Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Karácsony Gergely a stadionépítésekrõl: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom

Tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, ma pedig Karácsony Gergely, Budapest fõpolgármestere a Blikk Talk beszélgetés-sorozat vendége.

Karácsony Gergellyel Szirmay Dávid fõszerkesztõ-helyettes beszélgetett, nem csak közéleti, de személyes témákról is.

„Alkalmatlan”
Az önkormányzati kampányban a kormányoldal részérõl rengetegszer hangzott el, hogy Karácsony Gergely „alkalmatlan.”

A fõpolgármester most elmondta kérdésünkre, hogy szerinte mire:

- Amire biztosan alkalmatlan vagyok, hisz a Fidesz is megismerte, az a lopás, meg a pökhendiség.

A család és a kampány
Sajnos a családját is utolérte a kampány, bár, mikor valaki vállalja, hogy politikus lesz, akkor ezzel együtt azt is vállalja, hogy elviseli ezeket a dolgokat, amik egy kampányban elhangzanak. De az országra nézve pusztító, hogy álvitákkal primitívvé tették a közéletet – mondta Karácsony Gergely.

Megfogadtam, hogy csak az érdemi kritikákkal foglalkozom és válaszolok mezekre, a propaganda részét pedig elengedem. A családnak nyilván nehezebb, a kisfiam most lett 11 éves és politikailag értõ fülei vannak, szóval, ez nehéz, de ezt közösen vállaltuk a családdal – tette hozzá.

Volt olyan a kampány elején, hogy kérdeztem magamtól: miért jó ez nekem? A válasz, hogy csinálni kell, valakinek ezt meg kell csinálni. Mással szemben is mûködne a propaganda, legfeljebb nem alkalmatlan, hanem a hazug, vagy más jelzõt aggattak volna rá. Nem inogtam meg, de az ember nem mindig ég ugyanazon a hõfokon egy kampányban. Mikor ezek eszembe jutottak, mindig a feleségem erõsített meg.

Emberi kapcsolatok
Mikor az LMP képviselõcsoportja kettészakadt, Karácsony Gergely a kardiológiai intenzív osztályon kötött ki. Szó szerint szívére vette a dolgot.

Errõl a fõpolgármester azt mondta:

- Most is lelkemre veszem amit kell, de az nem a Fidesz propaganda. Akkor lennék alkalmatlan, ha megérintene, ami a hazug sajtóból folyik. Az LMP-s esetnél más volt a helyzet: voltak az embernek barátai, és volt mellette egy politikai dilemma – mondta. Mégpedig az, hogy az emberi kapcsolataimat, vagy az ország érdekeit válasszam – tette hozzá.

A választási gyõzelemrõl
Tegnap Gulyás Gergely azt mondta, ugyanígy a Blikk Talk-on, hogy a Fidesz tudta, hogy ha összeáll ellenük „tücsök és bogár”, akkor kevesebb a kormánypártok támogatottjainak gyõzelme.

- Sok összetevõje van a gyõzelmemnek. Azt a hülyeséget abbahagyta az ellenzék, hogy külön indul a Fidesz ellen. Ne felejtsük el, hogy több szavazatot kaptam, mint Tarlós István bármikor. 2014-ben Tarlós fölényesen nyert, 2010-ben 52 százalékkal. De még akkor is kevesebben szavaztak rá, mint rám most – mondta a téma kapcsán Karácsony Gergely.

- Most a szavazók azt mondták az ellenzéki pártoknak, hogy elmentek a fenébe, nem külön-külön ellenzéket, hanem egy ellenzéket szeretnénk támogatni. A politikusok pedig elkezdték mondani, hogy lehet egymásról mást gondolni, és a kritikát nem is kell félretenni, de ha nem fogunk össze, ki fogunk kapni. Ebben a választási rendszerben csak ennek van alternatívája és én voltam az elsõ, aki ezt nyilvánosan kimondta, és erre büszke vagyok – tette hozzá.

A Gyurcsány-éra visszatérõ alakjai
Ismert, hogy sokakban megütközést keltett néhány, hosszú ideje eltûnt arc visszatérése a politikai életbe.

- Pontosan tudom, hogy mikor egy sokszínû egység összeáll és egy jelölt van, arra különbözõ motivációval szavaznak az emberek, de ezt nem a lottón nyertem, vagy kikönyököltem magamnak, ez az elõválasztáson dõlt el, csak úgy vállaltam, ha az elõválasztáson nyerek, és ez megtörtént – kezdte Karácsony Gergely a régi idõk visszatérõ szocialista arcainak témájában.

- Nem a budapesti ellenzék vezetõje vagyok, hanem Budapest fõpolgármestere: hogy egy ellenzéki polgármester kivel köt szerzõdést, az rám milyen hatással van? – tette fel a kérdést Karácsony, hozzátéve:

- A 2010 elõtti baloldali politika és személyek felett eljárt az idõ, ezzel egyetértek. A kollélgáim többsége azonban civil ember, aki most jött be a politikába, és vannak olyanok, akik régiek. Kétharmad egyharmad arányban vannak újak régiek. A cégek igazgatótanácsába volt miniszterek ülnek be, de politikai szerepvállalásuk felett eljárt az idõ. Õk a szakmai tapasztalataik miatt vannak ott, az igazgatótanács egy közösségi kontroll, mindenféle emberek vannak benne. Attól, hogy valaki tíz éve miniszter volt, az nem jelenti azt, hogy szakmailag ne lenne alkalmas a feladatra.

- Egyébként a sok igazgatótanácsi tag között két volt miniszter van mindössze, ugyanis most csak a cégek igazgatótanácsát választottuk meg. Õk õrködnek a cégek felett, de az igazi kérdés a cégvezetõk személye. Ide csak szakmai alapon, komoly pályázattal lehet jönni, aki máshogy jön azt elküldöm. bármely oldalról érkezhet a pályázó, ugyanolyan esélyekkel indul, de mindenkinek a nyilvánosság elõtt kell megvédenie pályázatát.

Stadionépítés
A stadionépítések kapcsán Karácsony Gergely azt mondta:

Azokat a beruházásokat, amik kinõttek a földbõl, például a 60 százalékos készültségû honvéd-stadion, hiba lenne visszacsinálni. A kézilabdacsarnoknál is már leszerzõdött a kormány, sõt, lefelezõdtek az eredeti árak, és nem csak stadion, de rendezvényközpont is lesz a felhúzandó épületegyüttes.

Alku?

- Az atlétikai centrum építése viszont komoly mérlegelés tárgya: vannak örökölt dolgok, vannak a sportvilágnak elvárásai. Értem, hogy a kormánynak ez fontos és vállalt köztelezettségeket, és a sporttársadalom is szeretné. Nem fogok ennek ellene menni, de nem támogatom. Akkor tudok egy óvatos, semleges álláspontot kialakítani, ha tudom képviselni a saját programomat – mondta sokat sejtetõen Karácsony Gergely, aztán kérdésünkre megerõsítette:

Ez egy deal lesz

Vagyis, ha a kormány úgy érzi, hogy mondjuk nem tudja támogatni a budapestiek egészségét szolgáló többlet-szolgáltatások finanszírozását, illetve nem tudja hozzásegíteni a fõvárosiakat új, minõségi zöldfelületekhez, akkor és miért legyek lelkes támogatója valaminek, amivel amúgy sem értek egyet? - tette tisztába a dolog hátterét a fõpolgármester.

Karácsony Gergely azt is megemlítette, hogy a Csepelre tervezett sportlétesítmények marhaságok, ahelyett ott legyen egy rendes közpark, és a budapesti egészségügyi ellátásból is hiányzik egy csomó minden, és nekem az a dolgom, hogy a fõváros önkormányzatai által mûködtetett egészségügyi intézményekre tudjak plusz forrásokat találni – mondta.

A kormányülésrõl
Akárcsak tegnap Gulyás Gergely, ma Karácsony Gergely is azt mondta a kormányülésre vonatkozó kérdésre, hogy az egész udvarias hangnemben zajlott.

– Zárójelbe tettük a kampányt – a légkör kicsit óvatoskodó volt és nem volt nagyon felszabadult. Úgy éreztem, tapogatjuk egymást, hogy kinek mi a fontos. Több kérdésben elmondtam az álláspontomat – például a Városligettel kapcsolatban. Felvetettem javaslatokat, de kevés dologra érkezett helyben érdemi válasz, ami nem feltétlenül baj.

- Ha azt nézem hogy a választási kampányban milyen mondatok hangzottak el, és most mik hangzottak el, akkor jobb helyzet. Egy háborúra nincs szükség, annak a vesztese szerintem én lennék, de nem ez a fontos, hanem az, hogy a budapestiek is veszítenének, és ezt nem akarom.

Fontos, hogy a közös ügyeink, kormányzati és fõvárosi beruházások ügyében tudunk párbeszédet folytatni. Sõt, vannak olyan tervezett beruházások, amelyben közelebb van az álláspontom a kormányéhoz, mint korábban Tarlós Istváné volt. ilyen a 14-es villamos vonalának meghosszabbítása a Deák térig, vagyis a pesti fonódó villamos létrehozása. Tarlósnál ez a legkisebb prioritást kapta, nálam elsõ helyen van mondta Karácsony Gergely, azt azonban nem tudta megmondani, mikorra valósulhat meg a nagyívû terv, mert, mint mondta, a 3-as metrót felújítani, és megcsinálni a pesti fonódó villamosvonalat, azt nem lehet egyszerre.

Minden esetre a kormánnyal kapcsolatban kijelentette:

A politikai hókuszpókuszt félretéve, szakmai kérdésekben a kormány és a fõváros között van egy csomó közös pont.

Dízeleket kitiltani?
Korábban egy kijelentésébõl azt a következtetést vonták le a sajtóban, hogy kitiltaná a dízelautókat Budapestrõl.

Most kiderült, ez azért nem teljesen így van. A Blikk Talk-on Karácsony Gergely azt mondta, a fõvárosi környezetszennyezés a korszerûtlen fûtési rendszerekbõl és a közlekedésbõl ered nagyrészt.

Elképzelhetõnek tartja, hogy a ciklus végére megvalósuljon, hogy bizonyos belvárosi részekre csak bizonyos környezetvédelmi besorolás feletti jármûvek hajthatnának be. Mert emberek halnak meg – fogalmazott Karácsony, megemlítve, hogy van olyan kerület, ahol megtöbbszörözõdött az asztmás gyermekek száma. Ilyenkor jogos a kérdés, hogy mit tesz ez ellen a város.

Szerinte veszélyes jelenség, hogy tömegével jelennek meg a hazai használtautó piacon a nyugatiról behozott, használt, régi dízelautók, és a magyarok ezekre hajlandók pénzt adni. Társadalmi párbeszéd kell a témában Karácsony szerint, hogy a magyarok ne vegyenek ilyen kocsikat, mert elõbb-utóbb lehet olyan, hogy a város bizonyos kerületekbõl kitiltja ezeket, vagy például szmogriadók idején – derült ki a fõpolgármester szavaiból.

A rakpartok a gyalogosoknak
Ígéret volt korábban a budapesti rakpartok visszaadása a gyalogosoknak.

Karácsony Gergely ennek kapcsán azt mondta: Ez az ügy szorosan összefügg a Lánchíd felújításával, amire 26 milliárd forint van, de a közbeszerzésben 46 milliárdos ajánlat érkezett. Át kell gondolni a jövõ hétig, hogy mi legyen ezzel a beruházással. A rakpartokat szeretnék hétvégente, a Lánchíd felújításával párhuzamosan autómentessé tenni. Ha a fõvárosiak ezt pozitívan fogadják majd, akkor lehet hosszú távon is arról gondolkodni, hogy kiváltják valahogy a pesti rakpart autósforgalmát. A budai rakparton ez sokkal nehezebb feladat – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy szerinte a fõvárosiaknak vissza kéne kapniuk a Dunapartot.

Karácsony Gergely számos más témáról, köztük egy meglehetõsen kényes, családi ügyrõl is beszélt, de szóba került Botka László szerepe is az ellenzéki politizálás területén.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Mennyit kaszálnak a végrehajtók az embereken? - elképesztő listát tettek közzé
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
Segíts egy megosztással - véradásra van szüksége a balesetet szenvedett ikerlányoknak
Olvasónk küldte a következő posztot. A posztban szereplő személyeknek segítségre van szükségük ezért kérjük aki teheti, az segítsen, az ország bármely pontján megteheti: A poszt: ...
  
Fideszesek akik két éve meg se mukkant a Parlamentben
Rogán, Kubatov és Simonka György is inkább csak jó hallgatóság. Hét olyan fideszes ül a Parlamentben, akiknek az elmúlt két évben nem sikerült hallatniuk a hangjukat az Országgyűlésbe...
  
Elővásárlási jogot szerezne a kormány a felszámolt cégekre
A kormány javaslata szerint az államnak, illetve a képviseletére kijelölt szervnek a felszámolások során elővásárlási joga lenne a cégek vagyonára – szúrta ki a csődtörvény terveze...
  
Csőtörés Budapesten, ezt leszámítva minden fa....
Csőtörés történt a Budapesten a XVI. kerületben, elárasztotta az utat, a járdát a víz. Zubogott mindenhol a csatornából kiáramló vízfolyam. A durva villámárvizekkor sem mindig lehet...
  
1,5 milliárd forintból megújul Magyarország kedvenc kisvasútja
Több mint 1,5 milliárd forintból megújul a királyréti és kemencei kisvasút. Ezért több szakaszon leáll a közlekedés, és csak 2021-ben indul újra. A királyréti és kemencei múzeumva...
  
Vége: leállították a Lánchíd felújítására indított gyűjtést
Leállította a Lánchíd felújítására indított gyűjtést Pálinkás József – tudta meg az ATV Híradó. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a közösségi oldalán indított kezd...
  
Óriási razzia a magyar vizsgaállomáson - Összehangolt ügyészségi akció
Összehangolt ügyészségi akció van folyamatban – ezt a választ adta az Index megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség a Mozaik utcai hatósági vizsgaállomással kapcsolatban, miut...
  
Müller Cecília bejelentés: több mint 20-an kapták el a vírust egy iskolai értekezleten
Egy oktatási intézmény zárt megbeszélésén vettek részt. Egy valaki már akkor tüneteket mutatott. Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést kedd...
  
400 milliót kapnak a nemzetiségek a koronavírus miatt
Soltész Miklós Pécsett beszélt a támogatási programról. A járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programot a magyarországi nemzetiségek támoga...
  
A piaci ár többszörösébe kerül a települések fásítása
Többszörösébe kerülnek a települési fásítási program nagy tételben vett fái, mintha a kiskereskedelemben vennék meg. Településfásítási programot indított az Agrárminisztérium, j...
  
Színházjegyekkel fejezik ki hálájukat az egészségügyi dolgozóknak
A Covid-részleggel rendelkező Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő munkatársai számára ajánlott fel ingyenjegyeket a Városmajori Szabadtér Színház. Az o...
  
Recesszió: ha bejön amit az EU jósol....
A magyar gazdaság 7, az európai 8,3 százalékkal esik vissza idén az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzése szerint. Még jövőre sem érjük el azt a szintet, ahol 2019 legvégén...
  
Forradalmi változás jöhet a személyi igazolványok körül
A személyi igazolványt egy hónap múlva már pénzforgalmi szolgáltatáshoz szükséges ügyfél-hitelesítésre is lehet majd használni. A Magyar Közlönyben jelent meg egy belügyminisztéri...
  
Fontos kérdések a hálapénz körül
A leghatékonyabb eszköz a hálapénz visszaszorítására a betegellátás színvonalának a növelése lenne egy közvélemény-kutatás szerint. "Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszá...
  
Közel 200 üzletét bezárja a H&M
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások idején 50 százalékkal estek vissza a cég eladásai. 170 üzlet bezárásáról döntött a Hennes and Mauritz (H&M) üzletlánc világszerte – í...
  
Áder levelet írt az ukrán és a román elnöknek
Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt....
  
Börtönt kaptak azok a migránsok akik áttörték a magyar határkerítést
Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, akik még januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határ...
  
Nagy Feró: nem lehet Mészáros Lőrinc ellen lázadni, mert egy tehetséges ember
"Ha működőképes rockzenét akarsz, annak valamilyen szinten, de mindig dörzsölődnie kell a hatalomhoz. Attól fényesedik," jelentette ki Nagy Feró a HVG-nek. A Beatrice frontemberét annak ap...
  
Üzent az EU az index körül zajló dolgok miatt - Aggodalom
„A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül” - üzente az Indexnek küldött közleményében Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. A lap magyar és angol nyelven...
  
Merkely Béla: fedezzük föl szép hazánkat
Ezen a nyáron maradjunk itthon, és fedezzük föl szép hazánkat – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az InfoRádi...
  
Fertőzés gyanú miatt zártak le egy iskolát Mezőkövesden
Az RTL Híradó értesülései szerint le kellett zárni egy általános iskolát Mezőkövesden, miután kiderült, hogy a tanári kar egyik tagja koronavírus-fertőzött lehet. A Borsod-Abaúj-Zemp...
  
Évi 180 millióért tartják karban a Puskás Aréna gyepét
A Puskás Arénát kezelő Nemzeti Sportközpontok a különböző feladatokra két tendert is kiírt a napokban, és ezekből most először került nyilvánosságra az adat, hogy mennyibe is kerülh...
  
Pozitív lett a brazil elnök tesztje
Pozitív lett Jair Bolsonaro brazil elnök legfrissebb koronavírus-tesztje - írja a BBC. Ez volt Bolsonaro negyedik tesztje, hiszen, mint magasrangú politikust, gyakran tesztelik. Az államfőnek m...
  
Autóban összezsúfolódott migránsokat fogtak el a rendőrök
A migránsok személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök - négy megyére kiterjedő akció keretében - a Készenléti Rendőrség Nemz...
  
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Bár a közműhivatal rendületlenül vizsgálja a lakosság fűtési rezsijét, az elmúlt öt év során - Orbánék szája íze szerint - a tőzsdei mélyrepülések ellenére sem találtak okot a ...
  
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Fejenként kerek ezer forinttal honorálta pedagógusai egy jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából. A jutalmat ők naptár formájában vághatták zsebre. Másho...
  
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Európa parlamenti képviselőjét küldte a Fidesz az ATV Egyenes beszéd című műsorába az Európai Bíróság civiltörvényről szóló ítéletét megmagyarázni. Deutsch Tamás felmondta a k...
  
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a tuttomercatoweb.com-nak adott nyilatkozatában beszélt az Európa-bajnokságról, Szoboszlai Dominik esetleges klubváltásáról és Dzsud...
  
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kereskedelmi árak három-négyszeresébe kerülhetnek azok a fák, amelyeket a településfásítási program során oszt szét az Agrárminisztérium, írja az Átlátszó. A lap kiszámolta, hogy...
  
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy mos...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Karácsony Gergely a stadionépítésekrõl: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, ma pedig Karácsony Gergely, Budapest fõpolgármestere a Blikk Talk beszélgetés-sorozat vendége.

Karácsony Gergellyel Szirmay Dávid fõszerkesztõ-helyettes beszélgetett, nem csak közéleti, de személyes témákról is.

„Alkalmatlan”
Az önkormányzati kampányban a kormányoldal részérõl rengetegszer hangzott el, hogy Karácsony Gergely „alkalmatlan.”

A fõpolgármester most elmondta kérdésünkre, hogy szerinte mire:

- Amire biztosan alkalmatlan vagyok, hisz a Fidesz is megismerte, az a lopás, meg a pökhendiség.

A család és a kampány
Sajnos a családját is utolérte a kampány, bár, mikor valaki vállalja, hogy politikus lesz, akkor ezzel együtt azt is vállalja, hogy elviseli ezeket a dolgokat, amik egy kampányban elhangzanak. De az országra nézve pusztító, hogy álvitákkal primitívvé tették a közéletet – mondta Karácsony Gergely.

Megfogadtam, hogy csak az érdemi kritikákkal foglalkozom és válaszolok mezekre, a propaganda részét pedig elengedem. A családnak nyilván nehezebb, a kisfiam most lett 11 éves és politikailag értõ fülei vannak, szóval, ez nehéz, de ezt közösen vállaltuk a családdal – tette hozzá.

Volt olyan a kampány elején, hogy kérdeztem magamtól: miért jó ez nekem? A válasz, hogy csinálni kell, valakinek ezt meg kell csinálni. Mással szemben is mûködne a propaganda, legfeljebb nem alkalmatlan, hanem a hazug, vagy más jelzõt aggattak volna rá. Nem inogtam meg, de az ember nem mindig ég ugyanazon a hõfokon egy kampányban. Mikor ezek eszembe jutottak, mindig a feleségem erõsített meg.

Emberi kapcsolatok
Mikor az LMP képviselõcsoportja kettészakadt, Karácsony Gergely a kardiológiai intenzív osztályon kötött ki. Szó szerint szívére vette a dolgot.

Errõl a fõpolgármester azt mondta:

- Most is lelkemre veszem amit kell, de az nem a Fidesz propaganda. Akkor lennék alkalmatlan, ha megérintene, ami a hazug sajtóból folyik. Az LMP-s esetnél más volt a helyzet: voltak az embernek barátai, és volt mellette egy politikai dilemma – mondta. Mégpedig az, hogy az emberi kapcsolataimat, vagy az ország érdekeit válasszam – tette hozzá.

A választási gyõzelemrõl
Tegnap Gulyás Gergely azt mondta, ugyanígy a Blikk Talk-on, hogy a Fidesz tudta, hogy ha összeáll ellenük „tücsök és bogár”, akkor kevesebb a kormánypártok támogatottjainak gyõzelme.

- Sok összetevõje van a gyõzelmemnek. Azt a hülyeséget abbahagyta az ellenzék, hogy külön indul a Fidesz ellen. Ne felejtsük el, hogy több szavazatot kaptam, mint Tarlós István bármikor. 2014-ben Tarlós fölényesen nyert, 2010-ben 52 százalékkal. De még akkor is kevesebben szavaztak rá, mint rám most – mondta a téma kapcsán Karácsony Gergely.

- Most a szavazók azt mondták az ellenzéki pártoknak, hogy elmentek a fenébe, nem külön-külön ellenzéket, hanem egy ellenzéket szeretnénk támogatni. A politikusok pedig elkezdték mondani, hogy lehet egymásról mást gondolni, és a kritikát nem is kell félretenni, de ha nem fogunk össze, ki fogunk kapni. Ebben a választási rendszerben csak ennek van alternatívája és én voltam az elsõ, aki ezt nyilvánosan kimondta, és erre büszke vagyok – tette hozzá.

A Gyurcsány-éra visszatérõ alakjai
Ismert, hogy sokakban megütközést keltett néhány, hosszú ideje eltûnt arc visszatérése a politikai életbe.

- Pontosan tudom, hogy mikor egy sokszínû egység összeáll és egy jelölt van, arra különbözõ motivációval szavaznak az emberek, de ezt nem a lottón nyertem, vagy kikönyököltem magamnak, ez az elõválasztáson dõlt el, csak úgy vállaltam, ha az elõválasztáson nyerek, és ez megtörtént – kezdte Karácsony Gergely a régi idõk visszatérõ szocialista arcainak témájában.

- Nem a budapesti ellenzék vezetõje vagyok, hanem Budapest fõpolgármestere: hogy egy ellenzéki polgármester kivel köt szerzõdést, az rám milyen hatással van? – tette fel a kérdést Karácsony, hozzátéve:

- A 2010 elõtti baloldali politika és személyek felett eljárt az idõ, ezzel egyetértek. A kollélgáim többsége azonban civil ember, aki most jött be a politikába, és vannak olyanok, akik régiek. Kétharmad egyharmad arányban vannak újak régiek. A cégek igazgatótanácsába volt miniszterek ülnek be, de politikai szerepvállalásuk felett eljárt az idõ. Õk a szakmai tapasztalataik miatt vannak ott, az igazgatótanács egy közösségi kontroll, mindenféle emberek vannak benne. Attól, hogy valaki tíz éve miniszter volt, az nem jelenti azt, hogy szakmailag ne lenne alkalmas a feladatra.

- Egyébként a sok igazgatótanácsi tag között két volt miniszter van mindössze, ugyanis most csak a cégek igazgatótanácsát választottuk meg. Õk õrködnek a cégek felett, de az igazi kérdés a cégvezetõk személye. Ide csak szakmai alapon, komoly pályázattal lehet jönni, aki máshogy jön azt elküldöm. bármely oldalról érkezhet a pályázó, ugyanolyan esélyekkel indul, de mindenkinek a nyilvánosság elõtt kell megvédenie pályázatát.

Stadionépítés
A stadionépítések kapcsán Karácsony Gergely azt mondta:

Azokat a beruházásokat, amik kinõttek a földbõl, például a 60 százalékos készültségû honvéd-stadion, hiba lenne visszacsinálni. A kézilabdacsarnoknál is már leszerzõdött a kormány, sõt, lefelezõdtek az eredeti árak, és nem csak stadion, de rendezvényközpont is lesz a felhúzandó épületegyüttes.

Alku?

- Az atlétikai centrum építése viszont komoly mérlegelés tárgya: vannak örökölt dolgok, vannak a sportvilágnak elvárásai. Értem, hogy a kormánynak ez fontos és vállalt köztelezettségeket, és a sporttársadalom is szeretné. Nem fogok ennek ellene menni, de nem támogatom. Akkor tudok egy óvatos, semleges álláspontot kialakítani, ha tudom képviselni a saját programomat – mondta sokat sejtetõen Karácsony Gergely, aztán kérdésünkre megerõsítette:

Ez egy deal lesz

Vagyis, ha a kormány úgy érzi, hogy mondjuk nem tudja támogatni a budapestiek egészségét szolgáló többlet-szolgáltatások finanszírozását, illetve nem tudja hozzásegíteni a fõvárosiakat új, minõségi zöldfelületekhez, akkor és miért legyek lelkes támogatója valaminek, amivel amúgy sem értek egyet? - tette tisztába a dolog hátterét a fõpolgármester.

Karácsony Gergely azt is megemlítette, hogy a Csepelre tervezett sportlétesítmények marhaságok, ahelyett ott legyen egy rendes közpark, és a budapesti egészségügyi ellátásból is hiányzik egy csomó minden, és nekem az a dolgom, hogy a fõváros önkormányzatai által mûködtetett egészségügyi intézményekre tudjak plusz forrásokat találni – mondta.

A kormányülésrõl
Akárcsak tegnap Gulyás Gergely, ma Karácsony Gergely is azt mondta a kormányülésre vonatkozó kérdésre, hogy az egész udvarias hangnemben zajlott.

– Zárójelbe tettük a kampányt – a légkör kicsit óvatoskodó volt és nem volt nagyon felszabadult. Úgy éreztem, tapogatjuk egymást, hogy kinek mi a fontos. Több kérdésben elmondtam az álláspontomat – például a Városligettel kapcsolatban. Felvetettem javaslatokat, de kevés dologra érkezett helyben érdemi válasz, ami nem feltétlenül baj.

- Ha azt nézem hogy a választási kampányban milyen mondatok hangzottak el, és most mik hangzottak el, akkor jobb helyzet. Egy háborúra nincs szükség, annak a vesztese szerintem én lennék, de nem ez a fontos, hanem az, hogy a budapestiek is veszítenének, és ezt nem akarom.

Fontos, hogy a közös ügyeink, kormányzati és fõvárosi beruházások ügyében tudunk párbeszédet folytatni. Sõt, vannak olyan tervezett beruházások, amelyben közelebb van az álláspontom a kormányéhoz, mint korábban Tarlós Istváné volt. ilyen a 14-es villamos vonalának meghosszabbítása a Deák térig, vagyis a pesti fonódó villamos létrehozása. Tarlósnál ez a legkisebb prioritást kapta, nálam elsõ helyen van mondta Karácsony Gergely, azt azonban nem tudta megmondani, mikorra valósulhat meg a nagyívû terv, mert, mint mondta, a 3-as metrót felújítani, és megcsinálni a pesti fonódó villamosvonalat, azt nem lehet egyszerre.

Minden esetre a kormánnyal kapcsolatban kijelentette:

A politikai hókuszpókuszt félretéve, szakmai kérdésekben a kormány és a fõváros között van egy csomó közös pont.

Dízeleket kitiltani?
Korábban egy kijelentésébõl azt a következtetést vonták le a sajtóban, hogy kitiltaná a dízelautókat Budapestrõl.

Most kiderült, ez azért nem teljesen így van. A Blikk Talk-on Karácsony Gergely azt mondta, a fõvárosi környezetszennyezés a korszerûtlen fûtési rendszerekbõl és a közlekedésbõl ered nagyrészt.

Elképzelhetõnek tartja, hogy a ciklus végére megvalósuljon, hogy bizonyos belvárosi részekre csak bizonyos környezetvédelmi besorolás feletti jármûvek hajthatnának be. Mert emberek halnak meg – fogalmazott Karácsony, megemlítve, hogy van olyan kerület, ahol megtöbbszörözõdött az asztmás gyermekek száma. Ilyenkor jogos a kérdés, hogy mit tesz ez ellen a város.

Szerinte veszélyes jelenség, hogy tömegével jelennek meg a hazai használtautó piacon a nyugatiról behozott, használt, régi dízelautók, és a magyarok ezekre hajlandók pénzt adni. Társadalmi párbeszéd kell a témában Karácsony szerint, hogy a magyarok ne vegyenek ilyen kocsikat, mert elõbb-utóbb lehet olyan, hogy a város bizonyos kerületekbõl kitiltja ezeket, vagy például szmogriadók idején – derült ki a fõpolgármester szavaiból.

A rakpartok a gyalogosoknak
Ígéret volt korábban a budapesti rakpartok visszaadása a gyalogosoknak.

Karácsony Gergely ennek kapcsán azt mondta: Ez az ügy szorosan összefügg a Lánchíd felújításával, amire 26 milliárd forint van, de a közbeszerzésben 46 milliárdos ajánlat érkezett. Át kell gondolni a jövõ hétig, hogy mi legyen ezzel a beruházással. A rakpartokat szeretnék hétvégente, a Lánchíd felújításával párhuzamosan autómentessé tenni. Ha a fõvárosiak ezt pozitívan fogadják majd, akkor lehet hosszú távon is arról gondolkodni, hogy kiváltják valahogy a pesti rakpart autósforgalmát. A budai rakparton ez sokkal nehezebb feladat – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy szerinte a fõvárosiaknak vissza kéne kapniuk a Dunapartot.

Karácsony Gergely számos más témáról, köztük egy meglehetõsen kényes, családi ügyrõl is beszélt, de szóba került Botka László szerepe is az ellenzéki politizálás területén.
Segíts egy megosztással - véradásra van szüksége a balesetet szenvedett ikerlányoknak
Fideszesek akik két éve meg se mukkant a Parlamentben
Elővásárlási jogot szerezne a kormány a felszámolt cégekre
Csőtörés Budapesten, ezt leszámítva minden fa....
1,5 milliárd forintból megújul Magyarország kedvenc kisvasútja
Vége: leállították a Lánchíd felújítására indított gyűjtést
Óriási razzia a magyar vizsgaállomáson - Összehangolt ügyészségi akció
Müller Cecília bejelentés: több mint 20-an kapták el a vírust egy iskolai értekezleten
400 milliót kapnak a nemzetiségek a koronavírus miatt
A piaci ár többszörösébe kerül a települések fásítása
Színházjegyekkel fejezik ki hálájukat az egészségügyi dolgozóknak
Recesszió: ha bejön amit az EU jósol....
Forradalmi változás jöhet a személyi igazolványok körül
Fontos kérdések a hálapénz körül
Közel 200 üzletét bezárja a H&M
Áder levelet írt az ukrán és a román elnöknek
Börtönt kaptak azok a migránsok akik áttörték a magyar határkerítést
Nagy Feró: nem lehet Mészáros Lőrinc ellen lázadni, mert egy tehetséges ember
Üzent az EU az index körül zajló dolgok miatt - Aggodalom
Merkely Béla: fedezzük föl szép hazánkat
Fertőzés gyanú miatt zártak le egy iskolát Mezőkövesden
Évi 180 millióért tartják karban a Puskás Aréna gyepét
Pozitív lett a brazil elnök tesztje
Autóban összezsúfolódott migránsokat fogtak el a rendőrök
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
NAV: Több százezer hamis és rossz minőségű maszkot foglaltak le
Horrorbaleset a magyar utakon: egyszerűen összeroppant az autó a baleset következtében
Mindenki találgat: érdekes tüneteket mutat a brazil elnök
Orbán megmondta: a magyar turizmusnak kampó, 93 százalékos a visszaesés
Hivatalos: Magyarországon is indíthat vizsgálatokat az Európai Ügyészség
Már 27,6 százalékot zuhant a magyar ipar
Hirtelen döntést hozott szerelme miatt Vajna Tímea
Nemrég vesztegetés gyanújával hallgatták ki, most javaslatot tett a Fidesznek
Rágyújtotta a házat a mozgásképtelen élettársára
4000 felé emelkedett az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon
Feltűnően hasonló gondjai vannak két olyan intézménynek, amelyek működését a kormány nem nézi jó szemmel
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum