thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.11
THE POST
           
11
Orbán úgy gondolja, nincs erős ellenfele!
Ez is érdekelhet:
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
„Ha az ember nem nyeri meg a saját nyelvért vívott harcot, akkor nem nyer a tartalmakról szóló birkózásban sem.”

Orbán Viktor beszélt erről a Kleine Zeitung című osztrák lapnak még májusban egy szokatlanul filozofikus interjúban. Orbán szerint nyugaton a liberálisok megkaparintották az olyan fogalmakat, mint a szabadság vagy a sajtószabadság, a kereszténydemokraták pedig veszítettek a nyelvi harcokban. Az idei tusványosi előadáson is ez volt az egyik fontos téma: a miniszterelnök keresztény szabadságként definiálta újra az illiberalizmust, és azt akarta elérni, hogy ez a kifejezés terjedjen el - angolul is elmondta a nemzetközi közönség kedvéért. A média pedig ezután tényleg hosszan emésztgette is az új szófordulatot.

A keresztény szabadság persze csak egyetlen példa, amit viszont Orbán összességében a nyelvről mond, az valóban a politika egyik központi, sokszor alulértékelt tényezője, és a Fidesz belföldi dominanciájának egyik meghatározó oka.
A szavakon keresztül a gondolatokat határozzák meg

A Fidesz az évtizedek óta tudatos, egyre inkább professzionalizálódó nyelvpolitikával nemcsak azt határozza meg, hogy miről beszéljenek az emberek, de azt is, hogy hogyan, milyen szavakat és fogalmakat használjanak ehhez. Ennek pedig óriási jelentősége van:

azzal, hogy milyen szavakkal írjuk le a valóságot, a gondolatainkat is keretbe foglaljuk.

A kétezres években a „polgári Magyarország” volt a meghatározó keret, amivel a posztkommunista erőkkel szemben határozta meg magát a Fidesz - erről a századvéges G. Fodor Gábor később el is ismerte, hogy „politikai termék” volt, de kétségtelenül sikeres termék, ami hosszú időn keresztül identitást és világmagyarázatot adott a fideszes szavazóknak. 2015 után pedig azt sikerült elérni, hogy a korábban szinte egyáltalán nem használt, kifejezetten elidegenítő hatású „migráns” szóval alapjaiban befolyásolják azt, hogyan gondolkodnak Magyarországon a máshonnan jött emberekről - különösen azokkal a nyelvi konstrukciókkal együtt, amik ebből származtak (migránssimigató, migránsbarát, migránspárti, migránspaktum, satöbbi).

A migrációs téma pedig azért is lett telitalálat, mert szemben például a rezsicsökkentés-kampánnyal, ebből szinte a teljes politikát le lehet vezetni a biztonsági intézkedésektől a családpolitikán keresztül az ellenfelekkel való fellépésig, és mindezt egységes történetként lehet prezentálni.
Eltolni a kereteket

Hogy mit jelent a nyelvért való harc? „Azt, hogy nem a vitát akarod megnyerni ügyek és álláspontok mentén, hanem a vita teljes keretét el akarod tolni a saját pozíciód felé”, magyarázta a 444-nek Cas Mudde populizmuskutató. És hogy miért kell eltolni ezeket a kereteket?

„Azért, mert amikor az emberek többsége úgy tekint az érveidre, mintha azok nem egy adott ideológiából következnének, hanem egyszerűen a józan észből, akkor nagyon könnyű kampányolni ezekkel, vagy politikai intézkedéseket csinálni belőlük” - mondta.

A Fidesz nyelvi megoldásai pontosan ezt szolgálják: önmagában például nehezebb lenne megindokolni, miért kell törvényt hozni civil szervezetek ellen. De ha ezek a szervezetek a „liberális maffia” részei, akkor már logikusnak tűnik, legalábbis a közönség egy része számára. Önmagában nem lenne természetes az sem, hogy miért tartanak gyerekeket és családokat is embertelen körülmények között, éheztetve a tranzitzónában.

De ha ezek nem is emberek, csak „migránsok”, akik az egész életüket fenyegető „invázió” részei, akkor ezt sokkal könnyebben be lehet mutatni a józan ész által vezérelt intézkedésként.

A CEU elleni törvényhez is sokkal inkább volt szükség arra a nyelvi környezetre, amiben csak „Soros-egyetemnek” nevezték az ellenségesnek tartott intézményt, mint bármilyen érvre, ami a vitában elhangzott. Sőt, a konkrét érvek gyakran követhetetlenek és ellentmondásokkal vannak tele (ezt például az MTA-ügyben ki is mutatta a Korrupciókutató Intézet), de ez nem sokat számít az egységes kerethez képest.
Harc Gramsciért

A témában az egyik leggyakrabban emlegetett név egy 1937-ben meghalt olasz marxista filozófus, Antonio Gramsci, és az általa használt kulturális hegemónia fogalma, amivel azt írta le, hogy a politikai változások a kulturális változásokból vezethetőek le. Gramsci neve az utóbbi időben kifejezetten sokszor került elő (nemcsak Magyarországon), de róla írta a szakdolgozatát Orbán Viktor is. És bár baloldali szerzőről van szó, egyáltalán nem csak a baloldalon hivatkozzák rendszeresen. Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója például arra szólította fel saját politikai oldalát: „Gramsci a miénk – olvassuk, értelmezzük, használjuk!”

„Egy hatékony jobboldali kormányzás elképzelhetetlen úgy, hogy az ellenfele nyelvét használja. Szun-cétől Clausewitz-en keresztül Carl Schmittig minden nagy hadtudós és politikafilozófus tudta, hogy aki átveszi ellenfele szókészletét, az elkezd annak fejével gondolkodni és már veszített is” - mondta kérdésünkre Békés, aki szerint a 90-es és kétezres években sok szó jelentését meghatározta a posztkommunista és liberális politika, de ennek lebontása már 2010 óta zajlik.

Békés, aki a Terror Házában viselt posztja mellett a Kommentár magazin főszerkesztője is, meghatározó szereplő az Orbán által emlegetett nyelvi és kulturális háború jobboldalán. „Azt, hogy ma mi a hazai jobboldal, egy néhány szóból álló szófelhővel könnyedén meg tudnánk mondani, amint azt is, hogy kik a barátai és kik az ellenségei - a hazai liberális, zöld és baloldali, vagy jobbikos mondanivaló összeszedésén, pláne az ezek közötti kohézió mibenlétén azonban sokat kellene gondolkodnunk“ - mondta.

És hogy néz ki konkrétan, közelről egy nyelvi háború?

„Ez egy hosszú, fárasztó és türelmet igénylő küzdelem, amelynek az első eredményei láthatóak. A törvényeket hozni rövid idő alatt is lehet, de a közgondolkodás átformálása évtizedes feladat. Az új, konzervatív szemantikai háló megszövése művek alkotásával, körbehivatkozással, folyóiratok, könyvek és televízióműsorok működtetésével lehetséges, amely kitartó munkával biztosan célhoz ér.”

Ezek a törekvések egyébként jól láthatóak a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lapjainak működésében, ahol a Hírtv minden szórakoztató műsorának ajánlóját megpörgetik az összes testvérlapban. Egyértelmű a szándék egy saját nyilvánosság-univerzum kiépítésére, amihez kell rengeteg beszélő fej a hírműsorokba a politikai üzenetek újra- és újracsomagolásához, és kellenek saját sztárok és showműsorok (Bayer Show, Sajtóklub, és a többi).

Bár Békés, vagy éppen maga Schmidt Mária is rendszeresen értekezik nyelvpolitikai kérdésekről elméleti szinten, a napi nyelvi harcok nem feltétlenül ebből vezethetők le. Akiket erről kérdeztünk a kormányzati kommunikáció környékén, igyekeztek csökkenteni az „értelmiségi megközelítés” jelentőségét. A napi nyelvpolitikai ügyekkel Habony Árpád köre foglalkozik, és alapvetően sokkal inkább technikai, fókuszcsoportos felméréseken alapuló módszerekkel választják ki az üzeneteket, vagyis azt mérik, hogyan reagálnak különböző csoportok különböző szövegekre

„Szerintem akik ezzel foglalkoznak, azok nem olvastak Gramscit” - érzékeltette egy forrásunk, hogy ennek a feladatnak a leírására nem az akadémikus megközelítés a legalkalmasabb. És persze nem érdemes úgy gondolni erre, mint egy minden helyzetben működő fegyverre: van, amikor látványosan besül, mint 2015 elején, amikor hiába próbálkoztak, üresen csengett a Fidesz keményen dolgozó kisemberezése, le is cserélték rövid idő után.
Még a támadás is erősíti

Itt válik el a politikai elemzésekben gyakran használt tematizálás, és annak második szintje, a nyelvpolitika. Előbbi ugyanis még csak annak meghatározása, hogy mi legyen a téma, ami önmagában is fontos, de csak a dolog egyik fele. A nyelvpolitikához már az is hozzátartozik, hogy milyen szavakkal történjen mindez. És van még egy fontos fogalom: a keretezés, vagyis, hogy ez üzenet milyen egységes gondolatvilágba illeszkedik.

A keretek azért is hasznosak, mert még akkor is erősödnek, ha valaki épp támadja őket. Erről ír Ne gondolj az elefántra! című könyvében George Lako

ff amerikai nyelvész és filozófus. A könyv a címével is a keretek fontosságára utal - a példa szerint ha valakinek azt mondják, ne gondoljon az elefántra, képtelen lesz erre, az elefánt szó ugyanis önmagában olyan erős képzelettársításokkal jár, hogy akkor is hatalmas ormány jelenik meg előttük, ha épp azt mondják, hogy ne erre gondoljunk.

Ennek politikai megfelelője az, amikor például az ellenzék direktben a kormány szimbólumait használja, még ha támadólag is - bármennyire kritikusnak szánják, ezzel általában az eredeti üzenetet erősítik. (A magyar példák közül itt gondolhatunk számos anti-plakátkampányra, vagy épp arra, hogy Orbán Viktor nagy beszédei után az ellenzéki pártok szinte mindig automatikusan reagálni akarnak - amivel csak tovább erősítik, hogy a beszéd nagy és fontos, a napirendet meghatározó esemény volt.)

Hasonló példa volt Lakoff szerint, amikor Richard Nixon amerikai elnök kiállt a Watergate-botrány után, és azt mondta a tévében, nem vagyok csaló. Ezzel csak erősítette az emberek véleményét arról, hogy csalt. (Ugyanígy, amikor egy politikus azt mondja, hogy nincs ügy, az első dolog, amire az emberek gondolnak, hogy dehogynincs.) Lakoff szerint a keretalkotás alapelve, hogy ne használjuk a másik oldal nyelvét egy vitában, mert a szóhasználat eleve meghatároz egy keretet. Aki pedig irányítja a nyelvet, az irányítja az üzenetet is.
Nem elég, ha igazad van

A Ne gondolj az elefántra! a kétezres években, George W. Bush győzelmei idején jelent meg, amikor az amerikai baloldal döbbenten figyelte, hogy a jobboldal nemcsak, hogy győz a választásokon, de korábban szélsőségesnek tartott nézetek simán a mainstream részévé válnak, és egészen megváltozik a politika nyelvezete.

Lakoff alapvetően a demokratáknak adott tanácsokat, mégis inkább őket kritizálta, és azt javasolta, tanuljanak a jobboldaltól. Akkor ugyanis éppen beérett az amerikai jobboldal több évtizedes háttérmunkája és több százmillió dolláros befektetései think tankekbe és kommunikátorokba, és dominálni tudtak a vitákban. És bár az amerikai közélet és intézményrendszer a kétezres években nem feleltethető meg a magyar 2010-es éveknek, mégsem tanulságok nélküli, mit javasolt az akkori baloldalnak.

Lakoff szerint a progresszívek legnagyobb hibája az volt, hogy meg voltak győződve arról, hogy amit csinálnak és gondolnak, az a helyes. Az embereknek pedig elég elmondani a helyes tényeket, és mivel racionális lények, ebből le fogják vonni a helyes következtetéseket.

Ez viszont egyáltalán nem okos dolog, és kifejezetten rontotta a liberálisok helyzetét, hogy ezt az utat követték, írta Lakoff.

Az emberek gondolkodása a valóságban egyszerűen nem úgy működik, hogy elég őket tényekkel bombázni, és ettől megváltozik a véleményük.

A kognitív tudomány szerint sokkal inkább fogalmi reprezentációkban gondolkodunk - vagyis ahhoz, hogy elfogadjunk valamit igazságként, annak bele kell illeszkednie a bennünk élő keretekbe. Ha nem illeszkedik bele, akkor a keret marad, a tények pedig egyszerűen leperegnek.

Ezért tartják kölcsönösen ostobának egymást sokszor egymással vitatkozó konzervatívok és liberálisok, miközben úgy érzik, egyszerűen csak tényeket mondanak. Magát a módszert viszont az amerikai jobboldal jobban megértette Lakoff szerint, mint a bal, ezért sokkal többet dolgoztak a keretek kidolgozásán, mint azon, hogy csak tényeket akarjanak sorolni. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne jogos számonkérni az ellentmondásokat, csúsztatásokat vagy hazugságokat egy történeten, azt viszont igen, hogy politikai stratégiaként ez kevés, és ennél sokkal fontosabb a saját keret megalkotása. A Fidesznél sokat tanultak erről Arthur Finkelstein tanácsadótól, aki az amerikai közélet több évtizedes rutinjával a háta mögött a liberálisozást és az ellenségképzést is tökélyre fejlesztve hozta be a magyar politikába.
Így beszélnek Európa-szerte

A nyelvpolitikai eszközök a jobboldali populista politikusoknál feltűnően hasonlóak Európa-szerte, ezek az erők láthatóan egymástól is tanulnak - és nem is csak arra kell gondolni, hogy a Fidesz a Stop Soros-szöveget egy az egyben vette át Macedóniából.

A kormánypárti sajtó egyik alapszava például a sivalkodás lett, ami lényegében kigúnyolandó dolognak állítja be azt, ha valaki kritizálja a hatalmat. Ugyanígy gúnyolják a „haladást”, a „jóemberséget”, vagy a „jogvédelmet”.

Ebben pedig komoly hasonlóságok mutatkoznak más szélsőjobboldali pártokkal Európa-szerte.

Olaszországban a buonista, vagyis jótevő-jóakaró (a szó gúnyos értelmében) lett Matteo Salvini egyik kedvenc sértése - a belügyminiszter szerint a bürokraták és bankárok mellett a bunositák azok, akik leginkább veszélyeztetik Európát. A New York Times nemrég épp arról írt, hogy az olasz nyelv aztán gazdag a sértésekben, mégis a legdurvább most az, ha valakit lebuonistáznak, ami persze főleg jogvédőkkel, és Salvini politikai ellenfeleivel szokott megtörténni. Amikor tavasszal 200 ezer tüntettek Milánóban Salviniék ellen, a politikus jóakarók karnevéljánaként gúnyolta az eseményt. A német AfD körében ugyanilyen népszerű a hasonló jelentésű gutmensch - a tolerancia és segítőkészség valamiféle naiv, hülye, valóságtól elszakadt dolognak tűnik ezekben az értelmezésekben, különösen, ha bevándorlók, vagy más, ellenségként azonosított csoportokról megsegítéséről van szó.

Cas Mudde szerint a nyelvpolitikai eszközök kiemelten fontosak a mai populista jobboldal számára - és ebben a hatvanas évek baloldala jelenti számukra a mintát. Ahogy az akkori lázadó újbaloldal megváltoztatta, hogyan gondolkodnak nyugaton hatalomról, demokráciáról és nemi szerepekről, úgy tette mainstreammé a radikális jobboldal a gondolatait az utóbbi években. Például azzal, hogy a szólásszabadság eszméjét alapjaiban keretezték át, mintha csak az ő szólásszabadságukat érné fenyegetés a politikai korrektség részéről. Vagy hogy elérték, hogy a tolerancia negatív kifejezés negatív legyen sokak szemében, „jót cselekedni” pedig naiv baloldali dolognak tűnjön. (Ehhez persze hozzájárult az is, hogy korábban a liberálisok használták bunkósbotként vitákban a populista kifejezést, mostanra viszont jócskán átlendült az inga a másik irányba.)
Feltűnt egy másik keret

A Fidesz ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy szembetalálja magát egy egységes, tőle független keretezéssel. Amikor ez összejön az ellenzéknek, az általában látványos is: a tavaly decemberi tüntetéshullám egyik legfontosabb tényezője volt, hogy a „rabszolgatörvény” kifejezés elterjesztésével az ellenzék meg tudott nyerni egy nyelvi csatát, legalábbis átmenetileg.

Most viszont feltűnt a láthatáron egy ennél sokkal nagyobb és egységesebb keret: a klímaváltozással felerősödő zöldpolitika.

Bár ez egyelőre inkább Nyugat-Európában, főleg Németországban vezetett konkrét politikai változásokhoz, Magyarországon ennyire még nem érződik, de ebben a témában benne van a lehetőség, hogy úgy rendezi át a politikai térképet, mint néhány éve a menekültválság tette.

Egyelőre az látszik, hogy a Fidesz nem igazán tud mit kezdeni a jelenséggel. Míg korábban kormánykörök is gyakran emlegették a klímaváltozást, mint a migráció mögött álló fontos tényezőt, idén tavaszra inkább az lett a keret, hogy a bevándorláspárti politikusok ezzel akarják elterelni a figyelmet a migrációról. A beszélő fejek klímahisztit és halálkultuszt emlegetve hergelik a közönség egyik részét, de közben egy másik vasat is tartanak a tűzben, mert jóval konszolidáltabb vélemények is megjelennek akár államtitkároktól is az ügyben, miközben a KDNP egyenesen zöldfordulatot vett. Attól persze messze vagyunk, hogy ennek belpolitikai következménye legyen, de a napi.hu információi szerint a Századvég már le is mérte, hogy a zöldügyek mentén könnyen fogást lehet találni a magyar kormányon az ellenzéki oldalról.

Hogy milyen ambíciói vannak a jobboldalnak, azt Békés így foglalta össze:

„Egy-egy választást akár még el is lehet veszíteni, ha a kultúrában - ami alatt nem csak a színházak műsorát és a könyvkiadást értem, hanem az emberek egymáshoz való viszonyát, a nyelvhasználatot - sikerül erősen megkapaszkodni, míg ha utóbbiban gyenge lábakon áll egy hatalom, akkor nyerhet bárhány választást, nem sokáig fog tartani az uralma vagy ha mégis, akkor sem lesz maradandó eredménye.”
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Hírhez tartozó kép:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Szükségem van a ruhádra a csizmádra és egy töltő kábelre: elektromos Hummerrel ment vásárolni Schwarzi
Senki nem gondolta volna, hogy sikerül a Fidesznek átnyomni a színháztörvényt
Változnak a magyarországi rendszámok
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
EU botrány: ki akarták küldeni a teremből Kovács Zoltánt
Szombathelyi horror: késeléshez riasztották a rendőröket a Markusovszky kórházban
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Migránsozás után most a karácsonyt reklámozza a kormány
Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket
Ingyenes jégpályát ad a budapestieknek Karácsony
Hivatalosan is él a nagyszülői gyed
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, lángolt egy viskó
Orbán aggódik: A kifutó EU támogatások nem tesznek jót a gazdaságnak
Országszerte tapasztalható a gázszerelők hiánya - nincs elég munkáskéz az országban
Megállíthatatlanul gyorsul a drágulás
Nem engedték be az Emmi államtitkárához Szél Bernadettéket
Kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban Magyarország
Megszavazták: dupla fizetést vihet haza Áder
Törvényt módosított a Fidesz, így már államtitkár lehet a 22 éves egyetemista
Szájkosarat kapott az ellenzék
A Biodóm energiafogyasztása akkora lesz, mint egy egész kerületé
Egy elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán
Orbán győzelem: kizárólag fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak
Elhunyt a Roxette énekesnője Marie Fredriksson
A nap 24 órájában kamerával figyelik a tanárát megkéselő győri diákot
Azt kapta, amit megérdemelt - durva dolgokat állít volt élettársa a székhez kötözve halálra fagyó Zsoltról
Savat itattak egy magyar lánnyal külföldön
Elbocsájtja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely
Alapvető vérvizsgálatokat se tudtak elvégezni egy fővárosi kórházban
Karácsonyi kisfilmekkel készül a magyar kormány a híveinek
Pintér Béla mondta a színházi tüntetés legjobb beszédét
Meghalt a Star Trek sztárja
Levélben követelik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást
Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével
Rekord gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente
Emberekkel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép
Rendőri felvezetést kapott a kismama mert beindult a szülés
Valami bűzlik a Balkánon – de ennek most a magyarok fizetik meg az árát
20 ezer amerikai katona érkezik Európába
Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk - egész Európát sújtja az elvándorlás
Összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket
100 ezer forintos átverés terjed a neten - a nyugdíjasokat támadják
Ámokfutó lövöldözött egy kórházban, négy halott
Karácsony: meg kell védenünk a szabadságunkat
Káosz: egy alapvető vérvizsgálatot sem tudtak elvégezni a Jahn Ferenc Kórházban
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Alföldi szerint most beXarás van erősen
Görbicz Anita a Fidesz mellett kampányol Győrben
A kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak kasszáit
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Alföldi: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon
Négy évre eltiltották Oroszországot az összes világviadaltól
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Több autó rohant egymásba az M7-es autópályán
Újabb emberek kerültek elő, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Kétgyermekes futónőt gázoltak el Szombathelyen
Lövöldözés és autós üldözés Pécsen
Hajléktalanok küldenek karácsonyi üzenetet az alkotmánybíróknak
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Karácsonyi ajándék a népnek: mégsem drágul a tojás
Hosszú Katinka újabb aranyérme: agyonverte a teljes mezőnyt
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
Követelik Kövér lemondását: minden harmadik magyarba csúnyán belegázolt
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva