thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.28
THE POST
           
28




Megtudjuk előzni, hogy a gyerekeinket bántsák a neten!
Ezt olvassák mások:


A digitális technológiával kapcsolatos egyik leggyakrabban említett kockázat az online zaklatás, amely online eszköz használatával megvalósuló, ellenséges, ismétlődő, bántalmazó magatartást jelent.

Akkor beszélhetünk zaklatásról, amikor jelen van a tudatos bántó szándék, és ismétlődik a cselekedet, de tudatos bántó szándék nélkül megosztott tartalom is lehet felzaklató, nemcsak az egyén, hanem közösség számára is. Ide tartoznak például a személyes információk engedély nélküli nyilvánosságra hozása, a másokról készült megszégyenítő képek és videók megosztása, a rosszindulatú pletykák terjesztése online, a jogosulatlan belépés személyes felhasználói fiókba, vagy kirekesztés valamilyen online csoportból.

Nem új „emberi” jelenségről van szó: a kibeszélés, a rosszindulatú pletykák terjesztése vagy a kirekesztés régi ismerőseink, nemcsak generációról generációra cipeljük magunkkal, hanem az új környezeteinkbe is, ebben az esetben az internetre. Az ismerősség ellenére az online bántalmazás megterhelőbb lehet, mert az áldozat a nap bármely időpontjában elérhető, sokkal nehezebb elmenekülnie.

Az ismétlődéshez hozzájárul az online környezetben elérhető nagyobb nyilvánosság, valamint az azonnali és szinte végtelen számú terjesztés lehetősége. A nonverbális jelek, melyek informálnak minket mások érzelmi állapotáról, hiányoznak az online környezetben, ezért nem látható az áldozat reakciója. Emiatt a közösség (szemlélők) és a bántalmazó sem szembesül a zaklatás azonnali és közvetlen következményeivel. Ennek eredménye, hogy csökken az áldozattal együttérzés esélye, nő az ismétlődés lehetősége, csökken a bűntudat és az áldozat melletti kiállás is.

Az igazságos világba vetett hit

Az online közegben is nehezíti a megelőzést és a kezelést az áldozathibáztatás jelensége. Az áldozat hibáztatásának hátterében az igazságos világba vetett hit áll. Fontos tudatosítanunk magunkban: az emberek pszichológiai igénye, hogy igazságos, kiszámítható és biztonságos világban élünk. Ennek következménye az áldozatot hibáztató attitűd, amikor azt gondoljuk, hogy az igazságtalanságot, rosszat elszenvedők azt kapják, amit megérdemelnek. Rossz emberekkel rossz dolgok, jó emberekkel csak jó dolgok történhetnek.
Így a bántalmazás elszenvedőjét leértékeljük, felelőssé tesszük a vele történtekért. Ennek segítségével fenntartjuk azt a képet magunkban, hogy a világ igazságos és kontrollálható, ezért a történtek ellenére mi biztonságban vagyunk. Ha nem ismerjük ezt a mechanizmust, vagy ha nem ismerjük fel magunkban, akkor az súlyos következményekkel járhat. A bántalmazó igazolva és jogosnak fogja érezni a tettét, felmenti magát. Az áldozat viszont, ha azt gondolja, hogy a közösség is őt fogja elítélni, akkor nem fog segítséget kérni, egyedül marad a problémával, nem fog tudni kilépni az áldozatszerepből. Ez végül a szemtanúk, szemlélők együttérzését, segítségnyújtását is gátolja.

Ki vagyok én, és ki vagy te?

A megelőzést önmagunknál, önmagunkban kell elkezdenünk. Mielőtt a gyerekeink védelméről gondolkodnánk, meg kell vizsgálnunk a saját gondolkodásunkat, és a jellemző működésünket a fentiekkel kapcsolatban.

Mi az, ami a magánszférám határain belül helyezkedik el? Melyik az a tartalom, amit megosztanék magamról, és melyik az, amelyiket semmiképpen sem? El tudom-e fogadni, hogy ez a határ egyénenként változó? El tudom-e fogadni, hogy a magamról adott információk, amelyek megosztása számomra természetes, mások számára a magánszféra megsértését jelentik? Meg tudom-e védeni a magam és mások személyes határait? Mit teszek, ha rólam vagy másokról szóló rosszindulatú pletykákkal szembesülök? Mit teszek, ha csoportból kirekesztést tapasztalok? Mit teszek, ha bántalmazást tapasztalok? Hibáztatom-e az áldozatot, vagy úgy teszek, mintha semmi sem történt volna, esetleg megpróbálok segíteni, támaszt nyújtani neki? Szembe tudok ezzel nézni azzal, ha szándékosan vagy információhiányból adódóan átlépem mások személyes határát? Hajlandó vagyok-e a jóvátételre?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nagyban meghatározzák, hogy a gyerekeink hasonló helyzetben hogyan fognak reagálni. A saját viselkedésünk és tetteink mintát adnak számukra, amit hasonló helyzetekben automatikusan alkalmazni fognak. Így t

arthatjuk életben és adhatjuk tovább nemzedékről nemzedékre, vagy vihetjük tovább egyik környezetből a másikba a romboló mechanizmusokat. De az önismeretünk fejlesztésével és saját káros mintáink felismerésével, megváltoztatásával képesek vagyunk megállítani ezt a folyamatot.

Túlzott szülői megosztás és túlzott szülői használat

A kutatásaim során készített interjúkban megjelent a túlzott szülői megosztás és a túlzott szülői használat. A túlzott szülői megosztás esetében a szülő oszt meg a gyermekéről válogatás nélkül olyan tartalmakat, amik a gyerekét kellemetlenül vagy kínosan érintik. Az egyik említett példa során a gyerek nem tudta elérni a szüleinél, hogy az egyik közösségi oldalról lekerüljenek a róla készült nem kívánt fényképek. Ha ez többször is előfordul, annak az lehet a hatása, hogy a gyerek „természetesnek” fogja tartani magánszférájának a megsértését, valamint lehetetlennek tartja majd a saját magát vagy másokat érintő hasonló helyzet megoldását, nem fogja tudni megvédeni magát.

Fontos szabálynak tartom, hogy a gyerekeinket már mi szülők ahhoz szoktassuk hozzá, hogy csak velük megbeszélve, az engedélyükkel osszunk meg róluk fényképet, olyan esetben is, ha ők nem felismerhetők. Amíg nem tudják kifejezni saját akaratukat ezzel kapcsolatban, addig ne osszunk meg róluk fényképet, különösen olyat ne, amin felismerhetők. Ezzel arra tanítjuk őket, hogy fontosan a személyes határaik, a véleményük és az egyéni érzékenységük.

Gyakori, hogy a szülő az együtt töltött idő alatt is folyamatosan valamilyen digitális eszközt használ. A gyerekek elmondása alapján ilyenkor teljesen, vagy részben elérhetetlenné válik számukra a szülő, nehezen vagy egyáltalán nem tudnak vele kommunikálni, nem figyel rájuk. A kevésbé szoros szülő-gyerek kapcsolat nem az egyetlen, de az egyik kockázati tényező az online zaklatás esetében is. Ha a szülők elérhetők a gyerekeik számára, jellemző az együtt töltött minőségi idő, és a gyerek mondanivalójának figyelmes és értő meghallgatása, akkor már sokat tettek a megelőzésért, és azért, hogy az online bántalmazás ne maradjon láthatatlan.

Szülői mediáció

Szülői mediáción a szülőknek azt a tevékenységét értjük, amikor a gyerekek számára és a gyerekek életkori szintjének megfelelően lefordítják, magyarázzák a világ és így az online környezet jelenségeit, eseményeit is. A téma vizsgálata során azt tapasztaltam, hogy azok a gyerekek, akik nem tartoztak a bántalmazók vagy az áldozatok csoportjába, magasabb szülői mediációs gyakoriságról számoltak be. Rájuk jellemző, hogy a szüleik gyakrabban beszélgetnek velük az internetes tevékenységeikről, a nem megfelelő tartalom kezeléséről, a biztonságos internethasználatról, az online viselkedés mikéntjeiről, valamint a nem érintett diákok szülei gyakrabban szabályozzák gyerekeik internethasználati idejét, jellemzőbb rájuk a használat közvetlen megfigyelése és ellenőrzése is.

A digitális eszközök tiltása azonban nem oldja meg a problémát, hanem a szülők számára még inkább láthatatlanná teszi a jelenséget. Következménye lehet, hogy a gyerekek nem jelentik, nem beszélnek a problémáról, mert nem akarják, hogy eltiltsák őket az eszközüktől, hiszen az kizárja őket a számukra fontos kortársakkal folytatott online kommunikációból.

A médiával, majd a folyamatosan változó online közeggel kapcsolatos vizsgálati eredmények egyre inkább az érdeklődés középpontjában állnak. Felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre, a védőfaktorokra, de szembesítenek minket a hiányosságainkkal és a felelősségünkkel egyaránt. Természetesnek vesszük, hogy mi kezdjük el kialakítani gyermekeink személyes határait, mi kezdjük el megtanítani nekik a szűkebb és tágabb környezetbe illeszkedést, eleinte a kezüket fogva, később fokozatosan önállóságra nevelve. Ez a folyamat a digitális közeggel ismerkedés során is fontos. Életkortól függetlenül a kezdeti lépéseket együtt, „kézen fogva” tegyük meg itt is, fokozatosan teret adva az önálló tevékenységeknek.

Domonkos Katalin pedagógus

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Szondy Máté pszichológussal és Domonkos Katalin pedagógussal beszélgetünk digitális énünkről és a gyerekek nethasználatáról, többek között a netes zaklatásról.

Ezt olvassák mások:
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket
Schobert Norbi: Valljuk be őszintén, nem a 70 kilós nő a jó
Hatalmasat csalódott Demcsák Zsuzsa - egyszerűen ez így nem megy
Schobert Norbi kitart: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt
Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket
Schobert Norbi: Valljuk be őszintén, nem a 70 kilós nő a jó
Hatalmasat csalódott Demcsák Zsuzsa - egyszerűen ez így nem megy
Schobert Norbi kitart: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Már fél Európát végigjárták, most Budapestre érkezik a vuhani turistacsoport
Budapestre érkezik a vuhani turistacsoport, állítólag senki sem beteg
ByeAlex és Manuel új közös klipje: ha a koronavírus nem, ez majd tuti letarolja az országot
Ez elképesztő: az ablakokból kiabálva tartják egymásban a lelket a karanténba zárt város lakói
Németh Szilárd előre szólt, hogy Megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Olvasói levél: átvert egy gázszerelő 140 ezer forinttal
DM termék visszahívás: Gyulladást okozhat egy termék
Változik a miatyánk szövege a katolikusoknál
Hózivatar tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront
Szabálytalanul parkoló Audi miatt állt az 51-es villamos
szabálytalanul parkoló Audi miatt állt az 51-es villamos
Kína duzzog, mert a koronavírusból rakták ki a kínai zászlót
Pánik Magyarországon: két típusú egészségügyi maszk készlete teljesen kifogyott
Megrohamozták az emberek a magyar patikákat
Kormány döntés: Kimenekítik a magyarokat Kínából
Ukrán csalók koronavírus elleni vakcinát árultak
Mozog a magma Németország alatt
Felfüggesztettel megúszta a magyar férfi aki élettársa unokáját bántalmazta
Újabb cég rúgta fel a szerződését Norbiékkal: Ezentúl nem tudjuk partnernek tekinteni
A 11 milliós karantén város lakosságának majdnem fele elhagyta a várost
Friss: hét magyar kéri, hogy menekítsék ki őket Kínából
Kiadták a sokkoló fotót Kobe Bryant lángoló helikopteréről
Tétlenül nézte végig a kamionos Nagykanizsán, ahogy meghal a társa
Börtönt kaphat egy Vuhanból hazautazó férfi, mert eltitkolta, hogy beteg
Kocsijával terelte nyáját egy pásztor a romániai autópályán
Egyre több a kínai turista Magyarországon
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Zuhant egy nagyot a forint, miután Matolcsyék döntöttek
Helikopterek köröznek: Egyre nagyobb a feszültség a határ szerb oldalán
Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója szerint a migránsok alagutat ásnak és megkeresik a gyenge pontokat
Cukiságbomba: ilyen egy kisgyerek mikor először kóstolja meg a fagyit
Schobert Norbi: a feleségem a szülészetről kilépve, frissen mosott hajjal, szépen kisminkelve, magassarkúban ott vár engem
Schobert Norbi újabb videója: Ha egy 160 centis nőről beszélünk, orvosilag körülbelül az 50 kiló az egészséges testsúly
Magyarország készen áll a fertőzött országokból érkező hallgatók fogadására
Videón, ahogy a migránsok megpróbáltak áttörni a határkerítésen Röszkénél
Kásler: Magyarországon két esetben merült fel a fertőzés gyanúja
350 millió forintra bírságolták a Magyar Telekomot, mert megtévesztették a fogyasztókat
Rendkívüli sajtótájékoztató: itt törtek be az ország területére a migránsok Röszkénél
Hazugság hogy gyerekekre veszélytelen a koronavírus: egy 9 hónapos csecsemő is a fertőzöttek között
Kásler Miklós : Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására
Budapestre tartó kínai turisták miatt tört ki pánik
Ittas sofőrt fogtak a rendőrök: azt hitte egy keveset szabad inni
Már két koronavírusos fertőzést észleltek Németországban
A szülők nem tudják mit csináljanak a döcögve induló kormány oktatási reformjával
Bődületes baromságok terjednek: aki hisz Jézusban arra nem terjed a koronavírus
Nyomoznak a szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket
Válaszra sem méltatta az igazgatókat az Emmi, amikor a NAT-ról érdeklődtek
Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból
Trump nyíltan hazudott egy óriásit
Magyarországot az auschwitzi megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök és feleségével képviselte
Koronavírus: Újabb 25 beteg halt meg Kínában
Újabb migránsokra számítanak Röszkénél a hajnali incidens után
Münchentől 30 kilométerre van a koronavírus
Egy tízéves fiú késsel rabolt ki egy 13 éves lányt Budapesten
Hiába beszélnek felmelegedésről, még tartogat egy csavart az időjárás
Nem volt anyakönyve a négy hónapos dusnoki babának
Újabb tragikus repülőgép-szerencsétlenség történt
Rekord pénzt szedett be a MÁV bírságokból
Fordulat a veronai busztragédia ügyében - meghallgatták a koronatanút
Beperlik Tibi atyát Kulcsár Edináék
Ebbe bele is bukhat: már külföldön is Schobert Norbiról cikkeznek
Pánik Magyarországon is: már biztos, hogy Németországban is van koronavírusos fertőzött!
Hatvan migráns próbált áttörni a röszkei határon - lövések is dördültek
Élő koalákat is árultak élelemként a koronavírus gócpontjában
Mészáros Lőrincnek több pénze van, mint Venezuelának
Rendőrök szálltak meg egy házat Nyíregyházán
Évente 10 millió kutyát esznek meg a kínaiak
Kitépték a gazdája öléből, s megölték az apró kutyát
Újabb bolt szünteti meg az update termékek forgalmazását a Schobert Norbert féle botrány miatt
Ezért ölte meg az apját a 15 éves orgoványi fiú
Kína: eleinte nem vették elég komolyan a vírust
Eltüntették a fotóriportert, aki megrázó képeket közölt a kínai valóságról
Nagyobbra nőtt a hiány a tb-kasszában, mint amekkora 2009-ben volt
Sorra buknak a magyar sorozatok
Ötmillió forintnál is többet kért volna az Államkincstár a közérdekű adatok kiadásáért
Matolcsy: Kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk
Kitették Schobert Norbert cégét az egyik fővárosi bevásárlóközpontból
Megmondta a MÁV, mennyibe kerülne, hogy ne legyenek késések
Kiderült, kik utaztak még Kobe Bryant helikopterén
A koronavírus miatt lefújták a budapesti Fesztivált
Várhegyi Attila vette meg a Hollóházit
2,6 milliós jutalmat kaptak Rogán államtitkárai, a mentősök pedig 37 ezret
Migránspánik tört ki két Srí Lanka-i pékmester miatt
A WHO magas szintűre módosította az új koronavírus nemzetközi veszélyességét
Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
Afganisztánban lezuhant utasszállító: tálibok lőhették le a gépet
Megtörtént a csoda: egy országnak köszönhetően lábra állt a kis SMA-s Zente
Kigyulladt egy ház Nagyrédén, egy ember meghalt
Washington segít Kínának a járvány megfékezésében
Szirénázó tűzoltóautóba csapódott egy kocsi Nyíregyházán
Autós üldözés volt Győr belvárosában
Minden bizonnyal emberi mulasztás okozta Kobe Bryanték tragédiáját
Döbbenetes bejelentés: információkat tartottak vissza a koronavírusról
Durva intézkedéseket vezet be a gödi Samsung gyár: karanténba zárja a Kínából érkező dolgozóit
Akadnak olyan kormánytagok, akik közel 3 millió forintot kaptak az év végén jutalomként
Milliós motivációs jutalmat kaptak az államtitkárok
Törvényt módosítanak, hogy Győr új fideszes polgármestere kardiológus is maradhasson
Müller Cecília: Magyarországon kicsi az esélye a járványnak
Gyerekek teájába keverik az opiátot, hogy ne érezzék az éhséget
Az utcán vették el az apától a négy és fél hónapos csecsemőjét a rendőrök
Harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott
Bárki pályázhat, de Mészáros nyer a végén
Ősi vírusokat szabadítottak ki a jégből
Már több mint ötvenen meghaltak a brazil esőzésekben
Egyre több fiataltól válnak meg a cégek
Sylvester Stallone: A világ egy fantasztikus embert és egy nagy-nagy bajnokot veszített
Kobe Bryant felesége teljesen összeroppant
Vége: Vajna Tímea otthagyta egykori közös otthonukat
Nem mindenki kaphat tartózkodási és munkavállalási engedélyt Nagy-Britanniaban
WHO figyelmeztetés: íme a koronavírus korai tünetei
Hatalmas sikerként értékeli a Fidesz, hogy ismét nyert Győrben
A falat verte a magyar bíróságon a fiatal, amikor meghallotta az ítéletet –
Márki-Zay: A Fidesz visszaszerezte a szavazóit Győrben
Már az online tevékenységünk alapján pontozzák, mennyire vagyunk megbízható állampolgárok
Olyan sűrű ködben repült Kobe Bryant, hogy a rendőrség gépei sem mertek felszállni
A balközép sikeresen megállította Salvini szélsőjobbos nyomulását
Koronavírus Bécsben: egy utaskísérőt szombat óta tartanak karanténban
Koronavírus: Zürichben két embert tartanak karanténban
Kétszintes családi ház égett porig Budapesten
Berki Krisztián miniszterelnök akar lenni
Gátlástalanul, a vécében kukkolja a nőket a budapesti étterem fantomja
Íme az eddigi fertőzött országok listája: Franciaország , Németország , Japán stb....
Pánik Magyarországon: Budapesten és egy vidéki városban is gyanús betegeket vizsgáltak az orvosok
Sokkoló: fél nap alatt brutálisan megugrott a koronavírus halálos áldozatainak száma
A Fideszes Dézsi most több szavazatot szerzett, mint Borkai Zsolt tavaly ősszel
Kobe Bryant lezuhant a helikopterével és meghalt
Oláh Gergő páros lábbal szállt bele a hazai előadókba
Schobert Norbi: brutális nézettséget csináltam, és sokan felültek a lájkvonatra
Koronavírus: minden egyes fertőzött további 14 embernek adja át a vírust
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva