thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.24
THE POST
           
24
A szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel nem ússzuk meg!
Ez is érdekelhet:
Vér nélküli volt az 1956-os forradalom – jelentette ki a Fidesz
Aki nyugodtan kijelenti rajta kívül nincs más alternatíva az nem kormányozni, hanem uralkodni akar! - Orbán Viktor
Dráma: Közvetlenül a felszállás után csapódott a földbe egy repülőgép


1991, vagyis az Öbölháború óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára a szaúdi olajlétesítmények elleni hétvégi dróntámadást követően. Donald Trump amerikai elnök üzenetéből pedig az látszik: ez messze nem a krízishelyzet vége.

Katonai akcióval fenyegetőzött az amerikai elnök azt követően, hogy a műholdak adatainak elemzése alapján arra jutott: a világ legnagyobb olajfinomítója ellen szombaton intézett dróntámadást nem Jemenből indították. Donald Trump a Twitteren ugyan nem nevezte meg Iránt, csak annyit közölt,

tudjuk, ki a bűnös.
Mike Pompeo külügyminiszter után azonban Rick Perry amerikai energetikai miniszter is sokkal egyértelműbben fogalmazott. „Az Egyesült Államok teljes szívéből elítéli a Szaúd-Arábia elleni iráni támadást, és felszólítjuk a többi országot, hogy ők is tegyenek így” – mondta a Perry hétfőn Bécsben.

Ki áll a háttérben?

A támadás – amelyet a Teherán szövetségeseinek számító jemeni siíta húszi gerillák vállaltak magukra – a szaúdi állami olajcég, az Aramco abkaiki bázisát érte. A világ legnagyobb nyersolaj-finomítójának leállása 5,7 millió hordós kiesést okozott a piacon, ami – mint a Portfolio összeállításából kiderül – világrekordnak számít, ehhez csak az 1978/79-es iráni forradalom idején tapasztalt 5,6 milliós napi kiesés hasonlítható.

Ehhez képest a piacok kezdetben mintha észre sem vették volna, mi történt, bár a hétfő már jelentős árrobbanást hozott: a Brent típusú olaj ára négy hónapos csúcsra került, miután 20 százalékos növekedést produkált – ilyen árrobbanást 1991, vagyis az Öbölháború óta nem látott a világ. Az ár később korrigált, ám a tőzsdén éreztette hatását a válság: az ázsiai és az európai részvénypiacok is rossz hangulatban nyitottak, a jelentős felhasználónak számító légitársaságok árfolyama pedig komoly eséssel reagált a nyersanyag drágulására. A piacok szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy a szaúdi olaj fele, a világ kitermelésének öt százaléka kiesett, hanem akár elhúzódó válságról, amelynek ki tudja, hol a vége.

A hazai kutaknál is meg fogjuk érezni

Bár hétfőn változatlanok maradtak a hazai üzemanyagárak, naivitás lenne azt gondolni, hogy a piacot érintetlenül hagyná a mostani krízis. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint 10-20 forintos áremelkedés sem kizárt a jövőben, és ha nem enyhül a feszültség, akkor

hozzá kell szokni a magasabb árszinthez.

A szakértő szerint a rövidtávú kérdés az, milyen gyorsan állhat vissza a termelés a hétvégi támadást követően. A korábbi jóslatok mindössze néhány hétre tették ezt, a Reuters délután már hónapokat említett. Ám a probléma ezzel távolról sem oldódik meg. Az is kérdés ugyanis, hogy a támadás hogyan befolyásolja a geopolitikai helyzetet: ha tartós marad a mostani feszültség, akkor tartós áremelkedéssel kell majd számolni.

Az olaj árát azonban nem csak ez a dróntámadás, illetve a közel-keleti helyzet befolyásolja. A keresletnél fontos tényező a gazdasági konjunktúra alakulása, vagyis a növekedés lanyhulása, amely nem csak Európában érezteti magát, de a világ első számú olajimportőrének számító Kínában is. Pletser Tamás felhívta a figyelmet arra a friss hírre, hogy Kínában az ipari termelés augusztusban 17 éves mélypontra esett vissza.

A kínálati oldalon sem Szaúd-Arábia az egyetlen kérdéses pont, Irán vagy Venezuela például épp akkora fejfájást okozhat a piaci szereplőknek, ahogy azt is nehéz megjósolni, hogy az év végén az olajtermelő országokat tömörítő OPEC hogyan dönt – a szervezet eredetileg a termelés cs

ökkentésére készült.

A legutóbbi OPEC+ megállapodás Oroszország és Szaúd-Arábia megegyezését hozta. Mindkét óriás exportőr megelégszik az alacsonyabb árral is, de nem így Irán, amelyet az amerikai szankciók fojtogatnak. Teherán 15 milliárd dolláros olajkeretet vár azoktól az államoktól, amelyek aláírták az atomalkut. Emmanuel Macron francia elnök meg is ígérte ezt Iránnak, de az amerikaiak megvétózták a tervet. Most a forradalmi gárda egyik vezetője fenyegetőleg közölte: készen állnak a háborúra az Egyesült Államokkal és Izraellel szemben.

Az Erste szakértője szerint az amerikai elnök kényszerhelyzetbe kerülhet: John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten bejelentett eltávolítása – amelyet maga Donald Trump is részben azzal indokolt, hogy nem értettek egyet Iránnal kapcsolatban – után az iráni szankciók enyhítésére lehetett számítani, ám ez már a múlt.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban Irán áll a dróntámadás mögött, Trump az eddiginél is keményebb fellépésre kényszerülhet Teheránnal szemben, ez pedig megint csak a feszültség éleződéséhez, így az olajár tartós emelkedéséhez vezethet.

Egyelőre csak a fenyegetőzésnél tart Washington, az mindenesetre figyelemreméltó, hogy az amerikai elnök nem csak katonai segítséget ajánlott Szaúd-Arábiának, hanem olajat is. Az amerikai elnök felhívta Szalman királyt a támadás után. Közölte vele: a kieső szaúdi olajtermelés pótlására az USA kész arra, hogy stratégiai olajkészletének egy részét a piacra dobja. A palaolajnak köszönhetően az Egyesült Államok újra az olajpiac meghatározó állama lett, ráadásul az újabb technológiák a korábbinál olcsóbb kitermelést tesznek lehetővé. A hatvandolláros hordónkénti olajár pedig megfelel az amerikaiak érdekeinek is.

Ez azért is fontos, mivel Trump már a jövő évi újraválasztására is ügyelnie kell lépései megválasztásakor. Az amerikai ipar – így az amerikai elnök – érdeke elsősorban az olajár alacsonyan tartása, ehhez pedig a készletek exportjával tud hozzájárulni. De ha ez sem elég, legalább az amerikai kitermelők is profitálhatnak a válságból.

Bonyolult képlet

Az iráni-amerikai konfliktus azonban csak egy szelete az érlelődő válságnak. A támadás miatt változhat Vlagyimir Putyin orosz, Hasszán Rohani iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői ankarai találkozójának napirendje is. A csúcs célja elvben Szíria polgárháborús helyzetének rendezése, csakhogy, ha háborús helyzet alakul ki Irán körül, akkor Szíria drámája háttérbe szorulhat.

Ezért ebben a kiélezett helyzetben megnövekedett ennek a hármas csúcstalálkozónak a jelentősége hiszen az orosz, az iráni és a török vezérkari főnök rendszeresen egyezteti a három hadsereg katonai terveit. Moszkva az USA és Izrael kívánságára megtagadta Teheránnak azt a kérését, hogy szállítson neki Sz400-as rakétavédelmi rendszert, mely állítólag igen hatékony a legújabb amerikai vadászgépek ellen is. Ám ettől még nem teljes az egyetértés Washingtonnal: Moszkvában a külügy óv attól, hogy bárki is elsietett döntést hozzon a válságos helyzetben, egy esetleges katonai csapást pedig kontraproduktívnak neveztek.

Az orosz és az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója nemrég Izraelben találkozott Netanjahu miniszterelnök biztonságpolitikai emberével, hogy megvitassák a közel-keleti fejleményeket. Netanjahu miniszterelnök nemrég Szocsiban tárgyalt Putyin orosz elnökkel. Vagyis minden katonai akció rendkívüli mértékben kiélezné a helyzetet a térségben. Legutóbb, amikor Trump elnök légi csapást rendelt el Irán ellen, akkor tíz perccel azelőtt fújták le a támadást mielőtt az amerikaiak lecsaptak volna.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Karácsony: Budapest nem gondolhat magára, nem lehet önző
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
Balhé a Jobbik megemlékezésén - hazaárulók, hazaárulók kiabálták
Hírhez tartozó kép:
Karácsony: Budapest nem gondolhat magára, nem lehet önző
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
Balhé a Jobbik megemlékezésén - hazaárulók, hazaárulók kiabálták
Vér nélküli volt az 1956-os forradalom – jelentette ki a Fidesz
Aki nyugodtan kijelenti rajta kívül nincs más alternatíva az nem kormányozni, hanem uralkodni akar! - Orbán Viktor
Dráma: Közvetlenül a felszállás után csapódott a földbe egy repülőgép
Megtámadták az Aurórát, felgyújtottak egy szivárványos zászlót
Egy életet ledolgoztak, mégis munkára kényszeríti a nyugdíjasokat a kormány
Magyar kormány: Ideje erőforrásként tekinteni a nyugdíjasokra
Nem lesz ellenzék Debrecenben
Hihetetlen, miért nem beszél szabadtéri rendezvényen Orbán
Pikó rendőröket kért a megtámadott Aurórához
Hatalmas harapásnyomot találtak egy óriás cápa fején, a kutatók se tudják, mi okozta
A méhek erőteljesebb védelmét követeli az Európai Parlament
Trump: nagy siker, ami a török-szíriai határnál történt
Olyan hidegfront érkezik hétfőn amit sokáig nem felejtünk el
Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit holtan találtak egy kamionban
Elképesztő: ezt találták a soproni férfi otthonában a rendőrök
Retro: Tüntetésről vitték el a rendőrök Orbán Viktort, gumibottal estek neki a rendőrök a tiltakozóknak
Tovább küzdenek a solymári gázrobbanás során két emeletet zuhant férfi életéért
Egy elszabadult kutyust mentett meg a gázolástól Jake Gyllenhaal
Súlyos baleset az M3 kivezető szakaszán: busszal ütközött két autó
Gyurcsány keményen beleszállt Orbán Viktorba az október 23-ai beszédében
Ittasan vezetett az a férfi, aki elgázolta az úttest mellett füvet nyíró férfit
Sok helyreigazítás volt már a magyar sajtóban, de ilyen még egy sem
Kunhalmi büszke az eredményekre: Sikerült megakadályozni, hogy Orbán rendszere nyílt diktatúrává váljon
Még mindig aggasztóan rossz a levegő a magyar városokban
Két cicája mentette meg egy házaspár életét
Ronaldo visszavonulásától hangos a világsajtó
Ismét előkerült a Soros-ösztöndíjért könyörgő Orbán Viktor levele
Borkai Ádám 750 ezres hátizsákja jobban kiverte a biztosítékot mint a több tíz milliós luxus autója
Borkai bukhatja az olimpiai életjáradékát - teljesen padlóra küldik
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán Viktor kebelbarátja, titokban Soros fiával találkozgat
A szerb elnök imádja Orbánt: szerinte Budapestet nem vesztette el a Fidesz
A szerb elnök szerint Borkai nagyon rátermett ember
Budapesti káosz: terelésekre, menetrend-változásokra kell készülni
Hazugság-hazugság hátán: az ár és az időtartam sem stimmel a kormány trieszti kikötővásárlásával
39 holttestet találtak egy kamionban
Orbán szabadságharcosként tekint magára: elfut a víz, és csak a kő marad, de a kő marad
Orbán Wass Alberttel üzent október 23-án
Nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János megtekintett egy hidrogéntöltő állomást Japánban
Hivatalos: Kim Dzsong Un elrendelte a Dél-koreai szállodák lerombolását
Kisgyermek is megsérült az M1-es autópályán történt balesetben
Rendőrkézre került a román férfi: ő művelhette ezt a szörnyűséget a kőbányai lakásban
Meghalt a legendás magyar futballista
Orbán Viktor családja is érintett a török harci járművek vásárlásában
Külföld: Magyarország miniszterelnöke a szabadság napján elbújik a tömeg elől
A budapesti vezetők felelőssége, ha félkész betonmonstrumok maradnak a Városligetnél
Szerbia elnöke tévéinterjúban méltatta Borkai Zsoltot
Szörnyű dolgot műveltek egy 72 éves éjjeli őrrel a fiatalok Budapesten
Pécsi horror: élettársa fojtotta meg a holtan talált nőt
Vajna Tímea nyilatkozott balesetéről: nem győzött köszönetet mondani a mentőknek
Már milliárdokról beszélnek Borkai ügyében és még az értelmiségek is a fejét követelik
Kövér: Biszku Béla egy utolsó, mocs*kos gyil*kos, megbocsáthatatlan, hogy nem volt elszámoltatás
Kövér: nagyobb a sajtószabadság mint kellene
New York Times: Az amerikai nagykövet Orbán embere és nem Trumpé
Visszavonultak a szíriai kurdok
Az eddigi legbrutálisabb megszorításra készül az Audi
Erdogan és Putyin megállapodtak, mi legyen a kurd területekkel
Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék
Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a tagállamok ezt elfogadják
18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban
Magyar kormány: Legyenek fizetős egészségügyi ellátások
Segíts egy megosztással: nem ment haza ez a kislány
Győrben megint botrány van: Helyi orvosok és vállalkozók mentek neki Borkainak
Agydaganatot állapítottak meg a fiatal magyar kosarasnál
Nyomozás indult hűtlen kezelés miatt Borkai ellen - a Fidesz már nem áll mögötte
Személyes adattal visszaélés miatt nyomoznak Borkai ellen
Összezsugorodott az ózonlyuk ez nem jelent jó
Mészáros öccse állami megbízáshoz jutott 3 milliárd forint értékben
Gyanúsan engedékeny lett Orbán: Állunk Karácsony rendelkezésére
Orbán kormány: Állunk Karácsony rendelkezésére
Kiürült az újpesti városháza, egyszerre negyvenen mondtak fel
Kossuth rádió: a Fidesz-KDNP-nek 2010 óta nem volt ilyen jó eredménye
Cristiano Ronaldo botrány: a DNS-ét megtalálták a bántalmazott nővel kapcsolatban
Németország: Magyarország döntse el, hogy EU-tag akar-e maradni
Az alakuló testületi ülésen mondott le a Fidesz támogatta polgármester
Borkai helyettese mondja az ünnepi beszédet - az első alkalom hogy egy polgármester bujkál
Botrány: 40 ember felmondott az újpesti városházán
Johnson előrehozott választással fenyegeti a parlamentet
Karácsony \"a budapestiekhez fordul\" a stadionberuházások ügyében
Mészáros üzlettársán keresztül szerez török harci járműveket Magyarország
Orbán felajánlotta, hogy leállítja a Liget-projektet és a stadionépítéseket
Stadionokat pompásan tud építeni a kormány, de az új tanuszodáknál már az alapokat sem sikerül kiásni
A bajai Fidesz értelmetlen szöveggel reagált a felajánlott alpolgármesteri posztra
Borkait elintézik: Két nyomozást is indított a Nemzeti Nyomozó Iroda
Egy magyar rendőr fogadta örökbe a kutyust akit a gazdája egy motor után kötött
Borkai-botrány: Steinmetz már meg is kereste a MOB-ot
A magyar kormány szerint Kövér László higgadtságát dicsérte, amikor primitív fajankónak nevezte Hadházy Ákost
Hadházy feljelentést tesz a parlamenti akciója után
Miskolci hihetetlen történet: Tevét gázolt egy autós
Erős fotó: üres mappák fogadták az új polgármestert
Mészároson keresztül szerez török harci járműveket a Honvédség
Pert nyert egy férfi a Fidesz ellen, mert nem tudták igazolni, honnan szerezték meg az e-mail-címét
Négy kamion rohant egymásba az M0-son
Felrobbant egy családi ház Solymáron, kirepült az emeletről egy férfi
Ugyanazok nyerték a hatoslottót, akik szokták
Súlyos büntetés kaphat a TV2 és az Origo
Junckerhez fordultak az európai bírák Orbán viselkedése miatt
Orbán Viktor: Magyarország egy klímabajnok
A kormány szerint nincs klímavészhelyzetet, de dolgoznak egy klímastratégián
Az óvodák államosítása a cél: Az óvodások is bekerülnek a Nemzeti Alaptantervbe
A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi
Orbán fél: eltűnt a korábbi magabiztosság
Borkai fiának bejött az élet - luxus fizetés, luxus autó
Segíts egy megosztással - nem érkezett haza a kis Norbi!
Orbán üzent Karácsony Gergelynek
Eljárás indul az Origo és a TV2 ellen rágalmazás miatt
Naszályi maradt az I. kerület polgármestere
Uzsorázás miatt ítélték el a frissen megválasztott polgármestert
Hivatalos: Pikó is marad polgármester
Kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani
Ötvenöt elefántot ölt meg az aszály
Egy mondattal elintézte a Magyar Püspökség a Borkai dolgot
The Times: Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot
Orbán Borkairól: Beteg dolognak tartom, ha valaki felvételeket készít
A közmédia teljesen kiborult amiért a parlamentben megzavarták Orbánt
A busz sofőrjével szállíttatta a kok*aint egy zalai díler
Gundel Takács Gábor visszamenne a köztévéhez
Ingyen piáért vehették a voksokat Pázmándon - feljelentést tettek választási csalásért
Terry Black nevelt gyermekei: A legfájdalmasabb, hogy nem tudjuk még eltemetni sem
Képtelen lábra állni súlyos balesete óta Csűrös Karola
A Fidesz vezetői sem tudják, merre tovább
Újabb parlamenti cirkusz: Orbán egy közönséges bűnöző, akit meg el fogunk számoltatni
Kövér remegő hangon fenyegette meg Jakab Pétert
Kicsin múlott, hogy a fideszesek nem ütöttek a parlamentben
Segíts egy megosztással - küzdenek az életükért
Belgium: Orbánt a politika trágyadombjára kell küldeni
Orbán: Magyarország, a növekvő bérek és a tisztességes időskor hazája
Miniszterelnök úr, jó étvágyat kívánok a narancsos buktához - durván beszóltak Orbánnak
Kőbánya: Beszakadt az út egy kamion alatt
Tízmilliót osztott ki Norbi
Nyomozás indult Borkai ellen: amennyiben a vádak igazak, börtönbe is kerülhet
Vége a türelmi időnek: a magyarok döntsék el, hogy az EU-val tartanak-e
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva