thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Magyarország: Egymásnak dobálják át a városok a szegényeket
Ez is érdekelhet:
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír


A kormány csak szabad kezet adott a városoknak a lakáshelyzet megoldására, pénzt nem. Budapesten pedig kerületenként kellene megoldást találni, miközben a probléma minimum városi szintű. A Habitat for Humanity bemutatta a lakhatási jelentésének önkormányzatokkal foglalkozó fejezetét.

Meglepően őszinte fordulat egy, a szegények lakhatásával foglalkozó beszélgetésen, amikor szót kér egy hajléktalan férfi, és arról kérdez, hogy neki, illetve a már felnőtt fiának miért nem lehet önkormányzati lakása. A Habitat for Humanity rendezvényén ez történt – bár azt senki nem azt várta önkormányzatok, valamint civil szervezetek képviselőitől, hogy egy egyéni helyzetre azonnal megmondják a választ.

Hat nappal az önkormányzati választás előtt mutatta be a Habitat for Humanity a jelentését, amelyben azt vizsgálták, mit tehetnének az önkormányzatok a lakhatási válság ellen. Azt evidenciának tekinti a szervezet, hogy nagy a baj az országban – százezreket fenyeget a hajléktalanság, másfél millióan élnek rossz állapotú lakásban, és a fiataloknak is egyre nehezebb külön költözniük a szüleiktől. De amikor felelőst keresünk, nem mindig könnyű megtalálni, hogy az állam, az önkormányzat, illetve Budapesten a főváros vagy a kerület vezetői azok, akiken számon kell kérni a megoldást.

A kormány nagyon sok területen azzal okoz bajt, hogy centralizál, de a lakásügyekben ez nincs így. Az önkormányzatoknak nagy a mozgásterük ezen a téren, ami első ránézésre még jó hír is lehetne. Csakhogy hiába a nagy szabadság, ha egyszer pénz nincs az önkormányzatoknál. A kormány magára hagyta a helyhatóságokat a lakhatási kérdés megoldásában, nincs országos, a társadalmi lehetőségeket csökkentő lakáspolitika – állapította meg a jelentés.

Harminc éve rossz irányban

1990-ben az önkormányzatok feladata lett a helyi lakásgazdálkodás megszervezése, ehhez megkapták az addig tanácsi tulajdonban lévő lakásokat. Ezeknek azonban a nagy része rossz állapotú volt, az önkormányzatok pedig komoly pénzügyi problémákkal küzdöttek. Nem csoda, hogy a végeredmény az lett: amelyik lakást csak lehetett, eladták, ahelyett, hogy megpróbáltak volna a fenntartással bajlódni. 1990 és 2017 között az önkormányzati tulajdonú lakások aránya 18,2-ről 2,4 százalékra esett vissza – idézi azelemzés a KSH adatait. Ráadásul az önkormányzatok nyakán általában a legrosszabb állapotú, eladhatatlan lakások maradtak. (Az pedig más kérdés, hogy a többi eladásából származó pénz nagyjából arra ment el, hogy a település mindennapi működését valahogyan finanszírozzák.)

2015-től aztán a kormány teljesen átalakította a lakáspolitika szabályozását. Addig az önkormányzatok állami normatíva alapján utalták ki a lakásfenntartási támogatást, azóta viszont már maguk a városvezetések dönthetik el, hogy folyósítanak-e bármilyen lakásfenntartásra szánt juttatást. Nem csoda, hogy sok helyen nem adnak semmit. Vagyis az egészből az jött ki: ahol gazdag az önkormányzat, vagy ahol jó politikai kapcsolatai vannak a polgármesternek, ott tudnak segíteni, ahol szegénység van, pláne, ha nincs jó kapcsolata a városvezetésnek a kormánnyal, ott nem.

Így pedig a megoldást sok helyen az jelenti, hogy a szegényeket megpróbálják átküldeni más városba vagy más kerületbe.

A jelentés bemutatóján több budapesti kerület lakásügyben illetékes vezetőit kérdezték arról, a saját kerületük hogyan kezeli a lakáshelyzetet. Karácsonyi Gábor, az óbudai önkormányzat városfejlesztőjének szakembere és Gallóné Nagy Judit, a

z ottani szociális osztály vezetője például arról beszéltek: egyre kevesebb a megfizethető lakás, ezért a kerület bérlakásfejlesztési koncepciót készített. Preferált célcsoportokat határoztak meg – ilyenek például a fiatal családalapítók, vagy azok, akik nem tudnának a mostani árak mellett lakást venni, valamint azok, akiknek ez kell ahhoz, hogy helyben dolgozzanak. Egy önkormányzati területen építenének lakásokat, de az még több év, hogy ez a terv meg is valósuljon.

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere azzal kezdte: csak tűzoltást végezhet egy kerület, fővárosi és országos lépésekre van szükség. Zugló egyrészt a lakásvesztés megelőzésén dolgozik, lakásfenntartási támogatást ad (ez havi 9-10 ezer forintot jelent a rászorulóknak), és a kerületi szociális szakemberekkel már akkor próbálnak közbelépni, amikor először csúszik valaki a törlesztőrészleteivel, hogy ne milliós tartozás jöjjön össze. Objektív és nyilvános pontrendszert hoztak létre, amelyen lehet látni, milyen feltételek teljesítésével lehet önkormányzati bérlakáshoz jutni.

A lakásügyek átpolitizáltak és demagógok

– ezzel a felütéssel indított Nagy István, Újpest alpolgármestere. Az önkormányzatok számára komoly anyagi teher a lakáshelyzet kezelése, a IV. kerület például évekkel ezelőtt 700 milliót nyert el egy lakásépítési pályázaton, most viszont ehhez nagyjából kétmilliárdot kell hozzátennie saját forrásból, annyira megdrágultak az építkezések. Az elmúlt kilenc évben egyetlen bérlakás sem épült a kerületben, most épül 31 – így aztán miközben azért támadják őket, mert eddig még nem épült egy sem, azt is hallgatják, hogy „az alpolgármester új Hős utcát építene, drogos cigányokat költöztetne be Újpestre”.
Mit tehetnek a civilek?

Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesülettől a most kísérleti fázisban működő lakásügynökség programját mutatta be. Az üresen álló, magántulajdonú lakás karbantartását 1, 3 vagy 5 évre magára vállalja a szervezet, és addig is, amíg a tulajdonos külföldön van, mások tudnak élni a lakásban. De természetesen a cél nem az, hogy az egyéni lakástulajdonosok jóindulatán múljon a lakhatás. Most nagyjából a piaci ár feléért adják ki a lakásokat, a kispesti önkormányzattal azzal tárgyalnak, hogy 25 százalékos lakbérkedvezménnyel lehessen beköltözni az ilyen helyekre, ha ez sikerül, akkor hosszabb távú program is lehet ebből.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében Lendvai-Frikkel Attila beszélt a szervezet veszprémi programjától. Ott közös kft.-t hoztak létre az önkormányzattal, ez 51 százalékban önkormányzati tulajdon, a többi a máltaiaké. Több mint kétszáz lakást kezelnek, az eredményeik között a lakbérhátralék csökkentését, új lakások bevonását említette. Kilakoltatás még nem volt ebben az időben.

Abban mindenki megállapodott: a civil szervezetek gyakran "az önkormányzatok lelkiismereteként" működhetnek. Fontos az is, hogy ők tudnak akkor jelezni, hogy baj van, amikor még menthető a helyzet – amikor egy kilakoltatásig eljutnak, addigra általában már nincs több jogorvoslati lehetőség, az önkormányzatokat pedig kötik a törvények.

Abban az egyben minden résztvevő egyetértett: nem jó, hogy széttagoltan kell kezelni a problémát. Amikor azt a kérdést tették fel nekik, hogy szükség volna-e kerületi helyett fővárosi szintre emelni a lakásügyek kezelését, akármennyire másképp is gondolkodtak a többi részletről, itt ugyanazt válaszolták: még ez is csak részmegoldás volna, országos szinten lenne szükség egy kormányzati koncepcióra.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Hírhez tartozó kép:
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Egymásnak engedték a vonatokat Zalaegerszegen
Fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt kell megismételni a szavazást!
Budapestre hívatták Borkai Zsoltot - végleg padlóra küldik
Puzsér ígéri, nemsokára visszatér
Hivatalos: Borkai Zsolt holnap bejelenti, hogy kilép a Fideszből
Puzsér: nem akarok a politikából élni visszatérek a kulturális térbe
Durva vicc: GPS-t szerelnek Karácsonyra, hogy tudják, hol kell kiásni őt
Bródy János dalban értékelte a választást - Lesz még egyszer szép a világ...
Botrány: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Tóth József győzelménél nem volt nagyobb az országban
Újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben az ellenzék
Brutáltrélert kapcsolt le a rendőrség
Vádat emeltek egy vasutas ellen: egymással szemben indított el két vonatot
Mindenki azt találgatja, hogy miért utazott ilyen hirtelen Orbán Azerbajdzsánba
Káosz: Nem működik az OTP rendszere
Karácsony padlóra küldi Orbánt: nyilvánosságra hozzuk az elmúlt öt év szerződéseit
Rosszabb a helyzet mint Orbán gondolta: kezd összeomlani a sikerpropaganda
Megalázták Lázárt: Hódmezővásárhelyen zeng a Hol vagy Jani?
Orbán bosszút forral: korlátozni akarják az önkormányzatok jogkörét
Ferenc Pápa – Orbánék milliárdokat költenek, hogy pokolra jussanak
Ezek itt meglopták a kerületet, és ezt nem lehet a győzelmi mámorban elfelejteni
Hol rontotta el a nagy reményű Berki?
A voksturisták falujában fölényesen győzött a Fidesz-KDNP
Borkai a visszalépett jobbikosok körzeteiben tarolt
Kiakadt egy Fideszes politikus: nagyon durva dolgot üzent Karácsonynak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Csúnya bukás: milliárdokat bukott a választás után Mészáros Lőrinc
2011-ben őrizetbe vették uzsorázás miatt, most jakuzziban ünnepelte, hogy polgármester lett
Vizsgálatot indított az EU: a kormány tiltott támogatást adhatott a Samsungnak
Orbán: nem felejtjük el, István, hogy neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van
A Fideszből kizárják, mégis polgármester maradhat Borkai
Horvátország: a rendőrség megkezdte Borkai ellen a vizsgálatot
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
Hivatalosan is háború van: a szíriai hadsereget a határhoz vezénylik
Óriási baki: a fideszes Lokálnál, még nagyon Tarlósra hangol a hétfői szám
A Fidesz lapok Borkai Zsoltot okolják Tarlós bukása miatt
Kósa szerint a külföldiek szavazatai miatt nyert Karácsony
Vádat emeltek a hódmezővásárhelyi tanár ellen, aki eltörte egy diák kezét
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Karácsony Gergely: Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez!
Szijjártó: Orbán hétfőn dönt Borkairól
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Orbán: Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz
Orbán: tudomásul vesszük ami Budapesten történt, az országos többségi győzelmet köszönjük
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Hivatalos: Botka tarolt szegeden
Orbán 2006: - Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket
Budapest következő főpolgármestere Karácsony Gergely lesz
Nyíregyházát vitte a Fidesz
Tarlós : Az ellenzék megtévesztette az embereket
Kósa: a mai nap a demokrácia ünnepe
Magyarország jogállam: feljelentés szervezett szavazatvásárlás miatt
Elképesztő videó: Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni
Szerelmes mosollyal szavazott Borkai és a felesége! - büszke pár
Hibaüzenet fogadja a látogatókat a választási portálon!
Még mindig nincsenek eredmények, érthetetlen okokból csúsznak az adatok
A Fidesz fél: Elszeparálták az újságírókat az eredményvárón
Pécset is bukja a Fidesz!
Orbán bukása: Miskolcon vezet az ellenzék
Hivatalos: megkezdődött a számlálás, 100 ezernél is több új szavazó van!
Borkai Zsolt feleségével kéz a kézben leadta voksát
Botrányos: Alsószentmártonban plusz 2 órán át tart a szavazás
Borkai még szavazni sem ment el: korábban arról beszélt, hogy mindneki kötelessége elmenni szavazni
Hivatalos: Ferencvárosban hasal a Fidesz - az ellenzékiek voltak aktívabbak
Áder mosolyogva, teljes nyugalomban szavazott
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Merkel a török beavatkozás azonnali leállítását követeli
100 százalékos a részvételi arány, ez már valami
A Fideszre akarsz szavazni, ugye? – ordította a szavazatszámláló
Illegális gyorsulási versenyekre csaptak le a rendőrök
Fekete egyenzsákokban osztott ételcsomagok - a Fidesz adakozó kedvében van
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Több mint kétmillióan szavaztak eddig: íme az adatok megyékre lebontva
Óriási bukta: az összefogást eláruló jobbikosokkal iszogattak a győri civilek
Kitört a pánik: országos hatása van a Borkai-ügynek
Világ szégyeneként emlegetíik a magyar külügyet - Erdogan és Orbán kapcsolat
Eléggé furcsa összegre bukkantak Puzsér Róbert kampányszámláján
Buszokkal érkező ukrán szavazókról cikkez a magyar sajtó
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után a blogger
Orbán ítélt: nincs visszaút, Borkainak vége
Disznóként ábrázolták Orbánt a külföldi videóban! - Mészáros és Kövér is szerepel benne!
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Kommunistázva buzdít szavazásra Orbán
Választási szabályt sértett Berki Krisztián viselkedése!
Botráy Terézvárosban: 150 szavazatot levonnak mindenkitől
Megverték az ATV riporterét! - eldurvult a választás
A Borkai botránynál is durvább a gyömrői polgármester videója
Rettenetes: kirángatták autójából az egyik kurd párt női vezetőjét
Bemutatták az eddigi legdurvább Borkai videót
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Több-százan vonultak utcára Győrben: : Borkai bukását követelik!
Óriási hajrába kezdett Farkas Flórián az elnöki székért!
Újabb településen mondott le a Fidesz sajtótájékoztatót
Hivatalos: Orbánéké lesz a lapterjesztés is
Gyorsan átadtak egy csúszdaparkot Pesten, a helyi szülők már panaszkodnak, hogy veszélyes
Épp akkor romlott el a reptér kamerája, amikor Borkai a videópartira indult a magángéppel
Valóságos háború alakult ki Orbán beszéde alatt! - egymásnak estek a magyarok, az ország ketté szakadt!
Mindenkit fel kell keresnünk és mindenkit el kell vinnünk szavazni! - tarolt a hívek közt az Orbán beszéd
Orbán: ha nem dolgozunk napestig, akkor sosem leszünk sikeresek!
Elképesztő: börtönbe került az Egyesült Államokban a magyar zenész
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva