thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.25
THE POST
           
25
Időzített bomba a Földközi-tengeren!
Ez is érdekelhet:
Mindenki meghalt: helikopter és egy kirepülő ütközött a népszerű turistaparadicsomban!
Óriási katonai mozgás lesz a magyar utakon! - ne ijedj meg, ha katonai konvojba futsz!
Tömegbaleset az M5-ösön - több autó rohant egymásba!
Egyre inkább kezd elmérgesedni a konfliktus Ciprus és Törökország között, mert Ankara az utóbbi hónapokban két hajót is a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt olyan megfontolásból, hogy Ciprus északkeleti partvidékén illegális próbafúrásokat végezzen olaj- és földgázmezők után kutatva.

A probléma mögött egy fél évszázada tartó vita húzódik. 1974-ben egy, a görögországi katonai junta által támogatott csoport puccsot hajtott végre az akkori ciprusi elnök ellen, a végső cél pedig a sziget Görögországhoz csatolása volt. Csakhogy a puccsot követően a törökök megszállták Ciprust.

A szigetország közel fele török megszállás alá került, és a mai napig 40 ezer török katona állomásozik ott. A görög ciprióta lakosság a sziget déli részére menekült, a török ciprióták pedig az északi területre húzódtak. A további konfliktusok elkerülésére az ENSZ a két felet elválasztó demilitarizált övezetet hozott részre, amit a szervezet békefenntartó missziójának katonái tartanak ellenőrzés alatt.

Törökország a mai napig nem ismeri el önálló államként Ciprust, és a béketárgyalások mindmáig eredménytelennek bizonyultak. Ankara 1983-ban kikiáltotta a csak általa elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, és még most is úgy tesz, mintha birtokolná a területet.

A két fél között azóta is folyamatosak a nézeteltérések, de a feszültség az év elején megnőtt. Szakértők feltételezései szerint körülbelül 227 milliárd köbméter földgázkészlet található a tengerfenék alatt Ciprus partjainál, amit a törökök elkezdtek feltérképezni.

Erdogan figyelemelterelése
Az első, Fatih nevű fúróhajó május eleje óta végez próbafúrásokat Ciprus nyugati partjainál, majd június második felében a második, Yavuz elnevezésű fúróhajójukat is elindították a sziget irányába. Mindezt annak ellenére, hogy a ciprusi kormány szerint ez a terület az országuk kizárólagos gazdasági övezete, ezért nemzetközi jogot sért, ha egy idegen ország engedély nélkül lép be oda. Igazuk nekik van, de Ankarát ez nem különösebben hatja meg.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter néhány hónappal ezelőtt arról beszélt, hogy az Égei- és a Földközi-tengeren található természeti erőforrások kitermelése továbbra is nemzeti ügy számukra. Azt is belengette, hogy a térségben Törökország közbenjárása nélkül senkinek nincs keresnivalója, és semmilyen fúrásra nem fognak engedélyt adni.

Az ExxonMobil februárban jelentette be, hogy jelentős szénhidrogén-forrásokat találtak Ciprus környékén, a most felfedezett lelőhelyek alapjaiban rengethetik meg a geopolitikát, mert a nyugati országok reménye szerint nem kizárólag Oroszországtól függ majd Európa gázellátása. Sőt, egyesek kis túlzással arról kezdtek beszélni, hogy az Európai Unió legkeletibb országa lehet az új Kuvait. És ezt a lehetőséget megérezte Ankara is.

Erdogannak mostanában elég sok gondja van a saját hazájában. Minden próbálkozása ellenére elveszítette Isztambult, a gazdaság hanyatlik, a török líra gyengül, és a pártján belül is törés mutatkozik. A török elnök ezekre a fejleményekre egyáltalán nem volt felkészülve azok után, hogy egy életre bebetonozottnak tűnt a hatalma.

Erdogan a szakértők szerint jobb híján most egyetlen dolgot tud tenni, és ez az erőfitogtat

ás. Várhatóan úgy próbálja megerősíteni a szavazótáborát, hogy egy külső ellenséget keres. Ehhez pedig nem kellett messzire mennie, hiszen a török-ciprusi és török-görög viszony tradicionálisan botrányos, és a legkönnyebb út az, ha az otthoni problémáit inkább kivetíti másokra.

Törökország soha nem engedte Ciprusnak, hogy a vizeiben található természetes erőforrásokra konfrontáció nélkül szert tegyen. Az Égei-tengeri stratégia török oldalról évtizedek óta ugyanaz: nyomást gyakorolni, követelőzni, várni a krízisre, aztán tárgyalóasztalhoz ülni és elfogadtatni a török álláspontot. De ezúttal a fegyveres konfliktus sem lenne meglepetés.

A végkifejlet megjósolhatatlan
Szakértők szerint a katonai beavatkozás azért sem elképzelhetetlen Törökország részéről, mert semmilyen jelét nem adják annak, hogy visszavennének a tempóból, de mindkét fél ragaszkodik az erőforrásokhoz. Az események akkor pöröghetnek fel, ha Ankara gázmezőt talál a tenger mélyén. Otthagyni és átadni feltett kézzel biztos nem fogják, és egy csapásra minden a feje tetejére állhat.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn arról beszélt, elfogadhatatlan a két hónappal ezelőtt már megkezdett török fúrási műveleteket követő újabb tervezett fúrás egy olyan tengeri területen, amelyet Ciprus kizárólagos gazdasági övezetének tart, ez sérti Ciprus szuverenitását.

Az Európai Unió ismételten felszólítja a török hatóságokat, hogy tartózkodjanak az ilyen tevékenységtől, a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, és a nemzetközi joggal összhangban tartsák tiszteletben a Ciprusi Köztársaság önállóságát és jogait

– jelentette ki.

Az EU mellett több ország kormánya, így Franciaország, Izrael, Egyiptom és Görögország is kiállt Ciprus mellett, de ez még nem jelent semmit. A szigetország ugyanis bár az EU tagja, mostanáig nem csatlakozott a NATO-hoz, így egy esetleges támadás esetén nem illeti a kollektív védelem, Ankara pedig jóval komolyabb fegyveres erőkkel bír, mint Ciprus.

A törököknek pedig megvannak a maguk kifogásaik. A külügyminisztérium azt állítja, az unió nem képes ellátni a pártatlan közvetítő szerepét a két részre szakadt Ciprus helyzetének megoldását célzó folyamatban. Erdogan ugyanakkor nem léphet át egy bizonyos határt, ha a jövőben komolyabb tervei vannak van az Európai Unióval.

Kiszivárgott tervezetek szerint az EU különböző szankciókat fogadhat el a napokban. Ennek értelében felfüggesztenék a légi szállítási egyezményről szóló tárgyalásokat, valamint a többi magas szintű találkozót is a törökökkel. Mérsékelnék emellett jövőre az előcsatlakozási támogatásokat és törökországi tevékenységének felülvizsgálatára szólítanák fel az Európai Beruházási Bankot.

Ezek a szankciók jelentős negatív hatást gyakorolnának a török gazdaságra, de Ankara látszólag nem fél, és határozott véleménye van a retorziókról: a külügyminiszter elmondása szerint ha az Európai Unió tesz egy lépést ellenük, az vissza fog ütni. És ez esetben valószínűleg Cipruson csattanhat az ostor. 45 éve nem engednek a szigetország kormányának, és vajmi kevés esély van rá, hogy erre pont az EU fogja rávenni őket.

Kiemelt kép: Firat Kozok/Bloomberg via Getty Images
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Napra pontosan egy éve történt, hogy Orbán Ráhel eldobta az úton a szaros pelenkát!
2030 után nem gyárt belső égésű motorokat a Volkswagen!
Óriásit bukhat a a Tesco a Metro áruház legújabb húzása miatt!
Hírhez tartozó kép:
Napra pontosan egy éve történt, hogy Orbán Ráhel eldobta az úton a szaros pelenkát!
2030 után nem gyárt belső égésű motorokat a Volkswagen!
2030 után nem gyárt belső égésű motorokat a Volkswagen!
Óriásit bukhat a a Tesco a Metro áruház legújabb húzása miatt!
Mindenki meghalt: helikopter és egy kirepülő ütközött a népszerű turistaparadicsomban!
Óriási katonai mozgás lesz a magyar utakon! - ne ijedj meg, ha katonai konvojba futsz!
Tömegbaleset az M5-ösön - több autó rohant egymásba!
Félmilliós bírságot is kaphat, aki elfelejtette ezt a határidőt!
Átvernek, és mi fizetjük az árát! - elég súlyos dolgok történnek a közmédiában!
Lázár János műsorvezető lett! - beszélgetős műsort indított Orbán jobbkeze!
Meghalt egy tinédzser egy zenei fesztiválon !
Percig halott volt, visszatérése után lefestette, amit odaát látott!
Kollányi Zsuzsi Majka és Curtis szétválásáról: Ez Peti zenekara!
Halálos baleset a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén: helikopterrel ütközött egy repülőgép!
Az oroszok szerint túl sok gombát evett az orvos akinek sugárzó izotópot találtak a szervezetében!
12 helyett 19 milliárdot költ a Sió-csatorna felújítására a kormány!
Egyetlen nap alatt 15 ezer tüzet észleltek!
A legjobb magyar raplemez borítója lehetne a magyar valóságról készült fotó!
Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyár!
Négy kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál!
Igyekezett nem bosszantani a Fideszt, mégis mennie kell!
300 ezres bírságot kapott a 210-zel száguldozó zalai motoros!
Gratulálunk! - magyar aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon!
Összeomlástól tart a német iparszövetség!
Karácsony vissza akarja adni Budapestet a budapestieknek!
Kritikus a pollenhelyzet országszerte!
Mentsd meg a földet! - vegyél német állampapírt!
Van remény: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két szélesszájú orrszarvúból!
Nézted a Louie életét?
Gurulós bőröndjével gyalogolt ezer kilométert ez a 95 éves nénike!
Tóth Gabi hisztizett egy sort, mert leejtette a kártyáját bevásárlás közben, senki nem segített felvenni!
Ferenc pápa aggódik az esőerdőket érintő tüzek miatt!
Kétezer négyzetméteren lángol a takarmány a XV. kerületben!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Kegyeletsértő: a plébánia eladta a temető melletti telket társasház építéséhez!
Több mint 200 környezetvédő vesztette életét egyetlen év alatt!
Mogyoród: autópályán fogták be ezt a gyönyörű német juhász kutyust! - keressük a gazdit!
Ez azért még a Fidesztől is durva: Elállták a Mátyás-templom bejáratát egy aláírásgyűjtő standdal!
A süniben minden kertész hasznos és egy nagyon kedves segítő társra lel kertjében!
Újabb állatkákat veszélyeztet a kihalás az orvvadászat miatt!
Megszólalt a Botka ellen induló szegedi szocialista!
Mi lesz a rezsiutalvánnyal ha nincs a nevünkön rezsiszámla?
EU-s pénzből történik meg a Balaton vízszintjének megemelése!
Fizetés nélkül lépett le 600 liter üzemanyaggal a képen látható férfi!
Az Újpest edzője ezzel magyarázta a vereséget: a játékosainak máshol járt a teste meccs közben!
Új gazdit keres Bonbon - gazdája külföldre költözik!
Orbán 2008: csak a miniszterelnök-csere oldja meg a forintválságot!
Újabb mélypont - Veszélyes szintre került a forint!
Óriásit lép a Metro: trónfosztás jöhet a magyar hipereknél!
Az összeomlott sümegi ügyelet csak a kezdet!
Miért jó az imádkozó sáskának, hogy felfalja a szerelmét?
A Petőfi hídról esett a Dunába egy férfi hajnalban!
Íme egy ország, amely egyszer már leszokott az olajról, mégsem omlott össze!
Nagyon durván beindult a Fidesz és az MSZP között az adok-kapok!
Az eddigi legdurvább medvetámadás: arcon harapott egy férfit a kukoricásból kiugró állat!
Holtan találták a 25 éves futónőt az utcán!
Óriási a titkolózás az orosz atombaleset körül: radioaktív jódot mutattak ki a levegőben!
Áthajtott egy biciklisen a betonkeverő Egerben a járókelők szeme láttára!
Három eddig ismeretlen főpolgármester-jelölt tűnt fel az ajánlóívek körül!
Óriási jégeső verte el a Somogy megyei falut!
Pár perccel az esküvő után horrorbalesetet szenvedett a fiatal pár
Kegyetlenül összeverte a látássérült miskolci nőt az erőszakoskodó férfi!
Új szúnyogfajok is érkeznek a klímaváltozással!
Megerősödött a komikusból lett ukrán elnök!
Kim Dzsong Un hobbija, hogy rakétákat lövöldöz a Japán-tengerbe!
Csak a Magyarországra belépők használhatják a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként...
Nem veszik elég komolyan a nők segítségkérését Magyarországon!
Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot!
Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen!
Kórházba vitték a Petőfi hídról leesett férfit!
Újabb gázolás: késnek a vonatok a miskolci és a békéscsabai vonalon!
Megérkeztek az első megrendelések: íme az első magyar fejlesztésű kisrepülő!
Regisztrálták az e-cigi első halálos áldozatát!
Elérte a teljes összeomlást az amazonasi esőerdő!
Mindenkit izgalommal tölt el a Hatalmas aszteroida ami heteken belül érkezik!
Amazonasi pokol: több száz új tüzet észleltek!
Óriási mérges pók költözött egy nő hallójáratába!
Megállíthatatlan Palkovics! - hatalmas tervei vannak!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Hiába várják haza: újabb halálos vonatgázolás történt!
Több mint 300 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap!
Most először indul egy postás a budapesti főpolgármester-választáson!
Megtörtént az első bűntény a világűrben!
Szomorú hír: veszélyeztetett faj lett a zsiráf!
Macronék blokkolják a dél-amerikai országokkal kötött üzletet, ha Bolsonaro nem lép fel hatékonyan az Amazonas védelmében!
Függetlenként elindul Botka ellen egy szocialista képviselő!
Durván fenékbe billentik a szemetelőket Berlinben!
150 tonnával több műanyagszemetet termelt Budapest a műanyagmentes júliusban!
Észak-Korea minden hétvégén rakétákat lő ki!
Az év botránya: 250 milliárd forintot loptak el az ukrán lakosságtól!
Egy postás is indul a budapesti főpolgármester-választáson!
Még csak most engedélyezte a brazil elnök, hogy a hadsereg is segítsen az oltásban!
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
A kormány 70 milliót csoportosított át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára!
Orbán új pozíciót hozott létre: Fürjes lett a Puskás-stadion és a foci-Eb feje!
Belső vizsgálat indult a rendőrségen a budapesti családgyilkosság miatt!
Aranyérmes Kopasz és Csipes is! - megvan az első olimpiai kvóta!
A magyar tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását!
Hírtelen Magyarországra jön Erdogan! - Orbán hadiipari segítségében bízik!
Segíts egy megosztással! - Eltűnt a képen látható 13 éves kislány!
A fideszes polgármesternek nem tetszett egy színdarab, nem engedte leadni!
Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne teljesen egyedül!
Magyarország lett Európa nyilvános vécéje! - már a szlovén szennyvíziszap is hozzánk jön!
Kövér szerint Aggasztó a magyar emberek intelligenciájának a csökkenése!
Megszüntetnék a panelházak szemétledobóit! - óriási a tiltakozás!
Nem lesz könnyű kutyát sétáltatni a Belvárosban!
Több mint 40 fát vágtak ki a budai Gimnázium kertjében!
Újabb 200 milliós támogatást ad Iraknak a kormány!
Nyugalom, nem mértek sugárzást a felrobbant orosz rakétával kapcsolatban!
Berlin: Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot!
A kormány 4,6 milliárdot ad a PVSK sporttelep felújítására!
Óriási bukás volt Budapesten a műanyagmentes július!
Orbán bejárta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt!
Orbánék őrült munkába kezdtek! - eldördült az önkormányzati választások startpisztolya!
Végre lépéseket tettek az Amazonas megmentésére!
A több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet!
Most eldől, meg lehet-e fékezni Trumpot!
Az apa végzett a gyerekével Budán!
Tibike szívszorító története - a szülőknek nem kellett a kisfiú!
Volt GVH-elnök: központosított a korrupció Magyarországon!
EXKLUZÍV - kitálal Gyula fideszes képviselője!
Orbán Viktor: Paks nélkül nincs alacsony rezsi!
Választási osztogatás: Orbán tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat!
Meghalt az egyik leggazdagabb ember a Földön!
Egy brit politikus videón buktatta le Orbán teraszbuliját!
A fideszes polgármestere feljelentett egy kommentelőt!
A pozitív gazdasági eredmények folyományaként minden nyugdíjas 9000 forintos rezsiutalványt kap!
Pesti étterem ennél pofátlanabbul még nem számolta fel a csapvizet!
Orbán is a régi fasiszták klónja, csak nem tud róla!
Orosz rakétabaleset: 90 ember volt érintett a sugárfertőzésben!
Megvan az első magyar arany a kajakvébén!
Kezünkben a rák elleni gyógyszer mégsem használjuk!
Horror Budán: az apa ölt, majd öngyilkos lett!
A gyermekéhezés elleni harc ideiglenesen elnapolva!
Meghiúsult a felvásárlás, bajban lehet a Metro!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva