thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.28
THE POST
           
28
Megnyílt a közpénzcsap: plakátkampányokra megy el az adófizetők pénze!
Ezt olvassák mások:
Új szereplő bukkant fel az állami presztízsköltések piacán: az Antenna Hungária Zrt. 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződést nyert el a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivataltól (NKH). Jóllehet a cég tevékenységi körei között rendezvényszervezésre utaló tevékenység nem szerepelt a megbízás elnyerése idején, mégis az ő kezükbe adták 1100 költségvetési szerv rendezvényeit a cateringtől a szállás biztosításán át a médiavásárlásig.

Az Antenna Hungária állami tulajdonú távközlési cég, 38 milliárd forintos tavalyi árbevételével a szektor meghatározó szereplője, egyedüliként nyújt országos földfelszíni televízió- és rádióműsor szétosztási, valamint műsorszórási szolgáltatást. A nagyközönség előtt az előfizetési díj nélküli MinDig TV miatt ismert, de ők sugároznak több analóg rádiót is: a Dankó Rádió adásán kívül a 100MHz-es URH sávban a Kossuth, a Petőfi és a Bartók URH-adásait, valamint a Retro Rádió műsorát terjesztik földfelszíni műsorszórással. A műsorokat nem ők készítik, a kreatív folyamatban nem vesznek részt, éppen úgy, ahogyan a posta sem illetékes az általa kézbesített levelek megírásában. Az Antenna Hungária a műsorszórás technikai feltételeit biztosítja: adótornyokat üzemeltet, a műholdas műsorszórást- és kiosztást menedzseli, élő adásokat közvetít, rögzít.

Hogy lássuk, milyen tapasztalatokkal bír rendezvényszervezési területen a műsorszóró cég, megnéztük, hogy 2014-es visszaállamosítása óta szegmensenként mennyi közbeszerzést nyertek el a 30 milliárdos keretszerződés előtt.

Az Antenna Hungária ezek szerint nem teljesen előzmények nélkül csöppent a bizniszbe, de eddig mindössze két, nem a főtevékenységébe passzoló megbízása volt. Ezekkel konzorciumi tagként összesen 2 milliárd 57 millió forintnyi rendezvényszervezési munkát szerzett meg, mindkettőt az állami rendezvények fő elosztójától, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től:

2017 júniusában egy 12 hónapra szóló, 960 millió forint keretösszegű megbízást kaptak állami rendezvények előkészítésére, szervezésére. A feladatot a többek között Rogán Antal helikopterezésénél is megemlített Valtonnal, a GEM Kft.-vel és az Event Stuff Kft.-vel közösen nyerték el. Utóbbi egyik tulajdonosa az a Varga Lajos, aki a Valtonban többségi részt birtokol.
Egy évvel később ugyanezt a megbízást már 1,1 milliárd forintért vállalta el ugyanez a kör, a GEM Kft. kihagyásával.

Mindkét eljárásban közös momentum volt, hogy az Antenna-Valton csoportosuláson kívül más versenyző nem adott be ajánlatot és hogy a megbízások elnyerése idején az Antenna Hungária Zrt. tevékenységi körei között nem szerepelt rendezvényszervezésre utaló terület. Hogy hogyan lehet elnyerni nagy értékű közbeszerzést megfelelő tapasztalat nélkül? Szerencsés pályázati feltételekkel.

A 2017-es és 2018-as közbeszerzési dokumentációi szerint a kiíró Hungarofest a megelőző üzleti évre vonatkozóan 650 millió forint értékben várt el rendezvényszervezésből származó bevételt, illetve nagyobb volumenű, legalább 50 ezer fős rendezvényre vonatkozó referenciát és rendezvénysorozat lebonyolítását igazoló dokumentumokat — azzal a kitétellel, hogy a megfelelő referenciát a pályázók együttesen is érvényesíthetik. Vagyis gyakorlatilag bárki pályázhatott a munkára, aki be tudott vonni megfe

lelő konzorciumi partnereket. Jelen esetben a kérdés inkább az, hogy a partnereknek miért volt szükségük az Antenna Hungária közreműködésére, hiszen a Valton és az Event Stuff párosa az állami műsorszóró nélkül is tökéletesen megfelelt volna a feltételeknek, megbirkózott volna a feladattal. A mostani, 30 milliárdos keretszerződéshez persze kétségtelenül jól jött az így szerzett referencia.

Ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy az Antenna Hungária ilyen szerény rendezvényszervezési előélettel egyáltalán ajánlatot adhatott. Az NKH a 30 milliárdos keretszerződésnél mintha körzővel-vonalzóval szabta volna meg a pályázati minimumkövetelményeket. Csak olyan vállalkozások adhattak be ajánlatot, amelyek korábban szerveztek állami ünnepséget, sporteseményt, továbbá fel tudtak mutatni keretszerződést és ahhoz kapcsolódóan nagy értékű médiaköltéseket, állami rendezvényszervezési tapasztalattal rendelkező szakembereket. Ez jelentősen leszűkíti a kört, hiszen a nagy állami ünnepségeket két éve már az Antenna Hungária szervezi, és az egyik legnagyobb beszállítója volt a 2017-es vizes vébének. A kormányzati kommunikációs feladatok ellátását pedig 2016 óta a NKH három üzletember ügynökségei között osztotta szét. Csakhogy a három üzletemberből kettővel, Csetényi Csabával és Kuna Tiborral tavaly nyáron szerződést bontott az NKH, az állami kommunikáció monopolizálódott, az egyetlen érdekelt haszonélvező pedig Balásy Gyula lett.

Ezek után nem meglepő, hogy az Antenna Hungária alvállalkozója két olyan Balásy-cég, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. lettek, amelyek a G7 számításai szerint tavaly júniustól idén április végéig több mint 58 milliárd forint értékben kaptak megbízásokat a NKH-tól. Szintén alvállalkozó egy másik, kevéssé ismert Balásy-cég, a Moonlight Event Kft., amely az MVM Magyar Villamosművek Zrt.-n keresztül jutott közpénzes megbízásokhoz. A biztonságért felelős alvállalkozó pedig az a Valton-Sec Kft. lett, amelyet a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként szoktak emlegetni.

A Rogán Antal minisztériuma alatt működő NKH-s megbízás nemcsak a hatalmas, 30 milliárdos összeg (a kormány éppen ennyit szán a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház teljes felújítására) és a furcsa kiírás miatt szokatlan, hanem a pénzköltés technikájának változtatását is jelenti. A rendezvényszervezési feladatokat eddig két csatornán intézték, a legnagyobb állami ünnepségeket a már említett Hungarofest alvállalkozók segítségével rendezte, a kisebbeket, például a Miniszterelnökség vagy a Hungarocontroll Zrt. eseményeit pedig a tízmilliárdos alapösszegű kommunikációs keretszerződés részeként az utóbbi egy évben Balásy Gyula ügynökségei.

Az NKH a rendezvényszervezési feladatokat csendben leválasztotta és külön megbízásként pályáztatta meg. A pénzköltés üteme tehát felgyorsul:

Van egy jelenleg is hatályos, 90 milliárdos keretszerződés, amelyből őrült ütemben költenek. A keretben körülbelül még 15 milliárd forint van. A feladatokat Balásy Gyula ügynökségei végzik el.
Egy hónapja él a 30 milliárdos keretmegállapodás, amelyből csak az állami rendezvények szervezési költségeit fizetik, itt Balásy alvállalkozóként jut adóforintokhoz.

Kérdéseinkkel megkerestük az Antenna Hungária Zrt.-t, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Nem csak a buta emberek osztják meg a hülyeséget!
Ha az Amazonas Föld tüdeje, akkor éppen most kap rákot!
Németh: Az emberek lassan elveszítik józan ítélőképességüket!
Nincs még vége: nyomozást indítanak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében!
Az Amazonas lángol, de mi űrszondát küldünk az űrben száguldó autó után!
Óvadékkal sem szabadulhat a zuglói gyilkos!
Huszadszorra is megpróbálkoznak az ügynökakták nyilvánossá tételével! - sikertelenül!
Segíts egy megosztással az állatmenhelynek! - az utolsó autójuk is tönkrement!
Kétszájú halat fogott egy nő!
Lévai Anikó 4 tonna ajándékot vitt az erdélyi és csángó szegényeknek
Alapesetben karantén idejére nem jár díjazás a dolgozóknak
Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
Orbán: Bár a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás továbbra is a migráció
Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban
Ferenc pápa megbetegedett, egy nappal azután, hogy hívők arcát csókolgatta a vatikáni Szent Péter téren
Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába
Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László több százmillió foritnyi közpénzből építene balatoni panziót
Beszédet mondott az anti-Greta Thunberg
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Kövér: Vége lehet az EU-nak
Most jött haza Olaszországból? Ha nincs láza, ne próbálkozzon a magyar egészségügyben
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Ausztráliában leesett a hó, pedig nyár van
Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról
Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
250 milliós osztalékot fialt Mészáros vejének cége
Trócsányi szerint kifulladt a Magyarország elleni uniós eljárás
A magyar háziorvosok tudják mit kell csinálni koronavírus esetén
Ötvenmilliárdnál is többe fájhat Semjén álma
Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Egyedi döntésekre hivatkozva oszt több százmilliós támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Ízléstelen videót készítettek a rendőrök a kerítés mellett gyalogló menekültekről
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
Kenyérsütővel próbáltak befűteni, meghalt az ötéves gyerek
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum