thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.24
THE POST
           
24
Mindig le lehet mondani - ezt ajánlották Borkai Zsoltnak
Ezt olvassák mások:
Válságkommunikációval foglalkozó szakembereket kérdeztünk arról, milyen lehetőségek vannak a fideszes, győri polgármester, Borkai Zsolt szexbotrányának kommunikálására.

Borkai Zsolt fideszes győri polgármesterről péntek óta jelennek meg folyamatosan kompromittáló fotók az Ez az ördög ügyvédje nevű blogon. Az oldal hétfőn, napközben eltűnt, majd új címen újraindult. A névtelen szerző szexjeleneteket ábrázoló fotókat és videót hozott nyilvánosságra, amelyekről azt állítja, azok tavaly tavasszal készültek az Adrián, egy jachton, ahol a résztvevők prostituáltak szolgáltatásait vették igénybe, és kábítószert fogyasztottak. Kommunikációs szakértőket kérdeztünk arról, milyen lehetőségek vannak egy ilyen ügy kommunikációjára.

Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense a hvg.hu-nak azt mondta, a botrányoknak van egyfajta dinamikája. Azért a választás előtti utolsó két hétben robbannak ki, hogy ne legyen már idő érdemi cáfolatra. Szerinte ebben az esetben egy hatásos és hihető válasszal kell előállni, „a politikus saját reputációját csak így tudja megvédeni”. A szakértő úgy látja, mivel a polgármester elsősorban a családját bántotta meg tettével, feleségének kell ezért kiállni mellette. A hétvégén lényegében ez megtörtént, amikor Borkai Zsolt a Facebookon osztott meg egy családi fotót, azzal a szöveggel, „Kitartunk. Jóban, rosszban”.

Ha botrány van, veszteség is lesz

– hangsúlyozta Perlaky-Papp József. Kérdés, hogy mekkora. A magyar választó konzervatív, nem szereti, ha ilyen botrányba keveredik egy politikus. A szakértő szerint, ha a választók október 13-án azt mondják, hogy így is kell a polgármester, „elég egy rövid megbánás, a családdal egy nagyinterjú, hogy voltak nehéz pillanatok, de a polgármester jó apa és jó férj, így lényegében sérülés nélkül meg lehet úszni a történteket. Ha azonban Borkai Zsolt október 13-án veszít, már nehezebb az ügy”.

Pintér Dániel Gergő, a Magyar Public Relations Szövetség Kríziskommunikációs Tagozatának elnöke szerint is az a kérdés, hogy a személyes márka mennyiben sérül, „a történtek hogyan hatnak a pártra, az ideológiára, a programra”. Azt mondta, minél többen állnak ki mellette, annál sikeresebb lehet a kríziskommunikációs kampány. Példaként említette azoknak a volt válogatott vízilabdásoknak az esetét, akikről egy kislány azt állította, a sportolók szexuális viszonyt folytattak vele. Ebben az ügyben nagyon sokan kiálltak a vízipólósok mellett.

Ehhez azonban ártatlannak kell lenni

– hívta fel a figyelmet a szakértő. Ellenkező esetben vállalni kell a felelősséget, egyértelművé tenni az érintettséget, semmi esetre sem szabad elbagatellizálni az ügyet - tette hozzá.

Borkai Zsolt először mindössze egy mondatos közleményt adott ki, ebben azt írta,

a személyemmel kapcsolatban megjelent hazugságokat az ellenzéki kampánycirkusz részének tekintem, amellyel a győri ellenzék alkalmatlanságáról akarják elterelni a figyelmet.

Hétfő délutánig kellett várni, hogy elismerje, ő van a felvételeken, de állítja, illegális szereket nem fogyasztott. Azt is mondta,

hibázott, megbánta, elnézést kér, és nem lép vissza a jelöltségtől.

Úgy fogalmazott, "az utóbbi időben kiderült, hogy politikai ellenfeleim több éven keresztül mindent elkövettek, hogy adatokat gyűjtsenek rólam. Mindezt tették azért, hogy polgármesterként felállítsanak. Bármilyen áron megszerezzék Győrben a politikai hatalmat".

Van, amikor nincs más lehetőség, mint elbújni. Amikor nincs mit mondani. Ilyenkor a külső körülményekben bízhat egy politikus, például, hogy egy hét múlva újraválasztják és majd utána előáll azzal, hogy nem sikerült a megbuktatása, a győriek minden információ birtokában mellette döntöttek és ezzel lezártnak tekinti az ügyet – írta a hvg.hu-nak Somogyi Zoltán szociológus. Szerinte, ha Borkai Zsolt nyer október 13-án,

akkor is nap mint nap a győriek szemébe kell majd néznie, ami nem lesz könnyű feladat.

A szakértők szerint a meccs még nincs lefutva, nem tudni, mi minden van még a Borkait támadó kezében. Sőt, lehet, hogy azt sem tudja a győri polgármester, igazából honnan is érkezik ez a támadás.

Éppen ezért nehéz ilyenkor jó tanácsot adni

– véli Somogyi Zoltán. Szerinte ez csak akkor sikerülhet, ha a válságtanácsadóknak a politikus mindent őszintén elmond a múltjából. Ha pedig korábban tudomása volt erről a leleplező anyagról, akkor fel lehetett volna készülni rá, a védekezést fel lehetett volna építeni. Somogyi Zoltán azt írta, a hajón tartózkodó hölgyekkel és a családdal mindenképpen kellett volna előre beszélni, illetve a Fideszen belüli kommunikációs csapat vezetőjével is, hogy mi várható. Könnyen lehet azonban, hogy ekkora bizalom azonban nincsen egyetlen párton belül, mási

k politikusnak nem szívesen adja ki magát senki.Így az történhetett, hogy ha éppen nem a Fideszen belül támadta meg valaki Borkai Zsoltot, akkor ők is a legnagyobb meglepetéssel szembesültek az üggyel kapcsolatban és nem volt idejük felkészülni a védekezésre, vagy egy erős, más témát a nyilvánosságba hozó ellencsapásra

– véli a szociológus, aki arra hívta fel a figyelmet, ne felejtsük el azt az igen egyszerű válságkezelést, hogy

mindig le lehet mondani. Pláne egy olyan politikai közösség képviselőjeként, ahol az erényes viselkedés közéleti hirdetése a mindennapi politikai munka része.

Kizártnak tartom, hogy ez nem fordult meg a polgármester fejében, de ha ezt most teszi meg, akkor Győr ellenzéki kézbe kerül a választások miatt, így ezt a verziót valószínűleg a Fideszben sem engedik meg neki – tette hozzá.

Egy bocsánatkérés még kifizetődő is lehet

A bocsánatkérés kellemetlen dolog, és ha esetleg nem lehet megúszni, akkor is kínos – hitték sokáig a válságkommunikációs szakemberek. A politikusok tanácsadói még ma is gyakran gondolkoznak így, pedig a versenyszférában nemsokára negyven éves lesz a tökéletes példája annak, hogy van, amikor a bocsánatkérés üzletileg is a legjobb megoldás.

A szakirodalomban gyakran nemes egyszerűséggel a világ legjobb válságkommunikációjaként emlegetik az 1982-es Tylenol-ügyet. A Johnson & Johnson Tylenol nevű kapszulái közül többe cián került, ami rövid időn belül hét ember halálát okozta. Nem csoda, hogy az emberek rettegni kezdtek a cég minden termékétől. A Johnson & Johnson minden addigi kommunikációs szokással szakítva gigantikus bocsánatkérő kampányba kezdett, emellett pedig az összes kapszulát bevonta a forgalomból, és több százezer dollárt költött arra, hogy azt éreztesse, együttműködik a nyomozókkal, és egyébként is kompetens a krízis kezelésében.

A végeredményre csak a legoptimistábbak számíthattak: egy évvel később a Tylenol már a krízis előttivel majdnem megegyező piaci részesedést ért el, úgy, hogy a márkanevet sem kellett lecserélni. (Majd az is kiderült, hogy a gyártónak semmi köze nem volt a mérgezéshez, egy magányos gyilkos akciója volt.)

Ritkán sikerül azonnal jól reagálni

Az egy cég működésében is problémás, amikor egy krízishelyzetben gyorsan kellene reagálni – emlékezhetünk a BKK és a T-Systems szerencsétlenkedésére 2017-ben az 50 forintos bérletet vásárló etikus hackerrel. De ugyanez igaz a politikára is Magyarországon. Visszaidézhetjük itt azt a kommunikációs ámokfutást, amit 2009-ben az MSZP csinált a Gyurcsány Ferenc lemondása utáni néhány napban, vagy épp azt, amikor még 1994-ben a Fidesz választási veresége utáni órákban Orbán Viktor azzal az indokkal nem nyilatkozott, hogy a jégkorong-vb-t nézi. Nagyjából az egyetlen kivételes helyzet, amikor egy magyar politikus egy válsághelyzetre azonnal jól reagált, 2004-ben állt elő: amikor Medgyessy Péter bejelentette, hogy le fog mondani, Gyurcsány Ferenc órákon belül elindított egy olyan kommunikációs offenzívát, amivel a saját pártjának tagjait megnyerte magának, majd elindultak a választási győzelemhez vezető úton.

Azt sem hiszik el sokan, ami nyilvánvaló

A politikai kommunikáció az elmúlt években látványos fordulatot vett, világszerte és Magyarországon is: ma már nem érik be egyszerű álhírek gyártásával, egész alternatív valóságokat lehet kreálni, másrészt pedig egyre nehezebb eldönteniük még a tudatos hírfogyasztóknak is, mi a hazugság, mi a féligazság, és mi igaz. Ez pedig ahhoz az eredményhez vezet, hogy sokan hajlamosak akkor elhinni egy állítást, ha az a saját kedvenc politikusuk igazát támasztja alá, vagy ha egy szerintük rossz politikusnak árt. Például a friss amerikai felmérések szerint a republikánus szavazók 87,5 százaléka szerint nincs semmi ok vizsgálódni Donald Trump ukrán ügyeiről, míg a demokrata szimpatizánsoknál alig 19 százalék ez az arány.

Azt pedig Borkai Zsolt ügyében is fontos kiemelni: Győr masszívan jobboldali város, a hivatalban lévő polgármester pedig bárhol a világon előnyből indul az ismertségének köszönhetően. Az idei EP-választáson Győrben a Fidesz 53 százalékot szerzett, tavaly a parlamenti választáson a szavazatok felét megkapta itt a párt, 2014-ben pedig Borkait 61 százalékkal választották meg.

Azt persze nem tudhatjuk, hányan vannak annyira elkötelezett szavazói, akiknek a szimpátiáját ez az ügy sem kezdi ki, de az biztos, hogy ha néhány ezer szavazatot elveszít, akkor is maradna előnye. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyire fogják a botrányt a Fidesszel azonosítani, árthat-e ez más kormánypárti jelölteknek. Az viszont eldőlni látszik, hogy a kommunikációs tanácsadói mit tarthatnak a legnagyobb támadási felületnek: úgy tűnik, a kábítószerhasználat és a prostituáltakkal folytatott szex vádjai sokkal károsabbak lehetnek, mint a korrupcióvád.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Budapest: hiába várják haza a halálra gázolt nőt
Budapesti tanárverés: rendőrök vitték el az egyik diákot
Borkai nyilatkozott: megbánta, de nem lép vissza
A Fidesz fair választást szeretne, ezért az ellenzéki jelölt visszalépését kérik
Vigyorogva érkezett a bíróságra a magyar futó nő feltételezett gyilkosa
Káosz Londonban - autókhoz láncolt emberek és rohamrendőrök
Azonosították a győri polgármester buliján résztvevő nőket, egyikük uniós pénzt kapott, és a TV2-ben is szerepelt
Trump odadobta Erdogannak az Amerikát fegyverrel támogató kurdokat
Az állatkórház előtt sétáltatta a kutyáit, amikor megcsapta a villám
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum