thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.22
THE POST
           
22
Megnyílt a közpénzcsap: plakátkampányokra megy el az adófizetők pénze!
Ez is érdekelhet:
Megbüntettek egy idősek otthonát, mert több bácsika és nénike is drogozott!
Ész nélkül pusztítják az őshonos erdőket Romániában
Eladta ikreit az anyuka, majd a pénzből okostelefont vásárolt magának
Új szereplő bukkant fel az állami presztízsköltések piacán: az Antenna Hungária Zrt. 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződést nyert el a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivataltól (NKH). Jóllehet a cég tevékenységi körei között rendezvényszervezésre utaló tevékenység nem szerepelt a megbízás elnyerése idején, mégis az ő kezükbe adták 1100 költségvetési szerv rendezvényeit a cateringtől a szállás biztosításán át a médiavásárlásig.

Az Antenna Hungária állami tulajdonú távközlési cég, 38 milliárd forintos tavalyi árbevételével a szektor meghatározó szereplője, egyedüliként nyújt országos földfelszíni televízió- és rádióműsor szétosztási, valamint műsorszórási szolgáltatást. A nagyközönség előtt az előfizetési díj nélküli MinDig TV miatt ismert, de ők sugároznak több analóg rádiót is: a Dankó Rádió adásán kívül a 100MHz-es URH sávban a Kossuth, a Petőfi és a Bartók URH-adásait, valamint a Retro Rádió műsorát terjesztik földfelszíni műsorszórással. A műsorokat nem ők készítik, a kreatív folyamatban nem vesznek részt, éppen úgy, ahogyan a posta sem illetékes az általa kézbesített levelek megírásában. Az Antenna Hungária a műsorszórás technikai feltételeit biztosítja: adótornyokat üzemeltet, a műholdas műsorszórást- és kiosztást menedzseli, élő adásokat közvetít, rögzít.

Hogy lássuk, milyen tapasztalatokkal bír rendezvényszervezési területen a műsorszóró cég, megnéztük, hogy 2014-es visszaállamosítása óta szegmensenként mennyi közbeszerzést nyertek el a 30 milliárdos keretszerződés előtt.

Az Antenna Hungária ezek szerint nem teljesen előzmények nélkül csöppent a bizniszbe, de eddig mindössze két, nem a főtevékenységébe passzoló megbízása volt. Ezekkel konzorciumi tagként összesen 2 milliárd 57 millió forintnyi rendezvényszervezési munkát szerzett meg, mindkettőt az állami rendezvények fő elosztójától, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től:

2017 júniusában egy 12 hónapra szóló, 960 millió forint keretösszegű megbízást kaptak állami rendezvények előkészítésére, szervezésére. A feladatot a többek között Rogán Antal helikopterezésénél is megemlített Valtonnal, a GEM Kft.-vel és az Event Stuff Kft.-vel közösen nyerték el. Utóbbi egyik tulajdonosa az a Varga Lajos, aki a Valtonban többségi részt birtokol.
Egy évvel később ugyanezt a megbízást már 1,1 milliárd forintért vállalta el ugyanez a kör, a GEM Kft. kihagyásával.

Mindkét eljárásban közös momentum volt, hogy az Antenna-Valton csoportosuláson kívül más versenyző nem adott be ajánlatot és hogy a megbízások elnyerése idején az Antenna Hungária Zrt. tevékenységi körei között nem szerepelt rendezvényszervezésre utaló terület. Hogy hogyan lehet elnyerni nagy értékű közbeszerzést megfelelő tapasztalat nélkül? Szerencsés pályázati feltételekkel.

A 2017-es és 2018-as közbeszerzési dokumentációi szerint a kiíró Hungarofest a megelőző üzleti évre vonatkozóan 650 millió forint értékben várt el rendezvényszervezésből származó bevételt, illetve nagyobb volumenű, legalább 50 ezer fős rendezvényre vonatkozó referenciát és rendezvénysorozat lebonyolítását igazoló dokumentumokat — azzal a kitétellel, hogy a megfelelő referenciát a pályázók együttesen is érvényesíthetik. Vagyis gyakorlatilag bárki pályázhatott a munkára, aki be tudott vonni megfe

lelő konzorciumi partnereket. Jelen esetben a kérdés inkább az, hogy a partnereknek miért volt szükségük az Antenna Hungária közreműködésére, hiszen a Valton és az Event Stuff párosa az állami műsorszóró nélkül is tökéletesen megfelelt volna a feltételeknek, megbirkózott volna a feladattal. A mostani, 30 milliárdos keretszerződéshez persze kétségtelenül jól jött az így szerzett referencia.

Ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy az Antenna Hungária ilyen szerény rendezvényszervezési előélettel egyáltalán ajánlatot adhatott. Az NKH a 30 milliárdos keretszerződésnél mintha körzővel-vonalzóval szabta volna meg a pályázati minimumkövetelményeket. Csak olyan vállalkozások adhattak be ajánlatot, amelyek korábban szerveztek állami ünnepséget, sporteseményt, továbbá fel tudtak mutatni keretszerződést és ahhoz kapcsolódóan nagy értékű médiaköltéseket, állami rendezvényszervezési tapasztalattal rendelkező szakembereket. Ez jelentősen leszűkíti a kört, hiszen a nagy állami ünnepségeket két éve már az Antenna Hungária szervezi, és az egyik legnagyobb beszállítója volt a 2017-es vizes vébének. A kormányzati kommunikációs feladatok ellátását pedig 2016 óta a NKH három üzletember ügynökségei között osztotta szét. Csakhogy a három üzletemberből kettővel, Csetényi Csabával és Kuna Tiborral tavaly nyáron szerződést bontott az NKH, az állami kommunikáció monopolizálódott, az egyetlen érdekelt haszonélvező pedig Balásy Gyula lett.

Ezek után nem meglepő, hogy az Antenna Hungária alvállalkozója két olyan Balásy-cég, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. lettek, amelyek a G7 számításai szerint tavaly júniustól idén április végéig több mint 58 milliárd forint értékben kaptak megbízásokat a NKH-tól. Szintén alvállalkozó egy másik, kevéssé ismert Balásy-cég, a Moonlight Event Kft., amely az MVM Magyar Villamosművek Zrt.-n keresztül jutott közpénzes megbízásokhoz. A biztonságért felelős alvállalkozó pedig az a Valton-Sec Kft. lett, amelyet a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként szoktak emlegetni.

A Rogán Antal minisztériuma alatt működő NKH-s megbízás nemcsak a hatalmas, 30 milliárdos összeg (a kormány éppen ennyit szán a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház teljes felújítására) és a furcsa kiírás miatt szokatlan, hanem a pénzköltés technikájának változtatását is jelenti. A rendezvényszervezési feladatokat eddig két csatornán intézték, a legnagyobb állami ünnepségeket a már említett Hungarofest alvállalkozók segítségével rendezte, a kisebbeket, például a Miniszterelnökség vagy a Hungarocontroll Zrt. eseményeit pedig a tízmilliárdos alapösszegű kommunikációs keretszerződés részeként az utóbbi egy évben Balásy Gyula ügynökségei.

Az NKH a rendezvényszervezési feladatokat csendben leválasztotta és külön megbízásként pályáztatta meg. A pénzköltés üteme tehát felgyorsul:

Van egy jelenleg is hatályos, 90 milliárdos keretszerződés, amelyből őrült ütemben költenek. A keretben körülbelül még 15 milliárd forint van. A feladatokat Balásy Gyula ügynökségei végzik el.
Egy hónapja él a 30 milliárdos keretmegállapodás, amelyből csak az állami rendezvények szervezési költségeit fizetik, itt Balásy alvállalkozóként jut adóforintokhoz.

Kérdéseinkkel megkerestük az Antenna Hungária Zrt.-t, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
1.6 milliós bírságot kapott a román horror karaván sofőrje!
Hírhez tartozó kép:
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
1.6 milliós bírságot kapott a román horror karaván sofőrje!
Megbüntettek egy idősek otthonát, mert több bácsika és nénike is drogozott!
Ész nélkül pusztítják az őshonos erdőket Romániában
Eladta ikreit az anyuka, majd a pénzből okostelefont vásárolt magának
Németh: politikai okokból nem engedtek el gyerekeket egy drogprevenciós rendezvényre
Kevesebb, mint 3 perc alatt futott fel 22 emeletnyit egy budapesti tűzoltó
Rommá törött a 200 ezres tv az eMAG háztól-házig garanciában
Vörös riasztást adott ki a Pentagon az iPhone-osoknak
Össze csapott a 15. kerületi polgármester a tankerülettel a diákok miatt!
Meghalt egy kislány, mert utánozta a népszerű youtubert!
54 gyereket szállítottak a gyermekklinikára szalmonellagyanúval
Kifütyülték az orvosok a mellébeszélő államtitkárokat
Irán nagyon nem örül az amerikai katonai befolyásnak a Perzsa-öbölben
Juncker: nem nyitható újra a Brexit-megállapodás
Óriási földrengés volt Albániában!
Hatszáz gyerek imádkozott a Parlamentben az ország vezetőiért
Olasz kormánypárt: Orbán Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni
Fának lökték Mohácsnál a négygyerekes édesanyát - az anya meghalt!
Hamarabb érkezik az októberi nyugdíj
300 légi járatot töröltek a Japánban tomboló viharok miatt!
Belevillantanak a szemedbe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz
Levizsgáztatják az állami média 10 ezer dolgozóját a pártelnök ideológiájából Kínában
Hatszáz gyermek imádkozott a nemzetért, vezetőiért, a kereszténységért az Országházban!
Közel 30 ezer gyerek nem járhat iskolába mostantól, mert nem oltották be őket a szüleik
Kampány fogás: minden idős 6000 forintot kap a IX. kerületben
A vadászok miatt csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben
MNB botrány: Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal
Kiderült, mi okozhatta 330 gyerek rosszullétét a Hit Gyülekezete által fenntartott hajdúsámsoni iskolában
Beer Miklós szegényeket segítő alapítványt hoz létre
Fidesz kampány Újbudán: kilónként 30 forintért osztogatták a krumplit a XI. kerületben.!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly
Eltűnt a béremelés az állami cégeknél
Huszonöt éve imádjuk a Jóbarátokat
Orbán viccelődik: vitáim voltak az olasz miniszterelnökkel, mert ő Juventus-szurkoló
Orbán büszke: Magyarok vagyunk, meg van a magunkhoz való eszünk, dörzsöltek vagyunk!
Orbán: Magyarországon nincs éhező gyerek
Radikális javaslat: brutálisan megdrágítanák a benzin és a dízel árát
Tisztelet és a megbecsülés: Hatezer forintot kapnak a nyugdíjasok
Tarlós bevetette a kampány bombát: Scarlett Johanssonnal találkozott!
Epstein vádlója szerint egy orgián le kellett feküdnie II. Erzsébet fiával
Bevonták a forgalmit, ezért kicserélte a rendszámot, majd részegen egy ház sarkának vezette az autót
Ingyenpénz a panelosoknak: 350 ezer forint járhat lakásonként
Megszólalt a 11 éves jászapáti kisfiú, aki combon szúrta a szomszédját - sajnálja
Meggondolatlan előzés miatt kellett meghalnia a négygyermekes édesanyának az 57-es főúton
Hatalmas ciklon söpri el a napsütéses időt, szakadni fog az eső
Rendkívüli tüntetés volt Budapesten a klímaváltozás ellen!
Komoly műszaki gond van több vasútvonalon
A legszelídebb motorosok szállják ma meg Pestet!
Vasárnap bárki ingyen beutazhatja az országot
A Budaörsi út elesett egy négyes karambol miatt!
Durván megbírságoltak egy vendéget mert megírta, hogy kukacos pizzát kapott
Újabb területhez jut a magyar piacon a cseh kormányfőhöz köthető cég
Váratlan fordulat: gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondoltuk
Katonákat küld Szaúd-Arábiába az USA
Újabb mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró
Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil
Orbán magabiztos: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt!
Elkezdte a több ezres leépítést a BMW!
Óriásit lép a Google: 600 milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra!
6,5 milliárd forintból épül feldolgozó üzem Kisvárdán
Szétverték a frissen lerakott botlatóköveket Hajdúszoboszlón!
Káosz: Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében
Tarthatatlan a munkaerőhiány: tárgyalást kezdtek a kormánnyal a vasutas szakszervezetek
Megkezdődött az 51-es körzet lerohanása! - videót tettek közzé!
Leszakadt felsővezeték miatt zárták le teljesen az M1-autópályát!
L.L. Junior élő videóban tisztázta a pletykákat!
Elkezdődött: emelik az üzemanyagárakat Németországban, a klímaváltozás miatt beindult a nagy terv
Összerugdosta magatehetetlen betegét a borsodi kórház betegszállítója
Önnek is joga van tudni, miből készül a trüffel!
Az ellenzéki polgármesterek betelepítenék a bevándorlókat! - és egyébként alkalmatlanok is!
A fegyelmi bizottság beidézte a nőgyalázó edzőt
Egy igazi kereszténydemokrata tesz a közösségéért, például családot alapít, gyermeket nevel!
MÁV: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők
Sztrájkot hirdettek a közszolgák
Rekord: eddig egymillió magyar próbált szerencsét külföldön
Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt
Rendőrségi nyomozás indult a Farkas Flórián barátjának olcsón eladott szolnoki lakás ügyében
A fél világ bedőlt egy görög tudósnak!
Földön fekvő kerekesszékest rugdosott a borsodi kórház dolgozója
Az ellenzék alkalmatlan, az ellenzék alkalmatlan és az ellenzék alkalmatlan!
A Romániai Szövetség elnöke szerint nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni!
Magyarország kapj*a be - egyszerű üzenet a Románoktól!
MÁV dokumentum: rablóvonatokon vitték ki az értékeket a románok
Hivatalos: Jobban élnek a románok, mint a magyarok!
Köztévé híradó: a Fradi bravúros 11-11-et játszott az Espanol ellen!
A józsefvárosi plébános gőzerővel kampányol a Fidesz mellett!
Áder: Magyarország felelőssége kisebb a bolygóért
Hirtelen Rómába utazik Orbán Viktor
Segíts egy megosztással: hirtelen eltűnt 34 éves nőt keres a rendőrség!
Váratlan: Berki ma a jogi képviselőjével ment a tévébe
Hősként éltetnek Európában két magyar mentőst!
Több milliárd madár tűnt el Észak-Amerikában!
Semjén: a magyar növekedés mindig a német fölött lesz
Trump tejhatalma: pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
A MÁV elismerte, hogy jogosak a kritikák
Nevet vált a Telenor! - a magyar állam megszerezte a szolgáltató egy részét!
Több mint 1000 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás
Egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg
Hiába a büntetések, a horrorkaravánok továbbra egyre többen vannak!
Újabb százmilliós támogatások érkeztek a vád alá helyezett Simonkához közeli alapítványhoz!
Továbbra is csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást
Íme az új angol szóhasználat a gendersemleges emberekre
Nyíltan kampányol a fideszes polgármester mellett a helyi plébános
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Túlzás: a BL-meccsek szünetében is Berki Krisztiánt nyomja a közmédia
Matolcsy: annyit adott a jegybank az országnak, mint az Európai Unió
Orbán a titkosszolgálati módszerekről: az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy nem dolgozunk
Kegytárgyakat és a festményeket, is ellopott egy pap!
Nem szükséges vizsgálni hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között
Gulyás Gergely azt mondta, ha Karácsony lesz a főpolgármester, Budapest nem kap fejlesztési pénzt, a Választási Bizottság szerint ez nem gond
Üzleti titok, hogy mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben
Egyiptomi átverés: rémálom, amit a magyar társaságnak el kellett viselnie
A Hableány áldozatainak rokonai összefogtak a Viking ellen!
Kövér szerint a plébánosokon múlik, hogy a hívek kire szavaznak
Nem vállalnak gyereket a tinédzserek, ha a kormány nem veszi komolyan a klímaváltozást
Saját magát videózta M. Richárd a halálos balesetkor
Okos tévén keresztül figyelnek meg az otthonodban!
Jóbarátok: A divatcéget megihlette a gyönyörű Rachel Green, vagyis Jennifer Aniston
Orbán: titkosszolgálatra van szüksége a magyar államnak
A polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár
Nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje
Milliárdokkal drágult a tatabányai sportcsarnok
Nem engedték be az IKEA éttermébe a vakvezető kutyájával érkező vendéget
Hivatalos: Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek
Fideszesnek hitt kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt
Ami Mészárosnak a Balaton, az Sesztáknak a Rétközi-tó
Menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban a politikai helyzetre hivatkozva
Azerbajdzsáni külügyminiszterrel ölelkezett Szijjártó - kitüntetést is kapott!
Kamuszagú, hogy bombát találtak a Fertő tóban - pár hete még Orbán Ráhelék nézelődtek ott!
TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől
Meghalt a XVII. kerületi polgármester
Botrány: Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva