thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.22
THE POST
           
22
A Microsoft is felkerült a világ leghalálosabb cégeinek listájára!
Ez is érdekelhet:
Megbüntettek egy idősek otthonát, mert több bácsika és nénike is drogozott!
Ész nélkül pusztítják az őshonos erdőket Romániában
Eladta ikreit az anyuka, majd a pénzből okostelefont vásárolt magának
Az autonóm fegyverrendszerek, vagyis a gyilkos robotok fejlesztése ellen küzdő, több mint 110 jogvédő és tudományos szervezetből álló Campaign to Stop Killer Robots mozgalom friss jelentést készített arról, hogy az ilyen fegyverekhez szükséges technológiákkal (mesterséges intelligencia, robotika, big data stb.) foglalkozó legnagyobb cégek hogyan állnak a kérdéshez.

Az 50 megkérdezett céget három kritérium alapján sorolták be a fokozottan aggályos, a közepesen aggályos és a legjobb gyakorlat kategóriáiba: fejlesztenek-e olyan technológiákat, amelyek összefüggésbe hozhatók a halálos autonóm fegyverekkel; dolgoznak-e ezzel kapcsolatos katonai projekteken; illetve elkötelezte-e magát a cég arra, hogy nem járulnak hozzá a halálos autonóm fegyverek fejlesztéséhez?

Mint kiderült, az 50-ből csak 7 vállalatnál (Animal Dynamics, Arbe Robotics, General Robotics, Google, HiveMapper, Softbank, VisionLabs) vannak érvényben olyan irányelvek, amelyek biztosítják, hogy a fejlesztéseiket ne használhassák fel autonóm fegyverrendszerek gyártásához. Emellett 22 cég (köztük az Apple, a Facebook, az IBM vagy a Samsung) került a köztes kategóriába – e cégek egy része köztudottan dolgozik katonai vagy biztonsági projekteken, de válasza szerint nem fejleszt gyilkos robotokat, másik részük pedig nem köthető ilyen projektekhez, de nem válaszoltak a kérdésekre.

Így maradt 21 olyan cég, amely a fokozottan aggályos kategóriába került, vagyis tudhatóan dolgozik katonai-biztonsági projekteken, de nem válaszolt, vagy válaszával nem oszlatta el a kételyeket aziránt, hogy ellenzi az autonóm fegyverek fejlesztését. Az ismertebb vállalatok közül ide tartozik az Amazon, az Intel, a Microsoft, az Oracle, a Palantir és a SenseTime is.

onatkozó technológiái, katonai vagy biztonsági projektjeiFotó: PAX
A JEDI visszatér

A mozgalom szerint az egyik legnyugtalanítóbb projekt jelenleg az amerikai védelmi minisztérium egyesített felhőszolgáltatásáért, a JEDI-ért (Joint Enterprise Defense Infrastructure) zajló harc: a 10 milliárd dollár értékű szerződés nyertesének kihirdetését 2019. augusztus 1-én elhalasztották, miután a Microsoft, az Oracle és az IBM is panaszt tett, hogy a kiírt pályázatot túlságosan is az Amazonra szabták. A projektet korábban így jellemezték:

„A JEDI felhő lesz az az infrastruktúra, amely a Pentagon irodáitól a harcmezőkig mindent lefed. A jelenleg használt rengeteg, egymással nem kompatibilis adatbázis helyett egy olyan egyesített felhőszolgáltatás, amely a gépi tanulás segítségével lehetővé teszi, hogy a különböző eszközök sokasága valós időben férjen hozzá hatalmas mennyiségű adathoz.”

A projektért egykor felelős, azóta lemondott minisztériumi tisztviselő, John Gibson korábban azt mondta a JEDI-ről, hogy „ez a program valójában a Pentagon halálosságának növeléséről szól.”

Az Amazon, amely 2014 óta a CIA felhőjét is szolgáltatja, a drónok, valamint az arc- és beszédfelismerő rendszerek fejlesztésében is érdekelt. Az Amazon Alexa az egyik legismertebb hangvezérelt virtuális asszisztens, a cég botrányos pontatlanságáról is híres arcfelismerő rendszere, a Rekognition pedig már rendőrségek munkáját is segíti. Amikor a Google kihátrált a Pentagon egyik drónprojektjéből, az Amazon-vezér Jeff Bezos a következőt nyilatkozta: „Ha a nagy techcégek hátat fordítanak az Egyesült Államok védelmi minisztériumának, akkor ez az ország nagy bajban lesz.”
Belháború a Microsoftnál

A Microsoft esetében már nagy belső ellentétekről is lehet tudni. A cégnek a JEDI előtt már volt egy projektje a Pentagonnal: 479 millió dollárért több mint 100 ezer HoloLens VR-headsetet szállítottak le a hadseregnek, amikkel a katonák virtuális valóságban gyakorolhatták az ellenség felkutatását, felismerését és kiiktatását. A VR-részlegen dolgozók a szerződés bejelentése után nyílt levélben írták meg a cég vezérigazgatójának, hogy ők úgy tudták, a HoloLens „építészeket és mérnököket segít épületek és autók tervezésében, sebészek és zongoristák képzésében játszik szerepet vagy a videojátékokat forradalmasítja majd.”

A jelentést készítő szervezetnek a Microsoft részéről Eric Horvitz, a cég kutatóközpontjának igazgatója és a mesterséges intelligenciával foglalkozó etikai bizottságának (Aether) elnöke válaszolt, aki elmondta, hogy a Microsoftnál prioritást élvez a felelősségteljes AI-fejlesztés, és az Aether folyamatosan hangsúlyozza az a

nyacégnek, hogy az érzékeny AI-technológiák esetében fontos a megfelelő biztonsági előírások, valamint az emberi kontroll megtartása. Levelében ugyanakkor azt is leírta, hogy az ő válasza nem tekinthető a cég hivatalos álláspontjának gyilkosrobot-ügyben.

Korábban viszont már többen is nyilatkoztak a cég vezetéséből a Microsoft katonai szálairól. 2018 októberében Brad Smith elnök mondta, hogy „hiszünk az Egyesült Államok erős védelmében, és azt akarjuk, hogy akik megvédik az országot, azok hozzáférjenek a nemzet legjobb technológiájához, többek közt a Microsoft részéről.” A vezérigazgató, Satya Nadella pedig rejtélyesen azt nyilatkozta: „az USA fegyveres erőinél megvan az alapvető irány, hogy milyen technológiákat és gyakorlatokat lehet erkölcsösen alkalmazni” – igaz, azt nem fejtette ki, hogy mi ez az alapvető irány.

A Microsoft 2018-ban „The Future Computed” címmel adott ki egy könyvet a mesterséges intelligencia lehetséges felhasználási lehetőségeiről és veszélyeiről. Ebben hat alapelvben írták le, hogy milyen egy etikailag kifogásolhatatlan AI-fejlesztés: becsületes, megbízható és biztonságos, magánjellegű és biztosított, inkluzív, átlátható és felelősségre vonható. A Microsoft alkalmazottjai ehhez képest így fogalmaztak nyílt levelükben: „A JEDI-vel a Microsoft vezetői jó úton járnak, hogy rövid távú profitért cserébe felrúgják ezeket az alapelveket. Ha a Microsoft átlátható akar lenni a szolgáltatásaival, akkor egyértelmű etikai iránymutatásra és valódi felelősségvállalásra van szükség a cégnél, hogy kinyilvánítsuk, a technológiánk milyen irányú felhasználása elfogadható, és mi az, ami elfogadhatatlan.”

„Az olyan cégek, mint a Microsoft és az Amazon, miért nem tagadják, hogy jelenleg is fejlesztenek ilyen meglehetősen vitatott fegyvereket, amik maguktól, emberi beavatkozás nélkül dönthetnének emberek meggyilkolásáról? A legtöbb szakértő szerint ezek ellentmondanak az alapvető jogi és erkölcsi elveknek, és veszélyeztetnék a nemzetközi békét és biztonságot” – mondta a hollandiai székhelyű békeszervezet, a PAX közleményében Frank Slijper, a jelentés vezető szerzője.
Csipek, drónok

Bár az IBM azt válaszolta, hogy nem fejleszt gyilkos robotokat, ezért csak a közepesen aggályos kategóriába sorolták, a cég régóta kapcsolatban áll a védelmi minisztériummal: az IBM szuperszámítógépei végzik el az USA nukleáris fegyvereinek szimulációit, de a tengerészgyalogság mesterséges intelligencián alapuló stratégiájának eszközeit is a cég szolgáltatja. Az IBM a következő 10 évben az ezerszeresére növelné AI-csipjeinek már most is óriási teljesítményét, így egyre izgalmasabb lesz követni a cég katonai szálait.

A legveszélyesebb kategóriába került viszont az IBM nagy vetélytársa, a kormányoknak is előszeretettel dolgozó Intel. „Ahogy egyre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a kormányzati szervek, az Intel mesterséges intelligenciája lehetővé teszi, hogy többet érjenek el kevesebből. A mély tanulással egyesítve a műhold- és drónfelvételek új lehetőségeket nyitnak a honvédelem, a katasztrófavédelem és a térképezés területein” – vallja a cég, amelyet 2017-ben választott ki a katonai kutatás-fejlesztési ügynökség, a DARPA, hogy részt vegyen a katonaság infrastruktúrájához szükséges új, neurális hálózatokra alapuló számítástechnikai platformjának fejlesztésében.

Emellett a drónok és a repülésirányítás területein is otthonosan mozog a cég, amely 2016-ban fejlesztette ki a Shooting Star nevű drónjait, amiket nagy számban tud egyszerre irányítani egy központi számítógép – ezt a technológiát egyelőre különböző fényshow-k esetében hasznosítják, de nem nehéz elképzelni, hogy milyen katonai funkcióval bírhat egy hasonló rendszer.

A jelentés célja elsősorban a szélesebb közönség informálása a folyamatban lévő vita állásáról, valamint a technológiai vállalatok biztatása arra, hogy alakítsanak ki nyilvános, világos irányelveket, amelyekben meghúzzák a határt, hogy meddig mennek el a mesterséges intelligencia katonai alkalmazásában.

„Ez egy fontos vita. A techcégeknek tudniuk kell, hogy hacsak nem tesznek ellene lépéseket, a technológiájukat felhasználhatják halálos, autonóm fegyverek fejlesztéséhez. Az egyértelmű, nyilvánosan elérhető irányelvek megalkotása létfontosságú stratégia ennek elkerülésére” – nyilatkozta Daan Kayser, a PAX autonóm fegyverekkel foglalkozó projektvezetője.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
1.6 milliós bírságot kapott a román horror karaván sofőrje!
Hírhez tartozó kép:
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
1.6 milliós bírságot kapott a román horror karaván sofőrje!
Megbüntettek egy idősek otthonát, mert több bácsika és nénike is drogozott!
Ész nélkül pusztítják az őshonos erdőket Romániában
Eladta ikreit az anyuka, majd a pénzből okostelefont vásárolt magának
Németh: politikai okokból nem engedtek el gyerekeket egy drogprevenciós rendezvényre
Kevesebb, mint 3 perc alatt futott fel 22 emeletnyit egy budapesti tűzoltó
Rommá törött a 200 ezres tv az eMAG háztól-házig garanciában
Vörös riasztást adott ki a Pentagon az iPhone-osoknak
Össze csapott a 15. kerületi polgármester a tankerülettel a diákok miatt!
Meghalt egy kislány, mert utánozta a népszerű youtubert!
54 gyereket szállítottak a gyermekklinikára szalmonellagyanúval
Kifütyülték az orvosok a mellébeszélő államtitkárokat
Irán nagyon nem örül az amerikai katonai befolyásnak a Perzsa-öbölben
Juncker: nem nyitható újra a Brexit-megállapodás
Óriási földrengés volt Albániában!
Hatszáz gyerek imádkozott a Parlamentben az ország vezetőiért
Olasz kormánypárt: Orbán Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni
Fának lökték Mohácsnál a négygyerekes édesanyát - az anya meghalt!
Hamarabb érkezik az októberi nyugdíj
300 légi járatot töröltek a Japánban tomboló viharok miatt!
Belevillantanak a szemedbe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz
Levizsgáztatják az állami média 10 ezer dolgozóját a pártelnök ideológiájából Kínában
Hatszáz gyermek imádkozott a nemzetért, vezetőiért, a kereszténységért az Országházban!
Közel 30 ezer gyerek nem járhat iskolába mostantól, mert nem oltották be őket a szüleik
Kampány fogás: minden idős 6000 forintot kap a IX. kerületben
A vadászok miatt csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben
MNB botrány: Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal
Kiderült, mi okozhatta 330 gyerek rosszullétét a Hit Gyülekezete által fenntartott hajdúsámsoni iskolában
Beer Miklós szegényeket segítő alapítványt hoz létre
Fidesz kampány Újbudán: kilónként 30 forintért osztogatták a krumplit a XI. kerületben.!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly
Eltűnt a béremelés az állami cégeknél
Huszonöt éve imádjuk a Jóbarátokat
Orbán viccelődik: vitáim voltak az olasz miniszterelnökkel, mert ő Juventus-szurkoló
Orbán büszke: Magyarok vagyunk, meg van a magunkhoz való eszünk, dörzsöltek vagyunk!
Orbán: Magyarországon nincs éhező gyerek
Radikális javaslat: brutálisan megdrágítanák a benzin és a dízel árát
Tisztelet és a megbecsülés: Hatezer forintot kapnak a nyugdíjasok
Tarlós bevetette a kampány bombát: Scarlett Johanssonnal találkozott!
Epstein vádlója szerint egy orgián le kellett feküdnie II. Erzsébet fiával
Bevonták a forgalmit, ezért kicserélte a rendszámot, majd részegen egy ház sarkának vezette az autót
Ingyenpénz a panelosoknak: 350 ezer forint járhat lakásonként
Megszólalt a 11 éves jászapáti kisfiú, aki combon szúrta a szomszédját - sajnálja
Meggondolatlan előzés miatt kellett meghalnia a négygyermekes édesanyának az 57-es főúton
Hatalmas ciklon söpri el a napsütéses időt, szakadni fog az eső
Rendkívüli tüntetés volt Budapesten a klímaváltozás ellen!
Komoly műszaki gond van több vasútvonalon
A legszelídebb motorosok szállják ma meg Pestet!
Vasárnap bárki ingyen beutazhatja az országot
A Budaörsi út elesett egy négyes karambol miatt!
Durván megbírságoltak egy vendéget mert megírta, hogy kukacos pizzát kapott
Újabb területhez jut a magyar piacon a cseh kormányfőhöz köthető cég
Váratlan fordulat: gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondoltuk
Katonákat küld Szaúd-Arábiába az USA
Újabb mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró
Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil
Orbán magabiztos: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt!
Elkezdte a több ezres leépítést a BMW!
Óriásit lép a Google: 600 milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra!
6,5 milliárd forintból épül feldolgozó üzem Kisvárdán
Szétverték a frissen lerakott botlatóköveket Hajdúszoboszlón!
Káosz: Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében
Tarthatatlan a munkaerőhiány: tárgyalást kezdtek a kormánnyal a vasutas szakszervezetek
Megkezdődött az 51-es körzet lerohanása! - videót tettek közzé!
Leszakadt felsővezeték miatt zárták le teljesen az M1-autópályát!
L.L. Junior élő videóban tisztázta a pletykákat!
Elkezdődött: emelik az üzemanyagárakat Németországban, a klímaváltozás miatt beindult a nagy terv
Összerugdosta magatehetetlen betegét a borsodi kórház betegszállítója
Önnek is joga van tudni, miből készül a trüffel!
Az ellenzéki polgármesterek betelepítenék a bevándorlókat! - és egyébként alkalmatlanok is!
A fegyelmi bizottság beidézte a nőgyalázó edzőt
Egy igazi kereszténydemokrata tesz a közösségéért, például családot alapít, gyermeket nevel!
MÁV: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők
Sztrájkot hirdettek a közszolgák
Rekord: eddig egymillió magyar próbált szerencsét külföldön
Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt
Rendőrségi nyomozás indult a Farkas Flórián barátjának olcsón eladott szolnoki lakás ügyében
A fél világ bedőlt egy görög tudósnak!
Földön fekvő kerekesszékest rugdosott a borsodi kórház dolgozója
Az ellenzék alkalmatlan, az ellenzék alkalmatlan és az ellenzék alkalmatlan!
A Romániai Szövetség elnöke szerint nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni!
Magyarország kapj*a be - egyszerű üzenet a Románoktól!
MÁV dokumentum: rablóvonatokon vitték ki az értékeket a románok
Hivatalos: Jobban élnek a románok, mint a magyarok!
Köztévé híradó: a Fradi bravúros 11-11-et játszott az Espanol ellen!
A józsefvárosi plébános gőzerővel kampányol a Fidesz mellett!
Áder: Magyarország felelőssége kisebb a bolygóért
Hirtelen Rómába utazik Orbán Viktor
Segíts egy megosztással: hirtelen eltűnt 34 éves nőt keres a rendőrség!
Váratlan: Berki ma a jogi képviselőjével ment a tévébe
Hősként éltetnek Európában két magyar mentőst!
Több milliárd madár tűnt el Észak-Amerikában!
Semjén: a magyar növekedés mindig a német fölött lesz
Trump tejhatalma: pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
A MÁV elismerte, hogy jogosak a kritikák
Nevet vált a Telenor! - a magyar állam megszerezte a szolgáltató egy részét!
Több mint 1000 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás
Egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg
Hiába a büntetések, a horrorkaravánok továbbra egyre többen vannak!
Újabb százmilliós támogatások érkeztek a vád alá helyezett Simonkához közeli alapítványhoz!
Továbbra is csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást
Íme az új angol szóhasználat a gendersemleges emberekre
Nyíltan kampányol a fideszes polgármester mellett a helyi plébános
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Matolcsy: annyit adott a jegybank az országnak, mint az Európai Unió
Orbán a titkosszolgálati módszerekről: az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy nem dolgozunk
Kegytárgyakat és a festményeket, is ellopott egy pap!
Nem szükséges vizsgálni hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között
Gulyás Gergely azt mondta, ha Karácsony lesz a főpolgármester, Budapest nem kap fejlesztési pénzt, a Választási Bizottság szerint ez nem gond
Üzleti titok, hogy mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben
Egyiptomi átverés: rémálom, amit a magyar társaságnak el kellett viselnie
A Hableány áldozatainak rokonai összefogtak a Viking ellen!
Kövér szerint a plébánosokon múlik, hogy a hívek kire szavaznak
Nem vállalnak gyereket a tinédzserek, ha a kormány nem veszi komolyan a klímaváltozást
Saját magát videózta M. Richárd a halálos balesetkor
Okos tévén keresztül figyelnek meg az otthonodban!
Jóbarátok: A divatcéget megihlette a gyönyörű Rachel Green, vagyis Jennifer Aniston
Orbán: titkosszolgálatra van szüksége a magyar államnak
A polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár
Nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje
Milliárdokkal drágult a tatabányai sportcsarnok
Nem engedték be az IKEA éttermébe a vakvezető kutyájával érkező vendéget
Hivatalos: Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek
Fideszesnek hitt kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt
Ami Mészárosnak a Balaton, az Sesztáknak a Rétközi-tó
Menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban a politikai helyzetre hivatkozva
Azerbajdzsáni külügyminiszterrel ölelkezett Szijjártó - kitüntetést is kapott!
Kamuszagú, hogy bombát találtak a Fertő tóban - pár hete még Orbán Ráhelék nézelődtek ott!
TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől
Meghalt a XVII. kerületi polgármester
Botrány: Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva