thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.19
THE POST
           
19
Orosz kézbe adnák a Dunakeszi Járműjavítót
Ezt olvassák mások:


Egy kormányhatározat verseny nélkül az orosz Transmashholdingot jelölte ki arra, hogy megvegye a Dunakeszi Járműjavítót, az üzlet azonban elakadt. Az új cég több mint ezer egyiptomi vasúti kocsi legyártását nyerheti el egy furcsa tenderen, elbukhatja viszont MÁV-nak készülő emeletes vonatok összeszerelését. Az üzletben sok a kérdőjel, például az is, hogyan került bele a londoni nagykövet.

Az orosz Transmashholding (TMH), amelynek leányvállalata, a Metrowagonmash a 3-as metró kocsijait is felújította, még tavaly szeptemberben nyert el egy beszerzést. Ennek keretében a Dunakeszi Járműjavítóval (DJJ) közösen gyártanának vasúti kocsikat Egyiptomnak.

Az ügyben azóta sok dolog nem történt, egészen májusig, amikor is a kormány egy határozattal versenyeztetés nélkül a Transmashholdingot jelölte ki, hogy az vegye meg a Dunakeszi Járműjavítót. Az üzletre a határidő június végén lejárt, az oroszok mégsem vették meg a DJJ-t, de az ajánlat érvényes maradt.
Megjelent Tarlós helyettesének férje

A következő fejlemény július 26-án történt, amikor is közleményt tett ki honlapjára a TMH, ebben írnak az egyiptomi megbízásról, illetve arról, hogy Dunakesziben fontos potenciális partnert látnak.

Ez a közlemény számolt be arról is, hogy két közös orosz–magyar vegyesvállalatot alapítottak TMH Hungary Invest Zrt. és Transmashholding Hungary Kft. néven. Mindkét cégben 50-50 százalék a tulajdoni arány a magyar és az orosz tulajdonosok között.

A történet a magyar médiában csak augusztus 5-én jelent meg, akkor az Index meg is nevezte a két új cég tulajdonosát, aki

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég kuratóriumának egykori elnökhelyettese, Tarlós István főpolgármester egyik helyettesének, Szalay-Bobrovniczky Alexandrának a férje, jelenlegi londoni magyar nagykövet.

Szalay-Bobrovniczky Kristófról korábban megírtuk, hogy a Habony Árpádhoz köthető V4NA londoni hírügynökséget is az ő egyszemélyes tulajdonlásával jegyezték be tavaly decemberben, de annak tulajdonosi szerkezete azóta megváltozott, a nagykövet tulajdonrésze áprilisra már csak 3 százalék maradt.

Kérdeztük a londoni magyar nagykövetséget minderről, illetve hogy nem tartják-e összeférhetetlennek Szalay-Bobrovniczky nagyköveti státuszával az üzletet, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.
1300 vasúti kocsi Egyiptomnak, magyar hitelből

Elértük viszont a Transmashholding sajtóosztályát, ahol Isabelle Tourancheau szóvivő kérdésünkre megerősítette az 1300 vagonra szóló egyiptomi megrendelést, illetve hogy a gyártást a DJJ-vel közösen végzik, azaz a kocsik részben Dunakeszin készülnek majd, a projektet pedig magyar Eximbank-hitelből finanszíroznák.

Tourancheau azt is elmondta, hogy a magyar kormány a Transmashholdingot választotta ki a DJJ megvételére, az orosz vállalat most a due diligence eljárási fázisban van, azaz mérlegeli a felvárásolni kívánt cég állapotát és a tranzakcióval járó hasznot.

A szóvivő szerint komoly terveik vannak Dunakeszivel, a régióban jelentős gyártókapacitást szeretnének itt létrehozni, és a felvásárlás szerinte "már csak idő kérdése".

A kormánynak is nagy tervei voltak Dunakeszivel

Két évvel ezelőtt a kormány még azt ígérte, járműgyártó nagyhatalom leszünk, azaz magunknak fogunk gyártani HÉV-et, kisföldalatti-szerelvényt, fogaskerekűt és mellékvonali vasúti motorkocsit is. Egyéb gyártási múlttal és csarnokkal rendelkező hazai gyártó híján a folyamatban biztosan komoly szerepet kapott volna a DJJ, amelyet mindössz

e három évvel korábban vásárolt vissza az állam a Bombardier-től.

A magyar állam és a MÁV tulajdonában álló vállalat részt vett szinte az összes fontos közelmúltbeli Magyarországra érkezett vasúti jármű összeszerelésében: a budapesti orosz metrók felújításában, a fővárosba érkező CAF villamosok utolsó tíz példányának az összeszerelésében, valamint ők újították fel a több mint 350 „piros csíkos” elővárosi vasúti kocsit is.
Ha jönnek az oroszok, az emeletes vonatok repülnek Dunakesziről

Ahogy a fent említett projektekben, a MÁV által rendelt összesen 19 Kiss emeletes motorvonat gyártásában is közreműködik a DJJ. Dunai Zoltán, a Stadler Magyarország ügyvezető igazgatója kérdésünkre, hogy mit tennének, ha az oroszokhoz kerülne Dunakeszi, azt mondta,

a szerződés lehetőséget biztosít arra, hogy azt azonnali hatállyal felmondjuk, hogyha a DJJ tulajdonosi szerkezete megváltozik. És ezt meg is fogjuk tenni, különösen akkor, hogyha a vállalat valamelyik közvetlen versenytársunk tulajdonába kerül.

Mivel a Stadler a Transmashholding mellett a világ legnagyobb vasúti járműgyártói között szerepel, ezért érthető, ha nem szeretné, hogy valamelyik versenytársa rálásson a gyártási folyamatra, alkalmazott technikára.

A Stadlernek vannak vészforgatókönyvei erre az esetre, hogy a MÁV-Startnak készülő emeletes motorvonatok gyártásában ez ne okozhasson fennakadást. Hogy a DJJ esetleges kiesése esetén hol folytatnánk a vonatok összeszerelését, azt Dunai szerint a Stadler csoport aktuális gyártókapacitása döntené el, de a legesélyesebb minden bizonnyal a gyártásban most is részt vevő minszki telephely volna.


Az oroszok szerint van szerződés, mások szerint még nem biztos az egyiptomi üzlet

Az bizonyos, hogy a Stadler elmenetele veszteség lenne Magyarország számára. De kérdés az is, hogy az egyiptomi tender már biztos nyereségnek számít-e.

Egy angol nyelvű afrikai oldal július végén azt írta ugyanis, hogy a Transmashholding és az egyiptomi kormány újra tárgyalt az ügyletről, és csak akkor lesz sorozatgyártás, ha a prototípusok sikeresnek bizonyulnak. A szerződés megkötése óta már lassan egy év eltelt, és még egy vagon sem érkezett Egyiptomba. Ezt megerősítette Tourancheau is, aki szerint jelenleg két prototípus vagon gyártása zajlik Oroszországban, amelyeket szeptemberben mutatnak be Egyiptomban.

Egy másik angol nyelvű egyiptomi lap márciusban azt írta: a Transmashholding–Dunakeszi-pároson kívül további hat vállalat is beadott érvényes ajánlatot, például Olaszországból, Spanyolországból és Kínából. Eszerint tehát még nem derült ki, hogy a TMH-DJJ páros nyerte-e el a beszerzést.

Több megkérdezett magyar szakmabéli is arról beszélt, nem is létezik szerződés Egyiptom és az orosz gyártó között, csupán többoldalú szándéknyilatkozatokat írhattak alá. Ezt Tourancheau cáfolta.

A szkeptikus szakértők szerint pedig Dunakeszit csak akkor veszi meg a Transmashholding, ha biztossá válik az 1300 kocsi gyártása, és az erre elérhető magyar Eximbank-hitel.

Tourancheau szerint akkor viszont mindenképpen, az orosz–egyiptomi szerződésben ugyanis benne van, hogy a gyártás egy része Dunakeszin fog történni.

Az is furcsa mindenesetre, hogy a beszerzésről a magyar lapok annak idején csak angol nyelvű oldalakra hivatkozva írtak, a magyar kormány a beszerzést nem verte nagy dobra. Igaz, az is szokatlan, hogy a politikában szerepet vállaló személy nevére jegyeznek be két ilyen, nemzetközi üzletekben részt vevő céget.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Az EU második legnagyobb inflációja a magyar
Püspök lehet a miniszterként megbukott Balog Zoltán
Petőfi-díjat kapott Ákos és Nagy Feró
Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben
Orbán: 10 éve most a legalacsonyabb az adósság
Több okoseszköz is felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak
Mi lesz az átlag emberekkel amikor nagyot koppan a magyar gazdaság?
Ötszörösét költik a magyar fociklubok annak, amit megérdemelnének
Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött
Visszahívást jelentett be a SPAR, vigye vissza, ha ilyen terméket vett
Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű
Ezért tárgyalt Svédországban a magyar honvédelmi miniszter
Teherán eddig hallgatott arról, hogy koronavírusos megbetegedések vannak az országban
Egy fideszes polgármester száll szembe a kormány adóterveivel
Május 16-án Pécsen lesz az első vidéki Pride-felvonulás
Lázár János Orbán évértékelője helyett kézilabda meccsre ment Csányi Sándorral
Sárvár : Kidobtak egy kutyát a szeméttel együtt
Videón, ahogy egy prérifarkas magával ragad egy kiskutyát a kertből
Normafa: Megszólalt a XII. kerületi önkormányzata a fakivágásokkal kapcsolatban
Márciustól már irodája sem lesz a Buckingham-palotában Meghannek és Harrynek
289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a Tescónál
GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak
A főváros a kerékbilincselésről: Fürjes és Vitézy téved
Brutális bejelentés: jövőre betiltják Magyarországon a PET-palackokat
Újabb milliós büntetést szabtak ki a Fradira
ENSZ: több százezres menekülthullámra számíthat Európa
Jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon
Koronavírus: megvan az első hatékony gyógymód
Felvette a megalázott monori nő, ahogy fojtogatja és levizeli a volt párja
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében
Magyar kérésre halasztották el az Orbán-Tusk találkozót
Lázár: A Fidesz vezetői jobban járnak, ha most szembesülnek a problémákkal
Pataky Attila: Mátyás király óta sok a nehézség, ebből kiszabadulni látszunk
A menyasszonyát is rendszeresen bántalmazta az erdőkertesi rendőrkéselő
Gigabüntetés: Durván átverte a Magyar Telekom a vásárlóit
Drasztikus változásról döntött L.L. Junior kisfia tragédiája után
A Hollywood Hills-i otthonában lelőtték Pop Smoke-ot
Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben
Végre beteljesült a magyarok álma 190 milliárd Ft-ból
Kiderült, miért hallgatott az ügyészség a Kaleta Gábor-féle ügyről!
Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk
Orbán bejelentette, hogy nem hajtja végre a bíróság ítéletét
88 százalékos árcsökkentés az Aldikban, megrohamozták az üzleteket
Határzár miatt jelentősen nő a menetidő Hegyeshalomnál
Egy repülő utasai az egész testüket bezacskózva védekeztek a koronavírus ellen
Jól járnak majd a tanulók az ötéves technikusképzéssel
Karácsony Gergelyt betámadták a kerékbilincselés miatt
Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke kilép a pártból, független parlamenti képviselőként folytatja
Novák Katalin: ha a Néppárt nem lép, megteszi a Fidesz
Aki elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Halott sofőrt találtak egy magyar kamionban Ausztriában
Büntetőeljárásban vizsgálják a győri munkásszállón megölt férfi ügyét
Beszámítható az osztályfőnökét megkéselő győri diák
Átlépte a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma
Deutsch Tamás támogatná Karácsony Gergely uniós lobbizását
Március 3-án búcsúztatják Wichmann Tamást
Jön az újfajta temetkezés? Elindult a cég, amely emberi komposztálást végez
Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének
Fizetett a brazil kapus, csak ne kelljen Kisvárdán játszania
Az emberek többsége vegetáriánus lenne, ha mindenkinek magának kellene levágnia az állatot
Agyműtéte alatt végig hegedült a brit művész
A kispesti vagyonkezelő spanyol nyaralója miatt is vizsgálódnak Kispesten
Bemutatták a klímavédelmi akciótervet: sok minden nem derült ki, de lesz egy új hatóság
Orbán attól retteg, hogy a fiatalok már nem tudják értékelni, milyen jól jártak a Fidesszel
Íme az orvosszakértő véleménye a tanárát megkéselő győri diákról
Sérti a GDPR-t, mégsem tiltják be az arcfelismerő rendszereket
Egy repülő gázpalack végzett ezzel az utcán sétáló férfival
Súlyos csapást mért a királynő Meghanékra
Elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd börtönbe vitték a férfit, aki 2014-ben otthonában látta vendégül Orbán Viktort
Előkerült videó: otthonában fogadta Orbán Viktort 2014-ben az a férfi aki ellen elfogatóparancs van
Az Emmi támogatásával hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot
Az elmúlt száz év egyik legnagyobb forradalma a fociban: megváltoztathatják a lesszabályt
A WHO szerint az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is rosszabb gyereknek lenni, mint Magyarországon
Hirtelen elfogatóparancsot adtak ki és börtönbe vitték az Orbánt vendégül látó családfőt
Egy X. kerületi munkásszállón verekedett négy férfi - kés is előkerült
Ausztrália talpra áll: Berobban az űriparba
Top 9 életmódtanács a szívinfarktus és a stroke megelőzéséhez
A tilos jelzés ellenére hajtott át a vasúti átjárón ez a magyar autós
Már Orbán apja is a 100 leggazdagabb között van
Vajna Tímea újra szerelmes! - már korábban is ismerte a férfit
Nem a be-, hanem a kivándorlás az igazi probléma
Novák Katalin: csak a gyermekek születése jelenti a megoldást
Csak 161ezer évig kell dolgoznia, hogy annyi pénze legyen mint Mészárosnak
Bizonyítási kísérlet miatt zártak le rendőrök és locsoltak tűzoltók egy utcaszakaszt
Segíts egy megosztással - megtorpant a gyűjtés az SMA-s Noelnek
Bayer Zsolt volt az, aki megbukott a gimnáziumban, és nem Nagy Blanka
Deutsch: az ukrán kormány korlátozza a kárpátaljai magyarok jogait
Deutsch: Elfogadhatatlan, hogy a Momentum ismét hátba támadta a magyar embereket
Matolcsy szerint az euróval magunkra haragítottuk Amerikát is
Alekosz: adjon lehetőséget arra, hogy a TV2-t mind anyagilag, mind nézettségi szempontokból fölvirágoztathassam
Megvédett egy nyílt utcán ütött lányt, egész banda támadt Rékasi Zsigmondra
Koronavírus: kiürítik a Diamond Princess üdülőhajót
Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel
Újra kerékbilincset raknának Budapesten a szabálytalanul parkoló autókra
Milliárdos áfacsalás: bűnbanda ellen javasol vádemelést a NAV
Megöltek egy férfit Zalaegerszegen
Fojtogatta, majd levizelte volt élettársát egy Pest megyei férfi
Erzsébet királynő megtiltotta a királyi jelző használatát is Harry hercegnek és Meghan hercegnének
Borús lesz a szerda, havas eső is eshet
Bártfai-Mager Andrea férje is a Várban bérel önkormányzati lakást
Gyilkos vírus segíthet az egyik leghalálosabb agydaganat gyógyításában
Telefonos segítséggel vezette le a szülést az apa
Koncentrációs táborba küldik, aki olvas, imádkozik vagy szakállas
Brutálisan lépnek fel a kínai hatóságok a maszk nélküli járókelőkkel szemben
Az egészségügyet látják az ország legnagyobb problémájának a magyarok
Aki ezt tette, és elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Engedély nélkül vágtak ki fákat a Normafánál
Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás
Revitalizáció indul a Budai Várban 5,8 milliárd forintért
Márciustól erősebb fegyvert kapnak a kezükbe a szülők, akiket elszakítottak gyereküktől
Két hónappal tovább érvényesek a rezsiutalványok
Népszava: Kövér László nem engedné, hogy a Parlament előtt menjen el a Giro
A tíz éve végzett egészségügyi szakdolgozók kétharmada pályaelhagyó lett
Sztrókot kapott Cintula
1,87 milliárd forintot ad a kormány a Puskás Aréna üzemeltetésére
Lányokat futtató bűnbandára csapott le a rendőrség Nagykanizsán
Hatalmas a torlódás az M0-son - óriási baleset történt
Norbi ebbe belebukhat: lopott képekkel népszerűsíti keto-diétás oldalát a fitneszguru
A VV Fanni-nyomozás hozhat segítséget az eltűnt villanyszerelő ügyében
Megkezdte börtönbüntetését a magyar VV sztár
Óriási baj lehet Demcsák Zsuzsa és párja közt
Egy lánynak próbált segíteni Rékasi Károly fia, ám végül őt vették üldözőbe
Megállt a gyűjtés, pedig egyre égetőbb szüksége lenne a segítségre az SMA-s Noelnek
Nyelvtudás, állásajánlat és szakképzettség nélkül 2021-től nem lehetne külföldieknek Nagy-Britanniában munkát vállalniuk
Macron programot hirdetett az iszlám szélsőségesség visszaszorításáért
Majd 1,9 milliárd forint közpénzből üzemel idén a Puskás Aréna
Karácsony politikai blöffjének indult, mégis a főpolgármestert húzhatja csőbe a kormány az 50 milliárdos egészségügyi támogatással
Tényleg Günther Oettinger korábbi EU-biztos lett a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnöke
Padlóra küldték Alekoszt: elbukta a lakást, és végrehajtót is küldhetnek rá
Holttestet találtak egy győri munkásszállón
Vizsgálatot indított a kormány a Ferihegyen veszteglő Ryanair-gép miatt
Négy budapesti óvodában is ólom van a vízben
Félpályás útlezárással tiltakoztak a NAT ellen a Széll Kálmán téren
NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről
Iskolai mészárlásra készülő fiatalokat vettek őrizetbe
Figyelem! Rákkeltő hatású egy magyarországi kakaópor
A magyar származása miatt bukhat az ausztrál pénzügyminiszter, pedig Orbán igazolta, hogy nem magyar
Oroszországban mentelmi jogot adnának a volt elnököknek
Kirúgták, és feljelentik a szombathelyi önkormányzat médiacégének vezetőjét
A kérdések hatására elillanni látszik Gyárfás Tamás magabiztossága
Egy olasz falu két évig fizetné a lakbért annak, aki odaköltözik
A szavazó alkotmánybírók fele nem értett egyet a lúgos orvos ügyében hozott döntéssel
Kisunyom határában videózták le közel száz szarvas vonulását
Idén már 45-ször vitték be a detoxba a román alkoholistát
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Jáksó László Sebestyén Balázsról: Egy visszafogott képességű, reagálni nem nagyon tudó ember
A lakáshitelek felénél emelkedhet a törlesztőrészlet a gyenge forint miatt
Egy ausztrál miniszter épp most bukik meg, mert az anyja magyar
Újra sérülést okozott a balesetveszélyes, választások előtt átadott csúszda
Mást úgysem tehet: kineveti a bombázást a kislányával egy szíriai apa
Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén
885 ezer magyar fiatal él mamahotelben
Demeter Szilárd elnézést kért a németgyalázás miatt
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukáb
Gyógyszerhiány fenyegeti Európát a koronavírus miatt
Óriási botrány: Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a csodadiétáját
Hatékonyabb lehet a leukémia kezelése egy magyar kutatásnak köszönhetően
Tömeges madárpusztulás sokkolja a spanyolokat, még rejtély, mi áll a háttérben
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum