intézmény fenntartója pedig azt állítja, hogy nincs birtkokában az átszervezés részleteit tartalmazó szakmai tervnek. Egy most nyilvánosságra került levelézés tanúsága szerint mégiscsak létezik az SZGYF által korábban letagadott dokumentum.
Február végén írta meg a Magyar Hírlap, hogy a kormány még az idei év első felében bezáratja a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, és az ott gondozott gyerekeket az ország különböző pontjain – Zalaegerszegen, Kalocsán, Aszódon és Budapesten – helyezi el. A fóti intézményben 50-60 súlyos pszichés problémával küzdő és különleges ellátást igénylő, tartósan beteg vagy sérült gyereket gondoznak, illetve oda kerültek a Magyarországra kísérő nélkül érkező kiskorú menekültek is.

Kamu kormányhatározattal kerülték ki a válaszadást
Azóta viszont nagy a hallgatás Fót ügyében. Az elmúlt hónapokban Szél Bernadett független képviselő több körben próbálta megtudni a kormánytól, hogy mi lesz ezeknek a gyerekeknek sorsa, pontosan hol és milyen körülmények között helyezik el őket. Márciusban közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudja, milyen terv alapján helyezik el őket. A minisztérium válaszként azt közölte a politikussal, hogy az erről szóló kormányzati döntés 10 évig titkos.

Szél ezután a gyermekotthon fenntartóját, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF) kereste meg kérdéseivel. Válaszában az SZGYF azt írta, hogy két kormányhatározat rendelkezik a fóti gyerekek költöztetéséről, de mint kiderült, az egyik határozat nem is létezik, csak kitalálták a sorszámát. Míg a másik, a 2122/2017-es számú pedig nem is a fóti gyerekekről szól, hanem a CSOK-ról.

Egy újabb csavar: a Szélnek megküldött levelében az SZGYF még megjegyezte, hogy nincs birtokában a kormánydöntéshez készült végrehajtási terv. (Amit az Emmi korábbi válasza szerint a kormányhatározat részeként 10 évre titkosítottak.) Vagyis abszurd módon az SZGYF, mint a fóti otthon fenntartója, nem tudja, hogy mi lesz az ott gondozott gyerekekkel. A másik lehetőség az, hogy az SZGYF nem mondott igazat a végrehajtási terv létezéséről.

Mégiscsak tudnak a titkos tervről
Mindezek után a politikus nemrég a Pest Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályához fordult. Erre azért volt szükség, mert még 2017-ben – amikor először dobta be a kormány a fóti gyermekotthon bezárásának ötletét – Bátori Zsolt, az SZGYF igazgatója a Pest megyei kormányhivatallal véleményeztette a Fóton gondozott gyerekek elhelyezéséről szóló végrehajtási tervet. (A gyermekvédelmi törvény szerint a fenntartónak minden intézményi átszervezésnél ki kell kérnie előzetesen a az illletékes kormányhivatal gyámügyi osztályának a véleményét. A Pest Megyei Kormányhivatal támogatta a fóti otthon átszervezését.)

Az erről szóló levélváltást kapta meg most Szél Bernadett. Két dolog miatt fontos a dokumentum: egyrészt az SZGYF igazgatójának megkeréséséből egyértelműen kiderül, hogy mégiscsak létezik az a végrehajtási terv, amiről korábban azt állították, hogy nincs a birtokukban.

Megkeresésére válaszolva megküldjük támogató nyilatkozatunkat a kormányhatározat végrehajtására készült intézkedési terv megvalósitásához. A 24 férőhelyes Különleges Gyermekotthon, a 32 f

érőhelyes Speciális Gyermekotthon, és a kisérő nélküli kiskorúak más intézményekbe történő áthelyezéséhez

– olvasható a dokumentumban.

Az SZGYF igazgatója és a kormányhivatal nevében eljáró Tarnai Richárd kormánymegbízott következetesen átszervezésről és az ellátás áthelyezéséről ír a levelezésben. Ezzel szemben a kormányzati narratíva a fóti gyermekotthon kitagolásáról szól: Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is a külvilágtól elzárt és elavult, nagy létszámú tömegintézmények felszámolásával indokolta a Magyar Hírlapnak a fóti gyermekotthon bezárását. Ennek a gyakorlatban úgy kellene kinéznie, hogy a gyerekeket kis létszámú, 8-12 fős lakóotthonkban helyezik el, lehetőleg integrált környezetben.

Megkerestük az SZGYF-et is az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Csupán a megszűnő férőhelyeket pótolnák
A kormány érvelése azért sántít, mert a fóti gyermekotthon gyakorlatilag kitagoltnak tekinthető: a gyerekek nem a valóban leromlott állapotú kastélyépületben laknak, hanem a több tíz hektáros park területén álló, modern lakóotthonokban. Másrészt az intézmény a város központjában található, nincs elzárva a külvilágtól, a kastélypark bárki által látogatható. Ehhez képest Kalocsán – ahová elvileg a speciális ellátást igénylő fiúk egy részét költöztetnék – csupán az otthon egyik használaton kívüli részében alakítottak ki egy új részleget, nem pedig egy különálló lakóotthont hoztak létre. Zalaegerszegen valóban felépült három új lakóotthon, de az intézmény kívül esik a városon, minden oldalról szántóföldek veszik körbe, tehát nehéz integrált környezetről beszélni.

A fóti otthon felszámolása ellen szól az is, hogy ezzel csökkenne az országos hatáskörű, legsúlyosabb esetekkel foglalkozó központi speciális gyermekotthonok száma. (Jelenleg három helyen fogadnak fiúkat: Kalocsán, Zalaegerszegen és Fóton.) Maga az SZGYF írja egy korábbi uniós pályázat összefoglalójában, hogy a hosszú várólisták miatt minden központi speciális gyermekotthoni férőhelyre szükség van, egy sem szüntethető meg.

A kalocsai és a zalaegerszegi fejlesztésekkel gyakorlatilag azokat a férőhelyeket pótolná a kormány, amiket a fóti otthon bezárásával megszüntetne. Ironikus módon mindezt uniós forrásokból tennék, miközben a fóti specális otthont szintén uniós pénzből hozták létre, még 2010-ben. (Szél az OLAF-hoz, az Európai Csalásellenes Hivatalhoz fordult, mert álláspontja szerint uniós forrásokat csak lakóotthonok létrehozására vagy férőhelybővítésre lehet felhasználni.) Vélhetően az ellátás minősége sem javulna az átszervezéssel: a fóti speciális otthon 32 fős, míg a másik két intézmény 48-48 férőhellyel működik (a kalocsai otthonban teltház és várólista volt, amikor tavasszal felkerestük), a költözéssel pedig tovább nőne a létszám.

Még nagyobb talány, hogy mi lesz a beteg és tartósan sérült, illetve a menekült gyerekek sorsa. Előbbiek a kormány tervei szerint a Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő hűvösvölgyi intézménybe kerülnek. Riportunkban bemutattuk: az otthon nem akadálymentesített, nincsenek megfelelően képzett szakemberek a különleges szükségletű gyerekek ellátáshoz. A menekült gyerekek számára Aszódon, egy korábbi iskolaépület helyén alakítanának ki 40 férőhelyes ellátást, ottjártunkkor azonban semmi sem utalt arra, hogy megkezdődött volna az építkezés.

https://index.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Mészáros Lőrinc lánya a piac tisztességtelen befolyásolásáról írta szakdolgozatát
Egyre rosszabb lesz a kilátás a Várból
Érdekes fotó: Borkaihoz hasonlóan külföldön Orbán is luxusban urizál
Hírhez tartozó kép:
Mészáros Lőrinc lánya a piac tisztességtelen befolyásolásáról írta szakdolgozatát
Egyre rosszabb lesz a kilátás a Várból
Egyre rosszabb lesz a kilátás a Várból
Érdekes fotó: Borkaihoz hasonlóan külföldön Orbán is luxusban urizál
Na, kik fogják felújítani potom 1680 millió forintból a zánkai tábort?
Tojással akarja megvenni a szavazókat Orbán Ráhel fideszes ügyvédj?
Kicsi a világ: Poltnak pont ott van luxusnyaralója, ahol Borkai ügyvédjének
Megindult a nyomeltüntetés - újabb helyen vétózták meg a szavazás eredményét
Csak sikerült Orbánnak: menekültek százezrei indultak Európa felé
Támadás alá vette a Fidesz a fővárost - nyomeltüntetés lehet a cél
Trump: A kurdok az Iszlám Államnál is veszélyesebb terroristák
Rákkeltő anyag van Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat
A jegyző nem engedte Baranyi Krisztinának, hogy átvegye a polgármesterséget
Az ellenzéki szavazók kiakadtak amiért Karácsony díszpolgárrá avatná Tarlóst és Demszkyt
Kocsis Máté: a rendszerváltás óta nem hibáztak akkorát a közvélemény-kutatók, mint a mostani választáson
Orbán 2015: Stabil kurd régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni
Migrációs válságkezelési gyakorlat Magyarországon
Nem fogod elhinni Erdogan mit csinált Trump fenyegető levelével - nemzetközi botrány
Az új munkájáról nyilatkozott Tarlós István
Megtámadták az eredményt: az új polgármester nem léphetett hivatalba
Így búcsúzik a frissen megválasztott józsefvárosi polgármester
Órák óta elviselhetetlen bűz terjeng Székesfehérváron
A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: tovább nyírja a sajtó lehetőségeit Kövér László
Brexit cirkusz: Alig fogadták el a megállapodást, máris elbukni látszik
A New York Timesban védi Schmidt Mária Orbán rendszerét
Az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr
Bébiétel botrány: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot
Elkészült a láthatatlanná tévő anyag
A ferencvárosi jegyző megakadályozta, hogy Baranyi hivatalba lépjen polgármesterként
Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából
Hivatalos: újraszámolják a győri szavazatokat
A klímaváltozás legyőzhetetlenné teszi a Magyarországot elárasztó poloskákat
Törökország tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be Szíriában
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Emeletes trélert fogtak a rendőrök
A Brexiten múlik, hogy lesz-e Orbán-beszéd
Putyin elrendelte a fiatalok online ellenőrzését
Megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal bármit is csinál a hatóság
Akár ki is hátrálhat a kormány a 3-as metró mögül
Egymást érik a halálos balesetek a magyar utakon
Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók ezek az okostelefonok
Az eMag és az Edigital egyesül
Szijjártó: Magyarország gazdaságfejlesztési programját Románia teljes területére kiterjesztjük
A román miniszter belerúgott Magyarországba: náluk hamarabb készül el egy autópálya
Megindult az Országos vizsgálat az orvoskamaránál
Deutsch: Soros embere bevándorláspárti polgármesterekkel telepíttetné be a migránsokat
Borkai: Rengetegen azt hiszik, hogy a családom számára kolbászból van a kerítés
Borkai-interjú: nekem és a családomnak ötször annyit kell teljesítenünk
Borkai fia miatt fordultak a hatóságokhoz: 1 milliós fizetés mellett a Győri ETO-tól is kapott fizetést
Ugrott a rendszám az aranyfóliás BMW-ről
Karácsony nem tudja leállítani a Liget-projektet
A kórházakban már több a fertőzés, mint a kórházakon kívül
Elképesztő videó járja be a világot egy metró-balesetről
Változott a nyugdíjprémiumra jogosultak köre
Lángol egy vonat a Budapest–Bécs vonalon
Politikai kozmetika: a korábban alkalmatlannak tartott Karácsonyt, most mindenki barátjaként fogadta
Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta
Felmentették a férfit, akit bíróság elé állítottak mert hajléktalan
Okos karkötőt dobott piacra a Vatikán
Bezárhatják a hamburgi intézményt ahol embertelen körülmények között tartanak állatokat
Keszthely botrány: nyilvános bocsánatkérésre köteleztek diákokat és egy tanárt egy műsor miatt
Néhány órával az EU-csúcs kezdete előtt megszületett a Brexit megállapodás
Díszpolgárnak javasolja Demszkyt és Tarlóst Karácsony Gergely
Tízmilliárdokat csoportosít át a kormány – jut focira, kézilabdára és Hotelre is
Rejtélyes tanú segíti a nyomozást a Hajógyári-szigeten megölt fiú ügyében
Göd: legalább száz állatot mentettek ki egy szaporítótól
Egy szolgálaton kívüli rendőr végzett az ártatlan kis állattal
Városháza átvétele: Tarlós régi jóbarátjaként fogadta Karácsony Gergelyt
Biciklivel érkezett a Városháza átvételére Karácsony Gergely
EU: következménye lesz annak, hogy Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik támogatja a török támadást
Az RTL megosztotta a videót amin a voksturistákat kidobják a faluból a helyiek
Erdélyben orvoslakásokat épít a magyar kormány - milliárdos beruházás
Gyógyszereket lopott a munkahelyéről, majd sörre cserélte azokat egy Tolna megyei férfi
Szörnyű tragédiához riasztották a hatóságokat XVII. kerületben a XVII. kerületben
Segíts egy megosztással! - Bogi nem érkezett haza
Segíts egy megosztással, gazdi kel lennek a vizsla csoki lánynak
Orbán a szavazóinak: megmaradt az erős támogatás a kormány mögött
Orbán hirtelen üzent a magyar családoknak
Hivatalosan is Kövérék mondhatják meg, hol és hogyan mozoghatnak az újságírók
Fodor Roland elárulta az ellenzéki összefogást, most mégis beül a közgyűlésbe
Kizárólag kettős kordon mögött volt hajlandó Orbán megtartani a frakcióülést Balatonalmádiban
Megverték a nyílt utcán a népszerű ellenzéki polgármester édesapját
Erdogan és a török haderő hatalomra éhes, de mi van ha Magyarország lesz a következő?
Nem tart nyilvános beszédet október 23-án Orbán
Már Európa minden nyelvén elérhető a holland film ami a Fidesz maffiáról szól
Magyarra fordították a Fidesz maffiáról szóló holland videót!
Elkezdődött: nyíltan megfenyegették Karácsonyt!
Aláírást gyűjtenek Győrben: végleg ki akarják dobni a közéletből Borkait
Orbán: nem dolgom, hogy pálcát törjek Borkai fölött
Most már hivatalosan is a legnyomorultabbak között van a magyar fizetés
Bécs polgármestere: alig várom, hogy Karácsony Gergellyel dolgozzak!
Nem vár tovább Karácsony, nekimegy Orbánnak
580 zsák szeméttől szabadította meg a Tisza-tavat Párdy Bence
Ágyával és játékaival együtt hagyták a menhelyen ezt a kutyust
Kegyetlenül bánnak a majmokkal a német laborban készült videón
Sokan nem tudják mitől is jó igazán gulyásleves - de ezt most kiderítjük
Kábítószer birtoklása miatt feljelentették Borkait, a rendőrség még vár
Fodor Roland: természetesen beülök a közgyűlésbe
Botrány: óriási mennyiségű krumpli landolt az utcán a választások után!
Erdogan begőzölt: Orbánnal igen, az amerikai alelnökkel nem hajlandó tárgyalni
Hiába a több mint ötven károsult, tovább folytatja tevékenységét ez a webshop
A Városliget Zrt. durván visszaszólt Karácsonynak a Liget-projekt ügyében
Utcára dobták a polgármestert aki uniós pénzből épített magának vadászházat
Börtönbe mehet a bundázásért elkapott rendőr
Majdnem leesett a kijelző a BKV-buszon, de egy utas támaszt nyújtott neki
Bukott a teljes ferencvárosi korrupt elit
Hivatalos adat: Négyszázezren haltak meg idő előtt a légszennyezés miatt
Trump: a kurdok nem angyalok
Évekig tartotta pincében lányát egy osztrák férfi
Kövér és a tejhatalom: tovább korlátozzák az újságírók lehetőségeit
Kiváló üzleti érzék: Matolcsy unokatestvérének sikerült megszabadulni bedőlt bankjától
A sport területén folytatandó együttműködésről tárgyal a magyar kormány Putyinnal
Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá Putyinnal
Tisztogatás az ország szívében: Aki nem vett részt sunnyogásban, annak nem esik bántódása
Alig vannak olyan vállalkozók, akik függetlenek a Fidesztől
Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe
Mészárosék érdekkörébe tartozó cég fejlesztheti a győri állatkertet
Hit Gyülekezete: 2 év múlva egy olyan fordulat fog történni, mint 2010-ben
Hit Gyülekezete: tragédia a társadalom számára, hogy nem előre megy, hanem egy mókuskerékben van
Kövér eltiltotta a sajtót a politikusoktól - ez az ő bosszúja
NER-lovagok: háború lesz a kormány és az önkormányzatok között
Szentest és Szegvárt is elbukta a Fidesz
Óriási erőkkel fogják védeni a hazánkba látogató Erdogánt a tüntetések miatt
Mindenkit sokkolt az M3-ason történt tömegbaleset
Migránsoktól rettegnek a Fidesz szavazók Budapesten! + csodálatos videó
Több száz métert tolta a vonat az Opel kisáruszállítót Körmendnél, a sofőr nem élte túl
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva