Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Káel Csaba: Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?

Hiszen az angolok is forgattak már a saját koruk történelmérõl, lehet ezt intelligensen – mondja Káel Csaba a problémáról, hogy túl vagyunk egy ezredfordulón, és ezzel senki nem foglalkozott még filmekben. Az új filmügyi kormánybiztos hiányolja a saját, közép-európaiakra jellemzõ humort is, és tisztában van azzal, hogy a legtöbb fiatal most már az okostelefonján vagy az okostévéjén nézi a tartalmakat, ezért azt is sejti, lesz vita az alkotókkal, mert mindenki azt szeretné, ha moziban menne le a filmje. Havas Ágnes távozásáról, a Filmalapban történt személyi változásokról és Andy Vajna örökségéról is beszélgettünk. Interjú.

hvg.hu: Ebben az interjúban önt, mint filmügyi biztost kérdezem, mégis a Müpa vezérigazgatói irodájában beszélgetünk a Filmalap székhelye helyett.

Káel Csaba: Ebben nincs semmi meglepõ, hiszen maradtam a Müpa vezérigazgatója is, és ez továbbra is fontos helyszín a mindennapjaimban. Ahogy kormánybiztosként a Filmalapnál is jelen vagyok folyamatosan, mert ez az elsõ idõszak az ideális mûködési modell kialakításáról szól, rengeteg találkozó és egyeztetés zajlik, azaz sokat vagyok mozgásban. A két feladatkört úgy tudom szétválasztani, hogy bizonyos napokat bizonyos intézménynek és munkakörnek szentelek. Mindkét területen kiváló csapat áll mellettem, így tudok maximálisan a feladataimra koncentrálni.

hvg.hu: Térjünk rá a Filmalapban történt személyi változásokra. A Filmalap vezérigazgatója Pál Ákos közgazdász lett, õ érkezett a szeptember végén távozott Havas Ágnes helyére. Miért gondolta, hogy jó ötlet, ha nem egy filmes szakember vezeti céget?

K. Cs.: Neki elsõsorban egy gazdálkodó szervezetet kell irányítania, hiszen mi itt azért egy cégagglomerátumról beszélünk. Még Andy Vajna kezdte el integrálni a szakma különbözõ részeit, így a Filmalap nem csak egy szûken vett filmszakmai támogató szervezet, van itt a non-profit részen kívül több profittermelõ egység is. Az MNF Zrt. alá tartozik a Filmlabor, a Filmarchívum és a Mafilm, ez utóbbi pedig már önmagában is egy eléggé combos dolog, és várhatóak is beruházások, amelyekkel foglalkozni kell. Tervbe van véve például a stúdióbõvítés a fóti Mafilm-telepen, mert a jelenlegi Budapest környéki stúdiókapacitás a külföldrõl érkezõ szervizmunkák miatt teljesen lekötött. A magyar produkciók sokszor kiszorulnak a nagyobb külföldi munkák miatt, így fontos, hogy a saját, hazai produkcióink számára is legyen stúdió.

Másrészt Pál Ákos nem most csöppent bele ebbe a közegbe, hiszen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. részérõl – amely a Filmalap tulajdonosi jogait gyakorolja –, õ volt éveken keresztül a cég felügyelõje, ismeri a mûködést.

hvg.hu: Ugyanakkor a vezérigazgató feladata az is, hogy kijelölje a döntõbizottsági tagokat, és épp ezért aggályos, ha a vezérigazgató nem filmes szakember.

K. Cs.: Természetesen konzultál velem, a döntõbizottság tagjainak meghatározása pedig egy szakmai párbeszéd eredménye. Abban abszolút konszenzus van, hogy a különbözõ területekrõl érkezõ DB-tagoknak más-más szempontokat kell beemelniük. A produceri, a mûvészeti, a gyártási, a gazdasági aspektus egyaránt fontos, hiszen azt látni kell, hogy a magyar filmszakma nemcsak a „vonal feletti” emberekbõl (alkotói gárda – a szerk.) áll, hanem olyan filmipari szakemberekbõl is, akik nélkül nincs sem magyar film, sem bérmunka-gyártás. Belõlük azonban sajnos hiány van, mert elmennek külföldi produkciókba dolgozni, pedig nekünk ugyanúgy szükségünk van a kiváló fókuszpullerre vagy a világosítóra. Több szakképzésre van hát szükség. Ezt a folyamatot Andy már elkezdte, nekünk meg tovább kell fejleszteni. Rendszerben kell látni és építeni a mozgóképipar struktúráit.

hvg.hu: Amikor Havas Ágnes távozását bejelentették, a közleményben az szerepelt, hogy Havas „teret kívánva adni az új elképzeléseknek” hagyja ott a Filmalapot. Mik ezek az elképzelések?

K. Cs.: A közép-európai koprodukciókban még hatalmas lehetõségek állnak elõttünk, és a forgalmazás kapcsán is rengeteg a feladatunk, ezeken a területeken szeretnénk változtatni, fejleszteni. Lényegesen megváltoztak a filmfogyasztási szokások az elmúlt évtizedben, a változásokra a támogatói szinten kell reagálni. A történelmi filmek megpályáztatása Vajna idején kampányszerû volt: a panaszra, hogy nincs elég ilyen témájú film, gyorsan kiírtak egy történelmi filmpályázatot, de ez így sosem mûködik.

hvg.hu: Mindennek Havas Ágnessel az élen nem lehetett volna teret adni?

K. Cs.: Ágival tárgyaltunk, és valószínûleg fogunk is még együtt dolgozni egyéb projekteket illetõen – mi azért már harminc éve ismerjük egymást –, de õ most úgy döntött, hogy nyugdíjba megy.

hvg.hu: Tehát volt arról szó, hogy õ maradjon a vezérigazgató? Felmerült, hogy folytathatná tovább?

K. Cs.: Fontosnak tartottam, hogy az igazgatóságban egy gazdasági beállítottságú vezetõ szemlélete megjelenjen. Pál Ákos személyében pedig egy tapasztalt, operatív vezérigazgató érkezett. Biztos vagyok benne, hogy ez a tudás segíti majd a mûködést és a bõvítést.

hvg.hu: Azt miért érezte fontosnak, hogy szinte teljesen lecserélje a Döntõbizottságot (a régi garnitúrából egyedül a 2015-ben érkezett Kálmán András maradt – a szerk.)? Hogy a korábbi tagok inkább jól végezték a munkájukat, mint sem, azt fontos nemzetközi díjak, közönségsikerek bizonyították.

K. Cs.: A korábbi Döntõbizottságnak is rotálódtak a tagjai, azaz itt a változás, egy-egy csere organikus és természetes folyamat, erre eleve szükség is van, hiszen kéthetente kell a bizottsági ülésre körülbelül ezer oldalnyi anyagot elolvasni. A rotáció többek között abból is ered, hogy nem egyszerû döntõbizottsági tagot találni. A filmes szakemberek ugyanis dolgoznak, ahhoz pedig ragaszkodom, hogy az nem ülhet bent a bizottságban, akinek elbírálandó filmje van. Másrészt én hiszek abban, hogy idõrõl-idõre jót tesz a megújulás.

hvg.hu: Megindokolná, hogy kit miért választottak a döntéshozók közé?

K. Cs.: Fonyódi Tibor lépett be a forgatókönyvfejlesztés oldaláról, aki ebben a szakmai környezetben egy ismert és elismert ember. Pesti Ákos több fronton bizonyított. Én is dolgoztam már vele reklámfilmeken, ismerem az alaposságát. Külföldi produkciókban a gyártási és a kontroller oldalon is dolgozott. Andy Vajna nagyon jól felépítette a gazdasági alapjait a Filmalapnak, egy nagyon komoly elszámoltatási szisztéma jött létre, amelyhez érteni kell. Pesti Ákos az utóbbi idõben csak ezzel foglalkozott. Kálmán Andrást is régóta ismerem, õ a forgalmazás több területén jártas, és igazság szerint nekünk a forgalmazás kérdése a nagyon lényeges. Tudni kell, hogy jó pár film készült eddig úgy, hogy azokat nem sikerült megfelelõen forgalmazni.

hvg.hu: Mint például?

K. Cs.: Nem egy kiragadott, aktuális példa a lényeges, hanem az, hogy rendszerszinten hogyan tudunk még hatékonyabban mûködni. Gondoljunk a Macskafogóra, amely megérdemelte volna az Oscar-díjat is, de nem jutott el odáig, mert nem tudtuk jól forgalmazni. Azt gondolom, hogy minden olyan filmnek, amit támogatunk, meg kell találni a megfelelõ forgalmazási felületét – ennek a struktúrának a kialakításán dolgozunk most. Andyék fõleg a mozifilmgyártásra és a moziforgalmazásra koncentráltak, de a 21. században ennél tágabban kell gondolkodni. A legtöbb fiatal most már az okostelefonján vagy az okostévéjén nézi a tartalmakat.

Lesz vita az alkotókkal, mert mindenki azt szeretné, hogy moziban menjen le a filmje – van egy ilyen berögzõdés. Viszont egy kétszázezres nézettséget a moziban csak nagy marketingkampánnyal lehet elérni, miközben egy átlagos tévéfilmet is megnéznek két-háromszázezren úgy, hogy nincs körülötte nagy cécó.

hvg.hu: Tehát akkor lesz olyan, hogy azt mondják az alkotónak: a filmterv nagyon jó, de mozi helyett csak tévében jelenhet meg?

K. Cs.: Így van, de lehet, hogy lesz vegyes megoldás is. Elõbb a fiatalokat megcélozva megy a film az okostelefonra, és ha érezzük, hogy nagy sikere van, akkor azt mondjuk, hogy mostantól megnézhetitek a filmet a moziban is. Ettõl a lehetõségtõl nem kell félni, mert ha van egy jó sorozat vagy filmes alkotás, amely felkerül a Netflixre vagy az HBO-ra, akkor ott ugyanúgy nyitva van a kapu a nemzetközi sikerek felé. Hadd említsem most az Örök tél címû filmet, amely elhozhatja az elsõ magyar Emmy-díjat.


hvg.hu: Az online sikerek eléréséhez lenne saját streaming szolgáltatója a Filmalapnak? A Filmarchívum digitalizált filmjei kapcsán ez az ötlet már régóta tervben van, úgy tudom.

K. Cs.: Az nem titok, hogy már zajlik a gondolkodás a streaming felületekben rejlõ lehetõségekrõl: most vizsgáljuk a lehetséges utakat, szeretnénk megtalálni a magyar film számára legoptimálisabb megoldást és konstrukciót.

hvg.hu Korábban azt nyilatkozta, hogy tematikus pályázatokban gondolkodik. Milyen témákban várnának filmterveket?

K. Cs.: Tematikus pályázatokban is gondolkodunk, de ez csak az egyik irány. Felhívnánk a figyelmet egy-egy személyiségre, mûvészre, vagy magára az irodalomra. Írhatnánk ki pályázatokat például olyan filmekre, amelyek a huszadik század eleji irodalom adaptációjával foglalkoznak.

Petõfi születésének 200 éves évfordulója lesz 2023-ban, megérhet egy kört.

Iszonyatos témagazdagságban vagyunk, ennek szeretnénk teret adni, és hangsúlyozom, hogy egy-egy ilyen tematikus pályázat nem kötelezettség, hanem lehetõség.

hvg.hu: Nemrég bejelentették, hogy megalakult a Magyar Játékfilmrendezõk Egyesülete Kocsis Ágnes elnökletével. Ez egy érdekvédelmi szervezet, melynek elnökségi tagjai még Bereczki Csaba, Enyedi Ildikó, Schwechtje Mihály és Ujj Mészáros Károly is. Felvette már az egyesülettel a kapcsolatot?

K. Cs.: Persze. Minden szakmai szervezettel egyeztetünk vagy zajlik a tárgyalás, velük is találkoztunk már.

hvg.hu: A tévéfilmfejlesztés jelenleg az NMHH-hoz tartozik. Hogy felügyelné ezt a Filmalap?

K. Cs.: Szerintem egységesíteni kellene a két támogatási rendszert.

hvg.hu: A köztévének adott egy interjút, amelyben hangsúlyozta, hogy olyan filmekbõl szeretne többet látni, amelyek „rólunk szólnak”. Bevallom, nem értem ezt az elvárást, eddig is ilyen filmek készültek. Az Akik maradtak, a Rossz versek, vagy az Egy nap talán nem rólunk szólnak?

K. Cs.: De igen, ezzel nem is vitatkozom. Vannak azonban bizonyos szegmensek, amelyeken eddig nem volt akkora hangsúly, holott ott van bennük a potenciál. Tudom, hogy nagyon vegyes asszociációk tapadnak a „történelmi film” kifejezéshez, miközben csak arról van szó, hogy látjuk, hogy az európai és amerikai film- és sorozatgyártás is szívesen nyúl személyes sztorikon átszûrt történelmi témákhoz, akár a régmúlt, akár a közelmúlt történeteire gondolunk, a lehetõ legszínesebben értelmezve ezt a fogalmat. Ez nekünk is iránymutató lehet.

Animációs alkotásokból is elég kevés született az utóbbi idõben, miközben egy nagyon tehetséges gárda van itt Magyarországon, de fõleg a bérmunkákban bizonyítanak. Az ifjúsági filmek, a rajzfilmsorozatok is hiányoznak. A Mézga családot 1969-ben kezdték csinálni, és azért volt zseniális, mert rólunk szólt, a mi húgunkról, a mi testvérünkrõl, a mi szomszédunkról, miközben tulajdonképpen egy science-fiction is volt, csak pestiesen elgondolva.

Nagy hiánycikk továbbá a saját humorunk is. Most inkább ez a nemzetközi humor van jelen a magyar filmekben, miközben nekünk sokkal jobb humorunk van.

hvg.hu: Nem látott mostanában jó humorú kortárs magyar filmet?

K. Cs.: Nem errõl van szó, de filmügyi biztosként pozitív példát sem emelnék ki a kortárs magyar filmek közül, úgyhogy inkább A tanút vagy az Isten hozta, õrnagy úr!-t mondanám. Egyedülálló, csak a közép-európaiakra jellemzõ a groteszknek ez a szintje. Ezt csak mi értjük, egy amerikai nem érti. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy nagyon érdekes, de már Woody Allent sem tudja egy amerikai dekódolni, ezt õ maga mondta nekem 2003-ban New Yorkban. Woody Allent Magyarországon sokkal többen értik.

hvg.hu: A tanú rendszerkritikus humorát el tudja ma képzelni? Vajon a mai magyarországi helyzettel kapcsolatban kritikus hangú filmet támogatna a jövõben a Filmalap?

K. Cs.: Ez mindig egy minõségi kérdés. A kritikusság az életnek szerves része. A fiatalok természetesen kritikusabban nézik a dolgokat, ez a lázadás kora. A filmmûvészteben rengeteg példa van a rendszerkritikusságra a klasszikus angol If... címû filmtõl kezdve a Megáll az idõig.

hvg.hu: A Döntõbizottság új összetételét nézve – Fonyódi Tibor eddig történelmi filmeken dolgozott, és elsõ munkája az Árpád népe címû elõadás felvétele volt, Lukácsy György, helyettes tag, pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett esztétaként, részt vett a jezsuita rend felnõttképzési intézetének képzésén, Csíksomlyói passió címmel könyvet szerkesztett – nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a keresztény kultúrkör történelmi témáit preferálni fogják a jövõben a Filmalapnál.

K. Cs.: Ezt rosszul feltételezi. Nincs értelme semmilyen irányba elbillenni, pont az a szándék, hogy minél szélesebb skálán mozogjon a magyar mozgóképkultúra.

hvg.hu: A Hunyadi-filmet végleg temethetjük, vagy elõ fog még kerülni?

K. Cs.: Ezt már az elõzõ döntõbizottság levette a napirendrõl, nem gondolom, hogy ezzel a filmtervvel nekünk még bármit is foglalkozni kellene. Ettõl függetlenül a Hunyadi-téma nagyon izgalmas, ha áthelyeznénk az egész történetet Angliába, akkor ott már biztos csináltak volna vagy húsz filmet belõle, ahogy azt a Robin Hooddal is tették. De VIII. Henrikrõl, a Tudorokról vagy Jane Austen regényeirõl is hány bõrt lehúztak már! Az emberek szeretik a kosztümös filmeket, sorozatokat, de nemcsak a régi korokból lehetne meríteni, hanem a saját korunkból, vagy az azt közvetlenül megelõzõ idõszakból is.

hvg.hu: Úgy érti, hogy 20. századi történetekbõl kellene többet filmre vinni?

K. Cs.: Vagy 21. századiakból. Túl vagyunk egy ezredfordulón, és ezzel senki nem foglalkozott még filmekben. De Magyarország is dúskál az izgalmas korszakokban és karakterekben. Mondok egy példát. Alma Mahlert istenítjük (író, zeneszerzõ, Gustav Mahler felesége volt – a szerk.), de nekünk is volt egy Alma Mahlerünk, úgy hívták, hogy Csinszka, és rendkívül izgalmas élete volt – nem véletlen, hogy mostanában egyre többet is foglalkoznak vele.

Aztán nem szól az elsõ világháborúról vagy a kataklizmájáról sem egy olyan magyar film, amelyben átéreznénk, hogy lelkes emberek elmennek a háborúba, és körülbelül két hét múlva már nincs bennük más, csak a kétségbeesés. Ugyanígy nincs alaposan feldolgozva 1956 sem.

Nem nagy történelmi tablókat hiányolok, hanem olyan alkotásokat, amelyek sorsokról szólnak, szüleink, nagyszüleink sztorijairól.

hvg.hu: 1994-tõl 1998-ig kampányvideókat csinált a Fidesznek. Azt el tudja képzelni, hogy mondjuk, az elsõ Fidesz-kormány megalakulásáról az ön anyagainak segítségével valaki sorozatot gyártson?

K. Cs.: Abszolút. Az angolok a saját koruk történelmérõl is csinálnak filmet, forgattak már Erzsébet királynõrõl vagy Tony Blairrõl is. Iszonyatosan intelligensen nyúltak a témához, a személyiségi jogokat tiszteletben tartva, szakmailag felkészülten, így nem voltak sértõk még akkor sem, ha esetleg a filmkészítõk más politikai véleményen voltak.

hvg.hu: Akkor Orbán Viktorról is készülhetne ilyen.

K. Cs.: Persze, miért ne lehetne ilyen filmet csinálni?

hvg.hu: Ha valaki rendszerváltásról szeretne forgatni, akkor milyen támpontokat adna, mit javasolna, hogy közelítse meg az illetõ a témát?

K. Cs.: Én is sokat gondolkodtam ezen korábban. A rendszerváltás ugyanis életem legnagyobb élménye volt. Elképesztõen izgalmas alapanyag, de szerintem itt sincs tökéletes recept vagy követendõ tanács. A saját nézõpont, az elmélyült kutatómunka és a személyes kapcsolódás teszi majd erõssé az errõl készülõ filmeket is.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Matolcsy György: semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
Erdélyből igényelték a legtöbben a magyar kormány által adott támogatást
Váratlan személy jelent meg Gesztesi Károly sírjánál
Már meg is van az utód a Kásler Miklós által kirúgott vezető posztjára
Cserháti volt az, aki mellett Balog Zoltán, Kásler hivatali elődje is kiállt. Flóris István az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) új vezetője - közölte az Emberi Erőforrá...
  
Szigorítás Ausztriában: ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló betegek száma
Ismét óvintézkedéseket vezetnek be Felső-Ausztriában: keddtől a hivatalokban szájmaszkot kell viselni, kerülni kell a nagyobb csoportosulásokat, valamint egy méteres távolságot kell tarta...
  
Tarlós értené ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd
Bár Tarlós István "erősen hangsúlyozta", hogy nem igazán akar már megszólalni a Lánchíd ügyében, mégsem hárította el az atv.hu főmunkatársának megkeresését. A volt főpolgármester...
  
Novák Katalin – Komoly anyagi juttatást osztana ki
Budapest — A koronavírus-járvány idején helytálló nők munkáját díjazza a Nők Magyarországért Klub, amelynek tagjai közös videóban buzdítanak jelölésre. „Komoly anyagi és e...
  
Mi lesz a külföldi nyaralásokkal ha jön a második hullám?
Sokakat foglalkoztatnak e kérdések, amelyekre azonban nem könnyű választ adni. Addig egészen biztosan nem, amíg nem lesz meg a vakcina, addig jóformán mindenki csak találgat. S persze nem ke...
  
Óriási szúnyogirtás kezdődik - jó ha tudja a részleteket
Több mint százezer hektáron, csaknem négyszázhatvan településen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőj...
  
Valami történik: államhatárokat zártak le Ausztráliában
A WHO jelentése szerint napi fertőzési rekord dőlt meg szombaton: 24 óra alatt több mint 212 ezer emberről derült ki, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal, és nem úgy néz ...
  
Óriási botrány és lemondások Mohácson: előrehozott választás jön
Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban – tájékoztatta a település jegyz...
  
A gyerekek fejlődését is segíti, ha van kutya a háznál
A kutyatartásnak számos tudományosan is bizonyított pozitív hatása van az emberekre nézve, egy friss kutatás alapján pedig felvéshetünk egy újabb elemet a listára, kiderült ugyanis, hogy...
  
Megszólalt kásler tanácsadója: az ember dönthet úgy, hogy meg akar halni ...
Kollár Lajos érsebész beszélt Bayer Zsoltnak a koronavírus-járvány mellett a magyarok étkezési szokásairól és a hálapénzről is. A vasárnapi Hír TV-s Bayer show vendége volt Dr. Ko...
  
Így riaszthatják majd a tanárok az iskolarendőröket
Mobilos applikációt is fejleszt az Emmi az iskolai őrséghez. Speciális mobil applikációt fejleszt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amivel az iskolarendőröket riaszthatják a t...
  
400 millió munkahellyel végzett az elmúlt pár hónap
A nők aránytalanul rossz helyzetben vannak most a világ munkaerőpiacán. Sokkal erősebb negatív hatása volt a globális munkaerőpiacra a koronavírus-járványnak, mint ahogy azt korábban g...
  
Óriási készültség: újabb magyar rab szökött meg
A rab munkavégzés közben, egy lovardából szökött meg. Szökött rabot keres a Kalocsai Rendőrkapitányság: a férfi még szombaton, munkavégzés közben engedély nélkül távozott az ál...
  
Magyarellenes román szurkolóktól hangos a sajtó
Több mint 360 ezer forintnyi bírságot kell kifizetnie a szövetségnek. 5000 lejre, azaz átszámítva több mint 360 ezer forintra bírságolta meg a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF) a rom...
  
Kásler szerint nincs értelme vitázni a bérekről
Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő vitára hívta Kásler Miklóst az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét a szociális ágazatból dolgozók béréről. Kásler azonban h...
  
Szemtanú szerint honvédségi helikopter okozott tragikus balesetet
Nagyon részletes leírást tett közzé a vasárnapi vértesszőlősi siklóernyős baleset egyik szemtanúja arról, hogyan szenvedett életveszélyes sérüléseket egy fán 20 méteres magasságba...
  
Külföld rólunk beszél: Magyarország jelentős orosz, kínai és amerikai érdeklődésre tart számot
"Sok a bizonytalanság az Európai Unió jövőjét illetően, mert az unió az Egyesült Államoknál sokkal polarizáltabb, és számos törésvonal választja el tagjait ideológiája, földrajzi h...
  
Hivatalos: Kaleta nem megy börtönbe
Nem kell börtönbe vonulnia gyermekpornográfia miatt a volt perui nagykövetnek, mert a Fővárosi Főügyészség tudomásul vette az előkészítő ülésen született bírósági döntést, tudta...
  
Hallottál a debreceni fociról és az 1,2 milliárd forintos költségvetésről?
„Stratégiai változtatás kellett volna akkor is, ha nem esik ki a Loki az NB I-ből,” mondta a Debrecen polgármestere a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. Papp László szerint Szima ...
  
Budapest az egyetlen európai város, ahol már rosszabb a levegő, mint a járvány előtt
Míg a világ jelentős részén extrém módon csökkent a légszennyezettség a koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések hatására, addig Magyarországon minden maradt úgy, ahogy e...
  
Ki a hibás azért, hogy ennyire enyhe ítélettel úszhatja meg Kaleta?
Kivételesen nem túlzás azt mondani, hogy a fél ország a Kaleta-ügyről beszél, posztol és kommentel, már jó pár napja. Rég volt olyan közösségi élménye a magyaroknak, amikor a legkül...
  
Többen tettek panaszt az ombudsmannál elmaradt kórházi ellátás miatt
Bár egyetlen konkrét panasz sem érkezett a veszélyhelyzet idején elrendelt kórházi ágyfelszabadítás miatt, hivatalból vizsgálatot indított, közölte az alapvető jogok biztosa a szociali...
  
Matolcsy György: semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
Sokan háborodtak fel, miután Matolcsy György leírta, semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak. Az MNB most egy közleményben kérte ki magának a „pártpolitika...
  
Összesen 22 340 külhoni magyar család igényelte az anyasági támogatást amit a magyar kormány adott
Továbbra is népszerű a határon túli magyarok körében a Köldökzsinór program, amelynek köszönhetően 2018 januárja óta az anyasági támogatás valamint a fiatalok életkezdési támogat...
  
Erdélyből igényelték a legtöbben a magyar kormány által adott támogatást
Továbbra is népszerű a határon túli magyarok körében a Köldökzsinór program, amelynek köszönhetően 2018 januárja óta az anyasági támogatás valamint a fiatalok életkezdési támogat...
  
Élőben közvetítette a magyar férfi, ahogy 6 éves fia vezeti az autót
A Kiskőrösi Járási Ügyészség járművezetés tiltott átengedésének vétsége és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki – mint megírtuk – 2020 márciusában és ...
  
Váratlan bejelentés: Az egyházi iskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök
Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint Magyarország északkeleti részén gyakoribb az iskolai erőszak. Az Országgyűlés július 3-án szavazta meg az iskolaőrség bevezetését. Amint...
  
Magyar botrány: Kamupártokat vezető házaspár ellen emeltek vádat
Összesen 117 millió forint elcsalásával vádol a nyíregyházi ügyészség egy házaspárt. Vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy házaspár ellen, mert a férj és ...
  
Kásler: a szociális ágazat munkáját nagyra becsüli - interjú
Az Emmi minisztere szerint egyelőre még nem tudni, hogy lesz-e a koronavírus-járványnak második hulláma. Ungár Péter LMP-s képviselő vitára hívta Kásler Miklóst, hogy a szociális ága...
  
Durván lezuhant a kiskereskedelem forgalma
Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszaká...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Káel Csaba: Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?
Hiszen az angolok is forgattak már a saját koruk történelmérõl, lehet ezt intelligensen – mondja Káel Csaba a problémáról, hogy túl vagyunk egy ezredfordulón, és ezzel senki nem foglalkozott még filmekben. Az új filmügyi kormánybiztos hiányolja a saját, közép-európaiakra jellemzõ humort is, és tisztában van azzal, hogy a legtöbb fiatal most már az okostelefonján vagy az okostévéjén nézi a tartalmakat, ezért azt is sejti, lesz vita az alkotókkal, mert mindenki azt szeretné, ha moziban menne le a filmje. Havas Ágnes távozásáról, a Filmalapban történt személyi változásokról és Andy Vajna örökségéról is beszélgettünk. Interjú.

hvg.hu: Ebben az interjúban önt, mint filmügyi biztost kérdezem, mégis a Müpa vezérigazgatói irodájában beszélgetünk a Filmalap székhelye helyett.

Káel Csaba: Ebben nincs semmi meglepõ, hiszen maradtam a Müpa vezérigazgatója is, és ez továbbra is fontos helyszín a mindennapjaimban. Ahogy kormánybiztosként a Filmalapnál is jelen vagyok folyamatosan, mert ez az elsõ idõszak az ideális mûködési modell kialakításáról szól, rengeteg találkozó és egyeztetés zajlik, azaz sokat vagyok mozgásban. A két feladatkört úgy tudom szétválasztani, hogy bizonyos napokat bizonyos intézménynek és munkakörnek szentelek. Mindkét területen kiváló csapat áll mellettem, így tudok maximálisan a feladataimra koncentrálni.

hvg.hu: Térjünk rá a Filmalapban történt személyi változásokra. A Filmalap vezérigazgatója Pál Ákos közgazdász lett, õ érkezett a szeptember végén távozott Havas Ágnes helyére. Miért gondolta, hogy jó ötlet, ha nem egy filmes szakember vezeti céget?

K. Cs.: Neki elsõsorban egy gazdálkodó szervezetet kell irányítania, hiszen mi itt azért egy cégagglomerátumról beszélünk. Még Andy Vajna kezdte el integrálni a szakma különbözõ részeit, így a Filmalap nem csak egy szûken vett filmszakmai támogató szervezet, van itt a non-profit részen kívül több profittermelõ egység is. Az MNF Zrt. alá tartozik a Filmlabor, a Filmarchívum és a Mafilm, ez utóbbi pedig már önmagában is egy eléggé combos dolog, és várhatóak is beruházások, amelyekkel foglalkozni kell. Tervbe van véve például a stúdióbõvítés a fóti Mafilm-telepen, mert a jelenlegi Budapest környéki stúdiókapacitás a külföldrõl érkezõ szervizmunkák miatt teljesen lekötött. A magyar produkciók sokszor kiszorulnak a nagyobb külföldi munkák miatt, így fontos, hogy a saját, hazai produkcióink számára is legyen stúdió.

Másrészt Pál Ákos nem most csöppent bele ebbe a közegbe, hiszen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. részérõl – amely a Filmalap tulajdonosi jogait gyakorolja –, õ volt éveken keresztül a cég felügyelõje, ismeri a mûködést.

hvg.hu: Ugyanakkor a vezérigazgató feladata az is, hogy kijelölje a döntõbizottsági tagokat, és épp ezért aggályos, ha a vezérigazgató nem filmes szakember.

K. Cs.: Természetesen konzultál velem, a döntõbizottság tagjainak meghatározása pedig egy szakmai párbeszéd eredménye. Abban abszolút konszenzus van, hogy a különbözõ területekrõl érkezõ DB-tagoknak más-más szempontokat kell beemelniük. A produceri, a mûvészeti, a gyártási, a gazdasági aspektus egyaránt fontos, hiszen azt látni kell, hogy a magyar filmszakma nemcsak a „vonal feletti” emberekbõl (alkotói gárda – a szerk.) áll, hanem olyan filmipari szakemberekbõl is, akik nélkül nincs sem magyar film, sem bérmunka-gyártás. Belõlük azonban sajnos hiány van, mert elmennek külföldi produkciókba dolgozni, pedig nekünk ugyanúgy szükségünk van a kiváló fókuszpullerre vagy a világosítóra. Több szakképzésre van hát szükség. Ezt a folyamatot Andy már elkezdte, nekünk meg tovább kell fejleszteni. Rendszerben kell látni és építeni a mozgóképipar struktúráit.

hvg.hu: Amikor Havas Ágnes távozását bejelentették, a közleményben az szerepelt, hogy Havas „teret kívánva adni az új elképzeléseknek” hagyja ott a Filmalapot. Mik ezek az elképzelések?

K. Cs.: A közép-európai koprodukciókban még hatalmas lehetõségek állnak elõttünk, és a forgalmazás kapcsán is rengeteg a feladatunk, ezeken a területeken szeretnénk változtatni, fejleszteni. Lényegesen megváltoztak a filmfogyasztási szokások az elmúlt évtizedben, a változásokra a támogatói szinten kell reagálni. A történelmi filmek megpályáztatása Vajna idején kampányszerû volt: a panaszra, hogy nincs elég ilyen témájú film, gyorsan kiírtak egy történelmi filmpályázatot, de ez így sosem mûködik.

hvg.hu: Mindennek Havas Ágnessel az élen nem lehetett volna teret adni?

K. Cs.: Ágival tárgyaltunk, és valószínûleg fogunk is még együtt dolgozni egyéb projekteket illetõen – mi azért már harminc éve ismerjük egymást –, de õ most úgy döntött, hogy nyugdíjba megy.

hvg.hu: Tehát volt arról szó, hogy õ maradjon a vezérigazgató? Felmerült, hogy folytathatná tovább?

K. Cs.: Fontosnak tartottam, hogy az igazgatóságban egy gazdasági beállítottságú vezetõ szemlélete megjelenjen. Pál Ákos személyében pedig egy tapasztalt, operatív vezérigazgató érkezett. Biztos vagyok benne, hogy ez a tudás segíti majd a mûködést és a bõvítést.

hvg.hu: Azt miért érezte fontosnak, hogy szinte teljesen lecserélje a Döntõbizottságot (a régi garnitúrából egyedül a 2015-ben érkezett Kálmán András maradt – a szerk.)? Hogy a korábbi tagok inkább jól végezték a munkájukat, mint sem, azt fontos nemzetközi díjak, közönségsikerek bizonyították.

K. Cs.: A korábbi Döntõbizottságnak is rotálódtak a tagjai, azaz itt a változás, egy-egy csere organikus és természetes folyamat, erre eleve szükség is van, hiszen kéthetente kell a bizottsági ülésre körülbelül ezer oldalnyi anyagot elolvasni. A rotáció többek között abból is ered, hogy nem egyszerû döntõbizottsági tagot találni. A filmes szakemberek ugyanis dolgoznak, ahhoz pedig ragaszkodom, hogy az nem ülhet bent a bizottságban, akinek elbírálandó filmje van. Másrészt én hiszek abban, hogy idõrõl-idõre jót tesz a megújulás.

hvg.hu: Megindokolná, hogy kit miért választottak a döntéshozók közé?

K. Cs.: Fonyódi Tibor lépett be a forgatókönyvfejlesztés oldaláról, aki ebben a szakmai környezetben egy ismert és elismert ember. Pesti Ákos több fronton bizonyított. Én is dolgoztam már vele reklámfilmeken, ismerem az alaposságát. Külföldi produkciókban a gyártási és a kontroller oldalon is dolgozott. Andy Vajna nagyon jól felépítette a gazdasági alapjait a Filmalapnak, egy nagyon komoly elszámoltatási szisztéma jött létre, amelyhez érteni kell. Pesti Ákos az utóbbi idõben csak ezzel foglalkozott. Kálmán Andrást is régóta ismerem, õ a forgalmazás több területén jártas, és igazság szerint nekünk a forgalmazás kérdése a nagyon lényeges. Tudni kell, hogy jó pár film készült eddig úgy, hogy azokat nem sikerült megfelelõen forgalmazni.

hvg.hu: Mint például?

K. Cs.: Nem egy kiragadott, aktuális példa a lényeges, hanem az, hogy rendszerszinten hogyan tudunk még hatékonyabban mûködni. Gondoljunk a Macskafogóra, amely megérdemelte volna az Oscar-díjat is, de nem jutott el odáig, mert nem tudtuk jól forgalmazni. Azt gondolom, hogy minden olyan filmnek, amit támogatunk, meg kell találni a megfelelõ forgalmazási felületét – ennek a struktúrának a kialakításán dolgozunk most. Andyék fõleg a mozifilmgyártásra és a moziforgalmazásra koncentráltak, de a 21. században ennél tágabban kell gondolkodni. A legtöbb fiatal most már az okostelefonján vagy az okostévéjén nézi a tartalmakat.

Lesz vita az alkotókkal, mert mindenki azt szeretné, hogy moziban menjen le a filmje – van egy ilyen berögzõdés. Viszont egy kétszázezres nézettséget a moziban csak nagy marketingkampánnyal lehet elérni, miközben egy átlagos tévéfilmet is megnéznek két-háromszázezren úgy, hogy nincs körülötte nagy cécó.

hvg.hu: Tehát akkor lesz olyan, hogy azt mondják az alkotónak: a filmterv nagyon jó, de mozi helyett csak tévében jelenhet meg?

K. Cs.: Így van, de lehet, hogy lesz vegyes megoldás is. Elõbb a fiatalokat megcélozva megy a film az okostelefonra, és ha érezzük, hogy nagy sikere van, akkor azt mondjuk, hogy mostantól megnézhetitek a filmet a moziban is. Ettõl a lehetõségtõl nem kell félni, mert ha van egy jó sorozat vagy filmes alkotás, amely felkerül a Netflixre vagy az HBO-ra, akkor ott ugyanúgy nyitva van a kapu a nemzetközi sikerek felé. Hadd említsem most az Örök tél címû filmet, amely elhozhatja az elsõ magyar Emmy-díjat.


hvg.hu: Az online sikerek eléréséhez lenne saját streaming szolgáltatója a Filmalapnak? A Filmarchívum digitalizált filmjei kapcsán ez az ötlet már régóta tervben van, úgy tudom.

K. Cs.: Az nem titok, hogy már zajlik a gondolkodás a streaming felületekben rejlõ lehetõségekrõl: most vizsgáljuk a lehetséges utakat, szeretnénk megtalálni a magyar film számára legoptimálisabb megoldást és konstrukciót.

hvg.hu Korábban azt nyilatkozta, hogy tematikus pályázatokban gondolkodik. Milyen témákban várnának filmterveket?

K. Cs.: Tematikus pályázatokban is gondolkodunk, de ez csak az egyik irány. Felhívnánk a figyelmet egy-egy személyiségre, mûvészre, vagy magára az irodalomra. Írhatnánk ki pályázatokat például olyan filmekre, amelyek a huszadik század eleji irodalom adaptációjával foglalkoznak.

Petõfi születésének 200 éves évfordulója lesz 2023-ban, megérhet egy kört.

Iszonyatos témagazdagságban vagyunk, ennek szeretnénk teret adni, és hangsúlyozom, hogy egy-egy ilyen tematikus pályázat nem kötelezettség, hanem lehetõség.

hvg.hu: Nemrég bejelentették, hogy megalakult a Magyar Játékfilmrendezõk Egyesülete Kocsis Ágnes elnökletével. Ez egy érdekvédelmi szervezet, melynek elnökségi tagjai még Bereczki Csaba, Enyedi Ildikó, Schwechtje Mihály és Ujj Mészáros Károly is. Felvette már az egyesülettel a kapcsolatot?

K. Cs.: Persze. Minden szakmai szervezettel egyeztetünk vagy zajlik a tárgyalás, velük is találkoztunk már.

hvg.hu: A tévéfilmfejlesztés jelenleg az NMHH-hoz tartozik. Hogy felügyelné ezt a Filmalap?

K. Cs.: Szerintem egységesíteni kellene a két támogatási rendszert.

hvg.hu: A köztévének adott egy interjút, amelyben hangsúlyozta, hogy olyan filmekbõl szeretne többet látni, amelyek „rólunk szólnak”. Bevallom, nem értem ezt az elvárást, eddig is ilyen filmek készültek. Az Akik maradtak, a Rossz versek, vagy az Egy nap talán nem rólunk szólnak?

K. Cs.: De igen, ezzel nem is vitatkozom. Vannak azonban bizonyos szegmensek, amelyeken eddig nem volt akkora hangsúly, holott ott van bennük a potenciál. Tudom, hogy nagyon vegyes asszociációk tapadnak a „történelmi film” kifejezéshez, miközben csak arról van szó, hogy látjuk, hogy az európai és amerikai film- és sorozatgyártás is szívesen nyúl személyes sztorikon átszûrt történelmi témákhoz, akár a régmúlt, akár a közelmúlt történeteire gondolunk, a lehetõ legszínesebben értelmezve ezt a fogalmat. Ez nekünk is iránymutató lehet.

Animációs alkotásokból is elég kevés született az utóbbi idõben, miközben egy nagyon tehetséges gárda van itt Magyarországon, de fõleg a bérmunkákban bizonyítanak. Az ifjúsági filmek, a rajzfilmsorozatok is hiányoznak. A Mézga családot 1969-ben kezdték csinálni, és azért volt zseniális, mert rólunk szólt, a mi húgunkról, a mi testvérünkrõl, a mi szomszédunkról, miközben tulajdonképpen egy science-fiction is volt, csak pestiesen elgondolva.

Nagy hiánycikk továbbá a saját humorunk is. Most inkább ez a nemzetközi humor van jelen a magyar filmekben, miközben nekünk sokkal jobb humorunk van.

hvg.hu: Nem látott mostanában jó humorú kortárs magyar filmet?

K. Cs.: Nem errõl van szó, de filmügyi biztosként pozitív példát sem emelnék ki a kortárs magyar filmek közül, úgyhogy inkább A tanút vagy az Isten hozta, õrnagy úr!-t mondanám. Egyedülálló, csak a közép-európaiakra jellemzõ a groteszknek ez a szintje. Ezt csak mi értjük, egy amerikai nem érti. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy nagyon érdekes, de már Woody Allent sem tudja egy amerikai dekódolni, ezt õ maga mondta nekem 2003-ban New Yorkban. Woody Allent Magyarországon sokkal többen értik.

hvg.hu: A tanú rendszerkritikus humorát el tudja ma képzelni? Vajon a mai magyarországi helyzettel kapcsolatban kritikus hangú filmet támogatna a jövõben a Filmalap?

K. Cs.: Ez mindig egy minõségi kérdés. A kritikusság az életnek szerves része. A fiatalok természetesen kritikusabban nézik a dolgokat, ez a lázadás kora. A filmmûvészteben rengeteg példa van a rendszerkritikusságra a klasszikus angol If... címû filmtõl kezdve a Megáll az idõig.

hvg.hu: A Döntõbizottság új összetételét nézve – Fonyódi Tibor eddig történelmi filmeken dolgozott, és elsõ munkája az Árpád népe címû elõadás felvétele volt, Lukácsy György, helyettes tag, pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett esztétaként, részt vett a jezsuita rend felnõttképzési intézetének képzésén, Csíksomlyói passió címmel könyvet szerkesztett – nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a keresztény kultúrkör történelmi témáit preferálni fogják a jövõben a Filmalapnál.

K. Cs.: Ezt rosszul feltételezi. Nincs értelme semmilyen irányba elbillenni, pont az a szándék, hogy minél szélesebb skálán mozogjon a magyar mozgóképkultúra.

hvg.hu: A Hunyadi-filmet végleg temethetjük, vagy elõ fog még kerülni?

K. Cs.: Ezt már az elõzõ döntõbizottság levette a napirendrõl, nem gondolom, hogy ezzel a filmtervvel nekünk még bármit is foglalkozni kellene. Ettõl függetlenül a Hunyadi-téma nagyon izgalmas, ha áthelyeznénk az egész történetet Angliába, akkor ott már biztos csináltak volna vagy húsz filmet belõle, ahogy azt a Robin Hooddal is tették. De VIII. Henrikrõl, a Tudorokról vagy Jane Austen regényeirõl is hány bõrt lehúztak már! Az emberek szeretik a kosztümös filmeket, sorozatokat, de nemcsak a régi korokból lehetne meríteni, hanem a saját korunkból, vagy az azt közvetlenül megelõzõ idõszakból is.

hvg.hu: Úgy érti, hogy 20. századi történetekbõl kellene többet filmre vinni?

K. Cs.: Vagy 21. századiakból. Túl vagyunk egy ezredfordulón, és ezzel senki nem foglalkozott még filmekben. De Magyarország is dúskál az izgalmas korszakokban és karakterekben. Mondok egy példát. Alma Mahlert istenítjük (író, zeneszerzõ, Gustav Mahler felesége volt – a szerk.), de nekünk is volt egy Alma Mahlerünk, úgy hívták, hogy Csinszka, és rendkívül izgalmas élete volt – nem véletlen, hogy mostanában egyre többet is foglalkoznak vele.

Aztán nem szól az elsõ világháborúról vagy a kataklizmájáról sem egy olyan magyar film, amelyben átéreznénk, hogy lelkes emberek elmennek a háborúba, és körülbelül két hét múlva már nincs bennük más, csak a kétségbeesés. Ugyanígy nincs alaposan feldolgozva 1956 sem.

Nem nagy történelmi tablókat hiányolok, hanem olyan alkotásokat, amelyek sorsokról szólnak, szüleink, nagyszüleink sztorijairól.

hvg.hu: 1994-tõl 1998-ig kampányvideókat csinált a Fidesznek. Azt el tudja képzelni, hogy mondjuk, az elsõ Fidesz-kormány megalakulásáról az ön anyagainak segítségével valaki sorozatot gyártson?

K. Cs.: Abszolút. Az angolok a saját koruk történelmérõl is csinálnak filmet, forgattak már Erzsébet királynõrõl vagy Tony Blairrõl is. Iszonyatosan intelligensen nyúltak a témához, a személyiségi jogokat tiszteletben tartva, szakmailag felkészülten, így nem voltak sértõk még akkor sem, ha esetleg a filmkészítõk más politikai véleményen voltak.

hvg.hu: Akkor Orbán Viktorról is készülhetne ilyen.

K. Cs.: Persze, miért ne lehetne ilyen filmet csinálni?

hvg.hu: Ha valaki rendszerváltásról szeretne forgatni, akkor milyen támpontokat adna, mit javasolna, hogy közelítse meg az illetõ a témát?

K. Cs.: Én is sokat gondolkodtam ezen korábban. A rendszerváltás ugyanis életem legnagyobb élménye volt. Elképesztõen izgalmas alapanyag, de szerintem itt sincs tökéletes recept vagy követendõ tanács. A saját nézõpont, az elmélyült kutatómunka és a személyes kapcsolódás teszi majd erõssé az errõl készülõ filmeket is.
Már meg is van az utód a Kásler Miklós által kirúgott vezető posztjára
Szigorítás Ausztriában: ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló betegek száma
Tarlós értené ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd
Novák Katalin – Komoly anyagi juttatást osztana ki
Mi lesz a külföldi nyaralásokkal ha jön a második hullám?
Óriási szúnyogirtás kezdődik - jó ha tudja a részleteket
Valami történik: államhatárokat zártak le Ausztráliában
Óriási botrány és lemondások Mohácson: előrehozott választás jön
A gyerekek fejlődését is segíti, ha van kutya a háznál
Megszólalt kásler tanácsadója: az ember dönthet úgy, hogy meg akar halni ...
Így riaszthatják majd a tanárok az iskolarendőröket
400 millió munkahellyel végzett az elmúlt pár hónap
Óriási készültség: újabb magyar rab szökött meg
Magyarellenes román szurkolóktól hangos a sajtó
Kásler szerint nincs értelme vitázni a bérekről
Szemtanú szerint honvédségi helikopter okozott tragikus balesetet
Külföld rólunk beszél: Magyarország jelentős orosz, kínai és amerikai érdeklődésre tart számot
Hivatalos: Kaleta nem megy börtönbe
Hallottál a debreceni fociról és az 1,2 milliárd forintos költségvetésről?
Budapest az egyetlen európai város, ahol már rosszabb a levegő, mint a járvány előtt
Ki a hibás azért, hogy ennyire enyhe ítélettel úszhatja meg Kaleta?
Többen tettek panaszt az ombudsmannál elmaradt kórházi ellátás miatt
Matolcsy György: semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
Összesen 22 340 külhoni magyar család igényelte az anyasági támogatást amit a magyar kormány adott
Erdélyből igényelték a legtöbben a magyar kormány által adott támogatást
Élőben közvetítette a magyar férfi, ahogy 6 éves fia vezeti az autót
Váratlan bejelentés: Az egyházi iskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök
Magyar botrány: Kamupártokat vezető házaspár ellen emeltek vádat
Kásler: a szociális ágazat munkáját nagyra becsüli - interjú
Durván lezuhant a kiskereskedelem forgalma
Tiborcz interjú: Nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer
Az illegális migránsok munkába állításáról mondta el a véleményét Bakondi György
Hadházy: MOCSKOS 5 MILLIÁRD, AMIT A JÁRVÁNYRA HIVATKOZVA DOB ODA A KORMÁNY SAJÁT EMBEREINEK
Valami történt - békülékenyebb, támogatóbb hangvételt ütött meg Orbán az EU-val kapcsolatban
Egy kis nyavalyás lángos 1750 Ft-ért - bajban a turisztika de ez a megoldás?
Rendőrök csaptak le az állatkínzóra
Rendőrök kaptak jutalmat - kiemelkedő rendészeti tevékenység
Újabb speciális önkéntes tartalékosok vonultak be - mutatjuk a részleteket
Honvédelem: Ha a hazádat akarod szolgálni, a Magyar Honvédségnél minden egyes nap megteheted
Óriási fordulat a magyar gyógyszertárakban
Tíz nap múlva kapkodhatja a fejét a piacokon és a boltokban
Riasztást kapott a magyar honvédség
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum