thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.09
THE POST
           
09
Orbán büszke a menő stadionra, de beszédet mondani már nem mert
Ez is érdekelhet:
Rosszul lett egy utas a 4-6-os villamoson: áll a forgalom, mentő a helyszínen
Több százmillió forinttal drágul a Liget-projekt
A klímavédelem miatt csökkentik otthonaikban a karácsonyi díszkivilágítást a németek
Kikapott első, az új Puskás Arénában lejátszott meccsén a magyar labdarúgó-válogatott. Az eredmény nem meglepetés, de többet vár az ember attól a csapattól, amely új otthona megnyitóján játszik telt ház előtt. Nézni azért volt mit, csak nem feltétlenül a pályán.

Kék villogós motorok, autók, furgonok és buszok, majd lovas rendőrök között baktat sok ezer ember a nemzeti színűre kivilágított óriási, ufó alakú épület felé a november közepi késő délutáni szürkeségben. Néha egy-egy bérrolleres húz el közöttük – ez az egyetlen jármű, amelynek a használatát elnézik a hatóságok az amúgy hermetikusan lezárt környéken. Minden odalátogató számára így indult a nagy közös élmény, az új nemzeti stadion, a Puskás Ferenc Aréna avatója, az az esemény, amilyenhez foghatót hatvanhat éve, a Népstadion megnyitója óta nem élhetett át senki.Bár az arénába 67 ezer embert vártak, a tömeg egy pillanatra sem vált nyomasztóvá sem az odaúton, sem a kapuknál. A létesítményt körülvevő területre, amelyen korábban zúzott kővel felszórt járda futott körbe, most viszont aszfalt borít, hat bejáraton át lehet bejutni – három a Dózsa György, három pedig a Stefánia útról nyílik. Mindegyiknél mindenkit kétszer ellenőriztek: első körben a személyi igazolványon és a belépőn szereplő nevet vetették össze, majd következett a táskák átvizsgálása és a motozás. Minden meglepő gyorsasággal és hatékonysággal zajlott, s néhány perc után már odabentről készülhettek a csoportfotók és a szelfik, háttérben a stadionnal.

Az arénát körülveszi még egy kerítés, amelyen számos beléptetőpontot alakítottak ki. Ezeknél kell beszkennelni a jegyen található vonalkódot. Ebben minden egyes sorban egy-egy hosztesz segített a bizonytalankodóknak, így fennakadás nélkül, legfeljebb egy-két perc várakozás után már lehetett is kaptatni felfelé az első lépcsősoron, amely a stadion kerengő részébe vezetett. Ezen a részen nosztalgikus érzés foghatja el az érkezőt: a tetőszerkezetet tartó pilonok, amelyek között az épületbe sétál, s amelyeken belül a lépcsőházakat kialakították, tényleg nagyon hasonlítanak azokra, amelyekről a lebontott Népstadion is könnyen felismerhető volt.A hasonlóságok azonban egy időre itt véget érnek, hiszen míg az előd még egész más elvek szerint épült, aztán alaposan hagyták is leamortizálódni az évtizedek alatt, az új Puskásban mindenről a korszerűség üvölt.

A lelátó három karéja mögötti, tágas kerengőkben – ahol a büféket, a mosdókat és számos más kiszolgálóhelyiséget alakítottak ki, és ahol a nyitómeccs előtt freestyle-bemutatókat tartottak, de lehetett csocsózni vagy akár kipróbálni egy számítógépes focijátékot– a beton világosszürkéje dominál némi vörössel, fehérrel és feketével keverve. A feliratok, jelzések jól láthatók és könnyen értelmezhetők, világosan jelölik az utat a szektorokhoz, a piros és bordó különböző árnyalataiban játszó, kilencven percnyi ücsörgéshez éppen eléggé kényelmes ülőhelyekhez. A nézőtér meglehetősen meredek még az alsó két szinten is, az egész tényleg olyan, mint egy katlan.

Ami kevésbé sikerült

A legfelső karéjba jutáshoz jó sokat kell lépcsőzni, az ember már-már arra számít, hogy olyan magasan lesz, ahonnan aztán semmit sem fog látni a pályán zajló eseményekből, de gyorsan kiderül, hogy ettől nem kell tartani. Legalábbis nem a magasság miatt; ezen a szinten – ahogyan azt korábban a Magyar Labdarúgó-szövetség jelezte – akadnak olyan ülések, amelyekről a gyepnek csak egy része látszik. A legtöbbnél csupán egy korlát zavar be a képbe, de egyes helyeken a vészkijáratokat jelző táblák is útban vannak. Találtunk néhány olyan széket, amelyről emiatt a tizenhatos területének felső része és a kapu sem látható.
Persze ilyen pontok minden nagy stadionban vannak, mint ahogy olyan helyek is, ahol valamiért nem sikerül jól megoldani a látogatók tömegének áramlását. A Puskásba például a második szint két szektora közé sikerült úgy beilleszteni egy büfét, hogy a pult előtt várakozók hosszú sorai tökéletesen megbénítják a lelátóról a mosdók felé tartókat, valamint a lépcsőházból a

lelátó irányába haladókat. Két lehetőség van: átvágni a sorban állók között, vagy átpréselni magunkat egy oszlop és egy mellvéd között meghagyott, éppen egy csípőnyi széles nyiladékon.

És ha már büfék. A stadion készpénzmentes – bankkártyával vagy a helyszínen feltöltött Hellopay kártyával lehet vásárolni –, ami nagyon hasznos, hiszen legalább a visszajáróval nem kell babrálni. A sorok azonban így is rendkívül hosszúra nőnek a pultok előtt, a választék nem túl széles, akadt, aki drágállotta az enni- és innivalókat, a visszaváltható pohár költségére és a rendszer működésére sem hívják fel eléggé a figyelmet. A félliteres ibrik darabjáért egyébként 300 forintot számolnak fel, aki az est végén leadja, visszakapja a “kauciót”.Ahogy az arénát bemutató cikkünkben már megelőlegeztük – akkor még látatlanban, hiszen a sajtó számára bejárást nem szerveztek a létesítménybe –, kevés benne a női mosdó. A tervezők az UEFA előírásait követték, amikor meghatározták a vécék (974) és piszoárok (723) számát, a félidei szünet mégsem volt elég arra, hogy mindenki elvégezze a dolgát, így lemaradt az egyébként nem sok izgalmat hozó második félidő elejéről. Kézszárítóból sem sikerült eleget felszerelni: a nagyobb helyiségekben, ahol tíz vécéfülkét helyeztek el, mintössze kettő van, a kisebbekbe pedig egy került. És az a gyakorlat sem szűnt meg, hogy a férfiak, ha épp úgy látják, hogy a női mosdóban gyorsabban sorra kerülnek, oda térnek be, és kiröhögik azokat, akik esetleg figyelmeztetni merik őket.

Erről nem az aréna tehet

Mindent egybevéve az új Puskás jól sikerült. Látványos, jól átgondolt koncepció terméke, nem okoz gondot a megközelítésében és az elhagyásában a parkolók sokat emlegetett hiánya sem. Az már más kérdés, hogy vajon hányszor lesz újra telt házas, és milyen lesz a hangulata. A két dolog valahol összefügg, de a péntek este megmutatta, hogy a teli lelátó nem garantálja a nagyszerű légkört. Szurkolni ugyanis kizárólag a Dózsa György út felőli kapu mögött ülők szurkoltak szervezetten, a hosszú oldalakon ülők csak azon ritka alkalmakkor eresztették ki a hangjukat, amikor valamelyik magyar játékosnak akadt egy szép megmozdulása, vagy helyzet formálódott. Illetve amikor 97-szeres válogatott Gera Zoltánt búcsúztatták. Egyébként leginkább síri csendben ültek. Talán azon gondolkodtak, hogy Gera még egy évvel azután is, hogy felhagyott a profi futballal, simán beférne ebbe a csapatba.

Kivétel volt ez alól az a néhány perc, amikor a Soho Party énekesnőjével együtt lehetett kántálni, hogy az éjjel soha nem érhet véget, és amikor a nemzeti rockot játszó zenekar, az Ismerős arcok Nélküled című számát szlovákiai magyar iskolások énekelték el. A Dunaszerdahely stadionjában szokás ezt lejátszani, a Puskásban azonban most új szintre emelkedett a gyakorlat: a nézők nagy része, mintha csak a Himnusz szólna, végig vigyázzban állva hallgatta-énekelte végig a dalt. Maga a Himnusz már kevesebb torokból hangzott fel – talán azért is, mert nem csupán eljátszotta a Pénzügyőr Zenekar, hanem elő is adta az Operaház egyik művésze.

Persze nem is nagyon történt olyasmi a pályán, ami miatt különösebben megérdemelték volna a biztatást a magyar játékosok. A FIFA világranglistáján az ötödik helyen álló uruguayiak a 15. percben Cavani találatával megszerezték a vezetést, hat perccel később pedig Rodriguez növelte a különbséget. Válaszolni csak Szalai Ádám tudott a 24. percben. A második félidőben már meg sem erőltette magát az ellenfél, a játékrész egyetlen jelentős pillanata Kalmár Zsolt sérülése volt. Később kiderült: a DAC középpályása a bokáját törte, így rá sem számíthat Marco Rossi szövetségi kapitány a jövő keddi, Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőn, Cardiiffban.

És Orbán Viktorról sem fejezhették ki a véleményüket a szurkolók, a miniszterelnök ugyanis – bár nagyon készült a stadionnyitóra, és jelen is volt a mérkőzésen – nem mondott beszédet. Talán kellő óvintézkedésből: 2014-ben a Fradi, 2016-ban pedig az MTK stadionjának átadásán fütyülték ki a drukkerek.Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hiába a tiltakozás: benyújtották a parlamentben a színházak finanszírozását átalakító törvényjavaslatot
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Senki sem élte túl a szigeten rekedtek közül az új-zélandi vulkánkitörést
Hírhez tartozó kép:
Hiába a tiltakozás: benyújtották a parlamentben a színházak finanszírozását átalakító törvényjavaslatot
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Senki sem élte túl a szigeten rekedtek közül az új-zélandi vulkánkitörést
Rosszul lett egy utas a 4-6-os villamoson: áll a forgalom, mentő a helyszínen
Több százmillió forinttal drágul a Liget-projekt
A klímavédelem miatt csökkentik otthonaikban a karácsonyi díszkivilágítást a németek
A tüntetés szervezői a Vígszínházat is hívták az egyeztetésre
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Külföld: 20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból
Magyar állampolgárságot kapott a zöld-foki szigetek hátvédje
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Újabb botrány a fővárosi cégek átvilágításánál
Reszkető kiskutyát találtak a rendőrök
Tizennégy autót rongált meg a román trélerről leesett rámpa a magyar autópályán
A gyermek és a tanárok is az utcára szaladtak
Egy internetes poszt miatt ítéltek el egy nyíregyházi anyát
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Karácsonyi ajándék a népnek: mégsem drágul a tojás
Hosszú Katinka újabb aranyérme: agyonverte a teljes mezőnyt
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
A kormány azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság a következő években is meghaladja az uniós átlagot
Varga Mihály: Európa leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar
Az ember Istent játszik: legyártottak egy állatot, amely disznó és majom egyszerre
3500 Ft egy hot-dog a budapesti karácsonyi vásárban!
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
A jövő már megérkezett: ezt a chipet behelyezik az agyunkba és minden megoldódik
Óriási kávéhiány lesz jövőre
A Fradi szerint magyar játékosokkal nem tudnának nemzetközi eredményeket produkálni
Trump kiakadt amiért legalább 15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után
Nőtt az eperjesi gázrobbanás áldozatainak a száma
Megszólalt a tanárnő, akit 17 éves diákja szurkált meg
Nagylóki halálos tréfa: ez vár a három férfira, akik megkötözték, majd hagyták halálra fagyni társukat
Egy BMW-s rádudált egy Audis srác barátnőjére - ami ezután történt az nem mindennapi
Egy nap alatt kétszer vittek be a rendőrök egy tapolcai férfit
Élő adásban intézte el pártját a KDNP frakciószóvivője
Több embert még keresnek az eperjesi gázrobbanás után
Az angyalföldi rendőrök nagy erőkkel keresik az eltűnt 13 éves Tímit
A baleset óta alig tudok aludni - Retteg volán mögé ülni a karambol óta Gáspár Bea
Újabb X-Faktor dráma: Orosz rulettet játszom a színpadon
Szigorú karanténban kell maradnia, de a családjával töltheti a karácsonyt az SMA-ban szenvedő Levike
Ma dönt a bíróság a Győrben késelő 17 éves fiatal sorsáról
Megvonták a rokkantságit egy nőtől, mert a posta nem vitt ki egy levelet
Nőtt a sertéspestis által érintett terület Pest megyében
Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit
Feljelentették Kövér Lászlót Közösség elleni uszítás miatt
6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten
Hivatalos: ezek a leghisztisebb kutyafajták
Szenvedett, ordított az a férfi aki lefeküdt a Debreceni Ambulancia ajtaja elé, miután könyörgése ellenére sem kapott segítséget
Orbánék egyszerűen letiltották a magyarországi korrupcióról szóló nemzetközi tény jelentést
Újabb állami megrendelés: egymilliárd forintot kapott Mészáros Lőrinc volt jobbkeze
Kitálalt az elbocsátott ápoló: félelem és rettegés van a kórházakban
Orbán: a korrupciógyanús ügyek amiatt szaporodtak el, mert verseny helyett új kapcsolatrendszerek határozzák meg az üzleti életet
A Rossman és az E.ON nevével élnek vissza az adathalászok
Az Országgyűlés autonóm, ezért nem kell határidőre válaszolnia
Állami ellenőrzés alá akarják vonni a könyvkiadást Magyarországon
Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél
Gulyás Gergely válaszolt Karácsonynak: Nem engednek
Németh Szilárd pert vesztett!
5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak
A magyar úszósport 1000. érme Hosszú Katinka nevéhez fűződik
Fidesz vallomás: a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket
Orbán diktatúrája: egy módosítással saját maga szabná meg az ellenzéki pártok struktúráját
Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása: többen másfél hónapja várnak a pénzre
Ablakon keresztül érkeztek meg a magyar gyermekkórházba a Mikulások
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották
X-Faktor dráma: A házban nincsen víz, úgy húzzuk a kútról, vécére is ki kell járni
Úton Budapest felé kapott szívrohamot Ruszó Tibi édesapja
Áfacsökkentés kamu: egy rakás termék nem lett olcsóbb
Hivatalos: elég ha képzésekre jár a 22 éves Rácz Zsófia!
26 év után vissza tér Budapestre az Aerosmith
Kezdhetünk aggódni: romokban a német gazdaság
Hétköznapi hősök: Felpofozott egy pumát, hogy mentse a kutyáját
A legnagyobb egészségügyi problémáknak oka az emberi butaság
Az ombudsman szerint nem kellene 6 évesen iskolába mennie a gyereknek
Megérkezett a mikulás hivatalos videója, Borkai, Mészáros, Felcsút és a Fidesz rémálma!
Rácz Zsófia korábban kifogásolta, hogy az emberek a vágyaik szerint formálják a jogot
Megszólalt a Mátrai Erőműnél elhunyt férfi édesapja
Segíts egy megosztással: Budapesti otthonából tűnt el egy 13 éves kislány
Győri horror: Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét
Inkorrektnek érzi menesztését az FKF-vezér
Újabb milliárdos szemétmegbízást nyert Mészáros Lőrinc
Egészségügyi központot épít Tállai András focicsapata Mezőkövesden
Jegesmedvék kóborolnak egy orosz város környékén - szokatlanul meleg a tél
Felmérés: minden ötödik magyar elégedett a hazai egészségüggyel
140 ezren haltak meg tavaly, főként kisgyerekek
A Színművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata szerint az egyetemi oktatás ideológiától mentes
A magyar kormány támogatásával elkészült orvosi rendelőt adtak át Kárpátalján
Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni boszorkányüldözés
Így tettek zsebre több mint 2000 milliárdot Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei
Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit
Óriási változás jön a húspultoknál
Virgácsot kapott Orbán Viktor
30 fős csoport támadott meg négy férfit Balatonakaliban
Megúszhatja a férfi aki WC-csészére állva videózott a Balaton Soundon
Segíts egy megosztással - gazdi kell ennek a gyönyörű kiskutyusnak
Vadgázolás – Az ismeretlen tettes elhagyta a helyszínt
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Ebben a táborban nemsokára emberek fognak meghalni
Nincs tovább: tényleg el kell árulnia a kormánynak, mire mentek a felcsúti tao-milliárdok
Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat
Orbán: Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon
Lévai Anikó: Kincs van a birtokában annak, akinek földje van
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva