thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.19
THE POST
           
19
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Ez is érdekelhet:
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Azt állították, hogy megsértettük jóhírnevüket, mert a valós tényeket egy csonka videófelvétel alapján, a másik fél megkérdezése nélkül, hamis színben tüntettük fel. A Nyugat.hu-t képviselő dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a Győri Ítélőtáblának az ítélethirdetés során elhangzott indokolásából kiemelte, hogy a Nyugat.hu a munkáját végezte akkor, amikor beszámolt egy közérdeklődésre számot tartó ügyről, melyben a kívülállók számára szemmel láthatóan vitatható tartalmú videó szerepelt.

Nemrég felelevenítettük a 2015 márciusában Ikervár külterületén, a Sótony irányába vezető egyik mezei úton történt vadászincidenst. Ennek apropója pedig az volt, hogy egy évre rá, egy név nélküli bejelentőtől eljutott lapunkhoz egy videofelvétel is a történtekről,amit az országos sajtó, köztük az RTL Klub is átvett.A vadászcsalád helyreigazítási kérelmet nyújtott be lapunkhoz és az RTL-hez is, mondván, megsértettük jóhírnevüket a megjelentetett cikkekkel és riportokkal, amikor a valós tényeket egy csonka videófelvétel alapján, a másik fél megkérdezése nélkül, hamis színben tüntettük fel. Ezt lapunk elutasította, mivel a kérelemben írtak nem feleltek meg a valóságnak, helyette azonban felajánlottuk, hogy az általuk küldött levelet saját álláspontjukként leközöljük. Nem éltek a lehetőséggel és végül bíróságra vitték az ügyet.

A videót nem rövidítettük le, nem vágtuk meg. Ahogy kell, kitakartuk a felvételen szereplők arcát, hangjukat eltorzítottuk, így senki sem ismerhető fel. Ezt pedig a bíróság is jogszerűnek ítélte. A videóból viszont sok minden kiderül. Ahogy az az első fokú bírósági ítéletben is olvasható: „a felvételen az autósok részéről jogszerűtlen támadás, illetve veszélyeztető magatartás, valamint ennek nyomán kialakuló, a felperesekre veszélyt jelentő helyzet nem látható. A felvételen nem látható jogos védelmi helyzet.”

A sztori: Ahogy a bírósági dokumentumokban is áll
A hivatásos vadászként tevékenykedő apa terület-ellenőrzést tartott a vadásztársaság területén, nála volt szolgálati igazolványa és a szolgálati maroklőfegyvere is. Vele volt sportvadászként felesége, fia és annak barátnője is, akik dúvad vadászatra indultak. Az ellenőrzés során vette észre a két off-roadozó terepjárót. Négy fiatal ült a két autóban, akik a közforgalom elől semmilyen táblával el nem zárt mezei úton furikáztak.

A vadászok elakadtak a sárban kocsijukkal, az off-roadozók pedig ezt látván felajánlották, hogy segítenek kihúzni az autót. A hivatásos vadász megragadta az alkalmat és kérdőre vonta, valamint igazoltatni akarta őket. Arra kérte az első kocsi sofőrjét, hogy állítsa le az autót, ő azonban ezt nem tette meg. Igaz, a motor járt, de az autó nem mozdult. A vadász az autó bal oldali ajtajához ment, benyúlt a lehúzott ablakon, hogy elfordítsa a slusszkulcsot, mindeközben pedig fia egy sörétes vadászpuskával a gépjármű vezetőjére célzott, fejmagasságban.

Ettől persze megijedtek az autókban ülők, így le is állították mindkét kocsi motorját, majd igazoltatta őket a vadász.

Az elsőfokú ítélet
„A perrel kapcsolatos utolsó tárgyalás nemrég le is zajlott, a bíróság pedig a keresetet elutasította. A 2016. július 6-án megjelentetett internetes tartalom közzététele, és a kapcsolódó cikk nem személyiségsértő a felperesekre nézve. A videófelvételen látottak alapján nem a felvételen látható személyeket, hanem a 'fegyveres' jelenetet kommentálta.”

A videófelvételen tisztán kivehető, hogy a vékonyabbik férfi a fegyverét az autó szélvédője bal oldala felől, kissé srégen a bal oldali ajtó lehúzott ablakán át az első autóban ülő vezetőre fogja, a fegyver használatát kilátásba helyező testhelyzetet felvéve, erőfölényt kifejezve.

Az is, hogy miután ez a férfi visszatért az előrébb álló autótól, újra visszatörte (azaz egyenesbe hozta) a nála lévő fegyvert. Olyan mozdulatot tett, mintha biztosította volna azt, majd vállára téve olyan testhelyzetet vett fel, mintha ismét a fölényét kívánta volna kifejezni.

A cikkek semminemű valós tényt nem tüntettek fel hamis színben, a videón látottakat és a hallottakat közölte le valósághűen. A Nyugat.hu egyetlen kifejezéssel sem utalt arra, hogy a videón szereplők közül bárki jogszerűtlenül járt volna el, illetve, hogy

ilyen módon bárki fiatalokat akadályozott volna szabad mozgásukban, a gépkocsijukból így kényszerítette volna őket kiszállásra.

Az internetes tartalom címe (Vadnyugat Vas megyében: Videón örökítették meg, amint egy vadász fegyvert fog egy autósra) nem sértő, a szabad véleménynyilvánítás határát nem lépi át.

A sajtó szakmai előírásoknak megfelelően tényszerűen és objektíven tudósított a videón látottakról. Szakmai kérdésekben az illetékes vadászkamara elnökét kérdezték meg, aki szintén objektív szakmai véleményt mondott az esetről.

A bíróság megállapította, hogy a felperesek nem tudták bizonyítani azt, hogy a jóhírnévhez, becsülethez, valamint a képmáshoz fűződő személyiségi jogukat az alperesek megsértették. Az alperesek jogszerűen jártak el, magatartásuk nem volt felróható.

Felperesek fellebbezésükben továbbra is sérelmezték, hogy lapunk a cikk címében a vadnyugat kifejezést használták, álláspontjuk szerint ezzel a nyugat a vadászokat a közvélemény előtt banditáknak állította be, akik fegyver birtokában mindent megtehetnek, sérelmezték továbbá, hogy a vadászokat az „antihős” jelzővel illette a cikk.

Szendrő Németh Tamás perbeszédében kiemelte, hogy pont a felperesek hivatkoztak arra, hogy másodrendű felperest az egyetemen a „sárvári seriffnek” nevezték az ügy után, ami felperesek szerint dehonesztáló rá nézve, azonban mivel a seriff jelentése rendőrfőnököt takar, ezért pont ez szolgál bizonyítékul arra, hogy a közvélemény előtt másodrendű felperes a „rendcsináló” szerepében tűnt fel.

Az Ítélőtábla megállapította, hogy elsőrendű felperes, mint hivatásos vadász közhatalmi intézkedést gyakorló személynek minősült az eljárása során, ezért tűrni köteles hogy eljárását videóra rögzítsék.

Ügyvédünk felolvasta a tárgyaláson a büntetőügyben készült nyomozást megszüntető határozatból az off-roadosok vallomását:

Az egyik off-roados elmondása szerint egyértelmű volt számára, hogy vadászokkal találkoztak. Az idősebbik vadász az autójuk mellett állva agresszíven megkérdezte tőle, hogy „mi a faszt keres itt?”, majd felszólította arra, hogy állítsa le az autót, mire ő azt mondta, hogy nem állítja le, mert akkor az nem indul el. Erre az idős vadász benyúlt az ablakon, elkapta a hüvelykujját és elkezdte hátrafelé húzni azt, közben pedig közölte: „úgy kitöri az ujját, hogy többet nem is kell vezetnie.”

Erre ő a másik kezével ellentartott úgy, hogy a vadász kezét megfogta. Ekkor az autó alapjáraton ment és ki volt véve sebességből. Mikor az idősebbik vadász el kezdte tördelni az ujját, akkor meglátott egy másik, fiatal vadászt, aki az autójuknál felbukkant, az autójuk hátsó üléséről elővett egy sörétes dupla csövű puskát, azt megtörte, megtöltötte, visszatörte és odalépett az ő autójához, az idősebbik vadász mellé, majd lőállást vett fel, kibiztosította, betolta az autóba a fegyvert úgy, hogy a csövek vége a fejétől pár centiméterre volt.

Azt mondta a fiatal vadász, hogy: „ne csinálj semmit, mert lelőlek”, s ekkor még mindig a fejéhez irányította a puskát. Ennek hatására elengedte az idős vadász kezét és mondta neki, hogy ő is engedje el az ujját. Miután elengedte az ujját, az öreg vadász odaszólt a fiatalabbnak, valami olyasmit, hogy „leteheted fiam.”

Az idősebbik vadász több alkalommal is elmondta, illetve említette, hogy ez az ő területe, itt az övé minden. Azt is említette, hogy a Rába ezen oldalán minden az övé.

A tanú által elmondottakat egyébként megerősítette még a vele lévő három másik tanú is.

Az ítélőtábla a videón látottakkal kapcsolatban igazat adott a Nyugatnak, miszerint a sajtónak az a feladata, hogy egy „problematikus helyzetet” társadalmi vitára bocsásson, hogy lehet-e így, szabad-e így igazoltatni valakiket? Az Ítélőtábla azt is megállapította, szemmel látható volt, hogy nem egy sima hétköznapi igazoltatási helyzet volt látható a videón.

Végül Szendrő-Németh Tamás ügyvéd rendkívül szomorúnak nevezte, hogy bár a Vadászkamara tudott az ügyről, mégsem indított eljárást, pedig pontosan tisztában volt azzal, hogy felperesek milyen stílusban viselkedtek és beszéltek az off-roadosokkal. Pedig, ha minden ilyen esetben eljárnának, valószínűleg általánosságban a társadalom is kevésbé ítélné meg negatívan a vadászokat.

https://www.nyugat.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Hírhez tartozó kép:
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Sokkoló videó: egy magyar iskola diáklányai alázták meg társukat!
Akik elégedettek a szexszel, megteszik ezt a 10 dolgot!
Mindenki megcsodálja a 4 méteresre nőtt magyar napraforgót!
Gulyás: Az MSZP mint ellenfél már nincs a pályán!
Közel 50 éve lángol a pokol kapuja a sivatag közepén!
Óriási razzia: Illegális gyorsulási versenyre csaptak le a budapesti rendőrök!
Ezrével pusztulnak a lazacok Alaszkában a meleg miatt!
Epilepsziás beteget élesztettek újra a Wizz Air utaskísérői!
Durva szabálytalanságokat talált a hatóság a gyermekétkeztetési rendszerben!
Nem kevesen használnak kokaint a szexhez!
Izgalmas történetekkel tér vissza a képernyőre a legismertebb magyar falu!
Gyerekszáj: döbbenet amit a kislány a fagyijáról mondott!
Íme az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe!
Kigyulladt a Tótvázsonynál lezuhant kis repülő!
Tiborcz 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját!
Óriási TEK-es készültség várja Sopronban Angela Merkelt és Orbánt!
Négy embert ölt meg egy páciens egy román pszichiátrián!
Súlyos következménye lesz, ha megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból!
Az Iszlám Állam öngyilkos merénylője robbantott egy esküvőn!
Máris megvan az NB I első edzőváltása!
Horror: baltával mészárolta le családját egy orosz kamasz!
Megrázó felvétel: videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik!
Spanyolországi káosz: 4000 embert telepítettek ki!
Világbajnok ötödik helyezett lett a magyar U19-es kézicsapatunk!
Az emberre is veszélyes ez a szúnyog!
Több millió lájkot kapott eddig ez a macskás videó!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Párizs: agyonlőtte a pincért egy vendég, mert lassan hozta a vacsoráját!
Óriáskullancsok jelentek meg itthon: súlyos betegséget is terjeszthetnek!
Európai hőség jön: 40 fokos tikkasztó hőség is lehet!
Sokkoló részletek: korábban cigicsikket nyomtak el az agyonütött kislány testén!
Eldurvult a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón!
Vége a türelemnek: büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat!
Eddig 8 halottja van az odesszai szállodatűzben!
Kórházban tartóztatták le a kislányát halálra verő nőt!
Az eddigi legsúlyosabb vízválság fenyegeti a Földet!
A legfontosabb kérdés a világon, hogy hány napig hordhat egy nő egy bugyit?!
Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki korábban durva dolgokat mondott!
Azt hitte, egyedül temeti el feleségét, végül több száz ember jelent meg!
Arannyal zárt Hosszú Katinka!
Eltűnt a boltokból a szabadföldi paradicsom és paprika!
Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép
Párzó oroszlánok okoztak pánikot a szegedi cirkusz előadásán!
Ököllel ütötte, majd megrugdosta élettársát egy magyar férfi!
Ez történt a pilótával, akit háromszor küldtek a sugárzó csernobili atomreaktor fölé!
Hiába küzdöttek érte, meghalt a 10 hónapos Hanna akit édesanyja vert agyon!
Folytatódik a balhé: nem bánja a két rádiós, hogy beszóltak Ganxstának!
Figyelem! - Szünetel a sürgősségi ellátás a Honvédkórházban ma éjjel!
Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet, de nem adom fel!
Megtalálták a szorongásért felelős részt az agyban!
Németh Miklós - Nem hiszek a kerítésekben!
A kormány a Microsoft-szoftvereket is szabályosan szerzi be!
Serpenyővel verte agyon édesanyját a mohácsi gyilkos!
Csodálatos, de figyelmeztető a grönlandi jégolvadás!
Három meteorit csapódott be Nógrádban!
Álláshirdetéssel várta haza gyerekeit az anya - az internet imádja!
Elhunyt Peter Fonda, a szelíd motoros!
Zavarták az ipari alpinisták – átvágta a kötelüket!
Katasztrófa az utakon! - Nyolc autó ütközött az M7-esen a Balaton felé!
Kényszerleszállás egy részeg férfi miatt: videón a filmbe illő magyarázkodás!
Egymillió forintos madarat fotóztak le a balatonnál!
Kilenc ápolónő várt egyszerre gyereket!
Európa legködösebb ügye a magyar kerítés!
Elkeserítő: Megjelent az Északi-sarkon a műanyag szemét!
Durva! - Tíz nap alatt tekerte át Európát!
Havi 850 ezret kap tanácsadásért az államtól ez a plébános!
Rejtélyes tulajdonos vette át az MKB részvénycsomagját!
Kis zsiráf született a veszprémi állatkertben!
Nem tudni kié a magyar rendszámos 110 milliós Rolls-Royc!
Órákra leálltak a számítógépes rendszerek a repülőtereken!
Románia befogadja Máltán kimentett menekülteket!
Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep is!
Microsoft korrupciós botrány: a magyar kormány nem tud semmiféle botrányról!
Mint rossz gazda a kutyájával, úgy bánik Orbán az országgal!
Tolvaj mosómedve szorult egy csokiautomatába!
Hisztiznek a dinnye termelők: 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek!
Óriási pénzt ad a CEU-nak Soros!
Áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása vagy elfelejtődik?
Raiffeisen : Tízezreket kapnak vissza az ügyfelek!
Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem!
Hét kisgólya nőtt fel egy fészekben!
Újabb furcsa független jelölt bukkant fel Miskolcon!
Magyarország : Az erdők méretével is sereghajtók vagyunk az EU-ban!
A tengeri jég ötöde egész egyszerűen eltűnt!
Jön a választás: fiktív lakcímmel rendelkezők, kettős állampolgárok, menekültek is szavazhatnak!
Hivatalos: Mészáros ruháiba öltözik az érdi kézilabdacsapat!
Vicces az egyház: Ha látni szeretnéd Istent, telefonálj autóvezetés közben!
Ami nekünk szórakozás, az a kutyáknak maga a pokol!
Egy mosógépben találták meg az eltűnt hároméves kislány holttestét!
Több mint 50 ember került kórházba az e-cigi miatt!
Fura jelenség Oroszországban: négy órával napfelkelte után még koromsötét volt a vidéken!
Plakáton kell megköszönni a támogatásokat a kormánynak!
Medves sétált be a benzinkútra! mindenki lederMEDVE nézte!
Horror Kunmadarason: tíz hónapos kislányával végzett egy anya!
A képen látható férfit keresi a rendőrség! - egy nőt bántalmazott!
Horrorbaleset: egy 18 éves fiú és a 21 éves barátja halt meg a Váci úton!
Gyanús edények miatt ürítettek ki egy New York-i metróállomást!
Megszüntetné a vonatokon az első osztályt egy német politikus!
Fél Európa On The Spotot fog nézni hétvégén!
Már a barlangi medvét is az ember irtotta ki 24 ezer éve!
Budapest: cserbenhagyásos gázolás szemtanúit keresik! - minden megosztás számít!
Mészáros Lőrinc mezeiben repülnének az érdi kézisek!
Több mint 300 céget irányít Mészáros Lőrinc!
Külföld: magyar ellenes plakátokon támadják Orbán maffiaállamát!
Nem marad következmény nélkül Orbánék korrupciója!
Kést vitt az utasszállító fedélzetére, a testvére hívta a rendőröket!
Egy Fordos csapódott be az M3-as bevezetőnél lévő OMV benzinkútba!
Hamarabb juthatnak haza a kóborló ebek!
Záróvonalon előzött, nem gondolta, hogy civil rendőrautó megy utána!
Durva zivatarokra figyelmeztetnek országszerte!
Honvédkórház: Ágyi poloskák inváziója keseríti meg a betegek életét!
Durva szakadék van a magyar átlagbér és a képviselők fizetése között!
Hosszú Katinka legnagyobb ellenfelét edzi Shane Tusup!
Angliai magyarok követték el a brutális állatkínzást!
Szijjártó testvére nagyon ügyes: áramlik is felé az állami pénz!
Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea!
Trump ötlete, hogy az USA megvehetné Grönlandot
Összesen 28 menekültet fogadott be a magyar állam!
Csodálatos és félelmetes ahogy egy parazita irányít egy csigát!
Szépen lassan hagyjuk, hogy kihaljon a szódás szakma!
Motoros halt szörnyet a 82-es úton!
Kezdőnek a csalások: 14 választási értesítőt találtak egy postaládájában!
Sose volt még ilyen kicsi a sarkokon a jég!
Óriási a botrány, mert Izrael Trump támogatásával kitiltott két amerikai képviselőt!
Sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp!
Rendőrség a menekültek éheztetéséről: a hazai jogrendszer szerint kell eljárni!
A Fradi magabiztos: sikereket ígér nekünk!
Közel 500 milliót kaptak az államtól Rogán Cecíliához köthető sportrendezvények!
Nem nyílt ki az ernyő, 1500 métert zuhant egy nő!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva