thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.19
THE POST
           
19
Trump tálcán kínálta fel a kurdokat Erdogannak
Ezt olvassák mások:


Az USA csapatkivonása után a török hadsereg minden bizonnyal be fog törni Szíriába, hogy felszámolja az ottani kurd önkormányzatot. Donald Trumpnak egy nappal a bejelentése után leeshetett, hogy nem volt szerencsés lépés magára hagyni a szövetségest

Amerika az első – mondta többször is Donald Trump amerikai elnök, s ennek következményeit most az USA eddigi szövetségesei, a Szíria észak-keleti részén létrejött, Rodzsava néven ismert nem hivatalos kurd “állam” polgárai és fegyveresei érezhetik a saját bőrükön. Trump ugyanis annak ellenére rendelte el a térségben szolgáló amerikai erők visszavonását, hogy tudja: a visszavonás után a török hadsereg minden bizonnyal be fog törni Szíriába, hogy felszámolja az ottani kurd önkormányzatot. Közben Trump legújabb Twitter-bejegyzése alapján úgy tűnik, az elnök kezd elszállni magától, még akkor is, ha egy kármentőnek szánt nyilatkozatában már azt állította, az USA nem hagyja magára a kurdokat: ad pénzt és szállít nekik fegyvereket.Törökországban is sok millió kurd él, s Ankarában mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne jöhessen létre egy egységes, mintegy 40 millió ember lakta kurd állam Törökország, Szíria, Irán és Irak kurd többségű területein. Helyszíni beszámolók szerint a kurdok most lövészárkokat és alagutakat ásnak, hogy lelassítsák a küszöbön álló török támadást. Komoly esélyük azonban nincs: a NATO-tagállam Törökország korszerű légierővel rendelkezik, s a légifölény biztos tudatában alighanem viszonylag gyorsan elfoglalhatja a kiszemelt területeket.

Török számítások

Recep Tayyip Erdogan török államfő már többször beharangozta a most várható betörést, Ankara szerint ugyanis a szíriai kurd haderő, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kapcsolatban áll a Törökországban hosszú évek óta betiltott Kurd Munkáspárttal (PKK). Trump annak ellenére dobta oda Ankarának a szíriai kurdokat, hogy az SDF az USA szövetségeseként harcolt az Iszlám Állam ellen, s ennek során legalább 11 ezer kurd esett el a harcokban.

Szíriában mintegy hárommilió kurd él, s a 2011-ben létrehozott Rodzsavában az utóbbi nyolc év viszonylagos nyugalomban telt. Bár 2016-ban és 2018-ban voltak viszonylag komoly török betörések, a szíriai elnök, Basar Asszad hadserege nem volt aktív a térségben, így a gazdaság is fejlődhetett. A helyiek szerint a küszöbön álló támadás miatt súlyos válság alakulhat ki a nyugodt vidéken. “Mindig is mondtuk, hogy Erdogan fenyegetéseit komolyan kell venni. Vissza fogunk zuhanni a szíriai válság kiindulópontjára és újra hatalmas káosz jön” – figyelmeztetett a helyi kurd önkormányzat szóvivője, Amjed Osman.

Nem kizárt, hogy Ankara már csak azért is elindítja az offenzívát, mert ezzel Erdogan elterelheti a figyelmet a belpolitikai problémákról, például arról, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzék diadalmaskodott, vagy hogy továbbra sem sikerült megoldani az országot sújtó gazdasági válságot. Figyelmeztető jel, hogy amikor 2015-ben, a parlamenti választás után ugyancsak meggyengült Erdogan, a török vezető újrakezdt

e a PKK elleni háborút. “A török kormány mély válságban van, és egyre közelebb kerülnek a hatalom elvesztéséhez. Erdogan ezért minden alkalmat megragad, hogy megvalósítsa birodalmi álmait. Erdogan már csak a kurdok elleni háborúval tudja fenntartani a hatalmát” – nyilatkozta Bahoz Erdal, a PKK végrehajtó bizottságának a tagja.

Az amerikai elnök páratlan bölcsessége

Trump annak ellenére döntött a csapatkivonásról, hogy a Pentagon is azt javasolta, az USA tartson fenn egy kisebb haderőt Észak-Szíriában. Közben a helyi kurdok is tartották magukat kötelezettségeikhez, és nem indítottak támadásokat török területek ellen.

Trump leginkább azért vonja vissza az amerikai erőket, hogy végre más hatalmak is tegyenek valamit a válság rendezése érdekében. Legalábbis erre lehet következtetni öndicsérettől csöpögő Twitter-bejegyzéséből. “Ahogy már többször is mondtam korábban, s most csak megismétlem, ha Törökország valami olyat tesz, ami az én hatalmas és páratlan bölcsességem szerint elfogadhatatlan, akkor teljes mértékben tönkre fogom tenni a török gazdaságot (ahogy ezt már korábban is megtettem.) A törököknek, együtt Európával figyelniük kell, mi történik az Iszlám Állam elfogott harcosaival, és családtagjaival. Az USA sokkal többet tett, mint amit bárki is elvárhatott volna, például azt, hogy száz százalékban elfoglalta az Iszlám Állam területét. Itt az ideje annak, hogy most mások is megvédjék a saját területüket” – írta az amerikai elnök.

Putyinék is örülhetnek

Az amerikai csapatok kivonása egyben megnyitja az utat a szíriai kormányhadsereg és az azt támogató orosz egységek előtt: az Asszad-rezsim már régóta szeretné visszafoglalni a stratégiai jelentőségű Deir Ezzor települést, amelyet még a kurdok vettek el az Iszlám Államtól. Most, hogy az amerikaiak távozásával megszűnik a légi védelem is, a kurdok – különösen ha megtámadják őket a törökök – aligha lesznek képesek ellenállni Asszad és az oroszok offenzívájának.

Elemzők szerint a kurdok látványos elárulásának az USA számára is komoly következményei lehetnek. “A kurdoknak is megvolt a maguk oka arra, hogy gyűlöljék az Iszlám Államot: jórészt marxisták és ateisták, az Iszlám Állam ezért utolsó szálig megsemmisítette volna őket. De mindenki, aki nem szeretné, hogy túlzsúfolttá váljon az arlingtoni amerikai katonai temető, komoly hálával tartozik a kurdoknak, mivel sokan közülük az amerikai katonák helyett vesztették az életüket. Azzal, hogy ilyen gyorsan hagyjuk megsemmisíteni a velünk egy oldalon állókat, azt fogjuk elérni, hogy nem lesznek új szövetségeseink” – írta a The Atlantic elemzője.

Trump is érezhette, hogy nem volt szerencsés lépés magára hagyni a szövetségest, s egy újabb Twitter-bejegyzésben már visszakozott. “Bár az amerikai katonák elhagyják Szíriát de szó sincs róla, hogy magukra hagynánk a kurdokat, akik különleges emberek és kiváló harcosok” - írta, s hozzátette: Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Terrortámadás Németországban - rengeteg sérült van!
Óriási káosz van Győrben! - Borkai és fia, Jobbik, ellenzék, uniós pénzek!
Borkai fia egymilliót kap havonta, bár a munkaadójának nincs bevétele!
Tarlós helyettese: nem használták politikai célra Scarlett Johansson mondatait
Kiss-Rigó püspök beszállt a kampányba - húszmilliárd forintos támogatást kapott ez egyházmegye
Egy év alatt 5,1 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára! - de a netadó miatt mindenki tüntetett!
Borkai megmenekül? - Kiszáll a Jobbik a győri ellenzéki összefogásból
Tömegkarambol: az M1-es mindkét oldalát lezárták
Feltűnt egy bálna Londonnál
Holttestet találtak egy győri munkásszállón
Vizsgálatot indított a kormány a Ferihegyen veszteglő Ryanair-gép miatt
Négy budapesti óvodában is ólom van a vízben
Félpályás útlezárással tiltakoztak a NAT ellen a Széll Kálmán téren
NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről
Újabb két évre Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke
Klímavédelmi akcióterv: a jelek szerint a kormány épp csak az érintettekkel nem egyeztetett
Iskolai mészárlásra készülő fiatalokat vettek őrizetbe
Figyelem! Rákkeltő hatású egy magyarországi kakaópor
A magyar származása miatt bukhat az ausztrál pénzügyminiszter, pedig Orbán igazolta, hogy nem magyar
Oroszországban mentelmi jogot adnának a volt elnököknek
Kirúgták, és feljelentik a szombathelyi önkormányzat médiacégének vezetőjét
A kérdések hatására elillanni látszik Gyárfás Tamás magabiztossága
Egy olasz falu két évig fizetné a lakbért annak, aki odaköltözik
A szavazó alkotmánybírók fele nem értett egyet a lúgos orvos ügyében hozott döntéssel
Kisunyom határában videózták le közel száz szarvas vonulását
Idén már 45-ször vitték be a detoxba a román alkoholistát
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Egy ausztrál miniszter épp most bukik meg, mert az anyja magyar
Újra sérülést okozott a balesetveszélyes, választások előtt átadott csúszda
Bement az órára, hogy megverje fia diáktársát
Németország: Orbánnak az uniós pénzek abszurd eltékozlásáról kellene konzultációt indítania
Havazás már csak márciusban jöhet
Tiborczék közpénzes segítséggel építenének 200 szobás szállodát Balatonvilágoson
Évi 40 milliót költ az FKF egy üresen álló épület őrzésére
A külügy tudta nélkül utazott haza az egyik magyar a koronavírus miatt lezárt óceánjáróról
Orbán szerint a Néppártban régen minden jobb volt
Mást úgysem tehet: kineveti a bombázást a kislányával egy szíriai apa
Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen
Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén
885 ezer magyar fiatal él mamahotelben
Demeter Szilárd elnézést kért a németgyalázás miatt
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukáb
Véletlenül egy kínai felnőtt oldalra vezetett a brit királyi család honlapja
Hat órán át vesztegelt egy gép Ferihegyen, az utasokat nem engedték leszállni
Újabb magyar került karanténba a koronavírus miatt
Holttestet találtak Győrben
Ijesztő baleset a Váci úton
40 év után juttatta börtönbe saját apját egy nő
Egy sebtapasszal küldték haza ezt a nőt az orvosok, holott egy lövedék maradt a fejében
Itt a válasz, hogy elengedik-e a lúgos orvost vagy sem
Azonnali vizsgálatot kérnek a Ryanair mai járatán történtek miatt
Koronavírus okozta halálát a vuhani kórházigazgatónak
Olyan örömmel vetette bele magát a játékba a pályára rohanó kutya, amit a játékosok is megirigyelhetnének
Elvették a támogatást, a kutatóknak fizetniük kell az Arcanum anyagaiért
A Honvédelmi Minisztérium szerint Orbán évértékelője nem pártrendezvény volt
Orbán azt javasolja, tolják jobbra az Európai Néppártot
Valahogy pont fideszes politikusok bukkannak fel a közmédiában, hogy szakértőként bemutatva beszéljenek Orbán évértékelőjéről
Nyilvánosságra hozták a kínaiak jelentését a koronavírusról
Itt a bíróság döntése az eltűnt Judit volt párjáról
Jáksó László elmondta eddigi legőszintébb véleményét Sebestyén Balázsról
Hajnal óta vesztegel egy repülő Ferihegyen, rendőrt hívtak az utasokra
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
A TASZ levélben szólítja fel Karácsonyt, hogy ne bojkottálja a HírTV-t
Kegyetlen dilemma elé állította Vidnyánszky egymilliárdja a független színházakat
Vas megye kiemelkedő értékének minősítette a megyei közgyűlés fideszes többsége a kormánypárti napilapot
Ján Slota: Dél-Szlovákia gyakorlatilag már Magyarország igazgatása alatt van
Lovagkeresztet kaptak a kormányfő kedvenc jordán szállodásai
Milliárdos jelzálog-hiteleket vett fel az MVM leányvállalata, hogy kifizessék Mészárosnak a Mátrai Erőművet
Még egy hónapig lehet kérni az adóbevallási tervezet postázását
5 évre ítélték, de egy éve nem vonul börtönbe a volt polgármester
Megromlott egészségére hivatkozva nem vonult börtönbe Orbán vendéglátója
Kedden is marad a februári tavasz
Csökken a napi fertőzöttek száma, visszaszorulóban a koronavírus
Közel 1 millió magyar fiatal még a szüleivel él
Több mint 500 ügy van, ahol a rossz börtönviszonyok miatti kártérítést még nem fizette ki az állam
Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba
Igazából a személyisége is jelentéktelen – mondta Kocsis Máté a táblát lógató Hadházy Ákosról
Botrányai ellenére Farkas Flórián is ott volt Orbán Viktor évértékelőjén
Szellemhajót sodort partra a víz Írországban
Helsinkiben tavaly egyetlen gyalogos vagy biciklis sem halt meg
Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok
Tarlós: Ez volt az első kampány, amit kiengedtem a kezemből
Schiffer és Vágó még mindig rajta van az LMP fizetési listáján
Angliából irányított unokázós csalókat fogtak el az ország három településén
Átszabják a budapesti parkolást
A kínai autóipar 60 százalékát érinti a koronavírus
Márciusban új iPhone érkezik, a 9-es
Koronavírus: Ne lepődjön meg, ha drágábbak lesznek a boltban a tévék
Nagy változás várható az uniós forrásokkal kapcsolatban
Szülőket vernek át és híres divatcég nevével élnek vissza a csalók
Bekeményítenek a britek: csak a legjobb munkaerőt várják az Európai Unióból
Szabadnapos mentőápoló fegyverezett le egy táskatolvajt
Prisztás-gyilkosság: ezt mondta a felmentő ítélet előtt a szabadlábra helyezett férfi
Vajna Timi románc: Egy igazi gentleman módjára virágokat és ajándékokat küld...
Vajna Timi románc: Úgy érzem, alakulóban van köztünk valami
Meggyilkoltak egy nőt Kiskunmajsán - Ezt a férfit keresi a rendőrség
Könnyeivel küszködve szólalt meg a kecskeméti tragédiában elhunyt kislányok édesapja
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
Leekens: Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Kocsis Máté szerint a táblát és a büntetést Hadházy nem a saját zsebéből fizeti
A kormány elutalta az első tízmilliárdot a főváros egészségügyi fejlesztésére
Hiába távolodott el a párttól, Vágó Gábor még mindig számláz az LMP-nek 7,78 milliót kap tanácsaiért
A Honvédelmi Minisztérium nem árulja el, hogy ki és miért engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt
Kamiont előző személyautóval ütközött a vétlen sofőr
Lőtereket építenek a diákoknak az új alaptanterv szellemében
Helyettes államtitkár: Több gyereket akar a kormány!
Kihívták a mentőt egy túlsúlyos beteghez, de nem fért be a járműbe
Igaz, hogy nem koronavírusos egy szatmári férfi, de a családja akkor sem akarja visszafogadni
Tömegesen főttek meg élve a kagylók
Kivonultak az ellenzékiek az ülésteremből, az Alkotmánybíróságig meg sem állnak
A templomba még elment Orbán, a Parlamentbe már nem
Orbánon keresztül üzent a magyaroknak Trump
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Hiába az emelés, több ezer forintokat buknak havonta a nyugdíjasok
Folytatja turnéját Elton John, aki sírva hagyta el a színpadot
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Orbán Viktorra is kitér a müncheni biztonságpolitikai jelentés
2 millió helyen szivárog a talajból a metán az Északi-sarkon
Orbán a koronavírus miatt nem szólalt fel a parlamentben
Állapotfelmérések és interaktív bemutatók a Semmelweis Egészségnapokon
Fontos telefonja volt Orbánnak: Trump üzent a magyaroknak
Átlagosan 637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta
Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 showműsorát
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Rapvideóban osztja a fóti gyermekotthont bezárni készülő kormányt egy ott lakó állami gondozott srác
Még el sem kezdődött a nemzeti konzultáció, a kormány máris felfüggeszti a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Első nekifutásra kiválóan működött az ellenzéki összefogás parlamenti változata
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Frontális ütközés Veszprém megyében, az egyik autó lángol
Titkosítás: óriási változások jönnek a hazai nemzetbiztonság területén
Vajna Timi nyilatkozott, miért vállalta be a TV2 maszkos műsorát
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum