thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.18
THE POST
           
18
Vendégmunkások: A kormány 8 milliárdos pályázatot indít munkásszálló építésére!
Ez is érdekelhet:
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
Az ősztől magáncégek is beszállhatnak az államilag támogatott munkásszállóbizniszbe. Eddig csak az önkormányzatok számára volt elérhető a szubvenció, a kormány a program kibővítésével igyekszik a munkáltatókat segíteni a munkaerőhiány orvoslásában. Nem világos azonban, hogy belefér-e, ha egy cég külföldi vendégmunkásokat helyezne el az állami támogatással felhúzott munkásszállásán. A szakszervezet szerint muszáj kinyitni a munkaerőpiacot, különben gond lesz.

Lesz támogatás saját munkásszállásokra is
A kormány 2017-ben hirdette meg a munkásszálló-építési programot, és azóta már többször lehetett pályázni. Eddig több mint 8 milliárd forint támogatásból 22 munkásszállás épült, ahol összesen 3 ezer dolgozót tudnak elszállásolni. Ez azt jelenti, hogy
egy dolgozó elszállásolására több mint 2,66 millió forintot adott az állam.
Bár teljesen más kategória, de azért mellé tesszük, az egyedi kormánydöntéssel támogatott munkahelyteremtő beruházásoknál tavaly átlagban 9,88, idén már 14 millió forintból létesült egy-egy munkahely.

A munkásszálló-építési program mellett születtek persze más megoldások is a dolgozók elhelyezésére. Kiverte a biztosítékot, hogy mint a 24.hu elsőként megírta, a Budapesten szolgálatot teljesítő 350-700 rendőrnek tavaly óta a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels-lánc szállodáiban biztosítanak szállást négy éven keresztül, közbeszerzéssel, több mint nettó 4 milliárd forint közpénzből.

Visszatérve a munkaerő-mobilitást segítő programra, a déli határnál, a múlt héten Mórahalmon adták át az összesen 441 millió forintból – 263 millió forintos állami támogatással – megépült 94 fős Szent Benedek Szállást, amelyet az önkormányzat cége fog üzemeltetni 10 évig.

Az ősztől induló új pályázatban viszont már nemcsak önkormányzatok, önkormányzati tulajdonú cégek, hanem más vállalkozások is kaphatnak támogatást munkásszálló építésére. A gazdasági teljesítmény növekedésével párhuzamosan nő a szakképzett munkaerő iránti kereslet, a kormány pedig így is támogatni kívánja a munkaerő országon belüli mozgását – magyarázta a program magánszféra felé történő kibővítését Varga Mihály pénzügyminiszter a mórahalmi szálló átadásán.

A munkáltatók rákényszerülnek, hogy kedvezzenek
A Magyar Vegyipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke, Székely Tamás szerint fontos, hogy legyenek ott szállások, ahol több foglalkoztatásra lenne igény, és helyben kevés a szakképzett munkaerő. Helyénvalónak tartja, hogy szerepet vállal az állam a szállások létrejöttében, ugyanakkor kérdés, hogy a munkásszálló-építési programmal melyik munkavállalói csoportokat támogatjuk, a Magyarországra érkezőket is, vagy csak a Magyarországon még itt maradókat. Varga Mihály csak az országon belüli mobilitás ösztönzéséről beszélt.

A szakszervezeteknek nincsenek információi arról, hogy a programban eddig megépült 22 munkásszálláson vajon magyarországi munkavállalók laknak-e vagy külföldi vendégmunkások. Székely Tamás megemlítette viszont, hogy sok pozitív visszajelzés van például a hankookos dolgozóktól, hogy a gyár által felhúzott munkásszállás egyre komfortosabb.

Az látszik, a munkáltatók rákényszerülnek, hogy a nem helyi dolgozókat vagy szállítsák, vagy elszállásolják.

80-100 km-en belül a dolgozók szállítása olcsóbb lehet, mint a munkásszállás biztosítása, azon túl azonban átfordul a költségmutató, és olcsóbb szállást biztosítani, mint naponta szállítani az embereket.

Vagy az egyiket, vagy a másikat biztosítani kell, ha helyben nincs kellő számú és képzettségű munkaerő. Székesfehérváron például a nem magyar ajkú munkavállalókat különböző hangárokban szállásolják el – annál sokkal humánusabb megoldás lehet az épített munkásszállás.


Nem mindegy, hogy ingyen van-e a munkásszállás
Az a kérdés, hogy a munkásszállást mint szolgáltatást milyen feltételekkel bizto

sítja a munkaadó. Ahol jó a munkaügyi kapcsolat, még akár a kollektív szerződésbe, vagy más, a szakszervezet és a munkáltató közötti megállapodásba is belekerülhet, hogy milyen szolgáltatást biztosítanak (például munkásszállást és/vagy munkába járást) ingyen a dolgozónak. A Hankooknál például közvetlenül a munkavállalóval kötött szerződésben van benne (külföldre is így hirdetik az állásokat), hogy a munkásszállást díjmentesen biztosítják a dolgozó részére.

Véleménye szerint a program kiterjesztése, azaz hogy már vállalkozások is pályázhatnak munkásszállás-építési támogatásra főleg maguknak a munkáltatóknak lehet jó lehetőség. Hiszen ha a cégek támogatással hozhatják létre a saját munkásszállásaikat, számos költséget meg tudnak spórolni ahhoz képest, mintha nem lenne saját szállásuk. Úgy véli, a program bővítése azt célozhatja, hogy a munkáltatóknak minél kevesebbe kerüljön a szakképzett munkaerő biztosítása.

Még nem tudni, mit kell cserébe vállalni
Fontos részletkérdés lehet azonban, hogy egy állami támogatású munkásszállás építéséért mit kell cserébe vállalnia a vállalkozásnak. Még nem tudni, lesz-e például foglakoztatási kötelezettség, ha állami támogatással épül a munkásszállás. Vagy hogy kaphat-e adókedvezményt az a cég, aki még a támogatotton kívül is épít munkásszállást. Feltétel lesz-e például, hogy magyar munkaerőt foglalkoztasson, helyezzen el a szálláson az adott cég, vagy az olcsóbb, külföldről érkező munkavállaló részére is biztosíthat szállást az állami pénzből megtámogatott szállón.

A pályázatok ősztől lesznek elérhetőek az ígéret szerint – Székely Tamás szerint jó lenne, ha mihamarabb lenne a részletekről tájékoztatás.

Olcsóbb is, drágább is lehet a külföldi munkás
A külföldi munkásokkal kapcsolatban azt mondta, előfordul, hogy olcsóbbak, mint a magyarok, de nem feltétlenül. A munkáltatónak adott esetben (szállással együtt) többe kerülhet például az ukrán munkavállaló foglalkoztatása. A mongol munkaerő olcsóbb lehet, mint a hazai, ugyanazért a munkáért kevesebbet fizethetnek nekik. Ez főleg Észak-Magyarországon jellemző, az ügynökségen keresztül foglalkoztatott mongoloknál – tette hozzá. A Hankooknál például saját alkalmazottak a mongolok is, és nincs bérbeli megkülönböztetés. Tudomása szerint tovább bővülhet a mongol dolgozók száma Magyarországon.

A könnyűiparban, ahol kevés a hozzáadott érték, célszerű és népszerű a külföldi munkaerő foglalkoztatása, ügynökségen keresztül is, mert olcsóbban el tudja végezni ugyanezt a munkát, mint egy magyar munkavállaló, aki azt mondja, hogy ezt a munkát ennyiért nem vállalom el. De tud olyan elektronikai cégről is, ahol szintén ügynökségen keresztül foglalkoztatják az olcsóbb ukrán munkavállalókat.

Ki kell nyitni a munkaerőpiacot
A munkaerőhiányra megoldást kell találni, különben nagyon komoly problémák lesznek Székely Tamás szerint. Amondó, érdemes lenne számolni, mi éri meg jobban, például a Hunguest hoteljeiben szállásolni el dolgozókat közpénzből, vagy munkásszállást építeni és fenntartani.

Az országon belüli munkaerő-tartalék mobilizálásához jó, ha van munkásszállás, ha támogatással építhetnek munkásszállásokat. A nyugdíjasok visszafoglalkoztatása is megoldás lehet, de nem ott, ahol komoly fizikai igénybevétel van, mint az iparban. A szakképzett munkaerő itthon tartását is segítheti, ha van munkásszállás.

De azt is tudomásul kell venni, hogy
Magyarországnak ki kell nyitnia munkaerőpiacát az idegen ajkú munkavállalók előtt is, mert különben nem fenntartható a gazdaság teljesítménye.
Ez is egyfajta mobilitástámogatás, aminek része lehet a munkásszállók felújítása, akár régi, kihasználatlan laktanyák átalakítása, új munkásszállások építése. Hasonló szisztémával a lakhatási lehetőségeket is lehetne bővíteni, ami szintén alkalmas lehetne arra, hogy dolgozókat vonzzanak a munkaerő-hiányos területekre.

Kiemelt kép:MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Hírhez tartozó kép:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak
Figyelmezteti ügyfeleit a Raiffeisen
Óriási káosz a NAT-körül: a kormány még nem döntött
Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz
Emberrel a szélvédőjébe szorulva menekült a gázolás után egy autós Budapesten
Budapest kellős közepén égett porrá a Porsche
Kórház botrány: Három éve kivették Adrienn petevezetékét, ám nem közölték vele
Karácsony: lezárják a pesti rakpartot, de óriási változások lesznek a fővárosi egészségügyben is
Képzés helyett pénzt követel a gyöngyöspatai roma önkormányzat
Semjén: A Vatikán is arra kérte a KDNP-t, hogy maradjon a Néppártban
Titkos információ: ki vette meg kikiáltási áron a Hollóházi Porcelángyárat
Bűncselekmény hiányában elutasította a Kövér László elleni feljelentést az Ügyészség.
Simonka szerint az igazát bizonyítja, hogy négyen vallottak ellene a bíróságon
Kásler másodjára is beígérte a pluszpénzt az orvosoknak
7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés az önkormányzatot
Hivatalos a kórház csőd, közben Orbán a falakat festeti
Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál
Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t
Orbán: Nyolcszor öltek meg, nyolcszor támadtam fel
A konzervatív frakció tárt karokkal várja a Fideszt
Óriási botrány: a fővárosi sportpálya gondnoka túlságosan szerette a kisfiúkat
A rendőrség a lakosság segítségét kéri: gyalog érkezett, biciklivel távozott a képen látható férfi
Rendőrségi közlemény: három embercsempészt és tizenhárom migránst fogtak el a rendőrök egy órán belül
Megszavazta az EP az állásfoglalást Magyarország ügyében
Újabb pénzintézetben volt Bombariadó
Idióták: Helikopterből dobtak disznót egy üzletember villájára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Háromszor akkorát drágultak a magyar albérletek, mint az EU-átlag
Íme az első élő robotok, amelyek önmagukat gyógyítják
Lószolárium félmillióért: lezárták a fideszes képviselőnek kínos nyomozást
Orbán létrehozta a Védelmi beszerzési ügynökséget és egykori tanácsadója felügyeli
Össze akarják vonni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat a Péterfyvel?
Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt a Czeglédy-perből
Sikerült létrehozni a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb embrióját
Iskolai horror: egy 10 éves osztálytársa szúrta meg a kislányt
Jöhetnek az online fekete dobozos utasszállítók
Meglepő helyzetben kapták lencsevégre Friderikusz Sándort
Kisfia is gyászolja az Angyalföldön agyonvert nőt
Schobert Norbi Gesztesi Károly féltve őrzött titkáról vallott
Stahl máig neheztel Pálffyra
Hétvégétől már havazhat is
Orbán: Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból
Orbán Viktor: elárultak bennünket
Simonka: Ha úgy gondolják a választók, hogy szükség van egy igazi, harcos képviselőre, akkor állok rendelkezésükre
Sokként érte a kormánytagokat - Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről
Orbán óriási pofont kapott az EU-tól: megszavazták, romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon
Hivatalos: felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket Magyarország ellen
Hivatalos: nyomoznak a magyarországi egészségügyi kartell ügyében
Majdnem ki kellett adni a kényes adatokat, de a Kúria megmentette a belügyet
Közel 40 kilométeres olajfoltot észleltek a Dunán Bécsnél
Kirúgták a biztonsági őrt, aki megruházott egy taxist Ferihegyen
Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten
Ausztrál bozóttűz: végre szakad az eső
Az államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását
Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb
Nem akar a vasúttársaság több olyan esetet, hogy a vonat nem megy tovább, mert lejár a mozdonyvezető munkaideje
Bemutatta a kormány a Magyarország klíma- és energiapolitikáját 2030-ig meghatározó stratégiáját
Ő a Karinthy Színpad új művészeti vezetője
Kanada nem kér Meghanból és Harryből
Tűzvész Budapesten: mentik az embereket, terjednek a lángok a IX. kerületben
Így szüntetné meg a hálapénzeket a Magyar Orvosi Kamara
Három éve kilőtt egy őzbakot, de nem fizette ki a sze*x*botrányba belebukott Borkai Zsolt
Tehetetlenek a gyermekotthonok dolgozói a gyerekek közötti erőszakkal szemben
Megszavazták: folytatódik az eljárás Magyarország ellen
Orbán: egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül
Természetben kárpótolnák a gyöngyöspatai romákat Orbánék
Majomhangot utánozva gyalázták a Siófok színes bőrű játékosát
Ez a szibériai cica kapott négy titániummancsot
Primitív, bunkó, felháborító - Megbüntette a Médiatanács az M1 híradóját
David Attenborough: A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk
Egy brazil bíróság lezáratta az összes stadiont
Novák Katalin: Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér
A BMW 493 százalékkal növelte 7 üléses modelljének eladásait a nagycsaládosok támogatása miatt
Határrendészeti rendőrségi összefoglaló: 24 óra alatt ötvenegy migránst fogtak el
Egy magyar nő azt állítja, azért költözött haza Kanadából, mert ott az óvodásokat nemváltó hormonkezelésre viszik a szüleik háta mögött
Négy gyermek meghalt egy lakástűzben Temesváron
Négy-öt éven belül lecserélik a MÁV kocsiparkjait
Nagy Feró: Kiegyeztem a halállal
Hónapokon át bántalmazta a kislányát egy apa - stresszes volt a gyereknevelés
Németh Sándor kimondta, kinek a keze van Gesztesi Károly halálában
Bevallotta a fideszes tanár úr, hogy elsikkasztotta a gyerekek pénzét
Idén is kifizeti az állam a 20 év alatti fiatalok KRESZ-vizsgáját
Deutsch: Magyarországon nincs bajban a jogállam
Gyöngyöspata: Folyton beszólnak, várják már a büdös romák a pénzt
Borkai gyanús vadászatától hangos a magyar sajtó
Tűzoltók mentették ki az autóba rekedt kisgyermeket
Hét órára rabosították egy rokkantkártya miatt ráadásul ártatlanul
Hét hónapos fiával vizsgázott egy hallgató az ELTE-n
Veretlenül középdöntős a magyar férfi kézilabda-válogatott
Hiába ígérte Kásler, nem kapták meg a támogatást az orvosok
Ismét győzött a magyar női vízilabda-válogatott
Simonka több mint 100 tanú meghallgatását szeretné előterjeszteni
Először neveztek ki nőt vatikáni vezető pozícióba
Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok
Tengerből van bőven - Hat hektárral megnövelik Monaco területét
Elítélték a diákok pénzét elsikkasztó fideszes tanár urat
Putyin hatalma: elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt
Donáth: a magyar kormány 10 éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot
Az M7-esen utazol? Akkor ezt tudnod kell
Ismét balesetet szenvedett Rékasi Károly
Árva és rászoruló diákokat szállásol el otthonában a volt egyetemi tanár
Óriási problémát jelent hogy az árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Luxus börtönbe tölti büntetését a volt Fideszes képviselő: választható menü és szabad mozgás
Újra Gesztesi Károly sírjánál trombitált Lajcsi
Így várja haza a börtönből testvére és volt kedvese a skálás gyilkost
Az orvos már repülőre sem engedte fel a Neoton énekesét
Órákig mindenki elsétált a XIII. kerületben halálra vert nő mellett
Exatlon botrány: ezért kellett azonnal kórházba szállítani Csollány Szilvesztert
Egy magyar lányt drogozott be, rabolt el, majd vitt Svájcba rabszolgának egy férfi
A magyar kormány minden szükséges lépést megtesz, hogy a magyar határkerítést megvédje
Cseh–magyar kormányzati polip tette rá a kezét az uniós pénzekre
Egy hír miatt indított vizsgálatot a GVH
Kiakadt az új Nat tervezetén a Nemzeti Pedagógus Kar
640 ezret kap a gyógyfürdőtől a harkányi fideszes polgármester
Január végétől Göncz Árpád nevét viseli az Árpád híd metróállomás
Nem sok jót hozott a Fidesznek a hetes cikkről szóló EP-vita
Három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok felmondják az önkéntes túlmunkára kötött szerződéseket
Tovább dagad Palkovics minisztériuma
Remek hírek érkeztek az SMA-s Dani állapotáról
Egy rendőr szerint már régen megpecsételődött az évekkel ezelőtt eltűnt kislány sorsa
Ez lesz az új neve az Árpád városközpont megállónak
Riasztást adtak ki az egész országra
A tavalyi árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Lebontják a hírhedt bádogkarámot a Liszt Ferenc repülőtéren
Böröcz László: Soros-hálózat + Gyöngyöspata = Hatalom
Már a sztratoszférát is elérte az ausztál tüzek füstje
Helsinki: Ahol a jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik
Simonka bizakodó: Rengeteg olyan tanú nem lett meghallgatva, aki a mi igazunkat támasztja alá
Ellenőrizetlenül elfolynak az uniós pénzek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva