Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
A klímaváltozás legyõzhetetlenné teszi a Magyarországot elárasztó poloskákat  

Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy kora õsszel tömött sorokban érkeznek a magyar városokba, falvakba a poloskák, és a budapestiek, különösen a zöldövezetek lakói is megkezdik évi rendes szélmalomharcukat a lomha, de kitartó jószágok ellen.

Míg a városlakók az ízletes lombokon túl leginkább csak téli szállást tudnak nyújtani az esetlenül mozgó rovaroknak, a földeken, kertekben tavasztól õszig kell küzdeni a sok tápnövényû kártevõvel, és a háborúban, úgy tûnik, egyelõre vesztésre áll az ember a poloskával szemben. Mint Vétek Gábor, a Szent István Egyetem kertészmérnök docense írta az ázsiai márványospoloskáról idén márciusi dolgozatában,

„minden bizonnyal az elkövetkezõ évek egyik olyan új kártevõjeként kell vele számolnunk a termesztésben, amely a jól mûködõ növényvédelmi rendszerek átalakítására késztetheti a gazdálkodókat”.

A városi területeken a Magyarországon elõször 2013-ban megfigyelt invazív ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) a gyakoribb, a faj elõfordulási helyeit a Szent István Egyetem csapata a lakosság segítségével nemrég térképre is vitte.

Nem annyira köztudott, hogy ha zöld színû poloskát látunk, abban sem feltétlenül õshonos fajt tisztelhetünk, hanem nagy valószínûséggel zöld vándorpoloskát (Nezara viridula), amelyet 2002-ben láttak elõször Magyarországon, és mivel sikeresen elterjedt az országban, komoly mezõgazdasági kártevõvé vált.


A két invazív faj (persze nem kizárólagos) város-vidék megoszlása abból is adódhat, hogy míg az ázsiai márványospoloska inkább a fás növények leveleibõl szereti a nedvet szívogatni, a zöld vándorpoloska jobban kedveli a termésen gyakorolni ugyanezt – osztotta meg szubjektív tapasztalatait a Qubittel Kondorosy Elõd agrármérnök, aki a keszthelyi Georgikon egyetemi tanáraként állattant oktat. E megfigyelés ellenére az Egyesült Államokban a márványospoloska inváziója a gyümölcsösökben is óriási kárt okoz: hosszú, erõs szívókája még a mandula vagy a mogyoró csonthéján is képes áthatolni. A kiválasztott tápnövénytõl is függõen a poloska szívogatása a termés felületén vagy belsejében elszínezõdést, szövetelhalást, állagváltozást, besüppedõ foltokat okozhat.

Ami gyerekkorunkban büdösítette a málnát, az jó eséllyel az õshonos zöld bogyómászó-poloska (Palomena prasina) volt, de van egyéb õshonos faj is: a csinos bencepoloska (Rhaphigaster nebulosa) például annyira hazai, hogy büdösbence, büdösmargit néven a népnyelv is emlegeti.

Aki azt hinné, hogy ennyivel el is lehet intézni a poloskákat, nagyot téved: Magyarországon becslések szerint 800-900 közötti, a poloskák alrendjébe (Heteroptera) tartozó fajt tartanak számon (világszerte 40 ezer faj tartozik ide), közülük való például a közismert verõköltõ bodobács is. Ezek közül mindössze 20-30 faj adventív (invazív), mégis mindig róluk beszélünk, ami nem véletlen, mert rettentõ sikeresek.

A klímaváltozás teszi legyõzhetetlenné
Az ázsiai márványospoloskából például 1998-ban észlelték az elsõ példányt az Egyesült Államokban, 15 év pedig elég volt ahhoz, hogy az egész országban elterjedjen, és az invázió a keleti-északkeleti államokban már komoly mezõgazdasági kártétellel is járjon. Mivel a melegedõ éghajlat kedvez a poloskák szaporodásának és áttelelésének, tudomásul kell venni, hogy jelenleg nincs olyan környezeti tényezõ, amely lassítaná a terjedésüket.

Bár a poloskák egyedszáma az idõjárástól, a táplálék mennyiségétõl, a természetes ellenségek számától függõen évrõl évre ingadozhat, Kondorosy szerint egyértelmûen kijelenthetõ, hogy a klímaváltozás hozzájárul a melegebb éghajlatról származó poloskák mérsékelt övi sikeréhez, hiszen a megtelepedésükhöz az kell, hogy ne legyen igazán hideg tél. Az évi 1 vagy 2 nemzedék reprodukálására képes faj kifejlõdéséhez 13-36 fok szükséges. Télen a rövidebb fagyokat kéreg alatt vagy egyéb védett helyeken megbújva átvészeli, sõt a hideg még kedvezhet is a márványospoloska termékenységének. Már áprilistól elõfordul a szabadban, de igazán nagy tömegben a nyár második felétõl fordul elõ. Az elõõrseik a városokban könnyen találnak olyan helyet, ahol még kényelmesebben átvészelhetõ a néhány hideg hónap, de ha folytatódik a felmelegedés, az agrárszakember szerint a városokon kívül is egyre jobban fogják érezni magukat Magyarországon.

Az inváziót ellensúlyozhatja, ha az õshonos parazitoidok felfedezik maguknak a fajt, a ragadozók pedig rászoknak a poloskaevés keserû kenyerére. Volt már olyan adventív faj Magyarországon, amelynek a túlszaporulata egy idõben komoly gondot okozott, idõvel mégis kialakult az egyensúlyi helyzet: ilyen eset volt például az aknázó molyok közé tartozó amerikai fehér szövõlepke tömeges megjelenése az ötvenes–hetvenes években.

A poloskáknak vannak természetes ellenségeik, még a madarak közül sem csinál ügyet mindegyik faj a poloskaevésbõl: a billegetõk, a csuszka, a füzikék, a gyurgyalag, a hantmadár, a házi és a mezei veréb egyaránt fogyasztja, de még a varjak és szarkák menüjére is felkerülhet. A pókokra, a parazitoid fajokra – fõként fürkészdarazsakra és fürkészlegyekre – és a ragadozó rovarokra még inkább lehet számítani: hogy mást ne mondjunk, a ragadozó poloskafajok is elõszeretettel fogyasztják növényevõ rokonaikat.

Parazitoidok és mélyhûtõk a poloskák ellen
Az elmúlt években került a figyelem középpontjába az ázsiai márványospoloskák egyik természetes ellensége, a kelet-ázsiai származású szamurájdarázs (Trissolcus japonicus), amely tiszteletet parancsoló neve ellenére egy mindössze két milliméteres minirovar. A poloskákra specializálódott faj a gazdaállat petéibe petézik, a fejlõdõ lárvák pedig felfalják azok tartalmát, és ezáltal hatékonyan csökkentik a kártevõk állományát; Kelet-Ázsiában akár a peték 50-80 százaléka is szamurájdarázs-fertõzötté válhat. Az Egyesült Államokban 2007 óta vizsgálták hatékonyságát a biológiai növényvédelemben, majd 2014-ben spontán is felbukkant az USA északnyugati államában, Oregonban, késõbb Chilében, majd 2019 tavaszán Európában, Svájc déli részén is felfedezték a poloskák természetes ellenségét. Hogy valójában mennyire jó a szamurájdarázs betelepülése, illetve betelepítése, csak az idõ döntheti el, az biztos, hogy az ázsiai márványospoloska inváziós területén kevésbé hatékony, mint Ázsiában, ahol mindkét faj õshonos. Azt sem látni elõre, hogy milyen egyéb ökológiai hatásai lehetnek a parazitoid darázsfaj elterjedésének. Az amerikai szakemberek mindenesetre különféle rovarcsapdákkal is próbálkoznak megfékezni az éhes márványospoloskákat.

Addig is, míg Magyarországon is megjelenik a távol-keleti rovar, az itthoni agrárszakemberek egy másik darázsfajt, az Európában õshonos Anastatus bifasciatust is vizsgálják mint a poloskaszabályozás lehetséges eszközét. Bár a faj viszonylag gyakran választja peterakásra az ázsiai márványospoloskák petéit, a parazitoid rovar gazdaköre túlságosan széles. Akárhogyan is alakul a poloskák parazitoid ellenségeinek jövõje, még biztosan több évet kell rá várni, hogy a viszonylag új keletû invázióval járó kártételt természetes úton csökkenteni lehessen.

És mit tegyenek azok, akiknek szerencséjükre nem anyagi veszteséget, csak házi kellemetlenséget okoznak a hideg napok után berajzó poloskák? Hogyan kell a poloskától hatékonyan megszabadulni? A Georgikon szakértõje környezetvédõként a vegyszeres pusztítást nem ajánlja, de mivel kártevõrõl van szó, azt sem, hogy emberségesen kitessékeljék az ablakon például egy üres gyufásdobozzal, mert azonnal visszatér, ha nem hozzánk, akkor a szomszédhoz. Vécén lehúzni? Az sem jó, mert a poloska simán túlélheti a raftingolást a csatornában. Ezért Kondorosy azt ajánlja, hogy fogjuk össze õket egy befõttesüvegben vagy más alkalmatosságban, és tegyük be a mélyhûtõbe néhány órára – azt még a szívós ázsiai márványospoloskák sem élik túl.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Rákkal küzd a magyar híresség, már több műtéten is átesett
Váratlan dolgot tett Kaleta ügyvédje
Rácz Zsófia elsétált az RTL kérdése elől
Nőveréssel gyanúsítják az Országos Rendőr-főkapitányság egyik csúcsvezetőjét
Könnyű testi sértéssel gyanúsítják az Országos Rendőr-főkapitányság egyik csúcsvezetőjét. Ő az a vezérőrnagy, akit egyik beosztottja, egy ezredesnő jelentett fel még tavaly nyáron...
  
31 milliárdért javíthatja a MÁV vagonjait a Dunakeszi Járműjavító
Négy éven át összesen 31 milliárd forintért javíthatja és fiatalíthatja a Dunakeszi Járműjavító a MÁV-Start Zrt. 403 vasúti személykocsiját egy most kapott megbízás alapján, írja ...
  
Börtönbe került a Kósa Lajost is átverő nő
A Mátészalkai Járásbíróság elrendelte a letartóztatását a "csengei örökösnőként" ismertté vált P. Máriának, írja a 24.hu. A portál szerint a nőt hétfőn vették őrizetbe a Nem...
  
Repülőgépipari befektetésekre ösztönöz a magyar kormány
Repülőgépipari befektetésekre és légikikötők fejlesztésére ösztönöz a kormány. A tervekben volna is ráció, ha nem bukkannának fel mindenütt jól ismert személyek. Alternatívát ...
  
Videó is van - migránsok ostromolták a kerítést a szerb oldalról
Több menekült nem csak erőszakosan, de szeméremsértő módon is viselkedett. Migránsok egy csoportja gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található kiserdőben ked...
  
Van már néhány név is, akit a kormány támogat
Demjén Rózsi, Balázs Fecó vagy a Tankcsapda biztosan a támogatottak között van. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő videóban árult el részleteket a kormány által biztosított zenei...
  
Óriási a titkolózás miért lépett vissza a fellebbezéstől Kaleta
Mester Csaba ügyvédi titoktartási kötelezettségére hivatkozva miatt nem hajlandó nyilatkozni a pedofilbotrányba keveredett Kaleta Gábor ügyéről. Nem árulja el a pedofilbotrányba kevere...
  
Felfüggesztett börtönbüntetést javasolnak a megbilincselt biciklissel szemben
Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül szabjon ki a piroson áthajtó, majd a rendőröknek ellenálló nőre felfüggesztett börtönbüntetést. Az ügyészsé...
  
Botrány: Éhségsztrájkba kezdett több tucat külföldi Magyarországon
A fogvatartási körülmények ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdtek a nyírbátori idegenrendészeti fogdán tartott külföldiek. A Helsinki Bizottság szerint olyan embereket is fogva tartana...
  
Bejelentették: Egymillió eurós segélyt küld Magyarország Libanonnak
Egymillió eurót adományoz a magyar kormány a bejrúti robbanás után a rengeteg sérült ellátásával és a halálos áldozatok felkutatásával küzdő Libanonnak - jelentette be szerdán Azbe...
  
Valaki rendszeresen bele*sz*art a hódmezővásárhelyi fürdő medencéjébe
Újra megtörténik: valaki ismét rendszeresen belepiszkít a hódmezővásárhelyi fürdő meleg vizes medencébe. Két éve is hasonló problémákkal küzdöttek a strandfürdőben. Márki-Zay P...
  
Egy képet posztolt Deutsch Tamás fürdés közben... nem akármilyen idézettel
Deutsch Tamás belföldön nyaral, ahogy azt járványhelyzet idején kell. Mindezt egy félmeztelen fotóval tudatta a közösségi oldalán. A Fidesz EP-képviselője a Tisza-tónál tölti a pihen...
  
Egy képet posztolt Deutsch Tamás fürdés közben... nem akármilyen idézettel
Deutsch Tamás belföldön nyaral, ahogy azt járványhelyzet idején kell. Mindezt egy félmeztelen fotóval tudatta a közösségi oldalán. A Fidesz EP-képviselője a Tisza-tónál tölti a pih...
  
Botrány: Kamuigazolásokkal jutottak sportlövők fegyverhez
A Budapesti V. és XIII. Kerületi ügyészség huszonkilenc személlyel szemben emelt vádat lőfegyverrel visszaélés és közokirat-hamisítás miatt, mert jogtalanul jutottak sportcélú fegyvere...
  
Hivatalos: Megtartják az augusztus 20-i, ünnepi szentmisét
Megtartják a szentmisét augusztus 20-án a budapesti Szent István-bazilikában; a Szent Jobb-körmenet helyett ereklyés áldást kapnak a hívek – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegy...
  
Esélytelen, hogy megtérüljön a hajdúnánási 65 milliárdos MotoGP-pálya
A pályának évente 1 milliárd forint nyereséget kellene hozni, ahhoz, hogy 65 év alatt megtérüljön a befektetés. Kizárt, hogy 65 milliárd forint elég legyen a Hajdúnánásra tervezett M...
  
Illegális rákötések és fertőzött víz Siófokon
Eddig forralni kellett, most már újra iható a siófoki csapvíz. Megszűnt a baktériumszennyezettség a vezetékes ivóvízben, így mostantól azt újra forralás nélkül lehet fogyasztani Si...
  
Teherautó hajtott a sínekre Simontornyánál
„Gyakori oka a vasúti szerencsétlenségeknek, hogy a járművezetők körültekintés nélkül hajtanak be az átjárókba” - írja a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye, amiben a...
  
Eltörte egy 65 éves asszony állkapcsát a most elfogott férfi
Elfogták azt a férfit, aki kirabolt egy munkába igyekvő 65 éves asszonyt Vácon. Az eset július 28-án történt a Szent László úton, amikor is a nő korai munkakezdése miatt hajnali három...
  
Államtitkár: eddig több mint 1 millió munkavállalón segítettek
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat me...
  
Simicska Lajos gyűjtheti a számlákat és küldheti a fotókat a kormánynak
Minden esetben számlát kell kérni - tudhatják meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) animációs kisfilmjéből a Kisfaludy-pályázat győztesei, köztük Simicska Lajos és több fideszes ...
  
Érdekes bejelentést tett Mészáros Lőrincék biztosítója
Meglehetősen szűkszavú közleményt tett közzé a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., amelynek azonban akár komolyabb következményei is lehetnek. Szerda reggel a Budapesti Értéktőzsde hon...
  
Új napijegyet vezettek be a népszerű üdülő területén
Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a Mahart helyi járatai is igénybe vehetők - közölte a kormányszóvivő. Szentkirá...
  
Váratlan dolgot tett Kaleta ügyvédje
Visszavonta a fellebbezést a gyermekpornográfia miatt elítélt Kaleta Gábor ügyvédje, így az első fokon kiszabott büntetés jogerőssé vált, az eljárás nem folytatódik másodfokon – í...
  
Áll a bál a Pesti úti idősotthon körül
Visszautasítja a főváros a kormányhivatal megállapításait, amelyeket a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatos vizsgálata lezárásában tett. Az önkormányzat még mérlegeli, hogy bíróságh...
  
Az MTK-val edz Dzsudzsák Balázs a magyar klasszis
Keddtől az MTK Budapest edzéseit látogatja Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott csapatkapitánya, jelentette be a budapesti klub a honlapján. A 33 éves szélsőnek jelenleg nincs csapata. ...
  
Nyílt háború: egymásnak esett a DK és a Momentum Gödön
A Demokratikus Koalíció állítása (2020. augusztus 4.): Hangfelvétel bizonyítja, hogy Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere fideszesre akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgárme...
  
Csoportos létszámleépítés fenyeget a Tescónál - Magyar Nemzet
A Tesco londoni központjánál lévő forrásokra hivatkozva arról ír a Magyar Nemzet, hogy miután Lengyelországból kivonult a cég, a cseh, a szlovák és a magyar boltokban is változások j...
  
Rákkal küzd a magyar híresség, már több műtéten is átesett
Áttétes prosztatarákkal diagnosztizálták március végén Forgács Gábort, aki azóta is kórházban van. A Blikknek mesélt arról a 72 éves Forgács Gábor, hogy néhány hónapja áttétes...
  
Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak
Tállai szerint a banki adósok mellett mintegy egymillió munkavállalót segítettek a kormány koronavírus-válságban meghozott gazdaságvédelmi intézkedései. Nemcsak a járványügyi védek...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
A klímaváltozás legyõzhetetlenné teszi a Magyarországot elárasztó poloskákat
Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy kora õsszel tömött sorokban érkeznek a magyar városokba, falvakba a poloskák, és a budapestiek, különösen a zöldövezetek lakói is megkezdik évi rendes szélmalomharcukat a lomha, de kitartó jószágok ellen.

Míg a városlakók az ízletes lombokon túl leginkább csak téli szállást tudnak nyújtani az esetlenül mozgó rovaroknak, a földeken, kertekben tavasztól õszig kell küzdeni a sok tápnövényû kártevõvel, és a háborúban, úgy tûnik, egyelõre vesztésre áll az ember a poloskával szemben. Mint Vétek Gábor, a Szent István Egyetem kertészmérnök docense írta az ázsiai márványospoloskáról idén márciusi dolgozatában,

„minden bizonnyal az elkövetkezõ évek egyik olyan új kártevõjeként kell vele számolnunk a termesztésben, amely a jól mûködõ növényvédelmi rendszerek átalakítására késztetheti a gazdálkodókat”.

A városi területeken a Magyarországon elõször 2013-ban megfigyelt invazív ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) a gyakoribb, a faj elõfordulási helyeit a Szent István Egyetem csapata a lakosság segítségével nemrég térképre is vitte.

Nem annyira köztudott, hogy ha zöld színû poloskát látunk, abban sem feltétlenül õshonos fajt tisztelhetünk, hanem nagy valószínûséggel zöld vándorpoloskát (Nezara viridula), amelyet 2002-ben láttak elõször Magyarországon, és mivel sikeresen elterjedt az országban, komoly mezõgazdasági kártevõvé vált.


A két invazív faj (persze nem kizárólagos) város-vidék megoszlása abból is adódhat, hogy míg az ázsiai márványospoloska inkább a fás növények leveleibõl szereti a nedvet szívogatni, a zöld vándorpoloska jobban kedveli a termésen gyakorolni ugyanezt – osztotta meg szubjektív tapasztalatait a Qubittel Kondorosy Elõd agrármérnök, aki a keszthelyi Georgikon egyetemi tanáraként állattant oktat. E megfigyelés ellenére az Egyesült Államokban a márványospoloska inváziója a gyümölcsösökben is óriási kárt okoz: hosszú, erõs szívókája még a mandula vagy a mogyoró csonthéján is képes áthatolni. A kiválasztott tápnövénytõl is függõen a poloska szívogatása a termés felületén vagy belsejében elszínezõdést, szövetelhalást, állagváltozást, besüppedõ foltokat okozhat.

Ami gyerekkorunkban büdösítette a málnát, az jó eséllyel az õshonos zöld bogyómászó-poloska (Palomena prasina) volt, de van egyéb õshonos faj is: a csinos bencepoloska (Rhaphigaster nebulosa) például annyira hazai, hogy büdösbence, büdösmargit néven a népnyelv is emlegeti.

Aki azt hinné, hogy ennyivel el is lehet intézni a poloskákat, nagyot téved: Magyarországon becslések szerint 800-900 közötti, a poloskák alrendjébe (Heteroptera) tartozó fajt tartanak számon (világszerte 40 ezer faj tartozik ide), közülük való például a közismert verõköltõ bodobács is. Ezek közül mindössze 20-30 faj adventív (invazív), mégis mindig róluk beszélünk, ami nem véletlen, mert rettentõ sikeresek.

A klímaváltozás teszi legyõzhetetlenné
Az ázsiai márványospoloskából például 1998-ban észlelték az elsõ példányt az Egyesült Államokban, 15 év pedig elég volt ahhoz, hogy az egész országban elterjedjen, és az invázió a keleti-északkeleti államokban már komoly mezõgazdasági kártétellel is járjon. Mivel a melegedõ éghajlat kedvez a poloskák szaporodásának és áttelelésének, tudomásul kell venni, hogy jelenleg nincs olyan környezeti tényezõ, amely lassítaná a terjedésüket.

Bár a poloskák egyedszáma az idõjárástól, a táplálék mennyiségétõl, a természetes ellenségek számától függõen évrõl évre ingadozhat, Kondorosy szerint egyértelmûen kijelenthetõ, hogy a klímaváltozás hozzájárul a melegebb éghajlatról származó poloskák mérsékelt övi sikeréhez, hiszen a megtelepedésükhöz az kell, hogy ne legyen igazán hideg tél. Az évi 1 vagy 2 nemzedék reprodukálására képes faj kifejlõdéséhez 13-36 fok szükséges. Télen a rövidebb fagyokat kéreg alatt vagy egyéb védett helyeken megbújva átvészeli, sõt a hideg még kedvezhet is a márványospoloska termékenységének. Már áprilistól elõfordul a szabadban, de igazán nagy tömegben a nyár második felétõl fordul elõ. Az elõõrseik a városokban könnyen találnak olyan helyet, ahol még kényelmesebben átvészelhetõ a néhány hideg hónap, de ha folytatódik a felmelegedés, az agrárszakember szerint a városokon kívül is egyre jobban fogják érezni magukat Magyarországon.

Az inváziót ellensúlyozhatja, ha az õshonos parazitoidok felfedezik maguknak a fajt, a ragadozók pedig rászoknak a poloskaevés keserû kenyerére. Volt már olyan adventív faj Magyarországon, amelynek a túlszaporulata egy idõben komoly gondot okozott, idõvel mégis kialakult az egyensúlyi helyzet: ilyen eset volt például az aknázó molyok közé tartozó amerikai fehér szövõlepke tömeges megjelenése az ötvenes–hetvenes években.

A poloskáknak vannak természetes ellenségeik, még a madarak közül sem csinál ügyet mindegyik faj a poloskaevésbõl: a billegetõk, a csuszka, a füzikék, a gyurgyalag, a hantmadár, a házi és a mezei veréb egyaránt fogyasztja, de még a varjak és szarkák menüjére is felkerülhet. A pókokra, a parazitoid fajokra – fõként fürkészdarazsakra és fürkészlegyekre – és a ragadozó rovarokra még inkább lehet számítani: hogy mást ne mondjunk, a ragadozó poloskafajok is elõszeretettel fogyasztják növényevõ rokonaikat.

Parazitoidok és mélyhûtõk a poloskák ellen
Az elmúlt években került a figyelem középpontjába az ázsiai márványospoloskák egyik természetes ellensége, a kelet-ázsiai származású szamurájdarázs (Trissolcus japonicus), amely tiszteletet parancsoló neve ellenére egy mindössze két milliméteres minirovar. A poloskákra specializálódott faj a gazdaállat petéibe petézik, a fejlõdõ lárvák pedig felfalják azok tartalmát, és ezáltal hatékonyan csökkentik a kártevõk állományát; Kelet-Ázsiában akár a peték 50-80 százaléka is szamurájdarázs-fertõzötté válhat. Az Egyesült Államokban 2007 óta vizsgálták hatékonyságát a biológiai növényvédelemben, majd 2014-ben spontán is felbukkant az USA északnyugati államában, Oregonban, késõbb Chilében, majd 2019 tavaszán Európában, Svájc déli részén is felfedezték a poloskák természetes ellenségét. Hogy valójában mennyire jó a szamurájdarázs betelepülése, illetve betelepítése, csak az idõ döntheti el, az biztos, hogy az ázsiai márványospoloska inváziós területén kevésbé hatékony, mint Ázsiában, ahol mindkét faj õshonos. Azt sem látni elõre, hogy milyen egyéb ökológiai hatásai lehetnek a parazitoid darázsfaj elterjedésének. Az amerikai szakemberek mindenesetre különféle rovarcsapdákkal is próbálkoznak megfékezni az éhes márványospoloskákat.

Addig is, míg Magyarországon is megjelenik a távol-keleti rovar, az itthoni agrárszakemberek egy másik darázsfajt, az Európában õshonos Anastatus bifasciatust is vizsgálják mint a poloskaszabályozás lehetséges eszközét. Bár a faj viszonylag gyakran választja peterakásra az ázsiai márványospoloskák petéit, a parazitoid rovar gazdaköre túlságosan széles. Akárhogyan is alakul a poloskák parazitoid ellenségeinek jövõje, még biztosan több évet kell rá várni, hogy a viszonylag új keletû invázióval járó kártételt természetes úton csökkenteni lehessen.

És mit tegyenek azok, akiknek szerencséjükre nem anyagi veszteséget, csak házi kellemetlenséget okoznak a hideg napok után berajzó poloskák? Hogyan kell a poloskától hatékonyan megszabadulni? A Georgikon szakértõje környezetvédõként a vegyszeres pusztítást nem ajánlja, de mivel kártevõrõl van szó, azt sem, hogy emberségesen kitessékeljék az ablakon például egy üres gyufásdobozzal, mert azonnal visszatér, ha nem hozzánk, akkor a szomszédhoz. Vécén lehúzni? Az sem jó, mert a poloska simán túlélheti a raftingolást a csatornában. Ezért Kondorosy azt ajánlja, hogy fogjuk össze õket egy befõttesüvegben vagy más alkalmatosságban, és tegyük be a mélyhûtõbe néhány órára – azt még a szívós ázsiai márványospoloskák sem élik túl.
Nőveréssel gyanúsítják az Országos Rendőr-főkapitányság egyik csúcsvezetőjét
31 milliárdért javíthatja a MÁV vagonjait a Dunakeszi Járműjavító
Börtönbe került a Kósa Lajost is átverő nő
Repülőgépipari befektetésekre ösztönöz a magyar kormány
Videó is van - migránsok ostromolták a kerítést a szerb oldalról
Van már néhány név is, akit a kormány támogat
Óriási a titkolózás miért lépett vissza a fellebbezéstől Kaleta
Felfüggesztett börtönbüntetést javasolnak a megbilincselt biciklissel szemben
Botrány: Éhségsztrájkba kezdett több tucat külföldi Magyarországon
Bejelentették: Egymillió eurós segélyt küld Magyarország Libanonnak
Valaki rendszeresen bele*sz*art a hódmezővásárhelyi fürdő medencéjébe
Egy képet posztolt Deutsch Tamás fürdés közben... nem akármilyen idézettel
Egy képet posztolt Deutsch Tamás fürdés közben... nem akármilyen idézettel
Botrány: Kamuigazolásokkal jutottak sportlövők fegyverhez
Hivatalos: Megtartják az augusztus 20-i, ünnepi szentmisét
Esélytelen, hogy megtérüljön a hajdúnánási 65 milliárdos MotoGP-pálya
Illegális rákötések és fertőzött víz Siófokon
Teherautó hajtott a sínekre Simontornyánál
Eltörte egy 65 éves asszony állkapcsát a most elfogott férfi
Államtitkár: eddig több mint 1 millió munkavállalón segítettek
Simicska Lajos gyűjtheti a számlákat és küldheti a fotókat a kormánynak
Érdekes bejelentést tett Mészáros Lőrincék biztosítója
Új napijegyet vezettek be a népszerű üdülő területén
Váratlan dolgot tett Kaleta ügyvédje
Áll a bál a Pesti úti idősotthon körül
Az MTK-val edz Dzsudzsák Balázs a magyar klasszis
Nyílt háború: egymásnak esett a DK és a Momentum Gödön
Csoportos létszámleépítés fenyeget a Tescónál - Magyar Nemzet
Rákkal küzd a magyar híresség, már több műtéten is átesett
Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak
A Miniszterelnökség a karantén alatt 4,4 millió forintért szervezett gyerekfelügyeletet a dolgozóinak
A magyar nagykövetség épületét is megtépázta a robbanás
Rácz Zsófia elsétált az RTL kérdése elől
Négy lányuk bántalmazása miatt kell bíróság elé állnia egy győri házaspárnak
Fertőzés: elmarad azt Újpest-Kisvárda meccs
Karácsony: van Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia
Az iskolaőrnek jelentkezők kétharmada már az előszűrőn lemorzsolódott
Nem nyomoznak tovább Hosszú Katinkáék ellen
Ezekben a szakmákban dolgozók keresik a legtöbbet Magyarországon
TV2 botrány: Egyszerűen felállt, és kivonult a stúdióból
Csonka András a rajongójától tudta meg: kirakták a színházi darabból
Botrány Győrben: Rendőrnőt ütött meg egy dühöngő férfi
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum