thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.29
THE POST
           
29
Maga alá gyűri az egyetemeket Palkovics!
Ezt olvassák mások:


Azért lesznek versenyképesebbek a magyar egyetemek azután, hogy átkerülnek az Innovációs és Technológiai minisztérium alá, mert a minisztérium "az innováció lehetőségeinek birtokában van" – ennyit tudni eddig a nagy Palkovics-tervről. A szakértők a politikai hátsó szándékon gondolkodnak, és van még jó pár tisztázatlan kérdés.

„Egy bejáratott, kialakult mechanizmusokkal és autonóm intézményekkel működő rendszerben semmi jelentőség nincs annak, hogy melyik minisztérium alá tartozik a felsőoktatás. Egy erősen centralizált, politikai kontroll alatt működő rendszerben, ahol az intézményi autonómiákat rég megszüntették, az ember rögtön elkezd gyanakodni, hogy mi lehet a politikai szándéka egy ilyen minisztériumváltásnak. De ez már önmagában egy beteg helyzet, hogy ezen kell gondolkodunk” – mondta lapunknak Radó Péter oktatáskutató arról, hogy az emberierőforrás-minisztérium (Emmi) szerdai bejelentése szerint a felsőoktatás irányítása – másfél hét múlva: szeptember 1-jétől – átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá.

Szerda délután az Emmi közleményben erősítette meg a 168 Óra erről szóló korábbi információját, sőt azt is hangsúlyozta, hogy az egész átalakítást Palkovics László kérte. Az ITM vezetője Magyarország versenyképességének növekedését várja a változástól.

A döntés nyomán gyakorlatilag csak az általános iskolák és a gimnáziumok maradnak az Emminél (sajtóhírek szerint Maruzsa Zoltán államtitkár irányítása alatt), minden más területet – szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás – ezen túl az ITM felügyel. Van persze néhány kivétel, például a kormány kedvenc egyeteme, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ami a miniszterelnökséget vezető miniszter alá tartozik, s ez (bár erről pontosan nincs információ) valószínűleg most sem kerül át az ITM-hez.

Semmi meglepő

Az oktatással foglalkozó szakembereket és a kremlinológiát kedvelő politológusokat sem lepte meg túlságosan a lépés. Régóta lehetett hallani egyfajta Kásler Miklós–Palkovics László-csörtéről, amit ezek szerint az utóbbi nyert meg. Mondhatni, Palkovics felügyelheti a nagy pénzekkel rendelkező területeket, Kásler pedig elszöszmötölhet, mondjuk, Takaró Mihállyal a Nemzeti alaptanterv átalakításán vagy az ősi magyar kultúra terjesztésén. Ez – mint látni fogjuk – épp azt borítékolja, hogy a versenyképességünk cseppet sem fog javulni.

Számos megnyilatkozás, kormányzati dokumentum is előre vetítette a lépést. A 2015-ös felsőoktatási stratégia még csak azt írja le, hogy a felsőoktatás nagyobb részt fog kapni az innovációs pénzekből, két éve, az ITM megalakulásakor viszont már azt is leszögezték, hogy az új minisztérium fogja irányítani az innovációban érintett felsőoktatási intézményeket.

Mint Polónyi István oktatáskutató felhívta rá a figyelmünket, az is egy fontos előjel volt, hogy a jövő évi költségvetésből eltűntek az addig abban évről évre szereplő egyetemi kiválóság alap és a struktúrafejlesztési alap forrásai. Hasonló nevű tételeket az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat büdzséjében találtunk.

Radó szerint már eddig is "kézből etették a felsőoktatást”, a döntés mögött pedig az lehet, hogy Palkovics az évek alatt saját embereit rakta pozíciókba, kancellárnak, rektornak. És mivel itt már minden személyes alkukon múlik, ő sokkal jobban tudja menedzselni a dolgokat, mint a területen sokkal kisebb ismeretséggel rendelkező Kásler Miklós.

Mégis, mi végre?

Azzal, hogy az innovációval, kutatással foglalkozó területek egy tárca alá kerülnek, még nem lenne baj. Polónyi szerint azonban azzal, hogy az oktatást két minisztérium felügyeli, csak megerősödik majd az egymásra mutogatás, hogy ki a hibás a rossz oktatási teljesítményekért, az egyetemek gyenge színvonaláért, a kutatás-fejlesztés gyengélkedéséért.

„Abban egyébként, hogy a magyar felsőoktatás színvonala olyan-amilyen, nincs semmi meglepő. Pont olyan, mint a többi állami terület a MÁV-tól az egészségügyig. Igazán nagy baj a közoktatásban van, ott katasztrofálisan állunk” – mondja a szakember, aki szerint az Orbán-kormány intézkedései pont ezt a területet hagyták magára, ez volt a legnagyobb vesztese az állandó „reformoknak”. Noha minden nemzetközi kutatás azt bizonyítja, hogy a közoktatás színvonalának emelése az alapja egy ország versenyképessége növekedésének.

Amíg a gyerekek írni-olvasni nem tudnak, hogyan akarjuk a versenyképességet növelni?

Így aztán az olyan palkovicsi kijelentések, mint hogy az összevonás alapozza meg a versenyképességünk növekedését, csak álom maradnak, mint ahogy az is, hogy a magyar felsőoktatás hamarosan világszínvonalú lesz – véli a szakember. De még a feltőkésített elitegyetemek is nehezen fognak beleférni a világ élvonalába, ha nem hívnak nemzetközileg elismert, kiváló oktatókat.

Általános Corvinus?

Felmerülhet, hogy az ITM egyre erősödő minisztere az egyetemek színvonalának emelése érdekében végre belevághatna a Corvinus-modell elterjesztésébe, mint ahogy azt tavaly októberben egy hallgatói fórumon előrevetítette. Ráadásul több egyetemről hallani, hogy nem is lenne ellenükre egy ilyen lépés, hiszen akkor – szerintük – több pénzük lenne, és megszabadulnának a közalkalmazotti bérezéstől is. Nem kizárt, hogy egy ilyen átalakítás után még a jelenleginél is kevesebb ingyenes, állami hely lehet a magyar egyetemeken.

A modellnek komoly korlátjai vannak. Mint emlékezetes, a Budapesti Corvinus Egyetem tavasszal került a Maecenas Universitatis Corvini (MUC) alapítvány kezelésébe. Az alapítvány alaptőkéje komoly apport: az állam lemondott 10-10 százalékos tulajdonrészéről két nagy hazai tőzsdei cégben, a Mol Ny

rt.-ben és Richter Gedeon Nyrt.-ben. A tulajdonrésszel együtt azonban bevételről is lemondott, hiszen a cégek ezek után a részvények után idén például 13,5 milliárd forint osztalékot fizettek ki. Ez nagyjából megfelel az egyetem éves működési költségének – az azonban már az alapítványra, vagy inkább annak vezetésére, elsősorban a fő „szponzor” Molra és annak elnök-vezérigazgatójára, Hernádi Zsoltra hárul, milyen fejlesztésekre szán pénzt a jövőben. Ahogy az is a cégek döntése, hogy egy adott évben mekkora osztalékot szavaznak meg.

A corvinusi modell akadálya éppen az, hogy az állam áldozatot vállal azzal, hogy a működtetés átadása fejében lemond vagyona egy részéről. Kérdés, milyen más „mozdítható” elemet lehet még odatenni egy intézmény mögé. Egy, a hvg.hu által megkérdezett szakértő éppen ezért inkább a győri mintát látja reálisnak: ott a Szent István Egyetembe vásárolta be magát apránként a legnagyobb külföldi tulajdonú multicég, az Audi – ma már egy kar is viseli a német autógyártó nevét az intézményben.

Politikai nyomásra jöhet pénz

Elképzelhető természetesen a két megoldás kombinációja: üzemeltetés állami apport nélkül alapított magánalapítványokon keresztül. A Corvinusnál is alkalmazott vagyonkezelő alapítványok működtetésére a magyar jog ettől az évtől ad lehetőséget – az is felmerült az ezzel kapcsolatos törvény elfogadásakor, hogy éppen az egyetem kedvéért hozták létre. Annyiban mindenképpen passzol, hogy az alapítványok egy adott célt is megjelölhetnek a betett vagyon felhasználására, ez pedig lehet közérdekű. Ebbe a körbe beletartozik többek között a nevelés-oktatás, a felsőoktatás, a kutatás, illetve a kulturális vagy sporttevékenységek „finanszírozása, illetve támogatása vagy ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése”.

Az alapítvány vezetését egy kuratórium látja el, vagyongazdálkodását pedig külső ellenőrzésnek kell alávetni – a vagyon kezelése azonban az alapítványba tőkét helyezők számára már messze nem olyan átlátható, mint egy részvénytársaság esetében. A lapunk által megkérdezett szakértő ezt úgy fogalmazta meg, hogy a pénzt nem befektetni, hanem eltemetni lehet ezekben az alapítványokban.

Van azonban egy másik probléma is: hogyan lehet minél több céget rávenni arra, hogy egy felsőoktatási intézményt tartsanak fenn? Szakértőnk szerint, ha másképp nem megy, politikai nyomásra, például a multikkal sorra kötött stratégiai megállapodásokra hivatkozva lehet pénzt kicsikarni a cégektől.

Ez azonban újabb kérdéseket generál, mindjárt azt: mit kínál cserébe az állam? Palkovics László vagy Parragh László kamarai elnök ötleteit követve „üzleti szemléletet”. De mi lesz azokkal az intézményekkel, karokkal, szakokkal, amelyekre aligha találnak fenntartót? Ezeknek pedig jó eséllyel tovább szűkülnek a már most is szűkös lehetőségei. Elsősorban a vidéki egyetemek humán szakjairól van szó, amelyeknek a forrásait a kormány már 2012-ben elkezdte elvonni – ez a folyamat teljesedhet most ki, és vezethet akár az érintett szakok, intézmények megszűnéséhez.

És az utolsó kérdés: vajon azok, akik más lehetőséget nem kapnak, akaratuk ellenére humán helyett valamilyen műszaki, természettudományos, üzleti stb. tanulmányt kezdenek? Ennél reálisabbnak tűnik, hogy ehelyett külföldön kezdik meg a egyetemi tanulmányaikat. Ez pedig épp úgy nem segíti a magyar felsőoktatás fejlődését, és a versenyképességet, mint az állami átalakítások.

Máshová küldött kancellár

Az, hogy a minisztériumváltásra csak néhány napot hagyott a kormány, Polónyi szerint nem okoz majd fennakadást. „Legfeljebb máshova kell majd küldeni a kancellárokat egyeztetni.” A költségvetési törvényben is csak annyit jelent, hogy az egyetemek, főiskolák sort át kell helyezni máshova.

Azért néhány kérdés még marad, amit igencsak sürgősen rendezni kell. Az ITM a hvg.hu megkeresésére azt írta, az egyetemi fenntartású gyakorló gimnáziumokat és általános iskolákat nem érinti a változás:

gyakorlóintézmények fenntartója nem a minisztérium, hanem a felsőoktatási intézmény, státuszuk így nem változik,

az viszont nem tisztázott, hogy

az egyetemi klinikák vajon ezután az egészségügyért felelős Emmi, vagy a felsőoktatásért felelős ITM alá kerülnek-e.

Erre is rákérdeztünk, továbbá arra is, hogy a versenyképesség pontosan mitől nő pusztán a felsőoktatás ITM-be csatolása után. Az előbbire nem kaptunk választ, az utóbbit pedig annyival elintézték,

Magyarország és a magyar felsőoktatás versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével, amely az innováció lehetőségeinek birtokában van.

Azt azonban nemcsak az MTA, az egyetemi kutatók, hanem maguk a gazdasági szereplők is elismerik: a versenyképesség és az innováció elsősorban nem az egyetemeken múlik, az fékezi leginkább, hogy a hazai (jellemzően kis- és közepes) vállalkozások nem fektetnek eleget a kutatás-fejlesztésbe, vagy akár modern technológiák alkalmazásába.

Egyelőre nem látszik a nagykép: a minisztérium ugyanis arra sem válaszolt, átvétel után tervez-e átalakításokat az egyetemeknél – korábban Palkovics az egyik akadémiai kutatóintézetben elárulta, a szociológusok átkerülhetnek valamelyik egyetemre, ahogy más intézeteknél is felmerült ugyanez –, fontolgatják-e a vidéki képzések számának csökkentését. Jövőre alapból jelentős kihívások elé néznek az egyetemek: a kötelező középfokú nyelvvizsga és az egy emelt szintű érettségi miatt várhatóan nagyjából 40 százalékkal fog csökkenni a jelentkezők száma. Az is fontos kérdés, hogy a frissen érettségizett tömeggel vajon mit kezd majd az ITM – természetesen kizárólag a versenyképesség nevében?
Ezt olvassák mások:
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket
Schobert Norbi: Valljuk be őszintén, nem a 70 kilós nő a jó
Hatalmasat csalódott Demcsák Zsuzsa - egyszerűen ez így nem megy
Schobert Norbi kitart: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt
Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket
Schobert Norbi: Valljuk be őszintén, nem a 70 kilós nő a jó
Hatalmasat csalódott Demcsák Zsuzsa - egyszerűen ez így nem megy
Schobert Norbi kitart: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Már fél Európát végigjárták, most Budapestre érkezik a vuhani turistacsoport
Budapestre érkezik a vuhani turistacsoport, állítólag senki sem beteg
ByeAlex és Manuel új közös klipje: ha a koronavírus nem, ez majd tuti letarolja az országot
Ez elképesztő: az ablakokból kiabálva tartják egymásban a lelket a karanténba zárt város lakói
Németh Szilárd előre szólt, hogy Megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Olvasói levél: átvert egy gázszerelő 140 ezer forinttal
DM termék visszahívás: Gyulladást okozhat egy termék
Változik a miatyánk szövege a katolikusoknál
Hózivatar tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront
Szabálytalanul parkoló Audi miatt állt az 51-es villamos
szabálytalanul parkoló Audi miatt állt az 51-es villamos
Kína duzzog, mert a koronavírusból rakták ki a kínai zászlót
Pánik Magyarországon: két típusú egészségügyi maszk készlete teljesen kifogyott
Megrohamozták az emberek a magyar patikákat
Kormány döntés: Kimenekítik a magyarokat Kínából
Ukrán csalók koronavírus elleni vakcinát árultak
Mozog a magma Németország alatt
Felfüggesztettel megúszta a magyar férfi aki élettársa unokáját bántalmazta
Újabb cég rúgta fel a szerződését Norbiékkal: Ezentúl nem tudjuk partnernek tekinteni
A 11 milliós karantén város lakosságának majdnem fele elhagyta a várost
Friss: hét magyar kéri, hogy menekítsék ki őket Kínából
Kiadták a sokkoló fotót Kobe Bryant lángoló helikopteréről
Tétlenül nézte végig a kamionos Nagykanizsán, ahogy meghal a társa
Börtönt kaphat egy Vuhanból hazautazó férfi, mert eltitkolta, hogy beteg
Kocsijával terelte nyáját egy pásztor a romániai autópályán
Egyre több a kínai turista Magyarországon
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Zuhant egy nagyot a forint, miután Matolcsyék döntöttek
Helikopterek köröznek: Egyre nagyobb a feszültség a határ szerb oldalán
Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója szerint a migránsok alagutat ásnak és megkeresik a gyenge pontokat
Cukiságbomba: ilyen egy kisgyerek mikor először kóstolja meg a fagyit
Schobert Norbi: a feleségem a szülészetről kilépve, frissen mosott hajjal, szépen kisminkelve, magassarkúban ott vár engem
Schobert Norbi újabb videója: Ha egy 160 centis nőről beszélünk, orvosilag körülbelül az 50 kiló az egészséges testsúly
Magyarország készen áll a fertőzött országokból érkező hallgatók fogadására
Videón, ahogy a migránsok megpróbáltak áttörni a határkerítésen Röszkénél
Kásler: Magyarországon két esetben merült fel a fertőzés gyanúja
350 millió forintra bírságolták a Magyar Telekomot, mert megtévesztették a fogyasztókat
Rendkívüli sajtótájékoztató: itt törtek be az ország területére a migránsok Röszkénél
Hazugság hogy gyerekekre veszélytelen a koronavírus: egy 9 hónapos csecsemő is a fertőzöttek között
Kásler Miklós : Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására
Budapestre tartó kínai turisták miatt tört ki pánik
Ittas sofőrt fogtak a rendőrök: azt hitte egy keveset szabad inni
Már két koronavírusos fertőzést észleltek Németországban
A szülők nem tudják mit csináljanak a döcögve induló kormány oktatási reformjával
Bődületes baromságok terjednek: aki hisz Jézusban arra nem terjed a koronavírus
Nyomoznak a szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket
Válaszra sem méltatta az igazgatókat az Emmi, amikor a NAT-ról érdeklődtek
Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból
Trump nyíltan hazudott egy óriásit
Magyarországot az auschwitzi megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök és feleségével képviselte
Koronavírus: Újabb 25 beteg halt meg Kínában
Újabb migránsokra számítanak Röszkénél a hajnali incidens után
Münchentől 30 kilométerre van a koronavírus
Egy tízéves fiú késsel rabolt ki egy 13 éves lányt Budapesten
Hiába beszélnek felmelegedésről, még tartogat egy csavart az időjárás
Nem volt anyakönyve a négy hónapos dusnoki babának
Újabb tragikus repülőgép-szerencsétlenség történt
Rekord pénzt szedett be a MÁV bírságokból
Fordulat a veronai busztragédia ügyében - meghallgatták a koronatanút
Beperlik Tibi atyát Kulcsár Edináék
Ebbe bele is bukhat: már külföldön is Schobert Norbiról cikkeznek
Pánik Magyarországon is: már biztos, hogy Németországban is van koronavírusos fertőzött!
Hatvan migráns próbált áttörni a röszkei határon - lövések is dördültek
Élő koalákat is árultak élelemként a koronavírus gócpontjában
Mészáros Lőrincnek több pénze van, mint Venezuelának
Rendőrök szálltak meg egy házat Nyíregyházán
Évente 10 millió kutyát esznek meg a kínaiak
Kitépték a gazdája öléből, s megölték az apró kutyát
Újabb bolt szünteti meg az update termékek forgalmazását a Schobert Norbert féle botrány miatt
Ezért ölte meg az apját a 15 éves orgoványi fiú
Kína: eleinte nem vették elég komolyan a vírust
Eltüntették a fotóriportert, aki megrázó képeket közölt a kínai valóságról
Nagyobbra nőtt a hiány a tb-kasszában, mint amekkora 2009-ben volt
Sorra buknak a magyar sorozatok
Ötmillió forintnál is többet kért volna az Államkincstár a közérdekű adatok kiadásáért
Matolcsy: Kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk
Kitették Schobert Norbert cégét az egyik fővárosi bevásárlóközpontból
Megmondta a MÁV, mennyibe kerülne, hogy ne legyenek késések
Kiderült, kik utaztak még Kobe Bryant helikopterén
A koronavírus miatt lefújták a budapesti Fesztivált
Várhegyi Attila vette meg a Hollóházit
2,6 milliós jutalmat kaptak Rogán államtitkárai, a mentősök pedig 37 ezret
Migránspánik tört ki két Srí Lanka-i pékmester miatt
A WHO magas szintűre módosította az új koronavírus nemzetközi veszélyességét
Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
Afganisztánban lezuhant utasszállító: tálibok lőhették le a gépet
Megtörtént a csoda: egy országnak köszönhetően lábra állt a kis SMA-s Zente
Kigyulladt egy ház Nagyrédén, egy ember meghalt
Washington segít Kínának a járvány megfékezésében
Szirénázó tűzoltóautóba csapódott egy kocsi Nyíregyházán
Autós üldözés volt Győr belvárosában
Minden bizonnyal emberi mulasztás okozta Kobe Bryanték tragédiáját
Döbbenetes bejelentés: információkat tartottak vissza a koronavírusról
Durva intézkedéseket vezet be a gödi Samsung gyár: karanténba zárja a Kínából érkező dolgozóit
Akadnak olyan kormánytagok, akik közel 3 millió forintot kaptak az év végén jutalomként
Milliós motivációs jutalmat kaptak az államtitkárok
Törvényt módosítanak, hogy Győr új fideszes polgármestere kardiológus is maradhasson
Müller Cecília: Magyarországon kicsi az esélye a járványnak
Gyerekek teájába keverik az opiátot, hogy ne érezzék az éhséget
Az utcán vették el az apától a négy és fél hónapos csecsemőjét a rendőrök
Harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott
Bárki pályázhat, de Mészáros nyer a végén
Ősi vírusokat szabadítottak ki a jégből
Már több mint ötvenen meghaltak a brazil esőzésekben
Egyre több fiataltól válnak meg a cégek
Sylvester Stallone: A világ egy fantasztikus embert és egy nagy-nagy bajnokot veszített
Kobe Bryant felesége teljesen összeroppant
Vége: Vajna Tímea otthagyta egykori közös otthonukat
Nem mindenki kaphat tartózkodási és munkavállalási engedélyt Nagy-Britanniaban
WHO figyelmeztetés: íme a koronavírus korai tünetei
Hatalmas sikerként értékeli a Fidesz, hogy ismét nyert Győrben
A falat verte a magyar bíróságon a fiatal, amikor meghallotta az ítéletet –
Márki-Zay: A Fidesz visszaszerezte a szavazóit Győrben
Már az online tevékenységünk alapján pontozzák, mennyire vagyunk megbízható állampolgárok
Olyan sűrű ködben repült Kobe Bryant, hogy a rendőrség gépei sem mertek felszállni
A balközép sikeresen megállította Salvini szélsőjobbos nyomulását
Koronavírus Bécsben: egy utaskísérőt szombat óta tartanak karanténban
Koronavírus: Zürichben két embert tartanak karanténban
Kétszintes családi ház égett porig Budapesten
Berki Krisztián miniszterelnök akar lenni
Gátlástalanul, a vécében kukkolja a nőket a budapesti étterem fantomja
Íme az eddigi fertőzött országok listája: Franciaország , Németország , Japán stb....
Pánik Magyarországon: Budapesten és egy vidéki városban is gyanús betegeket vizsgáltak az orvosok
Sokkoló: fél nap alatt brutálisan megugrott a koronavírus halálos áldozatainak száma
A Fideszes Dézsi most több szavazatot szerzett, mint Borkai Zsolt tavaly ősszel
Kobe Bryant lezuhant a helikopterével és meghalt
Oláh Gergő páros lábbal szállt bele a hazai előadókba
Schobert Norbi: brutális nézettséget csináltam, és sokan felültek a lájkvonatra
Koronavírus: minden egyes fertőzött további 14 embernek adja át a vírust
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva