thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.16
THE POST
           
16
Még mindig gyerekekkel foglalkozik a papi rendből kizárt egykori plébános!
Ez is érdekelhet:
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
A magyar katolikus egyház gyerekmolesztálási ügyei közül messze a legjobban feldolgozott A. története. 2016-ban az Index közölt róla hivatalos iratokat felhasználó, hosszú cikket, majd a 444 írta meg részletesen a folytatást idén júniusban. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye - sorozatos és állhatatos erőfeszítéseink ellenére - egyik esetben sem válaszolt érdemben a felmerülő kérdésekre, nem ismerhettük meg az álláspontjukat, az elöljárók és az érintettek hallgatásba burkolóztak.

A Válasz Online-hoz viszont eljutottak az egyházi vizsgálatok dokumentumai és „egyházi szereplők” is nyilatkoztak nekik, igaz, név nélkül.
Végre szó esik az áldozat hibáiról, előnytelen tulajdonságairól

A cikk egyik fő témája az áldozat jelleme: a Válasz Online

megjegyzéseket tesz a médiát „körbeturnézó” férfira,
sejteti, hogy a kártérítési pénz is motiválta, amikor panaszt tett a molesztálása miatt,
felemlegeti, hogy helyesírási hibákat vétett a molesztálásáról szóló levélben,
illetve hogy a kamasz fiú és a nemi szervét tapogató pap évekig „jó viszonyt ápolnak, összejárnak, így fordulhat elő később, hogy Brúnó átöleli és a nyakát csókolja”.
Több más negatív minősítést is idéz a cikk, miket mondott A-ról az iskolaigazgató, a plébános, az érseki helynök.

Ezekre vagy esetleges cáfolatukra azért nem térek ki bővebben, mert meggyőződésem szerint nem tartozik az ügy lényegéhez, hogy a Válasz újságírója vagy a tétlenséggel, mulasztásokkal vádolt egyházi személyek mit gondolnak az áldozat jelleméről.

Az Index és a 444 cikkei, illetve A. nekünk adott nyilatkozatai nem véletlenül nem erre, ahogy nem is a zaklatásra magára vagy éppen a zaklató papra koncentráltak. Hanem arra, ami a legfontosabb közügy ebben a történetben: az egyház problémakezelésére. Ez azért fontos, mert ha jól működik az eljárásrend, az segíthet igazságot szolgáltatni minden félnek, vádlónak és vádlottnak, miközben bátorítja az áldozatokat és megrettenti az elkövetőket. A Vatikán szakértője rávilágított arra is, hogy az egyházi eljárásokat azért fontos cikkekben feldolgozni, mert „valamennyi országban csak azután történtek komoly válaszlépések, miután médiahadjárat indult egy-egy bántalmazási eset eltussolása miatt.”

A kétezres évek közepe (A. emlékei szerint 2003-ban járt először az érsekségen, az iskolaigazgató most ismertetett visszaemlékezése szerint 2004-ben vagy 2005-ben, míg a Válasz egyházi forrásai szerint 2006-ban) és 2016 között a fiatalember több körben próbálta elérni, hogy Erdő Péter bíboros vagy a Szentszék nagykövete érdemben kivizsgálja az ügyét. Legalább 10 évnek kellett eltelnie, mire az érintett papot eltiltották minden egyházi tevékenységtől.

A Válasz Online cikkéből megtudjuk, hogy egyes egyházi szereplők egyes részletekre máshogy emlékeznek, mint az áldozat. De a Válasz Online azt is hozzáteszi, hogy ha „a kétezres években hisznek neki, valóban sokkal korábban ki lehetett volna tenni Brúnó atyát az egyházból – megelőzve ezzel további eseteket”. A feltárás évtizedes késlekedését azonban a lap szerint nem lehet csak az egyház nyakába varrni, mert az áldozat is igyekezhetett volna jobban, illetve mások is tehettek volna feljelentést a pap ellen.
Dorgálás, kizárás

A fentieken túl számos fontos új információ is kiderül az eljárásról, ezek röviden, pontokban a következők.

Süllei László érseki helynök, vagyis Erdő Péter helyettese világszerte is párját ritkító módon feljelentette az áldozatot, akit az irányítása alatt álló egyházmegye papja molesztált. A vád zaklatás,

A. ugyanis több emailben és smsben azt írta Sülleinek, hogy ha folytatódik „a hallgatás, az eltussolás”, akkor többekkel együtt, akár nyilvános szertartáson is felteszi a kérdéseit nekik.
A cikk külön nem tér ki rá, de egy illusztrációként csatolt levélből kiderül, amit eddig senki nem volt hajlandó megerősíteni, se a sajtónak, se a számos körben érdeklődő áldozatnak: Erdő Péter bíboros tud az ügyről és személyesen is részt vett a kezelésében.
Eddig nem hozták nyilvánosságra, de az A. bejelentése (és egy másik egykori áldozat vallomása) után indult vatikáni vizsgálat első körben meghagyta az egyház szolgálatában a Válasz cikkében Brúnóként emlegetett, molesztáló papot:

„A római válasz végül dorgálást javasol és a kiskorúakkal való kapcsolat kerülését – a dorgálást Brúnó november közepén át is veszi.”

2016 nyarára elkészült jelentésében Süllei három esetben bizonyítottnak, A. esetében igen valószínűnek látta „az erotikusnak tűnő, ha nem is kimondottan szexuális zaklatást”. A Hittani Kongregáció úgy reagált: túlzó lenne a papot világi állapotba helyezni, de a főpásztor szabjon ki szigorú, nem végleges büntetést. Erdő Péter ennek értelmében tíz évre eltiltotta Brúnót a papi szolgálattól.
Az Index 2016 őszi cikkének hatására egy plébános jelezte az érseki palotának: több gyerek is beszámolt róla, hogy Brúnó őket is így simogatta, csókolgatta. A papot ezután eltiltották a nem papi feladataitól is, nem szervezhet táborokat például.
Süllei a rendőrségen is bejelentést tett Brúnóról, mert ezek az esetek a világi jog szerint sem évültek el. De mivel tanúskodni nem akartak az áldozatok vagy szüleik, a nyomozást rövidesen lezárták. Ferenc pápa viszont végül kiszabta rá a legsúlyosabb büntetést, kizárta a papi rendből.
Több áldozat jelentkezett az egyháznál, mint amennyiről eddig tudni lehetett. Az Index cikkében A. és egy másik, vele egykorú áldozat szólalt meg, illetve a 444-nek A. mesélt róla, hogy két másik molesztált fiatal is felkereste. De az egyházmegye ezek szerint A. mellett még három „bizonyított” esetről tudott 2016-ra, és ezután jött még a plébános „több gyerek” panaszával, majd négy újabb szülő.
Szintén új információ, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és az ügyet először kezelő Udvardy György vezette Pécsi Egyházmegye már a Ferenc pápa által előírt határidő előtt megalapította azokat a bizottságokat, amelyek a molesztálásokról szóló bejelentéseket kezelik.
Végül pedig, a Válasz információi szerint, Brúnó ma is gyerekekkel foglalkozik:

„Többek között színi előadásokat szervez, de szemtanú forrásaink gyerekcsoport élén látták például tavaly karácsonykor Szentegyházán, tavasszal pedig Csíksomlyón – annak a pápának a miséjét hallgatva, aki kitette őt a papok sorából.”

A cikkben röviden megszólaló A. hangsúlyozta, hogy nem tervezi perelni az egyházat (külföldi áldozatok százaival szemben ő eddig sem próbálkozott ilyesmivel soha). Ami a belengetett nyilvános kérdőre vonást illeti, attól nem kell tartania senkinek, mondta, mert eredetileg is „csöndes, papírlapos demonstrációt” tervezett, de családi okokból erre sem kerül sor. „Csak annyit szeretnék, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot. Ne is tőlem személy szerint, hanem minden érintett pap nevében minden áldozattól.”

A Válasz forrásai szerint egy ilyen „általános bocsánatkérés a magyar egyház részéről is napirenden van egy ideje”. A lap úgy fogalmaz, hogy ha ez megtörténik, akkor a történet „heteken-hónapokon belül nyugvópontra jut.”
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hírhez tartozó kép:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
Trócsányit verik Orbán helyett
Napok óta lángol ötszáz körbála Fejér megyében
Elkezdődött a fűtési szezon Budapesten
Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön
Farkas Flórián ismét nyeregben érezheti magát
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
A nagyszülők szerint, nem az anyja verte agyon a 11 hónapos Hannát
MÁV: Gázolás miatt késnek a vonatok!
Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Levágta barátja nemi szervét egy nyíregyházi férfi
NVI botrány: Fejlesztési hiba miatt voltak adateltérések a választási oldalon!
Sas József felesége: Jóska teste szinte magatehetetlen
Gyilkos árvizek tarolták le a Spanyolországot: öten meghaltak, mindent vitt a hömpölygő ár!
Halálos tragédia: darabokra szakadt az autó az M5-ös autópályán!
Harminc év börtönt kapott egy katolikus pap aki túlságosan szerette a gyerekeket!
Orbán szókészletében megjelent a magasabb rendű élet
Az áramipar rejtett titka: A szén-dioxidnál 23500-szor durvábban melegítő szintetikus gáz
A Fidesz megint összekeverte magát Karácsony Gergellyel
Felavatta és megszenteltette Zalaegerszeg fideszes képviselője a képen látható földutat!
Tarlós: Az ellenzékiek csak provokálnak az adatkezelési ügyekkel!
Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán
Kanadában nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek!
Az új olasz kormány engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók
Három magyar férfi támadt egy külföldi nőre Budapesten
Megerősítették: megölték Oszama bin Laden fiát
Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre!
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik! - felejtse el a mobilját vezetés közben!
Mindene odalett egy háromgyermekes családnak! - leégett a házuk
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás áldozata lett!
Nem tudom, hogy hol alszom a gyerekeimmel! - kilakoltatás: 18 millióból lett 76 millió!
Utcára tették, most gazdit keres! - segíts egy megosztással!
Az utcán hagyott kutya 7 napot várt az út szélén, csak azért, mert a gazdája azt mondta neki, hogy ülj!
Orbán: Nálunk nem meghatározó a korrupció!
Budapesti hotelből tűnt el egy idős bácsi, keresi a rendőrség
Újabb olaszliszkai lincselő kap milliókat a magyar államtól! - eddig csak a sértett család nem kapott pénzt!
Kampányháború: Megtámadták Tordai Bencét a Tarlós-balhé után !
Megtelt az utca a Pikó András mellett tüntetőkkel
Milliárdokat kaphatott Hernádi Zsolt az államtól egy esztergomi hotelre, a pénzt adó szervnél dolgozó unokaöccse lett a Fidesz helyi polgármesterjelöltje
Összekapta magát a forint! - az euró egészen 331 forintig csökkent a reggeli 332 forintról!
Mindenki aludt a kigyulladt hajón, amelyen 34 ember lelte halálát!
Nekiment Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége! - a vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!
Nem azért ad 54 ezer forintos juttatást a kormány a közmunkásoknak, mert kampány van
Zuglói tragédia: Beszippanthatta a tehervonat alá a menetszél a peronon álló nőt!
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő
Káosz Budafokon: Több esetben nem volt orvos az ügyeleten
A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten!
Orbán beszállt a választási kampányba!
Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester
Karácsony a megafonos vitáról: Nem láttam a videót, de ismerem a főpolgármester stílusát!
A svájci rendőrség nyomoz egy Magyarországon köddé vált cég után!
A háború semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak!
Reagált Puzsér feljelentésére Berki Krisztián
Meghalt az a férfi, akit a saját autója gázolt el a XX. kerületben
Rosszul lett, majd meghalt az egykori parlamenti képviselő
Lombik botrány: ázsiai gyereke született a fehér párnak!
A kormány biztos kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon!
Hivatalos: Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt!
Elhalasztotta a Hankook a gyár bővítést!
Bayer nem kért bocsánatot, így hivatalosan is vádlott lett!
Tarlós pista bácsi megint fát ültet!
Kihallgatta a rendőrség az egyik józsefvárosi képviselőjelöltet
Trumpon nevet mindenki: szerinte az energiatakarékos izzók miatt tűnik narancssárgának az arca
Mutatjuk kit állított Orbán az uniós ezermilliárdok szétosztásának élére
Több százan tüntettek Pikó András mellett Józsefvárosban!
Száz óriásplakáthelyet kapott az ellenzék a fővárosban
Meghalt Konrád György
Konrád György: Aki egyszer uralomra kerül, mindenféle trükkel azon van, hogy ott maradjon
Nagy baj van Trócsányi jelölésével! - Manfred Weber szerint sok még a kérdés
Rekord büntetést vállalt be Orbán, így újra ömlik az EU-pénz Magyarországra!
Óriási bajban van az autóipar: tömegesen szűnhetnek meg a munkahelyek!
Orbán: nem lesz elég az első családvédelmi akció, még két terv van a fejemben !
Hiába várják haza - Fiatal lányt gázolt halálra a vonat Zuglóban!
Örülhet a Telekom, óriási bajban van a Digi!
Rekord összegű EU-s pénz érkezett a nyár végén!
Nem vicc! - Egy magyar tudós megvizsgálta, mekkora nyomással szar*nak a pingvinek!
A kormányhivatal vezető munkatársát rúgták ki, miután benézték a trágyaszagról szóló álhírt!
A mostani diáksztrájk nem rengeti meg az országot
Lépett az ügyészség: Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyekben!
Befalazott emberi csontokat találtak egy budapesti ház pincéjében
Electrolux leépítés: Néma csendben vették tudomásul, hogy kirúgják őket!
92 éves polgármesterjelölt is indult az önkormányzati választáson
Rogán Cecília hatalmas házat bérel Sarka Katáéktól!
Nem tudták megmenteni a közlekedési balesetben megsérült nőt!
Ezért ő a legjobb: itt van a videó Hosszú Katinka kegyetlen edzéséről
Kigyulladt egy kamion az M0-ás autóúton!
Orbán szerint Trócsányi egyetlen hibája hogy rossz helyről jött, mert hát magyar!
Tárgyalási botrány: A meggyilkolt kislány rokonait már az épületbe sem engedték be!
Drograzzia: Három megyében egyszerre csaptak le a rendőrök!
Mindkét szülő külföldi, a gyereknek viszont magyarul is el kell boldogulnia!
Elfogultságra hivatkozva visszaléptek a Czeglédy-ügy bírói, elmarad a tárgyalás!
Tarlós kiakadt: Mit orbánviktorozik maga, beteg? Tényleg? Menjen el az orvoshoz!
Tarlós Karácsony emberének: Miért ilyen paraszt, hogy belevág a mondatomba?
Zuglói fideszesek szerint Karácsony még lopni se tud magának
Orbán: A kormánnyal harcolni akaró polgármester alkalmatlan
Vizsgálat indult: Több helyen felvetődött a gyanúja, hogy a választások ajánlóívein szereplő adatokat jogosulatlanul kezelték
Szijjártó szerint csak hisztiznek a Szlovákok!
Alföldi a szabadság elleni támadást lát Pikó kampányközpontjában tartott házkutatásban!
Bayer Zsolt nem kér bocsánatot Nagy Blankától!
Pénzbüntetéssel megúszták a mentők autóit megrongáló külföldiek!
Az év egyik legjobb magyar dokumentumfilmje
A közmunkásokkal vitették ki a Fidesz szórólapjait!
Balhé a vonaton: Az Allahu akbar-t kiáltó, fenyegetőző férfit a rendőrök várták Budapesten!
Tarlós: önálló ember vagyok haver!
Sokkal többen menekülnek el szélsőséges időjárás miatt, mint a fegyveres konfliktusok elől !
Országos sztrájkba hívták a diákokat mára!
Orbán: Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt!
Orbán: Ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, másra kell mutatnom
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva