thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.16
THE POST
           
16
Budapesten bármit lehet? - illegális kampány folyik!
Ez is érdekelhet:
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot


A főváros több kerületében is azelőtt kezdték plakátolni az októberi önkormányzati választásokra, mielőtt eldördült volna a kampánypisztoly. Hiába kérdeztük őket a mikéntekről, alig akadt olyan helyhatóság, amely válaszolt volna. A szakértő szerint szabályozatlan a terület, amit könnyen ki tudnak használni az önkormányzatok.

Szépítjük és fejlesztjük a közterületeinket, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, a családbarát kerület

– olvasható hetek óta óriásplakátokon és hirdetőoszlopokon szerte a 18. kerületben. A reklámozó a kerületet 2010 óta a Fidesz–KDNP színeiben vezető polgármester, Ughy Attila. A plakátok felső részén, viszonylag nagy betűvel szerepel a polgármester neve, alul a Facebook-oldala, illetve a kerületi önkormányzat elérhetősége.

Nem a 18. az egyedüli kerület Budapesten, ahol a hivatalos, augusztus 24-i kampányrajtot meg sem várva a polgármesterek – ahogyan ők nevezik – fejlesztési tablókat, tájékoztató plakátokat tettek ki zömmel játszóterek, óvodák, orvosi rendelők mellé. Szerintük arról van szó, hogy számba vették az elmúlt öt év munkáját, és csak a törvényben is megkövetelt tájékoztatási kötelezettségüknek tesznek eleget plakátok és táblák formájában – több millió forinttal megterhelve így az általuk vezetett kerületek büdzséjét.

Van persze olyan hely is, ahol egyszerűen hirdetni kezdték már a jelöltet. Újbudán például pont Hoffmann Tamás polgármester arcával hirdetnek egy őszköszöntő fesztivált, a VI. kerületben azonban egyszerűen választási plakátok kerültek ki már augusztus 20-án Hassay Zsófia fideszes polgármestert és a Fidesz–KDNP jelöltjeit hirdetve.

A főváros huszonhárom kerületének küldtünk e-mailt, arra voltunk kíváncsiak, hogy

helyeztek-e ki (óriás)plakátokat,
mennyit költenek erre a kerület költségvetéséből,
mire a legbüszkébbek, mi került a plakátokra?

A huszonhárom városrész közül mindössze négyből, Csepelről, Zuglóból, Pesterzsébetről és Rákosmentéről kaptunk választ.

A 18. kerületből nem, noha ott a hatalomközelivé tett Mahir Cityposter Kft.-vel szerződött az önkormányzat. A hvg.hu megszerezte a szerződést, amelyet 2019. június 7-én kötött Ughy Attila polgármester a HVG plakátjait eltüntető céggel. A kft. nevében Kovács István ügyvezető írta alá a megállapodást. Eszerint 2019. június 16-tól 2019. augusztus 15-ig harminchét helyre összesen 92 plakát került, a munka hivatalos címe:

Identitáserősítő és eredménykommunikáció.

A hirdetésekért összesen 4 millió 89 ezer 400 forintot kért és kapott a nemrég még a Simicska-birodalomhoz tartozott, majd tavaly év végén Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez átkerült cég. A pénzt az önkormányzat havonta utalta, 1 millió 610 ezer forintos részletekben.

Érdekesség, hogy mind az óriásplakátokra, mind az oszlopokon elhelyezett hirdetésekre gáláns, 91 százalékos kedvezményt kapott a Mahir Citypostertől a kerület. Ez azt jelenti, hogy volt olyan plakát, amelynek átlagos listaára 42 ezer forint, a kerületnek mégis alig 4 ezret kellett fizetnie érte, darabonként. Egy másik hirdetés esetében pedig a 10 ezer 200 forintos átlagos listaár helyett mindössze 946 forintot kért a cég, szintén darabonként. A kihelyezés összesen 3 millió 220 ezer forintra jött ki, ehhez számolták még a 27 százalékos áfát, ami 869 ezer 400 forintot jelentett, így lépte át a számla végül a 4 milliót.
Kampány nincs, tájékoztatás van

Az önkormányzat választási kampánnyal nem foglalkozik

– közölte Ábel Attila, Csepel fideszes, tájékoztatásért felelős alpolgármestere. A kerületbe mégis több mint száz – ahogyan az alpolgármester nevezte – "tájékoztató táblát" tettek ki. Úgy fogalmazott, az előkészítéskor maguk is meglepődtek, „hiszen számba kellett venni az elmúlt öt év munkáját”. Hangsúlyozta azt is, hogy „ehhez képviselő-testületi döntés is volt, egy ellenszavazattal. Vagyis még az ellenzéki képviselők többsége is tudta és elfogadta, hogy tájékoztatásra van szükség.”

A képviselők 2019. június 13-án, rendkívüli ülésen tárgyalták Borbély Lénárd, Fidesz–KDNP-s polgármester előterjesztését a kerületi lakosság tájékoztatásáról, ez volt a második napirendi pont. Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a képviselők először nem is igazán értették, miről van itt szó, „Polgármester úr majd elmegy Csepelen különböző helyekre és fórumokon számol be a lakosságnak az önkormányzat által végzett munkáról?” – kérdezte az ellenzéki Takács Mónika, aki egy ideig az ellenzék közös polgármesterjelöltje is volt, amíg az MSZP vissza nem léptette. A polgármester erre úgy reagált, a lakossági tájékoztatás azt jelenti, hogy beszámolnak a végzett munkáról,

>
hiszen az emberek hajlamosak elfelejteni sok mindent, hogy például valami milyen volt, milyen lett.

A javaslatról rohamtempóban, a bizottságok véleményének kihagyásával döntöttek: 17 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták, noha a képviselőknek fogalmuk sem volt róla, hogy milyen is lesz ez a tájékoztatás, szóbeli vagy írásbeli, illetve, hogy mennyibe fog kerülni. A viharosra sikerült testületi ülés óta hirdetőtáblák kerültek és – úgy tudjuk – még kerülnek is ki a csepeli közterületekre. A táblákon csak a fideszes képviselők fényképe látható a polgármesteré mellett. Vagyis az ellenzéki képviselők, akik 2014-ben egyéni mandátumot nyertek (4 ilyen is van), még akkor sem szerepelhetnek ezeken a táblákon, ha történetesen megszavazták az előterjesztést.

Hasonló információs táblák a 8. kerületben is kikerültek, az Info Pont névre keresztelt fémtáblákkal láthatóan a jövőre is gondolt a Fidesz–KDNP által vezetett önkormányzat, hiszen hirdetési helyek vásárlása helyett egyszerűen ácsolt magának párat – összesen 34-et. A cél az önkormányzat vívmányainak bemutatása – más kérdés, hogy ellenzékiek szinte azonnal meghekkelték a táblákat.

Az Átlátszó közadatigényléséből tudható, hogy a júliusban felszerelt táblák kihelyezése (anyagköltséggel és munkadíjjal) bruttó 414 390 forintjába került az önkormányzatnak. Vagyis összesen 14 millió forintos kiadásról van szó, amelyhez plakátonként 50 ezer forintos egyszeri tervezési díj, darabonként pedig bruttó 2413 forint nyomtatási költség járul majd, ha pedig megrongálják a tábla két oldalán levő plexilapokat, azokat bruttó 7112 forintért cseréli az önkormányzat.
A hagyományostól eltérő kommunikáció

Az ellenzéki vezetésű Zuglóban sem felejtenek el beszámolni a fejlesztésekről, ott óriásplakát nincs, az önkormányzati honlapot és a Facebook-oldalt használják erre a célra. Úgy tudjuk, 2019-ben eddig összesen 37 ezer 718 forintot költöttek a közösségi oldalon hirdetésre, a grafikai költés havi átlagos költsége 300-400 ezer körül mozog,

de ennek az égvilágon semmi köze a kampányhoz

– írták.

Hasonló válasz érkezett Pesterzsébetről is: „Önkormányzatunk sem óriásplakátot, sem más választási hirdetményt nem helyezett ki eddig, és nem is tervezi a jövőben sem” – válaszolta Gasztonyi Ildikó, a helyhatóság szervezési osztályvezető-helyettese, aki közölte azt is, hogy plakáthelyeket viszont biztosítanak a kampány idejére. „183 darab ideiglenes plakáthelyet (szavazókörönként 3 darabot) biztosítunk a jelölő szervezetek, jelöltek részére a kerületben, melyeket a közterületeken oszlopok és fák köré helyezünk el” – írta. A táblák az önkormányzat tulajdonában vannak, ezek kihelyezési, begyűjtési és tisztítási becsült költsége 950 ezer forint plusz áfa. Ez azonban nem Pesterzsébet saját ötlete, hasonló táblák – ahogy korábban is – Budapest-szerte tűntek fel a kampánystartot megelőző héten.

A 17. kerületet 13 éve vezető Riz Levente néhány napja jelezte, hogy betegsége miatt nem indul újra az őszi választáson – Rákosmente önkormányzata ezek után úgy döntött: nem lesz önkormányzati óriásplakát. Ezzel kapcsolatban a kerülettől azt a rövid és velős választ kaptuk, hogy

mivel az önkormányzat nem vesz részt semmilyen választáson, így értelemszerűen kampánytevékenységet sem folytat.

Keretek nélkül

Szabályozatlan a terület, sok a fehér folt – ezzel magyarázta a hvg.hu-nak a Political Capital választási szakértője, László Róbert azt, hogyan lehet már jóval a hivatalos kampányidőszak előtt plakátakciókba fogni. Azt mondta, a választási eljárási törvény vonatkozó passzusait csak az ötvennapos kampányidőszakra lehet vonatkoztatni, ami azon kívül esik, arról egy szót sem szól a jogszabály.

A plakáttörvényt 2017-ben módosították, eredetleg azzal a céllal, hogy a Jobbik plakátjait eltüntessék a választók szeme elől, ez azonban kétharmad híján meghiúsult, a kormánypárti képviselők csak annyit tudtak elérni, hogy kampányidőszakon kívül kizárólag listaáron lehessen hirdetni (úgy látszik, a 18. kerület kivétel). A parlament tavaly a választási eljárási törvényt is módosította, a vadplakátolást akarták ezzel betiltani, de a plakátok tartalmára vonatkozóan alig van valami fogódzó a törvényben, amely kimondja, hogy

kampányeszköznek minősül minden olyan eszköz, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére.

László Róbert szerint nem véletlen, hogy nincs egyértelmű iránymutatás, „a kormány, az önkormányzatok így lényegében kampányidőszakon kívül úgy és annyit kampányolnak, ahogy és amennyit akarnak, csak a pénz szab határt, pontosabban az sem”.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hírhez tartozó kép:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
Trócsányit verik Orbán helyett
Napok óta lángol ötszáz körbála Fejér megyében
Elkezdődött a fűtési szezon Budapesten
Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön
Farkas Flórián ismét nyeregben érezheti magát
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
A nagyszülők szerint, nem az anyja verte agyon a 11 hónapos Hannát
MÁV: Gázolás miatt késnek a vonatok!
Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Levágta barátja nemi szervét egy nyíregyházi férfi
NVI botrány: Fejlesztési hiba miatt voltak adateltérések a választási oldalon!
Sas József felesége: Jóska teste szinte magatehetetlen
Gyilkos árvizek tarolták le a Spanyolországot: öten meghaltak, mindent vitt a hömpölygő ár!
Halálos tragédia: darabokra szakadt az autó az M5-ös autópályán!
Harminc év börtönt kapott egy katolikus pap aki túlságosan szerette a gyerekeket!
Orbán szókészletében megjelent a magasabb rendű élet
Az áramipar rejtett titka: A szén-dioxidnál 23500-szor durvábban melegítő szintetikus gáz
A Fidesz megint összekeverte magát Karácsony Gergellyel
Felavatta és megszenteltette Zalaegerszeg fideszes képviselője a képen látható földutat!
Tarlós: Az ellenzékiek csak provokálnak az adatkezelési ügyekkel!
Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán
Kanadában nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek!
Az új olasz kormány engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók
Három magyar férfi támadt egy külföldi nőre Budapesten
Megerősítették: megölték Oszama bin Laden fiát
Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre!
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik! - felejtse el a mobilját vezetés közben!
Mindene odalett egy háromgyermekes családnak! - leégett a házuk
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás áldozata lett!
Nem tudom, hogy hol alszom a gyerekeimmel! - kilakoltatás: 18 millióból lett 76 millió!
Utcára tették, most gazdit keres! - segíts egy megosztással!
Az utcán hagyott kutya 7 napot várt az út szélén, csak azért, mert a gazdája azt mondta neki, hogy ülj!
Orbán: Nálunk nem meghatározó a korrupció!
Budapesti hotelből tűnt el egy idős bácsi, keresi a rendőrség
Újabb olaszliszkai lincselő kap milliókat a magyar államtól! - eddig csak a sértett család nem kapott pénzt!
Kampányháború: Megtámadták Tordai Bencét a Tarlós-balhé után !
Megtelt az utca a Pikó András mellett tüntetőkkel
Milliárdokat kaphatott Hernádi Zsolt az államtól egy esztergomi hotelre, a pénzt adó szervnél dolgozó unokaöccse lett a Fidesz helyi polgármesterjelöltje
Összekapta magát a forint! - az euró egészen 331 forintig csökkent a reggeli 332 forintról!
Mindenki aludt a kigyulladt hajón, amelyen 34 ember lelte halálát!
Nekiment Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége! - a vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!
Nem azért ad 54 ezer forintos juttatást a kormány a közmunkásoknak, mert kampány van
Zuglói tragédia: Beszippanthatta a tehervonat alá a menetszél a peronon álló nőt!
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő
Káosz Budafokon: Több esetben nem volt orvos az ügyeleten
A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten!
Orbán beszállt a választási kampányba!
Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester
Karácsony a megafonos vitáról: Nem láttam a videót, de ismerem a főpolgármester stílusát!
A svájci rendőrség nyomoz egy Magyarországon köddé vált cég után!
A háború semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak!
Reagált Puzsér feljelentésére Berki Krisztián
Meghalt az a férfi, akit a saját autója gázolt el a XX. kerületben
Rosszul lett, majd meghalt az egykori parlamenti képviselő
Lombik botrány: ázsiai gyereke született a fehér párnak!
A kormány biztos kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon!
Hivatalos: Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt!
Elhalasztotta a Hankook a gyár bővítést!
Bayer nem kért bocsánatot, így hivatalosan is vádlott lett!
Tarlós pista bácsi megint fát ültet!
Kihallgatta a rendőrség az egyik józsefvárosi képviselőjelöltet
Trumpon nevet mindenki: szerinte az energiatakarékos izzók miatt tűnik narancssárgának az arca
Mutatjuk kit állított Orbán az uniós ezermilliárdok szétosztásának élére
Több százan tüntettek Pikó András mellett Józsefvárosban!
Száz óriásplakáthelyet kapott az ellenzék a fővárosban
Meghalt Konrád György
Konrád György: Aki egyszer uralomra kerül, mindenféle trükkel azon van, hogy ott maradjon
Nagy baj van Trócsányi jelölésével! - Manfred Weber szerint sok még a kérdés
Rekord büntetést vállalt be Orbán, így újra ömlik az EU-pénz Magyarországra!
Óriási bajban van az autóipar: tömegesen szűnhetnek meg a munkahelyek!
Orbán: nem lesz elég az első családvédelmi akció, még két terv van a fejemben !
Hiába várják haza - Fiatal lányt gázolt halálra a vonat Zuglóban!
Örülhet a Telekom, óriási bajban van a Digi!
Rekord összegű EU-s pénz érkezett a nyár végén!
Nem vicc! - Egy magyar tudós megvizsgálta, mekkora nyomással szar*nak a pingvinek!
A kormányhivatal vezető munkatársát rúgták ki, miután benézték a trágyaszagról szóló álhírt!
A mostani diáksztrájk nem rengeti meg az országot
Lépett az ügyészség: Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyekben!
Befalazott emberi csontokat találtak egy budapesti ház pincéjében
Electrolux leépítés: Néma csendben vették tudomásul, hogy kirúgják őket!
92 éves polgármesterjelölt is indult az önkormányzati választáson
Rogán Cecília hatalmas házat bérel Sarka Katáéktól!
Nem tudták megmenteni a közlekedési balesetben megsérült nőt!
Ezért ő a legjobb: itt van a videó Hosszú Katinka kegyetlen edzéséről
Kigyulladt egy kamion az M0-ás autóúton!
Orbán szerint Trócsányi egyetlen hibája hogy rossz helyről jött, mert hát magyar!
Tárgyalási botrány: A meggyilkolt kislány rokonait már az épületbe sem engedték be!
Drograzzia: Három megyében egyszerre csaptak le a rendőrök!
Mindkét szülő külföldi, a gyereknek viszont magyarul is el kell boldogulnia!
Elfogultságra hivatkozva visszaléptek a Czeglédy-ügy bírói, elmarad a tárgyalás!
Tarlós kiakadt: Mit orbánviktorozik maga, beteg? Tényleg? Menjen el az orvoshoz!
Tarlós Karácsony emberének: Miért ilyen paraszt, hogy belevág a mondatomba?
Zuglói fideszesek szerint Karácsony még lopni se tud magának
Orbán: A kormánnyal harcolni akaró polgármester alkalmatlan
Vizsgálat indult: Több helyen felvetődött a gyanúja, hogy a választások ajánlóívein szereplő adatokat jogosulatlanul kezelték
Szijjártó szerint csak hisztiznek a Szlovákok!
Alföldi a szabadság elleni támadást lát Pikó kampányközpontjában tartott házkutatásban!
Bayer Zsolt nem kér bocsánatot Nagy Blankától!
Pénzbüntetéssel megúszták a mentők autóit megrongáló külföldiek!
Az év egyik legjobb magyar dokumentumfilmje
A közmunkásokkal vitették ki a Fidesz szórólapjait!
Balhé a vonaton: Az Allahu akbar-t kiáltó, fenyegetőző férfit a rendőrök várták Budapesten!
Tarlós: önálló ember vagyok haver!
Sokkal többen menekülnek el szélsőséges időjárás miatt, mint a fegyveres konfliktusok elől !
Országos sztrájkba hívták a diákokat mára!
Orbán: Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt!
Orbán: Ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, másra kell mutatnom
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva