thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.16
THE POST
           
16
Megtudjuk előzni, hogy a gyerekeinket bántsák a neten!
Ez is érdekelhet:
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot


A digitális technológiával kapcsolatos egyik leggyakrabban említett kockázat az online zaklatás, amely online eszköz használatával megvalósuló, ellenséges, ismétlődő, bántalmazó magatartást jelent.

Akkor beszélhetünk zaklatásról, amikor jelen van a tudatos bántó szándék, és ismétlődik a cselekedet, de tudatos bántó szándék nélkül megosztott tartalom is lehet felzaklató, nemcsak az egyén, hanem közösség számára is. Ide tartoznak például a személyes információk engedély nélküli nyilvánosságra hozása, a másokról készült megszégyenítő képek és videók megosztása, a rosszindulatú pletykák terjesztése online, a jogosulatlan belépés személyes felhasználói fiókba, vagy kirekesztés valamilyen online csoportból.

Nem új „emberi” jelenségről van szó: a kibeszélés, a rosszindulatú pletykák terjesztése vagy a kirekesztés régi ismerőseink, nemcsak generációról generációra cipeljük magunkkal, hanem az új környezeteinkbe is, ebben az esetben az internetre. Az ismerősség ellenére az online bántalmazás megterhelőbb lehet, mert az áldozat a nap bármely időpontjában elérhető, sokkal nehezebb elmenekülnie.

Az ismétlődéshez hozzájárul az online környezetben elérhető nagyobb nyilvánosság, valamint az azonnali és szinte végtelen számú terjesztés lehetősége. A nonverbális jelek, melyek informálnak minket mások érzelmi állapotáról, hiányoznak az online környezetben, ezért nem látható az áldozat reakciója. Emiatt a közösség (szemlélők) és a bántalmazó sem szembesül a zaklatás azonnali és közvetlen következményeivel. Ennek eredménye, hogy csökken az áldozattal együttérzés esélye, nő az ismétlődés lehetősége, csökken a bűntudat és az áldozat melletti kiállás is.

Az igazságos világba vetett hit

Az online közegben is nehezíti a megelőzést és a kezelést az áldozathibáztatás jelensége. Az áldozat hibáztatásának hátterében az igazságos világba vetett hit áll. Fontos tudatosítanunk magunkban: az emberek pszichológiai igénye, hogy igazságos, kiszámítható és biztonságos világban élünk. Ennek következménye az áldozatot hibáztató attitűd, amikor azt gondoljuk, hogy az igazságtalanságot, rosszat elszenvedők azt kapják, amit megérdemelnek. Rossz emberekkel rossz dolgok, jó emberekkel csak jó dolgok történhetnek.
Így a bántalmazás elszenvedőjét leértékeljük, felelőssé tesszük a vele történtekért. Ennek segítségével fenntartjuk azt a képet magunkban, hogy a világ igazságos és kontrollálható, ezért a történtek ellenére mi biztonságban vagyunk. Ha nem ismerjük ezt a mechanizmust, vagy ha nem ismerjük fel magunkban, akkor az súlyos következményekkel járhat. A bántalmazó igazolva és jogosnak fogja érezni a tettét, felmenti magát. Az áldozat viszont, ha azt gondolja, hogy a közösség is őt fogja elítélni, akkor nem fog segítséget kérni, egyedül marad a problémával, nem fog tudni kilépni az áldozatszerepből. Ez végül a szemtanúk, szemlélők együttérzését, segítségnyújtását is gátolja.

Ki vagyok én, és ki vagy te?

A megelőzést önmagunknál, önmagunkban kell elkezdenünk. Mielőtt a gyerekeink védelméről gondolkodnánk, meg kell vizsgálnunk a saját gondolkodásunkat, és a jellemző működésünket a fentiekkel kapcsolatban.

Mi az, ami a magánszférám határain belül helyezkedik el? Melyik az a tartalom, amit megosztanék magamról, és melyik az, amelyiket semmiképpen sem? El tudom-e fogadni, hogy ez a határ egyénenként változó? El tudom-e fogadni, hogy a magamról adott információk, amelyek megosztása számomra természetes, mások számára a magánszféra megsértését jelentik? Meg tudom-e védeni a magam és mások személyes határait? Mit teszek, ha rólam vagy másokról szóló rosszindulatú pletykákkal szembesülök? Mit teszek, ha csoportból kirekesztést tapasztalok? Mit teszek, ha bántalmazást tapasztalok? Hibáztatom-e az áldozatot, vagy úgy teszek, mintha semmi sem történt volna, esetleg megpróbálok segíteni, támaszt nyújtani neki? Szembe tudok ezzel nézni azzal, ha szándékosan vagy információhiányból adódóan átlépem mások személyes határát? Hajlandó vagyok-e a jóvátételre?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nagyban meghatározzák, hogy a gyerekeink hasonló helyzetben hogyan fognak reagálni. A saját viselkedésünk és tetteink mintát adnak számukra, amit hasonló helyzetekben automatikusan alkalmazni fognak. Így t

arthatjuk életben és adhatjuk tovább nemzedékről nemzedékre, vagy vihetjük tovább egyik környezetből a másikba a romboló mechanizmusokat. De az önismeretünk fejlesztésével és saját káros mintáink felismerésével, megváltoztatásával képesek vagyunk megállítani ezt a folyamatot.

Túlzott szülői megosztás és túlzott szülői használat

A kutatásaim során készített interjúkban megjelent a túlzott szülői megosztás és a túlzott szülői használat. A túlzott szülői megosztás esetében a szülő oszt meg a gyermekéről válogatás nélkül olyan tartalmakat, amik a gyerekét kellemetlenül vagy kínosan érintik. Az egyik említett példa során a gyerek nem tudta elérni a szüleinél, hogy az egyik közösségi oldalról lekerüljenek a róla készült nem kívánt fényképek. Ha ez többször is előfordul, annak az lehet a hatása, hogy a gyerek „természetesnek” fogja tartani magánszférájának a megsértését, valamint lehetetlennek tartja majd a saját magát vagy másokat érintő hasonló helyzet megoldását, nem fogja tudni megvédeni magát.

Fontos szabálynak tartom, hogy a gyerekeinket már mi szülők ahhoz szoktassuk hozzá, hogy csak velük megbeszélve, az engedélyükkel osszunk meg róluk fényképet, olyan esetben is, ha ők nem felismerhetők. Amíg nem tudják kifejezni saját akaratukat ezzel kapcsolatban, addig ne osszunk meg róluk fényképet, különösen olyat ne, amin felismerhetők. Ezzel arra tanítjuk őket, hogy fontosan a személyes határaik, a véleményük és az egyéni érzékenységük.

Gyakori, hogy a szülő az együtt töltött idő alatt is folyamatosan valamilyen digitális eszközt használ. A gyerekek elmondása alapján ilyenkor teljesen, vagy részben elérhetetlenné válik számukra a szülő, nehezen vagy egyáltalán nem tudnak vele kommunikálni, nem figyel rájuk. A kevésbé szoros szülő-gyerek kapcsolat nem az egyetlen, de az egyik kockázati tényező az online zaklatás esetében is. Ha a szülők elérhetők a gyerekeik számára, jellemző az együtt töltött minőségi idő, és a gyerek mondanivalójának figyelmes és értő meghallgatása, akkor már sokat tettek a megelőzésért, és azért, hogy az online bántalmazás ne maradjon láthatatlan.

Szülői mediáció

Szülői mediáción a szülőknek azt a tevékenységét értjük, amikor a gyerekek számára és a gyerekek életkori szintjének megfelelően lefordítják, magyarázzák a világ és így az online környezet jelenségeit, eseményeit is. A téma vizsgálata során azt tapasztaltam, hogy azok a gyerekek, akik nem tartoztak a bántalmazók vagy az áldozatok csoportjába, magasabb szülői mediációs gyakoriságról számoltak be. Rájuk jellemző, hogy a szüleik gyakrabban beszélgetnek velük az internetes tevékenységeikről, a nem megfelelő tartalom kezeléséről, a biztonságos internethasználatról, az online viselkedés mikéntjeiről, valamint a nem érintett diákok szülei gyakrabban szabályozzák gyerekeik internethasználati idejét, jellemzőbb rájuk a használat közvetlen megfigyelése és ellenőrzése is.

A digitális eszközök tiltása azonban nem oldja meg a problémát, hanem a szülők számára még inkább láthatatlanná teszi a jelenséget. Következménye lehet, hogy a gyerekek nem jelentik, nem beszélnek a problémáról, mert nem akarják, hogy eltiltsák őket az eszközüktől, hiszen az kizárja őket a számukra fontos kortársakkal folytatott online kommunikációból.

A médiával, majd a folyamatosan változó online közeggel kapcsolatos vizsgálati eredmények egyre inkább az érdeklődés középpontjában állnak. Felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre, a védőfaktorokra, de szembesítenek minket a hiányosságainkkal és a felelősségünkkel egyaránt. Természetesnek vesszük, hogy mi kezdjük el kialakítani gyermekeink személyes határait, mi kezdjük el megtanítani nekik a szűkebb és tágabb környezetbe illeszkedést, eleinte a kezüket fogva, később fokozatosan önállóságra nevelve. Ez a folyamat a digitális közeggel ismerkedés során is fontos. Életkortól függetlenül a kezdeti lépéseket együtt, „kézen fogva” tegyük meg itt is, fokozatosan teret adva az önálló tevékenységeknek.

Domonkos Katalin pedagógus

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Szondy Máté pszichológussal és Domonkos Katalin pedagógussal beszélgetünk digitális énünkről és a gyerekek nethasználatáról, többek között a netes zaklatásról.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hírhez tartozó kép:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
Trócsányit verik Orbán helyett
Napok óta lángol ötszáz körbála Fejér megyében
Elkezdődött a fűtési szezon Budapesten
Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön
Farkas Flórián ismét nyeregben érezheti magát
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
A nagyszülők szerint, nem az anyja verte agyon a 11 hónapos Hannát
MÁV: Gázolás miatt késnek a vonatok!
Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Levágta barátja nemi szervét egy nyíregyházi férfi
NVI botrány: Fejlesztési hiba miatt voltak adateltérések a választási oldalon!
Sas József felesége: Jóska teste szinte magatehetetlen
Gyilkos árvizek tarolták le a Spanyolországot: öten meghaltak, mindent vitt a hömpölygő ár!
Halálos tragédia: darabokra szakadt az autó az M5-ös autópályán!
Harminc év börtönt kapott egy katolikus pap aki túlságosan szerette a gyerekeket!
Orbán szókészletében megjelent a magasabb rendű élet
Az áramipar rejtett titka: A szén-dioxidnál 23500-szor durvábban melegítő szintetikus gáz
A Fidesz megint összekeverte magát Karácsony Gergellyel
Felavatta és megszenteltette Zalaegerszeg fideszes képviselője a képen látható földutat!
Tarlós: Az ellenzékiek csak provokálnak az adatkezelési ügyekkel!
Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán
Kanadában nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek!
Az új olasz kormány engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók
Három magyar férfi támadt egy külföldi nőre Budapesten
Megerősítették: megölték Oszama bin Laden fiát
Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre!
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik! - felejtse el a mobilját vezetés közben!
Mindene odalett egy háromgyermekes családnak! - leégett a házuk
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás áldozata lett!
Nem tudom, hogy hol alszom a gyerekeimmel! - kilakoltatás: 18 millióból lett 76 millió!
Utcára tették, most gazdit keres! - segíts egy megosztással!
Az utcán hagyott kutya 7 napot várt az út szélén, csak azért, mert a gazdája azt mondta neki, hogy ülj!
Orbán: Nálunk nem meghatározó a korrupció!
Budapesti hotelből tűnt el egy idős bácsi, keresi a rendőrség
Újabb olaszliszkai lincselő kap milliókat a magyar államtól! - eddig csak a sértett család nem kapott pénzt!
Kampányháború: Megtámadták Tordai Bencét a Tarlós-balhé után !
Megtelt az utca a Pikó András mellett tüntetőkkel
Milliárdokat kaphatott Hernádi Zsolt az államtól egy esztergomi hotelre, a pénzt adó szervnél dolgozó unokaöccse lett a Fidesz helyi polgármesterjelöltje
Összekapta magát a forint! - az euró egészen 331 forintig csökkent a reggeli 332 forintról!
Mindenki aludt a kigyulladt hajón, amelyen 34 ember lelte halálát!
Nekiment Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége! - a vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!
Nem azért ad 54 ezer forintos juttatást a kormány a közmunkásoknak, mert kampány van
Zuglói tragédia: Beszippanthatta a tehervonat alá a menetszél a peronon álló nőt!
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő
Káosz Budafokon: Több esetben nem volt orvos az ügyeleten
A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten!
Orbán beszállt a választási kampányba!
Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester
Karácsony a megafonos vitáról: Nem láttam a videót, de ismerem a főpolgármester stílusát!
A svájci rendőrség nyomoz egy Magyarországon köddé vált cég után!
A háború semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak!
Reagált Puzsér feljelentésére Berki Krisztián
Meghalt az a férfi, akit a saját autója gázolt el a XX. kerületben
Rosszul lett, majd meghalt az egykori parlamenti képviselő
Lombik botrány: ázsiai gyereke született a fehér párnak!
A kormány biztos kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon!
Hivatalos: Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt!
Elhalasztotta a Hankook a gyár bővítést!
Bayer nem kért bocsánatot, így hivatalosan is vádlott lett!
Tarlós pista bácsi megint fát ültet!
Kihallgatta a rendőrség az egyik józsefvárosi képviselőjelöltet
Trumpon nevet mindenki: szerinte az energiatakarékos izzók miatt tűnik narancssárgának az arca
Mutatjuk kit állított Orbán az uniós ezermilliárdok szétosztásának élére
Több százan tüntettek Pikó András mellett Józsefvárosban!
Száz óriásplakáthelyet kapott az ellenzék a fővárosban
Meghalt Konrád György
Konrád György: Aki egyszer uralomra kerül, mindenféle trükkel azon van, hogy ott maradjon
Nagy baj van Trócsányi jelölésével! - Manfred Weber szerint sok még a kérdés
Rekord büntetést vállalt be Orbán, így újra ömlik az EU-pénz Magyarországra!
Óriási bajban van az autóipar: tömegesen szűnhetnek meg a munkahelyek!
Orbán: nem lesz elég az első családvédelmi akció, még két terv van a fejemben !
Hiába várják haza - Fiatal lányt gázolt halálra a vonat Zuglóban!
Örülhet a Telekom, óriási bajban van a Digi!
Rekord összegű EU-s pénz érkezett a nyár végén!
Nem vicc! - Egy magyar tudós megvizsgálta, mekkora nyomással szar*nak a pingvinek!
A kormányhivatal vezető munkatársát rúgták ki, miután benézték a trágyaszagról szóló álhírt!
A mostani diáksztrájk nem rengeti meg az országot
Lépett az ügyészség: Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyekben!
Befalazott emberi csontokat találtak egy budapesti ház pincéjében
Electrolux leépítés: Néma csendben vették tudomásul, hogy kirúgják őket!
92 éves polgármesterjelölt is indult az önkormányzati választáson
Rogán Cecília hatalmas házat bérel Sarka Katáéktól!
Nem tudták megmenteni a közlekedési balesetben megsérült nőt!
Ezért ő a legjobb: itt van a videó Hosszú Katinka kegyetlen edzéséről
Kigyulladt egy kamion az M0-ás autóúton!
Orbán szerint Trócsányi egyetlen hibája hogy rossz helyről jött, mert hát magyar!
Tárgyalási botrány: A meggyilkolt kislány rokonait már az épületbe sem engedték be!
Drograzzia: Három megyében egyszerre csaptak le a rendőrök!
Mindkét szülő külföldi, a gyereknek viszont magyarul is el kell boldogulnia!
Elfogultságra hivatkozva visszaléptek a Czeglédy-ügy bírói, elmarad a tárgyalás!
Tarlós kiakadt: Mit orbánviktorozik maga, beteg? Tényleg? Menjen el az orvoshoz!
Tarlós Karácsony emberének: Miért ilyen paraszt, hogy belevág a mondatomba?
Zuglói fideszesek szerint Karácsony még lopni se tud magának
Orbán: A kormánnyal harcolni akaró polgármester alkalmatlan
Vizsgálat indult: Több helyen felvetődött a gyanúja, hogy a választások ajánlóívein szereplő adatokat jogosulatlanul kezelték
Szijjártó szerint csak hisztiznek a Szlovákok!
Alföldi a szabadság elleni támadást lát Pikó kampányközpontjában tartott házkutatásban!
Bayer Zsolt nem kér bocsánatot Nagy Blankától!
Pénzbüntetéssel megúszták a mentők autóit megrongáló külföldiek!
Az év egyik legjobb magyar dokumentumfilmje
A közmunkásokkal vitették ki a Fidesz szórólapjait!
Balhé a vonaton: Az Allahu akbar-t kiáltó, fenyegetőző férfit a rendőrök várták Budapesten!
Tarlós: önálló ember vagyok haver!
Sokkal többen menekülnek el szélsőséges időjárás miatt, mint a fegyveres konfliktusok elől !
Országos sztrájkba hívták a diákokat mára!
Orbán: Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt!
Orbán: Ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, másra kell mutatnom
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva