Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Orbán büszke a menõ stadionra, de beszédet mondani már nem mert

Kikapott elsõ, az új Puskás Arénában lejátszott meccsén a magyar labdarúgó-válogatott. Az eredmény nem meglepetés, de többet vár az ember attól a csapattól, amely új otthona megnyitóján játszik telt ház elõtt. Nézni azért volt mit, csak nem feltétlenül a pályán.

Kék villogós motorok, autók, furgonok és buszok, majd lovas rendõrök között baktat sok ezer ember a nemzeti színûre kivilágított óriási, ufó alakú épület felé a november közepi késõ délutáni szürkeségben. Néha egy-egy bérrolleres húz el közöttük – ez az egyetlen jármû, amelynek a használatát elnézik a hatóságok az amúgy hermetikusan lezárt környéken. Minden odalátogató számára így indult a nagy közös élmény, az új nemzeti stadion, a Puskás Ferenc Aréna avatója, az az esemény, amilyenhez foghatót hatvanhat éve, a Népstadion megnyitója óta nem élhetett át senki.Bár az arénába 67 ezer embert vártak, a tömeg egy pillanatra sem vált nyomasztóvá sem az odaúton, sem a kapuknál. A létesítményt körülvevõ területre, amelyen korábban zúzott kõvel felszórt járda futott körbe, most viszont aszfalt borít, hat bejáraton át lehet bejutni – három a Dózsa György, három pedig a Stefánia útról nyílik. Mindegyiknél mindenkit kétszer ellenõriztek: elsõ körben a személyi igazolványon és a belépõn szereplõ nevet vetették össze, majd következett a táskák átvizsgálása és a motozás. Minden meglepõ gyorsasággal és hatékonysággal zajlott, s néhány perc után már odabentrõl készülhettek a csoportfotók és a szelfik, háttérben a stadionnal.

Az arénát körülveszi még egy kerítés, amelyen számos beléptetõpontot alakítottak ki. Ezeknél kell beszkennelni a jegyen található vonalkódot. Ebben minden egyes sorban egy-egy hosztesz segített a bizonytalankodóknak, így fennakadás nélkül, legfeljebb egy-két perc várakozás után már lehetett is kaptatni felfelé az elsõ lépcsõsoron, amely a stadion kerengõ részébe vezetett. Ezen a részen nosztalgikus érzés foghatja el az érkezõt: a tetõszerkezetet tartó pilonok, amelyek között az épületbe sétál, s amelyeken belül a lépcsõházakat kialakították, tényleg nagyon hasonlítanak azokra, amelyekrõl a lebontott Népstadion is könnyen felismerhetõ volt.A hasonlóságok azonban egy idõre itt véget érnek, hiszen míg az elõd még egész más elvek szerint épült, aztán alaposan hagyták is leamortizálódni az évtizedek alatt, az új Puskásban mindenrõl a korszerûség üvölt.

A lelátó három karéja mögötti, tágas kerengõkben – ahol a büféket, a mosdókat és számos más kiszolgálóhelyiséget alakítottak ki, és ahol a nyitómeccs elõtt freestyle-bemutatókat tartottak, de lehetett csocsózni vagy akár kipróbálni egy számítógépes focijátékot– a beton világosszürkéje dominál némi vörössel, fehérrel és feketével keverve. A feliratok, jelzések jól láthatók és könnyen értelmezhetõk, világosan jelölik az utat a szektorokhoz, a piros és bordó különbözõ árnyalataiban játszó, kilencven percnyi ücsörgéshez éppen eléggé kényelmes ülõhelyekhez. A nézõtér meglehetõsen meredek még az alsó két szinten is, az egész tényleg olyan, mint egy katlan.

Ami kevésbé sikerült

A legfelsõ karéjba jutáshoz jó sokat kell lépcsõzni, az ember már-már arra számít, hogy olyan magasan lesz, ahonnan aztán semmit sem fog látni a pályán zajló eseményekbõl, de gyorsan kiderül, hogy ettõl nem kell tartani. Legalábbis nem a magasság miatt; ezen a szinten – ahogyan azt korábban a Magyar Labdarúgó-szövetség jelezte – akadnak olyan ülések, amelyekrõl a gyepnek csak egy része látszik. A legtöbbnél csupán egy korlát zavar be a képbe, de egyes helyeken a vészkijáratokat jelzõ táblák is útban vannak. Találtunk néhány olyan széket, amelyrõl emiatt a tizenhatos területének felsõ része és a kapu sem látható.
Persze ilyen pontok minden nagy stadionban vannak, mint ahogy olyan helyek is, ahol valamiért nem sikerül jól megoldani a látogatók tömegének áramlását. A Puskásba például a második szint két szektora közé sikerült úgy beilleszteni egy büfét, hogy a pult elõtt várakozók hosszú sorai tökéletesen megbénítják a lelátóról a mosdók felé tartókat, valamint a lépcsõházból a lelátó irányába haladókat. Két lehetõség van: átvágni a sorban állók között, vagy átpréselni magunkat egy oszlop és egy mellvéd között meghagyott, éppen egy csípõnyi széles nyiladékon.

És ha már büfék. A stadion készpénzmentes – bankkártyával vagy a helyszínen feltöltött Hellopay kártyával lehet vásárolni –, ami nagyon hasznos, hiszen legalább a visszajáróval nem kell babrálni. A sorok azonban így is rendkívül hosszúra nõnek a pultok elõtt, a választék nem túl széles, akadt, aki drágállotta az enni- és innivalókat, a visszaváltható pohár költségére és a rendszer mûködésére sem hívják fel eléggé a figyelmet. A félliteres ibrik darabjáért egyébként 300 forintot számolnak fel, aki az est végén leadja, visszakapja a “kauciót”.Ahogy az arénát bemutató cikkünkben már megelõlegeztük – akkor még látatlanban, hiszen a sajtó számára bejárást nem szerveztek a létesítménybe –, kevés benne a nõi mosdó. A tervezõk az UEFA elõírásait követték, amikor meghatározták a vécék (974) és piszoárok (723) számát, a félidei szünet mégsem volt elég arra, hogy mindenki elvégezze a dolgát, így lemaradt az egyébként nem sok izgalmat hozó második félidõ elejérõl. Kézszárítóból sem sikerült eleget felszerelni: a nagyobb helyiségekben, ahol tíz vécéfülkét helyeztek el, mintössze kettõ van, a kisebbekbe pedig egy került. És az a gyakorlat sem szûnt meg, hogy a férfiak, ha épp úgy látják, hogy a nõi mosdóban gyorsabban sorra kerülnek, oda térnek be, és kiröhögik azokat, akik esetleg figyelmeztetni merik õket.

Errõl nem az aréna tehet

Mindent egybevéve az új Puskás jól sikerült. Látványos, jól átgondolt koncepció terméke, nem okoz gondot a megközelítésében és az elhagyásában a parkolók sokat emlegetett hiánya sem. Az már más kérdés, hogy vajon hányszor lesz újra telt házas, és milyen lesz a hangulata. A két dolog valahol összefügg, de a péntek este megmutatta, hogy a teli lelátó nem garantálja a nagyszerû légkört. Szurkolni ugyanis kizárólag a Dózsa György út felõli kapu mögött ülõk szurkoltak szervezetten, a hosszú oldalakon ülõk csak azon ritka alkalmakkor eresztették ki a hangjukat, amikor valamelyik magyar játékosnak akadt egy szép megmozdulása, vagy helyzet formálódott. Illetve amikor 97-szeres válogatott Gera Zoltánt búcsúztatták. Egyébként leginkább síri csendben ültek. Talán azon gondolkodtak, hogy Gera még egy évvel azután is, hogy felhagyott a profi futballal, simán beférne ebbe a csapatba.

Kivétel volt ez alól az a néhány perc, amikor a Soho Party énekesnõjével együtt lehetett kántálni, hogy az éjjel soha nem érhet véget, és amikor a nemzeti rockot játszó zenekar, az Ismerõs arcok Nélküled címû számát szlovákiai magyar iskolások énekelték el. A Dunaszerdahely stadionjában szokás ezt lejátszani, a Puskásban azonban most új szintre emelkedett a gyakorlat: a nézõk nagy része, mintha csak a Himnusz szólna, végig vigyázzban állva hallgatta-énekelte végig a dalt. Maga a Himnusz már kevesebb torokból hangzott fel – talán azért is, mert nem csupán eljátszotta a Pénzügyõr Zenekar, hanem elõ is adta az Operaház egyik mûvésze.

Persze nem is nagyon történt olyasmi a pályán, ami miatt különösebben megérdemelték volna a biztatást a magyar játékosok. A FIFA világranglistáján az ötödik helyen álló uruguayiak a 15. percben Cavani találatával megszerezték a vezetést, hat perccel késõbb pedig Rodriguez növelte a különbséget. Válaszolni csak Szalai Ádám tudott a 24. percben. A második félidõben már meg sem erõltette magát az ellenfél, a játékrész egyetlen jelentõs pillanata Kalmár Zsolt sérülése volt. Késõbb kiderült: a DAC középpályása a bokáját törte, így rá sem számíthat Marco Rossi szövetségi kapitány a jövõ keddi, Wales elleni Európa-bajnoki selejtezõn, Cardiiffban.

És Orbán Viktorról sem fejezhették ki a véleményüket a szurkolók, a miniszterelnök ugyanis – bár nagyon készült a stadionnyitóra, és jelen is volt a mérkõzésen – nem mondott beszédet. Talán kellõ óvintézkedésbõl: 2014-ben a Fradi, 2016-ban pedig az MTK stadionjának átadásán fütyülték ki a drukkerek.Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Mennyit kaszálnak a végrehajtók az embereken? - elképesztő listát tettek közzé
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
Segíts egy megosztással - véradásra van szüksége a balesetet szenvedett ikerlányoknak
Olvasónk küldte a következő posztot. A posztban szereplő személyeknek segítségre van szükségük ezért kérjük aki teheti, az segítsen, az ország bármely pontján megteheti: A poszt: ...
  
Fideszesek akik két éve meg se mukkant a Parlamentben
Rogán, Kubatov és Simonka György is inkább csak jó hallgatóság. Hét olyan fideszes ül a Parlamentben, akiknek az elmúlt két évben nem sikerült hallatniuk a hangjukat az Országgyűlésbe...
  
Elővásárlási jogot szerezne a kormány a felszámolt cégekre
A kormány javaslata szerint az államnak, illetve a képviseletére kijelölt szervnek a felszámolások során elővásárlási joga lenne a cégek vagyonára – szúrta ki a csődtörvény terveze...
  
Csőtörés Budapesten, ezt leszámítva minden fa....
Csőtörés történt a Budapesten a XVI. kerületben, elárasztotta az utat, a járdát a víz. Zubogott mindenhol a csatornából kiáramló vízfolyam. A durva villámárvizekkor sem mindig lehet...
  
1,5 milliárd forintból megújul Magyarország kedvenc kisvasútja
Több mint 1,5 milliárd forintból megújul a királyréti és kemencei kisvasút. Ezért több szakaszon leáll a közlekedés, és csak 2021-ben indul újra. A királyréti és kemencei múzeumva...
  
Vége: leállították a Lánchíd felújítására indított gyűjtést
Leállította a Lánchíd felújítására indított gyűjtést Pálinkás József – tudta meg az ATV Híradó. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a közösségi oldalán indított kezd...
  
Óriási razzia a magyar vizsgaállomáson - Összehangolt ügyészségi akció
Összehangolt ügyészségi akció van folyamatban – ezt a választ adta az Index megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség a Mozaik utcai hatósági vizsgaállomással kapcsolatban, miut...
  
Müller Cecília bejelentés: több mint 20-an kapták el a vírust egy iskolai értekezleten
Egy oktatási intézmény zárt megbeszélésén vettek részt. Egy valaki már akkor tüneteket mutatott. Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést kedd...
  
400 milliót kapnak a nemzetiségek a koronavírus miatt
Soltész Miklós Pécsett beszélt a támogatási programról. A járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programot a magyarországi nemzetiségek támoga...
  
A piaci ár többszörösébe kerül a települések fásítása
Többszörösébe kerülnek a települési fásítási program nagy tételben vett fái, mintha a kiskereskedelemben vennék meg. Településfásítási programot indított az Agrárminisztérium, j...
  
Színházjegyekkel fejezik ki hálájukat az egészségügyi dolgozóknak
A Covid-részleggel rendelkező Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő munkatársai számára ajánlott fel ingyenjegyeket a Városmajori Szabadtér Színház. Az o...
  
Recesszió: ha bejön amit az EU jósol....
A magyar gazdaság 7, az európai 8,3 százalékkal esik vissza idén az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzése szerint. Még jövőre sem érjük el azt a szintet, ahol 2019 legvégén...
  
Forradalmi változás jöhet a személyi igazolványok körül
A személyi igazolványt egy hónap múlva már pénzforgalmi szolgáltatáshoz szükséges ügyfél-hitelesítésre is lehet majd használni. A Magyar Közlönyben jelent meg egy belügyminisztéri...
  
Fontos kérdések a hálapénz körül
A leghatékonyabb eszköz a hálapénz visszaszorítására a betegellátás színvonalának a növelése lenne egy közvélemény-kutatás szerint. "Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszá...
  
Közel 200 üzletét bezárja a H&M
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások idején 50 százalékkal estek vissza a cég eladásai. 170 üzlet bezárásáról döntött a Hennes and Mauritz (H&M) üzletlánc világszerte – í...
  
Áder levelet írt az ukrán és a román elnöknek
Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt....
  
Börtönt kaptak azok a migránsok akik áttörték a magyar határkerítést
Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, akik még januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határ...
  
Nagy Feró: nem lehet Mészáros Lőrinc ellen lázadni, mert egy tehetséges ember
"Ha működőképes rockzenét akarsz, annak valamilyen szinten, de mindig dörzsölődnie kell a hatalomhoz. Attól fényesedik," jelentette ki Nagy Feró a HVG-nek. A Beatrice frontemberét annak ap...
  
Üzent az EU az index körül zajló dolgok miatt - Aggodalom
„A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül” - üzente az Indexnek küldött közleményében Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. A lap magyar és angol nyelven...
  
Merkely Béla: fedezzük föl szép hazánkat
Ezen a nyáron maradjunk itthon, és fedezzük föl szép hazánkat – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az InfoRádi...
  
Fertőzés gyanú miatt zártak le egy iskolát Mezőkövesden
Az RTL Híradó értesülései szerint le kellett zárni egy általános iskolát Mezőkövesden, miután kiderült, hogy a tanári kar egyik tagja koronavírus-fertőzött lehet. A Borsod-Abaúj-Zemp...
  
Évi 180 millióért tartják karban a Puskás Aréna gyepét
A Puskás Arénát kezelő Nemzeti Sportközpontok a különböző feladatokra két tendert is kiírt a napokban, és ezekből most először került nyilvánosságra az adat, hogy mennyibe is kerülh...
  
Pozitív lett a brazil elnök tesztje
Pozitív lett Jair Bolsonaro brazil elnök legfrissebb koronavírus-tesztje - írja a BBC. Ez volt Bolsonaro negyedik tesztje, hiszen, mint magasrangú politikust, gyakran tesztelik. Az államfőnek m...
  
Autóban összezsúfolódott migránsokat fogtak el a rendőrök
A migránsok személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök - négy megyére kiterjedő akció keretében - a Készenléti Rendőrség Nemz...
  
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Bár a közműhivatal rendületlenül vizsgálja a lakosság fűtési rezsijét, az elmúlt öt év során - Orbánék szája íze szerint - a tőzsdei mélyrepülések ellenére sem találtak okot a ...
  
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Fejenként kerek ezer forinttal honorálta pedagógusai egy jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából. A jutalmat ők naptár formájában vághatták zsebre. Másho...
  
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Európa parlamenti képviselőjét küldte a Fidesz az ATV Egyenes beszéd című műsorába az Európai Bíróság civiltörvényről szóló ítéletét megmagyarázni. Deutsch Tamás felmondta a k...
  
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a tuttomercatoweb.com-nak adott nyilatkozatában beszélt az Európa-bajnokságról, Szoboszlai Dominik esetleges klubváltásáról és Dzsud...
  
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kereskedelmi árak három-négyszeresébe kerülhetnek azok a fák, amelyeket a településfásítási program során oszt szét az Agrárminisztérium, írja az Átlátszó. A lap kiszámolta, hogy...
  
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy mos...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Orbán büszke a menõ stadionra, de beszédet mondani már nem mert
Kikapott elsõ, az új Puskás Arénában lejátszott meccsén a magyar labdarúgó-válogatott. Az eredmény nem meglepetés, de többet vár az ember attól a csapattól, amely új otthona megnyitóján játszik telt ház elõtt. Nézni azért volt mit, csak nem feltétlenül a pályán.

Kék villogós motorok, autók, furgonok és buszok, majd lovas rendõrök között baktat sok ezer ember a nemzeti színûre kivilágított óriási, ufó alakú épület felé a november közepi késõ délutáni szürkeségben. Néha egy-egy bérrolleres húz el közöttük – ez az egyetlen jármû, amelynek a használatát elnézik a hatóságok az amúgy hermetikusan lezárt környéken. Minden odalátogató számára így indult a nagy közös élmény, az új nemzeti stadion, a Puskás Ferenc Aréna avatója, az az esemény, amilyenhez foghatót hatvanhat éve, a Népstadion megnyitója óta nem élhetett át senki.Bár az arénába 67 ezer embert vártak, a tömeg egy pillanatra sem vált nyomasztóvá sem az odaúton, sem a kapuknál. A létesítményt körülvevõ területre, amelyen korábban zúzott kõvel felszórt járda futott körbe, most viszont aszfalt borít, hat bejáraton át lehet bejutni – három a Dózsa György, három pedig a Stefánia útról nyílik. Mindegyiknél mindenkit kétszer ellenõriztek: elsõ körben a személyi igazolványon és a belépõn szereplõ nevet vetették össze, majd következett a táskák átvizsgálása és a motozás. Minden meglepõ gyorsasággal és hatékonysággal zajlott, s néhány perc után már odabentrõl készülhettek a csoportfotók és a szelfik, háttérben a stadionnal.

Az arénát körülveszi még egy kerítés, amelyen számos beléptetõpontot alakítottak ki. Ezeknél kell beszkennelni a jegyen található vonalkódot. Ebben minden egyes sorban egy-egy hosztesz segített a bizonytalankodóknak, így fennakadás nélkül, legfeljebb egy-két perc várakozás után már lehetett is kaptatni felfelé az elsõ lépcsõsoron, amely a stadion kerengõ részébe vezetett. Ezen a részen nosztalgikus érzés foghatja el az érkezõt: a tetõszerkezetet tartó pilonok, amelyek között az épületbe sétál, s amelyeken belül a lépcsõházakat kialakították, tényleg nagyon hasonlítanak azokra, amelyekrõl a lebontott Népstadion is könnyen felismerhetõ volt.A hasonlóságok azonban egy idõre itt véget érnek, hiszen míg az elõd még egész más elvek szerint épült, aztán alaposan hagyták is leamortizálódni az évtizedek alatt, az új Puskásban mindenrõl a korszerûség üvölt.

A lelátó három karéja mögötti, tágas kerengõkben – ahol a büféket, a mosdókat és számos más kiszolgálóhelyiséget alakítottak ki, és ahol a nyitómeccs elõtt freestyle-bemutatókat tartottak, de lehetett csocsózni vagy akár kipróbálni egy számítógépes focijátékot– a beton világosszürkéje dominál némi vörössel, fehérrel és feketével keverve. A feliratok, jelzések jól láthatók és könnyen értelmezhetõk, világosan jelölik az utat a szektorokhoz, a piros és bordó különbözõ árnyalataiban játszó, kilencven percnyi ücsörgéshez éppen eléggé kényelmes ülõhelyekhez. A nézõtér meglehetõsen meredek még az alsó két szinten is, az egész tényleg olyan, mint egy katlan.

Ami kevésbé sikerült

A legfelsõ karéjba jutáshoz jó sokat kell lépcsõzni, az ember már-már arra számít, hogy olyan magasan lesz, ahonnan aztán semmit sem fog látni a pályán zajló eseményekbõl, de gyorsan kiderül, hogy ettõl nem kell tartani. Legalábbis nem a magasság miatt; ezen a szinten – ahogyan azt korábban a Magyar Labdarúgó-szövetség jelezte – akadnak olyan ülések, amelyekrõl a gyepnek csak egy része látszik. A legtöbbnél csupán egy korlát zavar be a képbe, de egyes helyeken a vészkijáratokat jelzõ táblák is útban vannak. Találtunk néhány olyan széket, amelyrõl emiatt a tizenhatos területének felsõ része és a kapu sem látható.
Persze ilyen pontok minden nagy stadionban vannak, mint ahogy olyan helyek is, ahol valamiért nem sikerül jól megoldani a látogatók tömegének áramlását. A Puskásba például a második szint két szektora közé sikerült úgy beilleszteni egy büfét, hogy a pult elõtt várakozók hosszú sorai tökéletesen megbénítják a lelátóról a mosdók felé tartókat, valamint a lépcsõházból a lelátó irányába haladókat. Két lehetõség van: átvágni a sorban állók között, vagy átpréselni magunkat egy oszlop és egy mellvéd között meghagyott, éppen egy csípõnyi széles nyiladékon.

És ha már büfék. A stadion készpénzmentes – bankkártyával vagy a helyszínen feltöltött Hellopay kártyával lehet vásárolni –, ami nagyon hasznos, hiszen legalább a visszajáróval nem kell babrálni. A sorok azonban így is rendkívül hosszúra nõnek a pultok elõtt, a választék nem túl széles, akadt, aki drágállotta az enni- és innivalókat, a visszaváltható pohár költségére és a rendszer mûködésére sem hívják fel eléggé a figyelmet. A félliteres ibrik darabjáért egyébként 300 forintot számolnak fel, aki az est végén leadja, visszakapja a “kauciót”.Ahogy az arénát bemutató cikkünkben már megelõlegeztük – akkor még látatlanban, hiszen a sajtó számára bejárást nem szerveztek a létesítménybe –, kevés benne a nõi mosdó. A tervezõk az UEFA elõírásait követték, amikor meghatározták a vécék (974) és piszoárok (723) számát, a félidei szünet mégsem volt elég arra, hogy mindenki elvégezze a dolgát, így lemaradt az egyébként nem sok izgalmat hozó második félidõ elejérõl. Kézszárítóból sem sikerült eleget felszerelni: a nagyobb helyiségekben, ahol tíz vécéfülkét helyeztek el, mintössze kettõ van, a kisebbekbe pedig egy került. És az a gyakorlat sem szûnt meg, hogy a férfiak, ha épp úgy látják, hogy a nõi mosdóban gyorsabban sorra kerülnek, oda térnek be, és kiröhögik azokat, akik esetleg figyelmeztetni merik õket.

Errõl nem az aréna tehet

Mindent egybevéve az új Puskás jól sikerült. Látványos, jól átgondolt koncepció terméke, nem okoz gondot a megközelítésében és az elhagyásában a parkolók sokat emlegetett hiánya sem. Az már más kérdés, hogy vajon hányszor lesz újra telt házas, és milyen lesz a hangulata. A két dolog valahol összefügg, de a péntek este megmutatta, hogy a teli lelátó nem garantálja a nagyszerû légkört. Szurkolni ugyanis kizárólag a Dózsa György út felõli kapu mögött ülõk szurkoltak szervezetten, a hosszú oldalakon ülõk csak azon ritka alkalmakkor eresztették ki a hangjukat, amikor valamelyik magyar játékosnak akadt egy szép megmozdulása, vagy helyzet formálódott. Illetve amikor 97-szeres válogatott Gera Zoltánt búcsúztatták. Egyébként leginkább síri csendben ültek. Talán azon gondolkodtak, hogy Gera még egy évvel azután is, hogy felhagyott a profi futballal, simán beférne ebbe a csapatba.

Kivétel volt ez alól az a néhány perc, amikor a Soho Party énekesnõjével együtt lehetett kántálni, hogy az éjjel soha nem érhet véget, és amikor a nemzeti rockot játszó zenekar, az Ismerõs arcok Nélküled címû számát szlovákiai magyar iskolások énekelték el. A Dunaszerdahely stadionjában szokás ezt lejátszani, a Puskásban azonban most új szintre emelkedett a gyakorlat: a nézõk nagy része, mintha csak a Himnusz szólna, végig vigyázzban állva hallgatta-énekelte végig a dalt. Maga a Himnusz már kevesebb torokból hangzott fel – talán azért is, mert nem csupán eljátszotta a Pénzügyõr Zenekar, hanem elõ is adta az Operaház egyik mûvésze.

Persze nem is nagyon történt olyasmi a pályán, ami miatt különösebben megérdemelték volna a biztatást a magyar játékosok. A FIFA világranglistáján az ötödik helyen álló uruguayiak a 15. percben Cavani találatával megszerezték a vezetést, hat perccel késõbb pedig Rodriguez növelte a különbséget. Válaszolni csak Szalai Ádám tudott a 24. percben. A második félidõben már meg sem erõltette magát az ellenfél, a játékrész egyetlen jelentõs pillanata Kalmár Zsolt sérülése volt. Késõbb kiderült: a DAC középpályása a bokáját törte, így rá sem számíthat Marco Rossi szövetségi kapitány a jövõ keddi, Wales elleni Európa-bajnoki selejtezõn, Cardiiffban.

És Orbán Viktorról sem fejezhették ki a véleményüket a szurkolók, a miniszterelnök ugyanis – bár nagyon készült a stadionnyitóra, és jelen is volt a mérkõzésen – nem mondott beszédet. Talán kellõ óvintézkedésbõl: 2014-ben a Fradi, 2016-ban pedig az MTK stadionjának átadásán fütyülték ki a drukkerek.Segíts egy megosztással - véradásra van szüksége a balesetet szenvedett ikerlányoknak
Fideszesek akik két éve meg se mukkant a Parlamentben
Elővásárlási jogot szerezne a kormány a felszámolt cégekre
Csőtörés Budapesten, ezt leszámítva minden fa....
1,5 milliárd forintból megújul Magyarország kedvenc kisvasútja
Vége: leállították a Lánchíd felújítására indított gyűjtést
Óriási razzia a magyar vizsgaállomáson - Összehangolt ügyészségi akció
Müller Cecília bejelentés: több mint 20-an kapták el a vírust egy iskolai értekezleten
400 milliót kapnak a nemzetiségek a koronavírus miatt
A piaci ár többszörösébe kerül a települések fásítása
Színházjegyekkel fejezik ki hálájukat az egészségügyi dolgozóknak
Recesszió: ha bejön amit az EU jósol....
Forradalmi változás jöhet a személyi igazolványok körül
Fontos kérdések a hálapénz körül
Közel 200 üzletét bezárja a H&M
Áder levelet írt az ukrán és a román elnöknek
Börtönt kaptak azok a migránsok akik áttörték a magyar határkerítést
Nagy Feró: nem lehet Mészáros Lőrinc ellen lázadni, mert egy tehetséges ember
Üzent az EU az index körül zajló dolgok miatt - Aggodalom
Merkely Béla: fedezzük föl szép hazánkat
Fertőzés gyanú miatt zártak le egy iskolát Mezőkövesden
Évi 180 millióért tartják karban a Puskás Aréna gyepét
Pozitív lett a brazil elnök tesztje
Autóban összezsúfolódott migránsokat fogtak el a rendőrök
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
NAV: Több százezer hamis és rossz minőségű maszkot foglaltak le
Horrorbaleset a magyar utakon: egyszerűen összeroppant az autó a baleset következtében
Mindenki találgat: érdekes tüneteket mutat a brazil elnök
Orbán megmondta: a magyar turizmusnak kampó, 93 százalékos a visszaesés
Hivatalos: Magyarországon is indíthat vizsgálatokat az Európai Ügyészség
Már 27,6 százalékot zuhant a magyar ipar
Hirtelen döntést hozott szerelme miatt Vajna Tímea
Nemrég vesztegetés gyanújával hallgatták ki, most javaslatot tett a Fidesznek
Rágyújtotta a házat a mozgásképtelen élettársára
4000 felé emelkedett az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon
Feltűnően hasonló gondjai vannak két olyan intézménynek, amelyek működését a kormány nem nézi jó szemmel
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum