thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.16
THE POST
           
16
Handó szerint nem kell felmenteni a bírótársait törvénytelenül listázó törvényszéki elnököt!
Ez is érdekelhet:
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

Tegnap írtunk róla, hogy 3 millió forintos adatvédelmi bírságot kapott a Budapest Környéki Törvényszék, mert Gerber Tamás elnök törvénytelen listát készített 51 bírótársáról.
Mára kiderült, hogy az ország más részein is hasonló módon próbáltak rávenni bírákat, hogy lépjenek ki a Magyar Bírói Egyesült nevű érdekvédelmi szervezetből.
Voltak bírák, akik engedtek a nyomásnak, és ki is léptek az egyesületből.
Az Országos Bírósági Hivatal szerint a listázás miatt azonnal vizsgálat indult, és Handó Tünde OBH elnök „fegyelmi jogkörével élt”, de azt nem akarták megmondani, hogy ez milyen szankciót jelent, ha bármilyet.
A Budapest Környéki Törvényszék elfogadja a három millió bírságot, de azt nem árulták el, hogy a pénzt a jogsértést elkövető Gerber Tamás fizeti-e ki, vagy az a BKT költségvetését terheli.
Gerber Tamás nem mond le, és az OBH szerint sem kell felmenteni a törvénysértés miatt.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke az ügyben - annak megtörténtét követően - haladéktalanul vizsgálatot rendelt el és fegyelmi jogkörével élt.

- többek között ezt írta a 444 kérdéseire az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH), miután tegnap megírtuk, hogy személyes adataik kiszivárogtatásával 51 bíróra próbáltak nyomást gyakorolni a Budapest Környéki Törvényszéken, és a személyes adatokkal történt visszaélés miatt a NAIH 3 millió forintos bírságot szabott ki.

Hogy pontosan mit jelent, hogy Handó Tünde OBH elnök a fegyelmi jogkörével élt, az ismételt kérdésünkre sem árulta el a hivatal.

A fegyelmi ügyben hozott döntésről - mivel az a törvény szerint nem nyilvános - nem áll módunkban további tájékoztatást adni

- írta a 444-nek az OBH.

Egyes értelmezések szerint a bírótársait törvénytelenül listázó törvényszéki elnök, Gerber Tamás a legenyhébb szankciót, írásbeli figyelmeztetést kaphatott Handótól, mások arról beszéltek, hogy a „fegyelmi jogkörével élt” kifejezés azt is jelentheti, hogy semmilyen büntetést nem kapott a főbíró, aki miatt milliókra bírságolta a Budapest Környéki Törvényszéket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAHI).

A Budapest Környéki Törvényszéken februárban tartott rendkívüli vezetői értekezleten Gerber Tamás törvényszéki elnök annak az 51 bírának a nevét és adószámát osztotta szét, akik tagjai a Magyar Bírói Egyesült (MABIE) nevű érdekvédelmi szervezet Pest Megyei Alapszervezetének. A NAIH vizsgálati anyagában az szerepel, hogy Gerber azt közölte az értekezlet résztvevőivel: ő maga nemrég kilépett a MAIBE-ből, és azt kérte a megjelent vezetőktől, hogy beszéljenek a törvényszék és a járásbíróságok bíráival, hogy azok is fontolják meg a kilépést. Gerbert alig több, mint egy hónappal listázás előtt nevezte ki a Budapest Környéki Törvényszék élére Handó Tünde, a MABIE tagok listázása illetve a nyomásgyakorlás azért problémás, mert az érdekvédelmi szervezet korábban nyílt konfliktusba került a Handó vezette OBH-val.

Gerber saját állítása szerint ő csak azért listázta ki a MABIE tagjait, mert több kollégája azzal kereste meg, hogy már nem is tudják tagjai-e az érdekvédelmi szervezeteknek, és nekik akart segíteni. Szerinte szó sem volt arról, hogy bárki nyomást akart volna gyakorolni a bírákra, hogy lépjenek ki a MABIE-ből.

Ha Gerber ebben az ügyben igazat mond, akkor viszont érdekes egybeesés, hogy az értekezletet követően a listán szereplő bírák közül néhányan kiléptek az érdekvédelmi szervezetből, éppen úgy, ahogy Gerber saját bevallása szerint NEM javasolta nekik.

Tudunk arról, hogy a történtek után többen kiléptek az Egyesületből. Egyes vezetők hirtelen úgy látták, hogy a MABIE tagság nem összeegyeztethető a beosztásukkal, miközben korábban, az OBH-val kialakult konfliktus előtt senkinek sem volt ilyen problémája
<

br />- ezt Oltai Judit, a MABIE elnöke mondta a 444-nek.

Gerber védekezésével kapcsolatban, - hogy őt kollégái kérték meg, hogy nézzen utána tagok-e a MABIE-ben, és csak ezét készítette majd osztotta ki a listát - Oltai Judit azt mondta, hogy a MABIE tagjainak minden hónapban a bérjegyzékükön látják, hogy levonják tőlük az egyesületi tagdíjat. Ennek alapján nem tűnik kimondottan életszerűnek a törvényszéki elnök története, amit a NAIH vizsgálata is kétkedve fogadott.

Oltai Judit arról is beszélt, hogy nem csak a Budapest Környéki Törvényszékről, hanem más bíróságokról is kaptak jelzést hasonló nyomásgyakorlásról, és máshol is történtek kilépések. Azt mondta, hogy a történtek után összességében a tagok kevesebb, mint 4 százaléka távozott, miközben a megkülönböztetett figyelemnek köszönhetően ennél több új tag lépett be a Magyar Bírói Egyesületbe. Oltai Judit elmondása alapján elég félrevezető az is, amit az OBH most az ügyben lefolytatott vizsgálatról állít.

Mi semmilyen vizsgálati eredményről nem kaptunk hivatalos tájékoztatást, csak az OBH egyik főosztályvezetője írt nekünk, lényegében azt, hogy nem történt semmi, komoly, hogy senki sem ért sérelem az adataik szándékos kiszivárogtatása miatt.

- mondta. A MABIE egyébként ma honlapján tette közzé az OBH nekük küldött márciusi válaszát. Ebben szó szerint az szerepel, hogy

„az eset összes körülményeiből következően megállapítható, hogy a fenti adatoknak a bírósági vezetőkkel történt megismertetése nem járt kockázattal az érintettek jogainak érvényesítésére.”

Az OBH most nyilvánosságra került márciusi szövegéből egyértelműen kiderül, hogy a "vizsgálatukban" leginkább Gerbert próbálták kimosni az ügyből, olyasmikkel érvelnek, hogy

eleve nem nyomást akart gyakorolni a MABIE tagokra az elnök, hanem éppen hogy a jobb kommunikáció érdekében lépett;
az 51 listázott bíró közül néhányról a MABIE honlapján is szerepel, hogy tagok, így nekik a listázás biztosan nem lehet gond;
eleve csak szűk kör ismerhette meg Gerber listáját

Azt azért az OBH Gerberrel rendkívül megértő vizsgálati anyaga is megjegyzi, hogy a bírák adószámának kigyűjtésének, és az értekezleten jelen nem lévő, a MABIE honlapján nem szereplő egyesületi tag bírák kilistázásának nem volt jogszabályi alapja.

Az OBH a 444-nek küldött levelében most arról is írt, hogy

„a Budapest Környéki Törvényszék Elnöke egyébként az ügyben a szükséges és lehetséges intézkedéseket megtette”.

Ez feltehetően arra utal, hogy a botrány kirobbanásának napján Gerber Tamás törvényszéki elnök emailt küldött az alá tartozó bírósági vezetőknek, hogy a bírák neveit és adószámait tartalmazó listát, amit kiosztott nekik az értekezleten, ne hozzák nyilvánosságra és semmisítsék meg.

Az elnök vezetői kinevezése hat évre szól, ennek megszüntetésére ez a kifogásolható, de egyszeri mulasztás nyilvánvalóan nem szolgálhat alapul

- ezt írta kérdésünkre az OBH, amikor arról érdeklődtünk, hogy felmerült-e, hogy visszavonják Gerber Tamás vezetői megbízását a történtek miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék a 444-nek azt írta, hogy elfogadják a NAIH döntését. Ezután visszakérdeztünk, hogy a jogsértést elkövető törvényszéki elnöki fizeti-e ki a bírságot, vagy a BKT költségvetését terheli a dolog, erre viszont nem válaszoltak. A BKT közleménye szerint

„A MABIE érintett tagjait ezen – sajnálatos – incidens következtében semmilyen hátrány nem érte, érdeksérelem nem történt. A Törvényszék elnöke a BKT bíráinak, igazságügyi alkalmazottainak és ügyfeleinek érdekeit szem előtt tartva, vezető társainak támogatásával látja el feladatait hat évre szóló kinevezésének ideje alatt.”

Azaz Gerber Tamás nem tervez lemondani a történtek miatt.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hírhez tartozó kép:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
Trócsányit verik Orbán helyett
Napok óta lángol ötszáz körbála Fejér megyében
Elkezdődött a fűtési szezon Budapesten
Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön
Farkas Flórián ismét nyeregben érezheti magát
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
A nagyszülők szerint, nem az anyja verte agyon a 11 hónapos Hannát
MÁV: Gázolás miatt késnek a vonatok!
Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Levágta barátja nemi szervét egy nyíregyházi férfi
NVI botrány: Fejlesztési hiba miatt voltak adateltérések a választási oldalon!
Sas József felesége: Jóska teste szinte magatehetetlen
Gyilkos árvizek tarolták le a Spanyolországot: öten meghaltak, mindent vitt a hömpölygő ár!
Halálos tragédia: darabokra szakadt az autó az M5-ös autópályán!
Harminc év börtönt kapott egy katolikus pap aki túlságosan szerette a gyerekeket!
Orbán szókészletében megjelent a magasabb rendű élet
Az áramipar rejtett titka: A szén-dioxidnál 23500-szor durvábban melegítő szintetikus gáz
A Fidesz megint összekeverte magát Karácsony Gergellyel
Felavatta és megszenteltette Zalaegerszeg fideszes képviselője a képen látható földutat!
Tarlós: Az ellenzékiek csak provokálnak az adatkezelési ügyekkel!
Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán
Kanadában nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek!
Az új olasz kormány engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók
Három magyar férfi támadt egy külföldi nőre Budapesten
Megerősítették: megölték Oszama bin Laden fiát
Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre!
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik! - felejtse el a mobilját vezetés közben!
Mindene odalett egy háromgyermekes családnak! - leégett a házuk
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás áldozata lett!
Nem tudom, hogy hol alszom a gyerekeimmel! - kilakoltatás: 18 millióból lett 76 millió!
Utcára tették, most gazdit keres! - segíts egy megosztással!
Az utcán hagyott kutya 7 napot várt az út szélén, csak azért, mert a gazdája azt mondta neki, hogy ülj!
Orbán: Nálunk nem meghatározó a korrupció!
Budapesti hotelből tűnt el egy idős bácsi, keresi a rendőrség
Újabb olaszliszkai lincselő kap milliókat a magyar államtól! - eddig csak a sértett család nem kapott pénzt!
Kampányháború: Megtámadták Tordai Bencét a Tarlós-balhé után !
Megtelt az utca a Pikó András mellett tüntetőkkel
Milliárdokat kaphatott Hernádi Zsolt az államtól egy esztergomi hotelre, a pénzt adó szervnél dolgozó unokaöccse lett a Fidesz helyi polgármesterjelöltje
Összekapta magát a forint! - az euró egészen 331 forintig csökkent a reggeli 332 forintról!
Mindenki aludt a kigyulladt hajón, amelyen 34 ember lelte halálát!
Nekiment Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége! - a vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!
Nem azért ad 54 ezer forintos juttatást a kormány a közmunkásoknak, mert kampány van
Zuglói tragédia: Beszippanthatta a tehervonat alá a menetszél a peronon álló nőt!
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő
Káosz Budafokon: Több esetben nem volt orvos az ügyeleten
A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten!
Orbán beszállt a választási kampányba!
Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester
Karácsony a megafonos vitáról: Nem láttam a videót, de ismerem a főpolgármester stílusát!
A svájci rendőrség nyomoz egy Magyarországon köddé vált cég után!
A háború semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak!
Reagált Puzsér feljelentésére Berki Krisztián
Meghalt az a férfi, akit a saját autója gázolt el a XX. kerületben
Rosszul lett, majd meghalt az egykori parlamenti képviselő
Lombik botrány: ázsiai gyereke született a fehér párnak!
A kormány biztos kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon!
Hivatalos: Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt!
Elhalasztotta a Hankook a gyár bővítést!
Bayer nem kért bocsánatot, így hivatalosan is vádlott lett!
Tarlós pista bácsi megint fát ültet!
Kihallgatta a rendőrség az egyik józsefvárosi képviselőjelöltet
Trumpon nevet mindenki: szerinte az energiatakarékos izzók miatt tűnik narancssárgának az arca
Mutatjuk kit állított Orbán az uniós ezermilliárdok szétosztásának élére
Több százan tüntettek Pikó András mellett Józsefvárosban!
Száz óriásplakáthelyet kapott az ellenzék a fővárosban
Meghalt Konrád György
Konrád György: Aki egyszer uralomra kerül, mindenféle trükkel azon van, hogy ott maradjon
Nagy baj van Trócsányi jelölésével! - Manfred Weber szerint sok még a kérdés
Rekord büntetést vállalt be Orbán, így újra ömlik az EU-pénz Magyarországra!
Óriási bajban van az autóipar: tömegesen szűnhetnek meg a munkahelyek!
Orbán: nem lesz elég az első családvédelmi akció, még két terv van a fejemben !
Hiába várják haza - Fiatal lányt gázolt halálra a vonat Zuglóban!
Örülhet a Telekom, óriási bajban van a Digi!
Rekord összegű EU-s pénz érkezett a nyár végén!
Nem vicc! - Egy magyar tudós megvizsgálta, mekkora nyomással szar*nak a pingvinek!
A kormányhivatal vezető munkatársát rúgták ki, miután benézték a trágyaszagról szóló álhírt!
A mostani diáksztrájk nem rengeti meg az országot
Lépett az ügyészség: Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyekben!
Befalazott emberi csontokat találtak egy budapesti ház pincéjében
Electrolux leépítés: Néma csendben vették tudomásul, hogy kirúgják őket!
92 éves polgármesterjelölt is indult az önkormányzati választáson
Rogán Cecília hatalmas házat bérel Sarka Katáéktól!
Nem tudták megmenteni a közlekedési balesetben megsérült nőt!
Ezért ő a legjobb: itt van a videó Hosszú Katinka kegyetlen edzéséről
Kigyulladt egy kamion az M0-ás autóúton!
Orbán szerint Trócsányi egyetlen hibája hogy rossz helyről jött, mert hát magyar!
Tárgyalási botrány: A meggyilkolt kislány rokonait már az épületbe sem engedték be!
Drograzzia: Három megyében egyszerre csaptak le a rendőrök!
Mindkét szülő külföldi, a gyereknek viszont magyarul is el kell boldogulnia!
Elfogultságra hivatkozva visszaléptek a Czeglédy-ügy bírói, elmarad a tárgyalás!
Tarlós kiakadt: Mit orbánviktorozik maga, beteg? Tényleg? Menjen el az orvoshoz!
Tarlós Karácsony emberének: Miért ilyen paraszt, hogy belevág a mondatomba?
Zuglói fideszesek szerint Karácsony még lopni se tud magának
Orbán: A kormánnyal harcolni akaró polgármester alkalmatlan
Vizsgálat indult: Több helyen felvetődött a gyanúja, hogy a választások ajánlóívein szereplő adatokat jogosulatlanul kezelték
Szijjártó szerint csak hisztiznek a Szlovákok!
Alföldi a szabadság elleni támadást lát Pikó kampányközpontjában tartott házkutatásban!
Bayer Zsolt nem kér bocsánatot Nagy Blankától!
Pénzbüntetéssel megúszták a mentők autóit megrongáló külföldiek!
Az év egyik legjobb magyar dokumentumfilmje
A közmunkásokkal vitették ki a Fidesz szórólapjait!
Balhé a vonaton: Az Allahu akbar-t kiáltó, fenyegetőző férfit a rendőrök várták Budapesten!
Tarlós: önálló ember vagyok haver!
Sokkal többen menekülnek el szélsőséges időjárás miatt, mint a fegyveres konfliktusok elől !
Országos sztrájkba hívták a diákokat mára!
Orbán: Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt!
Orbán: Ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, másra kell mutatnom
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva