thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.18
THE POST
           
18
Időzített bomba a Földközi-tengeren!
Ez is érdekelhet:
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
Egyre inkább kezd elmérgesedni a konfliktus Ciprus és Törökország között, mert Ankara az utóbbi hónapokban két hajót is a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt olyan megfontolásból, hogy Ciprus északkeleti partvidékén illegális próbafúrásokat végezzen olaj- és földgázmezők után kutatva.

A probléma mögött egy fél évszázada tartó vita húzódik. 1974-ben egy, a görögországi katonai junta által támogatott csoport puccsot hajtott végre az akkori ciprusi elnök ellen, a végső cél pedig a sziget Görögországhoz csatolása volt. Csakhogy a puccsot követően a törökök megszállták Ciprust.

A szigetország közel fele török megszállás alá került, és a mai napig 40 ezer török katona állomásozik ott. A görög ciprióta lakosság a sziget déli részére menekült, a török ciprióták pedig az északi területre húzódtak. A további konfliktusok elkerülésére az ENSZ a két felet elválasztó demilitarizált övezetet hozott részre, amit a szervezet békefenntartó missziójának katonái tartanak ellenőrzés alatt.

Törökország a mai napig nem ismeri el önálló államként Ciprust, és a béketárgyalások mindmáig eredménytelennek bizonyultak. Ankara 1983-ban kikiáltotta a csak általa elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, és még most is úgy tesz, mintha birtokolná a területet.

A két fél között azóta is folyamatosak a nézeteltérések, de a feszültség az év elején megnőtt. Szakértők feltételezései szerint körülbelül 227 milliárd köbméter földgázkészlet található a tengerfenék alatt Ciprus partjainál, amit a törökök elkezdtek feltérképezni.

Erdogan figyelemelterelése
Az első, Fatih nevű fúróhajó május eleje óta végez próbafúrásokat Ciprus nyugati partjainál, majd június második felében a második, Yavuz elnevezésű fúróhajójukat is elindították a sziget irányába. Mindezt annak ellenére, hogy a ciprusi kormány szerint ez a terület az országuk kizárólagos gazdasági övezete, ezért nemzetközi jogot sért, ha egy idegen ország engedély nélkül lép be oda. Igazuk nekik van, de Ankarát ez nem különösebben hatja meg.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter néhány hónappal ezelőtt arról beszélt, hogy az Égei- és a Földközi-tengeren található természeti erőforrások kitermelése továbbra is nemzeti ügy számukra. Azt is belengette, hogy a térségben Törökország közbenjárása nélkül senkinek nincs keresnivalója, és semmilyen fúrásra nem fognak engedélyt adni.

Az ExxonMobil februárban jelentette be, hogy jelentős szénhidrogén-forrásokat találtak Ciprus környékén, a most felfedezett lelőhelyek alapjaiban rengethetik meg a geopolitikát, mert a nyugati országok reménye szerint nem kizárólag Oroszországtól függ majd Európa gázellátása. Sőt, egyesek kis túlzással arról kezdtek beszélni, hogy az Európai Unió legkeletibb országa lehet az új Kuvait. És ezt a lehetőséget megérezte Ankara is.

Erdogannak mostanában elég sok gondja van a saját hazájában. Minden próbálkozása ellenére elveszítette Isztambult, a gazdaság hanyatlik, a török líra gyengül, és a pártján belül is törés mutatkozik. A török elnök ezekre a fejleményekre egyáltalán nem volt felkészülve azok után, hogy egy életre bebetonozottnak tűnt a hatalma.

Erdogan a szakértők szerint jobb híján most egyetlen dolgot tud tenni, és ez az erőfitogtat

ás. Várhatóan úgy próbálja megerősíteni a szavazótáborát, hogy egy külső ellenséget keres. Ehhez pedig nem kellett messzire mennie, hiszen a török-ciprusi és török-görög viszony tradicionálisan botrányos, és a legkönnyebb út az, ha az otthoni problémáit inkább kivetíti másokra.

Törökország soha nem engedte Ciprusnak, hogy a vizeiben található természetes erőforrásokra konfrontáció nélkül szert tegyen. Az Égei-tengeri stratégia török oldalról évtizedek óta ugyanaz: nyomást gyakorolni, követelőzni, várni a krízisre, aztán tárgyalóasztalhoz ülni és elfogadtatni a török álláspontot. De ezúttal a fegyveres konfliktus sem lenne meglepetés.

A végkifejlet megjósolhatatlan
Szakértők szerint a katonai beavatkozás azért sem elképzelhetetlen Törökország részéről, mert semmilyen jelét nem adják annak, hogy visszavennének a tempóból, de mindkét fél ragaszkodik az erőforrásokhoz. Az események akkor pöröghetnek fel, ha Ankara gázmezőt talál a tenger mélyén. Otthagyni és átadni feltett kézzel biztos nem fogják, és egy csapásra minden a feje tetejére állhat.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn arról beszélt, elfogadhatatlan a két hónappal ezelőtt már megkezdett török fúrási műveleteket követő újabb tervezett fúrás egy olyan tengeri területen, amelyet Ciprus kizárólagos gazdasági övezetének tart, ez sérti Ciprus szuverenitását.

Az Európai Unió ismételten felszólítja a török hatóságokat, hogy tartózkodjanak az ilyen tevékenységtől, a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, és a nemzetközi joggal összhangban tartsák tiszteletben a Ciprusi Köztársaság önállóságát és jogait

– jelentette ki.

Az EU mellett több ország kormánya, így Franciaország, Izrael, Egyiptom és Görögország is kiállt Ciprus mellett, de ez még nem jelent semmit. A szigetország ugyanis bár az EU tagja, mostanáig nem csatlakozott a NATO-hoz, így egy esetleges támadás esetén nem illeti a kollektív védelem, Ankara pedig jóval komolyabb fegyveres erőkkel bír, mint Ciprus.

A törököknek pedig megvannak a maguk kifogásaik. A külügyminisztérium azt állítja, az unió nem képes ellátni a pártatlan közvetítő szerepét a két részre szakadt Ciprus helyzetének megoldását célzó folyamatban. Erdogan ugyanakkor nem léphet át egy bizonyos határt, ha a jövőben komolyabb tervei vannak van az Európai Unióval.

Kiszivárgott tervezetek szerint az EU különböző szankciókat fogadhat el a napokban. Ennek értelében felfüggesztenék a légi szállítási egyezményről szóló tárgyalásokat, valamint a többi magas szintű találkozót is a törökökkel. Mérsékelnék emellett jövőre az előcsatlakozási támogatásokat és törökországi tevékenységének felülvizsgálatára szólítanák fel az Európai Beruházási Bankot.

Ezek a szankciók jelentős negatív hatást gyakorolnának a török gazdaságra, de Ankara látszólag nem fél, és határozott véleménye van a retorziókról: a külügyminiszter elmondása szerint ha az Európai Unió tesz egy lépést ellenük, az vissza fog ütni. És ez esetben valószínűleg Cipruson csattanhat az ostor. 45 éve nem engednek a szigetország kormányának, és vajmi kevés esély van rá, hogy erre pont az EU fogja rávenni őket.

Kiemelt kép: Firat Kozok/Bloomberg via Getty Images
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Hírhez tartozó kép:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak
Figyelmezteti ügyfeleit a Raiffeisen
Óriási káosz a NAT-körül: a kormány még nem döntött
Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz
Emberrel a szélvédőjébe szorulva menekült a gázolás után egy autós Budapesten
Budapest kellős közepén égett porrá a Porsche
Kórház botrány: Három éve kivették Adrienn petevezetékét, ám nem közölték vele
Karácsony: lezárják a pesti rakpartot, de óriási változások lesznek a fővárosi egészségügyben is
Képzés helyett pénzt követel a gyöngyöspatai roma önkormányzat
Semjén: A Vatikán is arra kérte a KDNP-t, hogy maradjon a Néppártban
Titkos információ: ki vette meg kikiáltási áron a Hollóházi Porcelángyárat
Bűncselekmény hiányában elutasította a Kövér László elleni feljelentést az Ügyészség.
Simonka szerint az igazát bizonyítja, hogy négyen vallottak ellene a bíróságon
Kásler másodjára is beígérte a pluszpénzt az orvosoknak
7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés az önkormányzatot
Hivatalos a kórház csőd, közben Orbán a falakat festeti
Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál
Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t
Orbán: Nyolcszor öltek meg, nyolcszor támadtam fel
A konzervatív frakció tárt karokkal várja a Fideszt
Óriási botrány: a fővárosi sportpálya gondnoka túlságosan szerette a kisfiúkat
A rendőrség a lakosság segítségét kéri: gyalog érkezett, biciklivel távozott a képen látható férfi
Rendőrségi közlemény: három embercsempészt és tizenhárom migránst fogtak el a rendőrök egy órán belül
Megszavazta az EP az állásfoglalást Magyarország ügyében
Újabb pénzintézetben volt Bombariadó
Idióták: Helikopterből dobtak disznót egy üzletember villájára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Háromszor akkorát drágultak a magyar albérletek, mint az EU-átlag
Íme az első élő robotok, amelyek önmagukat gyógyítják
Lószolárium félmillióért: lezárták a fideszes képviselőnek kínos nyomozást
Orbán létrehozta a Védelmi beszerzési ügynökséget és egykori tanácsadója felügyeli
Össze akarják vonni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat a Péterfyvel?
Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt a Czeglédy-perből
Sikerült létrehozni a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb embrióját
Iskolai horror: egy 10 éves osztálytársa szúrta meg a kislányt
Jöhetnek az online fekete dobozos utasszállítók
Meglepő helyzetben kapták lencsevégre Friderikusz Sándort
Kisfia is gyászolja az Angyalföldön agyonvert nőt
Schobert Norbi Gesztesi Károly féltve őrzött titkáról vallott
Stahl máig neheztel Pálffyra
Hétvégétől már havazhat is
Orbán: Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból
Orbán Viktor: elárultak bennünket
Simonka: Ha úgy gondolják a választók, hogy szükség van egy igazi, harcos képviselőre, akkor állok rendelkezésükre
Sokként érte a kormánytagokat - Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről
Orbán óriási pofont kapott az EU-tól: megszavazták, romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon
Hivatalos: felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket Magyarország ellen
Hivatalos: nyomoznak a magyarországi egészségügyi kartell ügyében
Majdnem ki kellett adni a kényes adatokat, de a Kúria megmentette a belügyet
Közel 40 kilométeres olajfoltot észleltek a Dunán Bécsnél
Kirúgták a biztonsági őrt, aki megruházott egy taxist Ferihegyen
Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten
Ausztrál bozóttűz: végre szakad az eső
Az államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását
Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb
Nem akar a vasúttársaság több olyan esetet, hogy a vonat nem megy tovább, mert lejár a mozdonyvezető munkaideje
Bemutatta a kormány a Magyarország klíma- és energiapolitikáját 2030-ig meghatározó stratégiáját
Ő a Karinthy Színpad új művészeti vezetője
Kanada nem kér Meghanból és Harryből
Tűzvész Budapesten: mentik az embereket, terjednek a lángok a IX. kerületben
Így szüntetné meg a hálapénzeket a Magyar Orvosi Kamara
Három éve kilőtt egy őzbakot, de nem fizette ki a sze*x*botrányba belebukott Borkai Zsolt
Tehetetlenek a gyermekotthonok dolgozói a gyerekek közötti erőszakkal szemben
Megszavazták: folytatódik az eljárás Magyarország ellen
Orbán: egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül
Természetben kárpótolnák a gyöngyöspatai romákat Orbánék
Majomhangot utánozva gyalázták a Siófok színes bőrű játékosát
Ez a szibériai cica kapott négy titániummancsot
Primitív, bunkó, felháborító - Megbüntette a Médiatanács az M1 híradóját
David Attenborough: A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk
Egy brazil bíróság lezáratta az összes stadiont
Novák Katalin: Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér
A BMW 493 százalékkal növelte 7 üléses modelljének eladásait a nagycsaládosok támogatása miatt
Határrendészeti rendőrségi összefoglaló: 24 óra alatt ötvenegy migránst fogtak el
Egy magyar nő azt állítja, azért költözött haza Kanadából, mert ott az óvodásokat nemváltó hormonkezelésre viszik a szüleik háta mögött
Négy gyermek meghalt egy lakástűzben Temesváron
Négy-öt éven belül lecserélik a MÁV kocsiparkjait
Nagy Feró: Kiegyeztem a halállal
Hónapokon át bántalmazta a kislányát egy apa - stresszes volt a gyereknevelés
Németh Sándor kimondta, kinek a keze van Gesztesi Károly halálában
Bevallotta a fideszes tanár úr, hogy elsikkasztotta a gyerekek pénzét
Idén is kifizeti az állam a 20 év alatti fiatalok KRESZ-vizsgáját
Deutsch: Magyarországon nincs bajban a jogállam
Gyöngyöspata: Folyton beszólnak, várják már a büdös romák a pénzt
Borkai gyanús vadászatától hangos a magyar sajtó
Tűzoltók mentették ki az autóba rekedt kisgyermeket
Hét órára rabosították egy rokkantkártya miatt ráadásul ártatlanul
Hét hónapos fiával vizsgázott egy hallgató az ELTE-n
Veretlenül középdöntős a magyar férfi kézilabda-válogatott
Hiába ígérte Kásler, nem kapták meg a támogatást az orvosok
Ismét győzött a magyar női vízilabda-válogatott
Simonka több mint 100 tanú meghallgatását szeretné előterjeszteni
Először neveztek ki nőt vatikáni vezető pozícióba
Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok
Tengerből van bőven - Hat hektárral megnövelik Monaco területét
Elítélték a diákok pénzét elsikkasztó fideszes tanár urat
Putyin hatalma: elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt
Donáth: a magyar kormány 10 éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot
Az M7-esen utazol? Akkor ezt tudnod kell
Ismét balesetet szenvedett Rékasi Károly
Árva és rászoruló diákokat szállásol el otthonában a volt egyetemi tanár
Óriási problémát jelent hogy az árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Luxus börtönbe tölti büntetését a volt Fideszes képviselő: választható menü és szabad mozgás
Újra Gesztesi Károly sírjánál trombitált Lajcsi
Így várja haza a börtönből testvére és volt kedvese a skálás gyilkost
Az orvos már repülőre sem engedte fel a Neoton énekesét
Órákig mindenki elsétált a XIII. kerületben halálra vert nő mellett
Exatlon botrány: ezért kellett azonnal kórházba szállítani Csollány Szilvesztert
Egy magyar lányt drogozott be, rabolt el, majd vitt Svájcba rabszolgának egy férfi
A magyar kormány minden szükséges lépést megtesz, hogy a magyar határkerítést megvédje
Cseh–magyar kormányzati polip tette rá a kezét az uniós pénzekre
Egy hír miatt indított vizsgálatot a GVH
Kiakadt az új Nat tervezetén a Nemzeti Pedagógus Kar
640 ezret kap a gyógyfürdőtől a harkányi fideszes polgármester
Január végétől Göncz Árpád nevét viseli az Árpád híd metróállomás
Nem sok jót hozott a Fidesznek a hetes cikkről szóló EP-vita
Három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok felmondják az önkéntes túlmunkára kötött szerződéseket
Tovább dagad Palkovics minisztériuma
Remek hírek érkeztek az SMA-s Dani állapotáról
Egy rendőr szerint már régen megpecsételődött az évekkel ezelőtt eltűnt kislány sorsa
Ez lesz az új neve az Árpád városközpont megállónak
Riasztást adtak ki az egész országra
A tavalyi árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Lebontják a hírhedt bádogkarámot a Liszt Ferenc repülőtéren
Böröcz László: Soros-hálózat + Gyöngyöspata = Hatalom
Már a sztratoszférát is elérte az ausztál tüzek füstje
Helsinki: Ahol a jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik
Simonka bizakodó: Rengeteg olyan tanú nem lett meghallgatva, aki a mi igazunkat támasztja alá
Ellenőrizetlenül elfolynak az uniós pénzek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva