Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint

Három éve indítottunk egy pert a Magyar Állam tulajdonában álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz az MNV ellen, közérdekû adatokat szerettünk volna megismerni arról, mi lett a sorsa kicsit több mint 30 milliárd forintnyi közpénznek. Az ilyen perek elsõ fokon néhány hónap alatt le szoktak zárulni, a miénkben mégsem született ítélet már 3 éve, és úgy állnak a dolgok, hogy jó darabig még nem is fog, a kormány ugyanis minden lehetséges eszközzel akadályozza az eljárást. A Miniszterelnöki Kormányiroda ezért az akadályozásért már kapott is 300 ezer forint bírságot, de ez az összeg semmiképp sem fogja két vállra fektetni a költségvetést, és ha még három évig kihúzzák, hogy ne kelljen kiadniuk a kért információkat, akkor megússzák azt is, hogy tiltott állami támogatás miatt vizsgálódni kezdjen az Európai Bizottság a Mészáros-birodalomhoz közeli Takarék-csoport körül.

Az ügy a 2016 márciusában publikált Máig titok, milyen pénzbõl segítették ki az egyik leggazdagabb magyar bankárt címû cikkünkkel kezdõdött. Ez a cikk az akkoriban még Spéder Zoltán irányítása alatt és résztulajdonában álló FHB-rõl szólt, egészen pontosan arról, hogy a bank 2012-re pénzszûkébe került, és kiadott egy kb. 30 milliárd forint értékû alárendelt kölcsöntõkekötvényt. Ez egy speciális értékpapír, ha egy banknak sikerül ilyet eladnia, akkor a papírért kapott pénzt azonnal beleszámíthatja az alaptõkéjébe. Azért hívják alárendeltnek, mert egy esetleges bankcsõd esetén nincs biztosítva, ezért aki lejegyzi ezt a kötvényt, komoly rizikót vállal. A nagyobb kockázatot általában magas kamattal honorálja a kötvény kibocsátója.

Ezt a kötvényt egy titokzatos befektetõ le is jegyezte, de az FHB soha nem volt hajlandó elárulni, ki volt olyan gáláns, hogy ilyen gyorsan ennyi pénzzel a bank segítségére sietett.

Spéder akkoriban még jó viszonyban volt Orbán Viktorral és a Fidesz legbelsõ körével, olyan, hozzá is közel álló emberek álltak a magyar politika kulcspozícióiban, mint Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter, vagy a bankárt csak „Spéder barátom”-ként emlegetõ Lázár János, aki abban az idõben államtitkárként vezette a Miniszterelnökséget.

A cikk készítése során megpróbáltuk megtudni, ki lehetett az FHB megmentõje, és több jel is arra mutatott, hogy a 30 milliárdos kötvényt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz a Magyar Állam jegyezte le. Ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy a kormány nagyon kockázatos befektetést vállalt mindannyiunk közös vagyonával pusztán azért, hogy kisegítsen egy, Orbánnak és a Fidesznek abban az idõben nagyon fontos bankot és annak tulajdonosát. Ráadásul azt is okunk volt feltételezni, hogy az FHB nem fizette megfelelõen a kötvény kamatait sem, márpedig ha az állam jegyezte le a kötvényt, és nem volt kamatfizetés, akkor az egészen biztosan tiltott állami támogatásnak is minõsül. A tiltott állami támogatásokat pedig az Európai Bizottság szankcionálja, ezek ugyanis torzítják a piaci versenyt azáltal, hogy bizonyos szereplõket elõnyben részesítenek a többiekkel szemben.

Megkérdeztük az MNV-t, volt-e a tulajdonukban valaha az az FHB-kötvény, ami után nyomoztunk, erre õk azt válaszolták, hogy ez minõsített adat. Mi megkérdeztük, ki döntött az adatok minõsítésérõl és milyen közérdekbõl. Erre a kérdésre már nem kaptunk választ, telefonon közöltek csak annyit, hogy nem fognak válaszolni. Ez azért is furcsa, mert a minõsítõ kiléte és a minõsítés alapjául szolgáló közérdek egy alkotmánybírósági döntés alapján minden esetben nyilvános kellene hogy legyen.

Kiderítettük azt is, hogy az FHB kötvényének 2012. december 20-i lejegyzése elõtt 5 nappal Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter valamire utasította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõt. De hogy mire, az minõsített adat. A fejlesztési miniszter úgynevezett részvényesi joggyakorlói (azaz RJGY) határozatokkal irányíthatja a vagyonkezelõ mûködését, és egy ilyen RJGY határozatot adott ki 2012. december 15-én, de nem tudni, mi van ebben a határozatban, az ugyanis 2022. szeptember 5-ig titkosítva van. A cikkünk megjelenése után kiderült az is, hogy ez az RJGY határozat azért minõsített adat, mert 2012. szeptember 4-én volt egy kormányülés, amin a kormány tárgyalt egy minõsített adatot tartalmazó elõterjesztést, és ez a minõsített adat szerepel az RJGY határozatban is. Tóth Bertalan MSZP-s képviselõ kérdésére Lázár János elismerte azt is, hogy ezen a kormányülésen tényleg a kormány elé került egy elõterjesztés, ami az FHB tõkehelyzetét érintette, de többet nem árult el, hiszen az elõterjesztés minõsített adatot tartalmaz.

Az, hogy egy RJGY határozat minõsített legyen, nem túl gyakori, de nem is példa nélküli, 2012-ben például a fejlesztési miniszter 54 RJGY határozatot adott ki, abból 10 tartalmazott minõsített adatot, és ez volt az egyik.

Azóta több dolog is történt, ami arra utal, alappal feltételeztük, hogy a kötvény az MNV-nél kötött ki. 2016 nyarán megindult Orbánék hadjárata Spéder Zoltán FHB-vezér ellen, aminek a vége az lett, hogy szinte minden üzleti érdekeltségét, köztük az FHB-t kicsavarták a kezébõl. A hadjáratban Orbánék egyik elsõ ütése az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank 105 millió forintra bírságolta az FHB-t amiatt, mert félretájékoztatta a befektetõit ezzel a kötvénnyel kapcsolatban. A jegybanknak azzal volt baja, hogy a kötvényrõl kiadott 2012-es tájékoztatóban az FHB azt írta, „nem magyarországi befektetõk részére” bocsátotta ki a kötvényt. Az MNB nem mondott többet, de logikus, hogy ha ezért bírságoltak, az azt jelenti, hogy a kötvényt lejegyzõ befektetõ nagyon is belföldi volt.

Tiszta üzenet volt ez Spédernek és mindenkinek a magyar bankszektorban, aki hallotta már a pletykákat a titokzatos FHB-kötvényrõl. Természetesen nem véletlen, hogy a Nemzeti Banknak éppen akkor nyílt fel a szeme, és vette észre a kötvénnyel kapcsolatos hiányosságokat, amikor megkezdõdött a leszámolás Spéderrel. A jegybank a bírsággal azt mondta: az állam nem védi többé az FHB-t, akár a korábbi zûrös közös ügyeket is hajlandóak borítani, ha Spéder nem úgy lép, ahogyan Orbánék akarják.

Spéder értette is a célzást: a bírság után kevesebb mint 2 héttel az FHB vissza is vásárolta a kötvényt, nagyot rontva ezzel a bank tõkehelyzetén. Na de ehhez a titokzatos befektetõnek el kellett adnia a kötvényt, és ha a kötvénybirtokos esetleg tényleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ volt, akkor az eladáshoz megint kellett egy RJGY határozat a nemzeti fejlesztési minisztertõl. És milyen érdekes, pont ebben a hónapban adott ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy RJGY határozatot, ami hogy, hogynem,

minõsített adatot tartalmaz.
Majdnem négy évig volt tehát kinn a piacon ez a kötvény, és minden jel arra utal, hogy egy állami szereplõnél. Ez alatt a 4 év alatt az FHB-nek több milliárd forintnyi kamatot kellett, vagy kellett volna kifizetnie a kötvénybirtokosnak. De hogy az FHB fizetett-e kamatot, azt éppen úgy nem tudjuk biztosan, mint hogy kinél volt a kötvény.

Az MNV elleni pert egészen pontosan azért indítottuk, mert szerettük volna megtudni, mi szerepel abban az RJGY határozatban, amelyiket Németh Lászlóné, fejlesztési miniszterként 2012 decemberében, a kötvény lejegyzése elõtt 5 nappal adott ki. Az ügy el is indult, a Fõvárosi Törvényszéken, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ ragaszkodott ahhoz, hogy a bíróságon se nézhessenek bele a minõsített adatokat tartalmazó dokumentumokba, a bíróság ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, azaz a NAIH-hoz fordult, kérve a hatóságot, hogy végezzen el egy úgynevezett titokfelügyeleti eljárást, és állapítsa meg, hogy az adatok minõsítése jogszerû volt-e.

A NAIH 2016 végén levélben fordult a vagyonkezelõhöz, és kérte, küldjék el az RJGY-határozatot, és a dokumentumokat, amik indokolják az abban foglalt adatok titkosítását. Az MNV-nek erre a levélre csak 2017. március 20-án sikerült válaszolnia (azaz negyed év kellett nekik ehhez). A NAIH áttekintette a választ, és megállapították, hogy államháztartási, pénzügyi és könyvelési ügyekben jártas szakértõt kell felkérniük, hogy eldönthessék, jogszerû volt-e a minõsítés.

Hónapokig nem találtak erre megfelelõ szakértõt, ezért 2017 nyarán a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központhoz fordultak, és rajtuk keresztül sikerült is végre leakasztani valakit, aki a neki küldött iratokból 2018 márciusára készítette el az összegzését, viszont további dokumentumokat kért ahhoz, hogy folytatni tudja a munkát. Ezek között a dokumentumok között szerepelt az FHB több beszámolója is, ezzel pedig még tovább nõtt a (már így is elég nagy) valószínûsége annak, hogy a megismerni vágyott RJGY határozatban tényleg az FHB Bankról van szó. A NAIH a szakértõ által kért dokumentumok begyûjtése érdekében 2018. május 30-ra szemlét rendelt el az FHB-nél és az MNV-nél. Ezt a szemlét a NAIH meg is tartotta, és begyûjtötte a dokumentumokat, amiket a szakértõ kért, a szemlén azonban maga a szakértõ nem jelent meg.

Kiderült, hogy azért, mert a szakértõ 2018 májusában megbetegedett, és keresõképtelen állományba vették,

felmentették.
A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ szerint képtelen részt venni helyszíni szemléken, és a szakvéleményét sem tudja prezentálni, és amúgy is a felmentési idejét tölti. A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ közölte azt is, hogy a lebetegedett szakértõn kívül nincs más munkatársuk, aki el tudná végezni a NAIH által kért munkát.

A hatóság ezután felkért egy másik szakértõt a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központon kívülrõl a már begyûjtött dokumentumok tanulmányozására, és a szakértõ el is kezdte a munkát, de ehhez további dokumentumokat kért. Ezeket a dokumentumokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kellett volna bekérni, de ez már nem volt lehetséges, ugyanis közben a Fidesz újra választást nyert, Orbán Viktor pedig 2018 májusában átalakította a kormányát. Ebben az ügyben ez azért lényeges, mert az általunk megismerni kívánt RJGY határozatban szereplõ minõsített adatok minõsítõje Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (és így Czepek posztja) azonban a kormányátalakítással megszûnt.

A NAIH-nak tehát meg kellett keresnie azt is, melyik kormányszerv vette át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatásköreibõl azokat, amik ebben az ügyben fontosak.

Ezzel is elment néhány hét, hónap.
A NAIH megkereste a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli minisztert és a Miniszterelnöki Kormányirodán belül mûködõ hivatalát. Végül kiderült, hogy a NAIH ügyfele továbbra is Czepek Gábor, csak a kormányátalakítás óta õ már a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkára volt. Czepeket ezután a NAIH ügyfélként bevonta az eljárásba.

A NAIH 2018. december 19-én kézbesített végzésében kérte Czepeket és hivatalát, hogy küldjék el a szakértõ által kért további információkat.

Czepekék azonban erre a végzésre azóta sem válaszoltak. Sõt, Czepek Gábort éppen akkor, amikor a NAIH végzése megérkezett volna hozzá, áthelyezték, õ lett a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, és miniszteri biztosnak is kinevezték Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter mellé. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, Czepek posztja is megszûnt, nincs már a kormányban állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkár nevû pozíció.

Mikor a NAIH már több mint fél éve hiába várta a választ Czepekéktõl, 300 ezer forint bírságot szabott ki.
Jelenleg így áll az ügyünk, nem is látszik sok remény arra, hogy bármilyen elõrelépés következzen, legalább is a 300 ezer forintos bírság egészen biztosan nem küldi padlóra az államháztartást, aminek ráadásul a NAIH is része, szóval csak az egyik zsebébõl pakolja a pénzt a másikba az állam. Czepek pedig jó eséllyel már nincs is ott, ahová a bírságról szóló értesítés ment neki. Természetesen mi is kérdeztük a Miniszterelnöki Kormányirodát, miért nem reagálnak a NAIH megkeresésére, és természetesen mi sem kaptunk tõlük az égvilágon semmilyen választ.

Az ügyben egyébként vizsgálódhatna az Európai Bizottság is, amennyiben alapos gyanúja van arról, hogy tiltott állami támogatás húzódik a háttérben. Ehhez azonban egy érdekelt félnek bejelentést kellene tennie Brüsszelben. Érdekelt fél leginkább egy Magyarországon mûködõ bank, azaz az FHB versenytársa lehet, a bankpiacon azonban jelenleg senki nem merné megkockáztatni ezt, az FHB ugyanis azóta átkeresztelve a Mészáros-birodalom része lett. A tõzsdén is Takarék Jelzálogbank néven szerepel, az igazgatóság elnöke Mészáros egyik legfontosabb embere, Vida József.

Évekkel ezelõtt az OTP ugyan fenyegetõzött azzal, hogy az FHB körüli zûrös ügyek miatt bejelentést tesz az Európai Bizottságnál, de miután Orbánék felállították Spédert azt asztaltól, és a bankár az FHB-t is átadta, hirtelen az OTP-nek sem volt már olyan fontos a dolog, Csányi Sándor és Orbán Viktor között pedig épp szent a béke.

Spéder félreállásával már senkinek nem érdeke a kötvényügy feszegetése, ugyanis ha kiderül, hogy tényleg volt tiltott állami támogatás, akkor a bírságot már a Mészáros-körhöz tartozó új vezetésnek kellene fizetnie, éppen ezért pedig egy ezzel kapcsolatos brüsszeli bejelentés hadüzenetnek érne fel Orbánékkal szemben.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvaósinkat leginkább
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Negyven métert repült az elütött kerékpáros
Elkezdődött: Havi egy szabadnap, sok cég kihasználja a rabszolgatörvényt
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Április vége és június vége között a kormány közel 900 milliárd forintot költött a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kezelésére létrehozott egyik fontos eszköz terhére....
  
Durván zsebbe kell nyúlnia annak akit érint az új TB törvény
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szüks...
  
Sokkal rosszabbul is járhattak volna a kisadózók - állítja a kormány
Már egymillió forint felett belépett volna a különadó, de végül 3 milliónál húzták meg a határt - derült ki egy mai tájékoztatón. Együtt tudunk élni ezzel - válaszolta egy mai tá...
  
Nem élte túl a Pesten elgázolt motoros
A Police.hu híre szerint betonkeverő és motoros ütközött a XI. kerületben, a Fehérvári út és a Bocskai út sarkán 13 óra körül. A motoros olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a he...
  
Óriási a baj: a multik nélkül is mintegy 160 ezer embert bocsátottak el
A multinacionális cégeket nem vizsgálva, az 5 fő feletti vállalkozások körében június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket h...
  
Lángolt a győri hulladékégető
Tűz ütött ki a győri hulladékégetőben, a bácsai városrész külterületén, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A győri hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkezte...
  
Délutáni vihar: két emberre rázuhant egy fa a Lánchídnál
Közleményt adott ki a Katasztrófavédelem, ami szerint a zivatarral, felhőszakadással és erős széllel járó vihar Budapest déli részén, leginkább a XXIII. kerületben okozott károkat, de...
  
Lázár János újabb milliárdokat lobbizott ki
A politikus három évvel ezelőtt még felháborodott a járművek sajtóban megszellőztetett drágulásán. Kilencmilliárd forintot költenek újabb négy járműre a Szeged és Hódmezővásár...
  
Sokba kerül ha nem figyelsz! - újabb helyekre helyeztek ki traffipaxot
Három kamerát is telepített a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a Váci útra. Nem mind mér majd sebességet, és egyelőre tesztüzemben működnek. Összesen három, az arra...
  
Ismét változásokat jelentettek be a hitelprogramokkal kapcsolatban
Lehetőség lesz rá, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek zöldítésre, korszerűsítésre fordítsák. Tovább javítja, bővíti a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá feltételeit a ...
  
Karanténba került az egész násznép egy tolnai lagzi után
Az egyik vendégről az esemény után derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. Két hétre házi karanténba kellett vonulniuk egy Tolnán megtartott lagzi vendégeinek, mert az egyikükről ké...
  
Újabb botrány körvonalazódik Rácz Zsófia körül
Újabb, bár nem váratlan fejezete íródott a naiv fiatal tanárok és Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár el sem kezdődött kapcsolatának. A Pedagógusok Szakszervezete...
  
Karácsony felszólította a budapesti parlamenti képviselőket - a háború küszöbén
Karácsony Gergely a központi költségvetés elfogadása előtt nyílt levelet írt a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőknek, amiben hosszan fejtegette, mil...
  
Bűncselekmény hiánya: nem nyomoz a rendőrség Niedermüller ügyében
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2020. május 15-én, bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Niedermüller Péter ellen, aki ellen még a CÖF tett feljelentést, mert...
  
Nagyon figyelnie kell a határidőkre a munkavállalóknak
A munkavállalónak időben jeleznie kell, ha vissza akar térni a fizetés nélküli szabadságról. A szülési szabadság 24 hétig jár, ez jellemzően megegyezik az egészségbiztosítási pén...
  
Magyar Posta: bezárások jönnek július közepén
Zajlik az élet a Magyar Postánál: július közepén végleg bezár egy nagyobb forgalmú budapesti postahely az egyik plázában, és szintén július közepére derülhet ki, hogy mekkora béremel...
  
Megvan mi miatt mondhatott le a fideszes polgármester
A cégvezető a kirúgása után akcióba lendülhetett, és júniusban sorra jelentette a különböző hatóságoknak azokat az eseteket, amiknél szerinte jogsértések történtek. Ez vezethetett...
  
23 milliót lopott fél év alatt a bábolnai takarítónő
Fél éven keresztül, heti rendszerességgel lopta meg munkahelyét egy 65 éves bábolnai takarítónő, írja a Police.hu. A tájékoztatás szerint abba az irodába is volt bejárása, ahol a cég...
  
Merkely: akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni
Bár a járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja a november, külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon,...
  
Osztogatott a kormány: 6 milliárd a Bozsik Stadionra, 3 milliárd a szombathelyi utánpótlásnak
Lényegileg elköltötte a Gazdaságvédelmi Alapban lévő összeget a kormány miután a Magyar Közlöny keddi számában megjelent a kormányrendelet, ami 194 milliárd forint sorsáról rendelkez...
  
5 dolog amit nem tudtál Kósa Lajosról - pl. az év polgármestere lett 2001-ben
Kósa Lajos magyar politikus, országgyűlési képviselő, 2010-től 2015-ig és 2019-től a Fidesz ügyvezető alelnöke, 2015 és 2017 között a Fidesz frakcióvezetője, 1998–2014 között Debr...
  
Jön az iskolaőrség: vegyes a fogadtatás
Sem a Belügyminisztérium, sem az Országos Rendőr-főkapitányság nem kereste meg a Független Rendőr Szakszervezetet az iskolaőri munkakör bevezetése miatt, árulta el a szervezet vezetője a...
  
Szigorítás a gyógyhatású készítmények piacán
Szerdától csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás szerek Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták az indik...
  
Több mint 150 vírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban
A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett legfrissebb beszámoló szerint az elmúlt 24 órában elhunyt egy idős, krónikus beteg, és kilenccel, 4166-ra emelkedett az azonosított koronavírus...
  
Pekingi fenyegetés: ne adjanak állampolgárságot a menekülő hongkongiaknak
Londonnak viselnie kell majd annak következményeit, hogy zöld utat ad a brit állampolgárság megszerzésére az erre jogosult hongkongiak számára - figyelmeztetett Csao Li-csien kínai külügy...
  
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Tehetetlenül nézzük évek óta, ahogy hazánk egyik legszebb vidékét, a Balaton környékét gyorsan és visszavonhatatlanul bekebelezi a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ha kell, átírják ...
  
Negatív rekord: ötvenezer új fertőzött az Egyesült Államokban
A Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti tájékoztatása szerint megdőlt a napi rekord, az elmúlt 24 órában 52 898 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban. ...
  
Undorító politikai húzás: Baranyi Krisztinát ábrázoló, primitív gúnyrajz lóg a leváltott polgármester asztalán
Baranyi Krisztinát ábrázoló, primitív, szexista rajz volt Bácskai János fideszes politikus asztalára ragasztva a ferencvárosi testületi ülésen. Mindenki ezt nézi most! Olyan pasiva...
  
Orbán: Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a nem EU-s országok előtt a határainkat
„Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat, Szerbia kivételével nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek...
  
Orbán közlemény: Hiába kéri az EU, nem nyitjuk meg a határainkat
Nem teljesíti az Európai Unió kérését Magyarország, Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a határokat 14 EU-n kívüli ország állampolgárai számára – jelentette be Orbán Viktor. Csüt...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Három éve indítottunk egy pert a Magyar Állam tulajdonában álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz az MNV ellen, közérdekû adatokat szerettünk volna megismerni arról, mi lett a sorsa kicsit több mint 30 milliárd forintnyi közpénznek. Az ilyen perek elsõ fokon néhány hónap alatt le szoktak zárulni, a miénkben mégsem született ítélet már 3 éve, és úgy állnak a dolgok, hogy jó darabig még nem is fog, a kormány ugyanis minden lehetséges eszközzel akadályozza az eljárást. A Miniszterelnöki Kormányiroda ezért az akadályozásért már kapott is 300 ezer forint bírságot, de ez az összeg semmiképp sem fogja két vállra fektetni a költségvetést, és ha még három évig kihúzzák, hogy ne kelljen kiadniuk a kért információkat, akkor megússzák azt is, hogy tiltott állami támogatás miatt vizsgálódni kezdjen az Európai Bizottság a Mészáros-birodalomhoz közeli Takarék-csoport körül.

Az ügy a 2016 márciusában publikált Máig titok, milyen pénzbõl segítették ki az egyik leggazdagabb magyar bankárt címû cikkünkkel kezdõdött. Ez a cikk az akkoriban még Spéder Zoltán irányítása alatt és résztulajdonában álló FHB-rõl szólt, egészen pontosan arról, hogy a bank 2012-re pénzszûkébe került, és kiadott egy kb. 30 milliárd forint értékû alárendelt kölcsöntõkekötvényt. Ez egy speciális értékpapír, ha egy banknak sikerül ilyet eladnia, akkor a papírért kapott pénzt azonnal beleszámíthatja az alaptõkéjébe. Azért hívják alárendeltnek, mert egy esetleges bankcsõd esetén nincs biztosítva, ezért aki lejegyzi ezt a kötvényt, komoly rizikót vállal. A nagyobb kockázatot általában magas kamattal honorálja a kötvény kibocsátója.

Ezt a kötvényt egy titokzatos befektetõ le is jegyezte, de az FHB soha nem volt hajlandó elárulni, ki volt olyan gáláns, hogy ilyen gyorsan ennyi pénzzel a bank segítségére sietett.

Spéder akkoriban még jó viszonyban volt Orbán Viktorral és a Fidesz legbelsõ körével, olyan, hozzá is közel álló emberek álltak a magyar politika kulcspozícióiban, mint Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter, vagy a bankárt csak „Spéder barátom”-ként emlegetõ Lázár János, aki abban az idõben államtitkárként vezette a Miniszterelnökséget.

A cikk készítése során megpróbáltuk megtudni, ki lehetett az FHB megmentõje, és több jel is arra mutatott, hogy a 30 milliárdos kötvényt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz a Magyar Állam jegyezte le. Ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy a kormány nagyon kockázatos befektetést vállalt mindannyiunk közös vagyonával pusztán azért, hogy kisegítsen egy, Orbánnak és a Fidesznek abban az idõben nagyon fontos bankot és annak tulajdonosát. Ráadásul azt is okunk volt feltételezni, hogy az FHB nem fizette megfelelõen a kötvény kamatait sem, márpedig ha az állam jegyezte le a kötvényt, és nem volt kamatfizetés, akkor az egészen biztosan tiltott állami támogatásnak is minõsül. A tiltott állami támogatásokat pedig az Európai Bizottság szankcionálja, ezek ugyanis torzítják a piaci versenyt azáltal, hogy bizonyos szereplõket elõnyben részesítenek a többiekkel szemben.

Megkérdeztük az MNV-t, volt-e a tulajdonukban valaha az az FHB-kötvény, ami után nyomoztunk, erre õk azt válaszolták, hogy ez minõsített adat. Mi megkérdeztük, ki döntött az adatok minõsítésérõl és milyen közérdekbõl. Erre a kérdésre már nem kaptunk választ, telefonon közöltek csak annyit, hogy nem fognak válaszolni. Ez azért is furcsa, mert a minõsítõ kiléte és a minõsítés alapjául szolgáló közérdek egy alkotmánybírósági döntés alapján minden esetben nyilvános kellene hogy legyen.

Kiderítettük azt is, hogy az FHB kötvényének 2012. december 20-i lejegyzése elõtt 5 nappal Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter valamire utasította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõt. De hogy mire, az minõsített adat. A fejlesztési miniszter úgynevezett részvényesi joggyakorlói (azaz RJGY) határozatokkal irányíthatja a vagyonkezelõ mûködését, és egy ilyen RJGY határozatot adott ki 2012. december 15-én, de nem tudni, mi van ebben a határozatban, az ugyanis 2022. szeptember 5-ig titkosítva van. A cikkünk megjelenése után kiderült az is, hogy ez az RJGY határozat azért minõsített adat, mert 2012. szeptember 4-én volt egy kormányülés, amin a kormány tárgyalt egy minõsített adatot tartalmazó elõterjesztést, és ez a minõsített adat szerepel az RJGY határozatban is. Tóth Bertalan MSZP-s képviselõ kérdésére Lázár János elismerte azt is, hogy ezen a kormányülésen tényleg a kormány elé került egy elõterjesztés, ami az FHB tõkehelyzetét érintette, de többet nem árult el, hiszen az elõterjesztés minõsített adatot tartalmaz.

Az, hogy egy RJGY határozat minõsített legyen, nem túl gyakori, de nem is példa nélküli, 2012-ben például a fejlesztési miniszter 54 RJGY határozatot adott ki, abból 10 tartalmazott minõsített adatot, és ez volt az egyik.

Azóta több dolog is történt, ami arra utal, alappal feltételeztük, hogy a kötvény az MNV-nél kötött ki. 2016 nyarán megindult Orbánék hadjárata Spéder Zoltán FHB-vezér ellen, aminek a vége az lett, hogy szinte minden üzleti érdekeltségét, köztük az FHB-t kicsavarták a kezébõl. A hadjáratban Orbánék egyik elsõ ütése az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank 105 millió forintra bírságolta az FHB-t amiatt, mert félretájékoztatta a befektetõit ezzel a kötvénnyel kapcsolatban. A jegybanknak azzal volt baja, hogy a kötvényrõl kiadott 2012-es tájékoztatóban az FHB azt írta, „nem magyarországi befektetõk részére” bocsátotta ki a kötvényt. Az MNB nem mondott többet, de logikus, hogy ha ezért bírságoltak, az azt jelenti, hogy a kötvényt lejegyzõ befektetõ nagyon is belföldi volt.

Tiszta üzenet volt ez Spédernek és mindenkinek a magyar bankszektorban, aki hallotta már a pletykákat a titokzatos FHB-kötvényrõl. Természetesen nem véletlen, hogy a Nemzeti Banknak éppen akkor nyílt fel a szeme, és vette észre a kötvénnyel kapcsolatos hiányosságokat, amikor megkezdõdött a leszámolás Spéderrel. A jegybank a bírsággal azt mondta: az állam nem védi többé az FHB-t, akár a korábbi zûrös közös ügyeket is hajlandóak borítani, ha Spéder nem úgy lép, ahogyan Orbánék akarják.

Spéder értette is a célzást: a bírság után kevesebb mint 2 héttel az FHB vissza is vásárolta a kötvényt, nagyot rontva ezzel a bank tõkehelyzetén. Na de ehhez a titokzatos befektetõnek el kellett adnia a kötvényt, és ha a kötvénybirtokos esetleg tényleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ volt, akkor az eladáshoz megint kellett egy RJGY határozat a nemzeti fejlesztési minisztertõl. És milyen érdekes, pont ebben a hónapban adott ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy RJGY határozatot, ami hogy, hogynem,

minõsített adatot tartalmaz.
Majdnem négy évig volt tehát kinn a piacon ez a kötvény, és minden jel arra utal, hogy egy állami szereplõnél. Ez alatt a 4 év alatt az FHB-nek több milliárd forintnyi kamatot kellett, vagy kellett volna kifizetnie a kötvénybirtokosnak. De hogy az FHB fizetett-e kamatot, azt éppen úgy nem tudjuk biztosan, mint hogy kinél volt a kötvény.

Az MNV elleni pert egészen pontosan azért indítottuk, mert szerettük volna megtudni, mi szerepel abban az RJGY határozatban, amelyiket Németh Lászlóné, fejlesztési miniszterként 2012 decemberében, a kötvény lejegyzése elõtt 5 nappal adott ki. Az ügy el is indult, a Fõvárosi Törvényszéken, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ ragaszkodott ahhoz, hogy a bíróságon se nézhessenek bele a minõsített adatokat tartalmazó dokumentumokba, a bíróság ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, azaz a NAIH-hoz fordult, kérve a hatóságot, hogy végezzen el egy úgynevezett titokfelügyeleti eljárást, és állapítsa meg, hogy az adatok minõsítése jogszerû volt-e.

A NAIH 2016 végén levélben fordult a vagyonkezelõhöz, és kérte, küldjék el az RJGY-határozatot, és a dokumentumokat, amik indokolják az abban foglalt adatok titkosítását. Az MNV-nek erre a levélre csak 2017. március 20-án sikerült válaszolnia (azaz negyed év kellett nekik ehhez). A NAIH áttekintette a választ, és megállapították, hogy államháztartási, pénzügyi és könyvelési ügyekben jártas szakértõt kell felkérniük, hogy eldönthessék, jogszerû volt-e a minõsítés.

Hónapokig nem találtak erre megfelelõ szakértõt, ezért 2017 nyarán a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központhoz fordultak, és rajtuk keresztül sikerült is végre leakasztani valakit, aki a neki küldött iratokból 2018 márciusára készítette el az összegzését, viszont további dokumentumokat kért ahhoz, hogy folytatni tudja a munkát. Ezek között a dokumentumok között szerepelt az FHB több beszámolója is, ezzel pedig még tovább nõtt a (már így is elég nagy) valószínûsége annak, hogy a megismerni vágyott RJGY határozatban tényleg az FHB Bankról van szó. A NAIH a szakértõ által kért dokumentumok begyûjtése érdekében 2018. május 30-ra szemlét rendelt el az FHB-nél és az MNV-nél. Ezt a szemlét a NAIH meg is tartotta, és begyûjtötte a dokumentumokat, amiket a szakértõ kért, a szemlén azonban maga a szakértõ nem jelent meg.

Kiderült, hogy azért, mert a szakértõ 2018 májusában megbetegedett, és keresõképtelen állományba vették,

felmentették.
A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ szerint képtelen részt venni helyszíni szemléken, és a szakvéleményét sem tudja prezentálni, és amúgy is a felmentési idejét tölti. A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ közölte azt is, hogy a lebetegedett szakértõn kívül nincs más munkatársuk, aki el tudná végezni a NAIH által kért munkát.

A hatóság ezután felkért egy másik szakértõt a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központon kívülrõl a már begyûjtött dokumentumok tanulmányozására, és a szakértõ el is kezdte a munkát, de ehhez további dokumentumokat kért. Ezeket a dokumentumokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kellett volna bekérni, de ez már nem volt lehetséges, ugyanis közben a Fidesz újra választást nyert, Orbán Viktor pedig 2018 májusában átalakította a kormányát. Ebben az ügyben ez azért lényeges, mert az általunk megismerni kívánt RJGY határozatban szereplõ minõsített adatok minõsítõje Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (és így Czepek posztja) azonban a kormányátalakítással megszûnt.

A NAIH-nak tehát meg kellett keresnie azt is, melyik kormányszerv vette át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatásköreibõl azokat, amik ebben az ügyben fontosak.

Ezzel is elment néhány hét, hónap.
A NAIH megkereste a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli minisztert és a Miniszterelnöki Kormányirodán belül mûködõ hivatalát. Végül kiderült, hogy a NAIH ügyfele továbbra is Czepek Gábor, csak a kormányátalakítás óta õ már a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkára volt. Czepeket ezután a NAIH ügyfélként bevonta az eljárásba.

A NAIH 2018. december 19-én kézbesített végzésében kérte Czepeket és hivatalát, hogy küldjék el a szakértõ által kért további információkat.

Czepekék azonban erre a végzésre azóta sem válaszoltak. Sõt, Czepek Gábort éppen akkor, amikor a NAIH végzése megérkezett volna hozzá, áthelyezték, õ lett a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, és miniszteri biztosnak is kinevezték Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter mellé. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, Czepek posztja is megszûnt, nincs már a kormányban állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkár nevû pozíció.

Mikor a NAIH már több mint fél éve hiába várta a választ Czepekéktõl, 300 ezer forint bírságot szabott ki.
Jelenleg így áll az ügyünk, nem is látszik sok remény arra, hogy bármilyen elõrelépés következzen, legalább is a 300 ezer forintos bírság egészen biztosan nem küldi padlóra az államháztartást, aminek ráadásul a NAIH is része, szóval csak az egyik zsebébõl pakolja a pénzt a másikba az állam. Czepek pedig jó eséllyel már nincs is ott, ahová a bírságról szóló értesítés ment neki. Természetesen mi is kérdeztük a Miniszterelnöki Kormányirodát, miért nem reagálnak a NAIH megkeresésére, és természetesen mi sem kaptunk tõlük az égvilágon semmilyen választ.

Az ügyben egyébként vizsgálódhatna az Európai Bizottság is, amennyiben alapos gyanúja van arról, hogy tiltott állami támogatás húzódik a háttérben. Ehhez azonban egy érdekelt félnek bejelentést kellene tennie Brüsszelben. Érdekelt fél leginkább egy Magyarországon mûködõ bank, azaz az FHB versenytársa lehet, a bankpiacon azonban jelenleg senki nem merné megkockáztatni ezt, az FHB ugyanis azóta átkeresztelve a Mészáros-birodalom része lett. A tõzsdén is Takarék Jelzálogbank néven szerepel, az igazgatóság elnöke Mészáros egyik legfontosabb embere, Vida József.

Évekkel ezelõtt az OTP ugyan fenyegetõzött azzal, hogy az FHB körüli zûrös ügyek miatt bejelentést tesz az Európai Bizottságnál, de miután Orbánék felállították Spédert azt asztaltól, és a bankár az FHB-t is átadta, hirtelen az OTP-nek sem volt már olyan fontos a dolog, Csányi Sándor és Orbán Viktor között pedig épp szent a béke.

Spéder félreállásával már senkinek nem érdeke a kötvényügy feszegetése, ugyanis ha kiderül, hogy tényleg volt tiltott állami támogatás, akkor a bírságot már a Mészáros-körhöz tartozó új vezetésnek kellene fizetnie, éppen ezért pedig egy ezzel kapcsolatos brüsszeli bejelentés hadüzenetnek érne fel Orbánékkal szemben.
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Durván zsebbe kell nyúlnia annak akit érint az új TB törvény
Sokkal rosszabbul is járhattak volna a kisadózók - állítja a kormány
Nem élte túl a Pesten elgázolt motoros
Óriási a baj: a multik nélkül is mintegy 160 ezer embert bocsátottak el
Lángolt a győri hulladékégető
Délutáni vihar: két emberre rázuhant egy fa a Lánchídnál
Lázár János újabb milliárdokat lobbizott ki
Sokba kerül ha nem figyelsz! - újabb helyekre helyeztek ki traffipaxot
Ismét változásokat jelentettek be a hitelprogramokkal kapcsolatban
Karanténba került az egész násznép egy tolnai lagzi után
Újabb botrány körvonalazódik Rácz Zsófia körül
Karácsony felszólította a budapesti parlamenti képviselőket - a háború küszöbén
Bűncselekmény hiánya: nem nyomoz a rendőrség Niedermüller ügyében
Nagyon figyelnie kell a határidőkre a munkavállalóknak
Magyar Posta: bezárások jönnek július közepén
Megvan mi miatt mondhatott le a fideszes polgármester
23 milliót lopott fél év alatt a bábolnai takarítónő
Merkely: akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni
Osztogatott a kormány: 6 milliárd a Bozsik Stadionra, 3 milliárd a szombathelyi utánpótlásnak
5 dolog amit nem tudtál Kósa Lajosról - pl. az év polgármestere lett 2001-ben
Jön az iskolaőrség: vegyes a fogadtatás
Szigorítás a gyógyhatású készítmények piacán
Több mint 150 vírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban
Pekingi fenyegetés: ne adjanak állampolgárságot a menekülő hongkongiaknak
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Negatív rekord: ötvenezer új fertőzött az Egyesült Államokban
Undorító politikai húzás: Baranyi Krisztinát ábrázoló, primitív gúnyrajz lóg a leváltott polgármester asztalán
Orbán: Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a nem EU-s országok előtt a határainkat
Orbán közlemény: Hiába kéri az EU, nem nyitjuk meg a határainkat
Elkezdődött: Havi egy szabadnap, sok cég kihasználja a rabszolgatörvényt
Garantáltan veszteséges lesz a hajdúnánási MotoGP-pálya de legalább jó drága lesz
Negyven métert repült az elütött kerékpáros
Ilyen amikor Angela Merkel hivatalosan is az EU ura
Valami történik: újra összeült az Operatív Törzs
Óriási tervek: új autópályát kap a Balaton az új félgyűrűvel
Megtalálták a gyermekét hátrahagyó szentesi anyát - sajnos már nem élt
Kollégájukhoz riasztották a mentősöket - nem tudták már megmenteni
Életbe léptek az adóváltozások: íme amiket tudni kell
Szó nélkül tűrik a multik Kósa Lajos tervét
Hivatalos bejelentés: Orbán visszaállította a kötelező korridor-használatot az országon átutazóknak
Mától szingli Vitray Tamás - megtörtént a válás
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum