thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.24
THE POST
           
24
Óriási EU botrány: Minden szabályos volt az EU-pénzek körül, nem kell folytatni a büntetőeljárást a cseh miniszterelnök ellen
Ezt olvassák mások:


Nem sokon múlt, hogy egy uniós tagállam miniszterelnöke EU-pénzekkel való visszaélés miatt legyen vádlott, de Andrej Babis, mint eddig mindent, ezt is megúszta. De mit tud a Magyarországon is üzletelő cseh kormányfő, amivel több lett egy átlagos közép-európai csúcsoligarchánál?

Minden szabályos volt az EU-pénzek körül, nem kell folytatni a büntetőeljárást Andrej Babis cseh miniszterelnök ellen – jelentette be a múlt héten a cseh ügyészség. Így aztán hiába a korábbi rendőrségi gyanúsítás, nem esik meg a szégyen, hogy egy EU-tagállam vezetője ellen az uniós pénzekkel való visszaélés miatt emeljenek vádat.

De az ügynek csak jogilag van vége, a politika még sokáig fog foglalkozni vele. Már csak azért is, mert ahogy azt a magyar példákból is tudjuk, ha uniós pénzek szabálytalan elköltéséről van szó, ott az OLAF csak ajánlást tehet, a nyomozást a helyi hatóságok folytatják le. Arra pedig gondja volt Babisnak, hogy idén tavasszal, amint a rendőrség kérte, hogy vádat emeljenek ellene, egy régi szövetségesét, Marie Benesovát nevezze ki igazságügy-miniszternek.

A cseh kormányfő egy 2007-es ügy miatt kényszerült magyarázkodni – akkor még nem volt köze a politikához, ehelyett az ország egyik legnagyobb oligarchája volt. A botrány a kisvállalkozásoknak szánt EU-pénzek körül robbant ki. A Babis kezében lévő Agrofert holdingból, Csehország egyik legnagyobb cégcsoportjából kivált egy építőcég, részvénytársasággá alakult, és gyorsan el is nyert egy kétmillió eurós EU-támogatást a kisvállalkozásokat támogató keretből a Gólyafészek nevű szabadidőközpont megépítésére. Majd amint megkapta a pénzt, hamar be is olvadt az Agrofertbe. Nem csoda, hogy az OLAF-nak is szemet szúrt: csak nem amiatt volt szükség a kiválásra, hogy kisvállalkozásként jogosultak legyenek az EU-pénzre?

Gazdag apuka, bőkezű osztálytársak

A cseh Donald Trump – annyiszor emlegették így a médiában néhány éve Andrej Babist, hogy ezt leírni mára nagyjából olyan elcsépelt lett, mint alpesi devizának nevezni a svájci frankot. Egyébként is pontosabb lenne úgy jellemezni Babist, mint

egy posztkommunista oligarcha és Trump keveréke, egyben az EU első olyan miniszterelnöke, akik az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítottak meg.

Annyiban mindenképp hasonlít Trumpra, hogy karrierje jelentős részében csak üzletember volt, későn szállt be a politikába.

Az, ahogyan Babis összeszedte az első millióját, jellegzetes kelet-európai történet, erős családi hátszéllel meglökve. Az apja diplomata volt, az ENSZ-ben képviselte Csehszlovákiát, így az ifjú Andrej is Genfben, valamint Párizsban töltötte a gyerekkora egy részét. Miután hazaköltöztek Pozsonyba, egyetemistaként nemzetközi gazdaságot tanult, majd 1978-ban, 24 éves frissdiplomásként a Chemapol Bratislava nevű cégnél kezdett el dolgozni – ennek az állami vállalatnak a feladata volt, hogy agrokémiai termékeket és nyersanyagokat vásároljon Csehszlovákia számára.

1985-ben a cég marokkói képviselője lett, így megúszta, hogy a bársonyos forradalom alatt bármelyik fél mellé is oda kelljen állnia. Azért nem csak a tehetsége és az apja segíthette a gyors karrierépítésben, hanem az is, hogy a titkosszolgálat ügynöke volt. Évtizedekkel a rendszerváltás után ugyan perelt, amikor Szlovákiában felvették az egykori spiclik listájára, de a Legfelsőbb Bíróság is ellene ítélt.

1991-ben tért haza, és úgy döntött, hogy Csehszlovákia cseh részén folytatja. Pusztán családi alapon ez nem volt evidens választás: az apja szlovák, az anyja Kárpátaljáról Pozsonyba áttelepült német. 1993 januárjában, amikor az ország kettévált, a Chemapolból addigra Petrimexre átnevezett cég megalapította az Agrofert nevű cseh leányvállalatát. Az Agrofertet nem sokkal később megvette egy svájci cég, az OFI, amelynek a tulajdonosi hátterét sikeresen eltitkolták, de ők hamar eladták a vállalatot Babisnak. Amikor megkérdezték, mégis miből volt erre pénze, azt válaszolta:

Svájcból, a gyerekkori osztálytársaitól kapott.

Akármit is gondoljunk ennek a magyarázatnak a hitelességéről, a jogászok és a könyvelők nem tudtak belekötni. A sikersztori beindult, az Agrofert éveken belül Csehország tíz legnagyobb cége közé került. A vállalat eredetileg petrokémiával foglalkozott, azóta viszont már az élelmiszeriparnak is megkerülhetetlen szereplője. Nemzetközi terjeszk

edésbe is kezdett: ma 18 ország nagyjából 250 cégében van érdekeltsége. Jelen van Magyarországon is, az itteni érdekeltségei közé olyan cégek tartoznak, mint

a Győri Sütőből átnevezett Ceres Sütőipari Zrt.,
a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agrotec Magyarország Kft.,
az egykori bábolnai szocialista mintagazdaságból átalakított IKR Agrár Kft.,
a Devecseri Agrokémiai Kft.,
vagy épp a napraforgóból étolajat előállító NT Élelmiszertermelő Kft.

A magyarországi cégcsoport legnagyobb tagja az IKR Agrár Kft., ennek a cégnek az árbevétele évek óta alig marad a 100 milliárd forintos álomhatár alatt, a második legnagyobb pedig az NT Élelmiszertermelő, stabilan 40 milliárd forint körüli árbevétellel.


Nem volt elég a vagyon

Babis nyugodtan lehetett volna átlagos kelet-európai csúcsoligarcha, de rájöhetett, hogy az igazi üzletet a hatalomban találhatja meg, így politizálni kezdett. 2011-ben alapította meg az ANO pártot (a betűszó az Elégedetlen Polgárok Akciója nevet takarja, de a rövidítés annyit jelent, hogy igen) – és sokan már akkor sem értették, hogy erre mi szükség volt. Babis saját indoklása az volt erre, hogy

már nagyon zavarta a korrupció, ráadásul a politikai elittel ellentétben multimilliárdosként ő úgysem akarna lopni.

Mások szerint ügyesen látta meg azt az űrt a cseh politikában, ahova egy ügyesen kommunikáló ember benyomulhat, a legnagyobb kritikusai szerint pedig egyszerűen kellett neki a mentelmi jog. Akárhogy is, nagyon gyorsan az ország egyik legnépszerűbb pártja lett az övé. Ezt annak köszönhette, hogy tényleg nagy volt a korrupció, Babis pedig gyorsan a média kedvence lett – már csak azért is, mert 2013-ra megvásárolta az ország két legnagyobb példányszámú újságjának kiadóját és a leghallgatottabb rádiót. A 2013-as választáson az ANO második lett, az utána összeállt koalíciós kormányban pedig Babist pénzügyminiszternek nevezték ki.

Nem volt igazán jó a viszony a koalíciós partnerek között: 2017-re oda jutottak, hogy Bohuslav Sobotka, az akkori szociáldemokrata miniszterelnök nyíltan adóelkerüléssel vádolta meg Babist. Ez a vád azóta sem igazolódott be, annyi viszont biztos, hogy az akkoriban meghozott adótörvényekkel az Agrofert eléggé jól járt, Babis pedig ekkorra már a második leggazdagabb cseh volt – ma pedig a Forbes már 3,6 milliárd dollárra becsli a vagyonát.

Csak az EU ne piszkálná a pénzügyeket

Csakhogy ekkor az OLAF már vizsgálódott a Gólyafészek-ügyben, és lehetett látni, hogy súlyos összeférhetetlenséget jelentene, ha az ország egyik legnagyobb cégének vezetője lenne a következő választás után a miniszterelnök. Babis az Agrofertet 2017 elején egy különleges vagyoni alapba helyezte, és azt állította, hogy nem maradt utána semmilyen befolyása a cég tevékenységére. Így pedig jöhetett a siker: 2017 végén az ANO megnyerte a választást.

Akkorra viszont már szinte senki nem volt hajlandó Babisékkal koalícióra lépni, így csak második próbálkozásra, több, mint fél év huzavona után, a kommunisták külső támogatásával tudtak kisebbségi kormányt alakítani. A miniszterek szinte egytől egyig olyan emberek lettek, akik korábban már Babis beosztottjaként dolgoztak, a politikában pedig nem sok rutinjuk volt.

Az Európai Bizottság számvevőszéke is úgy gondolta, hogy a cseh kormányt hívhatnák Babis Zrt.-nek. Az idén nyilvánosságra került jelentésük szerint összeférhetetlenség van a miniszterelnök politikusi és vállalkozói munkája között, Babis viszont állítja: nincs már köze az Agroferthez. Úgy számoltak: nagyjából 17,5 millió euró uniós támogatást kapott a cégcsoport, mióta Babis miniszterelnök lett.

Hogy hol lesz a sikertörténet vége, azt még senki nem látja. Babist ma már nem két, csupán egy oldalról szorongatják: a Gólyafészek-ügyet lezárta az ügyészség, az Agrofert összeférhetetlenségi ügyében pedig a cseh hatóságok hónapok óta nem léptek, mondván, várják az uniós jelentés végleges, cseh nyelvre lefordított verzióját.

Az ellenzék ugyan eközben akkora tüntetéseket szervezett, mint 1991 óta soha, de Babis egyelőre nyugodt lehet. A következő választásig még több mint két év hátra van, és ugyan a közvélemény-kutatásokban a kormánypárt népszerűsége alig 30 százalékos, egy széttöredezett ellenzék mellett ennyivel, ha nem is simán, de még lehet választást nyerni.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
A legszelídebb motorosok szállják ma meg Pestet!
Vasárnap bárki ingyen beutazhatja az országot
A Budaörsi út elesett egy négyes karambol miatt!
Durván megbírságoltak egy vendéget mert megírta, hogy kukacos pizzát kapott
Váratlan fordulat: gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondoltuk
Katonákat küld Szaúd-Arábiába az USA
Újabb mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró
Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil
Orbán magabiztos: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt!
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Új gyógyszert talált a mesterséges intelligencia, amivel legyőzhetjük a szuperbaktériumokat
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Orbán azért nem emel nyugdíjat, mert Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat
Nyugdíj - Egyre többen tesznek félre nyugdíjas éveikre
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
Íme Vajna Timi egyetlen bizalmasa
Helyszíni kép a németországi vérengzésről: már 11 halott
Ellentmondásba keveredett a bíróságon Gyárfás Tamás
Hiába az emelés, több ezer forintot buknak havonta a nyugdíjasok
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
Fenyegette és összeverte a polgármestert egy férfi, mert félreértette a parlamenti közvetítést
Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Visszahívást jelentett be a SPAR, vigye vissza, ha ilyen terméket vett
Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű
Ezért tárgyalt Svédországban a magyar honvédelmi miniszter
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum