Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Meghallgatása elõtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér

A magyar biztosjelölt azt ígérte, mindent megtesz, hogy a csatlakozásra váró országokban betartsák az emberi jogokat és biztosítsák a sajtószabadságot. Azt pedig már csütörtök reggeli európai parlamenti meghallgatása elõtt leszögezte, "nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól – beleértve a magyart".

„Orbán Viktor miniszterét mindenki ismerte, a diplomatájáról ugyanez már nem mondható el” – nem egy és nem két embertõl hallottuk ezt a mondatot, amikor Várhelyi Olivér meghallgatásáról érdeklõdtünk brüsszeli körökben. Az ismeretlenség az Európai Parlament képviselõi elõtt ebben az esetben egyáltalán nem hátrány: annál nagyobb az esélye a sikernek, minél kevésbé támadható egy jelölt.

Az eddig Magyarország EU-nagyköveteként dolgozó Várhelyi ilyen szempontból tökéletes választás volt Orbán Viktor részérõl. Valószínûleg tudta ezt a magyar kormányfõ is, aki elsõ körben Trócsányi Lászlót szánta a biztosi székbe, de a volt igazságügyi miniszter el sem jutott a meghallgatásáig, összeférhetetlenség miatt már a jogi szakbizottságban elbukott.

Ettõl Várhelyi Olivérnek már nem kell félnie, kedden átengedte õt a JURI, így szerda reggel 8 órakor megkezdõdhet meghallgatása az EP külügyi szakbizottságában (AFET). Információink szerint nemcsak neki, hanem a képviselõk egy részének is alaposan fel kellett készülnie, hiszen Várhelyi eddig szürke eminenciásként a háttérben dolgozott.

Arról viszont nincs szó, hogy könnyû meghallgatásra számíthat. Ennek egyik oka, hogy az EP-ben finoman sem népszerû Orbán Viktor jelölte õt a posztra, a másik pedig maga a bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs portfólió. Várhelyinek így fõleg arról kell majd meggyõznie a képviselõket, hogy nem a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság érdekeit tartja majd szem elõtt, valamint képes lesz a csatlakozásra váró országokkal betartani a kötelezettségeiket, különös tekintettel az emberi jogokra és a demokráciára.

A személye még rendben, a portfólió kevésbé

„Kemény három órát” jósol a biztosjelöltnek Gyöngyösi Márton is, aki a külügyi szakbizottság tagjaként kétszer egy percben fogja kérdezni Várhelyi Olivért. A Jobbik politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, számára az a legnagyobb rejtély, Várhelyi bõvítési biztosként hogyan tudja majd magát függetleníteni a magyar kormánytól, mely ellen éppen az Európai Parlament kezdeményezte a jogállamiság helyzete miatti hetes cikkely szerinti eljárást.

„Furcsa lenne, ha egy ilyen országból érkezõ biztos kérné számon a demokratikus elõmenetelt Észak-Macedónián vagy Ukrajnán” – mondta a magyar EP-képviselõ.

Gyöngyösi szerint az EP-képviselõk komolyan veszik a feladatukat, és valószínûleg azt is felróják majd Várhelyinek, hogy Orbán Viktor a Türk Tanácsban még vállalásokat is tett a résztvevõknek, mintha a leendõ bõvítési biztos továbbra is a Fidesz pártérdekeit szolgálná.

Más megkérdezett EP-képviselõk között is akad olyan, aki a bõvítési biztosi posztot találja problémásnak Magyarország esetében, bár Várhelyinek az az elõnye mindenképpen megvan, hogy soha nem volt a Fidesz tagja, 2010 óta nem vett részt a magyar törvényalkotásban, és jól ismeri az Európai Unió intézményeit. Trócsányi Lászlónak többen is ezeket rótták fel, de az új jelölt személye nyilván nem akadályozza majd meg a képviselõket a régi sérelmek felhánytorgatásában.

„Senkinek ne legyen kétsége, az EP-képviselõk nagyon érdeklõdnek a jogállamisággal kapcsolatos magyar kísérletekrõl” – mondta még korábban lapunknak Wlodzimierz Cimoszewicz, a szociáldemokrata frakció lengyel képviselõje. Párttársa, a holland Kati Piri pedig a Politicónak úgy fogalmazott: „ha Várhelyi Olivér a meghallgatásán nem határolja el magát teljes mértékben Orbán Viktortól és kormányának tevékenységétõl, akkor erõs ellenállásra számíthat az szociáldemokrata frakciótól”.

Valóra vált álom

A kellemetlen pillanatokat Várhelyi a számára megküldött írásbeli kérdésekben sem kerülhette el. A hivatalos eljárás szerint válaszait már a meghallgatás elõtt nyilvánosságra hozta az Európai Parlament, a 11 oldalas dokumentumból pedig néhány érdekes részlet is kiderül, például az, hogy Várhelyi számára a bõvítési biztosi poszt egy „valóra vált álom” lenne.

Várhelyi a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos legfõbb prioritásnak az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia helyzetét nevezte, a kormányokat viszont partnerként akarja kezelni. Ha nem mûködnek együtt, a biztosjelölt szerint az EU-nak több lehetõsége is van az uniós támogatások idõleges befagyasztásától a finanszírozási megállapodások felfüggesztéséig. Mint írta: "az uniós támogatások felfüggesztése a végsõ megoldás, de nem kizárható”.

Várhelyi azt is hozzátette, az emberi jogi megközelítés és a nemi esélyegyenlõség elõsegítése a legfontosabb feladatai közé tartozik majd. Biztosítani akarja azt is, hogy a csatlakozásra váró országokban az Európai Unió eszközei segítsenek

az emberi jogok betartásában, a jogvédõk és hátrányos helyzetû csoportok támogatásában, és abban, hogy biztosítsák a szólás- és a sajtószabadságot.

Ahogy várható volt, a biztosjelölt már az elõzetes írásbeli kérdések között sem úszta meg azt, amely Orbán Viktor bakui kijelentéseirõl faggatta. A magyar kormányfõ sokakat megdöbbentett, amikor a Türk Tanács tagjainak azt ígérte: ha sikerülne megszerezni a bõvítési portfóliót, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttmûködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal.

Orbán szavai ugyanis szöges ellentétben állnak az uniós szabályokkal, amelyek kimondják: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külsõ szervektõl”.

Válaszában e mellett tett hitet Várhelyi Olivér is, aki szerint európai biztosként az egyetlen célja, hogy az Európai Unió érdekeit képviselje, és teljes mértékben betartsa a fent említett uniós szabályt.

Biztosként független leszek, nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól vagy intézménytõl sem – szögezte le.

A jelek szerint tehát diplomataként teljesen tisztában van azzal a legalapvetõbb elvárással, hogy nem képviselheti a saját kormányát az Európai Bizottságban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben ne beszélne Orbán Viktorral – ami elmondható az összes tagállam és biztosa közötti kapcsolatról – de ha hû marad elveihez, akkor a magyar kormányfõ aligha fog tudna rá nyomást gyakorolni.

Megtagadta kormányát?

A magyarországi ellenzéki pártok közül többen úgy értelmezték Várhelyi Olivér szavait, hogy abban elhatárolódott Orbán Viktor bakui beszédétõl. A Demokratikus Koalíció szerint a biztosjelölt a nulladik napján eljutott oda, ahova elõdje, a szintén fideszes Navracsics Tibor egy év alatt ért el: nyilvánosan megtagadta a fõnökét.

A Momentum szerint Várhelyi válaszai „diplomatikusan semmitmondók, és megkerülik a lényeges problémákat”.

„Várhelyi izzadtságszagúan próbál egyensúlyozni az Európai Parlament és az orbáni elvárások között, és hatalmas erõfeszítéseket tesz, hogy letagadja a letagadhatatlant: egy olyan kormány jelöltje, ami semmibe veszi a jogállami normákat, nem együttmûködni, hanem harcolni akar az Európai Unióval és az EU bõvítési portfólióját saját hûbérrendszerének kiterjesztésére használná” – írták.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Mennyit kaszálnak a végrehajtók az embereken? - elképesztő listát tettek közzé
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
Segíts egy megosztással - véradásra van szüksége a balesetet szenvedett ikerlányoknak
Olvasónk küldte a következő posztot. A posztban szereplő személyeknek segítségre van szükségük ezért kérjük aki teheti, az segítsen, az ország bármely pontján megteheti: A poszt: ...
  
Fideszesek akik két éve meg se mukkant a Parlamentben
Rogán, Kubatov és Simonka György is inkább csak jó hallgatóság. Hét olyan fideszes ül a Parlamentben, akiknek az elmúlt két évben nem sikerült hallatniuk a hangjukat az Országgyűlésbe...
  
Elővásárlási jogot szerezne a kormány a felszámolt cégekre
A kormány javaslata szerint az államnak, illetve a képviseletére kijelölt szervnek a felszámolások során elővásárlási joga lenne a cégek vagyonára – szúrta ki a csődtörvény terveze...
  
Csőtörés Budapesten, ezt leszámítva minden fa....
Csőtörés történt a Budapesten a XVI. kerületben, elárasztotta az utat, a járdát a víz. Zubogott mindenhol a csatornából kiáramló vízfolyam. A durva villámárvizekkor sem mindig lehet...
  
1,5 milliárd forintból megújul Magyarország kedvenc kisvasútja
Több mint 1,5 milliárd forintból megújul a királyréti és kemencei kisvasút. Ezért több szakaszon leáll a közlekedés, és csak 2021-ben indul újra. A királyréti és kemencei múzeumva...
  
Vége: leállították a Lánchíd felújítására indított gyűjtést
Leállította a Lánchíd felújítására indított gyűjtést Pálinkás József – tudta meg az ATV Híradó. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a közösségi oldalán indított kezd...
  
Óriási razzia a magyar vizsgaállomáson - Összehangolt ügyészségi akció
Összehangolt ügyészségi akció van folyamatban – ezt a választ adta az Index megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség a Mozaik utcai hatósági vizsgaállomással kapcsolatban, miut...
  
Müller Cecília bejelentés: több mint 20-an kapták el a vírust egy iskolai értekezleten
Egy oktatási intézmény zárt megbeszélésén vettek részt. Egy valaki már akkor tüneteket mutatott. Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést kedd...
  
400 milliót kapnak a nemzetiségek a koronavírus miatt
Soltész Miklós Pécsett beszélt a támogatási programról. A járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programot a magyarországi nemzetiségek támoga...
  
A piaci ár többszörösébe kerül a települések fásítása
Többszörösébe kerülnek a települési fásítási program nagy tételben vett fái, mintha a kiskereskedelemben vennék meg. Településfásítási programot indított az Agrárminisztérium, j...
  
Színházjegyekkel fejezik ki hálájukat az egészségügyi dolgozóknak
A Covid-részleggel rendelkező Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő munkatársai számára ajánlott fel ingyenjegyeket a Városmajori Szabadtér Színház. Az o...
  
Recesszió: ha bejön amit az EU jósol....
A magyar gazdaság 7, az európai 8,3 százalékkal esik vissza idén az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzése szerint. Még jövőre sem érjük el azt a szintet, ahol 2019 legvégén...
  
Forradalmi változás jöhet a személyi igazolványok körül
A személyi igazolványt egy hónap múlva már pénzforgalmi szolgáltatáshoz szükséges ügyfél-hitelesítésre is lehet majd használni. A Magyar Közlönyben jelent meg egy belügyminisztéri...
  
Fontos kérdések a hálapénz körül
A leghatékonyabb eszköz a hálapénz visszaszorítására a betegellátás színvonalának a növelése lenne egy közvélemény-kutatás szerint. "Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszá...
  
Közel 200 üzletét bezárja a H&M
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások idején 50 százalékkal estek vissza a cég eladásai. 170 üzlet bezárásáról döntött a Hennes and Mauritz (H&M) üzletlánc világszerte – í...
  
Áder levelet írt az ukrán és a román elnöknek
Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt....
  
Börtönt kaptak azok a migránsok akik áttörték a magyar határkerítést
Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, akik még januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határ...
  
Nagy Feró: nem lehet Mészáros Lőrinc ellen lázadni, mert egy tehetséges ember
"Ha működőképes rockzenét akarsz, annak valamilyen szinten, de mindig dörzsölődnie kell a hatalomhoz. Attól fényesedik," jelentette ki Nagy Feró a HVG-nek. A Beatrice frontemberét annak ap...
  
Üzent az EU az index körül zajló dolgok miatt - Aggodalom
„A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül” - üzente az Indexnek küldött közleményében Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. A lap magyar és angol nyelven...
  
Merkely Béla: fedezzük föl szép hazánkat
Ezen a nyáron maradjunk itthon, és fedezzük föl szép hazánkat – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az InfoRádi...
  
Fertőzés gyanú miatt zártak le egy iskolát Mezőkövesden
Az RTL Híradó értesülései szerint le kellett zárni egy általános iskolát Mezőkövesden, miután kiderült, hogy a tanári kar egyik tagja koronavírus-fertőzött lehet. A Borsod-Abaúj-Zemp...
  
Évi 180 millióért tartják karban a Puskás Aréna gyepét
A Puskás Arénát kezelő Nemzeti Sportközpontok a különböző feladatokra két tendert is kiírt a napokban, és ezekből most először került nyilvánosságra az adat, hogy mennyibe is kerülh...
  
Pozitív lett a brazil elnök tesztje
Pozitív lett Jair Bolsonaro brazil elnök legfrissebb koronavírus-tesztje - írja a BBC. Ez volt Bolsonaro negyedik tesztje, hiszen, mint magasrangú politikust, gyakran tesztelik. Az államfőnek m...
  
Autóban összezsúfolódott migránsokat fogtak el a rendőrök
A migránsok személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök - négy megyére kiterjedő akció keretében - a Készenléti Rendőrség Nemz...
  
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Bár a közműhivatal rendületlenül vizsgálja a lakosság fűtési rezsijét, az elmúlt öt év során - Orbánék szája íze szerint - a tőzsdei mélyrepülések ellenére sem találtak okot a ...
  
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Fejenként kerek ezer forinttal honorálta pedagógusai egy jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából. A jutalmat ők naptár formájában vághatták zsebre. Másho...
  
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Európa parlamenti képviselőjét küldte a Fidesz az ATV Egyenes beszéd című műsorába az Európai Bíróság civiltörvényről szóló ítéletét megmagyarázni. Deutsch Tamás felmondta a k...
  
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a tuttomercatoweb.com-nak adott nyilatkozatában beszélt az Európa-bajnokságról, Szoboszlai Dominik esetleges klubváltásáról és Dzsud...
  
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kereskedelmi árak három-négyszeresébe kerülhetnek azok a fák, amelyeket a településfásítási program során oszt szét az Agrárminisztérium, írja az Átlátszó. A lap kiszámolta, hogy...
  
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy mos...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Meghallgatása elõtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
A magyar biztosjelölt azt ígérte, mindent megtesz, hogy a csatlakozásra váró országokban betartsák az emberi jogokat és biztosítsák a sajtószabadságot. Azt pedig már csütörtök reggeli európai parlamenti meghallgatása elõtt leszögezte, "nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól – beleértve a magyart".

„Orbán Viktor miniszterét mindenki ismerte, a diplomatájáról ugyanez már nem mondható el” – nem egy és nem két embertõl hallottuk ezt a mondatot, amikor Várhelyi Olivér meghallgatásáról érdeklõdtünk brüsszeli körökben. Az ismeretlenség az Európai Parlament képviselõi elõtt ebben az esetben egyáltalán nem hátrány: annál nagyobb az esélye a sikernek, minél kevésbé támadható egy jelölt.

Az eddig Magyarország EU-nagyköveteként dolgozó Várhelyi ilyen szempontból tökéletes választás volt Orbán Viktor részérõl. Valószínûleg tudta ezt a magyar kormányfõ is, aki elsõ körben Trócsányi Lászlót szánta a biztosi székbe, de a volt igazságügyi miniszter el sem jutott a meghallgatásáig, összeférhetetlenség miatt már a jogi szakbizottságban elbukott.

Ettõl Várhelyi Olivérnek már nem kell félnie, kedden átengedte õt a JURI, így szerda reggel 8 órakor megkezdõdhet meghallgatása az EP külügyi szakbizottságában (AFET). Információink szerint nemcsak neki, hanem a képviselõk egy részének is alaposan fel kellett készülnie, hiszen Várhelyi eddig szürke eminenciásként a háttérben dolgozott.

Arról viszont nincs szó, hogy könnyû meghallgatásra számíthat. Ennek egyik oka, hogy az EP-ben finoman sem népszerû Orbán Viktor jelölte õt a posztra, a másik pedig maga a bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs portfólió. Várhelyinek így fõleg arról kell majd meggyõznie a képviselõket, hogy nem a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság érdekeit tartja majd szem elõtt, valamint képes lesz a csatlakozásra váró országokkal betartani a kötelezettségeiket, különös tekintettel az emberi jogokra és a demokráciára.

A személye még rendben, a portfólió kevésbé

„Kemény három órát” jósol a biztosjelöltnek Gyöngyösi Márton is, aki a külügyi szakbizottság tagjaként kétszer egy percben fogja kérdezni Várhelyi Olivért. A Jobbik politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, számára az a legnagyobb rejtély, Várhelyi bõvítési biztosként hogyan tudja majd magát függetleníteni a magyar kormánytól, mely ellen éppen az Európai Parlament kezdeményezte a jogállamiság helyzete miatti hetes cikkely szerinti eljárást.

„Furcsa lenne, ha egy ilyen országból érkezõ biztos kérné számon a demokratikus elõmenetelt Észak-Macedónián vagy Ukrajnán” – mondta a magyar EP-képviselõ.

Gyöngyösi szerint az EP-képviselõk komolyan veszik a feladatukat, és valószínûleg azt is felróják majd Várhelyinek, hogy Orbán Viktor a Türk Tanácsban még vállalásokat is tett a résztvevõknek, mintha a leendõ bõvítési biztos továbbra is a Fidesz pártérdekeit szolgálná.

Más megkérdezett EP-képviselõk között is akad olyan, aki a bõvítési biztosi posztot találja problémásnak Magyarország esetében, bár Várhelyinek az az elõnye mindenképpen megvan, hogy soha nem volt a Fidesz tagja, 2010 óta nem vett részt a magyar törvényalkotásban, és jól ismeri az Európai Unió intézményeit. Trócsányi Lászlónak többen is ezeket rótták fel, de az új jelölt személye nyilván nem akadályozza majd meg a képviselõket a régi sérelmek felhánytorgatásában.

„Senkinek ne legyen kétsége, az EP-képviselõk nagyon érdeklõdnek a jogállamisággal kapcsolatos magyar kísérletekrõl” – mondta még korábban lapunknak Wlodzimierz Cimoszewicz, a szociáldemokrata frakció lengyel képviselõje. Párttársa, a holland Kati Piri pedig a Politicónak úgy fogalmazott: „ha Várhelyi Olivér a meghallgatásán nem határolja el magát teljes mértékben Orbán Viktortól és kormányának tevékenységétõl, akkor erõs ellenállásra számíthat az szociáldemokrata frakciótól”.

Valóra vált álom

A kellemetlen pillanatokat Várhelyi a számára megküldött írásbeli kérdésekben sem kerülhette el. A hivatalos eljárás szerint válaszait már a meghallgatás elõtt nyilvánosságra hozta az Európai Parlament, a 11 oldalas dokumentumból pedig néhány érdekes részlet is kiderül, például az, hogy Várhelyi számára a bõvítési biztosi poszt egy „valóra vált álom” lenne.

Várhelyi a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos legfõbb prioritásnak az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia helyzetét nevezte, a kormányokat viszont partnerként akarja kezelni. Ha nem mûködnek együtt, a biztosjelölt szerint az EU-nak több lehetõsége is van az uniós támogatások idõleges befagyasztásától a finanszírozási megállapodások felfüggesztéséig. Mint írta: "az uniós támogatások felfüggesztése a végsõ megoldás, de nem kizárható”.

Várhelyi azt is hozzátette, az emberi jogi megközelítés és a nemi esélyegyenlõség elõsegítése a legfontosabb feladatai közé tartozik majd. Biztosítani akarja azt is, hogy a csatlakozásra váró országokban az Európai Unió eszközei segítsenek

az emberi jogok betartásában, a jogvédõk és hátrányos helyzetû csoportok támogatásában, és abban, hogy biztosítsák a szólás- és a sajtószabadságot.

Ahogy várható volt, a biztosjelölt már az elõzetes írásbeli kérdések között sem úszta meg azt, amely Orbán Viktor bakui kijelentéseirõl faggatta. A magyar kormányfõ sokakat megdöbbentett, amikor a Türk Tanács tagjainak azt ígérte: ha sikerülne megszerezni a bõvítési portfóliót, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttmûködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal.

Orbán szavai ugyanis szöges ellentétben állnak az uniós szabályokkal, amelyek kimondják: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külsõ szervektõl”.

Válaszában e mellett tett hitet Várhelyi Olivér is, aki szerint európai biztosként az egyetlen célja, hogy az Európai Unió érdekeit képviselje, és teljes mértékben betartsa a fent említett uniós szabályt.

Biztosként független leszek, nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól vagy intézménytõl sem – szögezte le.

A jelek szerint tehát diplomataként teljesen tisztában van azzal a legalapvetõbb elvárással, hogy nem képviselheti a saját kormányát az Európai Bizottságban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben ne beszélne Orbán Viktorral – ami elmondható az összes tagállam és biztosa közötti kapcsolatról – de ha hû marad elveihez, akkor a magyar kormányfõ aligha fog tudna rá nyomást gyakorolni.

Megtagadta kormányát?

A magyarországi ellenzéki pártok közül többen úgy értelmezték Várhelyi Olivér szavait, hogy abban elhatárolódott Orbán Viktor bakui beszédétõl. A Demokratikus Koalíció szerint a biztosjelölt a nulladik napján eljutott oda, ahova elõdje, a szintén fideszes Navracsics Tibor egy év alatt ért el: nyilvánosan megtagadta a fõnökét.

A Momentum szerint Várhelyi válaszai „diplomatikusan semmitmondók, és megkerülik a lényeges problémákat”.

„Várhelyi izzadtságszagúan próbál egyensúlyozni az Európai Parlament és az orbáni elvárások között, és hatalmas erõfeszítéseket tesz, hogy letagadja a letagadhatatlant: egy olyan kormány jelöltje, ami semmibe veszi a jogállami normákat, nem együttmûködni, hanem harcolni akar az Európai Unióval és az EU bõvítési portfólióját saját hûbérrendszerének kiterjesztésére használná” – írták.
Segíts egy megosztással - véradásra van szüksége a balesetet szenvedett ikerlányoknak
Fideszesek akik két éve meg se mukkant a Parlamentben
Elővásárlási jogot szerezne a kormány a felszámolt cégekre
Csőtörés Budapesten, ezt leszámítva minden fa....
1,5 milliárd forintból megújul Magyarország kedvenc kisvasútja
Vége: leállították a Lánchíd felújítására indított gyűjtést
Óriási razzia a magyar vizsgaállomáson - Összehangolt ügyészségi akció
Müller Cecília bejelentés: több mint 20-an kapták el a vírust egy iskolai értekezleten
400 milliót kapnak a nemzetiségek a koronavírus miatt
A piaci ár többszörösébe kerül a települések fásítása
Színházjegyekkel fejezik ki hálájukat az egészségügyi dolgozóknak
Recesszió: ha bejön amit az EU jósol....
Forradalmi változás jöhet a személyi igazolványok körül
Fontos kérdések a hálapénz körül
Közel 200 üzletét bezárja a H&M
Áder levelet írt az ukrán és a román elnöknek
Börtönt kaptak azok a migránsok akik áttörték a magyar határkerítést
Nagy Feró: nem lehet Mészáros Lőrinc ellen lázadni, mert egy tehetséges ember
Üzent az EU az index körül zajló dolgok miatt - Aggodalom
Merkely Béla: fedezzük föl szép hazánkat
Fertőzés gyanú miatt zártak le egy iskolát Mezőkövesden
Évi 180 millióért tartják karban a Puskás Aréna gyepét
Pozitív lett a brazil elnök tesztje
Autóban összezsúfolódott migránsokat fogtak el a rendőrök
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
NAV: Több százezer hamis és rossz minőségű maszkot foglaltak le
Horrorbaleset a magyar utakon: egyszerűen összeroppant az autó a baleset következtében
Mindenki találgat: érdekes tüneteket mutat a brazil elnök
Orbán megmondta: a magyar turizmusnak kampó, 93 százalékos a visszaesés
Hivatalos: Magyarországon is indíthat vizsgálatokat az Európai Ügyészség
Már 27,6 százalékot zuhant a magyar ipar
Hirtelen döntést hozott szerelme miatt Vajna Tímea
Nemrég vesztegetés gyanújával hallgatták ki, most javaslatot tett a Fidesznek
Rágyújtotta a házat a mozgásképtelen élettársára
4000 felé emelkedett az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon
Feltűnően hasonló gondjai vannak két olyan intézménynek, amelyek működését a kormány nem nézi jó szemmel
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum