thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.17
THE POST
           
17
Surányi: még nincs tragédia, de rossz az irány
Ezt olvassák mások:


A jegybank a rendkívül laza monetáris politikával tudatosan gyengíti a forintot – fejtegette Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, aki nem lát „aranykort”, csak erősen prociklikus gazdaság- és monetáris politikát.

Nem tudta, vagy tán nem is akarta elkerülni Surányi György, hogy állást foglaljon Matolcsy György és Varga Mihály vitájában. A monetáris és a gazdaságpolitika fő irányítói a Közgazdász-vándorgyűlésen tartottak előadást, két nap különbséggel. Matolcsy egyebek mellett a kibontakozó globális válság áthidalására konjunktúraélénkítést és a Magyar modell 2.0 bevezetését javasolta, ezzel szemben Varga azt mondta, nincs recesszió, csak lassulás, és az ő terápiája beérné hagyományos eszközökkel. Például tartalékképzéssel, fiskális fegyelemmel, a növekedési ütem fenntartásához szükséges beruházási hányad megőrzésével. Varga egyebek mellett óvatlanul arra is utalt, szerinte „stabil, kiszámítható” árfolyamra van szükség. Ezzel kiváltotta Matolcsy haragját, aki bárdolatlan és kioktató hangon szólt vissza a pénzügyminiszternek.

Ezek után tartotta Surányi előadását a Pénzügykutató Zrt. keddi konferenciáján, a Magyar Nemzeti Bank korábbi kétszeres elnöke a gazdaság- és monetáris politikát címszavakban összefoglalva a következőképpen látja:

Élénk vita folyik, hogy itt van-e az aranykor, afelé haladunk-e. Csak az vehető biztosra, hogy globálisan egyre több a bizonytalansági tényező, lassulás van, nem recesszió. (Utóbbival Surányi már a megfogalmazásában is Varga álláspontjára utalt.) A gazdasági fundamentumok alapján recessziónak nem is kellene bekövetkeznie, bár a politikai fejlemények belehajszolhatják ebbe a világot. A kereskedelmi háborúk, a versengő valutaleértékelések veszélye, a Brexit, az olasz politikai válság olyan percepciókat, olyan várakozásokat kelt, amelyek önbeteljesítő jóslattá válhatnak. De a 2008-2009-eshez hasonló, mély recesszió akkor sem történik.
A magyar gazdaság első pillantásra szépen teljesít, de a régió egészét nézve más a kép. A felzárkózás csak Bulgáriában, Horvátországban és Szlovéniában lassabb, az egy főre jutó fogyasztást illetően a balti államok, Lengyelország, Szlovákia, Csehország jócskán elhúzott. A termelékenység 2010 és 2019 között legfeljebb évi 1 százalékkal javult, Lengyelország ennek a kétszeresét produkálta.
Idén közel 5 százalékos lesz a növekedés, ami erőltetett tempót jelent. Az OECD, az IMF, de a kormány és a Magyar Nemzeti Bank is úgy véli, hogy az – egyébként nehezen megragadható – potenciális növekedés ennél lassabb. Ez a 2008-2009-es válság körül 1 százalékra esett vissza, most 3,5 százalék körül lehet. Ennél gyorsabb növekedés csak a gazdasági ciklus mesterséges megerősítésével, azaz prociklikus politikával érhető el.
Az 1995 és a 2001 utáni gazdaságpolitikai fejleményekből le kellett volna vonni azt a következtetést, hogy kis, nyitott gazdaságban csak export- és beruházásvezérelt, sőt magánberuházások által vezérelt növekedés képes megőrizni az egyensúlyt. Ám 2016 óta durván kétszer olyan gyorsan nőttek az állami beruházások, mint a magánszektor invesztíciói, és a gépi beruházások temp

óját is nagyjából kétszeresen haladták meg az építési fejlesztések. A magyar gazdaság az egyensúlyi pályáról letért, stabilitása erodálódik. Ez ma még nem tragédia, de rossz az irány.
A gazdasági növekedés felpörgetéséhez az uniós források, azok költségvetési megelőlegezése is hozzájárult. A felhasználás nem volt egyenletes, néhány esztendőre koncentrálódott. Az uniós pénzek közgazdasági értelemben nagyjából úgy viselkednek, mint amikor a költségvetési teremt többletkeresletet, viszont nem rontják az egyensúlyt, mert vissza nem térítendő forrásokhoz jut a gazdaság. Ez is a hozzájárul a prociklikus jelleghez. Ám 2020-21 után minden megváltozik, sokkal kevesebb támogatást folyósít Brüssszel.
A költségvetési allokáció nem segíti a jövő megalapozását, a gyors növekedés ellenére arányait tekintve kevesebb pénz jut oktatásra, egészségügyre, szociális kiadásokra, mint a válság előtt.
A monetáris politika is prociklikus, az EU-ban Magyarországon van a legnegatívabb reálkamat, ami szintén extra stimulust jelent. A rövid hozamok 0,2-0,3 százalékon állnak, a tízéves állampapír hozama 2 százalék alatt van, miközben a fogyasztói árak emelkedése meghaladja a 3 százalékot. A belföldi értékesítési – nagykereskedelmi – árak még gyorsabban, öt százalék körüli mértékben nőnek. Romániát leszámítva az EU-ban Magyarországon a leggyorsabb az infláció. A hitelezés is kétszámjegyű mértékben bővül, nem volna szükség annak mesterséges ösztönzésére.
A jegybank azt vallja, hogy nincs árfolyamcélja, de az naivitás hogy kis, nyitott gazdaságban az árfolyam nem számít. Könnyű belátni, mennyire nem mindegy, hogy egy euróért 250, 300, 350 vagy 400 forintot kell-e adni. A jegybank a rendkívül laza kamatfeltételekkel, az erősen negatív reálkamattal tudatosan gyengíti a forintot. Ezt teszi azzal is, hogy az Európai Bizottság által folyósított évi 3-4-5 milliárd eurót nem a devizapiacon váltja át, hanem a Magyar Nemzeti Bankban. Pedig az eurókínálat – a forint iráni kereslet – növelésével erősíteni lehetne az árfolyamot.
A jövedelempolitika szintén prociklikus. Ez azokban az esztendőkben nem okozott gondot, amikor az energia- és a nyersanyagárak elfeleződtek, mert akkor a béremelések nem vezettek kontrolálhatatlan inflációhoz. De ma a külső környezet nem deflációs, a béremelés hatása érződik az árakban. A régi mechanizmusok kezdenek megint működésbe lépni, amennyiben mind a forint leértékelődése, mind a bérek növekedése megjelenik az árakban.
Mennyire fenntartható a mai növekedés? Bizonyos jelek kirajzolódnak. Az ötszázalékos ütem nem organikus, nem a versenyképesség javulásán alapul. A mesterségesen támasztott túlkereslet rontja a külső egyensúlyt, a fizetési mérleg korábbi látványos többlete 2,5 év alatt nullára apadt, emellett felfelé hajtja az árakat. Matolcsy György a minap azt mondta, a konjunktúra élénkítésére van szükség. Ez nem az ördögtől való, elvileg, de most nincs rá lehetőség. Akkor nyomta a kormány és a jegybank a gázt, amikor a külvilágban minden rendben volt, most nem lehet tovább nyomni, mert egyre kevesebb felhasználható tartalék marad. A mai politika fokozatosan kikezdi a fenntartható egyensúlyt.

ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Durva baleset: Két autó rohant egymásba a szakadó esőben Szombathelyen!
Varga Mihály a nőket és a nyugdíjasokat is a szalag mellé hajtaná robotolni!
Óriási botrány robbant ki a neten: Pihenő alatt ellenőriztek egy járművezetőt!
Óriási botrány robbant ki a neten: Pihenő alatt ellenőriztek egy járművezetőt!
Megszólalt az agrárminiszter a pilisi bánya botránnyal kapcsolatban!
Újabb iskolabotrány: 15 éves diákjával bukott le a fiatal tanárnő!
Kamerák előtt kért bocsánatot Csillától L.L. Junior!
Kamerák előtt kért bocsánatot Csillától L.L. Junior!
Megindult a büntetőeljárás az ittasan karambolozó Curtis ellen!
Nagyot üt a gyárbezárás Borsodban
Ceglédi halálos gázolás: az ügyészség nem iparkodik
A természettudományos oktatásra is lecsap a Nat
Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Saját kislányát bocsátotta áruba egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért a haverjától alkalmanként
Egy finn erdőben találták meg a 47 éve Amerikában elhagyott gyűrűt
Sebestyén Balázs a TV2 jelmezein röhög
Megdőlhet a melegrekord hétfőn
Koronavírus: 70 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma
Nem adhatják ki a szülőknek a tájékoztatást a gyerekük iskolaérettségi vizsgálatáról
Bezuhant a japán gazdaság, miután 10 százalékra emelték az áfát
Nem elég az FKF dolgozóinak a béremelési ajánlat
Tusup nem lesz benne a Hosszú Katinka-dokumentumfilmben
Orbán meg nem értett zseninek gondolja magát, aki még mindig retteg Sorostól
Így rakja össze az agyunk az álmainkat
Alacsony részvétel, nagy ellenzéki győzelem Dunaújvárosban
Szívszorító részletek derültek ki a Budapesten halálra késelt francia fiatalról
Fának csapódott és meghalt egy autó sofőrje Monorierdőn
Hosszú Katinka dokumentumfilmje: Ez az én filmem, hadd döntsem el, ki kap szerepet benne
Veszprém megye: egy 13 éves lány azt állítja, hogy bántalmazta őt két fiú barátja
Kecskeméti tragédia: Hallottam a szirénát, tudtam, hogy baj van
10 milliós nyomravezetői díj az eltűnt anyáért – A kisgyermekét hagyta egyedül úgy sejtik már nem él
Rendőrsorfal választotta el a fáklyás szélsőjobboldaliakat és a dühös romákat Sályon
58 millió emberre terjesztik ki a kínai karantént
Klímaváltozás deLuxe: helikopterrel szállítják a havat egy francia sítelepre
Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról
Az épülő Tesla-gyár miatt 92 hektárnyi erdőt vágnának ki Berlin mellett, de egy német bíróság most közbelépett
Simán nyert az összellenzéki jelölt a dunaújvárosi időközi választáson
Mészáros Lőrinc: én mindig sikeres vállalkozó leszek
Videón a kassai százmilliós ékszerrablás
Orbán: A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány
Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén
Orbán bezöldült: a folyóinkat megvédjük külföldről idehozott hulladékoktól
Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak
Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből
Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron
Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság
A magyarok is Kína miatt fulladnak bele a szemétbe: kivégezték az újrahasznosítás rendszerét
Vörös kód - Tombol a gyilkos Dennis vihar
Kecskeméti tragédia: kislányok haltak meg a balesetben
Fotót közöltek Kobe Bryant és lánya sírhelyéről, itt nyugszanak
Orbán Viktor az évértékelőn: Riadót kell fújnom
Orbán: Nincs olyan, hogy liberális, az a diplomás kommunista
Az eMag továbbra is a trükkös leértékelések nagymestere
Egy újabb olvasónk, aki nem azt kapta kézhez, mint amiért fizetett
Kitört a pánik Hongkongban, mert lassan elfogy a WC-papír
Légpuskával lövöldöztek egy kutyára Kemenessömjénen
Így emlékeznek az autóbalesetben meghalt fiatal rendőrre
Leengedtek a hajóról egy amerikai nőt, aki később koronavírusos tüneteket mutatott
Csúcson vannak az élelmiszerárak, de főleg egy dolog borít ki mindenkit igazán
Adósságcsökkentés kell Magyarország felminősítéséhez
Döbbenetes pusztítás a Balatonnál
Súlyos beteg lettél? Ezeket a támogatásokat igényelheted!
Ezek a tünetek daganatos betegségeket jelezhetnek
Bódi Sylvi üzent a gyűlölködőknek a ferdeszeműzős posztja után
Így szabadították ki a Váci úton villanyoszlopra csavarodott autóból a sérülteket - videó
Kiengedték a Vuhanból hazahozott, karanténban megfigyelt magyarokat
Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt
Autó és vonat ütközött, ketten meghaltak Kecskeméten
Sakálok merészkedtek egy pécsi játszótér közelébe
A klímaváltozás miatt 50 éven belül eltűnhet a Föld állat- és növényfajainak egyharmada
A magyar állam 9 millió euróért vesz wellnes központot Szlovéniában
A szaúdiak civileket bombáztak Jemenben
Házi őrizetbe került és lekapcsolták az internetről a pekingi jogászprofesszort, aki a koronavírus kezelése miatt kritizálta a kínai vezetést
A Nemzeti Sport olyan beszámolót írt a Fradi-Fehérvárról, hogy azt minden fociszurkoló megkönnyezi
Ahogy pusztul tovább a természet, úgy nőhet a nők elleni erőszak mértéke is a világban
Sárban, porban járunk, miközben évi félmilliárd ment látvanysportra közpénzből - fakadt ki Érd polgármestere
Annyi pénzt kapott a haveri cég tavaly, amennyiért egy átlag magyar 20 ezer évig dolgozik
Keresztényi spórolás: 8,9 milliós imázsfilmre, 600 ezer forintos zongorakoncertre költött a KDNP
Sehol sem emelkedtek ennyire az árak Európában, mint itthon
Újraindítja a járvány miatt leállított kínai gyárát a Toyota
Idősgondozás: hosszabbak lettek a várólisták
Gulyás Gergely üzent Lázár Jánosnak: nem lehet megtiltani a dohányzást az autóban
Megsebzett sünit gyógyítanak Mályiban
Időjárás: érdemes ma kikelni az ágyból
Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy tál ingyen ételért áll sorba
Segítséget kér a rendőrség: ezt a két lányt keresik
Kisfiukkal menekültek a tűz elől - Teljesen leégett egy család háza
Szijjártó: Jól vannak a magyarok a koronavírus miatt lezárt hajón
Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ több afrikai országban
Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania
Lőtt sebbel vitte a kiskunfélegyházi anya kórházba a 12 éves kisfiát
Koronavírus - 2000 megbetegedés, 142 halálos áldozat egy nap alatt
Baukó Éva elmegy és új életet kezd
Versenyzett az autós és egy villanyoszlopnak csapódott a Váci úton
Kérdés sem fér Mészáros Lőrinc közszereplőségéhez a TASZ jogásza szerint
Tovább terjed a koronavírus a vesztegzár alá vont óceánjárón
A magyar állam 9 millió euróért vesz wellnes központot Szlovéniában
Most megnézheti, Orbán Viktoron milyen nyomot hagyott az elmúlt húsz év
Kozsóra egy év négy hónap felfüggesztett börtön várhat
Abszurd a kormány eljárása a kórházi beszállítók szerint
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon
Burány Sándor: Elszállt a forint, elszállt az infláció – Matolcsynak is repülnie kellene
Gyarmati Andrea Wichmann Tamásról: Csók, Bikmak
Eljátszotta a moszkvai metrón, hogy koronavírusban haldoklik, pánikba esve menekültek az utasok
Közölte vőlegényével, hogy szakít vele, ha a Valentin-napon nem költ egymillió forintot rá
Elgázolt egy gyalogost, aztán hazavezetett a 21 éves férfi
Antibiotikumhiány fenyegeti Európát a koronavírus miatt
Toplistás körözés: Embercsempészés miatt körözik a képen látható férfit
Rendőrségi razzia a kelebiai határátkelőhelyen: Tehervonat rakománya között rejtőztek a migránsok
Figyelem! - Próbafülkéből lophatott a képen szereplő fiatal nő
A rendőrök arra kérik, jelentkezzen aki látta! - gyalogos gázolás
Halálos tragédia: a balesetet okozó sofőr ittasan ült a volán mögé, ez lett az eredménye
Minden oké volt ezzel az autóval, csak a rendszám nem volt sajátja
Nyugdíj- és béremelést kérnek a szakszervezetek, ha már ennyire jól teljesít a gazdaság
Macron: Eredménytelenek az Oroszország elleni szankciók
Táliboknak hitt az amerikai hadsereg néhány piknikezőt, kilenc civilt öltek meg
Bayer Zsolt közérdekű adatigényléssel akarja kideríteni, ki mennyiért lakik a Várban
Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után
Akár 320 km/h-val is szalad ez az elektromos motorkerékpár
11 ezer ember halhatott meg amiatt, mert a japán kormány hallgat a HPV-oltásról
Felszólítottak a Brexit miatt egy 101 éves férfit, hogy a szüleivel igazolja magát
Fegyveres támadás volt egy berlini török zenei rendezvény helyszínénél
146 millió forint közpénzt kap egy megye 1-től visszalépett focicsapat klubházépítésre
Megszegte az egyik legfontosabb szabályt az Álarcos énekes műsorvezetője
Meghalt Franciaországban az első áldozat, akivel Európában végzett a koronavírus
A legkisebb vitából is háború robbanhat ki a szomszédok között
A Dennis már Európát fenyegeti
Hülyének nevezte a Fidesz frakcióvezetőjét Baranyi Krisztina
Napos és csapadékmentes időjárással számolhatnak egész hétvégén
További 2600 koronavírusos megbetegedést azonosítottak Kínában
Az amszterdami reptéren szembesült a brit férfi a Brexit valóságával, de sajnos így sem értette
Letiltották a Pesti Srácok új YouTube-csatornáját is
Meghalt Franciaországban egy koronavírussal fertőzött kínai férfi
Ha globálisan gondolkozol, nagyon depressziós leszel
Hazavitte az egymilliót, amit egy automatában talált - vádat emeltek ellene
Én imádkozok Orbán Viktorért, én imádkozok a Fideszért
Elütött egy nőt a zebrán, otthagyta, majd visszament nézelődni
Horrorkaraván: hevederrel vontatták a motorhibás, tréleres román kisbuszt
Koronavírus: Észak-Koreában kivégeztek egy karanténba helyezett férfit, mert közfürdőbe ment
Nem Mészáros dönti el, hogy közszereplő-e
Rétvári Bence: Negyedére csökkent a mélyszegények száma Magyarországon
Egy napra felidézi az időjárás, hogy milyen az a tavasz
Már előkerült a budapesti otthonából eltűnt 38 éves nő
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum