thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.13
THE POST
           
13
Az iszlamista Erdogan és a kereszténységet védelmező Orbán - Béke otthon, béke a világban
Ez is érdekelhet:
Budapesten nyit irodát a Türk Tanács - Óriási kedvezményt kapnak Orbántól
Teherautó ütközött egy középiskolásokkal teli busszal, 12-en meghaltak
Ezt nem fogod elhinni: ezt tudnod kell ha meccsre indulsz a Puskásba
Erdogan elnök, a török illiberalizmus mestere régen keresi azokat a politikusokat, akikkel szövetkezhet a nyugat ellen: Orbán Viktor a lehető legjobb alany erre, hiszen az EU egyik tagállamának miniszterelnöke. Az is biztosan összeköti a két politikust, hogy egykori mesteréből faragott utóbb ellenséget: Erdogan Fethullah Gülenből, Orbán pedig Soros Györgyből.

A török politikát meghatározó szekuláris és konzervatív pártok nem csak a vallás kérdésében nem értenek egyet, legalább ennyire megosztja őket Törökország nagypolitikában játszott szerepének kérdése is. Az első világháborúból vesztesen kikerült Oszmán Birodalom helyébe lépő Török Köztársaság alapítója Mustafa Kemal Atatürk rájött, hogy hazájának azzal tesz a legjobbat, ha elkerüli a nagypolitika zűrzavarát. Erre utal mottója is:

Béke otthon, béke a világban.

Konszolidációs politikája elismeréseként 1934-ben az akkori görög köztársasági elnök, Elefthériosz Venizélosz Nobel-békedíjra jelölte az alig több mint egy évtizeddel korábban még Görögországgal hadban álló Atatürköt. 1938-as halála után párttársa, Ismet Inönü kezébe került a hatalom, aki – folytatva a szekuláris hagyományt – nagy erőfeszítések árán sikeresen elérte, hogy hazája kimaradjon a második világháborúból. Atatürk pártja, a CHP (Köztársasági Néppárt) elvesztette az 1950-es választásokat, az ellenzéki konzervatív DP (Demokrata Párt) került hatalomra. Mindamellett, hogy az iszlám vallásnak nagyobb teret engedtek a politikában és a közéletben, még abban az évben küldtek 4500 török katonát a koreai háborúba, hogy így győzzék meg a nyugatot: vegyék be az országot a NATO-ba.

A konzervatív törököknek az Oszmán Birodalomhoz fűződő nosztalgiája azóta is meghatározza külpolitikai törekvéseiket, nincs ez másként Recep Tayyip Erdogannal sem, aki 2002-es hatalomra kerülése óta elég komolyan dolgozik azon, hogy elhitesse a választóival, ő valójában egy nagyhatalom első embere. E projekt keretében Törökország tényleg komoly nemzetközi befolyásra tett szert, így például török építőipari cégek lepték el a Közel-Kelet legtöbb országát, Koszovótól Szomáliáig tucatnyi helyen jelentek meg török tulajdonú bankok, valamint átadtak egy „gigadzsámit” Kölnben.

Komoly külpolitikai tevékenységének olyan hatása is kimutatható, hogy

manapság Szomáliában az újszülött fiúgyermekeknek gyakran keresztnévként adják az Erdogan nevet – miközben ez Törökországban kizárólag vezetéknév lehet.

De a török elnök hatalmas népszerűségnek örvend Pakisztánban, Bangladesben, Jemenben, Tádzsikisztánban, Indonéziában, Koszovóban és Csecsenföldön is.

Erdogan többek között erre az elismertségre építi demagóg kampányát, mondván ő az a politikai vezető, akit az egész világ szeret. A 2016-os sikertelen katonai hatalom-átvételi kísérlet után Mogadisutól Bejrúton át egészen Pristináig megünnepelték a puccs elbukását. Ezen országok azonban számottevő politikai támogatást nem tudnak nyújtani az Erdogan-rezsimnek, éppen ezért
a török illiberalizmus mestere jó ideje keresi azokat a politikusokat, akikkel közösen szövetkezhet a nyugat ellen.
Orbán Viktor a lehető legjobb alany erre, hiszen az EU egyik tagállamának miniszterelnöke. Magyarország csatlakozása a Türk Tanácshoz, vagy éppen Szijjártó Péter azon kijelentése, miszerint a kurdok ellen megindított török offenzíva a magyar nemzet érdeke, olyan lépések, amelyekkel a török lakájmédia azt próbálja bizonyítani, hogy az Európ

ai Unió hanyatlik, hiszen már egyes tagállamai is inkább Ankara felé húznak.

Míg majdnem az összes török kormánypárti sajtóorgánum beszámolt arról, hogy Magyarország megvétózta az EU közös, Törökországot elítélő határozatát, addig azt már egyik sem említette meg, hogy a magyar kormánypárti EP-képviselők később mégis megszavazták az erről szóló előterjesztést. Idén márciusban, mikor is a francia parlament határozatot hozott a múlt század elején lezajlott örmény népirtással kapcsolatban, a török hírportálokon arról jelentek meg tudósítások, hogy Magyarországon – a francia döntést elítélve – török zászlókkal díszítették fel a Lánchidat. Igaz, a hírhez csatolt képek valójában Ahmet Davutoglu korábbi török miniszterelnök 2015-ös látogatása idején készültek.

Arról is több tucat cikk jelent meg a török kormánypárti sajtóban, hogy Magyarország vonakodik elismerni az örmény népirtást, sőt, valójában az örmény hadsereg hegyi-karabahi agresszióját tekinti népirtásnak. Orbán Viktor neve csak ritkán bukkan fel a török médiában, a lényeg, hogy az EU-tagállam Magyarország folyamatos érdeklődést mutat Ankara iránt. Erre most különösen nagy szüksége van Erdogannak, hiszen kezdi túlfeszíteni a húrt, a szíriai beavatkozás nemcsak a nyugati államokban, de a Közel-Keleten is óriási felháborodást keltett, Magyarországot leszámítva egyedül a Hamasz, palesztin terrorszervezet fejezte ki támogatását az offenzívával kapcsolatban.

Magyarország barátsága azért is fontos Erdogannak, mert a török-amerikai kapcsolatok rég nem látott mélyponton vannak. Az, hogy az amerikai szenátus kimondta: igenis volt örmény népirtás, egyértelmű utalás arra, Washington nem kér többet Erdogan politikájából. Legutóbb 2007-ben az Egyesült Államokban élő örmények érték el, hogy a kongresszus egyáltalán szavazásra bocsássa az ügyet. Akkor Ankara megfenyegette az USÁ-t, amennyiben kimondják, hogy a törökök népirtást követtek el az örmények ellen, bezárják a Törökországban található Incirlik légibázist, amit 1951 óta használ az Egyesült Államok légiereje – akkoriban éppen Irak és Afganisztán bombázására indultak onnan az amerikai gépek. Az már csak szomorú adalék, hogy a légitámaszpont azon a területen fekszik, amelynek eredeti tulajdonosai olyan örmény polgárok voltak, akiket épp a genocídium idején, 1915-ben mészároltak le. 2007-ben maga George W. Bush elnök kérte meg a képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg az örmény népirtás elismerését, így ez az aktus akkor kifejezetten a hivatalban lévő amerikai elnök kérésére maradt el. Washington most másképp döntött.

Erdogannak ebben a helyzetben nagyon is szüksége van a „Szijjártó-féle” politikusokra, akik látványosan kiállnak a politikája mellett.
Erdogant és Orbánt összeköti az a tény is, hogy mindketten egykori mesterükből faragtak utóbb ellenséget: Erdogan Fethullah Gülenből, Orbán pedig Soros Györgyből.

A török állami Anatólia Hírügynökség rendszerint a Soros Györgyről szóló összes hírt átveszi, amit a Magyar Nemzet vagy az Origo ír meg, majd ezzel magyarázzák, hogy bizony még a civilizált Európa sem tűri el a Soros- és Gülen-féléket.

Ezek után igen nagy meglepetés lenne, ha a török média beszámolna az Erdogan budapesti látogatására időzített ellentüntetésről. Ha ez mégis megtörténne, akkor valószínűleg Soros Györgyre vagy Fethullah Gülenre hárítanák a felelősséget a politikai akcióért.

Fotó: Murat Cetinmuhurdar / Turkish Presidency / Anadolu Agency / AFP
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Íme az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon
Hírhez tartozó kép:
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Könyörgött a bírónak az ISIS-tagsággal vádolt férfi, hogy ne végezzék ki
Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét
Két ember is meghalt Velencében az árvíz miatt
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Rekord profitot termel a multi, de a kormány így is hozzájuk vágott 1,8 milliárdot
Hivatalos: védelmet kért Orbán magának és az egész családjának
Lazíts: csak 10 perc munka, 20 perc sütés ez a meggyes csoda
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Eddig kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság
Elhúzódó rakétaháborúra számít Izrael
18 millió forinttal húzták le csalók a pécsi önkormányzatot
Hatalmasat villant egy meteor az égbolton
Szikszó: Baseballütővel vert egy közútkezelőt egy kamionos
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Ennyire brutális támadást nő ellen még nem követtek el
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Többmilliós szabadságmegváltással távozik a Fideszes polgármester
Terápiás kucu nyugtatja az utasokat a repülőtéren
Magyarország szégyenlistája: 541-en haltak meg kórházi fertőzés miatt
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Két személyszállító vonat ütközött, rengetegen meghaltak
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Rendőrt hívtak a szomszédok - egymással ordibált L.L Junior és volt párja
Orbán: A Fidesz nem gyengült
Ismét fotó készült az állatról, ami úgy néz ki, mint egy szarvas és egy egér keveréke
Mészárosék Mátrai Erőműve hirtelen állami kézbe kerül
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
Baranyi a Kétfarkú Kutya Pártból választotta az egyik alpolgármesterét
Betolakodott a Merkúr a Nap elé
A Pesti Srácok a végrehajtás hírére villámgyorsan elutalta az 5 milliót
Gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel
Momentum: Ne büntetett előéletű emberek világítsák át az önkormányzatokat
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
A zebrán gázolták halálra a magyar színészt
Videón a professzor, aki tanítványa maradványait a folyóba dobta
Drágább a kaja a Vörösmarty téri vásárban, mint a Hiltonban
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér
Balatonföldvár: A lakosság nem akarja, a város viszont ismét megpróbálja megépíteni a kikötőt
Nem fizetett a Pesti Srácok, végrehajtást kértek ellenük
Autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is
Jakab Péter: itt az újabb narancsos bukta
Bezár Németországban az egyik legmodernebb robottechnológiával termelő üzem
Több pénzt kapnak a nyugdíjasok, persze nem mind
Tüntetést szervez a Párbeszéd a fakivágások ellen
Nézed a TV-t az emeleten majd becsapódik melléd egy Porsche
Mindenkit megrázott a 11 éves Dani ügye
Dzsudzsákék bemutatták a válogatott új mezét
Új történelem: a törökök nem hódítók voltak 150 évig, hanem barátok
Megtörténhet a csoda Olivérrel
Orbán sem gondolhatja komolyan, hogy Erdoğan megoldja a menekültkérdést
Orbán nem alkoholista, Ő Nemzeti Italozó
Szerb Opel hajtott patakmederbe Szombathelyen
Pócs János állítólag megfenyegetett és megütött egy választópolgárt
Ledarált iratokkal teli zsákokat talált a megválasztott ellenzéki polgármester
12 mérföldet sétált ez a cica hogy haza jusson, de a gazdijának már nem kellett
Segíts egy megosztással! - az egész ország Krisztiánt keresi
Részegnek tűnő férfi okozott balesetet
Egész Európát megvárakoztatta Erdogan és Orbán találkozója
Vonat szakította darabokra a taxit vasárnap este
Kínai, török és bangladesi Mészáros 2rule-ja
Hatalmas olajmezőt fedeztek fel Irán alatt
Fábry: a Fidesz vegyen vissza az arcából
Megismételt választások: felmosták a Fidesszel a padlót
Kigyulladt egy ukrán utasszállító futóműve
Amerikai üzent a törököknek: A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva