Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Árulók, átállók, visszatérõk - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás

Régi és új sértettségek, érdekek és törések jelentek meg az ellenzéki összefogás pártjai között az ellenzéki összefogás hatalomgyakorlásának terepén, az önkormányzatoknál. Az egyes helyi botrányok eltérõ súlyúak, bizonyos kerületekben a Fidesz komoly pozíciókat tud nyerni általuk, de egyelõre úgy fest, az ellenzék tisztában van azzal, hogy nem teheti meg a Fidesznek azt a szívességet, hogy szétesik.

Kilépett az MSZP-bõl az a két budafok-tétényi képviselõ – Dankóné Hegedûs Jolán és Daróczi Károly –, akit a többi ellenzéki párt árulással vádolt meg az alakuló ülésen történtek miatt – tudta meg a hvg.hu. A két politikust a többi ellenzéki párt mellett a központi MSZP is lemondásra, illetve a mandátumuk visszaadására szólította fel. Utóbbit nem tették meg. A helyzet azért lett ennyire súlyos, mert Budafokon a választás után többséget szerzett az ellenzék a képviselõ-testületben, az MSZP-s átszavazások miatt mégis az lett, amit a fideszes Karsay Péter polgármester akart. A szocialisták megszavazták a napirendet, a bizottsági struktúrát, illetve felrúgták az alpolgármesterekrõl kötött ellenzéki megállapodást is. Aszerint a három alpolgármesteri tisztségbõl egyet vitt volna a Fidesz, egyet-egyet a Momentum és a DK. A szocialista átszavazás végén viszont két fideszes és egy MSZP-s alpolgármester lett.

Dankóné elsõre nem árulta el ma, hogy kiléptek a pártból, csak annyit mondott, "ha kizárják, kizárják", õ a helyi MSZP érdekeit nézte, amikor elfogadta a polgármester ajánlatát. Szerinte azért tették ezt, mert a pártok, leginkább a DK és a Momentum sokáig nem tudtak megegyezni a helyekrõl. Karsay Ferenc – akivel korábban is normális viszonyban volt – az alakuló ülés elõtt kereste meg ajánlatával.

De õt nem az alpolgármesteri cím vonzotta, azt akarta, hogy mûködjön az önkormányzat.

Nem lettem fideszes, nem lettem áruló

-–mondta, továbbra is úgy tartja, a helyi MSZP érdekeit nézte. Korábban is ezzel érvelt, illetve azzal, nem tudott érvényes ellenzéki megállapodásról. Elmondása szerint helyben nehézséget okozott, hogy a DK helyi elnöke korábban az MSZP polgármestere volt, ezért rossz a két párt között a viszony. Az sem használt, hogy az EP-választás után a DK és a Momentum javára módosult a pártközi megállapodás, Dankóné szerint azóta csak hátrált és hátrált a pártja, amibõl neki elege lett.

Az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt azt mondta, Dankónéék azt jelezték, hogy nehéz az együttmûködés az ellenzéki pártok között, de egyértelmû volt a központ állásfoglalása: nem lehet elfogadni fideszes ajánlatot, csak akkor, ha összellenzéki egyetértés van, ezt 22 kerületben sikerült is betartani.

"Nyugi, kedves ellenzék"

A széles körû ellenzéki együttmûködés után nem csak Budafokon feszültségekkel teli a viszony az ellenzéki pártok között, ami nem csoda. A nagyon széles ellenzéki összefogás hátulütõje ugyanis, hogy számos területen egymáshoz képest homlokegyenest más gondoló pártok fogtak össze, így egyrészt a valódi hatalommal a kézben megindulnak a viták a konkrét teendõkrõl, másrészt megindult a tülekedés a pozíciókért, és itt olyan nevek vetülnek fel bizonyos pártok részérõl, amelyek másoknak elfogadhatatlanok. Harmadrészt nagyon úgy fest, az érzékeny vereséget szenvedõ Fidesz a háttérben nem mulasztja el bomlasztani az egységet.

Már november 1-jén kerekedett egy ügy a fõvárosban: Karácsony Gergely fõpolgármester bejelentette, hogy szélesebb körû konzultáció után dönt arról, felállítsák-e a Szent István-szobrot a XIV. kerületi Szent István parkba. Errõl még Tarlós István döntött. A Jobbik erre rögtön kiadott egy közleményt, Az új fõpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez címmel, és tiltakozott az ellen, hogy a szobor felállítását leállítsák. Karácsony a Facebookon tisztázta, hogy nincs baja a Szent István-szoborral. "Meg fogjuk találni a megoldást, amely mindenki számára elfogadható, és nem jár a parkon belüli zöldfelület indokolatlan csökkenésével. Nyugi, kedves ellenzék. Izguljon inkább a Fidesz."

A fõvárosi közgyûlés alakuló ülése után derült ki, hogy a 2010 elõtti MSZP–SZDSZ-kormányok prominensei közül többen pozíciókat kaptak: Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter a BKK igazgatóságának lett elnöke, az 56-ot nyilas és fasiszta eseményként értékelõ Havas Szófia pedig az Emberi Erõforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja lett.

Nagyobb jelentõségû volt a kispesti eset: a választás elõtt kikerült videón kokainozásról és korrupcióról beszélõ Lackner Csaba, az MSZP-bõl kizárt politikus alelnöki pozíciót kapott volna a november 7-i alakuló ülésen a Szociális és Lakásügyi Bizottságban. Ez kiverte a biztosítékot az ellenzéki – helyben hatalmon lévõ – pártokban, Gajda Péter MSZP-s polgármester késõbb azt mondta, tévedés történt, Lackner nem lett volna alelnök, nem ez volt az elõterjesztõi szándék, különben sem jár pluszpénzzel a pozíció. A posztot végül a momentumos Paróczai Anikó kapta meg.

"Mi büszkék vagyunk Czeglédy Csabára"

Keményebb dió Czeglédy Csaba és ügyvédi irodája esete. Újbudát és Erzsébetvárost DK-s polgármester vezeti, õk a korábban elítélt és jelenleg is eljárás alatt álló ügyvédet kérték fel a kerületük pénzügyi átvilágítására. Ez az LMP-nél, a Jobbiknál és a Momentumnál is kiverte a biztosítékot. Czeglédyt és büntetõügyét a DK politikai boszorkányüldözésnek tartja. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester késõbb nyilvánosságra hozta, hogy összesen két hónapra kötött megbízást Czeglédy ügyvédi irodájával, havonta 500 ezer forint+áfa átalánydíjért a kerület jogi képviseletére és az átvilágításra, mindkettõre külön, azaz összesen 2 millió forintról szól a megbízás. A párt a megbízásból szimbolikus politikai ügyet kreált: "Mi büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan elszánt és tapasztalt jogász fogadta el felkérésünket a volt fideszes önkormányzatok átvilágítására és a korrupciógyanús ügyek feltárására, mint Czeglédy Csaba", ez áll Niedermüller közleményében.

A Momentum viszont másféle szimbolikát lát: "A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva". Niedermüller egyébként a döntését saját jogkörben hozta meg.

Gréczy Zsolt DK-szóvivõ azt mondta a hvg.hu-nak, Czeglédy Csaba folyamatosan egyeztet és egyeztetett a helyzetrõl az ellenzéki pártokkal, utóbbiak egyébként nem emeltek kifogást, amikor Niedermüller Péter bejelentette Czeglédy megbízását. Hajnal Miklós Momentum-szóvivõ azt mondja erre, miután meghallották a polgármester elképzelését, 24 órán belül írásban tiltakoztak ellene, "ez nem túl késõ reakciónak". Azóta Czeglédy "próbálja pacifizálni a helyzetet", a Momentum szerint az átvilágítástól kéne visszalépnie, mert nem független, mivel pártpolitikus. Az lenne szerinte jó kompromisszum, ha csak a jogi és sajtóperes ügyekkel foglalkozna.

A hvg.hu viszont úgy értesült, hogy Czeglédy már javában dolgozik az átvilágítási ügyeken.

Más kerületben vitás kérdésben épp a DK követel szélesebb konzultációt. Zuglóban az MSZP-vel megy szembe a parkolással kapcsolatos szerzõdések ügyében (bár információink szerint itt a Momentum is jelezte ellenérzését). Horváth Csaba MSZP-s polgármester Kupper András cégeit bízta volna meg a parkolási rendszer mûködtetésével újabb négy évre, ami miatt a DK tiltakozott: "csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelõs és körültekintõ döntést hozni. Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyûlést, hogy az elõterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselõi ezt az elõterjesztést, szerzõdést nem szavazzák meg". A fideszes kötõdésû Kupper és a hozzá köthetõ cégek az összes fõvárosi parkolási anomáliában érintettek, a hírhedt ferencvárosiban is. A felzúdulás után Horváth Csaba visszavonta javaslatot, és jelezte, konzultációt indít.

"Megértem, hogy van az a pénz"

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek sincs könnyû dolga, legutóbb az alakuló közgyûlésen a Momentum osztotta ki azért, mert Jancsó Andrea nem lett alpolgármester. Baranyi az LMP-s Reiner Rolandot és a kutyapártos Döme Zsuzsannát javasolta. Õket végül megszavazta az ellenzéki többség, ám Reinernek azzal a lendülettel csökkentették a fizetését a Baranyi által javasoltnál 20 százalékkal.

Bõszen megy az árulózás kényelmes Fidesz-többség mellett a XVI. kerületben is, ahol az egyéniben gyõztes LMP-s Mizsei László nem szállt be a közös ellenzéki frakcióba, miután nem teljesületek a feltételei. A balhéról beszámoló Magyar Narancs szerint Mizsei plusz bizottsági helyet akart, ellenzéki képviselõtársa, Vajda Zoltán szerint ultimátumszerûen. Tõlük nem, a Fidesztõl viszont megkapta azt: a többség ugyanis elfogadta az erre vonatkozó módosító indítványát, így az LMP-nek négy helye lett. Vajda ezután egy nyilvános Facebook-posztban nevezte megélhetési politikusnak Mizseit, aki szerinte „elárulta az ellenzéket.” Mizsei visszautasította, hogy bárkit hátba támadott volna, szerinte az ellenzéki egység amúgy is felborult tavasszal, mikor az EP-választás után a jól szereplõ Momentum és DK plusz helyekre tartott igényt.

Csepelen viszont 9-9 a fideszes-ellenzéki tagok aránya a képviselõ-testületben, ennek ellenére 11-7-es többséggel mentek át a kormánypárti javaslatok a fideszes Borbély Lénárd polgármester vezette kerület képviselõ-testületén. A két ellenzéki átszavazó közül az egyik egy kisebb egyesület politikusa, Pákozdi József, a másik Tóth Sándor LMP-s képviselõ, amire a helyi Momentum politikusa, Dukon András Ferenc azt mondta a Facebookon, a LMP visszaélt a mandátumával, "Igazából csak annyit vártam volna, hogy azt mondja Tóth Sándor, hogy bocsánat, de én nem akarok veletek tovább közösködni, én már megegyeztem a Fidesszel. Természetesen megértem, hogy van az a pénz, aminek a feléért megérte ez a sunnyogás."

Késõbb az LMP azt nyilatkozta az Azonnalinak, Tóth csak a bizottsági struktúra felállítását szavazta meg a mûködõképesség érdekében mint fideszes elõterjesztést, több ellenzéki elõterjesztés mellett is kiállt. Azt pedig valóban nem szavazta meg, hogy minden hatáskört elvonjanak Borbély Lénárd polgármestertõl, mert az összes jogkört elvonni "nem lenne szerencsés". Kanász-Nagy Máté azt mondta az oldalnak, Tóth nem kapott semmit a Fidesztõl, ajánlatot sem, a párt bizalma töretlen Tóthban.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvaósinkat leginkább
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Negyven métert repült az elütött kerékpáros
Elkezdődött: Havi egy szabadnap, sok cég kihasználja a rabszolgatörvényt
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Április vége és június vége között a kormány közel 900 milliárd forintot költött a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kezelésére létrehozott egyik fontos eszköz terhére....
  
Durván zsebbe kell nyúlnia annak akit érint az új TB törvény
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szüks...
  
Sokkal rosszabbul is járhattak volna a kisadózók - állítja a kormány
Már egymillió forint felett belépett volna a különadó, de végül 3 milliónál húzták meg a határt - derült ki egy mai tájékoztatón. Együtt tudunk élni ezzel - válaszolta egy mai tá...
  
Nem élte túl a Pesten elgázolt motoros
A Police.hu híre szerint betonkeverő és motoros ütközött a XI. kerületben, a Fehérvári út és a Bocskai út sarkán 13 óra körül. A motoros olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a he...
  
Óriási a baj: a multik nélkül is mintegy 160 ezer embert bocsátottak el
A multinacionális cégeket nem vizsgálva, az 5 fő feletti vállalkozások körében június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket h...
  
Lángolt a győri hulladékégető
Tűz ütött ki a győri hulladékégetőben, a bácsai városrész külterületén, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A győri hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkezte...
  
Délutáni vihar: két emberre rázuhant egy fa a Lánchídnál
Közleményt adott ki a Katasztrófavédelem, ami szerint a zivatarral, felhőszakadással és erős széllel járó vihar Budapest déli részén, leginkább a XXIII. kerületben okozott károkat, de...
  
Lázár János újabb milliárdokat lobbizott ki
A politikus három évvel ezelőtt még felháborodott a járművek sajtóban megszellőztetett drágulásán. Kilencmilliárd forintot költenek újabb négy járműre a Szeged és Hódmezővásár...
  
Sokba kerül ha nem figyelsz! - újabb helyekre helyeztek ki traffipaxot
Három kamerát is telepített a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a Váci útra. Nem mind mér majd sebességet, és egyelőre tesztüzemben működnek. Összesen három, az arra...
  
Ismét változásokat jelentettek be a hitelprogramokkal kapcsolatban
Lehetőség lesz rá, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek zöldítésre, korszerűsítésre fordítsák. Tovább javítja, bővíti a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá feltételeit a ...
  
Karanténba került az egész násznép egy tolnai lagzi után
Az egyik vendégről az esemény után derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. Két hétre házi karanténba kellett vonulniuk egy Tolnán megtartott lagzi vendégeinek, mert az egyikükről ké...
  
Újabb botrány körvonalazódik Rácz Zsófia körül
Újabb, bár nem váratlan fejezete íródott a naiv fiatal tanárok és Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár el sem kezdődött kapcsolatának. A Pedagógusok Szakszervezete...
  
Karácsony felszólította a budapesti parlamenti képviselőket - a háború küszöbén
Karácsony Gergely a központi költségvetés elfogadása előtt nyílt levelet írt a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőknek, amiben hosszan fejtegette, mil...
  
Bűncselekmény hiánya: nem nyomoz a rendőrség Niedermüller ügyében
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2020. május 15-én, bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Niedermüller Péter ellen, aki ellen még a CÖF tett feljelentést, mert...
  
Nagyon figyelnie kell a határidőkre a munkavállalóknak
A munkavállalónak időben jeleznie kell, ha vissza akar térni a fizetés nélküli szabadságról. A szülési szabadság 24 hétig jár, ez jellemzően megegyezik az egészségbiztosítási pén...
  
Magyar Posta: bezárások jönnek július közepén
Zajlik az élet a Magyar Postánál: július közepén végleg bezár egy nagyobb forgalmú budapesti postahely az egyik plázában, és szintén július közepére derülhet ki, hogy mekkora béremel...
  
Megvan mi miatt mondhatott le a fideszes polgármester
A cégvezető a kirúgása után akcióba lendülhetett, és júniusban sorra jelentette a különböző hatóságoknak azokat az eseteket, amiknél szerinte jogsértések történtek. Ez vezethetett...
  
23 milliót lopott fél év alatt a bábolnai takarítónő
Fél éven keresztül, heti rendszerességgel lopta meg munkahelyét egy 65 éves bábolnai takarítónő, írja a Police.hu. A tájékoztatás szerint abba az irodába is volt bejárása, ahol a cég...
  
Merkely: akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni
Bár a járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja a november, külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon,...
  
Osztogatott a kormány: 6 milliárd a Bozsik Stadionra, 3 milliárd a szombathelyi utánpótlásnak
Lényegileg elköltötte a Gazdaságvédelmi Alapban lévő összeget a kormány miután a Magyar Közlöny keddi számában megjelent a kormányrendelet, ami 194 milliárd forint sorsáról rendelkez...
  
5 dolog amit nem tudtál Kósa Lajosról - pl. az év polgármestere lett 2001-ben
Kósa Lajos magyar politikus, országgyűlési képviselő, 2010-től 2015-ig és 2019-től a Fidesz ügyvezető alelnöke, 2015 és 2017 között a Fidesz frakcióvezetője, 1998–2014 között Debr...
  
Jön az iskolaőrség: vegyes a fogadtatás
Sem a Belügyminisztérium, sem az Országos Rendőr-főkapitányság nem kereste meg a Független Rendőr Szakszervezetet az iskolaőri munkakör bevezetése miatt, árulta el a szervezet vezetője a...
  
Szigorítás a gyógyhatású készítmények piacán
Szerdától csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás szerek Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták az indik...
  
Több mint 150 vírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban
A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett legfrissebb beszámoló szerint az elmúlt 24 órában elhunyt egy idős, krónikus beteg, és kilenccel, 4166-ra emelkedett az azonosított koronavírus...
  
Pekingi fenyegetés: ne adjanak állampolgárságot a menekülő hongkongiaknak
Londonnak viselnie kell majd annak következményeit, hogy zöld utat ad a brit állampolgárság megszerzésére az erre jogosult hongkongiak számára - figyelmeztetett Csao Li-csien kínai külügy...
  
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Tehetetlenül nézzük évek óta, ahogy hazánk egyik legszebb vidékét, a Balaton környékét gyorsan és visszavonhatatlanul bekebelezi a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ha kell, átírják ...
  
Negatív rekord: ötvenezer új fertőzött az Egyesült Államokban
A Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti tájékoztatása szerint megdőlt a napi rekord, az elmúlt 24 órában 52 898 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban. ...
  
Undorító politikai húzás: Baranyi Krisztinát ábrázoló, primitív gúnyrajz lóg a leváltott polgármester asztalán
Baranyi Krisztinát ábrázoló, primitív, szexista rajz volt Bácskai János fideszes politikus asztalára ragasztva a ferencvárosi testületi ülésen. Mindenki ezt nézi most! Olyan pasiva...
  
Orbán: Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a nem EU-s országok előtt a határainkat
„Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat, Szerbia kivételével nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek...
  
Orbán közlemény: Hiába kéri az EU, nem nyitjuk meg a határainkat
Nem teljesíti az Európai Unió kérését Magyarország, Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a határokat 14 EU-n kívüli ország állampolgárai számára – jelentette be Orbán Viktor. Csüt...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Árulók, átállók, visszatérõk - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Régi és új sértettségek, érdekek és törések jelentek meg az ellenzéki összefogás pártjai között az ellenzéki összefogás hatalomgyakorlásának terepén, az önkormányzatoknál. Az egyes helyi botrányok eltérõ súlyúak, bizonyos kerületekben a Fidesz komoly pozíciókat tud nyerni általuk, de egyelõre úgy fest, az ellenzék tisztában van azzal, hogy nem teheti meg a Fidesznek azt a szívességet, hogy szétesik.

Kilépett az MSZP-bõl az a két budafok-tétényi képviselõ – Dankóné Hegedûs Jolán és Daróczi Károly –, akit a többi ellenzéki párt árulással vádolt meg az alakuló ülésen történtek miatt – tudta meg a hvg.hu. A két politikust a többi ellenzéki párt mellett a központi MSZP is lemondásra, illetve a mandátumuk visszaadására szólította fel. Utóbbit nem tették meg. A helyzet azért lett ennyire súlyos, mert Budafokon a választás után többséget szerzett az ellenzék a képviselõ-testületben, az MSZP-s átszavazások miatt mégis az lett, amit a fideszes Karsay Péter polgármester akart. A szocialisták megszavazták a napirendet, a bizottsági struktúrát, illetve felrúgták az alpolgármesterekrõl kötött ellenzéki megállapodást is. Aszerint a három alpolgármesteri tisztségbõl egyet vitt volna a Fidesz, egyet-egyet a Momentum és a DK. A szocialista átszavazás végén viszont két fideszes és egy MSZP-s alpolgármester lett.

Dankóné elsõre nem árulta el ma, hogy kiléptek a pártból, csak annyit mondott, "ha kizárják, kizárják", õ a helyi MSZP érdekeit nézte, amikor elfogadta a polgármester ajánlatát. Szerinte azért tették ezt, mert a pártok, leginkább a DK és a Momentum sokáig nem tudtak megegyezni a helyekrõl. Karsay Ferenc – akivel korábban is normális viszonyban volt – az alakuló ülés elõtt kereste meg ajánlatával.

De õt nem az alpolgármesteri cím vonzotta, azt akarta, hogy mûködjön az önkormányzat.

Nem lettem fideszes, nem lettem áruló

-–mondta, továbbra is úgy tartja, a helyi MSZP érdekeit nézte. Korábban is ezzel érvelt, illetve azzal, nem tudott érvényes ellenzéki megállapodásról. Elmondása szerint helyben nehézséget okozott, hogy a DK helyi elnöke korábban az MSZP polgármestere volt, ezért rossz a két párt között a viszony. Az sem használt, hogy az EP-választás után a DK és a Momentum javára módosult a pártközi megállapodás, Dankóné szerint azóta csak hátrált és hátrált a pártja, amibõl neki elege lett.

Az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt azt mondta, Dankónéék azt jelezték, hogy nehéz az együttmûködés az ellenzéki pártok között, de egyértelmû volt a központ állásfoglalása: nem lehet elfogadni fideszes ajánlatot, csak akkor, ha összellenzéki egyetértés van, ezt 22 kerületben sikerült is betartani.

"Nyugi, kedves ellenzék"

A széles körû ellenzéki együttmûködés után nem csak Budafokon feszültségekkel teli a viszony az ellenzéki pártok között, ami nem csoda. A nagyon széles ellenzéki összefogás hátulütõje ugyanis, hogy számos területen egymáshoz képest homlokegyenest más gondoló pártok fogtak össze, így egyrészt a valódi hatalommal a kézben megindulnak a viták a konkrét teendõkrõl, másrészt megindult a tülekedés a pozíciókért, és itt olyan nevek vetülnek fel bizonyos pártok részérõl, amelyek másoknak elfogadhatatlanok. Harmadrészt nagyon úgy fest, az érzékeny vereséget szenvedõ Fidesz a háttérben nem mulasztja el bomlasztani az egységet.

Már november 1-jén kerekedett egy ügy a fõvárosban: Karácsony Gergely fõpolgármester bejelentette, hogy szélesebb körû konzultáció után dönt arról, felállítsák-e a Szent István-szobrot a XIV. kerületi Szent István parkba. Errõl még Tarlós István döntött. A Jobbik erre rögtön kiadott egy közleményt, Az új fõpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez címmel, és tiltakozott az ellen, hogy a szobor felállítását leállítsák. Karácsony a Facebookon tisztázta, hogy nincs baja a Szent István-szoborral. "Meg fogjuk találni a megoldást, amely mindenki számára elfogadható, és nem jár a parkon belüli zöldfelület indokolatlan csökkenésével. Nyugi, kedves ellenzék. Izguljon inkább a Fidesz."

A fõvárosi közgyûlés alakuló ülése után derült ki, hogy a 2010 elõtti MSZP–SZDSZ-kormányok prominensei közül többen pozíciókat kaptak: Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter a BKK igazgatóságának lett elnöke, az 56-ot nyilas és fasiszta eseményként értékelõ Havas Szófia pedig az Emberi Erõforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja lett.

Nagyobb jelentõségû volt a kispesti eset: a választás elõtt kikerült videón kokainozásról és korrupcióról beszélõ Lackner Csaba, az MSZP-bõl kizárt politikus alelnöki pozíciót kapott volna a november 7-i alakuló ülésen a Szociális és Lakásügyi Bizottságban. Ez kiverte a biztosítékot az ellenzéki – helyben hatalmon lévõ – pártokban, Gajda Péter MSZP-s polgármester késõbb azt mondta, tévedés történt, Lackner nem lett volna alelnök, nem ez volt az elõterjesztõi szándék, különben sem jár pluszpénzzel a pozíció. A posztot végül a momentumos Paróczai Anikó kapta meg.

"Mi büszkék vagyunk Czeglédy Csabára"

Keményebb dió Czeglédy Csaba és ügyvédi irodája esete. Újbudát és Erzsébetvárost DK-s polgármester vezeti, õk a korábban elítélt és jelenleg is eljárás alatt álló ügyvédet kérték fel a kerületük pénzügyi átvilágítására. Ez az LMP-nél, a Jobbiknál és a Momentumnál is kiverte a biztosítékot. Czeglédyt és büntetõügyét a DK politikai boszorkányüldözésnek tartja. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester késõbb nyilvánosságra hozta, hogy összesen két hónapra kötött megbízást Czeglédy ügyvédi irodájával, havonta 500 ezer forint+áfa átalánydíjért a kerület jogi képviseletére és az átvilágításra, mindkettõre külön, azaz összesen 2 millió forintról szól a megbízás. A párt a megbízásból szimbolikus politikai ügyet kreált: "Mi büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan elszánt és tapasztalt jogász fogadta el felkérésünket a volt fideszes önkormányzatok átvilágítására és a korrupciógyanús ügyek feltárására, mint Czeglédy Csaba", ez áll Niedermüller közleményében.

A Momentum viszont másféle szimbolikát lát: "A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva". Niedermüller egyébként a döntését saját jogkörben hozta meg.

Gréczy Zsolt DK-szóvivõ azt mondta a hvg.hu-nak, Czeglédy Csaba folyamatosan egyeztet és egyeztetett a helyzetrõl az ellenzéki pártokkal, utóbbiak egyébként nem emeltek kifogást, amikor Niedermüller Péter bejelentette Czeglédy megbízását. Hajnal Miklós Momentum-szóvivõ azt mondja erre, miután meghallották a polgármester elképzelését, 24 órán belül írásban tiltakoztak ellene, "ez nem túl késõ reakciónak". Azóta Czeglédy "próbálja pacifizálni a helyzetet", a Momentum szerint az átvilágítástól kéne visszalépnie, mert nem független, mivel pártpolitikus. Az lenne szerinte jó kompromisszum, ha csak a jogi és sajtóperes ügyekkel foglalkozna.

A hvg.hu viszont úgy értesült, hogy Czeglédy már javában dolgozik az átvilágítási ügyeken.

Más kerületben vitás kérdésben épp a DK követel szélesebb konzultációt. Zuglóban az MSZP-vel megy szembe a parkolással kapcsolatos szerzõdések ügyében (bár információink szerint itt a Momentum is jelezte ellenérzését). Horváth Csaba MSZP-s polgármester Kupper András cégeit bízta volna meg a parkolási rendszer mûködtetésével újabb négy évre, ami miatt a DK tiltakozott: "csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelõs és körültekintõ döntést hozni. Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyûlést, hogy az elõterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselõi ezt az elõterjesztést, szerzõdést nem szavazzák meg". A fideszes kötõdésû Kupper és a hozzá köthetõ cégek az összes fõvárosi parkolási anomáliában érintettek, a hírhedt ferencvárosiban is. A felzúdulás után Horváth Csaba visszavonta javaslatot, és jelezte, konzultációt indít.

"Megértem, hogy van az a pénz"

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek sincs könnyû dolga, legutóbb az alakuló közgyûlésen a Momentum osztotta ki azért, mert Jancsó Andrea nem lett alpolgármester. Baranyi az LMP-s Reiner Rolandot és a kutyapártos Döme Zsuzsannát javasolta. Õket végül megszavazta az ellenzéki többség, ám Reinernek azzal a lendülettel csökkentették a fizetését a Baranyi által javasoltnál 20 százalékkal.

Bõszen megy az árulózás kényelmes Fidesz-többség mellett a XVI. kerületben is, ahol az egyéniben gyõztes LMP-s Mizsei László nem szállt be a közös ellenzéki frakcióba, miután nem teljesületek a feltételei. A balhéról beszámoló Magyar Narancs szerint Mizsei plusz bizottsági helyet akart, ellenzéki képviselõtársa, Vajda Zoltán szerint ultimátumszerûen. Tõlük nem, a Fidesztõl viszont megkapta azt: a többség ugyanis elfogadta az erre vonatkozó módosító indítványát, így az LMP-nek négy helye lett. Vajda ezután egy nyilvános Facebook-posztban nevezte megélhetési politikusnak Mizseit, aki szerinte „elárulta az ellenzéket.” Mizsei visszautasította, hogy bárkit hátba támadott volna, szerinte az ellenzéki egység amúgy is felborult tavasszal, mikor az EP-választás után a jól szereplõ Momentum és DK plusz helyekre tartott igényt.

Csepelen viszont 9-9 a fideszes-ellenzéki tagok aránya a képviselõ-testületben, ennek ellenére 11-7-es többséggel mentek át a kormánypárti javaslatok a fideszes Borbély Lénárd polgármester vezette kerület képviselõ-testületén. A két ellenzéki átszavazó közül az egyik egy kisebb egyesület politikusa, Pákozdi József, a másik Tóth Sándor LMP-s képviselõ, amire a helyi Momentum politikusa, Dukon András Ferenc azt mondta a Facebookon, a LMP visszaélt a mandátumával, "Igazából csak annyit vártam volna, hogy azt mondja Tóth Sándor, hogy bocsánat, de én nem akarok veletek tovább közösködni, én már megegyeztem a Fidesszel. Természetesen megértem, hogy van az a pénz, aminek a feléért megérte ez a sunnyogás."

Késõbb az LMP azt nyilatkozta az Azonnalinak, Tóth csak a bizottsági struktúra felállítását szavazta meg a mûködõképesség érdekében mint fideszes elõterjesztést, több ellenzéki elõterjesztés mellett is kiállt. Azt pedig valóban nem szavazta meg, hogy minden hatáskört elvonjanak Borbély Lénárd polgármestertõl, mert az összes jogkört elvonni "nem lenne szerencsés". Kanász-Nagy Máté azt mondta az oldalnak, Tóth nem kapott semmit a Fidesztõl, ajánlatot sem, a párt bizalma töretlen Tóthban.
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Durván zsebbe kell nyúlnia annak akit érint az új TB törvény
Sokkal rosszabbul is járhattak volna a kisadózók - állítja a kormány
Nem élte túl a Pesten elgázolt motoros
Óriási a baj: a multik nélkül is mintegy 160 ezer embert bocsátottak el
Lángolt a győri hulladékégető
Délutáni vihar: két emberre rázuhant egy fa a Lánchídnál
Lázár János újabb milliárdokat lobbizott ki
Sokba kerül ha nem figyelsz! - újabb helyekre helyeztek ki traffipaxot
Ismét változásokat jelentettek be a hitelprogramokkal kapcsolatban
Karanténba került az egész násznép egy tolnai lagzi után
Újabb botrány körvonalazódik Rácz Zsófia körül
Karácsony felszólította a budapesti parlamenti képviselőket - a háború küszöbén
Bűncselekmény hiánya: nem nyomoz a rendőrség Niedermüller ügyében
Nagyon figyelnie kell a határidőkre a munkavállalóknak
Magyar Posta: bezárások jönnek július közepén
Megvan mi miatt mondhatott le a fideszes polgármester
23 milliót lopott fél év alatt a bábolnai takarítónő
Merkely: akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni
Osztogatott a kormány: 6 milliárd a Bozsik Stadionra, 3 milliárd a szombathelyi utánpótlásnak
5 dolog amit nem tudtál Kósa Lajosról - pl. az év polgármestere lett 2001-ben
Jön az iskolaőrség: vegyes a fogadtatás
Szigorítás a gyógyhatású készítmények piacán
Több mint 150 vírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban
Pekingi fenyegetés: ne adjanak állampolgárságot a menekülő hongkongiaknak
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Negatív rekord: ötvenezer új fertőzött az Egyesült Államokban
Undorító politikai húzás: Baranyi Krisztinát ábrázoló, primitív gúnyrajz lóg a leváltott polgármester asztalán
Orbán: Szerbia kivételével nem nyitjuk meg a nem EU-s országok előtt a határainkat
Orbán közlemény: Hiába kéri az EU, nem nyitjuk meg a határainkat
Elkezdődött: Havi egy szabadnap, sok cég kihasználja a rabszolgatörvényt
Garantáltan veszteséges lesz a hajdúnánási MotoGP-pálya de legalább jó drága lesz
Negyven métert repült az elütött kerékpáros
Ilyen amikor Angela Merkel hivatalosan is az EU ura
Valami történik: újra összeült az Operatív Törzs
Óriási tervek: új autópályát kap a Balaton az új félgyűrűvel
Megtalálták a gyermekét hátrahagyó szentesi anyát - sajnos már nem élt
Kollégájukhoz riasztották a mentősöket - nem tudták már megmenteni
Életbe léptek az adóváltozások: íme amiket tudni kell
Szó nélkül tűrik a multik Kósa Lajos tervét
Hivatalos bejelentés: Orbán visszaállította a kötelező korridor-használatot az országon átutazóknak
Mától szingli Vitray Tamás - megtörtént a válás
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum