thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.29
THE POST
           
29
Megállíthatatlan Palkovics! - hatalmas tervei vannak!
Ezt olvassák mások:

Az EMMI szerdán bejelentette, hogy a felsőoktatás felügyelete a jövőben a Palkovics László vezette innovációs minisztériumhoz kerül át.
Az egykori felsőoktatási államtitkár régi vágya teljesül azzal, hogy újra ő felügyelheti az egyetemeket és főiskolákat.
Kásler Miklós alatt semmi nem történt a felsőoktatásban, de nem biztos, hogy ennél most jobb következik.
Palkovics az MTA-ügyben bizonyította politikai elkötelezettségét, és ugyanolyan eszközökkel készül megreformálni a rendszert, ahogy felettese, a miniszterelnök szokta: felülről, erőből.

A 2018-as kormány megalakulása óta beszélnek kormányzati körökben arról, hogy Palkovics László szeretné a felügyelete alatt működő Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) csatolni a felsőoktatási intézményeket.

A felsőoktatás az új Orbán-érában, 2010 óta mindig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) - előbb Réthelyi Miklós, később Balog Zoltán, majd Kásler Miklós miniszterek - irányítása alatt állt. A korábbi ciklusokban önálló Oktatási Minisztérium foglalkozott a köz- és a felsőoktatás kérdéseivel.

Az EMMI a a héten közleményben ismertette, hogy Orbán Viktor szerint jobb helyen lesznek az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt a felsőoktatási intézmények. Megszüntetik az EMMI illetékes államtitkárságát, és Palkovicshoz költöztetik át. A humán tárcánál a közoktatás kap államtitkárságot, Maruzsa Zoltán vezetésével.

A történet ívét az adja, hogy Palkovics 2014-ben épp felsőoktatásért felelős államtitkárként került Balog Zoltán minisztériumához, és lett az Orbán-kormány tagja. 2016-tól már a komplett oktatási szektor az irányítása alá került; ő felelt többek közt az állami tulajdonba utalt közoktatási intézményeket felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartóért.

Palkovics ebben a periódusban szerzett elvitathatatlan politikai érdemeket a CEU-ügyben. A nyilvánosságban ő vitatkozott az egyetem vezetésével, illetve ő színlelte azt, mintha a kormány megállapodásra törekedne. Palkovics felelőssége volt addig húzni az amerikai-magyar egyetem ügyét, hogy az átíveljen a következő kormányzati ciklusra, és kellő politikai muníciót szolgáltasson a kampány során a fideszes keménymag mobilizálásához.

Palkovics az egyetlen lehetséges módon jutott előre a kormányzati ranglétrán: nem csak vállalta a konfliktusokat, de generálta, és meg is vívta őket.

A leköszönő államtitkár így 2018 tavaszán már önálló innovációs minisztériumot állíthatott fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) romjain, és pozíciója azóta is csak tovább erősödik.
Szót mert emelni még Mészáros Lőrinccel szemben is

A 2018-as újabb kétharmados diadal után Orbán Viktor úgy döntött, hogy Simicska Lajossal együtt eltemeti a hozzá legszorosabban kötődő fejlesztési tárcát, és egy új minisztériumot hoz létre annak romjain. Az NFM-et előbb Fellegi Tamás, Németh Lászlóné, a poszt-Simicska korszakban pedig Seszták Miklós vezette. Orbán döntése nyomán az NFM illetékességi köreit megpróbálták szétkapkodni a különböző minisztériumok.

Korábban az NFM volt felelős az állami vállalatok felügyeletéért és a fejlesztési pénzek szétosztásáért. A jogutód ITM elődjéhez képest sok területet elveszített: a kormányzati informatika például a belügyhöz és Rogán Antalhoz, a hírközlés szintén Rogánhoz és a kommunikációs tárcához került.

A vagyongazdálkodásért felelős tárca nélküli miniszter Bártfai-Mager Andrea vitte lényegében az összes nagyobb állami vállalatot, az MVM-től kezdve a Magyar Postán át az MFB-ig. A 2018-as kormányban, a Miniszterelnökség meggyengülésével párhuzamosan több, nagyjából hasonló mennyiségű és jelentőségű területet átfogó tárcát hozott létre a miniszterelnök.

De Palkovics kimentett magának fontos elemeket, és az ITM nem lett súlytalan minisztérium, sőt. Ide tartozik azóta is több, stratégiainak tekinthető infrastrukturális beruházás, az energetikai stratégia meghatározása, és az uniós fejlesztési források több területe is. Palkovics az ember, aki a legtöbb szabadon elosztható pénzt kezeli a kormányban - írtuk még a minisztérium alakulásakor.

Az ITM egyik fontos területe lett többek közt a közlekedéspolitika, azon belül pedig a vasút, benne az elkövetkező évek legnagyobb jelentőségű infrastrukturális beruházásával, a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítésével, aminek csak a magyarországi, Kelebiáig tartó szakaszának tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződés értéke eléri az 590 milliárd forintot.

Ez annál is inkább mondható jelentős fegyverténynek, mert egyébként a Homolya Róbert vezette MÁV a közvagyonért felelős Bártfai-Mager Andreához tartozik. A kínai-magyar közös gigaberuházást azonban Orbán Viktor kifejezetten Palkovics felügyeletére bízta.

„Palkó”

- ahogy a kormányberkekben becézik - egyáltalán nem az a gyengekezű miniszter, mint ahogy egyébként ellenakarói szeretik jellemezni. Egy kormányközeli forrás szerint például, ha udvariasan is, de merészelte kritizálni Mészáros Lőrinc üzlettársait is a kínai-magyar beruházás ügyében.

A tervek szerint a volt felcsúti polgármester cégei 295 milliárd forint értékben szállnának be az „Egy út, egy övezet” program néven ismert kolosszális vasúti beruházásba, de a miniszter elégedetlen a tervek egyes műszaki és pénzügyi részleteivel, és ebben az ügyben a kormányfő is vele ért egyet. A következő öt év 5000 milliárdos út- és vasútfejlesztési tervét is Palkovics jelentette be.

Ismerői szerint Palkovicson érződik, hogy az üzleti szférából érkezett; nem csak azért, mert nyelveket beszél (angol, német, orosz felsőfok, ritka erős kombináció az Orbán-miniszterek közt); de elsajátított egyfajta tárgyalási kultúrát is, ami egyes „díszminiszterek” vezetőiről nem mindig mondható el (egyik beszélgetőpartnerünk Semjén Zsoltot, Benkő Tibort és Nagy Istvánt is azok közé sorolta, akiknek szinte kizárólag reprezentatív feladatok jutnak).

Kinevezésekor Palkovicsnak az oktatás területéről is sikerült kimentenie magának értékes területeket; így például a ciklus kezdete óta hozzá tartoznak kapcsolódó háttérintézmények, mint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Szakképzési Centrumok, és a ciklus elejével kezdődően ambicionálta, hogy hozzá kerüljenek a felsőoktatási intézmények is.

Palkovicsnak régóta határozott elképzelései vannak ezen a területen: már 2017 őszén, államtitkárként arról beszélt, hogy be kell kapcsolni a nemzetközi v

érkeringésbe az intézményeket; emelni a bérszínvonalat, versenyképesebbé tenni a rendszert; jobban hozzáigazítani a felsőoktatás arányszámait és a szakképzési rendszert a modern ipar diktálta feltételekhez.

Viszont miközben víziót fejtegette értelmiségi fórumokon, másik kezével - megfelelve a legfelsőbb hatalom politikai elvárásainak - hónapokon keresztül packázott a CEU-val; és kíméletlenül csuklóztatta azt az egyetemet, amely egyébként a magyar kutatás-fejlesztés egyik legfontosabb bástyája volt az elmúlt évtizedekben. Palkovics, ha kellett, ígért, ha kellett, tárgyalást imitált; és kitartóan asszisztált ahhoz a színjátékhoz és politikai kampányhoz, amit a kormány rendezett az egyetem és Soros György körül a 2018-as választási kampányban.
Ledominálta az Akadémiát, ahonnan maga is érkezett

A mostani döntés előéletéhez hozzátartozik, hogy Kásler miniszter a kormányalakítás óta egyetlen kézzel fogható elképzeléssel nem állt elő a felsőoktatás átszervezése ügyében. A kormány belügyeit ismerő egyik forrásunk szerint ugyanakkor nem is várt tőle ilyesmit a miniszterelnök, aki már 2018 tavaszán fontolgatta, hogy Palkovicshoz utalja a felsőoktatás ügyét; de előtte még egy fontos feladatot kijelölt az innovációs miniszterének.

Orbán Viktor leginkább arra lehetett kíváncsi, hogy Palkovics milyen áldozatokra képes annak érdekében, hogy megvalósíthassa terveit. Minisztere a Magyar Tudományos Akadémia ellen felépített kampányban pedig bizonyította, hogy lojalitását nem érheti kétség. Palkovics 1994-ben lett az MTA Számítástechnikai Kutatóintézete, a SZTAKI tudományos munkatársa, oda írta doktori értekezését is; később az akadémia levelező, 2013-tól pedig rendes tagja lett. Jószerivel teljes tudományos karrierjét az Akadémia támogatásával járta végig. Amikor viszont a legfőbb politikai hatalom válaszút elé állította, nem habozott.

2018 júniusában, mikor az újabb kétharmad után néhány héttel már lecsengeni látszott a CEU-ügy, és oktatásügyi szakértők épp nagy erőkkel vizsgálgatták az Egyesült Államokban, vajon valódi oktatás zajlik-e a CEU-kampuszán, a miniszter egyre intenzívebben kezdett foglalkozni az akadémia ügyeivel.

Palkovics egyeztetés nélkül magához rántotta az MTA 28 milliárdos kutatási költségvetését, elküldte az intézményt egykor vezető Pálinkás Józsefet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről, és világossá tette, hogy a minisztérium a kutatóhálózatok önállóságának felszámolására tör.

A 2018-as év második felében és a 2019-es év első hónapjaiban a lapokban állandó téma lett az MTA kutatóintézeteinek függetlensége. Palkovics az Akadémia elleni hadjáratot a CEU ellenihez képest sokkal folyékonyabban vezényelte le. Olyan stílusban, ahogy a kormányfő szokta: kijelentette, hogy az átszervezés a kutatás szabadsága érdekében fontos, mielőtt az érintettek szemébe hazudta, hogy semmi nem fenyegeti függetlenségüket.

Palkovicsnak nemzetközi porondon is el kellett ismernie, hogy hónapokon keresztül nem mondott igazat a kormány. Ez pedig tipikusan olyan feladat, amit a miniszterelnök szívesen utal az egyes szektorokért felelős miniszterek munkakörébe.

Két héttel később a kormánypárti többség megszavazta a kutatóintézetek kiszakítását az akadémia alól.

Palkovics munkájának köszönhetően a kutatóintézetek függetlensége augusztus 1-én megszűnt. Három héttel később, szeptember elseji határidővel Orbán Viktor neki utalta a felsőoktatás ügyét.
Felülről lefelé

Az innovációs miniszter szerepe a Nemzeti Együttműködésben azért is érdekes, mert Palkovicsról nem állítható, hogy ne látná át azoknak a rendszereknek a működését, amelyeket most megpróbál felülről, erőből maga alá gyűrni. Épp ellenkezőleg: ismeri a felsőoktatás és a szakképzés rendszereit, eszközei pedig rezonálnak a miniszterelnök szándékaival is.

Palkovics már a '90-es évek közepén, alig 30 évesen a fékrendszergyártó Knorr-Bremse magyar leányának fejlesztési igazgatójaként dolgozott, és néhány év alatt felküzdötte magát a német nagyvállalat európai divíziójának kutatási vezetőjévé. Volt a hazai gépjárműipari szövetség főtitkára is, később pedig a járműmérnök-képzésben vállalt feladatokat, a Kecskeméti Főiskola járműtechnológiai tanszékét és a BME járműmérnöki tanszékét is vezette.

Szerinte Magyarország lemaradásban van a kutatás-fejlesztésben és innovációban a nemzetközi porondon, ezért szükséges a finanszírozási rendszert átalakítani. Egyik gyakran ismételt állítása, hogy Magyarországon a kutatások nem követnek piaci logikát; a felfedezések, tapasztalatok nem vezetnek innovációhoz, startupokhoz, azon keresztül újabb befektetésekhez, azaz üzlethez, nyereséghez és magyar világhírhez.

Palkovics elmondása alapján a most hiányzó innovációs kapacitást azzal lehet majd növelni, ha még szorosabb politikai felügyelet alá vonják az ezzel megbízott intézményeket.

Hogy ebbe a rendszerbe miként kapcsolódnak be a felsőoktatási intézmények, és a most szintén az ITM-hez kerülő felnőttképzés, az egyelőre nem világos. Palkovics mindenesetre több más nagyobb budapesti egyetem esetében is arra készül, hogy megvalósítsa az áprilisban leütött, júliustól működő Corvinus-modellt. (A miniszter tavaly októberben beszélt erről egy interjúban is.)

A Corvinust július óta egy közérdekű alapítvány - a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány - működteti, amelynek vagyonát a MOL és a Richter 10-10-százalékos részvénypakettje teszi ki, és a részvények osztalékhozama fedezi majd az egyetem céljainak megvalósításához szükséges forrásokat. Az állam ezzel pro forma kivonult az egyetem fenntartásából. Hogy ez a felállás miként vonatkoztatható majd más egyetemekre, az nem világos, de feltehetően az egyes (akár részben állami tulajdonú) tőzsdei nagyvállalatok szerepvállalása, és így ráhatásuk a képzések átalakítására megnövekedhet.

Ambíciókban egész biztosan nincs hiány. Palkovics elmondása alapján a Corvinus átalakításával elérhető lehet, hogy 2030-ra az egyetem Európa top 100 gazdasági- és társadalomtudományi egyeteme között legyen számon tartva. A jelek szerint a miniszter nagyon bízik abban, hogy sikerül az új struktúrában több hallgatót és tanárt is az országba csábítani. Más kérdés, hogy egyes félelmet szerint ez a szemlélet könnyen oda vezethet, ahogy arról Pavlik Lívia egyetemi kancellár beszélt egy tavalyi háttérbeszélgetésen, hogy megszűnnek az állami helyek a Corvinuson, és még nehezebb lehet majd megfelelő anyagi háttér hiányában helyet szerezni a legjobb egyetemeken.
Ezt olvassák mások:
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket
Schobert Norbi: Valljuk be őszintén, nem a 70 kilós nő a jó
Hatalmasat csalódott Demcsák Zsuzsa - egyszerűen ez így nem megy
Schobert Norbi kitart: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt
Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket
Schobert Norbi: Valljuk be őszintén, nem a 70 kilós nő a jó
Hatalmasat csalódott Demcsák Zsuzsa - egyszerűen ez így nem megy
Schobert Norbi kitart: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Már fél Európát végigjárták, most Budapestre érkezik a vuhani turistacsoport
Budapestre érkezik a vuhani turistacsoport, állítólag senki sem beteg
ByeAlex és Manuel új közös klipje: ha a koronavírus nem, ez majd tuti letarolja az országot
Ez elképesztő: az ablakokból kiabálva tartják egymásban a lelket a karanténba zárt város lakói
Németh Szilárd előre szólt, hogy Megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Olvasói levél: átvert egy gázszerelő 140 ezer forinttal
DM termék visszahívás: Gyulladást okozhat egy termék
Változik a miatyánk szövege a katolikusoknál
Hózivatar tört be az országba, Budapest felé tart a hidegfront
Szabálytalanul parkoló Audi miatt állt az 51-es villamos
szabálytalanul parkoló Audi miatt állt az 51-es villamos
Kína duzzog, mert a koronavírusból rakták ki a kínai zászlót
Pánik Magyarországon: két típusú egészségügyi maszk készlete teljesen kifogyott
Megrohamozták az emberek a magyar patikákat
Kormány döntés: Kimenekítik a magyarokat Kínából
Ukrán csalók koronavírus elleni vakcinát árultak
Mozog a magma Németország alatt
Felfüggesztettel megúszta a magyar férfi aki élettársa unokáját bántalmazta
Újabb cég rúgta fel a szerződését Norbiékkal: Ezentúl nem tudjuk partnernek tekinteni
A 11 milliós karantén város lakosságának majdnem fele elhagyta a várost
Friss: hét magyar kéri, hogy menekítsék ki őket Kínából
Kiadták a sokkoló fotót Kobe Bryant lángoló helikopteréről
Tétlenül nézte végig a kamionos Nagykanizsán, ahogy meghal a társa
Börtönt kaphat egy Vuhanból hazautazó férfi, mert eltitkolta, hogy beteg
Kocsijával terelte nyáját egy pásztor a romániai autópályán
Egyre több a kínai turista Magyarországon
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Zuhant egy nagyot a forint, miután Matolcsyék döntöttek
Helikopterek köröznek: Egyre nagyobb a feszültség a határ szerb oldalán
Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója szerint a migránsok alagutat ásnak és megkeresik a gyenge pontokat
Cukiságbomba: ilyen egy kisgyerek mikor először kóstolja meg a fagyit
Schobert Norbi: a feleségem a szülészetről kilépve, frissen mosott hajjal, szépen kisminkelve, magassarkúban ott vár engem
Schobert Norbi újabb videója: Ha egy 160 centis nőről beszélünk, orvosilag körülbelül az 50 kiló az egészséges testsúly
Magyarország készen áll a fertőzött országokból érkező hallgatók fogadására
Videón, ahogy a migránsok megpróbáltak áttörni a határkerítésen Röszkénél
Kásler: Magyarországon két esetben merült fel a fertőzés gyanúja
350 millió forintra bírságolták a Magyar Telekomot, mert megtévesztették a fogyasztókat
Rendkívüli sajtótájékoztató: itt törtek be az ország területére a migránsok Röszkénél
Hazugság hogy gyerekekre veszélytelen a koronavírus: egy 9 hónapos csecsemő is a fertőzöttek között
Kásler Miklós : Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására
Budapestre tartó kínai turisták miatt tört ki pánik
Ittas sofőrt fogtak a rendőrök: azt hitte egy keveset szabad inni
Már két koronavírusos fertőzést észleltek Németországban
A szülők nem tudják mit csináljanak a döcögve induló kormány oktatási reformjával
Bődületes baromságok terjednek: aki hisz Jézusban arra nem terjed a koronavírus
Nyomoznak a szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket
Válaszra sem méltatta az igazgatókat az Emmi, amikor a NAT-ról érdeklődtek
Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból
Trump nyíltan hazudott egy óriásit
Magyarországot az auschwitzi megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök és feleségével képviselte
Koronavírus: Újabb 25 beteg halt meg Kínában
Újabb migránsokra számítanak Röszkénél a hajnali incidens után
Münchentől 30 kilométerre van a koronavírus
Egy tízéves fiú késsel rabolt ki egy 13 éves lányt Budapesten
Hiába beszélnek felmelegedésről, még tartogat egy csavart az időjárás
Nem volt anyakönyve a négy hónapos dusnoki babának
Újabb tragikus repülőgép-szerencsétlenség történt
Rekord pénzt szedett be a MÁV bírságokból
Fordulat a veronai busztragédia ügyében - meghallgatták a koronatanút
Beperlik Tibi atyát Kulcsár Edináék
Ebbe bele is bukhat: már külföldön is Schobert Norbiról cikkeznek
Pánik Magyarországon is: már biztos, hogy Németországban is van koronavírusos fertőzött!
Hatvan migráns próbált áttörni a röszkei határon - lövések is dördültek
Élő koalákat is árultak élelemként a koronavírus gócpontjában
Mészáros Lőrincnek több pénze van, mint Venezuelának
Rendőrök szálltak meg egy házat Nyíregyházán
Évente 10 millió kutyát esznek meg a kínaiak
Kitépték a gazdája öléből, s megölték az apró kutyát
Újabb bolt szünteti meg az update termékek forgalmazását a Schobert Norbert féle botrány miatt
Ezért ölte meg az apját a 15 éves orgoványi fiú
Kína: eleinte nem vették elég komolyan a vírust
Eltüntették a fotóriportert, aki megrázó képeket közölt a kínai valóságról
Nagyobbra nőtt a hiány a tb-kasszában, mint amekkora 2009-ben volt
Sorra buknak a magyar sorozatok
Ötmillió forintnál is többet kért volna az Államkincstár a közérdekű adatok kiadásáért
Matolcsy: Kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk
Kitették Schobert Norbert cégét az egyik fővárosi bevásárlóközpontból
Megmondta a MÁV, mennyibe kerülne, hogy ne legyenek késések
Kiderült, kik utaztak még Kobe Bryant helikopterén
A koronavírus miatt lefújták a budapesti Fesztivált
Várhegyi Attila vette meg a Hollóházit
2,6 milliós jutalmat kaptak Rogán államtitkárai, a mentősök pedig 37 ezret
Migránspánik tört ki két Srí Lanka-i pékmester miatt
A WHO magas szintűre módosította az új koronavírus nemzetközi veszélyességét
Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
Afganisztánban lezuhant utasszállító: tálibok lőhették le a gépet
Megtörtént a csoda: egy országnak köszönhetően lábra állt a kis SMA-s Zente
Kigyulladt egy ház Nagyrédén, egy ember meghalt
Washington segít Kínának a járvány megfékezésében
Szirénázó tűzoltóautóba csapódott egy kocsi Nyíregyházán
Autós üldözés volt Győr belvárosában
Minden bizonnyal emberi mulasztás okozta Kobe Bryanték tragédiáját
Döbbenetes bejelentés: információkat tartottak vissza a koronavírusról
Durva intézkedéseket vezet be a gödi Samsung gyár: karanténba zárja a Kínából érkező dolgozóit
Akadnak olyan kormánytagok, akik közel 3 millió forintot kaptak az év végén jutalomként
Milliós motivációs jutalmat kaptak az államtitkárok
Törvényt módosítanak, hogy Győr új fideszes polgármestere kardiológus is maradhasson
Müller Cecília: Magyarországon kicsi az esélye a járványnak
Gyerekek teájába keverik az opiátot, hogy ne érezzék az éhséget
Az utcán vették el az apától a négy és fél hónapos csecsemőjét a rendőrök
Harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott
Bárki pályázhat, de Mészáros nyer a végén
Ősi vírusokat szabadítottak ki a jégből
Már több mint ötvenen meghaltak a brazil esőzésekben
Egyre több fiataltól válnak meg a cégek
Sylvester Stallone: A világ egy fantasztikus embert és egy nagy-nagy bajnokot veszített
Kobe Bryant felesége teljesen összeroppant
Vége: Vajna Tímea otthagyta egykori közös otthonukat
Nem mindenki kaphat tartózkodási és munkavállalási engedélyt Nagy-Britanniaban
WHO figyelmeztetés: íme a koronavírus korai tünetei
Hatalmas sikerként értékeli a Fidesz, hogy ismét nyert Győrben
A falat verte a magyar bíróságon a fiatal, amikor meghallotta az ítéletet –
Márki-Zay: A Fidesz visszaszerezte a szavazóit Győrben
Már az online tevékenységünk alapján pontozzák, mennyire vagyunk megbízható állampolgárok
Olyan sűrű ködben repült Kobe Bryant, hogy a rendőrség gépei sem mertek felszállni
A balközép sikeresen megállította Salvini szélsőjobbos nyomulását
Koronavírus Bécsben: egy utaskísérőt szombat óta tartanak karanténban
Koronavírus: Zürichben két embert tartanak karanténban
Kétszintes családi ház égett porig Budapesten
Berki Krisztián miniszterelnök akar lenni
Gátlástalanul, a vécében kukkolja a nőket a budapesti étterem fantomja
Íme az eddigi fertőzött országok listája: Franciaország , Németország , Japán stb....
Pánik Magyarországon: Budapesten és egy vidéki városban is gyanús betegeket vizsgáltak az orvosok
Sokkoló: fél nap alatt brutálisan megugrott a koronavírus halálos áldozatainak száma
A Fideszes Dézsi most több szavazatot szerzett, mint Borkai Zsolt tavaly ősszel
Kobe Bryant lezuhant a helikopterével és meghalt
Oláh Gergő páros lábbal szállt bele a hazai előadókba
Schobert Norbi: brutális nézettséget csináltam, és sokan felültek a lájkvonatra
Koronavírus: minden egyes fertőzött további 14 embernek adja át a vírust
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva