thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.11
THE POST
           
11
Magyar kiskirályság: bemutatjuk a kisvárdai családi körkörös gazdaságot!
Ez is érdekelhet:
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
A vendéglátás újabb területén próbálja ki magát Seszták Miklós felesége, miközben a politikus éppen a térség turisztikai fejlesztéseiért felelős kormánybiztos.

Csinos kis apartmant kínálgat Kisvárda sétálóutcájában a Bab-Lak Udvarház honlapja. A tulajdonos személye ugyan nem hitelesíti a szálláshelyet, ám a Bab-Lak nevet éppen a napokban védték le, és a dokumentumokból kiderül, hogy Sesztákné Berecz Marianna birtokolja a névhasználat jogát. Az üzletasszony, aki a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselőjének, Seszták Miklósnak a felesége, nem mulasztja el, hogy a Bab-Lak új, vendégcsalogató oldalain a kávézóját is bemutassa: a Coffee Tea Area pár lépésnyire, helyben pörkölt kávékkal frissíti fel az utazókat. Habár egy kávézó inkább intim együttlétek, mintsem tömegrendezvények színtere szokott lenni, Sesztákné teaháza rácáfol erre: néhány hete a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának egyik pódiumaként szolgált, ahol százas nagyságrendű közönségnek tartott József Attila-estet Nagy Sándor színész, adott elő egyszemélyes vígjátékot Pindroch Csaba.

A rendezvény műsorfüzetében Seszták Miklós bizonygatta a publikumnak, hogy „a színházi élmények boldogabb együttléthez, az egymás iránti jobb megértéshez vezetnek”. Az esemény után pedig a helyi média méltatta Seszták Mariannát, aki „nem csupán küllemében, hanem őszinte, emberséges és mindenkivel kedves, barátságos alaptermészetével olyan energiát sugároz magából, hogy érdemes lenne többször a színpadon állnia és a magából áradó pozitív energiát mindenki felé sugároznia”.

Sesztákék közvetlenségét politikai ellenlábasaik sem vitatják, más kérdés, hogy a kávézó vendégei inkább fideszes körökből kerülnek ki, akikkel kölcsönösen gyanakvóan méregetik egymást azok a más nézetet vallók, akik történetesen arra sétálnak az utcán. A probléma nem csupán az, hogy mennyire ildomos turisztikai jellegű üzletet vinnie annak, akinek a férje éppen a térség turisztikai fejlesztéseiért felelős kormánybiztos. A mélyebb társadalmi törést a kíméletlen barikádépítés okozza: akik kívül maradnak a hatalom kegyéből font védőhálón, a semmiben találják magukat. Márpedig Seszták mesterien szövi ezt a hálót.

Az oligarchák mezőnyében szolid üzletvitelnek tekinthető, hogy a politikus feleségének mindössze egy kávézója és egy kiadó apartmanja van. Habár ügyvédi tevékenységével Seszták korábban cégtemetők építéséhez is hozzájárult, autókereskedő érdekeltségeinek környékén pedig áfacsalás gyanúja is felmerült, névlegesen ma már csak a Ramiris Autó Kft.-t és ügyvédi irodáját viszi, ám ez is elég ahhoz, hogy az egyik leggazdagabb parlamenti képviselő legyen. Saját és felesége üzleti partnerei viszont már milliárdos léptékű bizniszeket kötnek, amelyekbe lépten-nyomon közpénzek vegyülnek.

Ott van mindjárt a szomszéd falu, Kékcse, ahol a horgászparadicsomnak számító víztározó partján állami támogatást kapott a Rétköz Panzió. A szálláshelyfejlesztő Kisfaludy-program 45 millió forintja egy olyan, ciprusi hátterű üzleti körhöz került, amelyben korábban Sesztákné is érdekelt volt. A támogatás kedvezményezettje az Oxygen Ingatlan Kft., amely nemcsak nevében, hanem tulajdonosi hátterében is összefonódik azzal a fitneszterem-hálózattal, amely Oxygen Wellness néven Budapesten nyújtja szolgáltatásait a NER olyan előkelőségeinek is, mint Rogán Cecília vagy Tiborcz István. A Rétközi-tó másik oldalán pedig már félmilliárd forint uniós forrást kapott egy erdei iskolának szánt passzívház, amelynek alapítványi formában működő fejlesztője ugyancsak közel áll Kisvárda fideszes politikai kurzusához.

Az Alkossunk Várost Alapítvány létrehozója egy nyíregyházi üzletember, Mikucza Tamás, kurátora pedig Török László. Nekik is vannak turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásaik. Török az alapítvány elindulása után fél évvel – másfél évre – a kisvárdai önkormányzat turisztikai cégének

az ügyvezetője lett. Ezt követően pedig az alapítvány elkezdte felszívni az állami támogatásokat azokra a beruházásokra és programokra, amelyek politikai hasznát Seszták Miklós és a kormánypártok söprik be.

Az alapítvány 2018-as beszámolója szerint a Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztésétől a Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek helyreállításáig már csaknem 4 milliárd forintnyi dotáció érkezett a társadalmi szervezethez. A summát egyebek között a Pénzügyminisztérium, az emberminisztérium és az akkor Seszták irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dobta össze. Ezekből a pénzekből épült-szépült a kisvárdai választókerület, ezekből rendezték meg a Lesz Feszt fesztivált a Várkertben, és még a Mikucza család nyíregyházi éttermének, a Chloé New Yorknak a könnyűzenei koncertjeire is csurrant-cseppent. Így okkal bízhat a Fidesz abban, hogy jelöltjei a legszélesebb ellenzéki összefogás mellett is 50 százalék fölötti eredményt érnek el az önkormányzati választásokon.

Az alapítvány csupa jótékonyságból átvette a jócskán felduzzasztott, ma már Aquacinemának hívott kisvárdai Várfürdő üzemeltetését is, aminek a jogáért 659 millió forintot fizetett. Ezenkívül 3 milliárd forintból egy angol nyelvű, bentlakásos teniszakadémia is előkészület alatt áll, és – ahogy azt korábban a hvg.hu is megírta – további milliárdok állnak rendelkezésre a lórehabilitációs központtól kezdve a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft.-ig, amelynél ugyancsak feltűnnek Mikuczáék. Mindezt úgy, hogy Seszták Miklós jelenlegi megbízatása elsősorban arra szól, hogy koordinálja a Kárpát-medencei gazdaságélénkítést és a határ menti megyék, valamint a Kárpát-medence turisztikai fejlesztéseit. A jelek szerint nem kell túl nagy kört bejárnia a koordinációért.

Két és fél milliárd forintból háromezres stadion is épült a 16 ezres kisvárosban, igaz, egy év sem kellett hozzá, és a település már szabadulna tőle. A bérlésére és hasznosítására márciusban kiírt pályázat elvileg júliustól adta volna át az összes költséget és hasznot, de mintha nem tolonganának a befektetők, legalábbis nem hirdettek eredményt. A fideszes alpolgármester által irányított Várda Sport Egyesület projektjei ettől még tovább dübörögnek. Csaknem kétmilliárd forintból, részben a fejlesztési minisztérium támogatásával, egy jókora sporthotel is épült, készül egy multifunkciós sportcsarnok, valamint egy uszoda is. De hát a források is kiapadhatatlanok, miért ne terjeszkednének? A kormány már több milliárd forintot megítélt a kisvárdai sportegyesületnek, hogy fociakadémiát hozzon létre Kárpátalján, és ugyancsak állami milliárdok érkeztek a település egyik legnagyobb foglalkoztatójához, a Master Good húsipari cégcsoporthoz.

Megkérdőjelezhetetlen cél, hogy egy vidéki kisváros lakói is színházi előadásoknak, turisztikai attrakcióknak és NB I.-es sportegyesületeknek örülhessenek. Alighanem világváros épül a keleti határszélen. Akik azonban nem illenek bele ebbe a tündérmesébe, jobb, ha távoznak. Másfél éve az Abcúg számolt be arról, hogy 2013 óta több tucat roma család költözött ki kisvárdai szociális bérlakásokból, és hagyta el a várost az önkormányzat másfél millióval kitömött vándortarisznyájával. Az időközben 190 milliós kormánytámogatásból felújított bérlakásokat éppen májusban adták át. Olyan fiatalokat várnak az ingatlanokba, akik hajlandók szülővárosukban családot alapítani és dolgozni.

Mi ez, ha nem modern kori lakosságcsere? A rendszer haszonélvezőinek pedig néhány napja új szórakozás is adódik, még ha nem is Kisvárdán vagy Nyíregyházán, de Miskolcon. Győr és Pécs után megnyílt a harmadik olyan koncessziós kaszinó is, amelynek az ügyvezetője Kruppa Zsolt, a Seszták család barátja. A kaszinós feleségének, Kruppa Edinának közös cégei vannak Sesztáknéval. A vállalkozások székhelyeként, illetve telephelyeként a vendéghívogató apartman és a kávézó címe szerepel a cégiratokban.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Hírhez tartozó kép:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Szükségem van a ruhádra a csizmádra és egy töltő kábelre: elektromos Hummerrel ment vásárolni Schwarzi
Senki nem gondolta volna, hogy sikerül a Fidesznek átnyomni a színháztörvényt
Változnak a magyarországi rendszámok
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
EU botrány: ki akarták küldeni a teremből Kovács Zoltánt
Szombathelyi horror: késeléshez riasztották a rendőröket a Markusovszky kórházban
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Migránsozás után most a karácsonyt reklámozza a kormány
Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket
Ingyenes jégpályát ad a budapestieknek Karácsony
Hivatalosan is él a nagyszülői gyed
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, lángolt egy viskó
Orbán aggódik: A kifutó EU támogatások nem tesznek jót a gazdaságnak
Országszerte tapasztalható a gázszerelők hiánya - nincs elég munkáskéz az országban
Megállíthatatlanul gyorsul a drágulás
Nem engedték be az Emmi államtitkárához Szél Bernadettéket
Kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban Magyarország
Megszavazták: dupla fizetést vihet haza Áder
Törvényt módosított a Fidesz, így már államtitkár lehet a 22 éves egyetemista
Szájkosarat kapott az ellenzék
A Biodóm energiafogyasztása akkora lesz, mint egy egész kerületé
Egy elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán
Orbán győzelem: kizárólag fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak
Elhunyt a Roxette énekesnője Marie Fredriksson
A nap 24 órájában kamerával figyelik a tanárát megkéselő győri diákot
Azt kapta, amit megérdemelt - durva dolgokat állít volt élettársa a székhez kötözve halálra fagyó Zsoltról
Savat itattak egy magyar lánnyal külföldön
Elbocsájtja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely
Alapvető vérvizsgálatokat se tudtak elvégezni egy fővárosi kórházban
Karácsonyi kisfilmekkel készül a magyar kormány a híveinek
Pintér Béla mondta a színházi tüntetés legjobb beszédét
Meghalt a Star Trek sztárja
Levélben követelik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást
Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével
Rekord gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente
Emberekkel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép
Rendőri felvezetést kapott a kismama mert beindult a szülés
Valami bűzlik a Balkánon – de ennek most a magyarok fizetik meg az árát
20 ezer amerikai katona érkezik Európába
Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk - egész Európát sújtja az elvándorlás
Összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket
100 ezer forintos átverés terjed a neten - a nyugdíjasokat támadják
Ámokfutó lövöldözött egy kórházban, négy halott
Karácsony: meg kell védenünk a szabadságunkat
Káosz: egy alapvető vérvizsgálatot sem tudtak elvégezni a Jahn Ferenc Kórházban
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Alföldi szerint most beXarás van erősen
Görbicz Anita a Fidesz mellett kampányol Győrben
A kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak kasszáit
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Alföldi: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon
Négy évre eltiltották Oroszországot az összes világviadaltól
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Több autó rohant egymásba az M7-es autópályán
Újabb emberek kerültek elő, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Kétgyermekes futónőt gázoltak el Szombathelyen
Lövöldözés és autós üldözés Pécsen
Hajléktalanok küldenek karácsonyi üzenetet az alkotmánybíróknak
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Karácsonyi ajándék a népnek: mégsem drágul a tojás
Hosszú Katinka újabb aranyérme: agyonverte a teljes mezőnyt
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
Követelik Kövér lemondását: minden harmadik magyarba csúnyán belegázolt
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva