thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.21
THE POST
           
21
Mi látszik valójában a titokzatos UFO-felvételeken?
Ez is érdekelhet:
Emilión röhög a fél ország - gagyi szöveg miatt szállt rá mindneki
90 milliárd forint nyereséget ért el magyar cég
Karácsony Gergely első nagy győzelmétől hangos a sajtó


Az amerikai légierő évtizedek óta komolyan kutatja az azonosítatlan repülő tárgyakat és légköri jelenségeket. Az ufóhívők ugyanilyen régóta meg vannak győződve arról, hogy a hatalom rejtegeti előlük a bizonyítékokat, miközben a földönkívüliek ha nem is a spájzban, de legalábbis az előszobában járnak. Meggyőző magyarázat a mai napig sincs mindenre, de a tudomány fejlődésével sok esetet sikerült már megfejteni.

Az ufófigyelés történetének talán legnagyobb fordulópontja az volt, amikor tökéletesítették a légtérfigyelő radarokat, és attól fogva töredékére zuhant vissza a kijelzőkön megjelenő, szakértő szemmel megfigyelt különös észlelések száma.

Ez is jelzi, hogy a repülő csészealjakról könnyebb sci-fit forgatni, mint dokumentumfilmet, és pontosan az előbbit választották, amikor a History tévécsatorna legyártatta sorozatát az amerikai ufófigyelés fénykorának, a hidegháborús 1940–60-as éveknek az eseteiről. A sorozat – A kék könyv-projekt címmel – most indul idehaza (az Epic Drama csatornán), ezért érdemes felidézni, mi igaz és mi billeg a szenzációs amerikai rejtélyek magyarázatában.

A főszereplő, Allen Hynek csillagász, valóságos és fontos személy, komoly tudós, az ufológia megalapítója. A filmben feldolgozott – és tegyük hozzá: meglehetős szabadsággal kezelt, ráadásul kémtörténetes és thrilleres elemekkel felflitterezett – esetek valóban hatalmas feltűnést keltettek a maguk idejében. A Kék könyv fedőnevű vizsgálódás Hynek részvételével valóban lezajlott, és 1969-ben azzal zárult, hogy földönkívüli látogatások bizony nem történtek. Hogy az amerikai védelmi minisztérium, főképp a légierő miért is bocsátkozott tudományos igényű ufókutatásokba, annak több oka is lehet.

Laikus fejjel elképzelhető lenne, hogy azért figyelték az eget, mert valamiféle szovjet csodafegyver felbukkanásától tartottak. Ezt tartja azonban kevésbé valószínűnek Trautmann Balázs újságíró, katonai szakértő. Szerinte az amerikai felderítők már akkor is tudták, hogy a kor egyetlen olyan szovjet gépe, amely elérhette volna az amerikai légteret – a Tu-4 hadászati bombázó – megszokott külsejű és viszonylag lassú repülő volt. Utólag már egyértelmű, hogy titkos szovjet légitámadás nem fenyegette az USA-t.

Az ufókutatás valószínűbb célja lehetett, hogy a légierő leplezni tudja a saját titkos kutatásait. Jó példa erre a Roswell környékén ma már turistacsalogatóként használt földönkívüliek esete. Róluk nemrég írtunk egy titkos katonai létesítmény, az Area 51 (51-es körzet) miatt. Ezekben a napokban esedékes az a fesztivál, amelynek vírusmarketingjeként a nyáron a közeli Area 51 ostromához toboroztak embereket. Valójóban a támaszpont közelében annak idején nem repülő csészealjak maradványait találták meg civilek, hanem olyan léggömbökéit, amelyekről az amerikai légierő (az akkor titkos Mogul Terv keretében) figyelte a szovjet kísérleti atomrobbantások jeleit.

Az pedig, hogy földönkívüli lények holttesteire bukkantak a bázis közelében, majd a tetemeket boncolás céljából titkos laborokba vitték, azzal függött össze, hogy (ugyancsak a nyilvánosság kizárásával) próbababákat ledobálva kutatták, mi történhet az emberekkel, ha magasról lezuhannak. Szintén az Area 51 volt a kiindulópontja az ufómegfigyelések egy külön fejezetének. A bázison fejlesztették a Lockheed U-2 kémrepülőgépet, amely akkoriban szokatlan magasságban rejtőzve mozgott. És persze annyira titkos volt, hogy ha netán a lezárt légtereken kívülre tévedt, akkor még az amerikai harci pilóták többsége sem tudhatta, mi lehet az, ami magasabban száguld, mint az általuk ismert repülőgépek. Ráadásul festetlen, fémes testével látványnak is szokatlan volt akkor – idézi fel Trautmann Balázs. Mindezekről a légierő közölhette a közvéleménnyel, hogy tudományosan foglalkoznak a jelenségekkel, és nem történt semmi különös.

Hasonló megnyugató(nak szánt) nyilatkozatok szolgálták a hivatalos ufófigyelés további fontos célját, a közvélemény lecsillapítását. A hideg-, sőt Korea esetében melegháború éppúgy közrejátszott az amerikaiak érzékenységében, mint az akkoriban nagyon népszerű sci-fi filmek. És rátettek egy lapáttal a korabeli újságok is. Kiragadott példa az egyik legnépszerűbb hetilap, a Life 1952 április eleji száma, amelyen Marylin Monroe mellett a másik címlapsztori arról szól: lehet valami igazság a repülő csészealjak bolygóközi

közlekedésében.

Érthető, ha országos pánikot keltett 1952 forró nyarán, amikor a szokatlan időjárás közepette a washingtoni repülőtér körül a radarkezelők és a levegőben lévő pilóták is fényjelenségek sorozatát figyelték meg. A prózai magyarázat, hogy a repülőkről nézve hasonló érzékcsalódás jelentkezett, mint amilyet az autósok figyelhetnek meg meleg időben: jóval előttük furcsán csillog az út, és a jelenség ugyanolyan gyorsan halad előre, mint maga az autó.

A radarokat szintén a kánikula csaphatta be. A meleg levegő egyfajta plafont képez, amely a Föld felé téríti el a radarsugarakat, így földi tárgyakat jelez a gép úgy, mintha a sugár eredeti irányában, több száz vagy pár ezer méter magasan lebegnének, mozognának. Ez magyarázhatja, hogy amint a katonai gépek odaértek, ahová a radarosok küldték őket, ott semmit sem láttak a jelenségekből. A technika az 1970-es években tette lehetővé a bevezetőben említett digitális szűrők beépítését, amelyek jórészt – bár nem maradéktalanul – eltüntetik a radarok kijelzőitől az efféle délibábokat.

A sci-fi-láz hatása érhető tetten a földönkívüliek felbukkanásában is. Az első, egyben leghíresebb esettel Betty és Barney Hill borzolta az amerikaiak idegeit. A házaspár egy rövid hétvégi kirándulás után kialvatlanul hajtott hazafelé, és akkor találkoztak az alienekkel. Pontosabban pár nap múlva Betty álmaiban jelent meg annak a néhány órának a története, amely hiányzott a stresszes autózás emlékeiből. A lényeg, hogy az idegenek az űrhajójukba kényszerítették és alapos orvosi vizsgálatnak vetették alá őket. Mit tesz a véletlen: amikor két évvel később pszichiáterhez mentek, a hipnózisban Betty majdnem pontosan úgy írta le a földönkívülieket, mint a Végtelen határok tévésorozat két héttel korábbi – az ufórajongó feleség által természetesen megtekintett – epizódjában.

A vérbeli ufóhívők hitét mindezek ellenére nyilván megerősítik a Kék könyv sorozat epizódjai. A többiek más forrásokból – egyebek mellett a gyártó, a History csatorna amerikai honlapján olvasható és a filmhez képest jóval tárgyszerűbb összefoglalóiból – sorra vehetik, mi minden lehet a rejtélyes jelenségek hátterében. Amikor például 1948-ban egy világháborús rutinnal felvértezett pilóta, George Gorman közelharcot vívott (eredménytelenül) egy fénygömbbel, valójában egy kivilágított meteorológiai léggömbbel találkozott.

Ugyanabban az évben két másik pilóta, Clarence Chiles és John Whitted is rejtélyesen izzó tárgyat figyelt meg. Ezt a Kék könyv szakértői utóbb meteornak minősítették, feltehetőleg a nagyon fényes fajták, a tűzgömbök egyikének. Az 1952-ben Flatwoods környékén megfigyelt szörnyet kísérő fényjelenség szintén meteor lehetett, ő maga pedig valószínűleg gyöngybagoly volt, amely a ködös éjszakai erdőben, a fa lombjaival összeolvadva többméteres, emberarcú lénynek látszott. A szörny emléke időközben idegenforgalmi látványossággá lényegült át, csakúgy, mint a Roswell környéki földönkívülieké.

Katonákhoz méltó alapossággal folyik viszont mindmáig a megfigyelés amerikai védelmi berkekben. Igaz, kerülik már az ufó – azaz azonosítatlan repülő objektum – kifejezést. A hivatalos név: azonosítatlan légköri jelenségek. Ez nagyjából korrekt is. Mint Trautmann Balázs mondja: manapság a vadászgépeken olyan nagy felbontású kamerák működnek, amelyek sok mindent látnak. Akadnak tehát megmagyarázhatatlan fényjelenségek – de szakértőnk nem tud olyan jelentésről, amely ufóészlelésről szólna. Szerinte napjainkban nehéz elképzelni olyan ellenséges (az USA felől nézve orosz vagy kínai) repülő szerkezetet is, amely titokban maradna, már csak azért sem, mert a haditechnika csak kis lépésekben fejlődik.

A titokzatos felvételek azonban valódiak. Az interneten nyilvánosan keringő, néhány évvel ezelőtti videókról – melyeket itt nézhet meg – a napokban erősítette meg az amerikai haditengerészet, hogy harci repülő fedélzetéről vették fel őket, és nem tudni, mi látható rajtuk.

Az azonosíthatatlanság azonban nem kell, hogy repülő csészealjakra utaljon. A földön kívüli intelligencia egy kutatójától, Seth Shostak csillagásztól ezt a hasonlatot idézte pár hónapja a Newsweek amerikai hírmagazin: „ha New Yorkban a gyilkosságok 40 százaléka felderítetlen, lehet azt mondani, hogy földönkívüliek követték el őket. Lehetséges, de nem valószínű.“
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Botrány a Parlamentben - csúnyán megzavarták Orbán beszédét, kitört a balhé
Az EU fenyegetése ellenére a magyar kormány támogatja a törököket
Szijjártó: ha négymillió bevándorló megindul.....
Hírhez tartozó kép:
Botrány a Parlamentben - csúnyán megzavarták Orbán beszédét, kitört a balhé
Az EU fenyegetése ellenére a magyar kormány támogatja a törököket
Az EU fenyegetése ellenére a magyar kormány támogatja a törököket
Szijjártó: ha négymillió bevándorló megindul.....
Emilión röhög a fél ország - gagyi szöveg miatt szállt rá mindneki
90 milliárd forint nyereséget ért el magyar cég
Karácsony Gergely első nagy győzelmétől hangos a sajtó
A mesterséges emberi bőrből készült telefontok az újabb őrület
CDU: Magyarország hagyja el az Európai Uniót
Lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését
A rakpart elesett: Ráfutásos baleset okozott gigadugót
A Kisalföld, két szóban megmagyarázta a Borkai-ügyet
Hídblokáddal fenyegetőznek a taxisok a Bolt miatt
Magyarország EU-s kizárásával fenyegette meg Orbánt Németország
Orbán a híveinek: A szabadság napja ez
Nem vállalja a nyilvános beszédet Orbán
15 milliótól kezdődik Borkai 21 éves fiának új autója
Bayer: a fideszes média el fog kezdeni újságot írni
Kövér ebbe a karámba akarja tartani az újságírókat
Bayer Zsolték kéz a kézben dülöngéltek és tüntettek a bukott Salvini mellett
Elképesztő: a képen látható férfit keresi a rendőrség azért amit a villamoson csinált
Mentőápoló segített világra egy kisbabát egy sátoraljaújhelyi parkban
Lecsapott a rendőrség: elképesztő amit találtak a hegyeshalmi éjszakában
Köszi apu! - Borkai lánya 22 évesen kapott egy luxus ingatlant
Erdogan atombombát akar - ezen felbolydult az egész világ
Az egyetem, a kutatókra hárítaná a méregdrága lapelőfizetések egy részét
Borkai luxusautóban ülő 21 éves fiáról közöltek képet
Gáspár Laci felajánlotta az X-Faktor versenyzőjének, hogy vesz egy új szemüveget neki
A konnektorban hagyott telefontöltő miatt égett le egy pilisvörösvári ház
Öntudatlanul fetrengő embereket filmeztek Miskolcon
Akár 28 fok is lehet ma
Katasztrófa az M3-ason: tömegkarambol történt
Újabb pofon – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét Kásler
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Miért pénzel a kormány határon túli városokat?
20 milliárd forint határon túli futballra
Totálkáros lett a Trabi a Sárvári karambolban
Egy ukrán részeg vendégmunkás vert félholtra egy 40 év körüli magyar férfit
Borkaival egyidőben járt Budapesten a hozzá köthető repülő
EU: meg tudják fosztani Orbánt a szavazati jogától, de nem képesek eltávolítani a szervezetből
Borkai 22 éves lánya nem luxus lakást kapott, mert mindössze 40-45 millió lehetett az ára
Saját légitámaszpontjukat bombázták porig Szíriában az amerikaiak
Orbán nyíltan szembement az EU-val: felajánlotta a segítséget Azerbajdzsánnak és Törökországnak
Orbán a szabályokat megszegve felajánlotta a magyar uniós biztos segítségét Azerbajdzsánnak és Törökországnak
Zalaegerszeg: Tömegverekedést rendeztek a kispesti ultrák
Borkai lánya 22 évesen vált luxusingatlan tulajdonosává
Arad: szolgálati időben lett öngy*ilkos egy börtönőr
Megkapták a milliós végkielégítéseket a leköszönő polgármesterek a jól végzett munkákért
Trabant elé fordult egy lakókocsis Fiat
Rosszul lett és leesett a kerékpárjáról egy férfi, nem sikerült az újraélesztés - videó a mentésről
Kiugróan veszélyes a levegő minősége a szmogtól Székesfehérváron
Tombolt és mikrofont dobált a zsűrire a kiakadt X-Faktor versenyző
A túlóra miatt zúgolódnak a rendőrök
Több rendőr szerelt le, mint ahányan érkeztek a testülethez.
Mi Hazánk: Tisza Istvánra neveznék át a Szabó Ervin Könyvtárat
A teljes magyar lakosság nevében ígért együttműködést Orbán a Türk Tanácsban
Érdekes ígéretet tett a Türk Tanácsban Orbán
Orbán emberéről még szavazni sem hajlandó az Európai Parlament
EU Orbán a kispadon marad bármit is híresztel itthon
EU jelentés: hivatalosan nem biztosított Magyarországon a jogállamiság
A hét kérdését szegezték a rendőrségnek a Borkai ügyben
Borkai egyszerűen botlásnak nevezte a nyilvánosságra kerülő korrupciós ügyeket
Meglépték: a Fidesz tovább korlátozza az újságírók jogait
Erdoganék Budapesti alapítványának embere az Iszlám Államot éltette az iskolában
Külföld: Orbán fordítva ült fel a kipcsak lóra
A frászt hozta az X-Faktor zsűrire a mikrofondobáló lány
Súlyos válaszcsapást ígér Kína
Egy bőröndöt adtak át Borkainak
Kétszer annyit költött Orbán, mint amennyit tervezett: több mint 50 milliárdot
Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt
Olyan stílusban üzent Erdogan, amire nincsenek szavak
Erdogan egy perccel sem vár tovább a fegyverszünet után, ha a kurdok nem mennek.
A Brexit elhalasztásáért könyörög az EU-nak Boris Johnson
Orbánt éltette, Sorost kritizálta Matteo Salvini
Karácsony belenézett a főváros üres kasszájába
Elesett az 51-es út: Halálos baleset történt
Tíz éve nincs velünk a Vuk alkotója
A Fidesz újabb hiteleket ígér a családvédelem nevében: eladósodik az egész ország
Elképesztő feltételhez kötnék a jogosítvány megszerzését
És akkor megjelent Szijjártó Pétert felesége is
Ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki a Miniszterelnökség
Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára
Hétfőn 28 fok is lehet - valami nagyon nem stimmel az időjárással
Teljes útzár az M3-ason: személyautók és egy busz ütközött
Gyurcsány: elveszett pár papír emiatt 2 évvel kevesebb lesz a büntetés
Balog szembefordult Borkaival: Elfogadhatatlan, erkölcstelen, bűn
Íme a rendőrség hivatalos válasza a Borkai botránnyal kapcsolatban - ezen sokan kiakadnak majd
Vörös kód: minden autós érintett a rendőrség közleményében
Újabb 3 hónapos halasztásra kényszerítették Johnsont Brexit ügyben
Borkai nem hajlandó lemondani - lényegében egy bukott ember irányítja a várost
Fekete október: több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben
Hétfő éjjel nézz fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatod
Kartondobozt húztak a diákok fejére, hogy ne tudjanak lesni egymásról
Hazáig követte áldozatait a debreceni rém: így kapcsolták le végül a zsaruk
Figyelmeztetés: ezeken a településeken jelent veszélyt a szálló por és nitrogén-dioxid
Borkai Zsolt egy politikai zombi - ennél kirekesztettebb már nem is lehetne - tüntetés
Botrány és csalás: új polgármester-választást írtak ki november 10-re
Mészáros-cégek Mészáros-cégek hátán:jelentős megbízások pár nap alatt
A Budapesten iskolát nyitó Erdogan alapítványnak van köze a radikális iszlámhoz, de ez Orbánt nem zavarja
Gyurcsány: az ország mozdulni fog
Tóth Bertalan: Az MSZP készen áll a rendszerváltásra
Santiag: 340 forintra drágult a metrójegy, tüntetők lepték el az utcákat
Salvini: A törököket és azokat akik támogatják Őket, meg kell állítani
Hivatalos: elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat
Egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata
Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben
Borkait szét szedik régi bartai: itt az eddigi legkeményebb üzenet a Fideszből
Nincs több idő - két hete van összegyűjteni 635 millió forintot a súlyosan beteg kis Levinek
Kövér László melegítőben adta át az erdélyi Csíkszentdomokoson épült sportközpont
Szekszárdon sem nyugszik meg a Fidesz! - elképesztő
Két férfi úgy gondolta, hogy a pesti rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre
Több mint félmillió tüntető vonult utcára
Így szabadították ki a kutyust, miután 40 kilométert utazott egy kocsi lökhárítójába szorulva
X-Faktor - elszabadultak az indulatok, sértegette a mentorokat az egyik versenyző
Borkai-botrány: megszólalt a rendőrség a nyomozásról
Nagytakarítás: Karácsony kezdeményezte a Lokal nevü hulladék eltüntetését Budapestről
A mentőbaleset tanúit keresi a rendőrség
Bűncselekmény miatt kell felelniük azoknak az embereknek akik nyomokat tüntetnek el
Darabokra esik a győri buszközlekedés
Újabb dobozokkal megrakott teherautót filmeztek az éjjel
Sorra érkeznek a bejelentések: Megkezdődött a Fidesz nyomeltakarítása
Németh Szilárd aggódik a demokráciáért: Bangóné lábbal tiporja azt
Merevlemezeket loptak ki az önkormányzat számítógépeiből - Dunaújvárosban is zajlik a nyomeltüntetés
Bejöttek velem a fülkébe és megmondták, kire kell szavazni
Kartondobozokkal felpakolt teherautó indult az I. kerületi önkormányzattól a fideszes polgármester házáig
Borkai: a családjaként tekintett a Fideszre
Az Alkotmánybíróság jóváhagyta Borkai büntetését
NBI-es felcsúti csapat edzője: külön kell képezni az akadémiáról kikerült játékosokat, mert hiányoznak az alapok
Óriási a baj: Megmozdult egy kaliforniai törésvonal
Orbán közreműködött ebben: háborús bűnöket követtek el a törökök
9 098 290 659 forint most vándorolt Mészáros birodalmába
Pécsen menekül a Fidesz: az új polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását
Letöltendő börtönt kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók Zalában
Megerősítették a német határ védelmét
Csúnya borulással ért véget a városi száguldás - kár volt sieítni
Több polgár jelezte , hogy az éjszaki órákban iratokat vittek ki a Polgármesteri hivatalból
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva