thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.23
THE POST
           
23
A legaljasabb támadásoktól sem riad vissza a Fidesz!
Ez is érdekelhet:
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Botka László bejelentette, hogy ismét indul a szegedi polgármesteri címért. A város vezetője azt nem tagadja, hogy korábban volt ugyan konfliktusa Gyurcsány Ferenccel, de rövidesen kezdődő választási kampányban szövetségesek lesznek, mert közös érdekük a Fidesz legyőzése. Botka készül arra is, hogy a kormánypárt újra a legaljasabb manipulációt veti be ellene, ahogy a korábbi kampányok alkalmával is ezt tette. A hivatalban levő szegedi polgármester eddig 23 sajtópert nyert a Fidesz média ellen.

A teljes ellenzék felsorakozott ön mögött, még Gyurcsány Ferenc pártja is támogatja, pedig nyílt titok, hogy korábban konfliktusa volt az egykori miniszterelnökkel. Elásták a csatabárdot?

Már tíz éve működik a lokálpatrióta szövetség, amely a sokszínű szegedi társadalmat képviseli. Ebben a szervezetben soha nem a politikai elkötelezettség, vagy a világnézet számított. Csupán az a fontos, hogy munkájával, tehetségével ki hogyan tud hozzájárulni Szeged fejlődéséhez. Itt tehát nem számít az ideológia, de az országos nagypolitika sem. A lokálpatrióták kértek fel ismét a polgármesteri teendők ellátására, az ellenzéki pártoknak pedig azt javasolták, hogy támogassák a jelölésemet.


Ez megtörtént, valóban valamennyi ellenzéki párt támogatását megszereztem, így mellettem áll az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik, s természetesen az Összefogás Szegedért Egyesület is. A pártok azt is elfogadták, hogy a leendő képviselőtestületbe ne pártpolitikusokat jelöljenek, mind a húsz körzetben kiváló jelöltet állítottak, velem együtt valamennyien a városért akarnak dolgozni.

Azt azért lehetett hallani, hogy a DK eleinte ódzkodott, talán nehezen felejtették el, hogy amikor ön az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett, akkor bizony volt konfliktusa Gyurcsány Ferenccel.

Az utóbbi napokban ez már szóba sem került. A nyár elején a DK még valóban nem jelent meg a jelölésem napján. De 24 órán belül kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben egyértelműen kijelentették, hogy engem támogatnak, s ők is beállnak a szövetségünkbe. Az egyeztetés mindössze arról szólt, hogy a képviselő-jelöltjeinkkel kidolgoztuk a választási programunkat.

Korábban az LMP is akadályozta az összefogást, most mivel sikerült meggyőznie őket?

Csak ismételni tudom, hogy nem pártpolitikai, hanem lokálpatrióta szövetség született. Valamennyien a város jelenlegi vezetését támogatják.

Egyébként a feltörekvő polgármester-jelöltek rendre az ön – tehát Botka László – példáját szokták emlegetni. Vagyis azt, hogy a Fidesz teljhatalomra törekvő kormányzati politikája mellett, ellenzéki vezetőként is lehet eredményesen várost vezetni, fejleszteni. Ennek a sikernek az a titka, hogy száműzte a pártpolitikát?

Az biztos, hogy egyetlen döntésem meghozatalakor sem pártpolitikai szempontokat mérlegeltem. Minden esetben az érdekel, hogy a város szolgálata megfelelő legyen. Ez érvényesül a városi kitüntetések, jutalmak odaítélésénél, de csak ez a szempont, akkor is, ha bizonyos feladatokra vállalkozókat keresünk. Nyíltan Fidesz támogató cégvezetők is kaptak munkát, mert szakterületük legjobbjainak számítottak. Ez a szemlélet érvényesül Szegeden, itt ez a siker alapja. Ezt kívánjuk folytatni. Az összefogás szereplői között vannak baloldaliak, zöldek, liberálisok, tehát sokfélék, ahogy a szegediek is azok. Ezért vagyunk ismét esélyesek a győzelemre!

A kormányzat persze folyamatosan gyengíti az önkormányzatok hatáskörét. Ezt tényleg nem érzi?

Ne felejtse el, a fejlesztések zömmel az Európai Unió támogatásával készülnek! Ezt mi felismertük, s a magyarországi városok közül a legtöbb támogatást Szeged nyerte el. Ehhez elsősorban hosszú távú, végiggondolt fejlesztési stratégiára van szükség, de érteni kell a pályázatok nyelvén is. Összefogásra kell törekedni a város életét meghatározó szereplőkkel. Azt hiszem ez a titok!

Még a kormányzattal is együttműködnek, jól emlékezhetünk, hogy az európai színv

onalú lézerközpont építése közben Orbán Viktor felkereste önt, s találkoztak az önkormányzat kapuja előtt. Ehhez azért a szándék kevés lehetett…

Rosszul emlékszik, ez a találkozó nem a lézerközpont építésekor, hanem a Modern városok programjának megbeszélésekor volt. A miniszterelnök felkereste az összes programban szereplő várost, hozzánk az utolsók között érkezett. Ebben a ciklusban ez az egy megbeszélésem volt Orbán Viktorral.

Azt azért hozzá kell tennem: nagyon nem értek egyet azzal, amit a Fidesz művel az országban; amit tesz az oktatással, egészségüggyel, amilyen jövőt szán nekünk, magyaroknak. Kritizálom Orbán igazságtalan adó- és családpolitikáját. Ugyanakkor a fejlesztéspolitikában együtt tudtunk működni a kormányzati szervekkel. Ennek alapja a közös érdek. Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, amely az uniós támogatásokat a leggyorsabban tudja „felszívni”.

Felsorolta, hogy a kormányzat egészség- és oktatáspolitikája mennyire ártalmas az országnak. Ezt egy városért felelős vezetőként tudja ellensúlyozni?

Törekszünk rá, például a Fidesz szinte teljesen kivonult a szociális segélyezésből, mi viszont minden évben bővítettük a szociális ellátórendszerünket. Egyetlen fillér támogatást nem kapunk, saját erőből létrehoztunk egy 600 milliós szociális alapot. Ebből minden rászoruló – több ezren vannak – megkapja a lakhatási támogatást, a gyógyszertámogatást és a szociális segélyt. Minden általános iskolás tanévkezdetét tízezer forinttal támogatjuk, és minden nyugdíjas ugyanennyi támogatást kap a várostól! Miközben a kormányzat magára hagyja a rászorulókat!

Mi viszont segítjük őket, mert a város gazdasága kiválóan teljesít, minden gazdasági mutatónk jobb, mint az országos átlag, ennek megfelelően magas a cégektől származó adóbevételünk. A város polgárai viszont semmilyen helyi adót nem fizetnek!

Az iskolák államosítása számunkra fájdalmas lépés volt, már korábban elmondtam, hogy emiatt az oktatás színvonala nem javul majd, hanem romlik. Sajnos az országos felmérések is ezt támasztják alá, de mi Szegeden sajátunknak tartjuk az iskolákat, hat általános iskolát fel is újítottunk. Részben uniós támogatásból, részben a város saját erejéből. A rossz kormányzati intézkedéseket sajnos csak részben tudjuk tompítani.

Már több ciklus óta vezeti a várost, de gondolom állandóan újítania kell a programját. A következő években mire fókuszál majd?

Konkrétan fel tudom sorolni, hogy a következő két évben milyen beruházások lesznek a városban. Ezeket már előkészítettük, s az uniós támogatásokat is megnyertük hozzá. De már készülünk arra is, hogy a 2021-től kezdődő új hétéves ciklusban milyen fejlesztéseket akarunk megvalósítani. Mindezt részletesen el is mondjuk majd a kampányban. Azt szeretnénk ugyanis, ha ismét Szeged lenne a legsikeresebb magyar város!

Közben persze kap hideget-meleget a Fidesztől, pl. bírósági ügy lett a helyi parkolási kedvezmények miatt, de ha jól tudom az ön lejáratására komoly karaktergyilkossággal foglalkozó erőket is vezényeltek Szegedre. Igaz ez?

Olyan kampányra készülünk, amely korábban is jellemző volt. Én és a csapatom elsősorban Szeged jövőjéről beszélünk, miközben ellenfeleim engem próbálnak lejáratni. Az egy évvel ezelőtti parlamenti kampányban a Fidesz emberei hamisítottak email-üzenetet, manipuláltak fényképet, a legdurvább, legaljasabb támadásokat intézték ellenem. Eddig 23 sajtópert nyertem a Fideszes orgánumok ellen.

S persze az is nyílt titok a városban, hogy Budapestről és más városokból egy Fideszes különítményt rendeltek ki ellenem. Feladatuk a karaktergyilkosság, és a lejárató kampányok megszervezése, így akarják rombolni Szegeden a közhangulatot. Én azonban optimista vagyok, mert az előző győztes választásokon azt tapasztaltam, hogy a szegediek nem vevők az olcsó propagandára és a hazugságokra. Nálunk a teljesítményt értékelik, ezért teljesen nyugodtan készülök a kampányra.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Hírhez tartozó kép:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Egy román súlyemelőjének pozitív lett a doppingtesztje
Karácsony az M1-es interjú után hajléktalanszállókat nézett meg
Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét
Szijjártó: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben
Az egész országban el kell zárni a baromfikat
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
A kormány lakáspolitikája hivatalosan is megbukott
Egy szomáliai férfi erő*sz*akolhatott meg egy egyetemistát Budapesten
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Újabb migráns alagutat találtak a déli határon
Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
A Coca-Cola nem mond le az egyszer használatos műanyagpalackról
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Kemény szavakkal vágott vissza a fitneszguru az őt kritizálóknak
Megszólalt a gyöngyöspatai asszony, aki 25 milliót kapart egy sorsjegyen
A földön alszik, nincs se ágya, se matraca - Meglátogatta örökbefogadott kislányát Rebeka
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Hamis koncertjegyek lepték el Budapestet
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva