thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.19
THE POST
           
19
Közvélemény: ha egy nő nem szül, akkor biztos önző! - örök vita a gyerekvállalás kérdése!
Ez is érdekelhet:
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Tanács Eszter szerkesztő, pszichológushallgató most megjelent, Nők gyermek nélkül című könyvében tizennyolc, 30 és 75 év közötti nő beszél arról, hogy miért nem született gyerekük. Köztük olyan ismert emberek is, mint Csákányi Eszter színésznő, Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó vagy Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője. Vannak közöttük, akik egészségügyi okokból, vannak, akik a megfelelő partner hiánya miatt nem szültek. És vannak, akiknek a saját döntésük volt, hogy nem lesznek anyák. A többségük véglegesnek tekinti ezt az állapotot, de akadnak, akik még nem adták fel, hogy szüljenek. A szerzőt kérdeztük arról, hogy miért érdekelte ez a téma, mennyire volt nehéz megszólalókat találnia, és miért érzik magukat sokan másodrendűnek gyerek nélkül.

Miért kezdtél a női gyermektelenséggel foglalkozni? Honnan jött a könyv ötlete?

Személyes indíttatású volt, azért kezdett foglalkoztatni a kérdés, mert éreztem a társadalmi nyomást, hogy lassan családot alapítsak. De közben nekem – és a harminc és negyven év közötti barátaimnál is ezt látom – egyáltalán nem olyan evidens már, hogy mindenkinek ezt az utat kell járnia. Elkezdtem erről beszélgetni barátokkal, ismerősökkel, és rájöttem, hogy ez a kérdés nem csak engem foglalkoztat, és hogy a válasz messze nem olyan egyértelmű, mint a szüleink korában volt. Közben sokaknak van amiatt erős kisebbségi érzése – még azoknak is, akik próbálkoznak a gyerekvállalással, csak valamiért nem jön össze –, hogy a külvilágnak, a Magyarországon rendkívül erős társadalmi elvárásnak nem felelnek meg.

Hogy jutottál el azokhoz a nőkhöz, akik megszólalnak a könyvben?

Hólabdamódszerrel jutottam el az interjúalanyokig, vagyis egy ismerős ajánlott valakit, aki ajánlott egy újabb alanyt, és így tovább. Illetve megkerestem öt szakembert, akik különböző nézőpontokból világítják meg a témát.

Vannak köztük közismert emberek is. Nehéz volt rávenni őket, hogy beszéljenek arról, hogy miért nem lettek anyák?

A közismert emberek közül nagyon sokan visszautasítottak, de azok, akik végül igent mondtak, egyből belementek a beszélgetésbe. Megértem a visszautasítást, többen úgy indokolták, hogy még nem tartanak ott a saját történetükben, hogy elmeséljék. Még nem zárták le magukban, még nem dolgozták fel, és addig nem akarnak beszélni róla. Akik viszont vállalták, azok azt mondták, hogy nagyon örülnek, hogy végre készül egy ilyen könyv, mert látják a környezetükben, hogy mekkora nyomás van a nőkön emiatt, és mennyire nem áll ki azzal senki, hogy nincs gyereke, mert így alakult az élete vagy éppen így döntött.

Az a koncepció része volt, hogy a közismert nők névvel, a többiek viszont anonim módon beszéljenek?

Megkérdeztem mindenkit, hogy mit szeretne. Aki vállalta névvel, az úgy szerepel, aki nem, az álnevet kapott. Megértem, ha valaki nem szeretné, hogy a szomszédja mostantól ezen csámcsogjon. Ráadásul vannak olyan történetek, amelyekben az interjúalanyok szülei, volt vagy jelenlegi partnerei nem tűnnek fel túl jó színben. Vagy olyan esetek, ahol a partner most sem tud feltétlenül arról, hogy milyen érzések, gondolatok zajlanak a párjában.

Akikről szinte teljesen lepattantam, és név nélkül sem akartak beszélni erről, azok a hetven év felettiek. Ők még egy egészen más korban voltak szülőképes korúak, teljesen másképp élik meg ezt a témát, mint a fiatalabbak. Aki mégis vállalta a beszélgetést, egy 75 éves nő, elmondja, hogy elgondolkodott akkoriban, hogy vállaljon-e egyedül gyereket, de ez nagy szégyennek számított volna. Közben volt olyan nő a környezetében, aki bevállalta, és most már unokái vannak. Ő meg kicsit irigykedik rá emiatt.

Az előszóban azt írtad, hogy a könyvvel az empátiát szeretnéd növelni a gyermektelen nők iránt. Miben nyilvánul az empátia a hiánya?

A közbeszédben, a közszereplők nyilatkozataiban, a családtámogatásokban és így tovább. Nem szeretünk a mélyére nézni a dolgoknak, egyszerűbb címkézni. De ez a könyv talán segít belelátni abba, hogy milyen lehet a gyermektelen barátunk, kollégáink, családtagunk élete, mi lehet a sorsa mögött. Azon túl, hogy ráragasztjuk, hogy ha nem szült, akkor biztos önző, nem szereti a gyerekeket, vagy karrierista.

A könyvben megszólaló nők egy része szeretett volna gyereket, de egészségügyi, párkapcsolati okból nem jött össze. Mások viszont tudatosan döntöttek úgy, hogy nem lesznek anyák. Utóbbiak, gondolom, jóval elégedettebbek az életükkel.

Nem láttam ilyen különbséget, annyira személyiségfüggő, hogy ki milyen mélységben éli meg, milyen következtetéseket von le a történtekből. Talán annyi különbség volt, hogy a tudatosan gyermektelen interjúalanyok harcosabbak, lázadóbbak, nem akarnak azzal foglalkozni, hogy ki mit gondol róluk, vagy éppen kifejezetten meg akarják mutatni, hogy ők is élhetnek boldog és teljes életet.

Ugyanakkor visszaköszönő elem

a könyvben, hogy a gyerektelenség miatt másodrendűnek, kevesebbnek érzik magukat az interjúalanyok a többi nőhöz képest.

Ez nagyon jellemző. Sokan említették, hogy a családjukban, munkahelyükön éreztetik velük, például utalgatnak arra, hogy sokkal jobban ráérnek, el tudnak vinni olyan feladatokat is, amiket a családosok nem. Az egész posztszocialista régióban ez az erősen családközpontú attitűd jellemző. Talán ezért lehet az is, hogy a tudatosan gyerektelenek közül is vannak, akik inkább egészségügyi okokra hivatkoznak, mert egyszerűbb ezt mondani, mint beleállni abba, hogy így döntöttek.

Szintén visszaköszönő elem, hogy akik akartak gyereket, az örökbefogadást olyan lehetetlennek érezték, hogy inkább bele sem kezdtek. Miért tűnt ez ennyire nehéznek nekik?

Ők főleg azok voltak, akik már sok mindenen keresztülmentek, voltak akár többször is lombikon, egészségügyi problémákkal küzdöttek, és lehet, hogy egyszerűen belefáradtak. Korban is már 40 felett jártak, úgy érezték, hogy ez is hátrány lenne az örökbefogadásnál. Mire a reprodukciós eljárásokat végigcsinálták, már az örökbefogadáshoz is túl idősnek érezték magukat. De volt azért olyan interjúalany is, aki szülni ugyan nem akar, de később szívesen örökbe fogadna egy gyereket.

Akik viszont egyáltalán nem akarnak gyereket, főleg a fiatalabbak, többször hangoztatták, hogy az anyákat fáradt, kizsigerelt, egyedül küzdő nőknek látják, és ők nem akarnak ilyenné válni.

Úgy élik meg, hogy ők egyedül is egészek, a párkapcsolatokról sem okvetlenül a hagyományos keretek között gondolkoznak. Náluk a mérleg egyik serpenyőjében az van, hogy most önállóan viszik az életüket, a karrierjüket, ezen a területen is tudnak alkotni, létrehozni valamit. A másik serpenyőben meg az van, hogy ha lenne egy gyerekük, akkor kiesnének a munkából, nehezen tudnának visszatérni, anyagi bizonytalanságba kerülnének. A fiatalabb, harmincas-negyvenes interjúalanyok közül meglepően sokan számoltak azzal, hogy mi van, ha egyedül maradnak a gyerekkel, ha az apa egy ponton kiszáll a képből.

Gyermektelen férfiakat nem akartál megkérdezni?

De, felmerült, mert ez is sokakat érint. De első körben a nőkre akartam koncentrálni, a kormány gyerekvállalásra buzdító üzenetei is a nőket célozzák meg. Talán emiatt is velük kezdtem el előbb foglalkozni.

Ha már a kormányzati üzeneteket említed, mit gondoltak az interjúalanyok arról, hogy ennyire hangsúlyos téma lett a gyerekvállalás, hogy adókedvezményekkel, hitellel segítik, hogy több gyerek szülessen?

Sokan mondták, hogy ezektől falra másznak. Hogy ők ugyanúgy adót fizetnek, ahogy a többi állampolgár. Nem tehetnek róla, hogy nem jön össze a gyerek, nem tehetnek róla, hogy még nem találtak megfelelő párt. De azok is, akik tudatosan gyerektelenek, úgy érezték, hogy diszkriminálják őket. Akadt olyan is, aki megjegyezte, hogy ha leszbikusként családot alapítana, a kedvezmények nagy részéből semmit nem kapna, csak azért, mert nem férfi-nő kapcsolatban élne. Többen említették ennek kapcsán, hogy ugyanakkor még állami keretek között is mennyire drága a lombikprogramban részt venni, nem is beszélve a magánútról.

Ha van a gyerektelenségnél is nagyobb tabu, akkor az az abortusz kérdése. A könyvben mégis többen névvel mesélik el az abortuszuk, abortuszaik történetét.

Egy interjúalanyom volt, akinél tudtam előre, hogy abortusza volt, mert ő koreográfusként ezt beleszőtte az előadásaiba is. De a többieknél valahogy olyan hangulat teremtődött beszélgetés közben, hogy őszintén elmesélték ezt is. Volt még egy ennél is nagyobb tabu, nem is sikerült olyan interjúalanyt találnom, aki beszélt volna róla, pedig minden követ megmozgattam. Olyan nőket kerestem, akik azért nem lettek anyák, mert sokáig szeretői státuszban voltak. Vagyis egy nős, családos férfival voltak kapcsolatban. Több ilyen nőről tudok, de még név nélkül sem akarta elmesélni senki. Mintha ez olyan bélyeg lenne rajtuk, amiről beszélni sem akarnak.

Közös minta, hogy a gyermektelen nők végül így vagy úgy, de valamilyen segítő szerepbe kerültek. Hogy alakulhattak ennyire hasonlóan a sorsok?

Szerintem ez az egyik legérdekesebb és legszebb dolog, ami kiderült az interjúkból. Hogyha gyerektelen valaki, az nem jelenti azt, hogy terméketlen is. Nagyon sokan segítenek családon belül, például a testvéreik gyerekeire vigyáznak, gondoskodnak róluk. Vagy az idős szülők gondozásában vesznek részt. Olyan is akadt, aki azt mesélte, hogy hamarosan munkahelyet vált, hogy több ideje legyen arra, hogy önkéntesként gyerekekkel foglalkozhasson. Meglepően sok az interjúalanyok a között a tanár, akik szintén segítenek, tudást adnak át a gyerekeknek. Néhányan közülük alkotó emberek, tehát valahogy mindenki termőre fordul.

https://index.hu
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Hírhez tartozó kép:
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Sokkoló videó: egy magyar iskola diáklányai alázták meg társukat!
Akik elégedettek a szexszel, megteszik ezt a 10 dolgot!
Mindenki megcsodálja a 4 méteresre nőtt magyar napraforgót!
Gulyás: Az MSZP mint ellenfél már nincs a pályán!
Közel 50 éve lángol a pokol kapuja a sivatag közepén!
Óriási razzia: Illegális gyorsulási versenyre csaptak le a budapesti rendőrök!
Ezrével pusztulnak a lazacok Alaszkában a meleg miatt!
Epilepsziás beteget élesztettek újra a Wizz Air utaskísérői!
Durva szabálytalanságokat talált a hatóság a gyermekétkeztetési rendszerben!
Nem kevesen használnak kokaint a szexhez!
Izgalmas történetekkel tér vissza a képernyőre a legismertebb magyar falu!
Gyerekszáj: döbbenet amit a kislány a fagyijáról mondott!
Íme az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe!
Kigyulladt a Tótvázsonynál lezuhant kis repülő!
Tiborcz 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját!
Óriási TEK-es készültség várja Sopronban Angela Merkelt és Orbánt!
Négy embert ölt meg egy páciens egy román pszichiátrián!
Súlyos következménye lesz, ha megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból!
Az Iszlám Állam öngyilkos merénylője robbantott egy esküvőn!
Máris megvan az NB I első edzőváltása!
Horror: baltával mészárolta le családját egy orosz kamasz!
Megrázó felvétel: videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik!
Spanyolországi káosz: 4000 embert telepítettek ki!
Világbajnok ötödik helyezett lett a magyar U19-es kézicsapatunk!
Az emberre is veszélyes ez a szúnyog!
Több millió lájkot kapott eddig ez a macskás videó!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Párizs: agyonlőtte a pincért egy vendég, mert lassan hozta a vacsoráját!
Óriáskullancsok jelentek meg itthon: súlyos betegséget is terjeszthetnek!
Európai hőség jön: 40 fokos tikkasztó hőség is lehet!
Sokkoló részletek: korábban cigicsikket nyomtak el az agyonütött kislány testén!
Eldurvult a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón!
Vége a türelemnek: büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat!
Eddig 8 halottja van az odesszai szállodatűzben!
Kórházban tartóztatták le a kislányát halálra verő nőt!
Az eddigi legsúlyosabb vízválság fenyegeti a Földet!
A legfontosabb kérdés a világon, hogy hány napig hordhat egy nő egy bugyit?!
Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki korábban durva dolgokat mondott!
Azt hitte, egyedül temeti el feleségét, végül több száz ember jelent meg!
Arannyal zárt Hosszú Katinka!
Eltűnt a boltokból a szabadföldi paradicsom és paprika!
Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép
Párzó oroszlánok okoztak pánikot a szegedi cirkusz előadásán!
Ököllel ütötte, majd megrugdosta élettársát egy magyar férfi!
Ez történt a pilótával, akit háromszor küldtek a sugárzó csernobili atomreaktor fölé!
Hiába küzdöttek érte, meghalt a 10 hónapos Hanna akit édesanyja vert agyon!
Folytatódik a balhé: nem bánja a két rádiós, hogy beszóltak Ganxstának!
Figyelem! - Szünetel a sürgősségi ellátás a Honvédkórházban ma éjjel!
Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet, de nem adom fel!
Megtalálták a szorongásért felelős részt az agyban!
Németh Miklós - Nem hiszek a kerítésekben!
A kormány a Microsoft-szoftvereket is szabályosan szerzi be!
Serpenyővel verte agyon édesanyját a mohácsi gyilkos!
Csodálatos, de figyelmeztető a grönlandi jégolvadás!
Három meteorit csapódott be Nógrádban!
Álláshirdetéssel várta haza gyerekeit az anya - az internet imádja!
Elhunyt Peter Fonda, a szelíd motoros!
Zavarták az ipari alpinisták – átvágta a kötelüket!
Katasztrófa az utakon! - Nyolc autó ütközött az M7-esen a Balaton felé!
Kényszerleszállás egy részeg férfi miatt: videón a filmbe illő magyarázkodás!
Egymillió forintos madarat fotóztak le a balatonnál!
Kilenc ápolónő várt egyszerre gyereket!
Európa legködösebb ügye a magyar kerítés!
Elkeserítő: Megjelent az Északi-sarkon a műanyag szemét!
Durva! - Tíz nap alatt tekerte át Európát!
Havi 850 ezret kap tanácsadásért az államtól ez a plébános!
Rejtélyes tulajdonos vette át az MKB részvénycsomagját!
Kis zsiráf született a veszprémi állatkertben!
Nem tudni kié a magyar rendszámos 110 milliós Rolls-Royc!
Órákra leálltak a számítógépes rendszerek a repülőtereken!
Románia befogadja Máltán kimentett menekülteket!
Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep is!
Microsoft korrupciós botrány: a magyar kormány nem tud semmiféle botrányról!
Mint rossz gazda a kutyájával, úgy bánik Orbán az országgal!
Tolvaj mosómedve szorult egy csokiautomatába!
Hisztiznek a dinnye termelők: 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek!
Óriási pénzt ad a CEU-nak Soros!
Áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása vagy elfelejtődik?
Raiffeisen : Tízezreket kapnak vissza az ügyfelek!
Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem!
Hét kisgólya nőtt fel egy fészekben!
Újabb furcsa független jelölt bukkant fel Miskolcon!
Magyarország : Az erdők méretével is sereghajtók vagyunk az EU-ban!
A tengeri jég ötöde egész egyszerűen eltűnt!
Jön a választás: fiktív lakcímmel rendelkezők, kettős állampolgárok, menekültek is szavazhatnak!
Hivatalos: Mészáros ruháiba öltözik az érdi kézilabdacsapat!
Vicces az egyház: Ha látni szeretnéd Istent, telefonálj autóvezetés közben!
Ami nekünk szórakozás, az a kutyáknak maga a pokol!
Egy mosógépben találták meg az eltűnt hároméves kislány holttestét!
Több mint 50 ember került kórházba az e-cigi miatt!
Fura jelenség Oroszországban: négy órával napfelkelte után még koromsötét volt a vidéken!
Plakáton kell megköszönni a támogatásokat a kormánynak!
Medves sétált be a benzinkútra! mindenki lederMEDVE nézte!
Horror Kunmadarason: tíz hónapos kislányával végzett egy anya!
A képen látható férfit keresi a rendőrség! - egy nőt bántalmazott!
Horrorbaleset: egy 18 éves fiú és a 21 éves barátja halt meg a Váci úton!
Gyanús edények miatt ürítettek ki egy New York-i metróállomást!
Megszüntetné a vonatokon az első osztályt egy német politikus!
Fél Európa On The Spotot fog nézni hétvégén!
Már a barlangi medvét is az ember irtotta ki 24 ezer éve!
Budapest: cserbenhagyásos gázolás szemtanúit keresik! - minden megosztás számít!
Mészáros Lőrinc mezeiben repülnének az érdi kézisek!
Több mint 300 céget irányít Mészáros Lőrinc!
Külföld: magyar ellenes plakátokon támadják Orbán maffiaállamát!
Nem marad következmény nélkül Orbánék korrupciója!
Kést vitt az utasszállító fedélzetére, a testvére hívta a rendőröket!
Egy Fordos csapódott be az M3-as bevezetőnél lévő OMV benzinkútba!
Hamarabb juthatnak haza a kóborló ebek!
Záróvonalon előzött, nem gondolta, hogy civil rendőrautó megy utána!
Durva zivatarokra figyelmeztetnek országszerte!
Honvédkórház: Ágyi poloskák inváziója keseríti meg a betegek életét!
Durva szakadék van a magyar átlagbér és a képviselők fizetése között!
Hosszú Katinka legnagyobb ellenfelét edzi Shane Tusup!
Angliai magyarok követték el a brutális állatkínzást!
Szijjártó testvére nagyon ügyes: áramlik is felé az állami pénz!
Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea!
Trump ötlete, hogy az USA megvehetné Grönlandot
Összesen 28 menekültet fogadott be a magyar állam!
Csodálatos és félelmetes ahogy egy parazita irányít egy csigát!
Szépen lassan hagyjuk, hogy kihaljon a szódás szakma!
Motoros halt szörnyet a 82-es úton!
Kezdőnek a csalások: 14 választási értesítőt találtak egy postaládájában!
Sose volt még ilyen kicsi a sarkokon a jég!
Óriási a botrány, mert Izrael Trump támogatásával kitiltott két amerikai képviselőt!
Sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp!
Rendőrség a menekültek éheztetéséről: a hazai jogrendszer szerint kell eljárni!
A Fradi magabiztos: sikereket ígér nekünk!
Közel 500 milliót kaptak az államtól Rogán Cecíliához köthető sportrendezvények!
Nem nyílt ki az ernyő, 1500 métert zuhant egy nő!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva