thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.27
THE POST
           
27
A Microsoft is felkerült a világ leghalálosabb cégeinek listájára!
Ezt olvassák mások:
Az autonóm fegyverrendszerek, vagyis a gyilkos robotok fejlesztése ellen küzdő, több mint 110 jogvédő és tudományos szervezetből álló Campaign to Stop Killer Robots mozgalom friss jelentést készített arról, hogy az ilyen fegyverekhez szükséges technológiákkal (mesterséges intelligencia, robotika, big data stb.) foglalkozó legnagyobb cégek hogyan állnak a kérdéshez.

Az 50 megkérdezett céget három kritérium alapján sorolták be a fokozottan aggályos, a közepesen aggályos és a legjobb gyakorlat kategóriáiba: fejlesztenek-e olyan technológiákat, amelyek összefüggésbe hozhatók a halálos autonóm fegyverekkel; dolgoznak-e ezzel kapcsolatos katonai projekteken; illetve elkötelezte-e magát a cég arra, hogy nem járulnak hozzá a halálos autonóm fegyverek fejlesztéséhez?

Mint kiderült, az 50-ből csak 7 vállalatnál (Animal Dynamics, Arbe Robotics, General Robotics, Google, HiveMapper, Softbank, VisionLabs) vannak érvényben olyan irányelvek, amelyek biztosítják, hogy a fejlesztéseiket ne használhassák fel autonóm fegyverrendszerek gyártásához. Emellett 22 cég (köztük az Apple, a Facebook, az IBM vagy a Samsung) került a köztes kategóriába – e cégek egy része köztudottan dolgozik katonai vagy biztonsági projekteken, de válasza szerint nem fejleszt gyilkos robotokat, másik részük pedig nem köthető ilyen projektekhez, de nem válaszoltak a kérdésekre.

Így maradt 21 olyan cég, amely a fokozottan aggályos kategóriába került, vagyis tudhatóan dolgozik katonai-biztonsági projekteken, de nem válaszolt, vagy válaszával nem oszlatta el a kételyeket aziránt, hogy ellenzi az autonóm fegyverek fejlesztését. Az ismertebb vállalatok közül ide tartozik az Amazon, az Intel, a Microsoft, az Oracle, a Palantir és a SenseTime is.

onatkozó technológiái, katonai vagy biztonsági projektjeiFotó: PAX
A JEDI visszatér

A mozgalom szerint az egyik legnyugtalanítóbb projekt jelenleg az amerikai védelmi minisztérium egyesített felhőszolgáltatásáért, a JEDI-ért (Joint Enterprise Defense Infrastructure) zajló harc: a 10 milliárd dollár értékű szerződés nyertesének kihirdetését 2019. augusztus 1-én elhalasztották, miután a Microsoft, az Oracle és az IBM is panaszt tett, hogy a kiírt pályázatot túlságosan is az Amazonra szabták. A projektet korábban így jellemezték:

„A JEDI felhő lesz az az infrastruktúra, amely a Pentagon irodáitól a harcmezőkig mindent lefed. A jelenleg használt rengeteg, egymással nem kompatibilis adatbázis helyett egy olyan egyesített felhőszolgáltatás, amely a gépi tanulás segítségével lehetővé teszi, hogy a különböző eszközök sokasága valós időben férjen hozzá hatalmas mennyiségű adathoz.”

A projektért egykor felelős, azóta lemondott minisztériumi tisztviselő, John Gibson korábban azt mondta a JEDI-ről, hogy „ez a program valójában a Pentagon halálosságának növeléséről szól.”

Az Amazon, amely 2014 óta a CIA felhőjét is szolgáltatja, a drónok, valamint az arc- és beszédfelismerő rendszerek fejlesztésében is érdekelt. Az Amazon Alexa az egyik legismertebb hangvezérelt virtuális asszisztens, a cég botrányos pontatlanságáról is híres arcfelismerő rendszere, a Rekognition pedig már rendőrségek munkáját is segíti. Amikor a Google kihátrált a Pentagon egyik drónprojektjéből, az Amazon-vezér Jeff Bezos a következőt nyilatkozta: „Ha a nagy techcégek hátat fordítanak az Egyesült Államok védelmi minisztériumának, akkor ez az ország nagy bajban lesz.”
Belháború a Microsoftnál

A Microsoft esetében már nagy belső ellentétekről is lehet tudni. A cégnek a JEDI előtt már volt egy projektje a Pentagonnal: 479 millió dollárért több mint 100 ezer HoloLens VR-headsetet szállítottak le a hadseregnek, amikkel a katonák virtuális valóságban gyakorolhatták az ellenség felkutatását, felismerését és kiiktatását. A VR-részlegen dolgozók a szerződés bejelentése után nyílt levélben írták meg a cég vezérigazgatójának, hogy ők úgy tudták, a HoloLens „építészeket és mérnököket segít épületek és autók tervezésében, sebészek és zongoristák képzésében játszik szerepet vagy a videojátékokat forradalmasítja majd.”

A jelentést készítő szervezetnek a Microsoft részéről Eric Horvitz, a cég kutatóközpontjának igazgatója és a mesterséges intelligenciával foglalkozó etikai bizottságának (Aether) elnöke válaszolt, aki elmondta, hogy a Microsoftnál prioritást élvez a felelősségteljes AI-fejlesztés, és az Aether folyamatosan hangsúlyozza az a

nyacégnek, hogy az érzékeny AI-technológiák esetében fontos a megfelelő biztonsági előírások, valamint az emberi kontroll megtartása. Levelében ugyanakkor azt is leírta, hogy az ő válasza nem tekinthető a cég hivatalos álláspontjának gyilkosrobot-ügyben.

Korábban viszont már többen is nyilatkoztak a cég vezetéséből a Microsoft katonai szálairól. 2018 októberében Brad Smith elnök mondta, hogy „hiszünk az Egyesült Államok erős védelmében, és azt akarjuk, hogy akik megvédik az országot, azok hozzáférjenek a nemzet legjobb technológiájához, többek közt a Microsoft részéről.” A vezérigazgató, Satya Nadella pedig rejtélyesen azt nyilatkozta: „az USA fegyveres erőinél megvan az alapvető irány, hogy milyen technológiákat és gyakorlatokat lehet erkölcsösen alkalmazni” – igaz, azt nem fejtette ki, hogy mi ez az alapvető irány.

A Microsoft 2018-ban „The Future Computed” címmel adott ki egy könyvet a mesterséges intelligencia lehetséges felhasználási lehetőségeiről és veszélyeiről. Ebben hat alapelvben írták le, hogy milyen egy etikailag kifogásolhatatlan AI-fejlesztés: becsületes, megbízható és biztonságos, magánjellegű és biztosított, inkluzív, átlátható és felelősségre vonható. A Microsoft alkalmazottjai ehhez képest így fogalmaztak nyílt levelükben: „A JEDI-vel a Microsoft vezetői jó úton járnak, hogy rövid távú profitért cserébe felrúgják ezeket az alapelveket. Ha a Microsoft átlátható akar lenni a szolgáltatásaival, akkor egyértelmű etikai iránymutatásra és valódi felelősségvállalásra van szükség a cégnél, hogy kinyilvánítsuk, a technológiánk milyen irányú felhasználása elfogadható, és mi az, ami elfogadhatatlan.”

„Az olyan cégek, mint a Microsoft és az Amazon, miért nem tagadják, hogy jelenleg is fejlesztenek ilyen meglehetősen vitatott fegyvereket, amik maguktól, emberi beavatkozás nélkül dönthetnének emberek meggyilkolásáról? A legtöbb szakértő szerint ezek ellentmondanak az alapvető jogi és erkölcsi elveknek, és veszélyeztetnék a nemzetközi békét és biztonságot” – mondta a hollandiai székhelyű békeszervezet, a PAX közleményében Frank Slijper, a jelentés vezető szerzője.
Csipek, drónok

Bár az IBM azt válaszolta, hogy nem fejleszt gyilkos robotokat, ezért csak a közepesen aggályos kategóriába sorolták, a cég régóta kapcsolatban áll a védelmi minisztériummal: az IBM szuperszámítógépei végzik el az USA nukleáris fegyvereinek szimulációit, de a tengerészgyalogság mesterséges intelligencián alapuló stratégiájának eszközeit is a cég szolgáltatja. Az IBM a következő 10 évben az ezerszeresére növelné AI-csipjeinek már most is óriási teljesítményét, így egyre izgalmasabb lesz követni a cég katonai szálait.

A legveszélyesebb kategóriába került viszont az IBM nagy vetélytársa, a kormányoknak is előszeretettel dolgozó Intel. „Ahogy egyre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a kormányzati szervek, az Intel mesterséges intelligenciája lehetővé teszi, hogy többet érjenek el kevesebből. A mély tanulással egyesítve a műhold- és drónfelvételek új lehetőségeket nyitnak a honvédelem, a katasztrófavédelem és a térképezés területein” – vallja a cég, amelyet 2017-ben választott ki a katonai kutatás-fejlesztési ügynökség, a DARPA, hogy részt vegyen a katonaság infrastruktúrájához szükséges új, neurális hálózatokra alapuló számítástechnikai platformjának fejlesztésében.

Emellett a drónok és a repülésirányítás területein is otthonosan mozog a cég, amely 2016-ban fejlesztette ki a Shooting Star nevű drónjait, amiket nagy számban tud egyszerre irányítani egy központi számítógép – ezt a technológiát egyelőre különböző fényshow-k esetében hasznosítják, de nem nehéz elképzelni, hogy milyen katonai funkcióval bírhat egy hasonló rendszer.

A jelentés célja elsősorban a szélesebb közönség informálása a folyamatban lévő vita állásáról, valamint a technológiai vállalatok biztatása arra, hogy alakítsanak ki nyilvános, világos irányelveket, amelyekben meghúzzák a határt, hogy meddig mennek el a mesterséges intelligencia katonai alkalmazásában.

„Ez egy fontos vita. A techcégeknek tudniuk kell, hogy hacsak nem tesznek ellene lépéseket, a technológiájukat felhasználhatják halálos, autonóm fegyverek fejlesztéséhez. Az egyértelmű, nyilvánosan elérhető irányelvek megalkotása létfontosságú stratégia ennek elkerülésére” – nyilatkozta Daan Kayser, a PAX autonóm fegyverekkel foglalkozó projektvezetője.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Putyin a tüntetésekről: nem toleráljuk a zavargásokat
Trump jóbarátja az öngyilkossága előtt két nappal egy ismeretlen társaságra hagyta a vagyonát!
A Twitter betiltotta az állami média hirdetéseit
Háborús hangulatot varázsoltak a Gripenek a budapesti belvárosban
Versengenek az országok: ki veti meg hamarabb a lábát a Holdon
Roska Botond részesült a legmagasabb állami kitüntetésben
Visszatöltötték a vizet a kiszáradt zalakarosi termáltóba
Késnek a vonatok, káosz van a MÁV körül!
Mindenki kiakadt Salvini kavarásai miatt!
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Koronavírus: Bezáratták az egri uszodát
Nem fizetnek kártérítést a bicskei gyermekotthonban zaklatott áldozatoknak
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
250 milliós osztalékot fialt Mészáros vejének cége
Trócsányi szerint kifulladt a Magyarország elleni uniós eljárás
A magyar háziorvosok tudják mit kell csinálni koronavírus esetén
Ötvenmilliárdnál is többe fájhat Semjén álma
Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Egyedi döntésekre hivatkozva oszt több százmilliós támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Ízléstelen videót készítettek a rendőrök a kerítés mellett gyalogló menekültekről
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum