thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.16
THE POST
           
16
Külföldi rendszámú autókkal építik a BMW debreceni gyárát
Ez is érdekelhet:
Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében, a katasztrófavédelem a helyszínen vizsgálódik
Többmilliárdos kártérítést köteles fizetni az állam
Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi
A fővállalkozó, a Market Építő Zrt. egyik alvállalkozója csak így győzi a munkát. Megkeresésünkre igyekeztek nyugtatni: olasz a rendszám, magyar a teherautó-sofőr. Debrecen Nagymacs városrészében jártunk, megnéztük, hol tart a BMW-gyár építése.Nagymacs csendes kis zsákfalu, Debrecentől nem messze. Nagyjából 950 lakójára egy kocsma, egy bolt és egy posta jut. Az óvoda és az iskola már rég bezárt, háziorvos hetente háromszor jön a településre. Ami miatt Nagymacs mégis bekerült a hírekbe, az az, hogy közvetlenül a szomszédságában építi gyárát a BMW. A beruházás az egymilliárd eurót is meghaladja, a tervek szerint több mint ezer ember évente 150 ezer autót, köztük elektromosat is gyárt majd. A helyiek azt várják, ettől talán Nagymacson is felpezsdül az élet.

Három férfi iszogat csendesen az Árnyas söröző udvarán, a kutya sem ugat meg, amikor a műanyag légyfogót félrehúzva belépek a kocsma ajtaján. A pult mögül Szűcsné Juhász Marianna azt meséli, családjával nyolc éve bérlik a kocsmát, egy évvel ezelőtt már azon gondolkoztak, hogy bezárnak, mert nem volt forgalom, „akkor jött a hír, hogy a BMW-gyárat épít a közelben”. A nagyobb haszon reményében maradtak, az udvarra lámpákat is tettek, hogy már messziről látni lehessen a sörözőt, mert „a macsi emberek tudják, hogy itt a kocsma, de az idegenek nem”. Ennek már jó pár hónapja, de az „idegeneknek” se híre, se hamva, az üzlet csak nem akar beindulni.

Látom, hogy nagy mozgás van

– pattan le biciklijéről egy idős férfi egy sarokkal feljebb. Azt mondja, most jön az építkezés környékéről, „sokan kapirgálnak kint”. Szerinte „nem a macsi emberek fognak ott dolgozni”, hanem vendégmunkások. Azt beszélik, nagyon sok román munkás lesz, meg török. „Most is románok dolgoznak, és vannak már ukránok, sőt olaszok is” – meséli egy másik nyugdíjas, Módi András.

Arról már Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is beszélt korábban a Kossuth rádióban, hogy mivel Debrecen közel van Kárpátaljához és Romániához, ezért onnan is toborozhatnak majd dolgozókat. Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke pedig azt mondta a Napi.hu-nak, hogy a magyarországi autógyárak nagyban számítanak az ukrán, a román és a szerb munkavállalókra. Szerinte a hazai járműipar korántsem olyan vonzó, mint amilyennek tűnik: három-négy műszakban, heti 50-60 órában, éjjel-nappal kell dolgozni.

Ekkora árkot még nem ásott Garancsi cége

A BMW-gyárnak is helyet adó Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának kialakítására kiírt közbeszerzést nettó 22,29 milliárd forintért Garancsi István Market Építő Zrt.-je nyerte – derült ki idén márciusban. 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, 2020 áprilisáig pedig a második ütemével. Debrecen eddigi legnagyobb iparterületén két ütemben csaknem 400 ezer köbméter nyílt medrű árkot és 145 ezer méter hosszú zárt vízelvezető rendszert kell megépíteni.

Az egyik bekötőútnál tábla hirdeti, itt épül a BMW gyára. Egy majoron átautózva, majd a földúton egy kukoricást megkerülve érünk a területre. Körülöttünk hatalmas munkagépek kanalazzák a földet, egyik teherautó a másik után fordul ki a kapun, köztük látunk olasz rendszámút is. Kerestük a Market Építő Zrt.-t, hogy megtudjuk, mi ennek az oka. Vámosi Attila, a cég sajtóreferense azt válaszolta, hogy

a Market Építő olyan partnereket, beszállítókat választott, amelyek megfeleltek a nagy mennyiségű alapanyag beszállítási képességnek, valamint ellátják a szigorú minőségi és teljesítésbiztonsági feltételeket is.

Azt is írta, hogy a területrendezés sajátossága miatt az egyik megbízott alvállalkozó, „aki egyébként komoly saját kapacitással rendelkezik, kiegészíti kapacitásait olasz rendszámú bérautókkal”, ezeket azonban magyar sofőrök vezetik.

Ötszázhatvan focipályának megfelelő területről van szó, ahonnan csaknem egymillió köbméter földet szednek le. Magyarországon még soha nem végeztek egybefüggően ekkora területen talajmunkát. A területet idén szeptemberben adta el Debrecen a német cégnek, már az erről szóló szerződést is aláírták. Hogy a munka mikor indulhat el a gyárban, nem tudni, annyi biztos, hogy Münchenben kétszázötvenen dolgoznak a

magyarországi gyár tervezésén, az építkezés 2020 tavaszán kezdődhet.

A debreceni "csoda"

A beruházás az önkormányzati kampányban is téma volt, az azóta újraválasztott polgármester, Papp László Nagymacson is járt, és a helyiek szerint nem árult zsákbamacskát, azt mondta, a faluból

nem lesz világváros, csodát senki ne várjon.

Mindenesetre megígérte, száz telket osztanak fel, hogy építkezhessen, aki itt képzeli el a jövőjét, esetleg a BMW-gyárban dolgozna. Tizenkét lakásos társasház építésébe is belefogtak, hasonló okból. A falubeliek úgy tudják, németek érdeklődnek az itteni ingatlanok iránt. „Ha ez bejönne, jól járnánk” – mondják.

Csak a hírre, hogy a közeli területet választotta a német cég, az egekbe szöktek az ingatlanárak a faluban. Itt is sok a sátortetős kockaház, míg korábban 5-6 millió forintért adták-vették ezeket, ma már 22 milliót is kérnek egy ilyen ingatlanért. „Itt szemben van egy romos ház”, mutatja egy idős asszony, „korábban 4-5 millió forintért árulták, ma meg 12 millió alatt nem adják, pedig se víz, se gáz nincs benne”. Az asszony szerint az a legnagyobb baj, hogy Nagymacson nincs munkalehetőség, „itt nincs semmi, kevés a fiatal, mind elmenekült a városba”. A közlekedés is nehézkes, 40 perc az út Nagymacsról Debrecenbe, busz hétköznap óránként, hétvégén kétóránként jön. „Ha éjszakás vagyok, már a negyed 4-es busszal el kell indulnom, hogy 6-ra a városba, a munkahelyemre érjek” – panaszolja. Nagymacs Debrecentől mindössze 14 kilométerre van.

A kormány terve az, hogy

Józsánál új autópálya-csomópont lesz,
a 33-as főutat kétszer két sávra szélesítik,
felújítják a 100-as és a 108-as vasútvonalat,
lesz logisztikai központ és konténerterminál, illetve új bekötőutak.
Még az októberi önkormányzati választás előtt is hozott rendeletet a beruházás kapcsán a debreceni önkormányzat. A G7 vette észre, hogy a testület több közbeszerzést is lezárt, így elkezdődhetnek a konkrét építési munkálatok is:

két részletben összesen 1,3 kilométernyi, kétszer egysávos bekötőutat alakítanak ki valamivel több, mint 700 millió forintból,
föld alá visznek 2400 méternyi elektromos felsővezetéket 180 millióért és
elkezdik kiépíteni a csapadékvíz-elvezető létesítményeket, amelyeknél csak a munka első üteme 731 millióba kerül.
A lap arról is beszámol, hogy a négy fejlesztésből hármat az a Hódút Kft. nyert el, amely annak a Varga Károlynak a cége, akit Mészáros Lőrinc üzleti köréhez szoktak sorolni. Az egyetlen beruházás, amiről lemaradtak, az a bekötőút második szakasza. A nyertes neve azért sem meglepetés, mert a helyhatóság már tavaly kiválasztott négy céget, amelyek a következő három évre tervezett 27 milliárd forintnyi debreceni építési beruházásért versenyezhetnek.

Mire elég a BMW-gyár?

Az első hírek még arról szóltak, hogy a magyar adófizetők több mint 12,3 milliárd forinttal támogatják a beruházást. Azóta kiderült, hogy további 9 milliárd forint megy még szakképzésre, a német iskola kialakítására és vasúti beruházásokra.

Közben a német autóipar kilátásairól sorra jönnek a rossz hírek, először a német Handelsblatt nevű lap szentelt hosszú cikket a Daimler és a BMW Group gyengélkedésének. A két vállalat számai az elvártnál gyengébben alakultak. Ez Debrecen gazdaságát és a magyarországi gyárakat is érintheti, a Mercedes már le is állította a második, kecskeméti üzem építését, a BMW pedig – mint írták – akár az egész debreceni beruházást átgondolhatja. Utóbbit mind a debreceni önkormányzat, mind a BMW-csoport magyarországi szóvivője cáfolta. Később a német Manager Magazin szellőztette meg, hogy költséghatékonysági projektbe kezdett a BMW: a gyártó székhelyén, Münchenben küldik el a legtöbb embert, a pontos terveket majd decemberben ismertetik a riport szerint.

A helyiek csak legyintenek erre a hírre, szerintük

nem verték volna nagydobra, ha nem lenne belőle semmi.

A polgármester egy, a megyei lapnak adott interjújában mindenesetre óvatosan fogalmazott, azt mondta, a BMW debreceni beruházása csak „évek múlva kezd el termelni és adót fizetni”, kellenek az újabb befektetések.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Európa egyik legjobban kereső politikusa lesz Áder János!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
A magyar kormány 175 milliót ad São Pauló-i szennyvízkezelésére
Hírhez tartozó kép:
Európa egyik legjobban kereső politikusa lesz Áder János!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
Havi 3 millió forintra emelik Áder János fizetését!
A magyar kormány 175 milliót ad São Pauló-i szennyvízkezelésére
Többen rosszul lettek a Mátrai Erőmű közelében, a katasztrófavédelem a helyszínen vizsgálódik
Többmilliárdos kártérítést köteles fizetni az állam
Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi
A Mészáros gyerekek 4,1 milliárdért tarolják le az atlétikai stadion helyét
Helsinki nekiment Orbánnak: Magyarország tömegével tart fogva ártatlan gyermekeket
Hajléktalanok használhatnak egy ausztrál parkolóházat
Mészöly: A labdarúgás nem halt meg Magyarországon
A fiatalok ötöde külföldön képzeli el jövőjét
Kórházban gyógyulnak a megégett koalák
Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák
Karácsony Gergely kitüntette Schmitt Pálnét
Marketingdíjat kapott a Coca-Cola szivárványos kampánya
Tovább él az öreg bogárhátú, de már robogóként
Étrend-kiegészítőt árul a Borkai-utódnak szánt fideszes
Bödőcs: A Gazda varacskos Maradonaként berúgja a stadionba a labdát
Amnesty: A kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a bíróságok függetlenségét
Rogán Antal és felesége bejelentették válásukat
Orbán nagylelkű: hivatalosan is megduplázzák Áder fizetését
A legelőkelőbb helyen szurkol Orbán
Mindenki Mészáros legújabb üzlettársáról beszél
50 évre tervezték, de már megtelt a gigászi szeméttelep Kínában
Magyarország: 3 méternyi bicikliút 25 milliárd forintért
Sérült gyermeke várja haza a Szlovéniában elhunyt kamionost
Kamera elé állt az a magyar rendőrnő, akit állítása szerint magas rangú felettese vert össze
Focis videóval üzent a miniszterelnök a híveinek
Videó: Így került a Fidesz és a Momentum Baranyi Krisztinával szembe
Kitüntették Soros Györgyöt Bécsben
Szlovák buszbaleset: öten 18 év alattiak voltak
Félmilliárd forintos kifizetetlen számlát hagyott maga után a Fidesz
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Világítás nélkül hajtott egy kamionba a Renault sofőrje - halálos tragédia
MSZP belharc: mandátumaik visszaadására és a párt otthagyására szólította fel budafoki képviselőit
Kerékpáros gázolás és torlódás a belvárosban
Donald Tusk: Orbánra senki ne hallgasson!
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól - 71 százalékos többséggel megszavazták
Szilvásy: Orbán hazaáruló, Paks 2-ért tömött bőröndöket kapott az oroszoktól
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni
Kórház helyzet: Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől
Várhelyi Olivér botrány: megbukott a meghallgatáson
Jövőre sem kapnak pénzt a házi gyerekorvosok
Hurrá: elköltenek 2,9 milliárdot kormányzati kampányokra
Bajban vannak a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat
Kezelés: Kilenc kilóra fogyott le Zente
Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája
Elszámoltatás: Egy cégvezető már megbukott a pécsi önkormányzat átvilágításán
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
A Corvinus megmérte: 21 százalék a hallgatók magyarságtudata
Halálos tragédia: Állatvédőket sodort el a folyó Nagyrőcén
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Beperelte feleségét, mert túl csúnya lett a gyermekük
Csontsoványra fogyott kutyákat mentettek a tenyésztőtől Pécs közelében
Pokoli gyerekkoráról vallott az X-Faktor fiatal tehetsége
Ő csak akkor nyugszik majd meg, ha elpusztít engem - Hiába a rendőrségi ügy, még most is retteg az összevert miskolci anya
Friderikusz még mindig kirúgatná Balázst a tévéből
Elválik feleségétől: 87 évesen kezd új életet Vitray Tamás
Orbán üzent: Lónak a....
Nemzetközi botrány: Fizessék a határon túliak is az uniós büntetéseket
A kormány bosszúja: Megszüntetnék a havi két ingyenes készpénzfelvételt
Órisái botrány: napvilágot látott egy titkos kormányhatározat, aminek beláthatatlan következményei lesznek
Az ország egyik legjobb versmondója lett egy szegedi srác
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Íme az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon
Budapesten nyit irodát a Türk Tanács - Óriási kedvezményt kapnak Orbántól
Teherautó ütközött egy középiskolásokkal teli busszal, 12-en meghaltak
Ezt nem fogod elhinni: ezt tudnod kell ha meccsre indulsz a Puskásba
Katona volt a férfi aki felismerhetetlenné verte barátnőjét
Megakadt Orbán torkán, hogy ellenzékben kell lennie
Horvátország bajban van: városokat öntött el a víz
A MOB döntött: nincs megfelelő javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát
Meghallgatása előtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Rekord profitot termel a multi, de a kormány így is hozzájuk vágott 1,8 milliárdot
Hivatalos: védelmet kért Orbán magának és az egész családjának
Lazíts: csak 10 perc munka, 20 perc sütés ez a meggyes csoda
Csontkovács tragédia: a 80 éves bácsit már nem tudták megmenteni a kezelés után
Én tartom a kémia-, az erkölcstan- és a fizikaórákat az osztályomban
Kizárta az erkélyre az anyukát a kisgyerek
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok
Fordítva szerelték fel a digitális menetrend táblát
A szülök nem tudják hogyan mondják meg gyerekeiknek, hogy ideje lenne dolgozni
Népszavazás lesz: Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt
Járulékmentességet kapnak a dolgozó nyugdíjasok
Eddig kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság
Elhúzódó rakétaháborúra számít Izrael
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Nálunk rezisutalvány, Németországban megszavazták a minimumnyugdíjat
106 millió forintos projekt részei a keszekusza kőszegi kerékpáros nyomvonalak
Bizonyított: bele lehet halni a bánatba
A 16 éves kislány végzett a barátjával
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva