Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Mentõtiszt ügyel orvos helyett!

Persze, ha nem lenne teljesen törvénytelen.Az alapellátás ügyeleti tevékenysége nem választható el a sürgõsségi ellátástól és a mentéstõl. Éppen ezért, amikor ilyen híreket hallunk, hogy orvos helyett mentõtiszt ügyel egy városban, a véleményalkotáshoz alapvetõen szükséges a rendszer ismerete és megértése.

Óriási port vert fel a hír, hogy Mezõberényben orvos helyett mentõtiszt fog ügyelni, a Magyar Orvosi Kamara vezetõje Éger István azonnal nyilatkozott és elfogadhatatlannak minõsítette az esetet. Azonban, ha egy kicsit is tájékozódott volna, akkor észrevehette volna, hogy ez a jelenség szinte már mindennapos ebben az országban. Budapesten például gyakran alig találni összesen kettõ darab orvost, aki alapellátási ügyletet nyújt pedig normális esetben kerületenként kettõ orvos is ügyelne. Ezzel szemben Mezõberényben az ott ügyeletet ellátó szolgáltató vezetõje az alábbiakról tájékoztatott. Mezõberényben az ügyletet nem lehetett fenn tartani, hiszen az általánosan emelkedõ béreket nem lehetett sem az ügyelet után kapott fejpénzbõl (mindössze 8-10 ezer fõrõl beszélünk), sem az ehhez még hozzájövõ önkormányzati kiegészítésbõl üzemeltetni. Ezért a szomszédos, kb. 10 km-re lévõ ügyelettel összevonták.(Gyoma) Így az ügyelet kb. 30-35 ezer fõt ellátva rentábilisan fenntartható. Az ügyelet mellett, a polgármesterek kérésére Dévaványán és Mezõberényben elsõsegélynyújtó helyet, illetve mentõtiszti kocsival fióktelepet nyitottak. (Mentési engedéllyel, OMSZ együttmûködéssel) Tehát ez utóbbi nem ügyeleti feladatot lát el.

Azaz miután egyetlen jogszabály sem nyilatkozik arról, hogy pontosan mekkora lélekszám után kell alapellátási ügyeletet fenntartani, így itt egyszerû összevonás történt, miután sem az önkormányzat, sem az állam nem akarja/tudja megfizetni reálértéken azt az összeget, amennyibe az ügylet üzemeltetése kerülne. Nem beszélve arról, hogy a minimális ügyeletei esetszám ezt nem is tartaná indokoltnak. Ennek ellenére az önkormányzat nem akarta/merte a lakosság biztonságérzetét megcincálni, ezért kiskapuként egy mentõtiszt helyi állomásoztatásával oldotta meg a helyzetet.

Ami még mindig sokkal, de sokkal tisztességesebb megoldás, mint az, amivel például Budapesten találkozhatunk, hogy mindenféle elõzetes tájékoztatás nélkül, kéz kezet mos alapon sutyiban mentõtisztekkel látják el az ügyeleteket. Akik egyébként saját receptírási jogkör híján valamely doktor által elõre lepecsételt receptekkel oldják meg a háziorvosi ügyeletet. Azonban még erre a helyzetre is azt kell, hogy mondjam, bár törvénytelen, de sokszor még mindig jobb megoldás, mint amikor már mentõtiszt sem jut az ügyeletbe, hanem ápolóval mismásolják el a feladatot, vagy az egyébként más orvosi feladatra már alkalmatlan orvosokkal töltik fel az ügyeleteket.

Errõl egyébként, ahogy nekem vannak információim, akár az Orvosi Kamarának is lehetnének, õk azonban leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy az évi tagdíjból származó bevételük ne csökkenjen, mintsem, hogy az egészségügy összeomlása felkeltse érdeklõdésüket.

Alapellátási ügyeletet a hatályos jogszabályok szerint csak és kizárólag orvos láthat el. Ennek oka az, hogy a törvényi szabályozás szerint ma Magyarországon csak orvos írhat fel receptet és végezheti el a halottszemlét.

Minden egyébre ott lehetne a mentõtiszt is, hiszen minimális azon beavatkozások száma, amelyeket a sürgõsségi ellátás keretében nem végezhet el, a közhiedelemmel ellentétben megállapíthatja a halál beálltát is, csak a halottkémi feladatokat, a fent már idézett halottszemlét nem végezheti el. Azaz nem nyilatkozhat például arról, hogy a halál milyen betegség, esetleg rendkívüli körülmény hatására következett be. Így a háziorvosi ügyletek megmaradtak az orvosi ellátás körében és nagy fokban hozzájárultak a lakosság biztonságérzetének fenntartásában.

Pontosan ezért igyekezett minden falu és önkormányzat, mint valami saját totemet, rendelési idõn kívüli orvosi ügyletet felmutatni. Csakhogy közben a világ fordult egyet és köszönhetõen a gyatra finanszírozásnak és az orvosok erõteljes elvándorlásának, egyre nehezebb lett fenntartani, de az önkormányzatok nyomására megszüntetni, összevonni nem lehetett, így hibrid és illegális megoldások születtek. Amit csendes szemlehunyással, kéz kezet mos alapon mindenki -a lakosságon kívül- szépen tudomásul is vett.

Pedig lehetne egészen élhetõ és tisztességes megoldás is. Azonban, hogy ezt megértsük érdemes megnézni, hogy mi is pontosan az alapellátási ügylet feladata.

Az alapellátási ügylet jogszabályi feladata. “Ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgõs - a következõ rendelési idõig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata.” - 47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendelet.

Azaz a sürgõsségi kórképek ellátása.

És ugyanakkor van nekünk egy - jelenleg azért az alapfeladatát ellátni nem tudó - mentõszolgálatunk is, amelynek a feladata láss csodát a jogszabály szerint: “ a mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre feljogosított szervezet által végzett sürgõsségi ellátása…” -1997. évi CLIV. törvény az egészségügyrõl.

Hogy a két rendszer mennyire ugyanaz , azt jól mutatja az alábbi idézet is a 47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendeletbõl “6. § (1) Az 5. § (1) bekezdése szerinti új központi ügyelet, mentõállomás létesítésénél a mentõállomáshoz telepített központi ügyelet létrehozása indokolt.

Azaz még a jogszabályok is azt a tényt támasztják alá, hogy két rendszert tartunk fenn párhuzamosan, aminek következtében természetesen egyik sem mûködik megfelelõen, ellenben egy is elég lehetne, amely a feladatát el tudja látni.Ennek érdekében elõször a két rendszer harmonizációját segítette volna az a Mentõszolgálatra háruló feladat, hogy az ügyeletek irányítását vegye át. Ez azonban a hosszú ideje menedzsmenti válsággal küzdõ Mentõszolgálatnál nem sikerült. Így a Mentõszolgálat rengeteg olyan feladatot is ellát, amit az alapellátási ügyelet is elláthatna, azonban ott erre éppen nem találtak orvost. Ez pedig azt jelenti esetenként, hogy a mentõorvos, aki a rendszerben a legmagasabban képzett ellátó, ahelyett, hogy a tömeges baleset helyszínén dolgozna, éppen halottszemlét végez az ügyelet helyett a majorban.

Bátran kijelenthetjük, hogy sokszor az alapellátási ügyelet inkább akadályozza a sürgõsségi ellátórendszer mûködését, mint segíti, hiszen feladatát ellátni alig-alig tudja, ezért a betegek egy része a mentõknél, más része pedig a sürgõsségi osztályokon keres megoldást a panaszaira. Ráadásul a tudat, hogy van háziorvosi ügyelet a településen, a lakosságban hamis biztonságérzetet kelt, hiszen õk tényleg elhiszik, hogy ez mûködik is, miközben pedig nem.A megoldás kézenfekvõ, a végig nem gondolt kásleri sürgõsségi rendelet helyett a sürgõsségi osztályokban plusz finanszírozás nélkül kötelezõen megnyitott Akut Alapellátási Egységekbe kell integrálni az alapellátási ügyleteket, ezzel is tehermentesítve a sürgõsségi osztályokra nehezedõ nyomást.

A beteg lakására való kijárást pedig bátran a Mentõszolgálatra kellene bízni, mégpedig úgy, hogy jogszabály módosítással és megfelelõ képzéssel a mentõtisztek kompetenciájának bõvítésével azok elvégezhessék a halottszemlét és szükség esetén - akár térítés ellenében - az alapellátási ügyeletek által használt 3-4 antibiotikummal a betegeket elláthassák.

Persze ehhez szükség lesz erõs mentõszolgálatra és azon belül erõs szakmai menedzsmentre is.

Mert az nem engedhetõ meg egy ilyen szervezetnél, mint amit napjainkban tapasztalunk, hogy például az orvosigazgatónak még tavaly lejárt az orvosi mûködési engedélye - az Állami Egészségügyi Ellátó Központ mûködési nyilvántartása szerint -, de az sem, hogy fõigazgató irányításával a szervezet folyamatosan veszteségesen mûködik. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudni, mert jellemzõen a Mentõszolgálatnál mûködõ adminisztrációs fegyelemnek köszönhetõen a tavalyi gazdasági beszámolót még ma sem ismerhetjük meg.

A Mentõszolgálat megerõsítése mellett szükség lesz a lakosság együttmûködésére is, és arra is, hogy megtanuljuk, hogy bizonyos egyszerûbb problémákat saját magunknak kell megoldani, mert például az egyszerû lázcsillapításhoz nem kell mentõ.

És azt hiszem ez utóbbi lesz a legnehezebb, megtanulni saját egészségünkre odafigyelni és a sürgõsségi ellátást csak szükség esetén terhelni, ehhez persze szükség volna olyan Orvosi Kamarára, amely frázisok pufogtatása helyett feladatának érzi a betegek megfelelõ tájékoztatását is.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kimagaslóan magas Orbán Viktor támogatottsága a székelyek körében
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
Népszava: ötmilliárdba került a kínai légihíd, a vásárlás pedig 300 milliárd volt.
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Balatonfüred közelében bukott fel egy nagy katamarán, amelyen hat személy tartózkodott, de szerencsére senki sem sérült meg. Az Index olvasója készített látványos képet szombat délu...
  
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmaz...
  
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Drasztikusan visszaesett az idén az eladott új autók száma Németországban az autógyártókat tömörítő Verband der Automobilindustrie (VDA) érdekvédelmi szervezet szerint, írja a Zeit. A ...
  
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegkorlát nélkül adhatunk támogatást azoknak a magyarországi vállalatoknak, melyek ugyan vesz...
  
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
84 százalék ment a kormánymédiához, közpénzből. Az állami hirdetési pénzek 84 százaléka köt ki a kormánypárthoz közeli cégeknél - derül ki a Kantar Hungary adataiból, amelyeket ...
  
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Még mindig sok a rossz minőségű közút, de kevesebb. A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége egy év alatt - írja a Napi.hu. A teljes közúth...
  
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
A függetlenség napjára írt üdvözletében várja a jövőbeli közös munkát. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Donald Trump amerikai elnököt az Egyesült Államok szöv...
  
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Megnövekedett a határátlépés és a várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának elterelésére kell számítani a 42-es főúton Hajdú-Bihar megyébe...
  
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
A Népszava írt arról, járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Magyarországra. A lap információi szerint így még annál is t...
  
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
Rekordszámú, 182 új beteget jelentettek az elmúlt 20 órában Bulgáriában, ahol így 5497-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte szombaton a bolgár egészségügyi minisztéri...
  
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
A rendőrség honlapján jelent meg a hír, hogy szombaton 9 óra körül érkezett bejelentés az Újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálattól, hogy Budapest IV. kerületében, egy p...
  
Valami készül: Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben
Két amerikai repülőgép-anyahajtó vezényeltek szombaton a Dél-kínai-tengerre, ahol ekkor épp Kína is hadgyakorlatot hajtott végre, amit előzetesen mind az Egyesült Államok, mind a környe...
  
Mindenki Szijjártó reggeli bejelentéséről beszél
Ma reggel nagy bejelentést lengetett be Szijjártó Péter külügyminiszter, egyenesen a reggeli futásból érkező lendülettel. Nem sokkal később pedig megérkezett maga a Nagy Bejelentés is:...
  
2017 óta a TEK védi Orbán és Polt közeli családtagjait is
Valamint azokat a közszereplőket is, akiket megfenyegetnek. Változott a védett személyeket rögzítő rendelet, Orbán Viktor úgy döntött, beveszi a Terrorelhárítási Központ (TEK) óvó ...
  
Mindenki a Nagykanizsa mellett talált gabonakörökről beszél
26 méteres a kör, az ufóhívők örömére. 26 méteres gabonakör jelent meg Nagykanizsa határában. A körkörösen lelapult búzáról készült képek megjelentek a közösségi médiában, ...
  
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
A Pécsi Újság Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő Facebook-posztjára hivatkozva megírta, hogy Orbán Viktor támogatja egy új pécsi stadion építését. A posztot azóta törö...
  
Hivatalos: engedélyezte Orbán az új stadion építését
A Pécsi Újság Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő Facebook-posztjára hivatkozva megírta, hogy Orbán Viktor támogatja egy új pécsi stadion építését. A posztot azóta törö...
  
Nem válaszoltak a parlamentben a kisvárdai lówellness-központtal kapcsolatban
Két képviselő is azt akarta tudni, hogy haladnak a kisvárdai beruházások, Schanda Tamás államtitkár elintézte a választ egy mondattal. Gurmai Zita MSZP-s és Szabó Tímea Párbeszédes o...
  
Népszava: ötmilliárdba került a kínai légihíd, a vásárlás pedig 300 milliárd volt.
A vásárlás pedig 300 milliárd volt. 72 millió forintot fizettünk minden egyes Wizzair-járatért, amely Kínából egészségügyi eszközöket hozott Magyarországra - írja a Népszava. A K...
  
Autókon ugrált egy gólya a Lidl-parkolóban
Többször is végigugrált a kocsikon. Ugróiskolának használta egy gólya a vásárlók autóit a békéscsabai Lidl áruház parkolójában. A jelenetet egy vásárló örökítette meg. A ma...
  
Botrány: Laptopokat loptak az Európai Parlamentből
Legkevesebb 50 laptop, tablet és egyéb eszköz tűnt el még áprilisban, de erről nem tájékoztatta az EP tagjait a biztonsági szolgálat. Ezért az Európai Parlament egyik tagja nyomta meg a ...
  
Karácsony: megüzenték nekem fideszesek, hogy vonuljak vissza a belpolitikából
Igaznak nevezte a főpolgármester azt a pletykát, ami szerint "Orbán Viktor Budapest ügyében akkor lép le a fékről, ha garanciát ad arra, hogy nem indul el 2022-ben az ellenzék közös minis...
  
Hollik fenyegetésétől hangos a sajtó: szerencsétlenkedésről beszél
"Elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem írtak ki egyetlen pályázatot sem, pedig az állam az ígérteknek megfelelően a szükséges forrást átadta, arról nem is beszélve, hogy a főváros száml...
  
Hollik fenyegetésétől hangos a sajtó: szerencsétlenkedésről beszél
"Elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem írtak ki egyetlen pályázatot sem, pedig az állam az ígérteknek megfelelően a szükséges forrást átadta, arról nem is beszélve, hogy a főváros száml...
  
Az Ugandának nyújtott magyar segítség: három év alatt 5 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás
Szijjártó Péter péntek reggel telefonon egyeztetett ugandai kollégájával, Sam Kutesával, a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, és az Ugandának nyújtott magyar segítség kapcsán, írja a...
  
Kiderült miért utalt 2018-ban milliárdokat Székelyföldnek az Orbán kormány
A pénzzel állítólag a székelyudvarhelyi fiatalok helyben maradását szeretnék elősegíteni. A legnagyobb összeggel a római katolikus egyházat támogatja a magyar állam. Másfél milliárd...
  
Kimagaslóan magas Orbán Viktor támogatottsága a székelyek körében
Kommentek Úgy tűnik, jó befektetés volt a rengeteg határon túli támogatás. A háromszéki magyarok hatalmas többsége Orbán Viktorban és a magyar kormányban bízik leginkább. Orbán V...
  
Több mint 400-an tettek esküt - Isten engem úgy segéljen!
399 tiszthelyettest és 75 rendőrtisztet avattak országszerte. Az ország valamennyi megyéjébe kerülnek új rendőrök. A Készenléti Rendőrség állományába 2020. július 1-jei hatállyal...
  
Baj van: 120 dolgozót küld el a Continental
A Continental Makóra helyezi át váci gyárából a hűtő- fűtő rendszerek üzletágat. Az áthelyezést 2021 júniusáig hajtják végre, addig a váci gyárban körülbelül 120 dolgozó szerz...
  
Titkolják hogy milyen lélegeztetőgépekből vett a kormány - 19 millió / db
Újabb részleteket közölt a Külügyminisztérium a koronavírus-járvány miatt beszerzett lélegeztetőgépekről, de a hvg.hu közérdekű adatigénylésére küldött válasz csak további kér...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Mentõtiszt ügyel orvos helyett!
Persze, ha nem lenne teljesen törvénytelen.Az alapellátás ügyeleti tevékenysége nem választható el a sürgõsségi ellátástól és a mentéstõl. Éppen ezért, amikor ilyen híreket hallunk, hogy orvos helyett mentõtiszt ügyel egy városban, a véleményalkotáshoz alapvetõen szükséges a rendszer ismerete és megértése.

Óriási port vert fel a hír, hogy Mezõberényben orvos helyett mentõtiszt fog ügyelni, a Magyar Orvosi Kamara vezetõje Éger István azonnal nyilatkozott és elfogadhatatlannak minõsítette az esetet. Azonban, ha egy kicsit is tájékozódott volna, akkor észrevehette volna, hogy ez a jelenség szinte már mindennapos ebben az országban. Budapesten például gyakran alig találni összesen kettõ darab orvost, aki alapellátási ügyletet nyújt pedig normális esetben kerületenként kettõ orvos is ügyelne. Ezzel szemben Mezõberényben az ott ügyeletet ellátó szolgáltató vezetõje az alábbiakról tájékoztatott. Mezõberényben az ügyletet nem lehetett fenn tartani, hiszen az általánosan emelkedõ béreket nem lehetett sem az ügyelet után kapott fejpénzbõl (mindössze 8-10 ezer fõrõl beszélünk), sem az ehhez még hozzájövõ önkormányzati kiegészítésbõl üzemeltetni. Ezért a szomszédos, kb. 10 km-re lévõ ügyelettel összevonták.(Gyoma) Így az ügyelet kb. 30-35 ezer fõt ellátva rentábilisan fenntartható. Az ügyelet mellett, a polgármesterek kérésére Dévaványán és Mezõberényben elsõsegélynyújtó helyet, illetve mentõtiszti kocsival fióktelepet nyitottak. (Mentési engedéllyel, OMSZ együttmûködéssel) Tehát ez utóbbi nem ügyeleti feladatot lát el.

Azaz miután egyetlen jogszabály sem nyilatkozik arról, hogy pontosan mekkora lélekszám után kell alapellátási ügyeletet fenntartani, így itt egyszerû összevonás történt, miután sem az önkormányzat, sem az állam nem akarja/tudja megfizetni reálértéken azt az összeget, amennyibe az ügylet üzemeltetése kerülne. Nem beszélve arról, hogy a minimális ügyeletei esetszám ezt nem is tartaná indokoltnak. Ennek ellenére az önkormányzat nem akarta/merte a lakosság biztonságérzetét megcincálni, ezért kiskapuként egy mentõtiszt helyi állomásoztatásával oldotta meg a helyzetet.

Ami még mindig sokkal, de sokkal tisztességesebb megoldás, mint az, amivel például Budapesten találkozhatunk, hogy mindenféle elõzetes tájékoztatás nélkül, kéz kezet mos alapon sutyiban mentõtisztekkel látják el az ügyeleteket. Akik egyébként saját receptírási jogkör híján valamely doktor által elõre lepecsételt receptekkel oldják meg a háziorvosi ügyeletet. Azonban még erre a helyzetre is azt kell, hogy mondjam, bár törvénytelen, de sokszor még mindig jobb megoldás, mint amikor már mentõtiszt sem jut az ügyeletbe, hanem ápolóval mismásolják el a feladatot, vagy az egyébként más orvosi feladatra már alkalmatlan orvosokkal töltik fel az ügyeleteket.

Errõl egyébként, ahogy nekem vannak információim, akár az Orvosi Kamarának is lehetnének, õk azonban leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy az évi tagdíjból származó bevételük ne csökkenjen, mintsem, hogy az egészségügy összeomlása felkeltse érdeklõdésüket.

Alapellátási ügyeletet a hatályos jogszabályok szerint csak és kizárólag orvos láthat el. Ennek oka az, hogy a törvényi szabályozás szerint ma Magyarországon csak orvos írhat fel receptet és végezheti el a halottszemlét.

Minden egyébre ott lehetne a mentõtiszt is, hiszen minimális azon beavatkozások száma, amelyeket a sürgõsségi ellátás keretében nem végezhet el, a közhiedelemmel ellentétben megállapíthatja a halál beálltát is, csak a halottkémi feladatokat, a fent már idézett halottszemlét nem végezheti el. Azaz nem nyilatkozhat például arról, hogy a halál milyen betegség, esetleg rendkívüli körülmény hatására következett be. Így a háziorvosi ügyletek megmaradtak az orvosi ellátás körében és nagy fokban hozzájárultak a lakosság biztonságérzetének fenntartásában.

Pontosan ezért igyekezett minden falu és önkormányzat, mint valami saját totemet, rendelési idõn kívüli orvosi ügyletet felmutatni. Csakhogy közben a világ fordult egyet és köszönhetõen a gyatra finanszírozásnak és az orvosok erõteljes elvándorlásának, egyre nehezebb lett fenntartani, de az önkormányzatok nyomására megszüntetni, összevonni nem lehetett, így hibrid és illegális megoldások születtek. Amit csendes szemlehunyással, kéz kezet mos alapon mindenki -a lakosságon kívül- szépen tudomásul is vett.

Pedig lehetne egészen élhetõ és tisztességes megoldás is. Azonban, hogy ezt megértsük érdemes megnézni, hogy mi is pontosan az alapellátási ügylet feladata.

Az alapellátási ügylet jogszabályi feladata. “Ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgõs - a következõ rendelési idõig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata.” - 47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendelet.

Azaz a sürgõsségi kórképek ellátása.

És ugyanakkor van nekünk egy - jelenleg azért az alapfeladatát ellátni nem tudó - mentõszolgálatunk is, amelynek a feladata láss csodát a jogszabály szerint: “ a mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre feljogosított szervezet által végzett sürgõsségi ellátása…” -1997. évi CLIV. törvény az egészségügyrõl.

Hogy a két rendszer mennyire ugyanaz , azt jól mutatja az alábbi idézet is a 47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendeletbõl “6. § (1) Az 5. § (1) bekezdése szerinti új központi ügyelet, mentõállomás létesítésénél a mentõállomáshoz telepített központi ügyelet létrehozása indokolt.

Azaz még a jogszabályok is azt a tényt támasztják alá, hogy két rendszert tartunk fenn párhuzamosan, aminek következtében természetesen egyik sem mûködik megfelelõen, ellenben egy is elég lehetne, amely a feladatát el tudja látni.Ennek érdekében elõször a két rendszer harmonizációját segítette volna az a Mentõszolgálatra háruló feladat, hogy az ügyeletek irányítását vegye át. Ez azonban a hosszú ideje menedzsmenti válsággal küzdõ Mentõszolgálatnál nem sikerült. Így a Mentõszolgálat rengeteg olyan feladatot is ellát, amit az alapellátási ügyelet is elláthatna, azonban ott erre éppen nem találtak orvost. Ez pedig azt jelenti esetenként, hogy a mentõorvos, aki a rendszerben a legmagasabban képzett ellátó, ahelyett, hogy a tömeges baleset helyszínén dolgozna, éppen halottszemlét végez az ügyelet helyett a majorban.

Bátran kijelenthetjük, hogy sokszor az alapellátási ügyelet inkább akadályozza a sürgõsségi ellátórendszer mûködését, mint segíti, hiszen feladatát ellátni alig-alig tudja, ezért a betegek egy része a mentõknél, más része pedig a sürgõsségi osztályokon keres megoldást a panaszaira. Ráadásul a tudat, hogy van háziorvosi ügyelet a településen, a lakosságban hamis biztonságérzetet kelt, hiszen õk tényleg elhiszik, hogy ez mûködik is, miközben pedig nem.A megoldás kézenfekvõ, a végig nem gondolt kásleri sürgõsségi rendelet helyett a sürgõsségi osztályokban plusz finanszírozás nélkül kötelezõen megnyitott Akut Alapellátási Egységekbe kell integrálni az alapellátási ügyleteket, ezzel is tehermentesítve a sürgõsségi osztályokra nehezedõ nyomást.

A beteg lakására való kijárást pedig bátran a Mentõszolgálatra kellene bízni, mégpedig úgy, hogy jogszabály módosítással és megfelelõ képzéssel a mentõtisztek kompetenciájának bõvítésével azok elvégezhessék a halottszemlét és szükség esetén - akár térítés ellenében - az alapellátási ügyeletek által használt 3-4 antibiotikummal a betegeket elláthassák.

Persze ehhez szükség lesz erõs mentõszolgálatra és azon belül erõs szakmai menedzsmentre is.

Mert az nem engedhetõ meg egy ilyen szervezetnél, mint amit napjainkban tapasztalunk, hogy például az orvosigazgatónak még tavaly lejárt az orvosi mûködési engedélye - az Állami Egészségügyi Ellátó Központ mûködési nyilvántartása szerint -, de az sem, hogy fõigazgató irányításával a szervezet folyamatosan veszteségesen mûködik. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudni, mert jellemzõen a Mentõszolgálatnál mûködõ adminisztrációs fegyelemnek köszönhetõen a tavalyi gazdasági beszámolót még ma sem ismerhetjük meg.

A Mentõszolgálat megerõsítése mellett szükség lesz a lakosság együttmûködésére is, és arra is, hogy megtanuljuk, hogy bizonyos egyszerûbb problémákat saját magunknak kell megoldani, mert például az egyszerû lázcsillapításhoz nem kell mentõ.

És azt hiszem ez utóbbi lesz a legnehezebb, megtanulni saját egészségünkre odafigyelni és a sürgõsségi ellátást csak szükség esetén terhelni, ehhez persze szükség volna olyan Orvosi Kamarára, amely frázisok pufogtatása helyett feladatának érzi a betegek megfelelõ tájékoztatását is.
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
Valami készül: Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben
Mindenki Szijjártó reggeli bejelentéséről beszél
2017 óta a TEK védi Orbán és Polt közeli családtagjait is
Mindenki a Nagykanizsa mellett talált gabonakörökről beszél
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
Hivatalos: engedélyezte Orbán az új stadion építését
Nem válaszoltak a parlamentben a kisvárdai lówellness-központtal kapcsolatban
Népszava: ötmilliárdba került a kínai légihíd, a vásárlás pedig 300 milliárd volt.
Autókon ugrált egy gólya a Lidl-parkolóban
Botrány: Laptopokat loptak az Európai Parlamentből
Karácsony: megüzenték nekem fideszesek, hogy vonuljak vissza a belpolitikából
Hollik fenyegetésétől hangos a sajtó: szerencsétlenkedésről beszél
Hollik fenyegetésétől hangos a sajtó: szerencsétlenkedésről beszél
Az Ugandának nyújtott magyar segítség: három év alatt 5 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás
Kiderült miért utalt 2018-ban milliárdokat Székelyföldnek az Orbán kormány
Kimagaslóan magas Orbán Viktor támogatottsága a székelyek körében
Több mint 400-an tettek esküt - Isten engem úgy segéljen!
Baj van: 120 dolgozót küld el a Continental
Titkolják hogy milyen lélegeztetőgépekből vett a kormány - 19 millió / db
400 magyar rendőr csapott le egyszerre! - óriási razzia
Közelíti a 70 milliárdot Lázár János kisvasútja
Hivatalos: Minden, amit tudni kell a 13. havi nyugdíjról
Hollik: a kormányhoz kerülhet a Lánchíd
Sárlavina Borsodban - több utcát elárasztott
19 milliós átlagáron vett lélegeztetőgépeket a kormány
Kitalálod hány bányára tette rá a kezét a kormány egy különleges jogszabállyal?
Életfogytiglanra ítélték a gyilkossággal vádolt volt magyar rendőrt
A Moszkvából idetelepült bank kiváltságait vizsgálta az alkotmánybíróság
Németországtól lízingel tankokat a magyar kormány
Karácsony: Közeleg az idő, hogy megmutassuk a kormánynak
Orbán Trumpnak szurkol, mert csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum