thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.27
THE POST
           
27




Áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása vagy elfelejtődik?
Ezt olvassák mások:


Nem bízunk a hivatalos szervekben, hozzászoktunk a gyűlölködéshez, ráadásul egy ártatlan állatot agyonkínzó "rém"-mel szemben jogosan érezzük erkölcsösnek magunkat – ilyen szociálpszichológiai magyarázata is van az össznépi haragnak, ami a kutyáját autója mögött vonszoló asszonyra zúdult. Több mint 190 ezer ember követeli, hogy kapjon méltó büntetést egy állatkínzó.

Voltak már kegyetlen állatkínzások korábban is, de a kutyáját autó után kötő balotaszállási asszony esete annyira "komplexen szörnyű", hogy talán áttörést hozhat – ebben reménykednek az állatvédő szervezetek, amelyek közös közleményben követelik, hogy a nő a lehető legszigorúbb, 3 éves börtönbüntetést kapjon tettéért.

Ebben minden együtt van, ami kiveri a biztosítékot, ezért is háborította fel ennyire az embereket. Ha őt nem ítélik végre hosszú, letöltendő börtönbüntetésre, akkor kit?

– tette fel a kérdést Bíró Brigitta, a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány elnöke.

Ez az állatmentő szervezet volt az, amely egy önkéntese révén először értesült a Bács-Kiskun megyei Balotaszálláson történt brutális állatkínzásról, amely azért is tudott pillanatok alatt emblematikussá válni, mert az interneten virálisan terjedő videó készült róla, és gyakorlatilag tettenérésszerűen mutatta be, mit tettek egy kutyával. Ahogy több cikkben beszámoltunk róla, a 68 éves balotaszállási nő a kutyáját egy bálamadzaggal az autója hátsó lökhárítójához kötötte, és akkor is tovább húzta, mikor az állat már nem bírta tartani a tempót és elesett. Amikor a másik autós megállította, és videózva kérdőre vonta, a vérző állat teste felett magyarázta, hogy a kutya szökését torolta meg így.

Mivel a laikus szemtanú nem tartóztatta fel az asszonyt a helyszínen, már elásta a kutyát, mire a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány önkéntese odaért. Ekkor még mindig nem értette, "miért csinálnak ekkora drámát az egészből", hiszen ő „már lóval is csinált ilyet, és nem gondolta, hogy a kutyának baja lesz belőle". „Azonnal értesítettük a rendőrséget, de addigra már a videó alapján tudtak is a történtekről, így hivatalból megindult az eljárás. Mi első körben mindig az állaton próbálunk segíteni, sajnos, itt már nem lehetett” – mondta a szervezet elnöke.

Lincshangulat a helyszínen és online

Az eset országos hatása nagyon hasonlított ahhoz, ahogy tavaly pillanatok alatt tömegreakciót váltott ki, mint amikor egy kisfiú földhöz csapott egy szurikátát. A szélsőségessé fokozódó indulatok közepette akkor is voltak, akik egyenesen a gyerek halálát kívánták, ahogy most is a kommentelők leginkább azt részletezték, ki hogyan kötné a „balotaszállási rémet” egy autó után az ősi-primer szemet szemért elv alapján. A kialakult lincshangulat miatt az asszony az egyik bulvárlap beszámolója szerint azóta szabályosan bujkál, nehogy a tanyáján megtalálják a felháborodott emberek.

Rekordot döntő petíció

Az állatkínzás vétség gyanúja miatt már kihallgatott, de szabadlábon védekező asszony valószínűleg nem alaptalanul tart az önbíráskodástól, még az állatvédőket is meglepte, mennyire megmozgatta a közvéleményt az ügy. A magyar állatvédelem történetében „példátlan összefogás” alakult ki – közölték – amit ráadásul sikerült formális akcióba csatornázni: petíció indult azért, hogy a „különös kegyetlenséggel” állatot ölő asszony a lehető legszigorúbb büntetést kapja. Miközben a petíciók sok esetben inkább csak egy szimbolikus gesztus szintjén maradnak, ebben az esetben

az aláírások száma mostanra átlépte a 190 ezret.

A Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány azóta két másik szervezettel demonstrációt szervez a kiskunhalasi bíróság elé, illetve arra a helyre, ahol az asszonyt megállították. Ezzel párhuzamosan egy fővárosi tüntetés is szerveződik.

Szeretünk gyűlölködni

Ugyanakkor minden állatvédelemmel foglalkozó megtapasztalta már, hogy a hasonló eseteket követő zsigeri felháborodás nem jelenti azt, hogy a felzúduló tömeg vagy annak tagjai egyénileg tevékenyen is hajlandóak közreműködni az ügy érdekében. A felgyújtott sündisznó, a kegyetlen bánásmód miatt felismerhetetlenre torzult Fülöp kutya vagy nemrég az állatkertben kővel agyonvert teknős esetében is hasonlóképpen a tettesekre zúdult a népharag, de egyénileg már jóval kevesebben teszn

ek bármit – aminek természetesen megvan a szociálpszichológiai magyarázata.

„Egy ennyire kegyetlen állatkínzás érthetően vált ki felháborodást, főleg, hogy egy kiszolgáltatott állatról van szó, így a kristálytiszta empátiát semmi nem torzítja, teljesen őszinte. A feldühödők jelentés része egyébként is állatbarát, persze hogy eltalálja a média által még tovább erősített eset” – magyarázta Síklaki István. A revansot követelő kommentekkel, online véleménynyilvánítással ilyenkor viszont „kockázatmentesen azt demonstrálhatjuk, hogy mi bezzeg milyen jó, erkölcsös emberek vagyunk”, ezért „elönt a jóérzés”, miután ezt kifejezzük.

Manapság a gyűlölködés benne van a levegőben – bár a magyar társadalom erre amúgy is hajlamos – gondoljunk csak a migránsozásra, sorosozásra. Az online térben az állatokkal cukiskodás és a gyűlölködés-lincselés is erősebben meg tud jelenni

– mondta a szociálpszichológus.

...és önbíráskodni is

A szinte önbíráskodásig fajuló ítélkezés ezen kívül azért is alakulhat ki, mert a hagyományos társadalmi intézmények iránti bizalom mára hihetetlenül alacsony szintre csökkent amiatt, amit a mindennapokban tapasztalunk. „Naponta megéljük, hogy egy parlamenti képviselő mi mindent megengedhet magának, akár egészen pofátlan szabályszegéseket is, a korrupciós botrányokat is büntetlenül meg lehet úszni, a bíróságok pedig túl enyhe ítéletek hoznak, azt is végtelenségig elhúzódó eljárások során – és így szépen kialakul az önbíráskodó reakciók erkölcsi megalapozása az emberek fejében” – sorolta a pszichés háttér megértéséhez Síklaki István.

„Aki állatot kínoz, az emberre készül?” – ezt a kérdéskört, vagyis az állatkínzás és más erőszakos cselekmények közti összefüggést vizsgálta egy nemrég megjelent tanulmányában Kajó Cecília állatvédelmi jogász. Bár a Fővárosi Törvényszék indoklás nélkül megtagadta, hogy kutathassa a vonatkozó esetek bírósági anyagát, a rendelkezésre álló adatok alapján arra jutott, hogy az állatokat megkínzók egy része valóban elkövet más szándékos bűncselekményt is, illetve van, hogy visszaesők.

„Ennek azért van jelentősége, mert ez is alátámasztja az állatkínzókkal szembeni fellépés fontosságát. A büntetőbírónak természetesen a törvények alapján kell eljárnia, azokhoz van kötve, de azért nem ártana, ha az ilyen tendenciákat is figyelembe vennék a generális prevenció érdekében, sokkal súlyosabb büntetéseket szabva ki rájuk. Jelenleg az elkövető általában a súlyosabb állatkínzásoknál is elsétál egy felfüggesztett szabadságvesztéssel, pedig mondjuk ki: ez csak annyit jelent, hogy a felfüggesztés ideje alatt ki kell bírnia, hogy ne bűnözzön újra, vagy legalábbis ne kapják el” – mondta az állatvédelmi jogász, így viszont szerinte sem egyéni, sem generális elrettentő hatása nincs a túl enyhe büntetésnek.

Bejelenteni, végigvinni nehezebb

Bár tagadhatatlanul van a petícióknak és a tüntetéseknek figyelemfelhívó hatása, de a magyar állattartási kultúra előrébb tartana, ha mondjuk a balotaszállási ügy több mint 190 ezer aláírója a saját mikrokörnyezetében tudatosabban odafigyelne az állatok védelmére – mondta a konkrét ügyre Kajó Cecília. „Egy petíciót aláírni pár kattintás, de vajon odafigyelünk és lépünk, ha negatív bánásmódot tapasztalunk? Nem azt mondom, hogy mindenkinek állatvédőnek kell állnia, de legalább ne hagyja annyiban, ha azt tapasztalja, hogy nem úgy bánnak egy állattal, ahogy kell, legalább tegyen bejelentést, és próbálja követni, hogy intézkedtek-e" – mondta az önkéntesként is dolgozó állatvédelmi jogász.

Azt is óriási problémának nevezte, hogy nincs egységes joggyakorlat, már az állatvédelmi hatóságok első szintjét jelentő jegyzők közt is óriási különbségek vannak abból a szempontból, hogy komolyan veszik-e a feladatukat. „Vannak, akik az első jelzésre azonnal eljárnak, intézkednek, átérzik az élőlények védelmének a jelentőségét, míg más települések jegyzői nem foglalkoznak ezzel, nincsenek vagy elakadnak az ilyen esetek” – magyarázta. Szerinte így sok múlik azon, hogy pontosan hol történik az állatkínzás, holott a jogszabályok alapján ebben egyáltalán nem lehetne különbség, bárhol bántanak egy állatot, az elkövetőnek bűnhődnie kellene.

(Kiemelt képünk illusztráció)
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Hét kisgólya nőtt fel egy fészekben!
Újabb furcsa független jelölt bukkant fel Miskolcon!
Magyarország : Az erdők méretével is sereghajtók vagyunk az EU-ban!
Szünetel a sürgősségi betegellátás a Honvédkórházban szombat éjszaka!
A tengeri jég ötöde egész egyszerűen eltűnt!
Jön a választás: fiktív lakcímmel rendelkezők, kettős állampolgárok, menekültek is szavazhatnak!
Hivatalos: Mészáros ruháiba öltözik az érdi kézilabdacsapat!
Vicces az egyház: Ha látni szeretnéd Istent, telefonálj autóvezetés közben!
Ami nekünk szórakozás, az a kutyáknak maga a pokol!
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Koronavírus: Bezáratták az egri uszodát
Nem fizetnek kártérítést a bicskei gyermekotthonban zaklatott áldozatoknak
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
250 milliós osztalékot fialt Mészáros vejének cége
Trócsányi szerint kifulladt a Magyarország elleni uniós eljárás
A magyar háziorvosok tudják mit kell csinálni koronavírus esetén
Ötvenmilliárdnál is többe fájhat Semjén álma
Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Egyedi döntésekre hivatkozva oszt több százmilliós támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Ízléstelen videót készítettek a rendőrök a kerítés mellett gyalogló menekültekről
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum