thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.13
THE POST
           
13
Magas árak, kevés zöld – őszintén beszélt a budapesti gondokról a kormány
Ez is érdekelhet:
Budapesten nyit irodát a Türk Tanács - Óriási kedvezményt kapnak Orbántól
Teherautó ütközött egy középiskolásokkal teli busszal, 12-en meghaltak
Ezt nem fogod elhinni: ezt tudnod kell ha meccsre indulsz a Puskásba
A kormány nem nagyon hangoztatja, hogy lakhatási válság lenne Magyarországon, hogy kevés a fővárosi zöldfelület, illetve a tömeges kivándorlást sem részletezi túl, ehhez képest az Országos Urbanisztikai Konferencián egy helyettes államtitkár és az MNB főosztályvezetője is részletesen beszélt ezekről a problémákról.

Különös jelentőséget kapott a Magyar Urbanisztikai Társaság által szervezett 25. Országos Urbanisztikai Konferencia, miután azon a napon zajlott le, amikor a budai Várban tárgyalt a kormány és Karácsony Gergely főpolgármester. A kormány korábban többször kifejezte, hajlandó tárgyalni a budapesti nagyberuházásokról, míg Karácsony több építkezés leállítását és átgondolását akarja elérni. A Városliget beépítését kifejezetten ellenzi, míg a kormány továbbra is a múzeumok felépítése mellett van, hangsúlyozva, hogy történjen az, amit a fővárosiak akarnak.

Budapest egy nagy falu

Mindezek után nem tűnt érdektelennek Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár megnyitó előadása, amely A Budapest agglomerációjának lakáspiacának fejlesztési irányai címet viselte – az egész konferencia egyébként a lakáspiac és a város kapcsolatait vette át. Végül Fürjes nem jött el, ahogy a szervezők jelezték, "tegnap délután 4-kor átírták a történelmet", utalván a fővárosi alakuló közgyűlésen elfogadottakra, vélhetően a döntések miatt kellett Fürjesnek a kormány segítségére lenni a délelőtti órákban. Helyette Schneller Domonkos helyettes államtitkár tartott előadást, és meglepő dolgokat mondott, legalább is ahhoz képest, amit kormánytól megszoktunk.

Az általa felvázolt Budapest-kép is elütött a szokványostól: egy öregedő városról van szó (a 60 év feletti lakosság aránya 26%), a város lakossága stagnál, 1,7 millió fő, nem kell gyarapodásra számítani az elkövetkezendő években. Az egyik fő feladat az lenne, hogy visszahozzák az embereket az agglomerációból és külföldről, ahová „nagyon sokan mentek ki”, mondta Schneller.

Budapest a város sűrűségét tekintve „egy nagy falu”, úgy értve, hogy a város 78 százaléka kertvárosias, egyszintes épületekkel van beépítve. A sűrűn beépített részek, mint a VII. kerület manhattani beépítésű a maga 250 lakos/hektár mutatójával. A legújabb lakókomplexumok fejlesztésénél pedig nem ritka a lakótelepeknél sűrűbb szintterületi mutató, ami által zsúfolt, élhetetlen terek jönnek létre. Ezt szabályozni kellene, mutatott rá Schneller.

Gettó, kevés zöldfelület – fővárosi problémák

„Budapestről öt városligetnyi zöldterület hiányzik” – ilyen mondatokat sem a kormány tagjaitól, hanem a Ligetvédőktől szoktunk hallani. A másik probléma ugyanis a zöldterületek hiánya, a WHO-ajánláshoz képest annyi zöldet kéne telepíteni a városba, amennyit Schneller említett: új parkok, zöldterületek kellenek, a barna, elhanyagolt ipari területeket parkosítani kellene, a meglévőket pedig fejleszteni, „hogy ne ürüljön ki a Belváros”.

Apropó, belváros: a belső, Hungária körúton belüli területen 10 ezer lakás áll üresen, ezeket külföldiek veszik meg, sokszor rövid távú kiadás céljából, így lassan „Airbnb-gettóvá” alakul át a belváros. „Ezen változtatni kell” - folytatta. 52 ezer kereskedelmi szálláshely van, emellett lett 40 ezer rövid távú lakásbérlő hely, azaz Airbnb és társai szálláshely. Ez

felnyomta a bérleti díjakat, sok helyen duplázódtak a bérleti díjak 2013-hoz képest.

Emellett át kell gondolni, hogy a közterületeken autók parkoljanak-e kedvezményesen – ez a kérdés megjelent a budapesti fejlesztési stratégiában -, valamint egy jó, teljes körű lakásfelújítási program sem ártana, hogy megújuljanak a lakások, ne csak az épületek homlokzata legyen újrafestve. Beszélt Schneller a panelházakról is, ezekben meg kell látni a lehetőséget: az itteni zöldfelületek „beértek”, viszont parkolási problémák vannak, és jobb minőségű és hiányzó közösségi tereket, intézményeket kell létrehozni.

Újabb problémát jelentenek a "falusias", kertvárosi részek azáltal, hogy innen jelentős forgalmi terhelés hárul az utakra, és a tömegközlekedés is szenved ezeken a területeken. Arra lenne szükség, hogy itt minél több változatosabb szolgáltatás jelenjen meg, köztük munkahelyek, hogy az embereknek ne kelljen bemenniük a központba. Itt pedig sűríteni kellene a beépítést nem megszokott épületekkel: átriumházakkal, 3-4 szintes épületekkel.

Schneller Domonkos előadása után Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője beszélt a budapesti lakáspiacról. Felidézte az MNB épp most kiadott lakásárindexét is: 22,5 százalékot nőttek a lakásárak az első félévben, a községekben ez a szám mindössze 2,9 százalék. A lakásvásárlás tehát a legjobb befektetés. A külföldi vásárlók között a legnagyobb arányban kínai, romániai és albán vevők vannak, de vannak arubaiak is – a szigetország kedvelt offshore-cégalapítási célpont, magyarázta meg Nagy. Új lakásokból pedig egyre kevesebb épül, mivel egyre drágább a létesítés (amiben a munkaerőhiányt, az alapanyagok drágulását említi Nagy, a lakásáfa 5%-ról 27%-ra emelését nem).

Ezért is mennek a fiatalok külföldre

És akkor a drágulás szociális hatása: ha azt nézzük, hogy a medián jövedelemhez képest mennyibe kerül egy 90 négyzetméteres lakás, akkor Budapest a kontinens hatodik legdrágább városa – 15 évig kell az utolsó fillérig minden pénzt félretenni, hogy összejöjjön egy lakás ára.

A fiatalok lakáshoz jutását két tényező nehezíti: nem tudnak a drága belső kerületekben lakást venni, de nem akarnak a közlekedési szempontból hátrányosabb külső kerületekben vásárolni. Akkor marad a bérlés: nálunk az átlagfizetés 46 százalékát kell költeni egy egyszobás lakás havi bérleti díjára, ha pedig egy ember egy háromszobás lakást bérelne (ami inkább elméleti lehetőség), már 78,2 százalékot – és marad 290 eurója. Az EU-s átlag kisebb: egyszobás lakás bérlésére 38,6 százalék megy el az átlagfizetésből, és 500 euró marad annak kifizetése után. Ezért is megéri külföldre menni.

Emellett az ingázás problémája is megjelenik a fővárosban, a stagnáló budapesti lakosságszám mellett 20 százalékkal nőtt a kiköltözők, ingázók száma, ez 300 ezer embert jelent. A kiköltözés, külsőbb kerületekbe költözés pedig már versenyképességi kérdéseket is felvet, mondta Nagy, későbbi családalapítást is okoz.

Megoldási javaslatként az MNB két példát hoz: a bécsi városi bérlakásprogramot (erről itt írtunk bővebben, Bécsben a város 400 ezer lakást ad ki a piaci ár feléért, amely lakásokat folyamatosan fejleszti és újítja), illetve egy amerikai kezdeményezést: adókedvezménnyel ösztönöznek bérbeadókat, hogy kisebb jövedelműeknek adjanak ki lakást kedvezőbb bérleti díjakkal, és ez ott működik.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Íme az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon
Hírhez tartozó kép:
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Rekord profitot termel a multi, de a kormány így is hozzájuk vágott 1,8 milliárdot
Hivatalos: védelmet kért Orbán magának és az egész családjának
Lazíts: csak 10 perc munka, 20 perc sütés ez a meggyes csoda
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Eddig kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság
Elhúzódó rakétaháborúra számít Izrael
18 millió forinttal húzták le csalók a pécsi önkormányzatot
Hatalmasat villant egy meteor az égbolton
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Többmilliós szabadságmegváltással távozik a Fideszes polgármester
Terápiás kucu nyugtatja az utasokat a repülőtéren
Magyarország szégyenlistája: 541-en haltak meg kórházi fertőzés miatt
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Két személyszállító vonat ütközött, rengetegen meghaltak
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Rendőrt hívtak a szomszédok - egymással ordibált L.L Junior és volt párja
Orbán: A Fidesz nem gyengült
Ismét fotó készült az állatról, ami úgy néz ki, mint egy szarvas és egy egér keveréke
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
Baranyi a Kétfarkú Kutya Pártból választotta az egyik alpolgármesterét
Betolakodott a Merkúr a Nap elé
A Pesti Srácok a végrehajtás hírére villámgyorsan elutalta az 5 milliót
Gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel
Momentum: Ne büntetett előéletű emberek világítsák át az önkormányzatokat
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
A zebrán gázolták halálra a magyar színészt
Videón a professzor, aki tanítványa maradványait a folyóba dobta
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Nem fizetett a Pesti Srácok, végrehajtást kértek ellenük
Autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is
Jakab Péter: itt az újabb narancsos bukta
Bezár Németországban az egyik legmodernebb robottechnológiával termelő üzem
Több pénzt kapnak a nyugdíjasok, persze nem mind
Tüntetést szervez a Párbeszéd a fakivágások ellen
Nézed a TV-t az emeleten majd becsapódik melléd egy Porsche
Mindenkit megrázott a 11 éves Dani ügye
Dzsudzsákék bemutatták a válogatott új mezét
Új történelem: a törökök nem hódítók voltak 150 évig, hanem barátok
Megtörténhet a csoda Olivérrel
Orbán sem gondolhatja komolyan, hogy Erdoğan megoldja a menekültkérdést
Orbán nem alkoholista, Ő Nemzeti Italozó
Szerb Opel hajtott patakmederbe Szombathelyen
Pócs János állítólag megfenyegetett és megütött egy választópolgárt
Ledarált iratokkal teli zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
12 mérföldet sétált ez a cica hogy haza jusson, de a gazdijának már nem kellett
Segíts egy megosztással! - az egész ország Krisztiánt keresi
Részegnek tűnő férfi okozott balesetet
Egész Európát megvárakoztatta Erdogan és Orbán találkozója
Vonat szakította darabokra a taxit vasárnap este
Kínai, török és bangladesi Mészáros 2rule-ja
Hatalmas olajmezőt fedeztek fel Irán alatt
Fábry: a Fidesz vegyen vissza az arcából
Megismételt választások: felmosták a Fidesszel a padlót
Kigyulladt egy ukrán utasszállító futóműve
Amerikai üzent a törököknek: A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva