thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Mindig le lehet mondani - ezt ajánlották Borkai Zsoltnak
Ez is érdekelhet:
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Válságkommunikációval foglalkozó szakembereket kérdeztünk arról, milyen lehetőségek vannak a fideszes, győri polgármester, Borkai Zsolt szexbotrányának kommunikálására.

Borkai Zsolt fideszes győri polgármesterről péntek óta jelennek meg folyamatosan kompromittáló fotók az Ez az ördög ügyvédje nevű blogon. Az oldal hétfőn, napközben eltűnt, majd új címen újraindult. A névtelen szerző szexjeleneteket ábrázoló fotókat és videót hozott nyilvánosságra, amelyekről azt állítja, azok tavaly tavasszal készültek az Adrián, egy jachton, ahol a résztvevők prostituáltak szolgáltatásait vették igénybe, és kábítószert fogyasztottak. Kommunikációs szakértőket kérdeztünk arról, milyen lehetőségek vannak egy ilyen ügy kommunikációjára.

Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense a hvg.hu-nak azt mondta, a botrányoknak van egyfajta dinamikája. Azért a választás előtti utolsó két hétben robbannak ki, hogy ne legyen már idő érdemi cáfolatra. Szerinte ebben az esetben egy hatásos és hihető válasszal kell előállni, „a politikus saját reputációját csak így tudja megvédeni”. A szakértő úgy látja, mivel a polgármester elsősorban a családját bántotta meg tettével, feleségének kell ezért kiállni mellette. A hétvégén lényegében ez megtörtént, amikor Borkai Zsolt a Facebookon osztott meg egy családi fotót, azzal a szöveggel, „Kitartunk. Jóban, rosszban”.

Ha botrány van, veszteség is lesz

– hangsúlyozta Perlaky-Papp József. Kérdés, hogy mekkora. A magyar választó konzervatív, nem szereti, ha ilyen botrányba keveredik egy politikus. A szakértő szerint, ha a választók október 13-án azt mondják, hogy így is kell a polgármester, „elég egy rövid megbánás, a családdal egy nagyinterjú, hogy voltak nehéz pillanatok, de a polgármester jó apa és jó férj, így lényegében sérülés nélkül meg lehet úszni a történteket. Ha azonban Borkai Zsolt október 13-án veszít, már nehezebb az ügy”.

Pintér Dániel Gergő, a Magyar Public Relations Szövetség Kríziskommunikációs Tagozatának elnöke szerint is az a kérdés, hogy a személyes márka mennyiben sérül, „a történtek hogyan hatnak a pártra, az ideológiára, a programra”. Azt mondta, minél többen állnak ki mellette, annál sikeresebb lehet a kríziskommunikációs kampány. Példaként említette azoknak a volt válogatott vízilabdásoknak az esetét, akikről egy kislány azt állította, a sportolók szexuális viszonyt folytattak vele. Ebben az ügyben nagyon sokan kiálltak a vízipólósok mellett.

Ehhez azonban ártatlannak kell lenni

– hívta fel a figyelmet a szakértő. Ellenkező esetben vállalni kell a felelősséget, egyértelművé tenni az érintettséget, semmi esetre sem szabad elbagatellizálni az ügyet - tette hozzá.

Borkai Zsolt először mindössze egy mondatos közleményt adott ki, ebben azt írta,

a személyemmel kapcsolatban megjelent hazugságokat az ellenzéki kampánycirkusz részének tekintem, amellyel a győri ellenzék alkalmatlanságáról akarják elterelni a figyelmet.

Hétfő délutánig kellett várni, hogy elismerje, ő van a felvételeken, de állítja, illegális szereket nem fogyasztott. Azt is mondta,

hibázott, megbánta, elnézést kér, és nem lép vissza a jelöltségtől.

Úgy fogalmazott, "az utóbbi időben kiderült, hogy politikai ellenfeleim több éven keresztül mindent elkövettek, hogy adatokat gyűjtsenek rólam. Mindezt tették azért, hogy polgármesterként felállítsanak. Bármilyen áron megszerezzék Győrben a politikai hatalmat".

Van, amikor nincs más lehetőség, mint elbújni. Amikor nincs mit mondani. Ilyenkor a külső körülményekben bízhat egy politikus, például, hogy egy hét múlva újraválasztják és majd utána előáll azzal, hogy nem sikerült a megbuktatása, a győriek minden információ birtokában mellette döntöttek és ezzel lezártnak tekinti az ügyet – írta a hvg.hu-nak Somogyi Zoltán szociológus. Szerinte, ha Borkai Zsolt nyer október 13-án,

akkor is nap mint nap a győriek szemébe kell majd néznie, ami nem lesz könnyű feladat.

A szakértők szerint a meccs még nincs lefutva, nem tudni, mi minden van még a Borkait támadó kezében. Sőt, lehet, hogy azt sem tudja a győri polgármester, igazából honnan is érkezik ez a támadás.

Éppen ezért nehéz ilyenkor jó tanácsot adni

– véli Somogyi Zoltán. Szerinte ez csak akkor sikerülhet, ha a válságtanácsadóknak a politikus mindent őszintén elmond a múltjából. Ha pedig korábban tudomása volt erről a leleplező anyagról, akkor fel lehetett volna készülni rá, a védekezést fel lehetett volna építeni. Somogyi Zoltán azt írta, a hajón tartózkodó hölgyekkel és a családdal mindenképpen kellett volna előre beszélni, illetve a Fideszen belüli kommunikációs csapat vezetőjével is, hogy mi várható. Könnyen lehet azonban, hogy ekkora bizalom azonban nincsen egyetlen párton belül, mási

k politikusnak nem szívesen adja ki magát senki.Így az történhetett, hogy ha éppen nem a Fideszen belül támadta meg valaki Borkai Zsoltot, akkor ők is a legnagyobb meglepetéssel szembesültek az üggyel kapcsolatban és nem volt idejük felkészülni a védekezésre, vagy egy erős, más témát a nyilvánosságba hozó ellencsapásra

– véli a szociológus, aki arra hívta fel a figyelmet, ne felejtsük el azt az igen egyszerű válságkezelést, hogy

mindig le lehet mondani. Pláne egy olyan politikai közösség képviselőjeként, ahol az erényes viselkedés közéleti hirdetése a mindennapi politikai munka része.

Kizártnak tartom, hogy ez nem fordult meg a polgármester fejében, de ha ezt most teszi meg, akkor Győr ellenzéki kézbe kerül a választások miatt, így ezt a verziót valószínűleg a Fideszben sem engedik meg neki – tette hozzá.

Egy bocsánatkérés még kifizetődő is lehet

A bocsánatkérés kellemetlen dolog, és ha esetleg nem lehet megúszni, akkor is kínos – hitték sokáig a válságkommunikációs szakemberek. A politikusok tanácsadói még ma is gyakran gondolkoznak így, pedig a versenyszférában nemsokára negyven éves lesz a tökéletes példája annak, hogy van, amikor a bocsánatkérés üzletileg is a legjobb megoldás.

A szakirodalomban gyakran nemes egyszerűséggel a világ legjobb válságkommunikációjaként emlegetik az 1982-es Tylenol-ügyet. A Johnson & Johnson Tylenol nevű kapszulái közül többe cián került, ami rövid időn belül hét ember halálát okozta. Nem csoda, hogy az emberek rettegni kezdtek a cég minden termékétől. A Johnson & Johnson minden addigi kommunikációs szokással szakítva gigantikus bocsánatkérő kampányba kezdett, emellett pedig az összes kapszulát bevonta a forgalomból, és több százezer dollárt költött arra, hogy azt éreztesse, együttműködik a nyomozókkal, és egyébként is kompetens a krízis kezelésében.

A végeredményre csak a legoptimistábbak számíthattak: egy évvel később a Tylenol már a krízis előttivel majdnem megegyező piaci részesedést ért el, úgy, hogy a márkanevet sem kellett lecserélni. (Majd az is kiderült, hogy a gyártónak semmi köze nem volt a mérgezéshez, egy magányos gyilkos akciója volt.)

Ritkán sikerül azonnal jól reagálni

Az egy cég működésében is problémás, amikor egy krízishelyzetben gyorsan kellene reagálni – emlékezhetünk a BKK és a T-Systems szerencsétlenkedésére 2017-ben az 50 forintos bérletet vásárló etikus hackerrel. De ugyanez igaz a politikára is Magyarországon. Visszaidézhetjük itt azt a kommunikációs ámokfutást, amit 2009-ben az MSZP csinált a Gyurcsány Ferenc lemondása utáni néhány napban, vagy épp azt, amikor még 1994-ben a Fidesz választási veresége utáni órákban Orbán Viktor azzal az indokkal nem nyilatkozott, hogy a jégkorong-vb-t nézi. Nagyjából az egyetlen kivételes helyzet, amikor egy magyar politikus egy válsághelyzetre azonnal jól reagált, 2004-ben állt elő: amikor Medgyessy Péter bejelentette, hogy le fog mondani, Gyurcsány Ferenc órákon belül elindított egy olyan kommunikációs offenzívát, amivel a saját pártjának tagjait megnyerte magának, majd elindultak a választási győzelemhez vezető úton.

Azt sem hiszik el sokan, ami nyilvánvaló

A politikai kommunikáció az elmúlt években látványos fordulatot vett, világszerte és Magyarországon is: ma már nem érik be egyszerű álhírek gyártásával, egész alternatív valóságokat lehet kreálni, másrészt pedig egyre nehezebb eldönteniük még a tudatos hírfogyasztóknak is, mi a hazugság, mi a féligazság, és mi igaz. Ez pedig ahhoz az eredményhez vezet, hogy sokan hajlamosak akkor elhinni egy állítást, ha az a saját kedvenc politikusuk igazát támasztja alá, vagy ha egy szerintük rossz politikusnak árt. Például a friss amerikai felmérések szerint a republikánus szavazók 87,5 százaléka szerint nincs semmi ok vizsgálódni Donald Trump ukrán ügyeiről, míg a demokrata szimpatizánsoknál alig 19 százalék ez az arány.

Azt pedig Borkai Zsolt ügyében is fontos kiemelni: Győr masszívan jobboldali város, a hivatalban lévő polgármester pedig bárhol a világon előnyből indul az ismertségének köszönhetően. Az idei EP-választáson Győrben a Fidesz 53 százalékot szerzett, tavaly a parlamenti választáson a szavazatok felét megkapta itt a párt, 2014-ben pedig Borkait 61 százalékkal választották meg.

Azt persze nem tudhatjuk, hányan vannak annyira elkötelezett szavazói, akiknek a szimpátiáját ez az ügy sem kezdi ki, de az biztos, hogy ha néhány ezer szavazatot elveszít, akkor is maradna előnye. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyire fogják a botrányt a Fidesszel azonosítani, árthat-e ez más kormánypárti jelölteknek. Az viszont eldőlni látszik, hogy a kommunikációs tanácsadói mit tarthatnak a legnagyobb támadási felületnek: úgy tűnik, a kábítószerhasználat és a prostituáltakkal folytatott szex vádjai sokkal károsabbak lehetnek, mint a korrupcióvád.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbánhoz jön Erdogán baráti látogatásra - szégyent hoz hazánkra a találkozó
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Hírhez tartozó kép:
Orbánhoz jön Erdogán baráti látogatásra - szégyent hoz hazánkra a találkozó
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Egymásnak engedték a vonatokat Zalaegerszegen
Fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt kell megismételni a szavazást!
Budapestre hívatták Borkai Zsoltot - végleg padlóra küldik
Puzsér ígéri, nemsokára visszatér
Botrány Győrben: egyre többen követelnek újraszámlálást
A sarokban ülve duzzogott Dzsudzsák amiért lecserélték! - kezet fogni sem volt hajlandó
Durva vicc: GPS-t szerelnek Karácsonyra, hogy tudják, hol kell kiásni őt
Bródy János dalban értékelte a választást - Lesz még egyszer szép a világ...
Botrány: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Tóth József győzelménél nem volt nagyobb az országban
Újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben az ellenzék
Brutáltrélert kapcsolt le a rendőrség
Vádat emeltek egy vasutas ellen: egymással szemben indított el két vonatot
Mindenki azt találgatja, hogy miért utazott ilyen hirtelen Orbán Azerbajdzsánba
Káosz: Nem működik az OTP rendszere
Karácsony padlóra küldi Orbánt: nyilvánosságra hozzuk az elmúlt öt év szerződéseit
Rosszabb a helyzet mint Orbán gondolta: kezd összeomlani a sikerpropaganda
Megalázták Lázárt: Hódmezővásárhelyen zeng a Hol vagy Jani?
Elemzés Schmidt Mária intézetéből: Tarlósnak volt több szimpatizánsa
Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek
Ezek itt meglopták a kerületet, és ezt nem lehet a győzelmi mámorban elfelejteni
Hol rontotta el a nagy reményű Berki?
A voksturisták falujában fölényesen győzött a Fidesz-KDNP
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Nem várt baj: nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége
Kósa és a TV2 megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát
Csúnya bukás: milliárdokat bukott a választás után Mészáros Lőrinc
2011-ben őrizetbe vették uzsorázás miatt, most jakuzziban ünnepelte, hogy polgármester lett
Vizsgálatot indított az EU: a kormány tiltott támogatást adhatott a Samsungnak
Orbán: nem felejtjük el, István, hogy neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van
Deutsch Tamás győzelemről beszél
Orbán ítél: most eldől Borkai sorsa
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
Hivatalosan is háború van: a szíriai hadsereget a határhoz vezénylik
Óriási baki: a fideszes Lokálnál, még nagyon Tarlósra hangol a hétfői szám
A Fidesz lapok Borkai Zsoltot okolják Tarlós bukása miatt
A költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester nyert Méhkeréken!
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Orbán: 50% felett végeztünk, de ezt már megszokhattuk
Orbán bejelentése: Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Hivatalos: Botka tarolt szegeden
Orbán 2006: - Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket
Budapest következő főpolgármestere Karácsony Gergely lesz
Egy ország üzeni Orbánnak: ciki lett a Fidesz
Kósa: Minden választóval szövetséget kívánunk kötni, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak
Kósa: a mai nap a demokrácia ünnepe
Magyarország jogállam: feljelentés szervezett szavazatvásárlás miatt
Elképesztő videó: Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni
Szerelmes mosollyal szavazott Borkai és a felesége! - büszke pár
Hibaüzenet fogadja a látogatókat a választási portálon!
Még mindig nincsenek eredmények, érthetetlen okokból csúsznak az adatok
A Fidesz fél: Elszeparálták az újságírókat az eredményvárón
Pécset is bukja a Fidesz!
Mégsem mond nyilvános beszédet Orbán
A rendőrség is kivonult: Órákon át hordták a választókat szavazni Ferencvárosban
Borkai Zsolt feleségével kéz a kézben leadta voksát
Botrányos: Alsószentmártonban plusz 2 órán át tart a szavazás
Borkai még szavazni sem ment el: korábban arról beszélt, hogy mindneki kötelessége elmenni szavazni
Hivatalos: Ferencvárosban hasal a Fidesz - az ellenzékiek voltak aktívabbak
Áder mosolyogva, teljes nyugalomban szavazott
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Merkel a török beavatkozás azonnali leállítását követeli
100 százalékos a részvételi arány, ez már valami
A Fideszre akarsz szavazni, ugye? – ordította a szavazatszámláló
Elképesztő: belenyúlt az egyház a választásba
Segíts egy megosztással: sürgősen el kell hozni Gusztit a menhelyről
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Több mint kétmillióan szavaztak eddig: íme az adatok megyékre lebontva
Óriási bukta: az összefogást eláruló jobbikosokkal iszogattak a győri civilek
Kitört a pánik: országos hatása van a Borkai-ügynek
Világ szégyeneként emlegetíik a magyar külügyet - Erdogan és Orbán kapcsolat
Eléggé furcsa összegre bukkantak Puzsér Róbert kampányszámláján
Buszokkal érkező ukrán szavazókról cikkez a magyar sajtó
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után a blogger
Borkai felesége pedagógus, mégis luxusbirtok van a nevén
Duplán osztották a szavazólapokat Terézvárosban
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Kommunistázva buzdít szavazásra Orbán
Választási szabályt sértett Berki Krisztián viselkedése!
Botráy Terézvárosban: 150 szavazatot levonnak mindenkitől
Megverték az ATV riporterét! - eldurvult a választás
A Borkai botránynál is durvább a gyömrői polgármester videója
Rettenetes: kirángatták autójából az egyik kurd párt női vezetőjét
Bemutatták az eddigi legdurvább Borkai videót
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Több-százan vonultak utcára Győrben: : Borkai bukását követelik!
Óriási hajrába kezdett Farkas Flórián az elnöki székért!
Újabb településen mondott le a Fidesz sajtótájékoztatót
Kitört a háború a pesti Fideszben: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
A Maldív-szigetek két bankjában helyezett el pénzeket ügyvédje segítségével Borkai
Épp akkor romlott el a reptér kamerája, amikor Borkai a videópartira indult a magángéppel
Valóságos háború alakult ki Orbán beszéde alatt! - egymásnak estek a magyarok, az ország ketté szakadt!
Mindenkit fel kell keresnünk és mindenkit el kell vinnünk szavazni! - tarolt a hívek közt az Orbán beszéd
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva