thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.23
THE POST
           
23
Handó szerint nem kell felmenteni a bírótársait törvénytelenül listázó törvényszéki elnököt!
Ez is érdekelhet:
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában

Tegnap írtunk róla, hogy 3 millió forintos adatvédelmi bírságot kapott a Budapest Környéki Törvényszék, mert Gerber Tamás elnök törvénytelen listát készített 51 bírótársáról.
Mára kiderült, hogy az ország más részein is hasonló módon próbáltak rávenni bírákat, hogy lépjenek ki a Magyar Bírói Egyesült nevű érdekvédelmi szervezetből.
Voltak bírák, akik engedtek a nyomásnak, és ki is léptek az egyesületből.
Az Országos Bírósági Hivatal szerint a listázás miatt azonnal vizsgálat indult, és Handó Tünde OBH elnök „fegyelmi jogkörével élt”, de azt nem akarták megmondani, hogy ez milyen szankciót jelent, ha bármilyet.
A Budapest Környéki Törvényszék elfogadja a három millió bírságot, de azt nem árulták el, hogy a pénzt a jogsértést elkövető Gerber Tamás fizeti-e ki, vagy az a BKT költségvetését terheli.
Gerber Tamás nem mond le, és az OBH szerint sem kell felmenteni a törvénysértés miatt.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke az ügyben - annak megtörténtét követően - haladéktalanul vizsgálatot rendelt el és fegyelmi jogkörével élt.

- többek között ezt írta a 444 kérdéseire az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH), miután tegnap megírtuk, hogy személyes adataik kiszivárogtatásával 51 bíróra próbáltak nyomást gyakorolni a Budapest Környéki Törvényszéken, és a személyes adatokkal történt visszaélés miatt a NAIH 3 millió forintos bírságot szabott ki.

Hogy pontosan mit jelent, hogy Handó Tünde OBH elnök a fegyelmi jogkörével élt, az ismételt kérdésünkre sem árulta el a hivatal.

A fegyelmi ügyben hozott döntésről - mivel az a törvény szerint nem nyilvános - nem áll módunkban további tájékoztatást adni

- írta a 444-nek az OBH.

Egyes értelmezések szerint a bírótársait törvénytelenül listázó törvényszéki elnök, Gerber Tamás a legenyhébb szankciót, írásbeli figyelmeztetést kaphatott Handótól, mások arról beszéltek, hogy a „fegyelmi jogkörével élt” kifejezés azt is jelentheti, hogy semmilyen büntetést nem kapott a főbíró, aki miatt milliókra bírságolta a Budapest Környéki Törvényszéket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAHI).

A Budapest Környéki Törvényszéken februárban tartott rendkívüli vezetői értekezleten Gerber Tamás törvényszéki elnök annak az 51 bírának a nevét és adószámát osztotta szét, akik tagjai a Magyar Bírói Egyesült (MABIE) nevű érdekvédelmi szervezet Pest Megyei Alapszervezetének. A NAIH vizsgálati anyagában az szerepel, hogy Gerber azt közölte az értekezlet résztvevőivel: ő maga nemrég kilépett a MAIBE-ből, és azt kérte a megjelent vezetőktől, hogy beszéljenek a törvényszék és a járásbíróságok bíráival, hogy azok is fontolják meg a kilépést. Gerbert alig több, mint egy hónappal listázás előtt nevezte ki a Budapest Környéki Törvényszék élére Handó Tünde, a MABIE tagok listázása illetve a nyomásgyakorlás azért problémás, mert az érdekvédelmi szervezet korábban nyílt konfliktusba került a Handó vezette OBH-val.

Gerber saját állítása szerint ő csak azért listázta ki a MABIE tagjait, mert több kollégája azzal kereste meg, hogy már nem is tudják tagjai-e az érdekvédelmi szervezeteknek, és nekik akart segíteni. Szerinte szó sem volt arról, hogy bárki nyomást akart volna gyakorolni a bírákra, hogy lépjenek ki a MABIE-ből.

Ha Gerber ebben az ügyben igazat mond, akkor viszont érdekes egybeesés, hogy az értekezletet követően a listán szereplő bírák közül néhányan kiléptek az érdekvédelmi szervezetből, éppen úgy, ahogy Gerber saját bevallása szerint NEM javasolta nekik.

Tudunk arról, hogy a történtek után többen kiléptek az Egyesületből. Egyes vezetők hirtelen úgy látták, hogy a MABIE tagság nem összeegyeztethető a beosztásukkal, miközben korábban, az OBH-val kialakult konfliktus előtt senkinek sem volt ilyen problémája
<

br />- ezt Oltai Judit, a MABIE elnöke mondta a 444-nek.

Gerber védekezésével kapcsolatban, - hogy őt kollégái kérték meg, hogy nézzen utána tagok-e a MABIE-ben, és csak ezét készítette majd osztotta ki a listát - Oltai Judit azt mondta, hogy a MABIE tagjainak minden hónapban a bérjegyzékükön látják, hogy levonják tőlük az egyesületi tagdíjat. Ennek alapján nem tűnik kimondottan életszerűnek a törvényszéki elnök története, amit a NAIH vizsgálata is kétkedve fogadott.

Oltai Judit arról is beszélt, hogy nem csak a Budapest Környéki Törvényszékről, hanem más bíróságokról is kaptak jelzést hasonló nyomásgyakorlásról, és máshol is történtek kilépések. Azt mondta, hogy a történtek után összességében a tagok kevesebb, mint 4 százaléka távozott, miközben a megkülönböztetett figyelemnek köszönhetően ennél több új tag lépett be a Magyar Bírói Egyesületbe. Oltai Judit elmondása alapján elég félrevezető az is, amit az OBH most az ügyben lefolytatott vizsgálatról állít.

Mi semmilyen vizsgálati eredményről nem kaptunk hivatalos tájékoztatást, csak az OBH egyik főosztályvezetője írt nekünk, lényegében azt, hogy nem történt semmi, komoly, hogy senki sem ért sérelem az adataik szándékos kiszivárogtatása miatt.

- mondta. A MABIE egyébként ma honlapján tette közzé az OBH nekük küldött márciusi válaszát. Ebben szó szerint az szerepel, hogy

„az eset összes körülményeiből következően megállapítható, hogy a fenti adatoknak a bírósági vezetőkkel történt megismertetése nem járt kockázattal az érintettek jogainak érvényesítésére.”

Az OBH most nyilvánosságra került márciusi szövegéből egyértelműen kiderül, hogy a "vizsgálatukban" leginkább Gerbert próbálták kimosni az ügyből, olyasmikkel érvelnek, hogy

eleve nem nyomást akart gyakorolni a MABIE tagokra az elnök, hanem éppen hogy a jobb kommunikáció érdekében lépett;
az 51 listázott bíró közül néhányról a MABIE honlapján is szerepel, hogy tagok, így nekik a listázás biztosan nem lehet gond;
eleve csak szűk kör ismerhette meg Gerber listáját

Azt azért az OBH Gerberrel rendkívül megértő vizsgálati anyaga is megjegyzi, hogy a bírák adószámának kigyűjtésének, és az értekezleten jelen nem lévő, a MABIE honlapján nem szereplő egyesületi tag bírák kilistázásának nem volt jogszabályi alapja.

Az OBH a 444-nek küldött levelében most arról is írt, hogy

„a Budapest Környéki Törvényszék Elnöke egyébként az ügyben a szükséges és lehetséges intézkedéseket megtette”.

Ez feltehetően arra utal, hogy a botrány kirobbanásának napján Gerber Tamás törvényszéki elnök emailt küldött az alá tartozó bírósági vezetőknek, hogy a bírák neveit és adószámait tartalmazó listát, amit kiosztott nekik az értekezleten, ne hozzák nyilvánosságra és semmisítsék meg.

Az elnök vezetői kinevezése hat évre szól, ennek megszüntetésére ez a kifogásolható, de egyszeri mulasztás nyilvánvalóan nem szolgálhat alapul

- ezt írta kérdésünkre az OBH, amikor arról érdeklődtünk, hogy felmerült-e, hogy visszavonják Gerber Tamás vezetői megbízását a történtek miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék a 444-nek azt írta, hogy elfogadják a NAIH döntését. Ezután visszakérdeztünk, hogy a jogsértést elkövető törvényszéki elnöki fizeti-e ki a bírságot, vagy a BKT költségvetését terheli a dolog, erre viszont nem válaszoltak. A BKT közleménye szerint

„A MABIE érintett tagjait ezen – sajnálatos – incidens következtében semmilyen hátrány nem érte, érdeksérelem nem történt. A Törvényszék elnöke a BKT bíráinak, igazságügyi alkalmazottainak és ügyfeleinek érdekeit szem előtt tartva, vezető társainak támogatásával látja el feladatait hat évre szóló kinevezésének ideje alatt.”

Azaz Gerber Tamás nem tervez lemondani a történtek miatt.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Hírhez tartozó kép:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Egy román súlyemelőjének pozitív lett a doppingtesztje
Karácsony az M1-es interjú után hajléktalanszállókat nézett meg
Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét
Szijjártó: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben
Az egész országban el kell zárni a baromfikat
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
A kormány lakáspolitikája hivatalosan is megbukott
Egy szomáliai férfi erő*sz*akolhatott meg egy egyetemistát Budapesten
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Újabb migráns alagutat találtak a déli határon
Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
A Coca-Cola nem mond le az egyszer használatos műanyagpalackról
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Kemény szavakkal vágott vissza a fitneszguru az őt kritizálóknak
Megszólalt a gyöngyöspatai asszony, aki 25 milliót kapart egy sorsjegyen
A földön alszik, nincs se ágya, se matraca - Meglátogatta örökbefogadott kislányát Rebeka
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Hamis koncertjegyek lepték el Budapestet
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva