thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.24
THE POST
           
24
Varga Judit az EU-nak: A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót!
Ez is érdekelhet:
Vér nélküli volt az 1956-os forradalom – jelentette ki a Fidesz
Aki nyugodtan kijelenti rajta kívül nincs más alternatíva az nem kormányozni, hanem uralkodni akar! - Orbán Viktor
Dráma: Közvetlenül a felszállás után csapódott a földbe egy repülőgép

Megtudtuk, hogy milyen kérdésekre milyen válaszokat adott Varga Judit magyar igazságügyi miniszter hétfő délután, az EU tanácsában.
A 7-es cikkely alapján indított jogállamisági eljárás jutott odáig a magyar kormány ellen, hogy első alkalommal szerveztek ilyen meghallgatást, ahol a magyar félnek a többi ország kormányainak számon kérő kérdéseire kellett válaszolnia.
Összesen tíz nyugati és déli tagállam képviselője kérdezett, láthatóan felosztották egymás között a problémás területeket.
A 2018-as választás tisztaságától a menekültek éheztetéséig sok problémát felvetettek.
Varga Judit azt mondta, hogy példás a jogállamiság Magyarországon, és az Orbán-kormány elkötelezett híve az európai értékeknek.

Megtudtuk, hogyan ment a magyar kormány meghallgatása hétfő délután, Brüsszelben. A zárt ajtók mögött tartott ülésen az EU általános ügyek tanácsa foglalkozott a magyar demokrácia állapotával.
Ez most politika, de még sok pénzbe is kerülhet

Az Európai Parlament a Sargentini-jelentés tavalyi elfogadásával indította ezt az eljárást, a tagállamok kormányai most azt vizsgálják, hogy valóban vannak-e rendszerszintű problémák a magyar demokráciával. Ha arra jutnak, hogy vannak, akkor felvethetik egészen súlyos büntetések kiszabását is, de ez bonyolult és hosszú folyamat lenne még. Így most leginkább politikai jelentősége volt annak, hogy a magyar kormányt a tanácskozáson jelképesen a vádlottak padjára ültették, és sok visszás lépést kértek számon Varga Judit igazságügyi miniszteren.

Az ülés egy másik napirendjének tárgyalásakor azonban kiderült az is, hogy áttételesen igen sok pénzébe kerülhet Magyarországnak ez az eljárás. A következő hét év EU-s költségvetésének tárgyalásakor ugyanis a német, a francia és a holland kormány képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy a támogatások szétosztásakor vegyék majd figyelembe a jogállamiság helyzetét. Az a tény pedig, hogy a magyar ügy egy ilyen meghallgatásig juthatott, már hivatkozási alapja lehet a nyugatiaknak a támogatások csökkentésére. A magyar kormány ebben a vitában azt javasolta, hogy ne az EU ellenőrizze a jogállamisági kritériumokat, hanem a tagállamok intézzék ezt a vitát egymás között, Brüsszel kihagyásával.
Tíz kormány embere faggatta Vargát

A magyar meghallgatás egy nyolcórás ülés egyik napirendi pontja volt, nagyjából a vége felé, amire forrásaink szerint a diplomaták, miniszterek és államtitkárok egy része már elég fáradt volt, és erre rátett egy lapáttal, hogy Varga Judit elképesztően hosszan beszélt, egyesek szerint "kifárasztásos taktikát" választva.

Tíz kormány képviselője tett fel kérdéseket, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország kért szót a vitában. A keleti tagállamok képviselői egyáltalán nem szólaltak meg, és ez annyiban kedvező lehet a magyar kormány szempontjából, hogy az eljárás újabb szintre emeléséhez tíznél több szavazatra lenne szükség a tanácsban.

Az viszont intő jel lehet, hogy a francia és a német kormány is azt javasolta, hogy újabb meghallgatások következzenek, immár tematikus napokkal, amikor egy-egy problémát járnak körbe Magyarországgal kapcsolatban. Információink szerint a hétfői ülés előtt a magyar kormány azért lobbizott a finn elnökségnél, hogy ne legyen ilyen tematikus meghallgatás, hanem általában legyen szó a Sargentini-jelentésben összegzett problémákról. A magyar kormány azt is igyekezett elérni a meghallgatás előtt, hogy a Sargentini-jelentés tavalyi lezárása óta felmerült ügyekről ne lehessen szó, de ezt nem sikerült elérni.
Az új EP szerint nem javult a helyzet Magyarországon

A meghallgatás elején kiderült, hogy az új Európai Parlament sem megengedőbb Magyarországgal szemben, mint az előző volt (Sargentini például már nem EP-képviselő). A jogállamisági ügyben illetékes parlamenti bizottság (LIBE) vezetése arról tájékoztatta a finn elnökséget (és a vele tartó horvát és német delegációt), hogy szerintük a tavaly jelzett súlyos problémák továbbra is fennállnak Magyarországon.

Ezzel egyetértett a bizottság részéről Frans Timmermans is, aki utoljára jelent meg jogállamisági ügyekért felelős biztosként az ülésen, hiszen szakterületét hamarosan a cseh és a belga biztosok veszik át a holland politikustól. Timmermans mindenesetre azt is javasolta, hogy a tanács hallgasson meg nemzetközi szervezeteket is (Velencei Bizottság, EBESZ, stb.), hogy ők hogyan látják a magyar helyzetet.

A legizgalmasabb kérdések és válaszok

A holland és a német kormány képviselői azzal kezdték, hogy miért ekkora a korrupció Magyarországon, miért romlik az ország pozíció

ja a nemzetközi szervezetek elemzéseiben. Varga erre azt mondta, hogy a külső megfigyelők rosszul látják a helyzetet. A magyar összeférhetetlenségi szabályok európai szinten is szigorúak. A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót, a bejelentők különleges védelmet élveznek. Szerinte nem jönne ennyi külföldi befektetés Magyarországra, ha az üzleti élet szereplői aggódnának a korrupció miatt.

A svéd, a dán, a spanyol és a francia kormány a sajtószabadság ügyét firtatta. Hogyan lehetséges, hogy a magyar sajtó 80 százalékát egyetlen kormányközeli alapítványba szervezték (KESMA)? Miért jutott arra az EBESZ, hogy a tavalyi parlamenti választás tisztaságát beárnyékolta, hogy a közmédia a kormánypárt propagandáját erőltette? Varga erre azt mondta, hogy a KESMA egy piaci folyamat eredményeként jött létre, ahhoz a kormánynak a világon semmi köze sincs. A magyar sajtószabadságot pedig egy olyan hatóság védi (NMHH), aminek tagjait kétharmados többséggel választotta meg a parlament. Az általuk ellenőrzött médiatörvény egyébként is előírja, hogy kampányban minden pártnak egyenlő megszólalási lehetőséget kell adni. Az újságírókat különleges védelem illeti meg, például nem kell a névtelen forrásaikat kiadniuk. A kormánypárti sajtó túlsúlya sem igaz, mert számításai szerint az ország 54 százaléka ellenzéki beállítódású tévécsatornákat néz.

A dán kormány ezután az Országos Bírói Tanács és Handó Tünde háborúját hozta fel, és a magyar bírók függetlenségének kormányzati megtámadását. Varga erre azt mondta, hogy a bírósági szervezetek konfliktusai éppen azt bizonyítják, hogy milyen jól működik a fékek és ellensúlyok rendszere, hiszen ilyen élénk szakmai viták folyhatnak Magyarországon. A francia kormány kérdésére közölte, hogy az ügyészséget nem vonják az OBH hatásköre alá.

Előjött a közigazgatási bíróságok ügye is, amit élesen kritizáltak nemzetközi szervezetek, de a hazai bírók jelentős része is, és végül a magyar parlament elhalasztotta felállításukat. A portugál kormány hozta elő a témát, Varga pedig azt mondta, hogy az ügy magyar kezelése a bizonyíték arra, hogy milyen nyitott Budapest a kritikákra. Azért jelezte, hogy az egész egy szakmai kérdés, ami politikailag motivált külföldi támadások túsza lett. Timmermans pedig azt mondta, hogy az ügy egyáltalán nem megoldott, mert a terv végrehajtását nem elvetette, hanem csak elhalasztotta Magyarország.

A spanyol kormány a lex CEU-ra kérdezett rá. Varga közölte, hogy a felsőoktatási törvény módosítása csak az oktatás színvonalának javítását szolgálta, és a CEU egyébként is működik még.

Az olasz kormány az MTA kutatóintézeteinek államosítását kérte számon. Varga azt mondta, hogy az átalakításra azért volt szükség, mert az intézetek nem működtek hatékonyan, és nem voltak képesek elég EU-s támogatást megszerezni. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy egyetlen intézet vezetőjét sem váltották le.

Luxemburg a tranzitzónába zárt menekültek sanyargatását és a Stop Soros törvény civil szervezetek elleni intézkedéseit hozta fel. Varga közölte, hogy Magyarország az EU-s szabályok szerint jár el, és a Stop Soros csak az átláthatóságot követeli meg, de semmilyen különleges terhet nem helyez a civilekre.
Varga: A nők és férfiak egyenlőségéért küzd a kormány

Varga általános bevezetőjében megismételte a magyar védelem egy éve képviselt három fő érvét:

Az egész eljárás a magyar álláspont szerint jogellenes, mert a Sargenitni-jelentés elfogadásakor az EP-ben rosszul számolták a szavazatokat, és amíg a magyar feljelentés nyomán az EU bírósága nem határoz, nem lehetne ezt a vizsgálatot megtartani.
Sok olyan téma került elő, amelyekben már volt, vagy éppen tart kötelezettségszegési eljárás az Európai Bizottság felől Magyarország ellen, és ezeket nem szabadna itt elővenni, mert arra más eljárási rend vonatkozik.
Az egész eljárás politikailag motivált, összefügg a magyar kormány bevándorlás-ellenes álláspontjával, miközben Magyarország teljesen elkötelezett híve az európai értékeknek, és az európai identitás védelmének.

Hosszan beszélt arról, hogy a magyar kormány milyen értékek szerint kormányoz: elkötelezettek a nők és férfiak egyenlősége és a családok védelme mellett. A 13 bejegyzett nemzeti kisebbség különlegesen széles jogokat élvez. Magyarország mindent megtesz a bevándorlás okainak felszámolásáért. A romák iskolai szegregációját megfelelő törvények tiltják. A szabad vallásgyakorlás biztosított, de korábbi visszaélések miatt a történelmi egyházak különleges státuszt kaptak. Magyarországon az EU-s átlag felett növekszik a jólét, és a szociális biztonságot az európai átlag feletti állami gondoskodás garantálja.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Karácsony: Budapest nem gondolhat magára, nem lehet önző
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
Balhé a Jobbik megemlékezésén - hazaárulók, hazaárulók kiabálták
Hírhez tartozó kép:
Karácsony: Budapest nem gondolhat magára, nem lehet önző
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
3 éves kisgyerek tűnt el: Menekülteket szállító hajóval ütközött a görög parti őrség
Balhé a Jobbik megemlékezésén - hazaárulók, hazaárulók kiabálták
Vér nélküli volt az 1956-os forradalom – jelentette ki a Fidesz
Aki nyugodtan kijelenti rajta kívül nincs más alternatíva az nem kormányozni, hanem uralkodni akar! - Orbán Viktor
Dráma: Közvetlenül a felszállás után csapódott a földbe egy repülőgép
Megtámadták az Aurórát, felgyújtottak egy szivárványos zászlót
Egy életet ledolgoztak, mégis munkára kényszeríti a nyugdíjasokat a kormány
Magyar kormány: Ideje erőforrásként tekinteni a nyugdíjasokra
Nem lesz ellenzék Debrecenben
Hihetetlen, miért nem beszél szabadtéri rendezvényen Orbán
Pikó rendőröket kért a megtámadott Aurórához
Hatalmas harapásnyomot találtak egy óriás cápa fején, a kutatók se tudják, mi okozta
A méhek erőteljesebb védelmét követeli az Európai Parlament
Trump: nagy siker, ami a török-szíriai határnál történt
Olyan hidegfront érkezik hétfőn amit sokáig nem felejtünk el
Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit holtan találtak egy kamionban
Elképesztő: ezt találták a soproni férfi otthonában a rendőrök
Retro: Tüntetésről vitték el a rendőrök Orbán Viktort, gumibottal estek neki a rendőrök a tiltakozóknak
Tovább küzdenek a solymári gázrobbanás során két emeletet zuhant férfi életéért
Egy elszabadult kutyust mentett meg a gázolástól Jake Gyllenhaal
Súlyos baleset az M3 kivezető szakaszán: busszal ütközött két autó
Gyurcsány keményen beleszállt Orbán Viktorba az október 23-ai beszédében
Ittasan vezetett az a férfi, aki elgázolta az úttest mellett füvet nyíró férfit
Sok helyreigazítás volt már a magyar sajtóban, de ilyen még egy sem
Kunhalmi büszke az eredményekre: Sikerült megakadályozni, hogy Orbán rendszere nyílt diktatúrává váljon
Még mindig aggasztóan rossz a levegő a magyar városokban
Két cicája mentette meg egy házaspár életét
Ronaldo visszavonulásától hangos a világsajtó
Ismét előkerült a Soros-ösztöndíjért könyörgő Orbán Viktor levele
Borkai Ádám 750 ezres hátizsákja jobban kiverte a biztosítékot mint a több tíz milliós luxus autója
Borkai bukhatja az olimpiai életjáradékát - teljesen padlóra küldik
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán Viktor kebelbarátja, titokban Soros fiával találkozgat
A szerb elnök imádja Orbánt: szerinte Budapestet nem vesztette el a Fidesz
A szerb elnök szerint Borkai nagyon rátermett ember
Budapesti káosz: terelésekre, menetrend-változásokra kell készülni
Hazugság-hazugság hátán: az ár és az időtartam sem stimmel a kormány trieszti kikötővásárlásával
39 holttestet találtak egy kamionban
Orbán szabadságharcosként tekint magára: elfut a víz, és csak a kő marad, de a kő marad
Orbán Wass Alberttel üzent október 23-án
Nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János megtekintett egy hidrogéntöltő állomást Japánban
Hivatalos: Kim Dzsong Un elrendelte a Dél-koreai szállodák lerombolását
Kisgyermek is megsérült az M1-es autópályán történt balesetben
Rendőrkézre került a román férfi: ő művelhette ezt a szörnyűséget a kőbányai lakásban
Meghalt a legendás magyar futballista
Orbán Viktor családja is érintett a török harci járművek vásárlásában
Külföld: Magyarország miniszterelnöke a szabadság napján elbújik a tömeg elől
A budapesti vezetők felelőssége, ha félkész betonmonstrumok maradnak a Városligetnél
Szerbia elnöke tévéinterjúban méltatta Borkai Zsoltot
Szörnyű dolgot műveltek egy 72 éves éjjeli őrrel a fiatalok Budapesten
Pécsi horror: élettársa fojtotta meg a holtan talált nőt
Vajna Tímea nyilatkozott balesetéről: nem győzött köszönetet mondani a mentőknek
Már milliárdokról beszélnek Borkai ügyében és még az értelmiségek is a fejét követelik
Kövér: Biszku Béla egy utolsó, mocs*kos gyil*kos, megbocsáthatatlan, hogy nem volt elszámoltatás
Kövér: nagyobb a sajtószabadság mint kellene
New York Times: Az amerikai nagykövet Orbán embere és nem Trumpé
Visszavonultak a szíriai kurdok
Az eddigi legbrutálisabb megszorításra készül az Audi
Erdogan és Putyin megállapodtak, mi legyen a kurd területekkel
Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék
Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a tagállamok ezt elfogadják
18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban
Magyar kormány: Legyenek fizetős egészségügyi ellátások
Segíts egy megosztással: nem ment haza ez a kislány
Győrben megint botrány van: Helyi orvosok és vállalkozók mentek neki Borkainak
Agydaganatot állapítottak meg a fiatal magyar kosarasnál
Nyomozás indult hűtlen kezelés miatt Borkai ellen - a Fidesz már nem áll mögötte
Személyes adattal visszaélés miatt nyomoznak Borkai ellen
Összezsugorodott az ózonlyuk ez nem jelent jó
Mészáros öccse állami megbízáshoz jutott 3 milliárd forint értékben
Gyanúsan engedékeny lett Orbán: Állunk Karácsony rendelkezésére
Orbán kormány: Állunk Karácsony rendelkezésére
Kiürült az újpesti városháza, egyszerre negyvenen mondtak fel
Kossuth rádió: a Fidesz-KDNP-nek 2010 óta nem volt ilyen jó eredménye
Cristiano Ronaldo botrány: a DNS-ét megtalálták a bántalmazott nővel kapcsolatban
Németország: Magyarország döntse el, hogy EU-tag akar-e maradni
Az alakuló testületi ülésen mondott le a Fidesz támogatta polgármester
Borkai helyettese mondja az ünnepi beszédet - az első alkalom hogy egy polgármester bujkál
Botrány: 40 ember felmondott az újpesti városházán
Johnson előrehozott választással fenyegeti a parlamentet
Karácsony \"a budapestiekhez fordul\" a stadionberuházások ügyében
Mészáros üzlettársán keresztül szerez török harci járműveket Magyarország
Orbán felajánlotta, hogy leállítja a Liget-projektet és a stadionépítéseket
Stadionokat pompásan tud építeni a kormány, de az új tanuszodáknál már az alapokat sem sikerül kiásni
A bajai Fidesz értelmetlen szöveggel reagált a felajánlott alpolgármesteri posztra
Borkait elintézik: Két nyomozást is indított a Nemzeti Nyomozó Iroda
Egy magyar rendőr fogadta örökbe a kutyust akit a gazdája egy motor után kötött
Borkai-botrány: Steinmetz már meg is kereste a MOB-ot
A magyar kormány szerint Kövér László higgadtságát dicsérte, amikor primitív fajankónak nevezte Hadházy Ákost
Hadházy feljelentést tesz a parlamenti akciója után
Miskolci hihetetlen történet: Tevét gázolt egy autós
Erős fotó: üres mappák fogadták az új polgármestert
Mészároson keresztül szerez török harci járműveket a Honvédség
Pert nyert egy férfi a Fidesz ellen, mert nem tudták igazolni, honnan szerezték meg az e-mail-címét
Négy kamion rohant egymásba az M0-son
Felrobbant egy családi ház Solymáron, kirepült az emeletről egy férfi
Ugyanazok nyerték a hatoslottót, akik szokták
Súlyos büntetés kaphat a TV2 és az Origo
Junckerhez fordultak az európai bírák Orbán viselkedése miatt
Orbán Viktor: Magyarország egy klímabajnok
A kormány szerint nincs klímavészhelyzetet, de dolgoznak egy klímastratégián
Az óvodák államosítása a cél: Az óvodások is bekerülnek a Nemzeti Alaptantervbe
A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi
Orbán fél: eltűnt a korábbi magabiztosság
Borkai fiának bejött az élet - luxus fizetés, luxus autó
Segíts egy megosztással - nem érkezett haza a kis Norbi!
Orbán üzent Karácsony Gergelynek
Eljárás indul az Origo és a TV2 ellen rágalmazás miatt
Naszályi maradt az I. kerület polgármestere
Uzsorázás miatt ítélték el a frissen megválasztott polgármestert
Hivatalos: Pikó is marad polgármester
Kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani
Ötvenöt elefántot ölt meg az aszály
Egy mondattal elintézte a Magyar Püspökség a Borkai dolgot
The Times: Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot
Orbán Borkairól: Beteg dolognak tartom, ha valaki felvételeket készít
A közmédia teljesen kiborult amiért a parlamentben megzavarták Orbánt
A busz sofőrjével szállíttatta a kok*aint egy zalai díler
Gundel Takács Gábor visszamenne a köztévéhez
Ingyen piáért vehették a voksokat Pázmándon - feljelentést tettek választási csalásért
Terry Black nevelt gyermekei: A legfájdalmasabb, hogy nem tudjuk még eltemetni sem
Képtelen lábra állni súlyos balesete óta Csűrös Karola
A Fidesz vezetői sem tudják, merre tovább
Újabb parlamenti cirkusz: Orbán egy közönséges bűnöző, akit meg el fogunk számoltatni
Kövér remegő hangon fenyegette meg Jakab Pétert
Kicsin múlott, hogy a fideszesek nem ütöttek a parlamentben
Segíts egy megosztással - küzdenek az életükért
Belgium: Orbánt a politika trágyadombjára kell küldeni
Orbán: Magyarország, a növekvő bérek és a tisztességes időskor hazája
Miniszterelnök úr, jó étvágyat kívánok a narancsos buktához - durván beszóltak Orbánnak
Kőbánya: Beszakadt az út egy kamion alatt
Tízmilliót osztott ki Norbi
Nyomozás indult Borkai ellen: amennyiben a vádak igazak, börtönbe is kerülhet
Vége a türelmi időnek: a magyarok döntsék el, hogy az EU-val tartanak-e
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva