thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.19
THE POST
           
19
Karácsony belenézett a főváros üres kasszájába
Ez is érdekelhet:
Orbán: emlékszem a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, ma alulról szagolják az ibolyát
12 millió euró: ennyit költ a kormány arra, hogy a magyar borokat népszerűsítse
Évtizedes rekordot döntött Brazíliában az erdőirtás mértéke
Új polgármesterek készülnek az első hivatali napjaikra Budapesten és sok vidéki városban is; folytatódik a Brexit-történet; vizsgálja az Európai Bizottság, szabályosan támogatja-e a Samsung gödi beruházását a magyar kormány. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere, és elvileg a Fővárosi Önkormányzatban is ellenzéki lesz a többség – de arra, hogy ez hivatalos legyen, még várni kell, míg jónéhány kerületben végigmegy az utolsó pillanatokban (már már hullámszerűen) elindított jogorvoslati eljárás. 1998 után most először fordult elő, hogy a budapestiek ellenzéki főpolgármestert válasszanak, át is tekintettük, mi az, amit a főváros vezetői megtehetnek, milyen hatáskörük van a kerületeknek, és mi lesz az kormány dolga Budapesten.

De a hatásköröknél is sokkal fontosabb szempont a pénz. E tekintetben pedig a főváros a kormányra van utalva: főleg a tömegközlekedés fejlesztéséhez – sőt, egyáltalán a mostani szint fenntartására – elengedhetetlen az államtól érkező évi több tízmilliárd forint. A kormánynak lehetősége van bedönteni a tömegközlekedést,cserébe a főpolgármester a közgyűlési többséggel elérheti, hogy a szakszervezetek sztrájkkal fenyegetőzzenek. A legvalószínűbb, hogy csatározásokkal tarkított, kényszerű együttműködés lesz a következő években.

A vidéki polgármester-választásokon is történtek izgalmas események. A megyei jogú városok közül 13-ban a Fidesz nyert, 10-ben az ellenzék, a kisebb települések többségén egyértelmű a Fidesz fölénye - nem véletlen büszkélkedett Orbán Viktor a megyei listák 19/19-es megnyerésével, bár a megyei közgyűléseknek gyakorlatilag semmi hatalmuk nem maradt mostanra.

Újra elővettük a listát, hol találták ki a legkreatívabb osztogatásokat a kampányban, és összevetettük a végeredményekkel. Úgy tűnik, több helyen a választók köszönték a krumplit, a LED izzót, vagy épp az ajándék sört a polgármesternek, és leszavaztak az ellenzékre. A méhkerekiek sokkal elnézőbbek voltak, ők úgy is újraválasztották a polgármesterüket, hogy tudták róla, pár hét múlva a vádlottak padjára ül költségvetési család vádjával. Igazán irigy lehet rá Izsák expolgármestere, akinek a szavazói nem nézték el, hogy azzal vádolják, EU-pénzből épített magának vadászházat. Körbenéztünk a 10 leggazdagabb és a 10 legszegényebb településen is – a gazdag helyeken a politológusok találnának gyönyörű sztorikat, a lista végén a szociológusok találnak nagyon szomorú történeteket arról, mi történik, ha a szegénység és a helyi politika találkozik.Szegénységre legalább a leváltott polgármestereknek nem kell panaszkodniuk: milliós végkielégítésekkel távozhatnak sokan, a rekorder valószínűleg Tarlós István lesz 3,88 millió forinttal. Nem mindenki lehetett azonban felhőtlenül boldog a vidéki fideszesek közül sem, Mészáros Lőrinc vagyona a tőzsdei cégek árfolyamesése miatt 11 milliárd forinttal esett vissza a választás utáni órákban. Ő ezt annyival kommentálta: „már nem vagyok politikus”.

Miközben a Sky News fizetős hírcsatornát indított, amelynek az az extra szolgáltatása, hogy egyetlen szó sem esik benne a Brexitről, csak megszületett az új megállapodás a britek kilépéséről az EU és a brit kormány között. A zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról, ám a csütörtöki egyezség ellenére egyáltalán nem vehetjük biztosra, hogy mikor is lépnek

ki a britek az unióból. Szombaton ugyanis a brit parlament - amelyet azért hívott össze Boris Johnson, hogy jóváhagyja a megállapodást - elfogadott egy törvénymódosítást, amely a gyakorlatban halasztásra kényszeríti a kormányt.

Borkai Zsolt maradt Győr polgármestere, nem is mondott le, csupán a Fideszből lépett ki. Mivel azt nyilatkozta, hogy nem közpénzből finanszírozta a híres horvátországi utazását, elmentünk megnézni a vagyonnyilatkozatát. A városházán azzal fogadtak minket, hogy sajnos a 2017-es és a korábbi vagyonnyilatkozatok már nincsenek meg a hivatalnak, csak a 2018-asat mutatták meg.

Ebből aztán kiderült, hogy Borkai nevén hét ingatlan van: egy lakóház, egy garázs, két telek valamint három szántó. A polgármesteri fizetése kicsit több, mint egymillió forint, emellett 297 ezres olimpiai életjáradékot kap, és nincs érdekeltsége gazdasági társaságban. A házastárshoz, illetve a vele közös háztartásban élőkhöz nem írt be senkit, pedig felesége van.

Több ezer fő munkája, több mint 100 hazai kis- és középvállalkozás léte, végül évi 132 ezer beteg ellátása került kritikus helyzetbe Magyarországon. Egyre nehezebb körülmények között dolgoznak ugyanis az ortopédcipő-készítők, akik nemcsak az egyre több ellátásra szorulót nem fogják tudni ellátni, de a legtöbbjük már a következő pár hónapot sem tudja finanszírozni.

Az elmúlt 10 évben több mint 68 százalékkal emelkedtek a kormány gyógyászati segédeszközökre fordított forrásai, azonban nem számolnak az egyre elöregedő társadalommal. A korábbi cipőnagyhatalomnak számító Magyarország szakembereinek a privatizáció elindulásával és a cipőgyárak megszűnésével legfőképpen az ortopédcipő-készítés nyújtott megélhetést, illetve szakmában maradást. Mára a legtöbb cégvezető és alkalmazott is nyugdíjas korú, márpedig egy jó szakember kiképzése 10 évet is igénybe vehet.

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Mindhárman úgy vélik: a szegénység csökkentésében az emberi tényezőnek döntő szerepe lehet. Ez magyarázza szerintük például azt, hogy a hagyományos társadalmak Ázsiában vagy Afrikában jelentős csoportok, így a nők, a vallási, nemzeti kisebbségek előrejutását akadályozzák.

Duflo és Banerjee a mikrogazdasági folyamatokat kutatták, vagyis azt, hogy családok, kisebb közösségek miként próbálnak kiutat találni a szegénységből. Kremer a humán tőke hozzáadott értékét vizsgálja a modernizációhoz. A kilencvenes évek közepén a Kenyában végzett kísérleteivel mutatta meg, hogyan lehetséges egy sor külön intézkedéssel javítani az iskolások eredményeit.

Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság, hogy megállapítsa, nem sértené-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat a magyar kormány, ha támogatná a Samsung gödi beruházását. A beruházás nagyjából 390 milliárd forintba kerül. Az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt, ennek mértékét azonban még nem közölték a projekt bejelentésekor, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős biztos azt nyilatkozta: a bizottság gondosan meg fogja vizsgálni, hogy a Magyarország által tervezett támogatás valóban szükséges-e a Samsung SDI gödi beruházásához, a támogatás a szükséges minimumra korlátozódik-e, és nem torzítja-e a versenyt vagy nem sérti-e az EU-n belüli kohéziót.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Megállapodást kötött a magyar kormány és Köves Slomó
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
A borravaló miatt büntették meg a népszerű éttermet! - közben állami milliárdokról hallgatnak
Hírhez tartozó kép:
Megállapodást kötött a magyar kormány és Köves Slomó
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
A borravaló miatt büntették meg a népszerű éttermet! - közben állami milliárdokról hallgatnak
Orbán: emlékszem a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, ma alulról szagolják az ibolyát
12 millió euró: ennyit költ a kormány arra, hogy a magyar borokat népszerűsítse
Évtizedes rekordot döntött Brazíliában az erdőirtás mértéke
Beázó tetők és lepukkant házak - már Szlovákiához képest is nyomorúságos a magyar lakáshelyzet
Tatabánya: rettegtek apjuktól a gyerekek, ezért nem mentek haza iskola után!
Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, ehhez a bérek emelkedése segítséget ad
A magyarok átlagosan fél évre elegendő megtakarítással rendelkeznek
Megszólalt Cozma édesapja Sztojka Iván újabb letartóztatásáról
Eddig rosszul tudtad: mutatjuk hogyan számold ki a kutyusod életkorát
400 milliárdos vagyona van Mészároséknek - ezzel a világ leggazdagabb gázszerelője lett
Illegális fakitermelésről forgatott a stáb amikor rájuk támadtak
Nébih: Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívtak vissza
Vakon követte a GPS-t a sofőr, a tengerben kötött ki
107 kiló csomagolást dob ki egy német évente
Amerika már csak ilyen: titokban maradnak Trump adóbevallásai
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott
Felhagy az ellenzék a radikális parlamenti akciókkal
Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion ötletét
15 rendkívüli kihűléses eset történt Magyarországon idén
Álnéven ismerkedik a miskolci édesanyát összeverő exkatona
A doktori iskolák felhígítása a következő lépés
Kamu volt a visszavonulás, Orbánék nekimennek a független bíróságoknak
Egy 15 éves lány életét vesztette - összeomlott egy híd Franciaországban
Árulók, átállók, visszatérők - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit
Orbán állítja, ő nem verte át Karácsonyt
Döbbenetes: valósággal félresöpörte az autót a villamos a Döbrentei téren
Várhelyi Olivért jóváhagyta az Eu
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Másfél percig küzdött a kislány a sárvári fürdőben
Hős katona volt, igaz magyar hazafi - mondta Lázár János Horthyról
Szabadon engedték a medvét amelyik tizenöt éven keresztül egy börtönben élt
Vénykötelesek lesznek a fájdalomcsillapítók
Enying: alig került szabadlábra, már újra rendőrkézen Marian Cosma egyik kegyetlen gyilkosa
Újra lekapcsolták Marian Cozma gyilkosát: borzalmas, amit a nővel tett
Orbán: kedves honfitársaim, most nehezebb idők jönnek
Ifj. Lomnici: vannak, akik csak magyarnak látszanak, de nem azok
Ifj. Lomnici: törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok
Püspökladány: Széthasadt egy gázvezeték , hatalmas tűz tombolt
Nemzetközi gyorsvonat szakította szét a Suzukit Vácnál
Black Friday rekord: Nyolcmilliót költött egy vásárló
Orbán lépett: elkezdődött a bosszúálló jogalkotás korszaka
Hongkongnak vége: Tűzparancsot kaphatnak a rendőrök
Vajna Tímea egy 13 milliárdos adósságot is örökölt
Hadházy állítja, hogy egy fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni és tanúkat befolyásolni
Kocsis: Meg kell leckéztetnünk az ellenzéket!
Kilakoltatói életveszélyes állapotban dobták ki és hagyták utcán
Megcsúszó Peugeot miatt került árokba egy Alfa Romeo
Széthullóban a Fidesz: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
Szén-monoxid szivárgás Napkoron, mentők a helyszínen
Lenyűgözte a betegeket a 190 milliárd forintért épült Szuper Kórház
Íjjal lőttek meg két kutyát Maglódon
Orbán csomag: durva illetéket készül kiszabni a kormány
Nyíregyháza: felforrósított pénzérmével égette meg osztálytársuk nyakát két kamaszfiú
Orvvadászattal gyanúsítják a fideszes polgármestert
Átnevelőtáborokat leleplező, titkos dokumentum került a New York Timeshoz
Dehidratáció miatt meghalt egy 9 hónapos csecsemő a menekülttáborban
Bizakodó a magyar csapat: A pályán akarjuk átélni az Eb-hangulatot
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Segíts egy megosztással! - Eltűnt egy ötéves kisfiú Óbudán
Hihetetlen dolgokat állít Shane Tusupról az egykori úszókapitány
Pár pillanatra már fel tud állni a tolószékből Sas József
Hongkong elsüllyedt az erőszakban
Frankfurt: Összeütközött két gép repülőtéren
Üdülési jog botrány: a legnagyobb szállodacsoport megválna az ügyfeleitől
Újabb kétszáz embert dobnak ki a munkahelyéről egyik napról a másikra
Orbán Prágában: Mi vagyunk Európa jövője
Az időjárás káoszba taszítja Olaszországot
Műemlék épületet bont a kormány a Várba költözés miatt
Durva frontális karambol történt Budán
Régen ha valakinek volt munkahelye, akkor az a fizetéséből meg tudott élni
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Véletlenül megsemmisülhetett a rendőrségen egy CD, amin a Rogán polgármestersége alatt eladott ingatlanok listája volt
Egy megkínzott kutyust találtak Kisújszálláson
Soros: Orbánnak a nacionalizmus csak egy eszköz, hogy elfedje a korrupciót
Hazám-díjat kapott Kulka!
Magyar lett az év legjobb természetfotósa
Bankot gyújtottak fel a párizsi tüntetők
Lelőtt gép: Telefonbeszélgetés terelte a gyanút az oroszokra
Egér szaladgált a Bajcsy-Zsilinszky kórházban! - videóra vették
A orvvadászattal gyanúsított fideszes szerint ő csak önvédelemből lőtt a vadkanra
Hatmilliót fizet Dánia a menekülteknek, ha hazatérnek
Megnyílik mindenki álma: a Nutella-szálloda
Bejárta a világsajtót: Lázár János virágot vitt Horthy sírjára
Minden iskola bezárt a szamoai járvány miatt
Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban - Vissza kell találni a néphez
Tüntetés lesz a CEU száműzetésének egyéves évfordulóján
Budapest: ittas volt a reptérre tartó busz sofőrje, rendőrt kellett hívni hozzá
Titkos felvétel került elő Freddie Mercury utolsó óráiról
Hiába küzd az újságíró, akinek egy hatalmas fa vágta ketté az autóját Budapesten
Harsányi Levente milliókat nyert sportfogadással
120 négyzetméteres svábhegyi lakás van Lázár János 10 éves kisfia nevén
Orbán: Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország!
Orbán: Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukjuk be a boltot
10 év fogházat kapott két volt szlovák miniszter korrupció miatt
Segíts egy megosztással a kis Áronnak! - ÁRON ÁLMA MINDEN ÁRON
A fideszes polgármester azzal büszkélkedett, hogyan áll bosszút Orbán a településén
Prága: Százezrek vonultak az utcákra a kormányfő ellen
Elkezdődött: Orbán hadjáratot indított az önkormányzatok ellen
Ukrajnában tombol az ingyen magyar nyugdíjláz
Végleg bezárják az állatkísérletező labort Németországban
Könnyek között mesélt a magyar kamionos, akit félholtra vertek migránsok
Nyíregyházi szerelem: a nyílt utcán estek egymásnak
Rendőrök lepték el Ózdot: kegyetlen gyilkos csapott le
Kéz- és láb nélküli fekete tinédzsert tepert le egy rendőr! - videó
Újabb árhullám érte Velencét - az emberek pánik helyett fotózkodnak
Tragédia a sárvári gyógyfürdőben: belefulladt egy hároméves kislány a medencébe
Bakondi György ismét elmondta az M1-ben: nő a migrációs nyomás!
Tüntetés Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát
Elviselhetetlen a bűz Mészáros erőművénél, a katasztrófavédelem a helyszínen van
Biatorbágyi drogügy: 190 milliót ásott el a tuják tövében egy férfi
Civil munkahelyéről is kidobták a barátnőjét megverő férfit - itthon nincs maradása
A velencei árvíz már az operaházat veszélyezteti
14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a magyarok
Nemzetbiztonsági kockázattal jár a ferencvárosi török iskola ügye
Európa egyik legjobban kereső politikusa lesz Áder János!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
A magyar kormány 175 milliót ad São Pauló-i szennyvízkezelésére
Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében, a katasztrófavédelem a helyszínen vizsgálódik
Többmilliárdos kártérítést köteles fizetni az állam
Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi
A Mészáros gyerekek 4,1 milliárdért tarolják le az atlétikai stadion helyét
Helsinki nekiment Orbánnak: Magyarország tömegével tart fogva ártatlan gyermekeket
Hajléktalanok használhatnak egy ausztrál parkolóházat
Mészöly: A labdarúgás nem halt meg Magyarországon
Tovább él az öreg bogárhátú, de már robogóként
Étrend-kiegészítőt árul a Borkai-utódnak szánt fideszes
Bödőcs: A Gazda varacskos Maradonaként berúgja a stadionba a labdát
Amnesty: A kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a bíróságok függetlenségét
Rogán Antal és felesége bejelentették válásukat
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva