thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.09
THE POST
           
09
Üdülési jog botrány: a legnagyobb szállodacsoport megválna az ügyfeleitől
Ez is érdekelhet:
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Sok ügyfél szabadulna az Abbázia-csoport sok évtizedes, kőbe vésett üdülési jogi szerződéseiből. Most már a szállodacsoport is szabadulna tőlük, cserébe benyelne pár évnyi áfacsökkentést, ráadásul rájuk hárítaná az új turisztikai adót.

Új tervvel állt elő a magyarországi üdülésijog-piac legnagyobb, saját bevallása szerint nehéz helyzetbe jutott szereplője, az Abbázia-csoport – derül ki az ügyfeleiknek elküldött levelükből, amit a hvg.hu több érintett olvasójától megkapott. A levélben amúgy a kézbesítéstől számított 15 napos válaszadási határidőt tűztek ki az ügyfeleknek, de ezt nem kell komolyan venni. A határidő betartását az Abbázia csak ajánlja, retorzió nem kapcsolódik hozzá, ráadásul állításuk szerint hónapokba fog telni a válaszok feldolgozása.

Korábbi levelükben még azt írták az ügyfeleiknek, hogy az elmúlt években tapasztalt béremelkedések miatt drasztikusan nőttek a kiadásaik, ezért az inflációt meghaladó mértékben akarják emelni az üdülési jogokért fizetett éves fenntartási díjat. Azonban erre valójában nem lett volna lehetőségük, az ügyfelekkel kötött eredeti szerződések ugyanis a díjak inflációkövető emelését írják elő, a feltételek egyoldalú módosítását pedig nem teszik lehetővé.

Az ügyfelek szabadulhatnak, ha az Abbáziának adják az áfacsökkentést

Az új terv keretében két opciót kínálnak az ügyfeleiknek, amik közül nekik választaniuk kell. Mindkét lehetőség esetében fontos körülmény, hogy 2020. január elsejétől a szálláshely-szolgáltatást terhelő forgalmi adó (áfa) kulcsa 18 százalékról 5-re csökken, ugyanakkor a szolgáltatóknak a befolyt bevétel után fizetniük kell egy 4 százalékos új sarcot, a turizmusfejlesztési hozzájárulást. A hozzájárulás egy áfaszerű adó (de nem azonos azzal), vagyis gyakorlatilag a szálláshely-áfa nem 5 százalékra csökken, hanem 9-re.

Ennek alapján az Abbázia nem kicsit keszekuszán megfogalmazott két ajánlata:

Az Abbázia megtartja magának azt a pénzt, amit az áfacsökkentés és a turisztikai adó bevezetésének eredőjeként nyer, az ügyfelek annyi fenntartási díjat fizetnek, mint eddig (illetve az infláció mértékével emelt összeget). Cserébe a csoport belemegy abba, hogy a sok évtizedes szerződéseket 7-10 év közti időtartamra rövidítsék. Továbbá az ügyfelek azonnal átruházhatják a csoport valamelyik tagcégében lévő részvényeiket – vélhetően a csoport egyik tagjára, ezt az ajánlatban nem részletezik. (Az Abbázia ügyfelei anno nem egyszerűen megvásárolták az üdülési jogokat, hanem részvényeket vettek egyik vagy másik cégben.) Az Abbázia pénzt nem ad a részvényekért, viszont sok ügyfél csak ezek miatt tart értékpapír-számlát, amit így megszűntethetnek, és nem kell tovább fizetniük annak díját. Egyszóval lényegében az Abbázia azt ajánlja, hogy pár évig benyeli az áfacsökkentés hasznát és az ügyfelekre hárítja a turisztikai hozzájárulást, cserébe kiengedi az ügyfelet a sok évtizedes, évi sok tízezer forintos kötelezettséggel járó szerződésből.
A másik lehetőség szerint az Abbázia átengedi az ügyfélnek azt a pénzt, amit az áfacsökkentés és a turisztikai adó bevezetésének eredőjeként nyer, az adócsökkentést érvényesíti az éves fenntartási díjban, ami így alacsonyabb lesz (persze minden évben az infláció mértékével emelkedik). A szerződésben amúgy nem változik semmi.
Az első opciót azoknak lehet érdemes választani, akik szabadulni akarnak az üdülésijog-szerződésükből. Nagyon sok ilyen ügyfél van, többen nem mérlegelték mondjuk a 90-es években, hogy a nyugdíjukból már nem fogják tudni fizetni az éves díjat, illetve az sem tudatosult bennük, hogy a határozott időre szóló szerződésből képtelenek lesznek kilépni. A második opció azoknak lehet jó, akik amúgy elégedettek a helyzetükkel és az Abbázia nyújtotta szolgáltatással.

Maga az Abbázia azonban minden „klubtagjának” azt ajánlja, hogy inkább az első opciót válassza – a jelek szerint már nemcsak az ügyfelek tömegeinek teher a kőbe vésett szerződés, de a szállodacsoportnak is. Ami nem meglepő, racionálisan gondolkodó vállalkozás épp úgy nem ír alá egy közel 100 évre szóló, módosíthatatlan és felbonthatatlan szerződést, ahogy racionálisan gondolkozó magánszemély sem.

Épp csak a jogszerű, harmadik lehetőséget nem kínálják fel

Az Abbázia-csoport által az ügyfeleknek/részvényeseknek felkínált egyik lehetőség sem jogszerű – mondja a hvg.hu-nak Kende Júlia, üdülési joggal kapcsolatos ügyekre szakosodott ügyvéd. Az Abbázia ugyanis mindkét esetben azt írja, a bevezetendő, 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulási adót beépítik a fenntartási díj bruttó értékébe. Erre azonban jogszerűen (legalábbis az ügyfelek hozzájárulása nélkül – épp ezt kérik a levélben, csak ezt nem emelik ki) nincs lehetőségük, a fejlesztési hozzájárulás ugyanis egy új adónem, amely kimondottan a szállodai szolgáltatásokat, illetve a szálláshely-szolgáltatókat terhelő közteher lesz. Ráadásul az első felkínált lehetőség szerint az Abbázia (a szerződési idő lerövidítése és a részvények átvétele fejében) nem érvényesítené az ügyfelek által fizetett díjban az áfacsökkentés hatását, amit pedig meg kellene tennie. Sőt, tulajdonképpen a második lehetőség szerint sem, mivel ugyan a csökkentett,

5 százalékos áfával számolnak, de kérik a 4 százalékos hozzájárulást is.

Az Abbázia a harmadik, jogszerű lehetőséget nem kínálta fel az ügyfeleinek: e szerint

az áfacsökkentés hatását érvényesítenie kellene az éves díjban, a turisztikai hozzájárulás jelentette pluszterhet pedig neki kellene állnia,

azt nem terhelhetné tovább az ügyfelekre – minthogy az üdülési jogokról megkötött eredeti szerződésekben szó sem esik arról, hogy a cégek őket sújtó új adónemek okozta költségeket érvényesíthetnének a fenntartási díjban.

Sajnos nem csak az Abbázia nem kínálta fel ezt a lehetőséget, az üdülésijog-tulajdonosoknak perelni sincs lehetőségük az Abbáziát a fenntartási díjjal kapcsolatban – mondja Kende Júlia.

Az ügyfelek annyit tehetnek, hogy egész egyszerűen nem fizetik ki a fenntartási díjat.

Akkor a cég fizetési meghagyásos eljárást indíthat, az ügyfél ellentmondással élhet, ezt követően az eljárás perré alakul. Itt a cégnek bizonyítania kell, pontosan miért követel annyi díjat, amennyit – az ügyfélnek pedig ellenkérelemben kell levezetnie, miért nem jogszerű a cég követelése, és mekkora lenne a jogszerű összeg. Ha az ügyfélnek van igaza, azt a bíróság megállapítja, és neki csak a kisebb összeget kell kifizetnie. Mindez persze hosszas jogi hercehurcával jár, illetve ügyvédi költségekkel.

Fontos megjegyezni, hogy akármelyik felkínált lehetőséget is választják az Abbázia ügyfelei, a csoport érintett cégének visszaküldött nyilatkozat önmagában nem módosítja a fennálló szerződést. A nyilatkozat nem hivatalos dokumentum, és senkit nem kötelez semmire. A változtatások hivatalossá tételéhez az ügyfélnek rá szabott megállapodást kell kötnie az Abbáziával (illetve az adott céggel) az üdülési jog időtartamának lerövidítéséről és a részvények átruházásáról – ha az első lehetőséget választja. Az Abbázia az elmúlt években néhány ügyfelének már biztosította ezt a lehetőséget, Kende Júlia tapasztalatai szerint az erre szolgáló dokumentumok jók, rendben vannak. Az is fontos – az ügyvéd tapasztalatai szerint ezzel sokan nincsenek tisztában, és a levél sem említi –, hogy a részvények átruházása egyszeri költséggel jár az ügyfelek számára.

Kérdéses, mi lesz azokkal az ügyfelekkel, akik nem válaszolnak az Abbázia megkeresésére

– például mert nem kapták meg a levelet. A cégek által kiküldött tájékoztatásban erről egy szó sem esik. Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy az Abbázia most már szabadulni szeretne az üdülési jogos szerződéseitől. Nem lehet tudni, összesen hány ilyen szerződés van a piacon, de biztosan tízezres nagyságrendű a számuk, az ügyvéd tapasztalatai szerint úgy 65-70 százalékuk lehet az Abbáziánál, rajta kívül már csak néhány kisebb szereplő maradt.

Elfoglaltak, tőlük ne kérdezzen senki

Némileg visszás, hogy a csoport a részvényekért pénzt semmi szín alatt nem hajlandó fizetni – ezt külön hangsúlyozzák. Az Abbázia szerint a részvények eredeti ellenértékét beruházásokra (és „üdülési jogok értékesítésére”) fordították, és a pénzt ugyebár nem lehet kétszer elkölteni. A gyakorlatban viszont az a helyzet, hogy a csoport részvénytársaságai zártak (zrt-k) egy-egy „klubtag” kezében pedig csak kevés részvény van, amivel aligha tud mit kezdeni, szóval nincs miért ragaszkodni hozzájuk – sőt, akinek nincs egyéb részvénye, annak csak ezek miatt kell értékpapír-számlát fenntartania. Ezt nyilván az Abbáziánál is tudják, ezért ajánlják olyan nagyvonalúan, hogy átveszik a papírokat.

Az Abbázia több üdülési jogos ügyfele/kisrészvényese fejezte ki felháborodását a cég kommunikációja miatt a hvg.hu-nak. Állítólag nagyon nehéz elérni őket, a megkeresésekre, adott esetben kritikákra sokszor nem reagálnak – igaz, hogy a bírálatok egy részére a most kiküldött tájékoztatásban egy füst alatt próbáltak válaszokat adni, „a levelek nagy számára tekintettel nem egyenként”. A tájékoztató leveleket sima küldeményként adták fel, így állítólag sok ügyfél meg sem kapta. Az Abbázia szerint az előző, díjemelést belengető levelükre a „klubtagok” 88 százaléka nem válaszolt – ebből azt a következtetést vonták le, hogy ők biztos egyetértettek az abban foglaltakkal.

Ami a mostani, kétopciós tájékoztatást illeti, a szöveg sok helyen bonyolult, nem egyértelmű, ráadásul az első választási lehetőséghez tartozó információkat sikerült a második választási lehetőségnél (mint annak ellenpontja) felsorolni. Azok az ügyfelek viszont, akik valamit nem értenek, az Abbáziához hiába fordulnak, ők előre szóltak, hogy tőlük válaszra ne számítson senki:

Az elkövetkező hetekben a megnövekvő adminisztrációs terhek következtében a visszaérkező Nyilatkozatok és Kérelmek feldolgozásán túl egyéb megkereséseket nem áll módunkban megválaszolni, kérjük ezért szíves türelmüket.

Azt nem részletezik, hogy ha valamelyik ügyfélnek épp a nyilatkozat kitöltésével kapcsolatban akad kérdése, akkor hogyan fogja kitölteni azt, ha nem válaszolnak neki, amíg fel nem dolgozzák a kitöltött nyilatkozatokat. A hvg.hu szintén kereste kérdéseivel a csoportot, de választ nem kaptunk.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
Hírhez tartozó kép:
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Alföldi szerint most beXarás van erősen
Görbicz Anita a Fidesz mellett kampányol Győrben
A kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak kasszáit
Hiába a tiltakozás: benyújtották a parlamentben a színházak finanszírozását átalakító törvényjavaslatot
Másfél milliárdos megbízást nyert a 4iG az egészségügyben
Senki sem élte túl a szigeten rekedtek közül az új-zélandi vulkánkitörést
A klímavédelem miatt csökkentik otthonaikban a karácsonyi díszkivilágítást a németek
A tüntetés szervezői a Vígszínházat is hívták az egyeztetésre
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Alföldi: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon
Négy évre eltiltották Oroszországot az összes világviadaltól
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Külföld: 20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból
Magyar állampolgárságot kapott a zöld-foki szigetek hátvédje
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Reszkető kiskutyát találtak a rendőrök
Tizennégy autót rongált meg a román trélerről leesett rámpa a magyar autópályán
A gyermek és a tanárok is az utcára szaladtak
Egy internetes poszt miatt ítéltek el egy nyíregyházi anyát
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Több tízezren írták alá a kulturális élet szétverése elleni petíciót
Köszönjük a lakosság segítségét - a rendőrök megtalálták az otthonából eltűnt 13 éves kislányt
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
Követelik Kövér lemondását: minden harmadik magyarba csúnyán belegázolt
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
Novák Katalin állítólagos szavait idézik - Nem az államnak kell eltartani a nyugdíjasokat, hanem a családtagoknak
Kövér László: Európában a legfélelmetesebb, hogy nem lehet átlátni, hogy kié a valóságos hatalom
Orbán kormány: Nemcsak újraegyesítjük Közép-Európát, hanem újra is építjük!
A kormány azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság a következő években is meghaladja az uniós átlagot
Varga Mihály: Európa leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar
Az ember Istent játszik: legyártottak egy állatot, amely disznó és majom egyszerre
3500 Ft egy hot-dog a budapesti karácsonyi vásárban!
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
A jövő már megérkezett: ezt a chipet behelyezik az agyunkba és minden megoldódik
Óriási kávéhiány lesz jövőre
A Fradi szerint magyar játékosokkal nem tudnának nemzetközi eredményeket produkálni
Trump kiakadt amiért legalább 15-ször kell lehúzni a vécét kakilás után
Nőtt az eperjesi gázrobbanás áldozatainak a száma
Megszólalt a tanárnő, akit 17 éves diákja szurkált meg
Meghalt a Jóbarátok sztárja!
Döntött a járásbíróság a 17 éves győri késelő ügyében
Nagylóki halálos tréfa: ez vár a három férfira, akik megkötözték, majd hagyták halálra fagyni társukat
Egy BMW-s rádudált egy Audis srác barátnőjére - ami ezután történt az nem mindennapi
Egy nap alatt kétszer vittek be a rendőrök egy tapolcai férfit
Élő adásban intézte el pártját a KDNP frakciószóvivője
Több embert még keresnek az eperjesi gázrobbanás után
Az angyalföldi rendőrök nagy erőkkel keresik az eltűnt 13 éves Tímit
Feljelentették Kövér Lászlót Közösség elleni uszítás miatt
6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten
Botrány Veszprém megyében: túl olcsón számították a földeket
Orbán 20 éve még sérelmezte, hogy olyan korrupciós ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna
Csődbe ment Vajna Tímea gyémántos cége
Kétméteres világító hóembert és angyalkát loptak Sátoraljaújhelyen
Erős fájdalmai vannak a győri tanárnőnek akit megkéselt egy diák
Nyilvános vitára hívták Rácz Zsófiát, aki 22 évesen törvénymódosítással lesz helyettes államtitkár
Jól jönne a a segítség a három kislányát egyedül nevelő édesapának
Hivatalos: ezek a leghisztisebb kutyafajták
Újabb állami megrendelés: egymilliárd forintot kapott Mészáros Lőrinc volt jobbkeze
Kitálalt az elbocsátott ápoló: félelem és rettegés van a kórházakban
Orbán: a korrupciógyanús ügyek amiatt szaporodtak el, mert verseny helyett új kapcsolatrendszerek határozzák meg az üzleti életet
A Rossman és az E.ON nevével élnek vissza az adathalászok
Az Országgyűlés autonóm, ezért nem kell határidőre válaszolnia
Állami ellenőrzés alá akarják vonni a könyvkiadást Magyarországon
Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél
A Honvédkórház nem fogad végtagtörötteket hiába csúsznak az utak és a járdák
Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot
Gulyás Gergely válaszolt Karácsonynak: Nem engednek
Németh Szilárd pert vesztett!
5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak
A magyar úszósport 1000. érme Hosszú Katinka nevéhez fűződik
Fidesz vallomás: a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket
Orbán diktatúrája: egy módosítással saját maga szabná meg az ellenzéki pártok struktúráját
26 év után vissza tér Budapestre az Aerosmith
Kezdhetünk aggódni: romokban a német gazdaság
Közel 800 millióval támogatja a kormány a keresztény könnyűzenét játszó fiatalokat
Fellőtték a két magyar műholdat
1,3 milliárdot költött ügyvédekre Pécs
Botrány Kispesten: Két villogó rendőrautó áll a önkormányzat előtt
6 órával a halála után hoztak vissza az életbe egy nőt
Gyorséttermi botrány: Rányomtatnák a pohárra a rendszámot, hogy tudják, melyik autós dobta el
Nem hirtelen indulatból támadott, órákig tervezte a késelést a győri diák
Hétköznapi hősök: Felpofozott egy pumát, hogy mentse a kutyáját
A legnagyobb egészségügyi problémáknak oka az emberi butaság
Rácz Zsófia korábban kifogásolta, hogy az emberek a vágyaik szerint formálják a jogot
Megszólalt a Mátrai Erőműnél elhunyt férfi édesapja
Segíts egy megosztással: Budapesti otthonából tűnt el egy 13 éves kislány
Győri horror: Hármast kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét
Inkorrektnek érzi menesztését az FKF-vezér
Újabb milliárdos szemétmegbízást nyert Mészáros Lőrinc
Egészségügyi központot épít Tállai András focicsapata Mezőkövesden
Bocsánatot kért Szájer József a spanyoloktól
Egymillió forintos alapbért adnának az orvosoknak
Jegesmedvék kóborolnak egy orosz város környékén - szokatlanul meleg a tél
Felmérés: minden ötödik magyar elégedett a hazai egészségüggyel
140 ezren haltak meg tavaly, főként kisgyerekek
A Színművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata szerint az egyetemi oktatás ideológiától mentes
A magyar kormány támogatásával elkészült orvosi rendelőt adtak át Kárpátalján
Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni boszorkányüldözés
Vadgázolás – Az ismeretlen tettes elhagyta a helyszínt
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Deutsch: Karácsony elkezdte az LMBTQI-dzsihádot
Karácsonykor jöhet a szegedi halászlé!
Ne törődj a politikával, mutatjuk Nagy-Britannia legnagyobb kutyáját Baltazárt
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva