thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.23
THE POST
           
23
Budapesten bármit lehet? - illegális kampány folyik!
Ez is érdekelhet:
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában


A főváros több kerületében is azelőtt kezdték plakátolni az októberi önkormányzati választásokra, mielőtt eldördült volna a kampánypisztoly. Hiába kérdeztük őket a mikéntekről, alig akadt olyan helyhatóság, amely válaszolt volna. A szakértő szerint szabályozatlan a terület, amit könnyen ki tudnak használni az önkormányzatok.

Szépítjük és fejlesztjük a közterületeinket, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, a családbarát kerület

– olvasható hetek óta óriásplakátokon és hirdetőoszlopokon szerte a 18. kerületben. A reklámozó a kerületet 2010 óta a Fidesz–KDNP színeiben vezető polgármester, Ughy Attila. A plakátok felső részén, viszonylag nagy betűvel szerepel a polgármester neve, alul a Facebook-oldala, illetve a kerületi önkormányzat elérhetősége.

Nem a 18. az egyedüli kerület Budapesten, ahol a hivatalos, augusztus 24-i kampányrajtot meg sem várva a polgármesterek – ahogyan ők nevezik – fejlesztési tablókat, tájékoztató plakátokat tettek ki zömmel játszóterek, óvodák, orvosi rendelők mellé. Szerintük arról van szó, hogy számba vették az elmúlt öt év munkáját, és csak a törvényben is megkövetelt tájékoztatási kötelezettségüknek tesznek eleget plakátok és táblák formájában – több millió forinttal megterhelve így az általuk vezetett kerületek büdzséjét.

Van persze olyan hely is, ahol egyszerűen hirdetni kezdték már a jelöltet. Újbudán például pont Hoffmann Tamás polgármester arcával hirdetnek egy őszköszöntő fesztivált, a VI. kerületben azonban egyszerűen választási plakátok kerültek ki már augusztus 20-án Hassay Zsófia fideszes polgármestert és a Fidesz–KDNP jelöltjeit hirdetve.

A főváros huszonhárom kerületének küldtünk e-mailt, arra voltunk kíváncsiak, hogy

helyeztek-e ki (óriás)plakátokat,
mennyit költenek erre a kerület költségvetéséből,
mire a legbüszkébbek, mi került a plakátokra?

A huszonhárom városrész közül mindössze négyből, Csepelről, Zuglóból, Pesterzsébetről és Rákosmentéről kaptunk választ.

A 18. kerületből nem, noha ott a hatalomközelivé tett Mahir Cityposter Kft.-vel szerződött az önkormányzat. A hvg.hu megszerezte a szerződést, amelyet 2019. június 7-én kötött Ughy Attila polgármester a HVG plakátjait eltüntető céggel. A kft. nevében Kovács István ügyvezető írta alá a megállapodást. Eszerint 2019. június 16-tól 2019. augusztus 15-ig harminchét helyre összesen 92 plakát került, a munka hivatalos címe:

Identitáserősítő és eredménykommunikáció.

A hirdetésekért összesen 4 millió 89 ezer 400 forintot kért és kapott a nemrég még a Simicska-birodalomhoz tartozott, majd tavaly év végén Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez átkerült cég. A pénzt az önkormányzat havonta utalta, 1 millió 610 ezer forintos részletekben.

Érdekesség, hogy mind az óriásplakátokra, mind az oszlopokon elhelyezett hirdetésekre gáláns, 91 százalékos kedvezményt kapott a Mahir Citypostertől a kerület. Ez azt jelenti, hogy volt olyan plakát, amelynek átlagos listaára 42 ezer forint, a kerületnek mégis alig 4 ezret kellett fizetnie érte, darabonként. Egy másik hirdetés esetében pedig a 10 ezer 200 forintos átlagos listaár helyett mindössze 946 forintot kért a cég, szintén darabonként. A kihelyezés összesen 3 millió 220 ezer forintra jött ki, ehhez számolták még a 27 százalékos áfát, ami 869 ezer 400 forintot jelentett, így lépte át a számla végül a 4 milliót.
Kampány nincs, tájékoztatás van

Az önkormányzat választási kampánnyal nem foglalkozik

– közölte Ábel Attila, Csepel fideszes, tájékoztatásért felelős alpolgármestere. A kerületbe mégis több mint száz – ahogyan az alpolgármester nevezte – "tájékoztató táblát" tettek ki. Úgy fogalmazott, az előkészítéskor maguk is meglepődtek, „hiszen számba kellett venni az elmúlt öt év munkáját”. Hangsúlyozta azt is, hogy „ehhez képviselő-testületi döntés is volt, egy ellenszavazattal. Vagyis még az ellenzéki képviselők többsége is tudta és elfogadta, hogy tájékoztatásra van szükség.”

A képviselők 2019. június 13-án, rendkívüli ülésen tárgyalták Borbély Lénárd, Fidesz–KDNP-s polgármester előterjesztését a kerületi lakosság tájékoztatásáról, ez volt a második napirendi pont. Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a képviselők először nem is igazán értették, miről van itt szó, „Polgármester úr majd elmegy Csepelen különböző helyekre és fórumokon számol be a lakosságnak az önkormányzat által végzett munkáról?” – kérdezte az ellenzéki Takács Mónika, aki egy ideig az ellenzék közös polgármesterjelöltje is volt, amíg az MSZP vissza nem léptette. A polgármester erre úgy reagált, a lakossági tájékoztatás azt jelenti, hogy beszámolnak a végzett munkáról,

>
hiszen az emberek hajlamosak elfelejteni sok mindent, hogy például valami milyen volt, milyen lett.

A javaslatról rohamtempóban, a bizottságok véleményének kihagyásával döntöttek: 17 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták, noha a képviselőknek fogalmuk sem volt róla, hogy milyen is lesz ez a tájékoztatás, szóbeli vagy írásbeli, illetve, hogy mennyibe fog kerülni. A viharosra sikerült testületi ülés óta hirdetőtáblák kerültek és – úgy tudjuk – még kerülnek is ki a csepeli közterületekre. A táblákon csak a fideszes képviselők fényképe látható a polgármesteré mellett. Vagyis az ellenzéki képviselők, akik 2014-ben egyéni mandátumot nyertek (4 ilyen is van), még akkor sem szerepelhetnek ezeken a táblákon, ha történetesen megszavazták az előterjesztést.

Hasonló információs táblák a 8. kerületben is kikerültek, az Info Pont névre keresztelt fémtáblákkal láthatóan a jövőre is gondolt a Fidesz–KDNP által vezetett önkormányzat, hiszen hirdetési helyek vásárlása helyett egyszerűen ácsolt magának párat – összesen 34-et. A cél az önkormányzat vívmányainak bemutatása – más kérdés, hogy ellenzékiek szinte azonnal meghekkelték a táblákat.

Az Átlátszó közadatigényléséből tudható, hogy a júliusban felszerelt táblák kihelyezése (anyagköltséggel és munkadíjjal) bruttó 414 390 forintjába került az önkormányzatnak. Vagyis összesen 14 millió forintos kiadásról van szó, amelyhez plakátonként 50 ezer forintos egyszeri tervezési díj, darabonként pedig bruttó 2413 forint nyomtatási költség járul majd, ha pedig megrongálják a tábla két oldalán levő plexilapokat, azokat bruttó 7112 forintért cseréli az önkormányzat.
A hagyományostól eltérő kommunikáció

Az ellenzéki vezetésű Zuglóban sem felejtenek el beszámolni a fejlesztésekről, ott óriásplakát nincs, az önkormányzati honlapot és a Facebook-oldalt használják erre a célra. Úgy tudjuk, 2019-ben eddig összesen 37 ezer 718 forintot költöttek a közösségi oldalon hirdetésre, a grafikai költés havi átlagos költsége 300-400 ezer körül mozog,

de ennek az égvilágon semmi köze a kampányhoz

– írták.

Hasonló válasz érkezett Pesterzsébetről is: „Önkormányzatunk sem óriásplakátot, sem más választási hirdetményt nem helyezett ki eddig, és nem is tervezi a jövőben sem” – válaszolta Gasztonyi Ildikó, a helyhatóság szervezési osztályvezető-helyettese, aki közölte azt is, hogy plakáthelyeket viszont biztosítanak a kampány idejére. „183 darab ideiglenes plakáthelyet (szavazókörönként 3 darabot) biztosítunk a jelölő szervezetek, jelöltek részére a kerületben, melyeket a közterületeken oszlopok és fák köré helyezünk el” – írta. A táblák az önkormányzat tulajdonában vannak, ezek kihelyezési, begyűjtési és tisztítási becsült költsége 950 ezer forint plusz áfa. Ez azonban nem Pesterzsébet saját ötlete, hasonló táblák – ahogy korábban is – Budapest-szerte tűntek fel a kampánystartot megelőző héten.

A 17. kerületet 13 éve vezető Riz Levente néhány napja jelezte, hogy betegsége miatt nem indul újra az őszi választáson – Rákosmente önkormányzata ezek után úgy döntött: nem lesz önkormányzati óriásplakát. Ezzel kapcsolatban a kerülettől azt a rövid és velős választ kaptuk, hogy

mivel az önkormányzat nem vesz részt semmilyen választáson, így értelemszerűen kampánytevékenységet sem folytat.

Keretek nélkül

Szabályozatlan a terület, sok a fehér folt – ezzel magyarázta a hvg.hu-nak a Political Capital választási szakértője, László Róbert azt, hogyan lehet már jóval a hivatalos kampányidőszak előtt plakátakciókba fogni. Azt mondta, a választási eljárási törvény vonatkozó passzusait csak az ötvennapos kampányidőszakra lehet vonatkoztatni, ami azon kívül esik, arról egy szót sem szól a jogszabály.

A plakáttörvényt 2017-ben módosították, eredetleg azzal a céllal, hogy a Jobbik plakátjait eltüntessék a választók szeme elől, ez azonban kétharmad híján meghiúsult, a kormánypárti képviselők csak annyit tudtak elérni, hogy kampányidőszakon kívül kizárólag listaáron lehessen hirdetni (úgy látszik, a 18. kerület kivétel). A parlament tavaly a választási eljárási törvényt is módosította, a vadplakátolást akarták ezzel betiltani, de a plakátok tartalmára vonatkozóan alig van valami fogódzó a törvényben, amely kimondja, hogy

kampányeszköznek minősül minden olyan eszköz, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére.

László Róbert szerint nem véletlen, hogy nincs egyértelmű iránymutatás, „a kormány, az önkormányzatok így lényegében kampányidőszakon kívül úgy és annyit kampányolnak, ahogy és amennyit akarnak, csak a pénz szab határt, pontosabban az sem”.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Hírhez tartozó kép:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Egy román súlyemelőjének pozitív lett a doppingtesztje
Karácsony az M1-es interjú után hajléktalanszállókat nézett meg
Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét
Szijjártó: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben
Az egész országban el kell zárni a baromfikat
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
A kormány lakáspolitikája hivatalosan is megbukott
Egy szomáliai férfi erő*sz*akolhatott meg egy egyetemistát Budapesten
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Újabb migráns alagutat találtak a déli határon
Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
A Coca-Cola nem mond le az egyszer használatos műanyagpalackról
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Kemény szavakkal vágott vissza a fitneszguru az őt kritizálóknak
Megszólalt a gyöngyöspatai asszony, aki 25 milliót kapart egy sorsjegyen
A földön alszik, nincs se ágya, se matraca - Meglátogatta örökbefogadott kislányát Rebeka
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Hamis koncertjegyek lepték el Budapestet
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva