thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.23
THE POST
           
23
Áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása vagy elfelejtődik?
Ez is érdekelhet:
Megbüntettek egy idősek otthonát, mert több bácsika és nénike is drogozott!
Ész nélkül pusztítják az őshonos erdőket Romániában
Eladta ikreit az anyuka, majd a pénzből okostelefont vásárolt magának


Nem bízunk a hivatalos szervekben, hozzászoktunk a gyűlölködéshez, ráadásul egy ártatlan állatot agyonkínzó "rém"-mel szemben jogosan érezzük erkölcsösnek magunkat – ilyen szociálpszichológiai magyarázata is van az össznépi haragnak, ami a kutyáját autója mögött vonszoló asszonyra zúdult. Több mint 190 ezer ember követeli, hogy kapjon méltó büntetést egy állatkínzó.

Voltak már kegyetlen állatkínzások korábban is, de a kutyáját autó után kötő balotaszállási asszony esete annyira "komplexen szörnyű", hogy talán áttörést hozhat – ebben reménykednek az állatvédő szervezetek, amelyek közös közleményben követelik, hogy a nő a lehető legszigorúbb, 3 éves börtönbüntetést kapjon tettéért.

Ebben minden együtt van, ami kiveri a biztosítékot, ezért is háborította fel ennyire az embereket. Ha őt nem ítélik végre hosszú, letöltendő börtönbüntetésre, akkor kit?

– tette fel a kérdést Bíró Brigitta, a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány elnöke.

Ez az állatmentő szervezet volt az, amely egy önkéntese révén először értesült a Bács-Kiskun megyei Balotaszálláson történt brutális állatkínzásról, amely azért is tudott pillanatok alatt emblematikussá válni, mert az interneten virálisan terjedő videó készült róla, és gyakorlatilag tettenérésszerűen mutatta be, mit tettek egy kutyával. Ahogy több cikkben beszámoltunk róla, a 68 éves balotaszállási nő a kutyáját egy bálamadzaggal az autója hátsó lökhárítójához kötötte, és akkor is tovább húzta, mikor az állat már nem bírta tartani a tempót és elesett. Amikor a másik autós megállította, és videózva kérdőre vonta, a vérző állat teste felett magyarázta, hogy a kutya szökését torolta meg így.

Mivel a laikus szemtanú nem tartóztatta fel az asszonyt a helyszínen, már elásta a kutyát, mire a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány önkéntese odaért. Ekkor még mindig nem értette, "miért csinálnak ekkora drámát az egészből", hiszen ő „már lóval is csinált ilyet, és nem gondolta, hogy a kutyának baja lesz belőle". „Azonnal értesítettük a rendőrséget, de addigra már a videó alapján tudtak is a történtekről, így hivatalból megindult az eljárás. Mi első körben mindig az állaton próbálunk segíteni, sajnos, itt már nem lehetett” – mondta a szervezet elnöke.

Lincshangulat a helyszínen és online

Az eset országos hatása nagyon hasonlított ahhoz, ahogy tavaly pillanatok alatt tömegreakciót váltott ki, mint amikor egy kisfiú földhöz csapott egy szurikátát. A szélsőségessé fokozódó indulatok közepette akkor is voltak, akik egyenesen a gyerek halálát kívánták, ahogy most is a kommentelők leginkább azt részletezték, ki hogyan kötné a „balotaszállási rémet” egy autó után az ősi-primer szemet szemért elv alapján. A kialakult lincshangulat miatt az asszony az egyik bulvárlap beszámolója szerint azóta szabályosan bujkál, nehogy a tanyáján megtalálják a felháborodott emberek.

Rekordot döntő petíció

Az állatkínzás vétség gyanúja miatt már kihallgatott, de szabadlábon védekező asszony valószínűleg nem alaptalanul tart az önbíráskodástól, még az állatvédőket is meglepte, mennyire megmozgatta a közvéleményt az ügy. A magyar állatvédelem történetében „példátlan összefogás” alakult ki – közölték – amit ráadásul sikerült formális akcióba csatornázni: petíció indult azért, hogy a „különös kegyetlenséggel” állatot ölő asszony a lehető legszigorúbb büntetést kapja. Miközben a petíciók sok esetben inkább csak egy szimbolikus gesztus szintjén maradnak, ebben az esetben

az aláírások száma mostanra átlépte a 190 ezret.

A Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány azóta két másik szervezettel demonstrációt szervez a kiskunhalasi bíróság elé, illetve arra a helyre, ahol az asszonyt megállították. Ezzel párhuzamosan egy fővárosi tüntetés is szerveződik.

Szeretünk gyűlölködni

Ugyanakkor minden állatvédelemmel foglalkozó megtapasztalta már, hogy a hasonló eseteket követő zsigeri felháborodás nem jelenti azt, hogy a felzúduló tömeg vagy annak tagjai egyénileg tevékenyen is hajlandóak közreműködni az ügy érdekében. A felgyújtott sündisznó, a kegyetlen bánásmód miatt felismerhetetlenre torzult Fülöp kutya vagy nemrég az állatkertben kővel agyonvert teknős esetében is hasonlóképpen a tettesekre zúdult a népharag, de egyénileg már jóval kevesebben teszn

ek bármit – aminek természetesen megvan a szociálpszichológiai magyarázata.

„Egy ennyire kegyetlen állatkínzás érthetően vált ki felháborodást, főleg, hogy egy kiszolgáltatott állatról van szó, így a kristálytiszta empátiát semmi nem torzítja, teljesen őszinte. A feldühödők jelentés része egyébként is állatbarát, persze hogy eltalálja a média által még tovább erősített eset” – magyarázta Síklaki István. A revansot követelő kommentekkel, online véleménynyilvánítással ilyenkor viszont „kockázatmentesen azt demonstrálhatjuk, hogy mi bezzeg milyen jó, erkölcsös emberek vagyunk”, ezért „elönt a jóérzés”, miután ezt kifejezzük.

Manapság a gyűlölködés benne van a levegőben – bár a magyar társadalom erre amúgy is hajlamos – gondoljunk csak a migránsozásra, sorosozásra. Az online térben az állatokkal cukiskodás és a gyűlölködés-lincselés is erősebben meg tud jelenni

– mondta a szociálpszichológus.

...és önbíráskodni is

A szinte önbíráskodásig fajuló ítélkezés ezen kívül azért is alakulhat ki, mert a hagyományos társadalmi intézmények iránti bizalom mára hihetetlenül alacsony szintre csökkent amiatt, amit a mindennapokban tapasztalunk. „Naponta megéljük, hogy egy parlamenti képviselő mi mindent megengedhet magának, akár egészen pofátlan szabályszegéseket is, a korrupciós botrányokat is büntetlenül meg lehet úszni, a bíróságok pedig túl enyhe ítéletek hoznak, azt is végtelenségig elhúzódó eljárások során – és így szépen kialakul az önbíráskodó reakciók erkölcsi megalapozása az emberek fejében” – sorolta a pszichés háttér megértéséhez Síklaki István.

„Aki állatot kínoz, az emberre készül?” – ezt a kérdéskört, vagyis az állatkínzás és más erőszakos cselekmények közti összefüggést vizsgálta egy nemrég megjelent tanulmányában Kajó Cecília állatvédelmi jogász. Bár a Fővárosi Törvényszék indoklás nélkül megtagadta, hogy kutathassa a vonatkozó esetek bírósági anyagát, a rendelkezésre álló adatok alapján arra jutott, hogy az állatokat megkínzók egy része valóban elkövet más szándékos bűncselekményt is, illetve van, hogy visszaesők.

„Ennek azért van jelentősége, mert ez is alátámasztja az állatkínzókkal szembeni fellépés fontosságát. A büntetőbírónak természetesen a törvények alapján kell eljárnia, azokhoz van kötve, de azért nem ártana, ha az ilyen tendenciákat is figyelembe vennék a generális prevenció érdekében, sokkal súlyosabb büntetéseket szabva ki rájuk. Jelenleg az elkövető általában a súlyosabb állatkínzásoknál is elsétál egy felfüggesztett szabadságvesztéssel, pedig mondjuk ki: ez csak annyit jelent, hogy a felfüggesztés ideje alatt ki kell bírnia, hogy ne bűnözzön újra, vagy legalábbis ne kapják el” – mondta az állatvédelmi jogász, így viszont szerinte sem egyéni, sem generális elrettentő hatása nincs a túl enyhe büntetésnek.

Bejelenteni, végigvinni nehezebb

Bár tagadhatatlanul van a petícióknak és a tüntetéseknek figyelemfelhívó hatása, de a magyar állattartási kultúra előrébb tartana, ha mondjuk a balotaszállási ügy több mint 190 ezer aláírója a saját mikrokörnyezetében tudatosabban odafigyelne az állatok védelmére – mondta a konkrét ügyre Kajó Cecília. „Egy petíciót aláírni pár kattintás, de vajon odafigyelünk és lépünk, ha negatív bánásmódot tapasztalunk? Nem azt mondom, hogy mindenkinek állatvédőnek kell állnia, de legalább ne hagyja annyiban, ha azt tapasztalja, hogy nem úgy bánnak egy állattal, ahogy kell, legalább tegyen bejelentést, és próbálja követni, hogy intézkedtek-e" – mondta az önkéntesként is dolgozó állatvédelmi jogász.

Azt is óriási problémának nevezte, hogy nincs egységes joggyakorlat, már az állatvédelmi hatóságok első szintjét jelentő jegyzők közt is óriási különbségek vannak abból a szempontból, hogy komolyan veszik-e a feladatukat. „Vannak, akik az első jelzésre azonnal eljárnak, intézkednek, átérzik az élőlények védelmének a jelentőségét, míg más települések jegyzői nem foglalkoznak ezzel, nincsenek vagy elakadnak az ilyen esetek” – magyarázta. Szerinte így sok múlik azon, hogy pontosan hol történik az állatkínzás, holott a jogszabályok alapján ebben egyáltalán nem lehetne különbség, bárhol bántanak egy állatot, az elkövetőnek bűnhődnie kellene.

(Kiemelt képünk illusztráció)
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
1.6 milliós bírságot kapott a román horror karaván sofőrje!
Hírhez tartozó kép:
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
1.6 milliós bírságot kapott a román horror karaván sofőrje!
Megbüntettek egy idősek otthonát, mert több bácsika és nénike is drogozott!
Ész nélkül pusztítják az őshonos erdőket Romániában
Eladta ikreit az anyuka, majd a pénzből okostelefont vásárolt magának
Németh: politikai okokból nem engedtek el gyerekeket egy drogprevenciós rendezvényre
Kevesebb, mint 3 perc alatt futott fel 22 emeletnyit egy budapesti tűzoltó
Rommá törött a 200 ezres tv az eMAG háztól-házig garanciában
Vörös riasztást adott ki a Pentagon az iPhone-osoknak
Össze csapott a 15. kerületi polgármester a tankerülettel a diákok miatt!
Meghalt egy kislány, mert utánozta a népszerű youtubert!
54 gyereket szállítottak a gyermekklinikára szalmonellagyanúval
Kifütyülték az orvosok a mellébeszélő államtitkárokat
Irán nagyon nem örül az amerikai katonai befolyásnak a Perzsa-öbölben
Juncker: nem nyitható újra a Brexit-megállapodás
Óriási földrengés volt Albániában!
Hatszáz gyerek imádkozott a Parlamentben az ország vezetőiért
Olasz kormánypárt: Orbán Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni
Fának lökték Mohácsnál a négygyerekes édesanyát - az anya meghalt!
Hamarabb érkezik az októberi nyugdíj
300 légi járatot töröltek a Japánban tomboló viharok miatt!
Belevillantanak a szemedbe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz
Levizsgáztatják az állami média 10 ezer dolgozóját a pártelnök ideológiájából Kínában
Hatszáz gyermek imádkozott a nemzetért, vezetőiért, a kereszténységért az Országházban!
Közel 30 ezer gyerek nem járhat iskolába mostantól, mert nem oltották be őket a szüleik
Kampány fogás: minden idős 6000 forintot kap a IX. kerületben
A vadászok miatt csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben
MNB botrány: Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal
Kiderült, mi okozhatta 330 gyerek rosszullétét a Hit Gyülekezete által fenntartott hajdúsámsoni iskolában
Beer Miklós szegényeket segítő alapítványt hoz létre
Fidesz kampány Újbudán: kilónként 30 forintért osztogatták a krumplit a XI. kerületben.!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly
Eltűnt a béremelés az állami cégeknél
Huszonöt éve imádjuk a Jóbarátokat
Orbán viccelődik: vitáim voltak az olasz miniszterelnökkel, mert ő Juventus-szurkoló
Orbán büszke: Magyarok vagyunk, meg van a magunkhoz való eszünk, dörzsöltek vagyunk!
Orbán: Magyarországon nincs éhező gyerek
Radikális javaslat: brutálisan megdrágítanák a benzin és a dízel árát
Tisztelet és a megbecsülés: Hatezer forintot kapnak a nyugdíjasok
Tarlós bevetette a kampány bombát: Scarlett Johanssonnal találkozott!
Epstein vádlója szerint egy orgián le kellett feküdnie II. Erzsébet fiával
Bevonták a forgalmit, ezért kicserélte a rendszámot, majd részegen egy ház sarkának vezette az autót
Ingyenpénz a panelosoknak: 350 ezer forint járhat lakásonként
Megszólalt a 11 éves jászapáti kisfiú, aki combon szúrta a szomszédját - sajnálja
Meggondolatlan előzés miatt kellett meghalnia a négygyermekes édesanyának az 57-es főúton
Hatalmas ciklon söpri el a napsütéses időt, szakadni fog az eső
Rendkívüli tüntetés volt Budapesten a klímaváltozás ellen!
Komoly műszaki gond van több vasútvonalon
A legszelídebb motorosok szállják ma meg Pestet!
Vasárnap bárki ingyen beutazhatja az országot
A Budaörsi út elesett egy négyes karambol miatt!
Durván megbírságoltak egy vendéget mert megírta, hogy kukacos pizzát kapott
Újabb területhez jut a magyar piacon a cseh kormányfőhöz köthető cég
Váratlan fordulat: gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondoltuk
Katonákat küld Szaúd-Arábiába az USA
Újabb mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró
Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil
Orbán magabiztos: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt!
Elkezdte a több ezres leépítést a BMW!
Óriásit lép a Google: 600 milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra!
6,5 milliárd forintból épül feldolgozó üzem Kisvárdán
Szétverték a frissen lerakott botlatóköveket Hajdúszoboszlón!
Káosz: Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében
Tarthatatlan a munkaerőhiány: tárgyalást kezdtek a kormánnyal a vasutas szakszervezetek
Megkezdődött az 51-es körzet lerohanása! - videót tettek közzé!
Leszakadt felsővezeték miatt zárták le teljesen az M1-autópályát!
L.L. Junior élő videóban tisztázta a pletykákat!
Elkezdődött: emelik az üzemanyagárakat Németországban, a klímaváltozás miatt beindult a nagy terv
Összerugdosta magatehetetlen betegét a borsodi kórház betegszállítója
Önnek is joga van tudni, miből készül a trüffel!
Az ellenzéki polgármesterek betelepítenék a bevándorlókat! - és egyébként alkalmatlanok is!
A fegyelmi bizottság beidézte a nőgyalázó edzőt
Egy igazi kereszténydemokrata tesz a közösségéért, például családot alapít, gyermeket nevel!
MÁV: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők
Sztrájkot hirdettek a közszolgák
Rekord: eddig egymillió magyar próbált szerencsét külföldön
Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt
Rendőrségi nyomozás indult a Farkas Flórián barátjának olcsón eladott szolnoki lakás ügyében
A fél világ bedőlt egy görög tudósnak!
Földön fekvő kerekesszékest rugdosott a borsodi kórház dolgozója
Az ellenzék alkalmatlan, az ellenzék alkalmatlan és az ellenzék alkalmatlan!
A Romániai Szövetség elnöke szerint nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni!
Magyarország kapj*a be - egyszerű üzenet a Románoktól!
MÁV dokumentum: rablóvonatokon vitték ki az értékeket a románok
Hivatalos: Jobban élnek a románok, mint a magyarok!
Köztévé híradó: a Fradi bravúros 11-11-et játszott az Espanol ellen!
A józsefvárosi plébános gőzerővel kampányol a Fidesz mellett!
Áder: Magyarország felelőssége kisebb a bolygóért
Hirtelen Rómába utazik Orbán Viktor
Segíts egy megosztással: hirtelen eltűnt 34 éves nőt keres a rendőrség!
Váratlan: Berki ma a jogi képviselőjével ment a tévébe
Hősként éltetnek Európában két magyar mentőst!
Több milliárd madár tűnt el Észak-Amerikában!
Semjén: a magyar növekedés mindig a német fölött lesz
Trump tejhatalma: pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
A MÁV elismerte, hogy jogosak a kritikák
Nevet vált a Telenor! - a magyar állam megszerezte a szolgáltató egy részét!
Több mint 1000 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás
Egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg
Hiába a büntetések, a horrorkaravánok továbbra egyre többen vannak!
Újabb százmilliós támogatások érkeztek a vád alá helyezett Simonkához közeli alapítványhoz!
Továbbra is csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást
Íme az új angol szóhasználat a gendersemleges emberekre
Nyíltan kampányol a fideszes polgármester mellett a helyi plébános
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Matolcsy: annyit adott a jegybank az országnak, mint az Európai Unió
Orbán a titkosszolgálati módszerekről: az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy nem dolgozunk
Kegytárgyakat és a festményeket, is ellopott egy pap!
Nem szükséges vizsgálni hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között
Gulyás Gergely azt mondta, ha Karácsony lesz a főpolgármester, Budapest nem kap fejlesztési pénzt, a Választási Bizottság szerint ez nem gond
Üzleti titok, hogy mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben
Egyiptomi átverés: rémálom, amit a magyar társaságnak el kellett viselnie
A Hableány áldozatainak rokonai összefogtak a Viking ellen!
Kövér szerint a plébánosokon múlik, hogy a hívek kire szavaznak
Nem vállalnak gyereket a tinédzserek, ha a kormány nem veszi komolyan a klímaváltozást
Saját magát videózta M. Richárd a halálos balesetkor
Okos tévén keresztül figyelnek meg az otthonodban!
Jóbarátok: A divatcéget megihlette a gyönyörű Rachel Green, vagyis Jennifer Aniston
Orbán: titkosszolgálatra van szüksége a magyar államnak
A polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár
Nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje
Milliárdokkal drágult a tatabányai sportcsarnok
Nem engedték be az IKEA éttermébe a vakvezető kutyájával érkező vendéget
Hivatalos: Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek
Fideszesnek hitt kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt
Ami Mészárosnak a Balaton, az Sesztáknak a Rétközi-tó
Menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban a politikai helyzetre hivatkozva
Azerbajdzsáni külügyminiszterrel ölelkezett Szijjártó - kitüntetést is kapott!
Kamuszagú, hogy bombát találtak a Fertő tóban - pár hete még Orbán Ráhelék nézelődtek ott!
TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől
Meghalt a XVII. kerületi polgármester
Botrány: Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva