thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.16
THE POST
           
16
Maga alá gyűri az egyetemeket Palkovics!
Ez is érdekelhet:
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot


Azért lesznek versenyképesebbek a magyar egyetemek azután, hogy átkerülnek az Innovációs és Technológiai minisztérium alá, mert a minisztérium "az innováció lehetőségeinek birtokában van" – ennyit tudni eddig a nagy Palkovics-tervről. A szakértők a politikai hátsó szándékon gondolkodnak, és van még jó pár tisztázatlan kérdés.

„Egy bejáratott, kialakult mechanizmusokkal és autonóm intézményekkel működő rendszerben semmi jelentőség nincs annak, hogy melyik minisztérium alá tartozik a felsőoktatás. Egy erősen centralizált, politikai kontroll alatt működő rendszerben, ahol az intézményi autonómiákat rég megszüntették, az ember rögtön elkezd gyanakodni, hogy mi lehet a politikai szándéka egy ilyen minisztériumváltásnak. De ez már önmagában egy beteg helyzet, hogy ezen kell gondolkodunk” – mondta lapunknak Radó Péter oktatáskutató arról, hogy az emberierőforrás-minisztérium (Emmi) szerdai bejelentése szerint a felsőoktatás irányítása – másfél hét múlva: szeptember 1-jétől – átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá.

Szerda délután az Emmi közleményben erősítette meg a 168 Óra erről szóló korábbi információját, sőt azt is hangsúlyozta, hogy az egész átalakítást Palkovics László kérte. Az ITM vezetője Magyarország versenyképességének növekedését várja a változástól.

A döntés nyomán gyakorlatilag csak az általános iskolák és a gimnáziumok maradnak az Emminél (sajtóhírek szerint Maruzsa Zoltán államtitkár irányítása alatt), minden más területet – szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás – ezen túl az ITM felügyel. Van persze néhány kivétel, például a kormány kedvenc egyeteme, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ami a miniszterelnökséget vezető miniszter alá tartozik, s ez (bár erről pontosan nincs információ) valószínűleg most sem kerül át az ITM-hez.

Semmi meglepő

Az oktatással foglalkozó szakembereket és a kremlinológiát kedvelő politológusokat sem lepte meg túlságosan a lépés. Régóta lehetett hallani egyfajta Kásler Miklós–Palkovics László-csörtéről, amit ezek szerint az utóbbi nyert meg. Mondhatni, Palkovics felügyelheti a nagy pénzekkel rendelkező területeket, Kásler pedig elszöszmötölhet, mondjuk, Takaró Mihállyal a Nemzeti alaptanterv átalakításán vagy az ősi magyar kultúra terjesztésén. Ez – mint látni fogjuk – épp azt borítékolja, hogy a versenyképességünk cseppet sem fog javulni.

Számos megnyilatkozás, kormányzati dokumentum is előre vetítette a lépést. A 2015-ös felsőoktatási stratégia még csak azt írja le, hogy a felsőoktatás nagyobb részt fog kapni az innovációs pénzekből, két éve, az ITM megalakulásakor viszont már azt is leszögezték, hogy az új minisztérium fogja irányítani az innovációban érintett felsőoktatási intézményeket.

Mint Polónyi István oktatáskutató felhívta rá a figyelmünket, az is egy fontos előjel volt, hogy a jövő évi költségvetésből eltűntek az addig abban évről évre szereplő egyetemi kiválóság alap és a struktúrafejlesztési alap forrásai. Hasonló nevű tételeket az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat büdzséjében találtunk.

Radó szerint már eddig is "kézből etették a felsőoktatást”, a döntés mögött pedig az lehet, hogy Palkovics az évek alatt saját embereit rakta pozíciókba, kancellárnak, rektornak. És mivel itt már minden személyes alkukon múlik, ő sokkal jobban tudja menedzselni a dolgokat, mint a területen sokkal kisebb ismeretséggel rendelkező Kásler Miklós.

Mégis, mi végre?

Azzal, hogy az innovációval, kutatással foglalkozó területek egy tárca alá kerülnek, még nem lenne baj. Polónyi szerint azonban azzal, hogy az oktatást két minisztérium felügyeli, csak megerősödik majd az egymásra mutogatás, hogy ki a hibás a rossz oktatási teljesítményekért, az egyetemek gyenge színvonaláért, a kutatás-fejlesztés gyengélkedéséért.

„Abban egyébként, hogy a magyar felsőoktatás színvonala olyan-amilyen, nincs semmi meglepő. Pont olyan, mint a többi állami terület a MÁV-tól az egészségügyig. Igazán nagy baj a közoktatásban van, ott katasztrofálisan állunk” – mondja a szakember, aki szerint az Orbán-kormány intézkedései pont ezt a területet hagyták magára, ez volt a legnagyobb vesztese az állandó „reformoknak”. Noha minden nemzetközi kutatás azt bizonyítja, hogy a közoktatás színvonalának emelése az alapja egy ország versenyképessége növekedésének.

Amíg a gyerekek írni-olvasni nem tudnak, hogyan akarjuk a versenyképességet növelni?

Így aztán az olyan palkovicsi kijelentések, mint hogy az összevonás alapozza meg a versenyképességünk növekedését, csak álom maradnak, mint ahogy az is, hogy a magyar felsőoktatás hamarosan világszínvonalú lesz – véli a szakember. De még a feltőkésített elitegyetemek is nehezen fognak beleférni a világ élvonalába, ha nem hívnak nemzetközileg elismert, kiváló oktatókat.

Általános Corvinus?

Felmerülhet, hogy az ITM egyre erősödő minisztere az egyetemek színvonalának emelése érdekében végre belevághatna a Corvinus-modell elterjesztésébe, mint ahogy azt tavaly októberben egy hallgatói fórumon előrevetítette. Ráadásul több egyetemről hallani, hogy nem is lenne ellenükre egy ilyen lépés, hiszen akkor – szerintük – több pénzük lenne, és megszabadulnának a közalkalmazotti bérezéstől is. Nem kizárt, hogy egy ilyen átalakítás után még a jelenleginél is kevesebb ingyenes, állami hely lehet a magyar egyetemeken.

A modellnek komoly korlátjai vannak. Mint emlékezetes, a Budapesti Corvinus Egyetem tavasszal került a Maecenas Universitatis Corvini (MUC) alapítvány kezelésébe. Az alapítvány alaptőkéje komoly apport: az állam lemondott 10-10 százalékos tulajdonrészéről két nagy hazai tőzsdei cégben, a Mol Ny

rt.-ben és Richter Gedeon Nyrt.-ben. A tulajdonrésszel együtt azonban bevételről is lemondott, hiszen a cégek ezek után a részvények után idén például 13,5 milliárd forint osztalékot fizettek ki. Ez nagyjából megfelel az egyetem éves működési költségének – az azonban már az alapítványra, vagy inkább annak vezetésére, elsősorban a fő „szponzor” Molra és annak elnök-vezérigazgatójára, Hernádi Zsoltra hárul, milyen fejlesztésekre szán pénzt a jövőben. Ahogy az is a cégek döntése, hogy egy adott évben mekkora osztalékot szavaznak meg.

A corvinusi modell akadálya éppen az, hogy az állam áldozatot vállal azzal, hogy a működtetés átadása fejében lemond vagyona egy részéről. Kérdés, milyen más „mozdítható” elemet lehet még odatenni egy intézmény mögé. Egy, a hvg.hu által megkérdezett szakértő éppen ezért inkább a győri mintát látja reálisnak: ott a Szent István Egyetembe vásárolta be magát apránként a legnagyobb külföldi tulajdonú multicég, az Audi – ma már egy kar is viseli a német autógyártó nevét az intézményben.

Politikai nyomásra jöhet pénz

Elképzelhető természetesen a két megoldás kombinációja: üzemeltetés állami apport nélkül alapított magánalapítványokon keresztül. A Corvinusnál is alkalmazott vagyonkezelő alapítványok működtetésére a magyar jog ettől az évtől ad lehetőséget – az is felmerült az ezzel kapcsolatos törvény elfogadásakor, hogy éppen az egyetem kedvéért hozták létre. Annyiban mindenképpen passzol, hogy az alapítványok egy adott célt is megjelölhetnek a betett vagyon felhasználására, ez pedig lehet közérdekű. Ebbe a körbe beletartozik többek között a nevelés-oktatás, a felsőoktatás, a kutatás, illetve a kulturális vagy sporttevékenységek „finanszírozása, illetve támogatása vagy ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése”.

Az alapítvány vezetését egy kuratórium látja el, vagyongazdálkodását pedig külső ellenőrzésnek kell alávetni – a vagyon kezelése azonban az alapítványba tőkét helyezők számára már messze nem olyan átlátható, mint egy részvénytársaság esetében. A lapunk által megkérdezett szakértő ezt úgy fogalmazta meg, hogy a pénzt nem befektetni, hanem eltemetni lehet ezekben az alapítványokban.

Van azonban egy másik probléma is: hogyan lehet minél több céget rávenni arra, hogy egy felsőoktatási intézményt tartsanak fenn? Szakértőnk szerint, ha másképp nem megy, politikai nyomásra, például a multikkal sorra kötött stratégiai megállapodásokra hivatkozva lehet pénzt kicsikarni a cégektől.

Ez azonban újabb kérdéseket generál, mindjárt azt: mit kínál cserébe az állam? Palkovics László vagy Parragh László kamarai elnök ötleteit követve „üzleti szemléletet”. De mi lesz azokkal az intézményekkel, karokkal, szakokkal, amelyekre aligha találnak fenntartót? Ezeknek pedig jó eséllyel tovább szűkülnek a már most is szűkös lehetőségei. Elsősorban a vidéki egyetemek humán szakjairól van szó, amelyeknek a forrásait a kormány már 2012-ben elkezdte elvonni – ez a folyamat teljesedhet most ki, és vezethet akár az érintett szakok, intézmények megszűnéséhez.

És az utolsó kérdés: vajon azok, akik más lehetőséget nem kapnak, akaratuk ellenére humán helyett valamilyen műszaki, természettudományos, üzleti stb. tanulmányt kezdenek? Ennél reálisabbnak tűnik, hogy ehelyett külföldön kezdik meg a egyetemi tanulmányaikat. Ez pedig épp úgy nem segíti a magyar felsőoktatás fejlődését, és a versenyképességet, mint az állami átalakítások.

Máshová küldött kancellár

Az, hogy a minisztériumváltásra csak néhány napot hagyott a kormány, Polónyi szerint nem okoz majd fennakadást. „Legfeljebb máshova kell majd küldeni a kancellárokat egyeztetni.” A költségvetési törvényben is csak annyit jelent, hogy az egyetemek, főiskolák sort át kell helyezni máshova.

Azért néhány kérdés még marad, amit igencsak sürgősen rendezni kell. Az ITM a hvg.hu megkeresésére azt írta, az egyetemi fenntartású gyakorló gimnáziumokat és általános iskolákat nem érinti a változás:

gyakorlóintézmények fenntartója nem a minisztérium, hanem a felsőoktatási intézmény, státuszuk így nem változik,

az viszont nem tisztázott, hogy

az egyetemi klinikák vajon ezután az egészségügyért felelős Emmi, vagy a felsőoktatásért felelős ITM alá kerülnek-e.

Erre is rákérdeztünk, továbbá arra is, hogy a versenyképesség pontosan mitől nő pusztán a felsőoktatás ITM-be csatolása után. Az előbbire nem kaptunk választ, az utóbbit pedig annyival elintézték,

Magyarország és a magyar felsőoktatás versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével, amely az innováció lehetőségeinek birtokában van.

Azt azonban nemcsak az MTA, az egyetemi kutatók, hanem maguk a gazdasági szereplők is elismerik: a versenyképesség és az innováció elsősorban nem az egyetemeken múlik, az fékezi leginkább, hogy a hazai (jellemzően kis- és közepes) vállalkozások nem fektetnek eleget a kutatás-fejlesztésbe, vagy akár modern technológiák alkalmazásába.

Egyelőre nem látszik a nagykép: a minisztérium ugyanis arra sem válaszolt, átvétel után tervez-e átalakításokat az egyetemeknél – korábban Palkovics az egyik akadémiai kutatóintézetben elárulta, a szociológusok átkerülhetnek valamelyik egyetemre, ahogy más intézeteknél is felmerült ugyanez –, fontolgatják-e a vidéki képzések számának csökkentését. Jövőre alapból jelentős kihívások elé néznek az egyetemek: a kötelező középfokú nyelvvizsga és az egy emelt szintű érettségi miatt várhatóan nagyjából 40 százalékkal fog csökkenni a jelentkezők száma. Az is fontos kérdés, hogy a frissen érettségizett tömeggel vajon mit kezd majd az ITM – természetesen kizárólag a versenyképesség nevében?
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hírhez tartozó kép:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
Trócsányit verik Orbán helyett
Napok óta lángol ötszáz körbála Fejér megyében
Elkezdődött a fűtési szezon Budapesten
Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön
Farkas Flórián ismét nyeregben érezheti magát
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
A nagyszülők szerint, nem az anyja verte agyon a 11 hónapos Hannát
MÁV: Gázolás miatt késnek a vonatok!
Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Levágta barátja nemi szervét egy nyíregyházi férfi
NVI botrány: Fejlesztési hiba miatt voltak adateltérések a választási oldalon!
Sas József felesége: Jóska teste szinte magatehetetlen
Gyilkos árvizek tarolták le a Spanyolországot: öten meghaltak, mindent vitt a hömpölygő ár!
Halálos tragédia: darabokra szakadt az autó az M5-ös autópályán!
Harminc év börtönt kapott egy katolikus pap aki túlságosan szerette a gyerekeket!
Orbán szókészletében megjelent a magasabb rendű élet
Az áramipar rejtett titka: A szén-dioxidnál 23500-szor durvábban melegítő szintetikus gáz
A Fidesz megint összekeverte magát Karácsony Gergellyel
Felavatta és megszenteltette Zalaegerszeg fideszes képviselője a képen látható földutat!
Tarlós: Az ellenzékiek csak provokálnak az adatkezelési ügyekkel!
Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán
Kanadában nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek!
Az új olasz kormány engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók
Három magyar férfi támadt egy külföldi nőre Budapesten
Megerősítették: megölték Oszama bin Laden fiát
Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre!
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik! - felejtse el a mobilját vezetés közben!
Mindene odalett egy háromgyermekes családnak! - leégett a házuk
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás áldozata lett!
Nem tudom, hogy hol alszom a gyerekeimmel! - kilakoltatás: 18 millióból lett 76 millió!
Utcára tették, most gazdit keres! - segíts egy megosztással!
Az utcán hagyott kutya 7 napot várt az út szélén, csak azért, mert a gazdája azt mondta neki, hogy ülj!
Orbán: Nálunk nem meghatározó a korrupció!
Budapesti hotelből tűnt el egy idős bácsi, keresi a rendőrség
Újabb olaszliszkai lincselő kap milliókat a magyar államtól! - eddig csak a sértett család nem kapott pénzt!
Kampányháború: Megtámadták Tordai Bencét a Tarlós-balhé után !
Megtelt az utca a Pikó András mellett tüntetőkkel
Milliárdokat kaphatott Hernádi Zsolt az államtól egy esztergomi hotelre, a pénzt adó szervnél dolgozó unokaöccse lett a Fidesz helyi polgármesterjelöltje
Összekapta magát a forint! - az euró egészen 331 forintig csökkent a reggeli 332 forintról!
Mindenki aludt a kigyulladt hajón, amelyen 34 ember lelte halálát!
Nekiment Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége! - a vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!
Nem azért ad 54 ezer forintos juttatást a kormány a közmunkásoknak, mert kampány van
Zuglói tragédia: Beszippanthatta a tehervonat alá a menetszél a peronon álló nőt!
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő
Káosz Budafokon: Több esetben nem volt orvos az ügyeleten
A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten!
Orbán beszállt a választási kampányba!
Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester
Karácsony a megafonos vitáról: Nem láttam a videót, de ismerem a főpolgármester stílusát!
A svájci rendőrség nyomoz egy Magyarországon köddé vált cég után!
A háború semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak!
Reagált Puzsér feljelentésére Berki Krisztián
Meghalt az a férfi, akit a saját autója gázolt el a XX. kerületben
Rosszul lett, majd meghalt az egykori parlamenti képviselő
Lombik botrány: ázsiai gyereke született a fehér párnak!
A kormány biztos kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon!
Hivatalos: Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt!
Elhalasztotta a Hankook a gyár bővítést!
Bayer nem kért bocsánatot, így hivatalosan is vádlott lett!
Tarlós pista bácsi megint fát ültet!
Kihallgatta a rendőrség az egyik józsefvárosi képviselőjelöltet
Trumpon nevet mindenki: szerinte az energiatakarékos izzók miatt tűnik narancssárgának az arca
Mutatjuk kit állított Orbán az uniós ezermilliárdok szétosztásának élére
Több százan tüntettek Pikó András mellett Józsefvárosban!
Száz óriásplakáthelyet kapott az ellenzék a fővárosban
Meghalt Konrád György
Konrád György: Aki egyszer uralomra kerül, mindenféle trükkel azon van, hogy ott maradjon
Nagy baj van Trócsányi jelölésével! - Manfred Weber szerint sok még a kérdés
Rekord büntetést vállalt be Orbán, így újra ömlik az EU-pénz Magyarországra!
Óriási bajban van az autóipar: tömegesen szűnhetnek meg a munkahelyek!
Orbán: nem lesz elég az első családvédelmi akció, még két terv van a fejemben !
Hiába várják haza - Fiatal lányt gázolt halálra a vonat Zuglóban!
Örülhet a Telekom, óriási bajban van a Digi!
Rekord összegű EU-s pénz érkezett a nyár végén!
Nem vicc! - Egy magyar tudós megvizsgálta, mekkora nyomással szar*nak a pingvinek!
A kormányhivatal vezető munkatársát rúgták ki, miután benézték a trágyaszagról szóló álhírt!
A mostani diáksztrájk nem rengeti meg az országot
Lépett az ügyészség: Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyekben!
Befalazott emberi csontokat találtak egy budapesti ház pincéjében
Electrolux leépítés: Néma csendben vették tudomásul, hogy kirúgják őket!
92 éves polgármesterjelölt is indult az önkormányzati választáson
Rogán Cecília hatalmas házat bérel Sarka Katáéktól!
Nem tudták megmenteni a közlekedési balesetben megsérült nőt!
Ezért ő a legjobb: itt van a videó Hosszú Katinka kegyetlen edzéséről
Kigyulladt egy kamion az M0-ás autóúton!
Orbán szerint Trócsányi egyetlen hibája hogy rossz helyről jött, mert hát magyar!
Tárgyalási botrány: A meggyilkolt kislány rokonait már az épületbe sem engedték be!
Drograzzia: Három megyében egyszerre csaptak le a rendőrök!
Mindkét szülő külföldi, a gyereknek viszont magyarul is el kell boldogulnia!
Elfogultságra hivatkozva visszaléptek a Czeglédy-ügy bírói, elmarad a tárgyalás!
Tarlós kiakadt: Mit orbánviktorozik maga, beteg? Tényleg? Menjen el az orvoshoz!
Tarlós Karácsony emberének: Miért ilyen paraszt, hogy belevág a mondatomba?
Zuglói fideszesek szerint Karácsony még lopni se tud magának
Orbán: A kormánnyal harcolni akaró polgármester alkalmatlan
Vizsgálat indult: Több helyen felvetődött a gyanúja, hogy a választások ajánlóívein szereplő adatokat jogosulatlanul kezelték
Szijjártó szerint csak hisztiznek a Szlovákok!
Alföldi a szabadság elleni támadást lát Pikó kampányközpontjában tartott házkutatásban!
Bayer Zsolt nem kér bocsánatot Nagy Blankától!
Pénzbüntetéssel megúszták a mentők autóit megrongáló külföldiek!
Az év egyik legjobb magyar dokumentumfilmje
A közmunkásokkal vitették ki a Fidesz szórólapjait!
Balhé a vonaton: Az Allahu akbar-t kiáltó, fenyegetőző férfit a rendőrök várták Budapesten!
Tarlós: önálló ember vagyok haver!
Sokkal többen menekülnek el szélsőséges időjárás miatt, mint a fegyveres konfliktusok elől !
Országos sztrájkba hívták a diákokat mára!
Orbán: Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt!
Orbán: Ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, másra kell mutatnom
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva