thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Óriási EU botrány: Minden szabályos volt az EU-pénzek körül, nem kell folytatni a büntetőeljárást a cseh miniszterelnök ellen
Ez is érdekelhet:
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget


Nem sokon múlt, hogy egy uniós tagállam miniszterelnöke EU-pénzekkel való visszaélés miatt legyen vádlott, de Andrej Babis, mint eddig mindent, ezt is megúszta. De mit tud a Magyarországon is üzletelő cseh kormányfő, amivel több lett egy átlagos közép-európai csúcsoligarchánál?

Minden szabályos volt az EU-pénzek körül, nem kell folytatni a büntetőeljárást Andrej Babis cseh miniszterelnök ellen – jelentette be a múlt héten a cseh ügyészség. Így aztán hiába a korábbi rendőrségi gyanúsítás, nem esik meg a szégyen, hogy egy EU-tagállam vezetője ellen az uniós pénzekkel való visszaélés miatt emeljenek vádat.

De az ügynek csak jogilag van vége, a politika még sokáig fog foglalkozni vele. Már csak azért is, mert ahogy azt a magyar példákból is tudjuk, ha uniós pénzek szabálytalan elköltéséről van szó, ott az OLAF csak ajánlást tehet, a nyomozást a helyi hatóságok folytatják le. Arra pedig gondja volt Babisnak, hogy idén tavasszal, amint a rendőrség kérte, hogy vádat emeljenek ellene, egy régi szövetségesét, Marie Benesovát nevezze ki igazságügy-miniszternek.

A cseh kormányfő egy 2007-es ügy miatt kényszerült magyarázkodni – akkor még nem volt köze a politikához, ehelyett az ország egyik legnagyobb oligarchája volt. A botrány a kisvállalkozásoknak szánt EU-pénzek körül robbant ki. A Babis kezében lévő Agrofert holdingból, Csehország egyik legnagyobb cégcsoportjából kivált egy építőcég, részvénytársasággá alakult, és gyorsan el is nyert egy kétmillió eurós EU-támogatást a kisvállalkozásokat támogató keretből a Gólyafészek nevű szabadidőközpont megépítésére. Majd amint megkapta a pénzt, hamar be is olvadt az Agrofertbe. Nem csoda, hogy az OLAF-nak is szemet szúrt: csak nem amiatt volt szükség a kiválásra, hogy kisvállalkozásként jogosultak legyenek az EU-pénzre?

Gazdag apuka, bőkezű osztálytársak

A cseh Donald Trump – annyiszor emlegették így a médiában néhány éve Andrej Babist, hogy ezt leírni mára nagyjából olyan elcsépelt lett, mint alpesi devizának nevezni a svájci frankot. Egyébként is pontosabb lenne úgy jellemezni Babist, mint

egy posztkommunista oligarcha és Trump keveréke, egyben az EU első olyan miniszterelnöke, akik az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítottak meg.

Annyiban mindenképp hasonlít Trumpra, hogy karrierje jelentős részében csak üzletember volt, későn szállt be a politikába.

Az, ahogyan Babis összeszedte az első millióját, jellegzetes kelet-európai történet, erős családi hátszéllel meglökve. Az apja diplomata volt, az ENSZ-ben képviselte Csehszlovákiát, így az ifjú Andrej is Genfben, valamint Párizsban töltötte a gyerekkora egy részét. Miután hazaköltöztek Pozsonyba, egyetemistaként nemzetközi gazdaságot tanult, majd 1978-ban, 24 éves frissdiplomásként a Chemapol Bratislava nevű cégnél kezdett el dolgozni – ennek az állami vállalatnak a feladata volt, hogy agrokémiai termékeket és nyersanyagokat vásároljon Csehszlovákia számára.

1985-ben a cég marokkói képviselője lett, így megúszta, hogy a bársonyos forradalom alatt bármelyik fél mellé is oda kelljen állnia. Azért nem csak a tehetsége és az apja segíthette a gyors karrierépítésben, hanem az is, hogy a titkosszolgálat ügynöke volt. Évtizedekkel a rendszerváltás után ugyan perelt, amikor Szlovákiában felvették az egykori spiclik listájára, de a Legfelsőbb Bíróság is ellene ítélt.

1991-ben tért haza, és úgy döntött, hogy Csehszlovákia cseh részén folytatja. Pusztán családi alapon ez nem volt evidens választás: az apja szlovák, az anyja Kárpátaljáról Pozsonyba áttelepült német. 1993 januárjában, amikor az ország kettévált, a Chemapolból addigra Petrimexre átnevezett cég megalapította az Agrofert nevű cseh leányvállalatát. Az Agrofertet nem sokkal később megvette egy svájci cég, az OFI, amelynek a tulajdonosi hátterét sikeresen eltitkolták, de ők hamar eladták a vállalatot Babisnak. Amikor megkérdezték, mégis miből volt erre pénze, azt válaszolta:

Svájcból, a gyerekkori osztálytársaitól kapott.

Akármit is gondoljunk ennek a magyarázatnak a hitelességéről, a jogászok és a könyvelők nem tudtak belekötni. A sikersztori beindult, az Agrofert éveken belül Csehország tíz legnagyobb cége közé került. A vállalat eredetileg petrokémiával foglalkozott, azóta viszont már az élelmiszeriparnak is megkerülhetetlen szereplője. Nemzetközi terjeszk

edésbe is kezdett: ma 18 ország nagyjából 250 cégében van érdekeltsége. Jelen van Magyarországon is, az itteni érdekeltségei közé olyan cégek tartoznak, mint

a Győri Sütőből átnevezett Ceres Sütőipari Zrt.,
a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agrotec Magyarország Kft.,
az egykori bábolnai szocialista mintagazdaságból átalakított IKR Agrár Kft.,
a Devecseri Agrokémiai Kft.,
vagy épp a napraforgóból étolajat előállító NT Élelmiszertermelő Kft.

A magyarországi cégcsoport legnagyobb tagja az IKR Agrár Kft., ennek a cégnek az árbevétele évek óta alig marad a 100 milliárd forintos álomhatár alatt, a második legnagyobb pedig az NT Élelmiszertermelő, stabilan 40 milliárd forint körüli árbevétellel.


Nem volt elég a vagyon

Babis nyugodtan lehetett volna átlagos kelet-európai csúcsoligarcha, de rájöhetett, hogy az igazi üzletet a hatalomban találhatja meg, így politizálni kezdett. 2011-ben alapította meg az ANO pártot (a betűszó az Elégedetlen Polgárok Akciója nevet takarja, de a rövidítés annyit jelent, hogy igen) – és sokan már akkor sem értették, hogy erre mi szükség volt. Babis saját indoklása az volt erre, hogy

már nagyon zavarta a korrupció, ráadásul a politikai elittel ellentétben multimilliárdosként ő úgysem akarna lopni.

Mások szerint ügyesen látta meg azt az űrt a cseh politikában, ahova egy ügyesen kommunikáló ember benyomulhat, a legnagyobb kritikusai szerint pedig egyszerűen kellett neki a mentelmi jog. Akárhogy is, nagyon gyorsan az ország egyik legnépszerűbb pártja lett az övé. Ezt annak köszönhette, hogy tényleg nagy volt a korrupció, Babis pedig gyorsan a média kedvence lett – már csak azért is, mert 2013-ra megvásárolta az ország két legnagyobb példányszámú újságjának kiadóját és a leghallgatottabb rádiót. A 2013-as választáson az ANO második lett, az utána összeállt koalíciós kormányban pedig Babist pénzügyminiszternek nevezték ki.

Nem volt igazán jó a viszony a koalíciós partnerek között: 2017-re oda jutottak, hogy Bohuslav Sobotka, az akkori szociáldemokrata miniszterelnök nyíltan adóelkerüléssel vádolta meg Babist. Ez a vád azóta sem igazolódott be, annyi viszont biztos, hogy az akkoriban meghozott adótörvényekkel az Agrofert eléggé jól járt, Babis pedig ekkorra már a második leggazdagabb cseh volt – ma pedig a Forbes már 3,6 milliárd dollárra becsli a vagyonát.

Csak az EU ne piszkálná a pénzügyeket

Csakhogy ekkor az OLAF már vizsgálódott a Gólyafészek-ügyben, és lehetett látni, hogy súlyos összeférhetetlenséget jelentene, ha az ország egyik legnagyobb cégének vezetője lenne a következő választás után a miniszterelnök. Babis az Agrofertet 2017 elején egy különleges vagyoni alapba helyezte, és azt állította, hogy nem maradt utána semmilyen befolyása a cég tevékenységére. Így pedig jöhetett a siker: 2017 végén az ANO megnyerte a választást.

Akkorra viszont már szinte senki nem volt hajlandó Babisékkal koalícióra lépni, így csak második próbálkozásra, több, mint fél év huzavona után, a kommunisták külső támogatásával tudtak kisebbségi kormányt alakítani. A miniszterek szinte egytől egyig olyan emberek lettek, akik korábban már Babis beosztottjaként dolgoztak, a politikában pedig nem sok rutinjuk volt.

Az Európai Bizottság számvevőszéke is úgy gondolta, hogy a cseh kormányt hívhatnák Babis Zrt.-nek. Az idén nyilvánosságra került jelentésük szerint összeférhetetlenség van a miniszterelnök politikusi és vállalkozói munkája között, Babis viszont állítja: nincs már köze az Agroferthez. Úgy számoltak: nagyjából 17,5 millió euró uniós támogatást kapott a cégcsoport, mióta Babis miniszterelnök lett.

Hogy hol lesz a sikertörténet vége, azt még senki nem látja. Babist ma már nem két, csupán egy oldalról szorongatják: a Gólyafészek-ügyet lezárta az ügyészség, az Agrofert összeférhetetlenségi ügyében pedig a cseh hatóságok hónapok óta nem léptek, mondván, várják az uniós jelentés végleges, cseh nyelvre lefordított verzióját.

Az ellenzék ugyan eközben akkora tüntetéseket szervezett, mint 1991 óta soha, de Babis egyelőre nyugodt lehet. A következő választásig még több mint két év hátra van, és ugyan a közvélemény-kutatásokban a kormánypárt népszerűsége alig 30 százalékos, egy széttöredezett ellenzék mellett ennyivel, ha nem is simán, de még lehet választást nyerni.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbánhoz jön Erdogán baráti látogatásra - szégyent hoz hazánkra a találkozó
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Hírhez tartozó kép:
Orbánhoz jön Erdogán baráti látogatásra - szégyent hoz hazánkra a találkozó
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Egymásnak engedték a vonatokat Zalaegerszegen
Fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt kell megismételni a szavazást!
Budapestre hívatták Borkai Zsoltot - végleg padlóra küldik
Puzsér ígéri, nemsokára visszatér
Botrány Győrben: egyre többen követelnek újraszámlálást
A sarokban ülve duzzogott Dzsudzsák amiért lecserélték! - kezet fogni sem volt hajlandó
Durva vicc: GPS-t szerelnek Karácsonyra, hogy tudják, hol kell kiásni őt
Bródy János dalban értékelte a választást - Lesz még egyszer szép a világ...
Botrány: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Tóth József győzelménél nem volt nagyobb az országban
Újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben az ellenzék
Brutáltrélert kapcsolt le a rendőrség
Vádat emeltek egy vasutas ellen: egymással szemben indított el két vonatot
Mindenki azt találgatja, hogy miért utazott ilyen hirtelen Orbán Azerbajdzsánba
Káosz: Nem működik az OTP rendszere
Karácsony padlóra küldi Orbánt: nyilvánosságra hozzuk az elmúlt öt év szerződéseit
Rosszabb a helyzet mint Orbán gondolta: kezd összeomlani a sikerpropaganda
Megalázták Lázárt: Hódmezővásárhelyen zeng a Hol vagy Jani?
Elemzés Schmidt Mária intézetéből: Tarlósnak volt több szimpatizánsa
Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek
Ezek itt meglopták a kerületet, és ezt nem lehet a győzelmi mámorban elfelejteni
Hol rontotta el a nagy reményű Berki?
A voksturisták falujában fölényesen győzött a Fidesz-KDNP
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Nem várt baj: nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége
Kósa és a TV2 megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát
Csúnya bukás: milliárdokat bukott a választás után Mészáros Lőrinc
2011-ben őrizetbe vették uzsorázás miatt, most jakuzziban ünnepelte, hogy polgármester lett
Vizsgálatot indított az EU: a kormány tiltott támogatást adhatott a Samsungnak
Orbán: nem felejtjük el, István, hogy neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van
Deutsch Tamás győzelemről beszél
Orbán ítél: most eldől Borkai sorsa
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
Hivatalosan is háború van: a szíriai hadsereget a határhoz vezénylik
Óriási baki: a fideszes Lokálnál, még nagyon Tarlósra hangol a hétfői szám
A Fidesz lapok Borkai Zsoltot okolják Tarlós bukása miatt
A költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester nyert Méhkeréken!
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Orbán: 50% felett végeztünk, de ezt már megszokhattuk
Orbán bejelentése: Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Hivatalos: Botka tarolt szegeden
Orbán 2006: - Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket
Budapest következő főpolgármestere Karácsony Gergely lesz
Egy ország üzeni Orbánnak: ciki lett a Fidesz
Kósa: Minden választóval szövetséget kívánunk kötni, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak
Kósa: a mai nap a demokrácia ünnepe
Magyarország jogállam: feljelentés szervezett szavazatvásárlás miatt
Elképesztő videó: Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni
Szerelmes mosollyal szavazott Borkai és a felesége! - büszke pár
Hibaüzenet fogadja a látogatókat a választási portálon!
Még mindig nincsenek eredmények, érthetetlen okokból csúsznak az adatok
A Fidesz fél: Elszeparálták az újságírókat az eredményvárón
Pécset is bukja a Fidesz!
Mégsem mond nyilvános beszédet Orbán
A rendőrség is kivonult: Órákon át hordták a választókat szavazni Ferencvárosban
Borkai Zsolt feleségével kéz a kézben leadta voksát
Botrányos: Alsószentmártonban plusz 2 órán át tart a szavazás
Borkai még szavazni sem ment el: korábban arról beszélt, hogy mindneki kötelessége elmenni szavazni
Hivatalos: Ferencvárosban hasal a Fidesz - az ellenzékiek voltak aktívabbak
Áder mosolyogva, teljes nyugalomban szavazott
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Merkel a török beavatkozás azonnali leállítását követeli
100 százalékos a részvételi arány, ez már valami
A Fideszre akarsz szavazni, ugye? – ordította a szavazatszámláló
Elképesztő: belenyúlt az egyház a választásba
Segíts egy megosztással: sürgősen el kell hozni Gusztit a menhelyről
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Több mint kétmillióan szavaztak eddig: íme az adatok megyékre lebontva
Óriási bukta: az összefogást eláruló jobbikosokkal iszogattak a győri civilek
Kitört a pánik: országos hatása van a Borkai-ügynek
Világ szégyeneként emlegetíik a magyar külügyet - Erdogan és Orbán kapcsolat
Eléggé furcsa összegre bukkantak Puzsér Róbert kampányszámláján
Buszokkal érkező ukrán szavazókról cikkez a magyar sajtó
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után a blogger
Borkai felesége pedagógus, mégis luxusbirtok van a nevén
Duplán osztották a szavazólapokat Terézvárosban
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Kommunistázva buzdít szavazásra Orbán
Választási szabályt sértett Berki Krisztián viselkedése!
Botráy Terézvárosban: 150 szavazatot levonnak mindenkitől
Megverték az ATV riporterét! - eldurvult a választás
A Borkai botránynál is durvább a gyömrői polgármester videója
Rettenetes: kirángatták autójából az egyik kurd párt női vezetőjét
Bemutatták az eddigi legdurvább Borkai videót
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Több-százan vonultak utcára Győrben: : Borkai bukását követelik!
Óriási hajrába kezdett Farkas Flórián az elnöki székért!
Újabb településen mondott le a Fidesz sajtótájékoztatót
Kitört a háború a pesti Fideszben: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
A Maldív-szigetek két bankjában helyezett el pénzeket ügyvédje segítségével Borkai
Épp akkor romlott el a reptér kamerája, amikor Borkai a videópartira indult a magángéppel
Valóságos háború alakult ki Orbán beszéde alatt! - egymásnak estek a magyarok, az ország ketté szakadt!
Mindenkit fel kell keresnünk és mindenkit el kell vinnünk szavazni! - tarolt a hívek közt az Orbán beszéd
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva