thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.09
THE POST
           
09
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Ez is érdekelhet:
Több tízezren írták alá a kulturális élet szétverése elleni petíciót
Köszönjük a lakosság segítségét - a rendőrök megtalálták az otthonából eltűnt 13 éves kislányt
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
Azt állították, hogy megsértettük jóhírnevüket, mert a valós tényeket egy csonka videófelvétel alapján, a másik fél megkérdezése nélkül, hamis színben tüntettük fel. A Nyugat.hu-t képviselő dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a Győri Ítélőtáblának az ítélethirdetés során elhangzott indokolásából kiemelte, hogy a Nyugat.hu a munkáját végezte akkor, amikor beszámolt egy közérdeklődésre számot tartó ügyről, melyben a kívülállók számára szemmel láthatóan vitatható tartalmú videó szerepelt.

Nemrég felelevenítettük a 2015 márciusában Ikervár külterületén, a Sótony irányába vezető egyik mezei úton történt vadászincidenst. Ennek apropója pedig az volt, hogy egy évre rá, egy név nélküli bejelentőtől eljutott lapunkhoz egy videofelvétel is a történtekről,amit az országos sajtó, köztük az RTL Klub is átvett.A vadászcsalád helyreigazítási kérelmet nyújtott be lapunkhoz és az RTL-hez is, mondván, megsértettük jóhírnevüket a megjelentetett cikkekkel és riportokkal, amikor a valós tényeket egy csonka videófelvétel alapján, a másik fél megkérdezése nélkül, hamis színben tüntettük fel. Ezt lapunk elutasította, mivel a kérelemben írtak nem feleltek meg a valóságnak, helyette azonban felajánlottuk, hogy az általuk küldött levelet saját álláspontjukként leközöljük. Nem éltek a lehetőséggel és végül bíróságra vitték az ügyet.

A videót nem rövidítettük le, nem vágtuk meg. Ahogy kell, kitakartuk a felvételen szereplők arcát, hangjukat eltorzítottuk, így senki sem ismerhető fel. Ezt pedig a bíróság is jogszerűnek ítélte. A videóból viszont sok minden kiderül. Ahogy az az első fokú bírósági ítéletben is olvasható: „a felvételen az autósok részéről jogszerűtlen támadás, illetve veszélyeztető magatartás, valamint ennek nyomán kialakuló, a felperesekre veszélyt jelentő helyzet nem látható. A felvételen nem látható jogos védelmi helyzet.”

A sztori: Ahogy a bírósági dokumentumokban is áll
A hivatásos vadászként tevékenykedő apa terület-ellenőrzést tartott a vadásztársaság területén, nála volt szolgálati igazolványa és a szolgálati maroklőfegyvere is. Vele volt sportvadászként felesége, fia és annak barátnője is, akik dúvad vadászatra indultak. Az ellenőrzés során vette észre a két off-roadozó terepjárót. Négy fiatal ült a két autóban, akik a közforgalom elől semmilyen táblával el nem zárt mezei úton furikáztak.

A vadászok elakadtak a sárban kocsijukkal, az off-roadozók pedig ezt látván felajánlották, hogy segítenek kihúzni az autót. A hivatásos vadász megragadta az alkalmat és kérdőre vonta, valamint igazoltatni akarta őket. Arra kérte az első kocsi sofőrjét, hogy állítsa le az autót, ő azonban ezt nem tette meg. Igaz, a motor járt, de az autó nem mozdult. A vadász az autó bal oldali ajtajához ment, benyúlt a lehúzott ablakon, hogy elfordítsa a slusszkulcsot, mindeközben pedig fia egy sörétes vadászpuskával a gépjármű vezetőjére célzott, fejmagasságban.

Ettől persze megijedtek az autókban ülők, így le is állították mindkét kocsi motorját, majd igazoltatta őket a vadász.

Az elsőfokú ítélet
„A perrel kapcsolatos utolsó tárgyalás nemrég le is zajlott, a bíróság pedig a keresetet elutasította. A 2016. július 6-án megjelentetett internetes tartalom közzététele, és a kapcsolódó cikk nem személyiségsértő a felperesekre nézve. A videófelvételen látottak alapján nem a felvételen látható személyeket, hanem a 'fegyveres' jelenetet kommentálta.”

A videófelvételen tisztán kivehető, hogy a vékonyabbik férfi a fegyverét az autó szélvédője bal oldala felől, kissé srégen a bal oldali ajtó lehúzott ablakán át az első autóban ülő vezetőre fogja, a fegyver használatát kilátásba helyező testhelyzetet felvéve, erőfölényt kifejezve.

Az is, hogy miután ez a férfi visszatért az előrébb álló autótól, újra visszatörte (azaz egyenesbe hozta) a nála lévő fegyvert. Olyan mozdulatot tett, mintha biztosította volna azt, majd vállára téve olyan testhelyzetet vett fel, mintha ismét a fölényét kívánta volna kifejezni.

A cikkek semminemű valós tényt nem tüntettek fel hamis színben, a videón látottakat és a hallottakat közölte le valósághűen. A Nyugat.hu egyetlen kifejezéssel sem utalt arra, hogy a videón szereplők közül bárki jogszerűtlenül járt volna el, illetve, hogy

ilyen módon bárki fiatalokat akadályozott volna szabad mozgásukban, a gépkocsijukból így kényszerítette volna őket kiszállásra.

Az internetes tartalom címe (Vadnyugat Vas megyében: Videón örökítették meg, amint egy vadász fegyvert fog egy autósra) nem sértő, a szabad véleménynyilvánítás határát nem lépi át.

A sajtó szakmai előírásoknak megfelelően tényszerűen és objektíven tudósított a videón látottakról. Szakmai kérdésekben az illetékes vadászkamara elnökét kérdezték meg, aki szintén objektív szakmai véleményt mondott az esetről.

A bíróság megállapította, hogy a felperesek nem tudták bizonyítani azt, hogy a jóhírnévhez, becsülethez, valamint a képmáshoz fűződő személyiségi jogukat az alperesek megsértették. Az alperesek jogszerűen jártak el, magatartásuk nem volt felróható.

Felperesek fellebbezésükben továbbra is sérelmezték, hogy lapunk a cikk címében a vadnyugat kifejezést használták, álláspontjuk szerint ezzel a nyugat a vadászokat a közvélemény előtt banditáknak állította be, akik fegyver birtokában mindent megtehetnek, sérelmezték továbbá, hogy a vadászokat az „antihős” jelzővel illette a cikk.

Szendrő Németh Tamás perbeszédében kiemelte, hogy pont a felperesek hivatkoztak arra, hogy másodrendű felperest az egyetemen a „sárvári seriffnek” nevezték az ügy után, ami felperesek szerint dehonesztáló rá nézve, azonban mivel a seriff jelentése rendőrfőnököt takar, ezért pont ez szolgál bizonyítékul arra, hogy a közvélemény előtt másodrendű felperes a „rendcsináló” szerepében tűnt fel.

Az Ítélőtábla megállapította, hogy elsőrendű felperes, mint hivatásos vadász közhatalmi intézkedést gyakorló személynek minősült az eljárása során, ezért tűrni köteles hogy eljárását videóra rögzítsék.

Ügyvédünk felolvasta a tárgyaláson a büntetőügyben készült nyomozást megszüntető határozatból az off-roadosok vallomását:

Az egyik off-roados elmondása szerint egyértelmű volt számára, hogy vadászokkal találkoztak. Az idősebbik vadász az autójuk mellett állva agresszíven megkérdezte tőle, hogy „mi a faszt keres itt?”, majd felszólította arra, hogy állítsa le az autót, mire ő azt mondta, hogy nem állítja le, mert akkor az nem indul el. Erre az idős vadász benyúlt az ablakon, elkapta a hüvelykujját és elkezdte hátrafelé húzni azt, közben pedig közölte: „úgy kitöri az ujját, hogy többet nem is kell vezetnie.”

Erre ő a másik kezével ellentartott úgy, hogy a vadász kezét megfogta. Ekkor az autó alapjáraton ment és ki volt véve sebességből. Mikor az idősebbik vadász el kezdte tördelni az ujját, akkor meglátott egy másik, fiatal vadászt, aki az autójuknál felbukkant, az autójuk hátsó üléséről elővett egy sörétes dupla csövű puskát, azt megtörte, megtöltötte, visszatörte és odalépett az ő autójához, az idősebbik vadász mellé, majd lőállást vett fel, kibiztosította, betolta az autóba a fegyvert úgy, hogy a csövek vége a fejétől pár centiméterre volt.

Azt mondta a fiatal vadász, hogy: „ne csinálj semmit, mert lelőlek”, s ekkor még mindig a fejéhez irányította a puskát. Ennek hatására elengedte az idős vadász kezét és mondta neki, hogy ő is engedje el az ujját. Miután elengedte az ujját, az öreg vadász odaszólt a fiatalabbnak, valami olyasmit, hogy „leteheted fiam.”

Az idősebbik vadász több alkalommal is elmondta, illetve említette, hogy ez az ő területe, itt az övé minden. Azt is említette, hogy a Rába ezen oldalán minden az övé.

A tanú által elmondottakat egyébként megerősítette még a vele lévő három másik tanú is.

Az ítélőtábla a videón látottakkal kapcsolatban igazat adott a Nyugatnak, miszerint a sajtónak az a feladata, hogy egy „problematikus helyzetet” társadalmi vitára bocsásson, hogy lehet-e így, szabad-e így igazoltatni valakiket? Az Ítélőtábla azt is megállapította, szemmel látható volt, hogy nem egy sima hétköznapi igazoltatási helyzet volt látható a videón.

Végül Szendrő-Németh Tamás ügyvéd rendkívül szomorúnak nevezte, hogy bár a Vadászkamara tudott az ügyről, mégsem indított eljárást, pedig pontosan tisztában volt azzal, hogy felperesek milyen stílusban viselkedtek és beszéltek az off-roadosokkal. Pedig, ha minden ilyen esetben eljárnának, valószínűleg általánosságban a társadalom is kevésbé ítélné meg negatívan a vadászokat.

https://www.nyugat.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Hírhez tartozó kép:
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Több tízezren írták alá a kulturális élet szétverése elleni petíciót
Köszönjük a lakosság segítségét - a rendőrök megtalálták az otthonából eltűnt 13 éves kislányt
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
Követelik Kövér lemondását: minden harmadik magyarba csúnyán belegázolt
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
Novák Katalin állítólagos szavait idézik - Nem az államnak kell eltartani a nyugdíjasokat, hanem a családtagoknak
Kövér László: Európában a legfélelmetesebb, hogy nem lehet átlátni, hogy kié a valóságos hatalom
Orbán kormány: Nemcsak újraegyesítjük Közép-Európát, hanem újra is építjük!
A kormány azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság a következő években is meghaladja az uniós átlagot
Varga Mihály: Európa leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar
Az ember Istent játszik: legyártottak egy állatot, amely disznó és majom egyszerre
3500 Ft egy hot-dog a budapesti karácsonyi vásárban!
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Nőtt az eperjesi gázrobbanás áldozatainak a száma
Megszólalt a tanárnő, akit 17 éves diákja szurkált meg
Meghalt a Jóbarátok sztárja!
Döntött a járásbíróság a 17 éves győri késelő ügyében
Nagylóki halálos tréfa: ez vár a három férfira, akik megkötözték, majd hagyták halálra fagyni társukat
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A baleset óta alig tudok aludni - Retteg volán mögé ülni a karambol óta Gáspár Bea
Újabb X-Faktor dráma: Orosz rulettet játszom a színpadon
Szigorú karanténban kell maradnia, de a családjával töltheti a karácsonyt az SMA-ban szenvedő Levike
Ma dönt a bíróság a Győrben késelő 17 éves fiatal sorsáról
Megvonták a rokkantságit egy nőtől, mert a posta nem vitt ki egy levelet
Nőtt a sertéspestis által érintett terület Pest megyében
Botrány Veszprém megyében: túl olcsón számították a földeket
Orbán 20 éve még sérelmezte, hogy olyan korrupciós ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna
Csődbe ment Vajna Tímea gyémántos cége
Kétméteres világító hóembert és angyalkát loptak Sátoraljaújhelyen
Erős fájdalmai vannak a győri tanárnőnek akit megkéselt egy diák
Nyilvános vitára hívták Rácz Zsófiát, aki 22 évesen törvénymódosítással lesz helyettes államtitkár
Jól jönne a a segítség a három kislányát egyedül nevelő édesapának
Hivatalos: ezek a leghisztisebb kutyafajták
Szenvedett, ordított az a férfi aki lefeküdt a Debreceni Ambulancia ajtaja elé, miután könyörgése ellenére sem kapott segítséget
Orbánék egyszerűen letiltották a magyarországi korrupcióról szóló nemzetközi tény jelentést
A Honvédkórház nem fogad végtagtörötteket hiába csúsznak az utak és a járdák
Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot
Gulyás Gergely válaszolt Karácsonynak: Nem engednek
Németh Szilárd pert vesztett!
5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak
A magyar úszósport 1000. érme Hosszú Katinka nevéhez fűződik
Fidesz vallomás: a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket
Orbán diktatúrája: egy módosítással saját maga szabná meg az ellenzéki pártok struktúráját
Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása: többen másfél hónapja várnak a pénzre
Ablakon keresztül érkeztek meg a magyar gyermekkórházba a Mikulások
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották
X-Faktor dráma: A házban nincsen víz, úgy húzzuk a kútról, vécére is ki kell járni
Úton Budapest felé kapott szívrohamot Ruszó Tibi édesapja
Áfacsökkentés kamu: egy rakás termék nem lett olcsóbb
Hivatalos: elég ha képzésekre jár a 22 éves Rácz Zsófia!
Közel 800 millióval támogatja a kormány a keresztény könnyűzenét játszó fiatalokat
Fellőtték a két magyar műholdat
1,3 milliárdot költött ügyvédekre Pécs
Botrány Kispesten: Két villogó rendőrautó áll a önkormányzat előtt
6 órával a halála után hoztak vissza az életbe egy nőt
Gyorséttermi botrány: Rányomtatnák a pohárra a rendszámot, hogy tudják, melyik autós dobta el
Nem hirtelen indulatból támadott, órákig tervezte a késelést a győri diák
Hétköznapi hősök: Felpofozott egy pumát, hogy mentse a kutyáját
A legnagyobb egészségügyi problémáknak oka az emberi butaság
Az ombudsman szerint nem kellene 6 évesen iskolába mennie a gyereknek
Megérkezett a mikulás hivatalos videója, Borkai, Mészáros, Felcsút és a Fidesz rémálma!
Rácz Zsófia korábban kifogásolta, hogy az emberek a vágyaik szerint formálják a jogot
Megszólalt a Mátrai Erőműnél elhunyt férfi édesapja
Segíts egy megosztással: Budapesti otthonából tűnt el egy 13 éves kislány
Győri horror: Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét
140 ezren haltak meg tavaly, főként kisgyerekek
A Színművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata szerint az egyetemi oktatás ideológiától mentes
A magyar kormány támogatásával elkészült orvosi rendelőt adtak át Kárpátalján
Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni boszorkányüldözés
Így tettek zsebre több mint 2000 milliárdot Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei
Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit
Óriási változás jön a húspultoknál
Virgácsot kapott Orbán Viktor
30 fős csoport támadott meg négy férfit Balatonakaliban
Megúszhatja a férfi aki WC-csészére állva videózott a Balaton Soundon
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Deutsch: Karácsony elkezdte az LMBTQI-dzsihádot
Karácsonykor jöhet a szegedi halászlé!
Ne törődj a politikával, mutatjuk Nagy-Britannia legnagyobb kutyáját Baltazárt
Elhanyagolható az infláció Magyarországon
Orbán új irodája miatt tilthatták ki az újságírókat a parlamenti sajtófolyosóról
Olyat nyilatkozott a 22 éves államtitkár-helyettes, hogy el sem hiszed!
IMF: A magyar gazdaság növekedését a rekordnagyságú EU-forrásokból finanszírozott beruházások adták
Ebben a táborban nemsokára emberek fognak meghalni
Nincs tovább: tényleg el kell árulnia a kormánynak, mire mentek a felcsúti tao-milliárdok
Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat
Orbán: Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon
Lévai Anikó: Kincs van a birtokában annak, akinek földje van
Az égbe lövöldözött egy egyenruhás férfi Kerepesen
Végzett magával az Óbudai Egyetem egyik diákja
Nyilatkozott a 22 éves leendő helyettes államtitkár popzenész édesapja
Megszerezték a jelentést, amely leírja, mitől lett fertőzött a Borsodi Víz
Óriási baki: a magyar köztévé Oroszországnak adta a Krímet - külföldnek tűnt fel a dolog
A kormány szerint jól él a magyar nép mert milliárdokat hagytunk a boltokban egy hónap alatt
Százmilliárdos bombán ül az Orbán-kormány a sporttámogatások miatt
Szerződést bont az ellenzéki városok tévéivel a közmédia
Magyart az űrbe minden áron és amúgy sem sok az a vacak tízmilliárd
Az oroszok szerint Kövér László össze akart velük fogni Ukrajnával szemben
Orbán Japánban: Magyarország furcsa ország, furcsa emberek vannak ott
Akkorát mondott a magyar sajtóról Varga Judit hogy attól a ló néz a csikó meg lát...
Szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés
Napvilágot látott a pikáns az a történet ami Polt Péter székébe kerülhet
Átvitték Szlovákiába munka ígéretével, majd cipő és ruha nélkül kitették a hidegbe
Eljárás megindítva: az állami tv bemondója nem bírta magában tartani a véleményét Hadházy Ákosról
Segíts egy megosztással - megtelt a gyepi, a befogadott állatokat 14 nap után elaltatják
Külföld jóslata: Magyarország jövőre kilép az EU-ból
Hivatalos: Áder gyerekei is kaphatnak napidíjat
Pesti Imre: Az ellenzék rombolja az emberek egészségügybe vetett hitét
János-kórház: Az ellenzéki sajtó visszájára fordít és a negatív kampány részévé tesz egy jó szándékú kezdeményezést
Gránátot dobtak a menekült gyerekek befogadóközpontjára
Az állami tévé 13 percen át interjúvolta a saját ügyvédeit - ez kiegyensúlyozott tájékoztatás
Kamu feliratokkal hitette el a migránsokkal, hogy nem Oroszországban, hanem Finnországban vannak
A 9 éves, fiú végül maga hívta a rendőrséget a szüleire Vértesszőlősön
Milliókkal húzta le a gyanútlan atyát a dorogi kamu pap
Óriási kiváltságok politikusoknak: költségtérítés gyerekiknek, hivatali autó feleségüknek...
Jogsi nélkül, kétszázzal küldte a halálba áldozatát a 22 éves magyar sofőr
97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál
Váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál
Áder felesége is kaphat napidíjat, titkárságot és hivatali autót
Egy férfi lövöldözni kezdett a Pearl Harbor-i támaszponton
Erősödnek Zente lábai
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva