thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.24
THE POST
           
24
Magyarország: Egymásnak dobálják át a városok a szegényeket
Ezt olvassák mások:


A kormány csak szabad kezet adott a városoknak a lakáshelyzet megoldására, pénzt nem. Budapesten pedig kerületenként kellene megoldást találni, miközben a probléma minimum városi szintű. A Habitat for Humanity bemutatta a lakhatási jelentésének önkormányzatokkal foglalkozó fejezetét.

Meglepően őszinte fordulat egy, a szegények lakhatásával foglalkozó beszélgetésen, amikor szót kér egy hajléktalan férfi, és arról kérdez, hogy neki, illetve a már felnőtt fiának miért nem lehet önkormányzati lakása. A Habitat for Humanity rendezvényén ez történt – bár azt senki nem azt várta önkormányzatok, valamint civil szervezetek képviselőitől, hogy egy egyéni helyzetre azonnal megmondják a választ.

Hat nappal az önkormányzati választás előtt mutatta be a Habitat for Humanity a jelentését, amelyben azt vizsgálták, mit tehetnének az önkormányzatok a lakhatási válság ellen. Azt evidenciának tekinti a szervezet, hogy nagy a baj az országban – százezreket fenyeget a hajléktalanság, másfél millióan élnek rossz állapotú lakásban, és a fiataloknak is egyre nehezebb külön költözniük a szüleiktől. De amikor felelőst keresünk, nem mindig könnyű megtalálni, hogy az állam, az önkormányzat, illetve Budapesten a főváros vagy a kerület vezetői azok, akiken számon kell kérni a megoldást.

A kormány nagyon sok területen azzal okoz bajt, hogy centralizál, de a lakásügyekben ez nincs így. Az önkormányzatoknak nagy a mozgásterük ezen a téren, ami első ránézésre még jó hír is lehetne. Csakhogy hiába a nagy szabadság, ha egyszer pénz nincs az önkormányzatoknál. A kormány magára hagyta a helyhatóságokat a lakhatási kérdés megoldásában, nincs országos, a társadalmi lehetőségeket csökkentő lakáspolitika – állapította meg a jelentés.

Harminc éve rossz irányban

1990-ben az önkormányzatok feladata lett a helyi lakásgazdálkodás megszervezése, ehhez megkapták az addig tanácsi tulajdonban lévő lakásokat. Ezeknek azonban a nagy része rossz állapotú volt, az önkormányzatok pedig komoly pénzügyi problémákkal küzdöttek. Nem csoda, hogy a végeredmény az lett: amelyik lakást csak lehetett, eladták, ahelyett, hogy megpróbáltak volna a fenntartással bajlódni. 1990 és 2017 között az önkormányzati tulajdonú lakások aránya 18,2-ről 2,4 százalékra esett vissza – idézi azelemzés a KSH adatait. Ráadásul az önkormányzatok nyakán általában a legrosszabb állapotú, eladhatatlan lakások maradtak. (Az pedig más kérdés, hogy a többi eladásából származó pénz nagyjából arra ment el, hogy a település mindennapi működését valahogyan finanszírozzák.)

2015-től aztán a kormány teljesen átalakította a lakáspolitika szabályozását. Addig az önkormányzatok állami normatíva alapján utalták ki a lakásfenntartási támogatást, azóta viszont már maguk a városvezetések dönthetik el, hogy folyósítanak-e bármilyen lakásfenntartásra szánt juttatást. Nem csoda, hogy sok helyen nem adnak semmit. Vagyis az egészből az jött ki: ahol gazdag az önkormányzat, vagy ahol jó politikai kapcsolatai vannak a polgármesternek, ott tudnak segíteni, ahol szegénység van, pláne, ha nincs jó kapcsolata a városvezetésnek a kormánnyal, ott nem.

Így pedig a megoldást sok helyen az jelenti, hogy a szegényeket megpróbálják átküldeni más városba vagy más kerületbe.

A jelentés bemutatóján több budapesti kerület lakásügyben illetékes vezetőit kérdezték arról, a saját kerületük hogyan kezeli a lakáshelyzetet. Karácsonyi Gábor, az óbudai önkormányzat városfejlesztőjének szakembere és Gallóné Nagy Judit, a

z ottani szociális osztály vezetője például arról beszéltek: egyre kevesebb a megfizethető lakás, ezért a kerület bérlakásfejlesztési koncepciót készített. Preferált célcsoportokat határoztak meg – ilyenek például a fiatal családalapítók, vagy azok, akik nem tudnának a mostani árak mellett lakást venni, valamint azok, akiknek ez kell ahhoz, hogy helyben dolgozzanak. Egy önkormányzati területen építenének lakásokat, de az még több év, hogy ez a terv meg is valósuljon.

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere azzal kezdte: csak tűzoltást végezhet egy kerület, fővárosi és országos lépésekre van szükség. Zugló egyrészt a lakásvesztés megelőzésén dolgozik, lakásfenntartási támogatást ad (ez havi 9-10 ezer forintot jelent a rászorulóknak), és a kerületi szociális szakemberekkel már akkor próbálnak közbelépni, amikor először csúszik valaki a törlesztőrészleteivel, hogy ne milliós tartozás jöjjön össze. Objektív és nyilvános pontrendszert hoztak létre, amelyen lehet látni, milyen feltételek teljesítésével lehet önkormányzati bérlakáshoz jutni.

A lakásügyek átpolitizáltak és demagógok

– ezzel a felütéssel indított Nagy István, Újpest alpolgármestere. Az önkormányzatok számára komoly anyagi teher a lakáshelyzet kezelése, a IV. kerület például évekkel ezelőtt 700 milliót nyert el egy lakásépítési pályázaton, most viszont ehhez nagyjából kétmilliárdot kell hozzátennie saját forrásból, annyira megdrágultak az építkezések. Az elmúlt kilenc évben egyetlen bérlakás sem épült a kerületben, most épül 31 – így aztán miközben azért támadják őket, mert eddig még nem épült egy sem, azt is hallgatják, hogy „az alpolgármester új Hős utcát építene, drogos cigányokat költöztetne be Újpestre”.
Mit tehetnek a civilek?

Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesülettől a most kísérleti fázisban működő lakásügynökség programját mutatta be. Az üresen álló, magántulajdonú lakás karbantartását 1, 3 vagy 5 évre magára vállalja a szervezet, és addig is, amíg a tulajdonos külföldön van, mások tudnak élni a lakásban. De természetesen a cél nem az, hogy az egyéni lakástulajdonosok jóindulatán múljon a lakhatás. Most nagyjából a piaci ár feléért adják ki a lakásokat, a kispesti önkormányzattal azzal tárgyalnak, hogy 25 százalékos lakbérkedvezménnyel lehessen beköltözni az ilyen helyekre, ha ez sikerül, akkor hosszabb távú program is lehet ebből.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében Lendvai-Frikkel Attila beszélt a szervezet veszprémi programjától. Ott közös kft.-t hoztak létre az önkormányzattal, ez 51 százalékban önkormányzati tulajdon, a többi a máltaiaké. Több mint kétszáz lakást kezelnek, az eredményeik között a lakbérhátralék csökkentését, új lakások bevonását említette. Kilakoltatás még nem volt ebben az időben.

Abban mindenki megállapodott: a civil szervezetek gyakran "az önkormányzatok lelkiismereteként" működhetnek. Fontos az is, hogy ők tudnak akkor jelezni, hogy baj van, amikor még menthető a helyzet – amikor egy kilakoltatásig eljutnak, addigra általában már nincs több jogorvoslati lehetőség, az önkormányzatokat pedig kötik a törvények.

Abban az egyben minden résztvevő egyetértett: nem jó, hogy széttagoltan kell kezelni a problémát. Amikor azt a kérdést tették fel nekik, hogy szükség volna-e kerületi helyett fővárosi szintre emelni a lakásügyek kezelését, akármennyire másképp is gondolkodtak a többi részletről, itt ugyanazt válaszolták: még ez is csak részmegoldás volna, országos szinten lenne szükség egy kormányzati koncepcióra.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Ha a Fidesz most nyer, azzal mindent visz
Megszüntet két fizetési módot a Lidl
Erdogan szabat kezet kapott a kurdok szétverésére
Kisbusz vontatta a trélert, ami egy kisbuszt vontatott, ami még egy trélert stb...
Alternatív szavazatszámláló rendszert hoznak létre a választásokra
Karácsony megszólalt a Borkai-ügyről
Budapest: hiába várják haza a halálra gázolt nőt
Budapesti tanárverés: rendőrök vitték el az egyik diákot
Borkai nyilatkozott: megbánta, de nem lép vissza
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum