thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.09
THE POST
           
09
Orbán: A Fidesz nem gyengült
Ez is érdekelhet:
Rosszul lett egy utas a 4-6-os villamoson: áll a forgalom, mentő a helyszínen
Több százmillió forinttal drágul a Liget-projekt
A klímavédelem miatt csökkentik otthonaikban a karácsonyi díszkivilágítást a németek
A vasárnapi időközi választáson letarolta a Fideszt az ellenzék, Pócs János padlót fogott a jászberényi eredmény láttán. A Fidesz is tudta növelni szavazói számát, tehát szó sincs arról, hogy gyengült volna a kormánypárt. Az ellenzéki siker okai között ott a választói dac, a jobban koncentrált aktivistasereg és a Fidesz legyőzhetetlenségének megdőlt mítosza.

Ugyanaz történt vasárnap Jászberényben, mint öt éve Ózdon: a hagyományos választáson kicsivel nyerő ellenzéki a megismételt voksoláson rommá verte a Fidesz jelöltjét. Akkor a jobbikos Janiczak Dávid tartolt, most az amúgy szintén jobbikos, de összellenzéki színekben induló Budai Lóránt, aki egy hónapja 14 szavazattal nyert, most viszont 3758-cal a 33 ezres borsodi településen.

Az egész városnak újra kellett szavaznia, és meglepő módon nagyon megugrott a részvétel is: a korábbi 41 helyett 62 százalék gondolta úgy, hogy leadja a voksát. Noha az eddigi fideszes polgármester, Szabó Tamás is tudta növelni szavazói számát (csaknem 700-cal szavaztak rá többen), Budaira 4,4 ezerrel szavaztak többen, összességében elvittte a szavazatok 63 százalékét. A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton szerint "ennél fölényesebb és meggyőzőbb győzelmet nem lehet aratni a Fidesz fölött."

Budai szerint azért nyert ekkorát, mert

megmutatták az emberek, hogy nem lehet a véleményüket figyelmen kívül hagyni.

Számíthatott az is, hogy elmondása szerint a megismételt választás előtt ment a pocskondiázás, lejáratás, az embereknek pedig ebből elegük van. A vesztes, Szabó Tamás visszafogottan kommentálta az eredményt a Facebook-oldalán, a szavazatokat megköszönve azt írta,

a tegnapi magas részvételi arány a demokrácia jelentőségét is megmutatta, hogy mindenki véleménye értékes és számít.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője azonban nem titkolta megrendültségét: úgy fogalmazott, őt padlóra küldte az eredmény.

Meglepődtem, talán az sem túlzás, hogy padlóra kerültem, de hát ebből kell felállni, a választóknak az üzenetét meg kell érteni.

Az ATV-nek értékelte a bukás okait, szerinte az volt a baj, hogy az ő üzenteik nem értek el a választókhoz, sok mindent máshogy kell majd csinálni a jövőben.

Az időközi előtt bevetették Szijjártó Péter külügyminisztert is, a régi üzenettel: a külügyminiszter ismertette azt a hatpontos akciótervet, amelyet a kormány, Szabó és Pócs együtt dolgozott ki annak érdekében, hogy az Electrolux csoportos létszámleépítésével érintett 800 ember ne maradjon munka nélkül és a város se érezze meg a kapacitásleépítést. A helyben tartott sajtótájékoztatón bejelentette,

nagyon nehezen tartaná elképzelhetőnek az akcióterv végrehajtását, ha nem annak kidolgozójával kellene azt megpróbálni.

Vagyis, visszatérve a háborús retorikához, visszahozta azt az üzenetet, amivel a Fidesz a választás előtt kampányolt: ha nem fideszes a polgármester, nem biztosított a fejlődés. Ami csak azért érdekes, mert az elmúlt egy hónapban ezen Orbán Viktor is változtatott, ennek jele, hogy egészen békülékeny arcát mutatja Karácsony Gergely felé.

Budai ugyan örülhet ugyan a majd' kétharmados győzelemnek, a testületben azonban a Fidesz van egyfős többségben. Bejutott még a Mi Hazánk egy képviselője is, ám az időközi előtti fordulatok alapján - jelöltjük gyakorlatilag a Fidesz javára lépett volna vissza, ám ezt a pártközpont végül megakadályozta - nem kétséges, kivel szavaz majd.

Szekszárdon nehezen veszít a Fidesz

Szekszárdon az ellenzéki közgyűlési többség volt a tét, amit végül az ellenzéknek sikerült megtartania úgy, hogy a két körzetben nagyobb arányban győzték le a Fideszt, mint egy hónapja. Itt természetesen nem lehet olyan elsöprő eredményről beszélni, mint Jászberényben, az ellenzéki jelöltek 80-100 szavazattal kaptak többet az október 13-inál, míg a fideszesek 20-30-cal.

Az egyik győztes ellenzéki jelölt, Csötönyi László a hvg.hu-nak arról beszélt, az utolsó pár hétben elég undorító mocskolódás folyt, "ez a fegyver visszafele sült el." Szerinte most jobban meg tudták mozdítani a passzív szavazókat is, akik eddig nem hitték el, hogy változást lehet elérni. Itt a polgármester a fideszes Ács Rezső, akinek kabinetfőnöke, Böröcz Máté elég nehezen viselte az eredményt. Facebook-oldalán azt írta,

a mai nap margójára: Aki

a csorda után megy, mindig szaros füvet legel! Szóltam, most szóltam!

Amire hasonló szellemben reagált Kapitány Zsolt, a Tolna Megyei Közgyűlés fideszes képviselője is, aki Böröcz bejegyzése alá azt írta,

ha a szart kocsival viszik, rögtön trágyának hívatja magát!!! Pedig csak szar marad.

Ács természetesen fideszes többséget szeretett volna, a választás előtt közzétett videónyilatkozatban is arról beszélt, a tét "a város működőképességének és a fejlődési dinamikájának fennmaradása". Az eredményeket még nem kommentálta nyilvánosan. A markáns kommentek után megkérdeztük Csötönyit, hogy ellenzéki többséggel a háta mögött milyen öt év vár Ács Rezsőre, mire azt mondta, "kettőn áll a vásár", ők mindenesetre szeretnék az ellenzéki programot megvalósítani.

Komlón félsikert ért el az ellenzék

Amíg Jászberényben és Szekszárdon fideszes, Komlón ellenzéki kifogás miatt kellett időközi választást tartani, ott ugyanis az ellenzék szerint csaltak azzal, hogy 10-12 ember vitt el 100-150 embert szavazni.

A városhoz értők szerint itt azon múlt a mostani eredmény, hogy a Lungo Drom veszített erejéből az egy hónappal azelőttihez képest. Ezért jött föl az ellenzéki polgármesterjelölt, Ferenczy Tamás - bár fordítani nem tudott -, és ezért nyert az ellenzéki jelölt, Hidegkuti Szabolcs egyéniben. A részvétel itt is magasabb volt, a megismételt szavazás után összességében 31 szavazattal győzött a fideszes polgármester, Polics József.

Ferenczy a hvg.hu-nak azt mondta, ezt az eredményt tudomásul veszik, a "rendnek megfelelőbben zajlott a választás." Hidegkuti is megerősítette, a 13-ihoz hasonló csalást nem tapasztaltak. A képviselő a hvg.hu-nak arról beszélt, az utolsó két hétben intenzívebben kampányoltak a körzetben, mint a normál választás előtt, mert fordíthatónak tűnt az eredmény.

Mindenhova bekopogtunk, több aktivistát tudtunk mozgósítani, többet volt a körzetben Ferenczy Tamás is, lehet, hogy a választók ezt értékelték.

Azt mondta, a hangulat végig feszült volt, érezhetővé vált, hogy nagyon szoros lesz az eredmény.

Érezték az itt lakók, hogy nagy a tét, nagy a figyelem, ennek megfelelően a részvételi arány is magasabb lett, mint volt, ami szintén nekünk kedvezett, ahogy az is, hogy az eddigi 4 jelölt helyett ebben a körzetben is csak 2 maradt állva, így kialakult az egy - egy elleni küzdelem. A győzteshez húzás mellett érezhető volt az is, hogy teljesen egyértelművé vált a komlói, illetve az országos eredményeket is látva: verhető a Fidesz.

Győzteshez húzást azért emlegethet Hidegkuti, mert a közgyűlési többséget az ellenzék szerezte meg. Számukra kedvezőtlen módon azonban az arányokat nem sikerült javítani: az egyéni győzelemmel ugyanis éppen a kompenzációs listáról bekerült Ferenczy-t ütötték ki a testületből. Mindenesetre a többséggel élnek: a programjukat szeretnék majd megvalósítani. Ferenczy azt mondja, a háborúzás nem érdekük, konstruktívan akarnak együtt dolgozni a fideszes polgármesterrel.

Büntették a Fideszt

A Political Capital választási szakértője, László Róbert szerint az eredmények - különösen az egymásra inkább hasonlító jászberényi és a szekszárdi - mögött az lehet, hogy

az emberek nem szeretik, ha valaki nem tud veszíteni, ez sokakat megmozgatott.

Felhívta a figyelmet arra is, a vesztesekre is többen szavaztak, mint egy hónapja, vagyis ugyanaz igaz, mint országosan: több szavazatot szerez a Fidesz, de az ellenzék még nála is több embert tud elvinni. László szerint éppen ezért nem lehet azt a következtetést levonni, hogy minden "alvó szavazó" ellenzéki lenne, ahogy országos eredményre sem lehet következtetni a jászberényi vagy a szekszárdi választás eredményéből. Annyi elmondható, az október 13-i választás után az emberek elhiszik, hogy verhető a Fidesz, látják, hogy van tétje a választásnak.

Az adatokat nézve szó sincs arról, hogy gyengült volna a Fidesz, de október 13-án olyan eredmény született, ami hihetővé tette a tömegek számára, hogy a Fidesz legyőzhető. Ez a faktor a mostani választásban is benne van.

Megkérdeztük Szijjártó kampányolásáról is, szerinte ez azt mutatja, hogy a Fidesz nehezen hangolja át a teljes gépezetét. Mondhatott volna mást is, de 9 éve erre a háborús retorikára vannak beállítva, nem tudnak békülékeny kampányt csinálni.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hiába a tiltakozás: benyújtották a parlamentben a színházak finanszírozását átalakító törvényjavaslatot
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Senki sem élte túl a szigeten rekedtek közül az új-zélandi vulkánkitörést
Hírhez tartozó kép:
Hiába a tiltakozás: benyújtották a parlamentben a színházak finanszírozását átalakító törvényjavaslatot
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Senki sem élte túl a szigeten rekedtek közül az új-zélandi vulkánkitörést
Rosszul lett egy utas a 4-6-os villamoson: áll a forgalom, mentő a helyszínen
Több százmillió forinttal drágul a Liget-projekt
A klímavédelem miatt csökkentik otthonaikban a karácsonyi díszkivilágítást a németek
A tüntetés szervezői a Vígszínházat is hívták az egyeztetésre
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Külföld: 20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból
Magyar állampolgárságot kapott a zöld-foki szigetek hátvédje
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Újabb botrány a fővárosi cégek átvilágításánál
Reszkető kiskutyát találtak a rendőrök
Tizennégy autót rongált meg a román trélerről leesett rámpa a magyar autópályán
A gyermek és a tanárok is az utcára szaladtak
Egy internetes poszt miatt ítéltek el egy nyíregyházi anyát
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Karácsonyi ajándék a népnek: mégsem drágul a tojás
Hosszú Katinka újabb aranyérme: agyonverte a teljes mezőnyt
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
A kormány azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság a következő években is meghaladja az uniós átlagot
Varga Mihály: Európa leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar
Az ember Istent játszik: legyártottak egy állatot, amely disznó és majom egyszerre
3500 Ft egy hot-dog a budapesti karácsonyi vásárban!
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
A jövő már megérkezett: ezt a chipet behelyezik az agyunkba és minden megoldódik
Óriási kávéhiány lesz jövőre
A Fradi szerint magyar játékosokkal nem tudnának nemzetközi eredményeket produkálni
Trump kiakadt amiért legalább 15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után
Nőtt az eperjesi gázrobbanás áldozatainak a száma
Megszólalt a tanárnő, akit 17 éves diákja szurkált meg
Nagylóki halálos tréfa: ez vár a három férfira, akik megkötözték, majd hagyták halálra fagyni társukat
Egy BMW-s rádudált egy Audis srác barátnőjére - ami ezután történt az nem mindennapi
Egy nap alatt kétszer vittek be a rendőrök egy tapolcai férfit
Élő adásban intézte el pártját a KDNP frakciószóvivője
Több embert még keresnek az eperjesi gázrobbanás után
Az angyalföldi rendőrök nagy erőkkel keresik az eltűnt 13 éves Tímit
A baleset óta alig tudok aludni - Retteg volán mögé ülni a karambol óta Gáspár Bea
Újabb X-Faktor dráma: Orosz rulettet játszom a színpadon
Szigorú karanténban kell maradnia, de a családjával töltheti a karácsonyt az SMA-ban szenvedő Levike
Ma dönt a bíróság a Győrben késelő 17 éves fiatal sorsáról
Megvonták a rokkantságit egy nőtől, mert a posta nem vitt ki egy levelet
Nőtt a sertéspestis által érintett terület Pest megyében
Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit
Feljelentették Kövér Lászlót Közösség elleni uszítás miatt
6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten
Hivatalos: ezek a leghisztisebb kutyafajták
Szenvedett, ordított az a férfi aki lefeküdt a Debreceni Ambulancia ajtaja elé, miután könyörgése ellenére sem kapott segítséget
Orbánék egyszerűen letiltották a magyarországi korrupcióról szóló nemzetközi tény jelentést
Újabb állami megrendelés: egymilliárd forintot kapott Mészáros Lőrinc volt jobbkeze
Kitálalt az elbocsátott ápoló: félelem és rettegés van a kórházakban
Orbán: a korrupciógyanús ügyek amiatt szaporodtak el, mert verseny helyett új kapcsolatrendszerek határozzák meg az üzleti életet
A Rossman és az E.ON nevével élnek vissza az adathalászok
Az Országgyűlés autonóm, ezért nem kell határidőre válaszolnia
Állami ellenőrzés alá akarják vonni a könyvkiadást Magyarországon
Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél
Gulyás Gergely válaszolt Karácsonynak: Nem engednek
Németh Szilárd pert vesztett!
5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak
A magyar úszósport 1000. érme Hosszú Katinka nevéhez fűződik
Fidesz vallomás: a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket
Orbán diktatúrája: egy módosítással saját maga szabná meg az ellenzéki pártok struktúráját
Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása: többen másfél hónapja várnak a pénzre
Ablakon keresztül érkeztek meg a magyar gyermekkórházba a Mikulások
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották
X-Faktor dráma: A házban nincsen víz, úgy húzzuk a kútról, vécére is ki kell járni
Úton Budapest felé kapott szívrohamot Ruszó Tibi édesapja
Áfacsökkentés kamu: egy rakás termék nem lett olcsóbb
Hivatalos: elég ha képzésekre jár a 22 éves Rácz Zsófia!
26 év után vissza tér Budapestre az Aerosmith
Kezdhetünk aggódni: romokban a német gazdaság
Hétköznapi hősök: Felpofozott egy pumát, hogy mentse a kutyáját
A legnagyobb egészségügyi problémáknak oka az emberi butaság
Az ombudsman szerint nem kellene 6 évesen iskolába mennie a gyereknek
Megérkezett a mikulás hivatalos videója, Borkai, Mészáros, Felcsút és a Fidesz rémálma!
Rácz Zsófia korábban kifogásolta, hogy az emberek a vágyaik szerint formálják a jogot
Megszólalt a Mátrai Erőműnél elhunyt férfi édesapja
Segíts egy megosztással: Budapesti otthonából tűnt el egy 13 éves kislány
Győri horror: Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét
Inkorrektnek érzi menesztését az FKF-vezér
Újabb milliárdos szemétmegbízást nyert Mészáros Lőrinc
Egészségügyi központot épít Tállai András focicsapata Mezőkövesden
Jegesmedvék kóborolnak egy orosz város környékén - szokatlanul meleg a tél
Felmérés: minden ötödik magyar elégedett a hazai egészségüggyel
140 ezren haltak meg tavaly, főként kisgyerekek
A Színművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata szerint az egyetemi oktatás ideológiától mentes
A magyar kormány támogatásával elkészült orvosi rendelőt adtak át Kárpátalján
Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni boszorkányüldözés
Így tettek zsebre több mint 2000 milliárdot Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei
Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit
Óriási változás jön a húspultoknál
Virgácsot kapott Orbán Viktor
30 fős csoport támadott meg négy férfit Balatonakaliban
Megúszhatja a férfi aki WC-csészére állva videózott a Balaton Soundon
Segíts egy megosztással - gazdi kell ennek a gyönyörű kiskutyusnak
Vadgázolás – Az ismeretlen tettes elhagyta a helyszínt
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Ebben a táborban nemsokára emberek fognak meghalni
Nincs tovább: tényleg el kell árulnia a kormánynak, mire mentek a felcsúti tao-milliárdok
Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat
Orbán: Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon
Lévai Anikó: Kincs van a birtokában annak, akinek földje van
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva