thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.23
THE POST
           
23
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
Ez is érdekelhet:
Több embert is fel akart gyújtani egy nő Székesfehérváron
Eszement ötlettel álltak elő tudósok arra, hogyan hűthetnénk vissza a Föld klímáját
IKEA: heteken belül több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt


Tavaly percenként egy, idén augusztusban pedig már percenként három futballpályányi erdő vész oda Brazíliában. A tragikus helyzetért jelentős mértékben felelős az új elnök, Jair Bolsonaro politikája, a „Trópusok Trumpja” ugyanis egyértelműen az erdőpusztítók mellett áll. A világ keveset tehet, az EU talán büntetésként leállíthatja az argentin szója- és marhahúsimportot, és megtagadhatja a Brazíliával és szomszédaival tervezett kereskedelmi egyezmény aláírását.

A világ friss oxigénjének ötödét adja a főként Brazília területén lévő amazonasi esőerdő több milliárd fája, s becslések szerint a fákban annyi szén-dioxid van megkötve, mint amennyit a térségbeli államok harminc év alatt eregetnek a levegőbe. A júniustól szeptemberig tartó időszakban minden évben sokezer erdőtüzet regisztrálnak, ám az idén tragikusra fordult a helyzet: tavaly az első nyolc hónapban 40 ezer tüzet észleltek, az idén viszont már közel nyolcvanezret. A lángtenger füstje Brazília több államát is beborítja, s néha Sao Paolóig is eljut a nappali eget elsötétítő szennyezés.

A lángokat szinte kivétel nélkül az emberek lobbantják fel, s a tüzek többsége szándékosan kezdődik. Az erdőirtók – akik a növényzettől megtisztított területeken leginkább állattenyésztésbe, illetve szójatermesztésbe fognak – ugyanis előbb buldózerekkel, vagy munkagépek közé erősített vastag fémlánccal gyökerestől kiforgatják a fákat a földből, majd miután néhány hétig hagyják kiszáradni a őket, felgyújtják a kiszáradt törzsek és ágak többségét. Azért csak a többségét, mert az értékesebb keményfákat lecsupaszítják, s rönkönként adják el. A kevésbé értékes fák hamuja viszont kiváló természetes talajjavító anyag. Az erdőirtás során fél évszázad alatt 8-10 magyarországnyi területről tüntették el a fákat, s emiatt veszélybe kerültek a térségben élő különleges állat- és növényfajták is.

Amióta januárban hivatalba lépett a populista és rasszista nézeteket valló új államfő, Jair Bolsonaro, sokkal rosszabbra fordult a helyzet, s ez egyáltalán nem véletlen. Az elnök ugyanis már a kampány során is világossá tette, hogy nem különösebben érdekli őt az őserdő, illetve a térségben élő néhány millió indián őslakos, ő inkább az erdőirtókat támogatja, akik a mezőgazdasági termeléssel, illetve új bányák nyitásával fellendítik a gazdaságot. A szavakat tettek követték: töredékére esett az illegális fakitermelőktől elkobzott fa mennyisége, s ugyancsak történelmi mélypontra zuhant a kiszabott büntetések összege is.

Augusto Heleno Pereira, Bolsonaro biztonsági ügyekben illetékes főtanácsadója azt is egyértelművé tette, hogy az államfőt nem érdekli, mit gondol róla és az Amazonasról a világ. „Nonszensz, hogy az Amazonas vidéke a világörökség része lenne. Az Amazonas brazil, s nekünk kell vele foglalkoznunk úgy, ahogyan azt az ország érdekei megkívánják” – mondta a tanácsadó. Az ország környezetvédelmi minisztere, Ricardo Salles a közelmúltban ki is bökte, mit akar Bolsonaro. „A földműveseket meg kell jutalmazni, ha megőrzik az erdőt, és a számlát a fejlett országoknak kell állniuk” – magyarázta a miniszter a BBC-nek. Néhány nappal később kellemetlen helyzetbe is került a politikus, egy nemzetközi környezetvédelmi tanácskozáson ő volt az egyetlen, akit a meghívottak kifütyültek, amiko

r megszólalt.

Bolsonaro egyébként szemmel láthatóan képtelen kezelni elnöksége eddigi legsúlyosabb válságát. Miközben azt állítja, hogy Brazíliának nincsenek meg az eszközei arra, hogy megfékezze az erődtüzeket, minden nap mást tesz felelőssé a katasztrófáért. Volt, amikor azt mondta, az indiánok gyújtogattak, majd azt állította, azok a civil szervezetek lobbantották fel a lángokat, amelyek bírálják a szervezetek költségvetését megnyirbáló államfő politikáját. Bolsonaro szerint a civilszervezetek célja, hogy rossz színben tüntessék fel őt, s válságba taszítsák az országot.

Bolsonaro másik kedvenc taktikája a tagadás: többször is azt mondta, hogy az erdőtüzeket felmérő intézmények – köztük az állami hivatalok is – helytelen adatokat közölnek. Amikor az egyik állami intézet, az űrkutatással foglalkozó INEP vezetője a műholdfelvételekre hivatkozva cáfolni merte Bolsonaro szavait, az államfő azonnal elbocsátotta őt hivatalából.

A szójatermelőket és marhatenyésztőket tömörítő egyik szakszervezet, a Santarem egyik vezetője, Vanderley Wegner azt mondta, a világ összes országában vágtak ki fákat a mezőgazdaság érdekében, mégis Brazíliától várják most azt, hogy ne tegye. „Az az USA és az az Európa, amely megvásárolja az Amazonas vidékén előállított termékeket, sokkal kevésbé szigorú szabályok alapján kezeli a saját erdőit. Egyébként Európában alig maradt már erdő” – mondta, majd hozzátette: Brazíliának fejlesztenie kell az Amazonast. Több mint négymillió ember él a térségben, s az alkotmány értelmében nekik is lehetőséget kell adnunk a fejlődésre”.

Európa – vagy legalábbis az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország – éppen azt szorgalmazza, hogy a külföld ne vásároljon brazil szóját, illetve marhahúst. „Mindenki, aki közvetve, vagy közvetlenül felhasználja a brazil szóját, hozzájárul a klímaváltozáshoz. Elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy bojkottot hirdessünk a brazil szója és hús ellen, ami addig tart, amíg Brazília nem hagy fel felelőtlen politikájával” – mondta Jyrki Katainen, volt finn kormányfő, az EU munkahelyekért és növekedésért felelős biztosa. Hasonlóan vélekedett az EU soros elnöki tisztét betöltő ország pénzügyminisztere, Mika Lintila is, aki szerint az uniónak fontolóra kellene vennie a brazil marhahús importjának felfüggesztését.

Emmanuel Macron francia elnök még keményebb volt, közölte, ha Brazília nem hajlandó komolyan venni a környezetvédelmet, akkor Franciaország nem írja alá azt a húsz éve tárgyalt kereskedelmi szerződést, amely az EU és Brazília, valamint Paraguay, Argentína és Uruguay közötti árucsere forgalmat könnyítené meg. Macron egyébként azért dühös Bolsonaróra, mert a brazil államfő állítólag hazudott neki, mert egy korábbi találkozójukon a brazil elnök azt mondta, elkötelezett a környezetvédelem mellett. A többi EU-s tagállam is fontolgatja a francia kezdeményezéshez való csatlakozást, eddig Írország jelentette be, Macron mellé áll.

Norvégia és Németország már cselekedett is, a két ország leállította a brazil Amazonas-alapítványba szánt befizetéseit is, amivel csökkentette az erdőirtás fölött szemet hunyó állami hivatalok költségvetését. Németország azt is felvetette, hogy az Amazonas ügye kerüljön napirendre a hét végi franciaországi G7-es csúcson is.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Csődbe ment az utazási iroda, több százezer utas rekedt külföldön
Menj a zsidókhoz! – Megpróbálták elzavarni Gulyás Mártont Hunvald krumpliosztásáról
Szülés után elvérzett egy riporternő egy budapesti kórházban
Hírhez tartozó kép:
Csődbe ment az utazási iroda, több százezer utas rekedt külföldön
Menj a zsidókhoz! – Megpróbálták elzavarni Gulyás Mártont Hunvald krumpliosztásáról
Menj a zsidókhoz! – Megpróbálták elzavarni Gulyás Mártont Hunvald krumpliosztásáról
Szülés után elvérzett egy riporternő egy budapesti kórházban
Több embert is fel akart gyújtani egy nő Székesfehérváron
Eszement ötlettel álltak elő tudósok arra, hogyan hűthetnénk vissza a Föld klímáját
IKEA: heteken belül több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt
Dupla záróvonal, mégis nekivág a szembesávnak az autópályán ez a sofőr!
Életműdíjat kapott Pogány Judit!
335 forint egy euró, Matolcsy hallgat!
A kormányközeli cégtől tartalékolt be gázból az ország
Visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány
Razzia volt a bulinegyedben, a rendőrség 11 embert állított elő
Deutsch Tamás egy peres ügy folyományaképpen félmillió forintot fizetett Dobrev Klárának
Ez már gyerekes: kikapcsolták az áramot Pikó András kampányrendezvényén!
A túlvédett gyerekből áldozat, a bántalmazottból pedig bántalmazó válhat
Semjén: megállapodást kötött a kormánnyal Köves Slomó egyháza
Többet árthatnak a Földnek a vegetáriánusok, mint azok, akik kevés húst esznek
Táskatolvaj: a rendőrség keresi a képen látható nőt
Életének 86. évében vasárnap hajnalban meghalt Sára Sándor filmrendező
Milyen lenne, ha egyszer kiderülne, hol őrzi a kormánypárt a Fidesz Központi Tárhelyét?
Bocsánatot kért a hadsereg, amiért azzal viccelődtek, hogy lebombázzák az ufóhívőket
Vajna Tímea fánkjait osztogatta a gyerekeknek az alpolgármester
Hónapok óta üresek az EU-s pénzből épült lakóotthonok
Kitakart lajstromszámú maszkos emberek zavarták meg Karácsony Gergely programbemutatóját
Bedrogozott utas miatt hajtott végre vészleszállást egy utasszállító
Megteltek a kórházak: rengeteg gyerek lett szalmonellás Debrecenben!
Ha valahol egy parkolóba elkaplak te genetikai hulladék - Román-Magyar háború a horrorkaravánok miatt
Rommá törött a 200 ezres tv az eMAG háztól-házig garanciában
Vörös riasztást adott ki a Pentagon az iPhone-osoknak
Össze csapott a 15. kerületi polgármester a tankerülettel a diákok miatt!
Meghalt egy kislány, mert utánozta a népszerű youtubert!
A legfrissebb előrejelzések szerint egy hét múlva ilyenkor visszatér a nyár
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Óriási földrengés volt Albániában!
Hatszáz gyerek imádkozott a Parlamentben az ország vezetőiért
Olasz kormánypárt: Orbán Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni
Fának lökték Mohácsnál a négygyerekes édesanyát - az anya meghalt!
Hamarabb érkezik az októberi nyugdíj
300 légi járatot töröltek a Japánban tomboló viharok miatt!
Közel 30 ezer gyerek nem járhat iskolába mostantól, mert nem oltották be őket a szüleik
Kampány fogás: minden idős 6000 forintot kap a IX. kerületben
Egy kis darab ebből az anyagból 100 millió tonnát nyomna a Földön
Óriásit bakizott Áder János klímaügyben
Simonka pozitív: Joggal remélem, hogy felmentenek a vádak alól!
Fél perc alatt 1,7 millió liter vizet folyatott el a NASA
Conte: Kérdezzék meg Orbánt, miért nem ment Salvini után!
A magyarok addig esznek, amíg van mit, de jön majd az éhínség
Ez a két jóravaló fiatal rollert lopott Pesten, segíts a rendőröknek elkapni őket, oszd meg Te is!
A vadászok miatt csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben
Botrány: Kifütyülték az egészségügyért felelős államtitkárt az orvosok
Nagy mennyiségű rákkeltő anyagot tartalmaznak egyes aromás elektromos cigaretták
Orbán szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly
Eltűnt a béremelés az állami cégeknél
Huszonöt éve imádjuk a Jóbarátokat
Orbán viccelődik: vitáim voltak az olasz miniszterelnökkel, mert ő Juventus-szurkoló
Orbán büszke: Magyarok vagyunk, meg van a magunkhoz való eszünk, dörzsöltek vagyunk!
Orbán: Magyarországon nincs éhező gyerek
Orbán felszólalt az olasz jobboldali bevándorlásellenes párt rendezvényén
Csak idézünk: Orbán Viktor Magyarországa megmutatja, hogyan lehet felemelt fővel európainak lenni
Merkel utolsó döntése sokaknak fájni fog
Radikális javaslat: brutálisan megdrágítanák a benzin és a dízel árát
Tisztelet és a megbecsülés: Hatezer forintot kapnak a nyugdíjasok
Tarlós bevetette a kampány bombát: Scarlett Johanssonnal találkozott!
Epstein vádlója szerint egy orgián le kellett feküdnie II. Erzsébet fiával
Megszólalt a 11 éves jászapáti kisfiú, aki combon szúrta a szomszédját - sajnálja
Meggondolatlan előzés miatt kellett meghalnia a négygyermekes édesanyának az 57-es főúton
Hatalmas ciklon söpri el a napsütéses időt, szakadni fog az eső
Rendkívüli tüntetés volt Budapesten a klímaváltozás ellen!
Hivatalos: tüntetőket kínoztak meg a hongkongi rendőrök
330 gyerek lett rosszul a Hit Gyülekezete által fenntartott iskolában
Három év múlva már csak elektromos buszok lesznek Magyarországon!
Gigantikus Orbán Viktor-portré fogadja a dolgozókat minden egyes nap!
Szamárfület mutattak Kósa Lajosnak
Óriási EU botrány: Minden szabályos volt az EU-pénzek körül, nem kell folytatni a büntetőeljárást a cseh miniszterelnök ellen
Óriási a titkolózás, hogy miből fizeti a cirkuszos kampányt a Fidelitas
Komoly műszaki gond van több vasútvonalon
A legszelídebb motorosok szállják ma meg Pestet!
Vasárnap bárki ingyen beutazhatja az országot
A Budaörsi út elesett egy négyes karambol miatt!
Elkezdte a több ezres leépítést a BMW!
Óriásit lép a Google: 600 milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra!
6,5 milliárd forintból épül feldolgozó üzem Kisvárdán
Szétverték a frissen lerakott botlatóköveket Hajdúszoboszlón!
Zártkapus lesz a válogatott Azerbajdzsán elleni hazai meccse
Elkezdődött: Több mint 2000 dolgozót küld el a német bank
Káosz: Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében
Tarthatatlan a munkaerőhiány: tárgyalást kezdtek a kormánnyal a vasutas szakszervezetek
Megkezdődött az 51-es körzet lerohanása! - videót tettek közzé!
Leszakadt felsővezeték miatt zárták le teljesen az M1-autópályát!
Összerugdosta magatehetetlen betegét a borsodi kórház betegszállítója
Önnek is joga van tudni, miből készül a trüffel!
Az ellenzéki polgármesterek betelepítenék a bevándorlókat! - és egyébként alkalmatlanok is!
A fegyelmi bizottság beidézte a nőgyalázó edzőt
Egy igazi kereszténydemokrata tesz a közösségéért, például családot alapít, gyermeket nevel!
MÁV: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők
Sztrájkot hirdettek a közszolgák
Rekord: eddig egymillió magyar próbált szerencsét külföldön
Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt
Az Országos Széchényi Könyvtárról kérdezték volna a kormányt, aztán jött a kioktatás!
A tini aktivistának mindössze 56 másodpercbe telt megsemmisíteni a republikánus képviselő érvelését
11-11-es döntetlent játszott a Fradi az Espanyol ellen! - ja mégsem, az eredmény 1:1 lett
Lökdösődés és botrány: megpróbálták megakadályozni, hogy a Suzuki-gyárnál tüntessenek
Áder vízió: 2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet!
Viktor, engedd a bábodat vitázni! - óriási plakát alázza Orbánt!
MÁV dokumentum: rablóvonatokon vitték ki az értékeket a románok
Hivatalos: Jobban élnek a románok, mint a magyarok!
Köztévé híradó: a Fradi bravúros 11-11-et játszott az Espanol ellen!
A józsefvárosi plébános gőzerővel kampányol a Fidesz mellett!
Moszkva: a tüntetők elleni fellépések durvasága már a putyinistáknak is sok
Puzsér: Berki Krisztiánt Rogán indította
Áder: Magyarország felelőssége kisebb a bolygóért
Hirtelen Rómába utazik Orbán Viktor
Segíts egy megosztással: hirtelen eltűnt 34 éves nőt keres a rendőrség!
Váratlan: Berki ma a jogi képviselőjével ment a tévébe
Hősként éltetnek Európában két magyar mentőst!
Trump tejhatalma: pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
A MÁV elismerte, hogy jogosak a kritikák
Nevet vált a Telenor! - a magyar állam megszerezte a szolgáltató egy részét!
Több mint 1000 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás
Egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg
Hiába a büntetések, a horrorkaravánok továbbra egyre többen vannak!
Újabb százmilliós támogatások érkeztek a vád alá helyezett Simonkához közeli alapítványhoz!
Továbbra is csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást
2,5 milliárdért elköltözne a Politikatörténeti Intézet
Már a felfüggesztett börtönnek is örülne Galambos Lajos
Fideszes fórum botrány: a migránsoknak büdös a lábuk
Mi látszik valójában a titokzatos UFO-felvételeken?
8,5 évet kért Simonka Györgyre az ügyészség
Hétfő hajnalig nem lehet majd autózni a Belváros egy részén
Oroszország: letartóztattak egy sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből
Nem szükséges vizsgálni hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között
Gulyás Gergely azt mondta, ha Karácsony lesz a főpolgármester, Budapest nem kap fejlesztési pénzt, a Választási Bizottság szerint ez nem gond
Üzleti titok, hogy mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben
Egyiptomi átverés: rémálom, amit a magyar társaságnak el kellett viselnie
Hivatalos: a hétvégén ügyfélszolgálat sem lesz a Telenornál
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva