thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Moszkva: a tüntetők elleni fellépések durvasága már a putyinistáknak is sok
Ez is érdekelhet:
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Moszkvában a helyhatósági választások előtt tiltakozási hullám indult, mert a hatóságok pedig törvényes és törvénytelen eszközökkel próbálták megakadályozni, hogy az ellenzék jelölteket állíthasson. Azt is megakadályozták, hogy Alekszej Navalnij Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa párttá alakuljon.

A független jelöltek kizárása 2012 óta nem látott tüntetéseket váltott ki, Moszkvában több mint 200, országszerte több mint 2000 embert őrizetbe vettek, függetlenül attól, hogy tüntettek, vagy éppen csak arra jártak.

Az ismertebb ellenzéki aktivistákat már a tüntetések előtt begyűjtötték, köztük Alekszej Navalnijt – akit mérgezéses tünettel vittek kórházba – és a szövetségesét, Ljubov Szobolt is, aki élőben közvetítette, amint rohamrendőrök betörik lakása ajtaját. A világsajtó tele lett a részben engedélyezett, részben betiltott rendezvényeken alkalmazott rendőri erőszak képeivel. A hatósági erőszakra válaszul az ellenzékiek a tüntetéseken készült fotók alapján az interneten kezdték el azonosítani az ellenük fellépő rendőröket, ami után a civil ruhás rendőrök már maszkokban jelentek meg Navalnijnál.

Nyáron a helyszíni riportunkban írtunk arról, hogy mennyire érthetetlen volt, miért csinálnak ekkora felhajtást, amikor a városi tanácsnak nincs különösebb hatalma, így jelentősége sem. A legnagyobb konfliktusok a moszkvai választás miatt robbantak ki, ahol az illetékes választási testületek 57 jelöltaspiráns bejegyzését utasították el. Végül a parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhatott. De az ellenzéknek végül Moszkvában mégis bejött a taktikai szavazás, habár még mindig Vlagyimir Putyin pártja a legerősebb: az Egységes Oroszország Párt igyekezett függetlenként beállítani a moszkvai jelöltjeit, de a helyei harmadát így is elveszítette.
Ártatlan embereket börtönöznek be

A letartóztatásokat súlyos vádemelések követték, több embert is 3-4 év börtönbüntetésre ítéltek, rendőrök elleni támadás vádjával, és legalább két tüntető szülőpártól el akarták venni a gyereküket is.

A legismertebb és legfelháborítóbb ítélet Pavel Usztyinové. A színészt egy moszkvai kerületi bíróság bűnösnek találta abban, hogy erőszakot alkalmazott a különleges rendeltetésű rendőri egységek (OMON) egyik tagja ellen az engedély nélkül tartott augusztus 3-i moszkvai tüntetésen, és 3,5 év, fegyenctelepen letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A nyomozás szerint a vádlott őrizetbe vétele során ellenállt a nemzeti gárda egyik tagjának, és eközben kificamította annak a vállát. Alekszandr Ljagin őrmester – akit nemrég léptettek elő törzsőrmesterré – a bírósági tanúvallomásába azt állította, Usztyinov aktívan részt vett a nem engedélyezett tüntetésben, és sértegette a rendőrtiszteket. Usztyinov tagadta a bűnösségét, azt mondta, nem ártott a rohamrendőrnek, és véletlenül került a megmozdulás helyszínére, éppen egy találkozója volt ott egy munka miatt.

Az elfogásáról videó is készült, amin látszik, hogy semmit sem csinál, épp sétál, amikor odamennek, földhöz vágják, megbotozzák, és elhurcolják.

Usztyinov azt mondta, hogy egyszerűen hanyatt esett, amikor a rendőrök nekiestek, nem támadta meg őket.
Visszaüthet a keménykedés

Az ellenzék szerint az ítéletek egy olyan szélesebb körű fellépés részét képezik, aminek a célja a tevékenységük korlátozása. A hatóságok szerint a nyári ellenzéki tüntetések nagy része illegális megmozdulásnak számított, mivel hivatalosan nem engedélyezték őket, az embereket pedig a törvény megsértése miatt ítélték el.

/>
Putyin a tüntetéseket zavargásoknak nevezve azt mondta, nem akar olyan helyzetet, mint ami Franciaországban kialakult a sárgamellényesek tüntetésein. Emmanuel Macron francia elnök erre azt felelte, hogy rossz a hasonlat, mert a sárgamellényesek legalább szabadon indulhattak az EP-választásokon, és szabadon indulhatnak majd az önkormányzati választásokon is.

Közben egy moszkvai bíróság szerdán óvadék ellenében szabadlábra helyezte Ajdar Gubajdulint, akire több éves börtönbüntetés várt egy rendőr megtámadása miatt. A támogatói szerint a férfi csak egy műanyag palackot hajított egy rendőr felé, ráadásul el sem találta.

Szerdán több mint 700 orosz tanár írt alá egy, az interneten keringő levelet, ami elítélte „az alkotmányt semmibe véve kirótt igazságtalan ítéletek sorát”. „Embereket (…) tartóztattak le ok nélkül, vertek meg, vádoltak meg és ítéltek el börtönbüntetésre vagy nagy pénzbírságra anélkül, hogy bűnösségüket bizonyították volna” – írták.

Usztyinov mellett körülbelül száz színész is kiállt, kb. egy percig tartó 1 fős tüntetéseket tartottak az elnöki hivatal előtt, egy Usztyinov szabadon engedését követelő táblával. Az orosz törvények lehetővé teszik az úgynevezett egyszemélyes tüntetéseket anélkül, hogy hivatalos engedélyt kellene kérniük.

De az elhurcolt tüntetők mellett már olyanok is kiálltak, akik egyébként elvileg Putyinhoz hűek.

Júniusban is előfordult, hogy még a putyinista médiában is kiálltak egy ellenzékiért: Ivan Golunov ellenzéki újságírót őrizetbe vette és bántalmazta a moszkvai rendőrség, és azt állították, hogy a hátizsákjában és a lakásán kábítószert találtak. Az ügy óriási felháborodást keltett, mert felmerült a gyanú, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták elhallgattatni az újságírót, aki a cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt. Gyorsan ejtették is a vádakat.

Most pedig 67 ortodox pap nyílt levélben követelte a moszkvai tüntetők elleni eljárások leállítását. Azt írták, elképesztőnek tartják az ítéleteket, amik „sokkal súlyosabbak annál, amiket az orosz bíróságok súlyosabb bűncselekmények elkövetőire szabnak ki”, és szerintük „egyre inkább úgy tűnik, hogy a súlyos börtönbüntetések az orosz polgárok megfélemlítését szolgálják”. „A tárgyalásokat nem elnyomásra, a bíróságokat nem az eltérő nézetek elfojtására, a karhatalmat nem indokolatlan erőszakra kéne használni” – írták a levelükben, amit az Orosz Orthodox Egyház szóvivője sietve „értelmetlennek” nyilvánított.

Még az Egységes Oroszország kormánypárt egyik vezetője is csatlakozott azokhoz a felhívásokhoz, amik Usztyinov szabadon bocsátását követelik. „A helyzet, amiben Pavel Usztyinov színész találta magát, »arcátlan igazságtalanság«. Lehetetlen figyelmen kívül hagyni vagy csöndben maradni” – írta az Instagramon Andrej Turcsak, az orosz felsőház elnökhelyettese, az Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára, aki elismeri, hogy Usztyinov „egyszerűen csak a metróállomás közelében állt. Nem nyúlt hozzá senkihez sem. Nem zavarta meg a nyugalmat.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a felháborodásra még kedden azzal reagált, hogy helytelen lenne, ha egy bírósági ítéletet kommentálna, de azt is megjegyezte, hogy Usztyinov fellebbezhet az ítélet ellen.

Tymothy Snyder amerikai történész a legutóbbi könyvében eredeti forrásokból vezette le, hogy Putyin tudatosan valósítja meg az 1920-as években kiérlelt fasizmus programját. (via Moscow Times, Meduza, RFERL, MTI)
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Hírhez tartozó kép:
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Egymásnak engedték a vonatokat Zalaegerszegen
Fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt kell megismételni a szavazást!
Budapestre hívatták Borkai Zsoltot - végleg padlóra küldik
Puzsér ígéri, nemsokára visszatér
Hivatalos: Borkai Zsolt holnap bejelenti, hogy kilép a Fideszből
Puzsér: nem akarok a politikából élni visszatérek a kulturális térbe
Durva vicc: GPS-t szerelnek Karácsonyra, hogy tudják, hol kell kiásni őt
Bródy János dalban értékelte a választást - Lesz még egyszer szép a világ...
Botrány: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Tóth József győzelménél nem volt nagyobb az országban
Újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben az ellenzék
Brutáltrélert kapcsolt le a rendőrség
Vádat emeltek egy vasutas ellen: egymással szemben indított el két vonatot
Mindenki azt találgatja, hogy miért utazott ilyen hirtelen Orbán Azerbajdzsánba
Káosz: Nem működik az OTP rendszere
Karácsony padlóra küldi Orbánt: nyilvánosságra hozzuk az elmúlt öt év szerződéseit
Rosszabb a helyzet mint Orbán gondolta: kezd összeomlani a sikerpropaganda
Megalázták Lázárt: Hódmezővásárhelyen zeng a Hol vagy Jani?
Orbán bosszút forral: korlátozni akarják az önkormányzatok jogkörét
Ferenc Pápa – Orbánék milliárdokat költenek, hogy pokolra jussanak
Ezek itt meglopták a kerületet, és ezt nem lehet a győzelmi mámorban elfelejteni
Hol rontotta el a nagy reményű Berki?
A voksturisták falujában fölényesen győzött a Fidesz-KDNP
Borkai a visszalépett jobbikosok körzeteiben tarolt
Kiakadt egy Fideszes politikus: nagyon durva dolgot üzent Karácsonynak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Csúnya bukás: milliárdokat bukott a választás után Mészáros Lőrinc
2011-ben őrizetbe vették uzsorázás miatt, most jakuzziban ünnepelte, hogy polgármester lett
Vizsgálatot indított az EU: a kormány tiltott támogatást adhatott a Samsungnak
Orbán: nem felejtjük el, István, hogy neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van
A Fideszből kizárják, mégis polgármester maradhat Borkai
Horvátország: a rendőrség megkezdte Borkai ellen a vizsgálatot
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
Hivatalosan is háború van: a szíriai hadsereget a határhoz vezénylik
Óriási baki: a fideszes Lokálnál, még nagyon Tarlósra hangol a hétfői szám
A Fidesz lapok Borkai Zsoltot okolják Tarlós bukása miatt
Kósa szerint a külföldiek szavazatai miatt nyert Karácsony
Vádat emeltek a hódmezővásárhelyi tanár ellen, aki eltörte egy diák kezét
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Orbán: Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz
Orbán: tudomásul vesszük ami Budapesten történt, az országos többségi győzelmet köszönjük
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Hivatalos: Botka tarolt szegeden
Orbán 2006: - Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket
Budapest következő főpolgármestere Karácsony Gergely lesz
Nyíregyházát vitte a Fidesz
Tarlós : Az ellenzék megtévesztette az embereket
Kósa: a mai nap a demokrácia ünnepe
Magyarország jogállam: feljelentés szervezett szavazatvásárlás miatt
Elképesztő videó: Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni
Szerelmes mosollyal szavazott Borkai és a felesége! - büszke pár
Hibaüzenet fogadja a látogatókat a választási portálon!
Még mindig nincsenek eredmények, érthetetlen okokból csúsznak az adatok
A Fidesz fél: Elszeparálták az újságírókat az eredményvárón
Pécset is bukja a Fidesz!
Orbán bukása: Miskolcon vezet az ellenzék
Hivatalos: megkezdődött a számlálás, 100 ezernél is több új szavazó van!
Borkai Zsolt feleségével kéz a kézben leadta voksát
Botrányos: Alsószentmártonban plusz 2 órán át tart a szavazás
Borkai még szavazni sem ment el: korábban arról beszélt, hogy mindneki kötelessége elmenni szavazni
Hivatalos: Ferencvárosban hasal a Fidesz - az ellenzékiek voltak aktívabbak
Áder mosolyogva, teljes nyugalomban szavazott
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Merkel a török beavatkozás azonnali leállítását követeli
100 százalékos a részvételi arány, ez már valami
A Fideszre akarsz szavazni, ugye? – ordította a szavazatszámláló
Illegális gyorsulási versenyekre csaptak le a rendőrök
Fekete egyenzsákokban osztott ételcsomagok - a Fidesz adakozó kedvében van
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Több mint kétmillióan szavaztak eddig: íme az adatok megyékre lebontva
Óriási bukta: az összefogást eláruló jobbikosokkal iszogattak a győri civilek
Kitört a pánik: országos hatása van a Borkai-ügynek
Világ szégyeneként emlegetíik a magyar külügyet - Erdogan és Orbán kapcsolat
Eléggé furcsa összegre bukkantak Puzsér Róbert kampányszámláján
Buszokkal érkező ukrán szavazókról cikkez a magyar sajtó
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után a blogger
Orbán ítélt: nincs visszaút, Borkainak vége
Disznóként ábrázolták Orbánt a külföldi videóban! - Mészáros és Kövér is szerepel benne!
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Kommunistázva buzdít szavazásra Orbán
Választási szabályt sértett Berki Krisztián viselkedése!
Botráy Terézvárosban: 150 szavazatot levonnak mindenkitől
Megverték az ATV riporterét! - eldurvult a választás
A Borkai botránynál is durvább a gyömrői polgármester videója
Rettenetes: kirángatták autójából az egyik kurd párt női vezetőjét
Bemutatták az eddigi legdurvább Borkai videót
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Több-százan vonultak utcára Győrben: : Borkai bukását követelik!
Óriási hajrába kezdett Farkas Flórián az elnöki székért!
Újabb településen mondott le a Fidesz sajtótájékoztatót
Hivatalos: Orbánéké lesz a lapterjesztés is
Gyorsan átadtak egy csúszdaparkot Pesten, a helyi szülők már panaszkodnak, hogy veszélyes
Épp akkor romlott el a reptér kamerája, amikor Borkai a videópartira indult a magángéppel
Valóságos háború alakult ki Orbán beszéde alatt! - egymásnak estek a magyarok, az ország ketté szakadt!
Mindenkit fel kell keresnünk és mindenkit el kell vinnünk szavazni! - tarolt a hívek közt az Orbán beszéd
Orbán: ha nem dolgozunk napestig, akkor sosem leszünk sikeresek!
Elképesztő: börtönbe került az Egyesült Államokban a magyar zenész
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva