thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.18
THE POST
           
18
Varga Judit az EU-nak: A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót!
Ez is érdekelhet:
Már itthon is beszerezhető a Huawei Mate 30 Pro - már most imádja mindenki
Komplett erdőt vágnak ki a Tesla német gyárának építéséhez
Szégyelljék magukat jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány

Megtudtuk, hogy milyen kérdésekre milyen válaszokat adott Varga Judit magyar igazságügyi miniszter hétfő délután, az EU tanácsában.
A 7-es cikkely alapján indított jogállamisági eljárás jutott odáig a magyar kormány ellen, hogy első alkalommal szerveztek ilyen meghallgatást, ahol a magyar félnek a többi ország kormányainak számon kérő kérdéseire kellett válaszolnia.
Összesen tíz nyugati és déli tagállam képviselője kérdezett, láthatóan felosztották egymás között a problémás területeket.
A 2018-as választás tisztaságától a menekültek éheztetéséig sok problémát felvetettek.
Varga Judit azt mondta, hogy példás a jogállamiság Magyarországon, és az Orbán-kormány elkötelezett híve az európai értékeknek.

Megtudtuk, hogyan ment a magyar kormány meghallgatása hétfő délután, Brüsszelben. A zárt ajtók mögött tartott ülésen az EU általános ügyek tanácsa foglalkozott a magyar demokrácia állapotával.
Ez most politika, de még sok pénzbe is kerülhet

Az Európai Parlament a Sargentini-jelentés tavalyi elfogadásával indította ezt az eljárást, a tagállamok kormányai most azt vizsgálják, hogy valóban vannak-e rendszerszintű problémák a magyar demokráciával. Ha arra jutnak, hogy vannak, akkor felvethetik egészen súlyos büntetések kiszabását is, de ez bonyolult és hosszú folyamat lenne még. Így most leginkább politikai jelentősége volt annak, hogy a magyar kormányt a tanácskozáson jelképesen a vádlottak padjára ültették, és sok visszás lépést kértek számon Varga Judit igazságügyi miniszteren.

Az ülés egy másik napirendjének tárgyalásakor azonban kiderült az is, hogy áttételesen igen sok pénzébe kerülhet Magyarországnak ez az eljárás. A következő hét év EU-s költségvetésének tárgyalásakor ugyanis a német, a francia és a holland kormány képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy a támogatások szétosztásakor vegyék majd figyelembe a jogállamiság helyzetét. Az a tény pedig, hogy a magyar ügy egy ilyen meghallgatásig juthatott, már hivatkozási alapja lehet a nyugatiaknak a támogatások csökkentésére. A magyar kormány ebben a vitában azt javasolta, hogy ne az EU ellenőrizze a jogállamisági kritériumokat, hanem a tagállamok intézzék ezt a vitát egymás között, Brüsszel kihagyásával.
Tíz kormány embere faggatta Vargát

A magyar meghallgatás egy nyolcórás ülés egyik napirendi pontja volt, nagyjából a vége felé, amire forrásaink szerint a diplomaták, miniszterek és államtitkárok egy része már elég fáradt volt, és erre rátett egy lapáttal, hogy Varga Judit elképesztően hosszan beszélt, egyesek szerint "kifárasztásos taktikát" választva.

Tíz kormány képviselője tett fel kérdéseket, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország kért szót a vitában. A keleti tagállamok képviselői egyáltalán nem szólaltak meg, és ez annyiban kedvező lehet a magyar kormány szempontjából, hogy az eljárás újabb szintre emeléséhez tíznél több szavazatra lenne szükség a tanácsban.

Az viszont intő jel lehet, hogy a francia és a német kormány is azt javasolta, hogy újabb meghallgatások következzenek, immár tematikus napokkal, amikor egy-egy problémát járnak körbe Magyarországgal kapcsolatban. Információink szerint a hétfői ülés előtt a magyar kormány azért lobbizott a finn elnökségnél, hogy ne legyen ilyen tematikus meghallgatás, hanem általában legyen szó a Sargentini-jelentésben összegzett problémákról. A magyar kormány azt is igyekezett elérni a meghallgatás előtt, hogy a Sargentini-jelentés tavalyi lezárása óta felmerült ügyekről ne lehessen szó, de ezt nem sikerült elérni.
Az új EP szerint nem javult a helyzet Magyarországon

A meghallgatás elején kiderült, hogy az új Európai Parlament sem megengedőbb Magyarországgal szemben, mint az előző volt (Sargentini például már nem EP-képviselő). A jogállamisági ügyben illetékes parlamenti bizottság (LIBE) vezetése arról tájékoztatta a finn elnökséget (és a vele tartó horvát és német delegációt), hogy szerintük a tavaly jelzett súlyos problémák továbbra is fennállnak Magyarországon.

Ezzel egyetértett a bizottság részéről Frans Timmermans is, aki utoljára jelent meg jogállamisági ügyekért felelős biztosként az ülésen, hiszen szakterületét hamarosan a cseh és a belga biztosok veszik át a holland politikustól. Timmermans mindenesetre azt is javasolta, hogy a tanács hallgasson meg nemzetközi szervezeteket is (Velencei Bizottság, EBESZ, stb.), hogy ők hogyan látják a magyar helyzetet.

A legizgalmasabb kérdések és válaszok

A holland és a német kormány képviselői azzal kezdték, hogy miért ekkora a korrupció Magyarországon, miért romlik az ország pozíció

ja a nemzetközi szervezetek elemzéseiben. Varga erre azt mondta, hogy a külső megfigyelők rosszul látják a helyzetet. A magyar összeférhetetlenségi szabályok európai szinten is szigorúak. A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót, a bejelentők különleges védelmet élveznek. Szerinte nem jönne ennyi külföldi befektetés Magyarországra, ha az üzleti élet szereplői aggódnának a korrupció miatt.

A svéd, a dán, a spanyol és a francia kormány a sajtószabadság ügyét firtatta. Hogyan lehetséges, hogy a magyar sajtó 80 százalékát egyetlen kormányközeli alapítványba szervezték (KESMA)? Miért jutott arra az EBESZ, hogy a tavalyi parlamenti választás tisztaságát beárnyékolta, hogy a közmédia a kormánypárt propagandáját erőltette? Varga erre azt mondta, hogy a KESMA egy piaci folyamat eredményeként jött létre, ahhoz a kormánynak a világon semmi köze sincs. A magyar sajtószabadságot pedig egy olyan hatóság védi (NMHH), aminek tagjait kétharmados többséggel választotta meg a parlament. Az általuk ellenőrzött médiatörvény egyébként is előírja, hogy kampányban minden pártnak egyenlő megszólalási lehetőséget kell adni. Az újságírókat különleges védelem illeti meg, például nem kell a névtelen forrásaikat kiadniuk. A kormánypárti sajtó túlsúlya sem igaz, mert számításai szerint az ország 54 százaléka ellenzéki beállítódású tévécsatornákat néz.

A dán kormány ezután az Országos Bírói Tanács és Handó Tünde háborúját hozta fel, és a magyar bírók függetlenségének kormányzati megtámadását. Varga erre azt mondta, hogy a bírósági szervezetek konfliktusai éppen azt bizonyítják, hogy milyen jól működik a fékek és ellensúlyok rendszere, hiszen ilyen élénk szakmai viták folyhatnak Magyarországon. A francia kormány kérdésére közölte, hogy az ügyészséget nem vonják az OBH hatásköre alá.

Előjött a közigazgatási bíróságok ügye is, amit élesen kritizáltak nemzetközi szervezetek, de a hazai bírók jelentős része is, és végül a magyar parlament elhalasztotta felállításukat. A portugál kormány hozta elő a témát, Varga pedig azt mondta, hogy az ügy magyar kezelése a bizonyíték arra, hogy milyen nyitott Budapest a kritikákra. Azért jelezte, hogy az egész egy szakmai kérdés, ami politikailag motivált külföldi támadások túsza lett. Timmermans pedig azt mondta, hogy az ügy egyáltalán nem megoldott, mert a terv végrehajtását nem elvetette, hanem csak elhalasztotta Magyarország.

A spanyol kormány a lex CEU-ra kérdezett rá. Varga közölte, hogy a felsőoktatási törvény módosítása csak az oktatás színvonalának javítását szolgálta, és a CEU egyébként is működik még.

Az olasz kormány az MTA kutatóintézeteinek államosítását kérte számon. Varga azt mondta, hogy az átalakításra azért volt szükség, mert az intézetek nem működtek hatékonyan, és nem voltak képesek elég EU-s támogatást megszerezni. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy egyetlen intézet vezetőjét sem váltották le.

Luxemburg a tranzitzónába zárt menekültek sanyargatását és a Stop Soros törvény civil szervezetek elleni intézkedéseit hozta fel. Varga közölte, hogy Magyarország az EU-s szabályok szerint jár el, és a Stop Soros csak az átláthatóságot követeli meg, de semmilyen különleges terhet nem helyez a civilekre.
Varga: A nők és férfiak egyenlőségéért küzd a kormány

Varga általános bevezetőjében megismételte a magyar védelem egy éve képviselt három fő érvét:

Az egész eljárás a magyar álláspont szerint jogellenes, mert a Sargenitni-jelentés elfogadásakor az EP-ben rosszul számolták a szavazatokat, és amíg a magyar feljelentés nyomán az EU bírósága nem határoz, nem lehetne ezt a vizsgálatot megtartani.
Sok olyan téma került elő, amelyekben már volt, vagy éppen tart kötelezettségszegési eljárás az Európai Bizottság felől Magyarország ellen, és ezeket nem szabadna itt elővenni, mert arra más eljárási rend vonatkozik.
Az egész eljárás politikailag motivált, összefügg a magyar kormány bevándorlás-ellenes álláspontjával, miközben Magyarország teljesen elkötelezett híve az európai értékeknek, és az európai identitás védelmének.

Hosszan beszélt arról, hogy a magyar kormány milyen értékek szerint kormányoz: elkötelezettek a nők és férfiak egyenlősége és a családok védelme mellett. A 13 bejegyzett nemzeti kisebbség különlegesen széles jogokat élvez. Magyarország mindent megtesz a bevándorlás okainak felszámolásáért. A romák iskolai szegregációját megfelelő törvények tiltják. A szabad vallásgyakorlás biztosított, de korábbi visszaélések miatt a történelmi egyházak különleges státuszt kaptak. Magyarországon az EU-s átlag felett növekszik a jólét, és a szociális biztonságot az európai átlag feletti állami gondoskodás garantálja.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Bayer Zsolt 2011: a cigány kölykök brutálisan összeverték nem cigány diáktársaikat
Bayer Zsolt: Gyöngyöspata megfizet
Németh Szilárd bejelentette az életpályamodellt: 50 százalék feletti béremelést jelent a magyar katonák számára
Hírhez tartozó kép:
Bayer Zsolt 2011: a cigány kölykök brutálisan összeverték nem cigány diáktársaikat
Bayer Zsolt: Gyöngyöspata megfizet
Bayer Zsolt: Gyöngyöspata megfizet
Németh Szilárd bejelentette az életpályamodellt: 50 százalék feletti béremelést jelent a magyar katonák számára
Már itthon is beszerezhető a Huawei Mate 30 Pro - már most imádja mindenki
Komplett erdőt vágnak ki a Tesla német gyárának építéséhez
Szégyelljék magukat jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány
Eufória : Még több pénzből még több sorozat készül
The Mandalorian: mindenkiben megfagy a vér amikor megtudja mennyibe került valójában Baby Yoda
Kiszáll A mi kis falunk egyik alapszereplője
Semmi nem tudja betölteni a Trónok harca utáni űrt
Mintaapák bukás: a nézők már egyértelműen a Fókuszt választják inkább
Drága örökösök: nagyon furcsa döntést hozott az RTL Klub
Csernobil sorozat: mi lehet a titok ami az egész világot letarolta?
Black Friday Magyarország: a magyarok egyszerűen megörülnek az akcióktól
Exatlon: Bombaformában várja az folytatást Palik László
Cameron Boyce: a rajongók minden alap nélkül terjesztettek álhíreket a halálával kapcsolatban
Love Island botrány: A szépészeti beavatkozásból rémálom lett
Notre-Dame rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság az újjáépítésre
Rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság a a Notre-Dame újjáépítésére
Andy Vajna: a lavina a producer halálával kezdődött
Önkormányzati választás: hat jelölt, három nyomozás
Orbán és a néppárt: Jegyezd meg kisfiam, ha kirúgnak az iskolából, akkor azt Te akartad így!
Orbán bizakodó maradt: lesznek szövetségeseink
Magyar termőföldmutyiról és gazdagodó oligarchákról cikkez a New York Times
Csodálatos Magyarország: Zúzmarába öltözött napkeltekor a Visegrádi vár
3 éve tűnt el Pintér Bori és Pintér Lili
Győrnek nincs B-terve arra, ha elmegy az Audi
Óriási bulit csinál a Brexitből Boris Johnson
A NAT körüli káosz miatt közleményt adtak ki neves középiskolák igazgatói
Nem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd
A kormánynak csak most tűnt fel a kormányhivatalok túlterheltsége
Megégett egy beteg a debreceni kórházban
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Putyin gyakorlatilag magának adja át a hatalmat
Áradás és tűz: tovább szenved Ausztrália élővilága
Akár 1700 embert is megfertőzhetett már az új kínai koronavírus
Rohamrendőröknek kellett kimenekíteni a francia elnököt egy színházból
Továbbra sem lel nyugalomra a lúgos doktor áldozata
Zámbó Jimmy: Betegsége miatt vonult el a nyilvánosság elől
Levike még csak hét hónapos, de már most az ELTE állandó hallgatója
Rékasi Károly megtörte a csendet a busszal való ütközéséről
Barátjával versenyzett, majd villanyoszlopnak csapódott egy autós egy budapesti kórháznál
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak
Kórház botrány: Három éve kivették Adrienn petevezetékét, ám nem közölték vele
Karácsony: lezárják a pesti rakpartot, de óriási változások lesznek a fővárosi egészségügyben is
Képzés helyett pénzt követel a gyöngyöspatai roma önkormányzat
Semjén: A Vatikán is arra kérte a KDNP-t, hogy maradjon a Néppártban
Titkos információ: ki vette meg kikiáltási áron a Hollóházi Porcelángyárat
Bűncselekmény hiányában elutasította a Kövér László elleni feljelentést az Ügyészség.
Simonka szerint az igazát bizonyítja, hogy négyen vallottak ellene a bíróságon
Kásler másodjára is beígérte a pluszpénzt az orvosoknak
7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés az önkormányzatot
Hivatalos a kórház csőd, közben Orbán a falakat festeti
Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál
Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t
Orbán: Nyolcszor öltek meg, nyolcszor támadtam fel
A konzervatív frakció tárt karokkal várja a Fideszt
Óriási botrány: a fővárosi sportpálya gondnoka túlságosan szerette a kisfiúkat
Kiszabadították a 11 éves kislányt, akit egy 24 éves férfi rabolt el
Orbán csalódott: mindenki elárult minket
Meghan Markle olyat tett, amit sohasem csinálhatott volna meg a királyi családnál
Emberrel a szélvédőjébe szorulva menekült a gázolás után egy autós Budapesten
Segíts egy megosztással: 2 napja tűnt el a kis Váradi Flóra
A rendőrség a lakosság segítségét kéri: gyalog érkezett, biciklivel távozott a képen látható férfi
Rendőrségi közlemény: három embercsempészt és tizenhárom migránst fogtak el a rendőrök egy órán belül
Megszavazta az EP az állásfoglalást Magyarország ügyében
Újabb pénzintézetben volt Bombariadó
Idióták: Helikopterből dobtak disznót egy üzletember villájára
Nem válaszolt a férj, a szabolcsi asszony nyújtófával ment neki
Beismerő vallomást tett a 88 éves nőt agyonverő férfi
Megérkezett az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember
Drogoznak és védelmi pénzt szednek a gyerekek egy kollégiumban
Új vezetőt neveztek ki Mészárosék szállodaláncának élére
Cáfolják, hogy Mengyi VIP-rab lenne
Romokban a forint: már 335 az euró
Sikerült létrehozni a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb embrióját
Iskolai horror: egy 10 éves osztálytársa szúrta meg a kislányt
Jöhetnek az online fekete dobozos utasszállítók
Meglepő helyzetben kapták lencsevégre Friderikusz Sándort
Kisfia is gyászolja az Angyalföldön agyonvert nőt
Schobert Norbi Gesztesi Károly féltve őrzött titkáról vallott
Stahl máig neheztel Pálffyra
Hétvégétől már havazhat is
Felülvizsgálatot tart a MÁV
Szakértői vizsgálatok egész sora vár a lúgos orvos áldozatára
8 korallzátonyt építenek terméskőből a Balatonon
Harrach: a KDNP tuti bejutna egyedül is a parlamentbe, ha a Fidesz nélkül indulnának
Paksot semmiképp nem áldozza be a kormány az új klímastratégia vállalásai szerint
Magyarország fő vállalása: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése legalább 40%-kal
Íme az NBIII-as csapat luxus pályája melynek a felújítását tao-pénzből, önkormányzati és állami támogatásból oldották meg
Simonka: Ha úgy gondolják a választók, hogy szükség van egy igazi, harcos képviselőre, akkor állok rendelkezésükre
Sokként érte a kormánytagokat - Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről
Orbán óriási pofont kapott az EU-tól: megszavazták, romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon
Hivatalos: felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket Magyarország ellen
Hivatalos: nyomoznak a magyarországi egészségügyi kartell ügyében
Majdnem ki kellett adni a kényes adatokat, de a Kúria megmentette a belügyet
Közel 40 kilométeres olajfoltot észleltek a Dunán Bécsnél
Kirúgták a biztonsági őrt, aki megruházott egy taxist Ferihegyen
Így szedték ki az M1-es autópályán felborult kamion sofőrjét
Megdöbbentő, amit elárult Baukó Évával kapcsolatban
Kanada nem kér Meghanból és Harryből
Tűzvész Budapesten: mentik az embereket, terjednek a lángok a IX. kerületben
Így szüntetné meg a hálapénzeket a Magyar Orvosi Kamara
Három éve kilőtt egy őzbakot, de nem fizette ki a sze*x*botrányba belebukott Borkai Zsolt
Tehetetlenek a gyermekotthonok dolgozói a gyerekek közötti erőszakkal szemben
Megszavazták: folytatódik az eljárás Magyarország ellen
Orbán: egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül
Természetben kárpótolnák a gyöngyöspatai romákat Orbánék
Majomhangot utánozva gyalázták a Siófok színes bőrű játékosát
David Attenborough: A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk
Egy brazil bíróság lezáratta az összes stadiont
Novák Katalin: Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér
A BMW 493 százalékkal növelte 7 üléses modelljének eladásait a nagycsaládosok támogatása miatt
Svédország: 60 százalékkal nőtt a robbantások száma
Mindennap külön megáll a buszvezető az éhes kutya kedvéért
Halálos tragédia: Egy Audi és egy Dacia ütközött
A Magyar Honvédség parancsnoksága megkétszerezi a határvédelemben részt vevő katonák számát
A Magyar Honvédség parancsnoksága, megkétszerezi a határvédelemben részt vevő katonák számát
Németh Szilárd: A magyar határon egyre nagyobb a nyomás és a feszültség
Németh Szilárd: A 2015-öshöz hasonló a migrációs helyzet
Határrendészeti rendőrségi összefoglaló: 24 óra alatt ötvenegy migránst fogtak el
Egy magyar nő azt állítja, azért költözött haza Kanadából, mert ott az óvodásokat nemváltó hormonkezelésre viszik a szüleik háta mögött
Négy gyermek meghalt egy lakástűzben Temesváron
Négy-öt éven belül lecserélik a MÁV kocsiparkjait
Két héttel az esküvő után tudta meg a férj, hogy egy férfit vett el
Gyöngyöspata: Folyton beszólnak, várják már a büdös romák a pénzt
Borkai gyanús vadászatától hangos a magyar sajtó
Tűzoltók mentették ki az autóba rekedt kisgyermeket
Hét órára rabosították egy rokkantkártya miatt ráadásul ártatlanul
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva