thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.21
THE POST
           
21
Igyekezett nem bosszantani a Fideszt, mégis mennie kell!
Ez is érdekelhet:
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik


Működése hat éve alatt nemigen okozott kellemetlen perceket az őt ombudsmannak megválasztó kormánypártnak Székely László, a kormányfő mégis biztosabb embert akart.

„Ha egy ombudsman lemond, annak az a súlyos üzenete is van, hogy ellehetetlenült az alapjogok védelmének rendszere Magyarországon, de álláspontom szerint jelenleg nem ez a helyzet” – ezt akkor mondta Székely László ombudsman, amikor hivatalba lépése után egy évvel, 2014-ben a Fideszből a fejére koppintottak.

Történt ugyanis, hogy a Társaság a Szabadságjogokért beadványa nyomán, a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében a civileknek adott igazat. Az akkor még kerületi polgármesterként regnáló fideszes Kocsis Máté nem késlekedett Székely értésére adni, hogy nem tetszik nekik ez a hozzáállás. Ahogy fogalmazott: az ombudsmani hivatalba „befészkelte magát a droglobbi”. Székelyt raportra rendelték a Parlamentbe. Ezt követően tette az idézett kijelentést, de „fenyegetését” – bár oka bőven lett volna rá – később sem váltotta be.

S már nem is fogja. Hatéves mandátuma szeptemberben lejár, és ő annak ellenére sem kapott bizalmat az újrázásra, hogy a kezdeti „baki” után mindent megtett, hogy a belé vetett politikai bizalom többé ne inogjon meg. Míg a működése kezdetén olyan kényesebb ügyekben is megnyilvánult, mint a tankönyvmizéria, a menekültek jogai, az egyházügyi törvény módosítása vagy a Miskolcról száműzött romák diszkriminációja, idővel egyre óvatosabbá vált. Egyes területek vizsgálatát mintha tabunak jelölte volna ki az ombudsmani vizsgálódások szempontjából.

Míg elődei állásfoglalásai gyakran az orbáni rendszer alapfilozófiájának részeit is érintették (például az AB hatáskörét), Székely munkájának középpontjában szinte kizárólag a hétköznapi sérelmek, bosszúságok orvoslása állt. Ami fontos ombudsmani feladat, de aligha elégséges olyan vészterhes időkben, amikor látványosan sérül a jogállamiság.

Az aktivista ombudsmannak már indulásakor sem mondható Székely a mandátuma második kétharmadában még a kezdeti alacsony lendületből is visszavett. Az alapvető jogok szabályozása és korlátozása kapcsán lezárt – már addig sem túl nagy számú – ombudsmani vizsgálatok megritkultak: 2014-ben még 13 ilyen ügye volt, a következő évben már csak 2–6; tavaly pedig 4. Míg elődje, Szabó Máté 2012-ben 299 jelentést, indítványt, állásfoglalást adott ki, ezek száma már Székely működésének első teljes évének a végére (2014) megfeleződött. Tavalyról már csak 116 e tárgyban született dokumentum lelhető fel a hivatal honlapján.

A mennyiségi mutatóknál is súlyosabb, az ombudsmani működés leértékelődését jelző mutató, hogy miközben a kormánypárt az átlagpolgárok számára szűkítette az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségét – így alapvetően a mindenkori ombudsman hivatott ellátni a sérelmet szenvedettek „népképviseletét” a taláros testületnél –, Székely még annál is kevesebbszer fordult a Donáti utcai ítészekhez, mint elődje. Az ombudsmani rendszer 2012-es átalakítása, az új időszámítás óta (az addig önálló biztosok akkor váltak a „főombudsman” helyetteseivé) 65 ombudsmani beadvány került az AB elé, ám ennek döntő többségét még Székely elődje jegyez

te. Szabó Máté a működése utolsó évében közel tízszer annyiszor élt az AB-hez fordulás eszközével, mint Székely a működése hat éve alatt. (Az igazsághoz tartozik, hogy Szabó akkor táltosodott meg, amikor kiderült, az ombudsmani intézmény a régi formájában megszűnik.)

Székely – aki az első Orbán-kormány idején a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer kormánybiztosaként dolgozott – már a hivatalba lépésekor leszögezte, hogy amit mások esetleg a hatalom iránti lojalitásaként értékelnek, az pusztán a szerep elfogadásából eredő különbséget takar. Mint mondta: ha kevesebbszer él majd az ombudsman legerősebb jogosítványaival, akkor az pusztán azért lesz, mert biztosra akar menni, s például az Alkotmánybíróságnál magasabb találati arányt akar elérni, mint elődei.

Tény, hogy abban a pár ügyben, ahol az AB-hez fordult, a testület – legalább részben – osztotta az aggályait. Így volt ez például a három csapás néven elhíresült törvény esetében (igaz, a lényeget – hogy a többszörös visszaesőkre szigorúbb büntetést lehessen kiszabni – a döntés nem érintette.)

Székely a prognózisa beteljesülését – hogy ha ritkábban él az állami szervek bírálatának eszközével, akkor majd komolyabban veszik, s ezzel növelheti az ombudsmani intézmény közéleti súlyát – lényegében maga akadályozta meg. Például azzal, hogy a nagyobb súlyú állásfoglalások helyett döntően közlemények formájában fogalmazta meg kritikáit. Ezt tette akkor is, amikor arra figyelmeztetett, hogy a gyerekeket nem szabad politikai eseményeken „biodíszletként” használni. De mulasztással is gyengítette az általa irányított intézmény súlyát, befolyását: nem indított átfogó vizsgálatot például olyan neuralgikus területeken, mint az oktatás vagy az egészségügy.

A mindenkori ombudsmanok egyik fontos fegyverével, a nyilvánosság erejével is csak korlátozottan élt. S feltartott kézzel vette tudomásul azt is, hogy a hivatalát száműzték belvárosi székházából. Az épületet ugyanis az új tárcavezető, Varga Judit által irányított igazságügyi minisztériumnak kellett átadni.

A történtek ellenére – ahogy azt Székely egyik elődje, Majtényi László nemrég az ÉS hasábjain megfogalmazta – az alapvető jogok biztosának hivatala még mai formájában is sokkal inkább hasonlít az igazi ombudsmani intézményhez, mint amennyire a mostani Alkotmánybíróság egy igazi alkotmánybírósághoz. Kérdés azonban, hogy ez így is marad-e.

A kormánytöbbség ugyanis nemrég Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét választotta meg az alapvető jogok biztosának. Kozma pedigréje alapján aligha várható, hogy ő majd bátran vállalja az országgyűlési biztosok klasszikus feladatát, és tüske lesz a hatalom körme alatt.

A szeptemberben hivatalba lépő új ombudsman már az első Orbán-kormányt is híven szolgálta (miniszteri kabinetfőnök volt az Igazságügyi Minisztériumban), majd a pénzügyi tárca főosztályvezetője lett, ahonnan a BM EU-integrációval foglalkozó hivatalának élére igazolt. Ő – mint hírlik – a munkássága középpontjába szintén az egyéni életsorsok alakulása szempontjából fontos területek problémáit szeretné helyezni, ám az is borítékolható, hogy Székely utódja sem fog mély vágást ejteni a NER páncélján.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
Hírhez tartozó kép:
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
110 milliárd forint körül kell fizetnie a magyar államnak a letelepedési kötvények után
A legnagyobb olajcégek rengeteg műanyagot készülnek a világra szabadítani
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Ennyi fizetésemelést akarnak adni a BKV-dolgozóknak
Ezt gondolja Rubint Réka Schobert Norbi botrányos mondatairól
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Több száz fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik az ausztráliai állapotok
Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Nem nehéz belátni, hogy a hálapénz sok esteben nem egyéb, mint korrupció
A BKV vezetése elismerte, hogy a felújított orosz metrókocsik valójában újak
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
A Kutyapárt pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Megszólalt a szánkóbalesetben meghalt magyar lány fivére
Fidesznek akarta elnevezni a kislányát, de nem engedték neki
Élőben hívta meg a műsorba Karácsony Gergelyt a köztévés riporter
Nyomozás indul a tüntetőt brutálisan összeverő rendőr ügyében
Ilyen amikor egy család teljesen kifoszt egy országot
Az ügyvédi kamara visszautasítja Orbán Viktor vádjait
Akadozik az e-recept rendszer
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Segíts egy megosztással! - pár napja eltűnt kisfiút keres a rendőrség!
Nagy fogás: huszonhét migránst fogott a magyar rendőrség a határrendészeti összesítő szerint
Suzukira vágyott a magyar fiatal, hát ellopta azt
Újabb horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök
Akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát
Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda EB-n
Újabb piacon jelent meg Felcsút legokosabb üzletembere, a megállíthatatlan, a milliárdos, az utánozhatatlan Mészáros Lőrinc!!!
-9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt
430 000 000 éves skorpiót találtak
Vészjelzés: Tízezrével hullanak el a madarak
Nagy akció majd mégnagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni
Illegális szeméthegyeket videóztak le Magyarországon
Igazgató: hazugság, hogy kényszersterilizáltak volna betegeket
Kétszer vette meg a Magyar Nemzeti Bank ugyanazt az épületet
Túlórákkal és kölcsönzött munkaerővel bírta a Magyar Posta a karácsonyi rohamot
100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára
Budapesti kukakáosz: február közepéig vannak csak tartalékok
Harry herceg: Nem volt más választásunk
Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, a fizetésemelés
Illegális hotelek nyílnak Budapesten
Megszólalt Harry herceg a Megxitről
Eljárást indított a rendőrség Demcsák Zsuzsa ellen
Vajna Timi: Most voltam egy médiumnál, sikerült beszélnem Andyvel
Ausztrál pokol videón: így nyel el a porvihar egy várost
Rádiósháború: Jáksó László reagált Balázs üzenetére
Teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagot Kína
Harmincegy fémgolyót nyelt le egy hároméves kisfiú
Életveszélyes manőverrel előzte meg az álló sort egy sofőr Budapesten
Lagzi Lajcsi így érkezett a tárgyalásra
Egy svéd apa szarvasok lelövésére tanítja óvodás gyerekeit
Ex-református püspök: a Helsinki Bizottság gyufásdobozokban csempész csótányokat a magyar börtönökbe
A Helsinki pert indít a csótányozós református püspök ellen
Brutális viharok és golflabdányi jég verik a bozóttüzek által sújtott Ausztráliát
Összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát az ígéretéhez
Kormányinfó: mi is épül a föld alatt és fölött az Orbán-klán hatvanpusztai uradalmán
Ki akarták lakoltatni a 60 éves férfit, inkább lelőtt két rendőrt és felgyújtotta a házat
Két nap alatt 139 új beteg: terjed a koronavírus
Létfontosságú, hogy a magyar adómentesen készíthessen pálinkát
Családi pótlék 2020: ezeket jó ha tudod
Lázár János: Vissza kell szerezni Orbánnak a választók bizalmát!
Teljesen megsemmisült a BMW az ütközésben
Elektromos szívet kap az Alfa Romeo Giulia Sprint GT
Megérkeztek a transznemű babák a játékboltokba - ezen sokan kiakadnak majd
3 részre szakad az ország időjárása
Több mint 20 ezer háztartásban ment el áram az országban
Hazaszállították az ukrán áldozatok maradványait
Figyelem! - Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann
Összeomlott az állami áramszolgáltató a zúzmarától, a rendőröket is kivezényelték
Továbbra is kihasználatlanok a stadionok
Több tucat oroszlánt telepítenek át Tanzániában, mert az emberlakta területek már túl közel vannak az életterükhöz
Mészáros és Tiborcz csak egy kis szelet Balaton partot hagyna a világosiaknak
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva