Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Megszerezték a jelentést, amely leírja, mitõl lett fertõzött a Borsodi Víz  Egy szakértõ azt állítja, a BorsodChembõl kikerült magas sótartalmú szennyvíz beszivárgott a talajvízbe, ez okozta a bajt. A vállalat ezt vitatja, és saját szakértõt bízott meg. Közben a Borsodi Víz tulajdonosa fut a pénze után. Riport.

Zárva van a fehér kapu a Borsodi Víz múcsonyi telephelyén. A portásfülkén tábla hirdeti, a „gépek beállítása miatt a bolt és az üzem bizonytalan ideig zárva tart. Megértésüket köszönjük.” Lassan két hónapja, hogy leállt az üzem, ekkor derült ki, rákkeltõ anyag van a kútban, ahonnan a gyógyvizet nyerik. A Blikk írta meg elõször, hogy a PVC gyártásához használt vinil-kloridra bukkantak a kútban, ez egy olyan anyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió is az 1-es kategóriájú rákkeltõ anyagok közé sorol.

A telephely kezelõje és üzemeltetõje, a Brand Hungary Kft. október óta ásványvizet nem hozhat a felszínre, nem palackozhat és nem is adhat el – ezzel lényegében el is lehetetlenült. Kerestük Szalay Lászlót, a Borsodi Víz tulajdonosát, de nem akart nyilatkozni. Korábban úgy fogalmazott, hogy a megyében legendás híre volt a víz jótékony hatásának, a legnagyobb élelmiszerláncok tették a polcaikra. A bezárás rosszabbkor már nem is jöhetett volna, mert nemrégiben vett több tízmillió forintért új gyártósort. Ráadásul fejlesztési kölcsönt is kapott, ezt annak ellenére is törlesztenie kell, hogy az üzemben nincs termelés. Állítja, minden elõírást betartottak, cége a szennyezésért nem felelõs.

Így kezdõdött

Ömlött be a szódavíz

– idézte fel Kollár Dezsõ nyugdíjas aknász azt a pillanatot, amikor a múcsonyi szénbányában felfedezték a gyógyvízet. Az idõs férfi azt mesélte, megkóstolták, „pezsgett az ember szájában, rákaptunk, egyre többen hordtuk haza az ásványvizet”.

A geológusok 1958-ban erõsítették meg, hogy nagy ásványi anyag koncentrációjú természetes szénsavas vízbázisról van szó. A vizet megvizsgálva arra jutottak, hogy kalciumot és magnéziumot tartalmaz, fogyasztásra alkalmas.

Másnaposságra is kifogástalan volt,

nem beszélve arról, hogy a gyomornak is jót tett, mesélte az idõs bányász. Úgy emlékezett, a víz mélyrõl, olyan nagy erõvel jött, hogy hiába próbálták szabályozni, mindent áttört. Gyárat is építettek rá elõbb a bánya területén belül, majd azon kívül. Állítólag akkor romlott el minden.

Hegedûs Géza ott volt, amikor a második kutat fúrták, szerinte „nem volt olyan tökéletes, nem volt olyan dús”, mint amikor a szénfalból jött ki.

Amikor bent feltört, az volt az igazi

– bizonygatta, azt mesélve, hogy egy idõ után a vizet – amely hurutos megbetegedéstõl kezdve a sóháztartás helyreállításáig sok mindenre jó volt – dúsítani kellett, „kellemetlen szaga volt, szennyezett lehetett”.

Szennyezett a terület

A palackozóüzem tulajdonosa igazságügyi szakértõt is megbízott, hogy kiderüljön, mi történhetett, honnan kerülhet szennyezõdés a Borsodi Víz kútjába.

Nem volt egy szokványos feladat

– mesélte Németh Csaba hidro- és mérnökgeológus, aki már 1986 óta vizsgálódik a területen. Az elsõ tanulmány 1986-87-ben készült a talajvíz szennyezettségérõl a területen, ez azonban még kizárólag csak a nehézfémekre koncentrált, a halogénezett szénhidrogének, így például a vinil-klorid koncentrációját nem vizsgálták. Most a halogénezett szénhidrogénekre is kiterjedõ részletesebb adatgyûjtést végzett és meglepõ eredményt kapott: a régióban található figyelõkutak jórészében ki lehetett mutatni a halogénezett szénhidrogéneket kisebb-nagyobb koncentrációban. Szerinte a hatóság is tud arról, hogy

itt valamilyen szennyezõdés lehet,

a figyelõkutakat ugyanis kimondottan hatósági ellenõrzésre építették, a közelben lévõ BorsodChem ezeket rendszeresen ellenõrzi, az eredményeket pedig továbbítja a hatóságokhoz.

Kiderült, hogy a szennyezõdés abból a hetvenes években épült sóstórendszerbõl jutott be a talajvízbe, amit a sós szennyvizek tárolására építettek. „Nyomatták ki a gyárból a magas sótartalmú szennyvizet, és úgy gondolták nem kell vele foglalkozni, mert a víz beszivárgott a talajvízbe” – mondta a szakértõ, akinek arra is választ kellett adnia, a talajvízbõl hogyan kerülhetett a rétegvízbe a szennyezõdés: "a mélymûvelésés szénbányászathoz intenzív víztelenítés kellett. A bányatérségekbõl nagy teljesítményû szivattyúk emelték felszínre a vizet. Amikor a széntelepeket lefejtették, szóba sem került, hogy a kiemelt vízben bármilyen szennyezõ anyag is lehetne, és nem is foglalkoztak vele.” Az 1986-os vizsgálatok során azonban feltûnt, hogy a Borsodi Víz feltárása helyének térségében nem tudtak a talajvízbõl mintát venni, mert nem volt talajvíz.

Olyan mértékû volt a bánya talajvíz-elszívó hatása, hogy a talajvízre telepített kutak kiszáradtak

– hangsúlyozta, hozzátéve, addig nem volt semmi probléma, amíg fel nem hagytak a környéken a szénbányászattal,

a szennyezett talajvíz lekerült a bánya térségeibe és érintkezett a Borsodi Víz tároló rétegével.


Jelentés is készült

Megszereztük a jelentést, amelyet Németh Csaba most készített és küldött el az érintetteknek. Ebben az szerepel, hogy

„a kút vize környezetvédelmi szempontból szennyezett”,
„a kiemelt víz már nem lehet ásványvíz, mivel antropogén eredetû szennyezõdést tartalmaz, nem elégíti ki az ásványvízzel kapcsolatos követelményeket”,
a talajvíz hosszú évek óta szennyezett különbözõ sókkal, klórszármazékokkal és klórozott alifás szénhidrogénekkel.

Ami a tulajdonost illeti, vele kapcsolatban a szakértõ megjegyzi, a

Brand Hungary Ásványvíztermelõ és Forgalmazó Kft.-t jelentõs kár érte. Elveszett egy ásványvízmárka, így a Brand Kft.-t ért kár nemcsak egyszerûen anyagi, hanem erkölcsi is. A Brand Kft. nem tudja kiszolgálni vásárlóit, nem tudja szállítani az elõre lekötött mennyiségeket. A Borsodi Víz márkanevû ásványvizet ki kell húzni az ásványvizek listájáról. Nem látok esélyt arra, hogy az ásványvizet adó réteget úgy meg lehetne tisztítani, hogy az ásványvíz feltételeknek megfelelõ tiszta, antropogén hatásoktól mentes vizet lehessen belõle termelni.

Németh Csaba szerint egyértelmûen feltételezhetõ, hogy a mostani Blikk által is megírt szennyezésért a BorsodChem üzeme a felelõs, mert a környéken egyedül itt állítanak elõ vinil-kloridot. „Ez egy olyan fajta vegyület, amely a természetben nem fordul elõ, az ember állítja elõ a PVC-gyártás során” – emelte ki.

Szennyezõdés van, felelõs nincs

Ezt az álláspontot a BorsodChem vitatja. Állítólag õk is megbíztak egy szakértõt. Az õ véleményét azonban senki sem ismeri. A kazincbarcikai céget 2011-ben vette meg a kínai Wanhua, amelyrõl a G7.hu azt írta, már a tranzakció elõtt is meghatározó szereplõje volt a globális mûanyagiparnak. A vállalat a lappal közölte: csak tavaly 83 millió eurót költöttek fejlesztésekre, és ez a jövõben még tovább nõhet. Az sem kizárt, hogy új termék gyártásába is belekezd a BorsodChem.

Kerestük a vállalatot, amely közleményt küldött szerkesztõségünknek. Ebben azt írták, a szennyezõdésrõl a kút üzemeltetõjétõl értesültek, az általuk felkért szakértõ véleménye egyértelmûen cáfolja a kárigénnyel fellépõ Brand Hungary Ásványvíz-forgalmazó Kft. állításait, és a szennyezõdést a cég mûködésétõl független okra vezeti vissza. A vállalat állítja, tevékenysége és a szennyezõdés között nincs összefüggés, „ezért értelemszerûen semmiféle teendõje a szennyezés megszüntetése érdekében nem lehet”.

Itt bármikor elõbukkanhatnak a rég múlt idõk mocskai

– mondta a hvg.hu-nak F. Nagy Zsuzsanna egy helyi civil szervezet, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. A miskolci környezetvédõ szervezetek a Zöld Akció, az Ökológiai Intézet voltak azok, melyek már a rendszerváltást követõen a higany- és az azbesztügyet is kirobbantották Borsodban. Ezt most sem szabad feledni, hangsúlyozza a civil aktivista, hiszen a megye környezetkárosítással terhelt ipari területek, és az "eltûnt" 350 tonna higany például jelenleg is kockáztatja a felszín alatti vízkészletet.A Sajó-völgy a levegõminõség szempontjából is az ország egyik legszennyezettebb területe

– emelte ki. Így munkatársaival különösebben már meg sem lepõdtek, amikor a Borsodi Vízben is találtak vinil-koridot. „A józan ész alapján mindenki tudja, hogy ha nem megfelelõ az ipari zagytározók szigetelõ aljzata (amibõl tucatnyi található a völgyben), akkor a szennyezõdés átszivároghat a talajvízbe, innen pedig netán az ivóvíz-bázisba is” – tette hozzá. Szerinte nem lehet kizárni, hogy további ivóvízkivételi kutak is veszélyeztetettek.

Sok kis bombán ülnek a helyiek

– utalt arra, hogy csaknem 200 ezer ember lakóhelye ez a térség, ahol például a fûtési idõszakban nem lehet folyamatosan tiszta levegõhöz jutni, és az említett „örökségek” miatt a vízminõségvédelem biztosításához is sokkal nagyobb erõfeszítések kellenek. Szerinte gond az is, hogy a helyiek nem jutnak a környezetükkel kapcsolatos aktuális és lokális adatokhoz, információkhoz. „Megnyugtató jövõkép kellene”, és hogy legyen a környezetminõség javításáért felelõs térségi szervezet, hiszen az önkormányzatoknak és a hatóságoknak sincs erre jelenleg erõforrása. Szerinte a Sajó-völgyben a földrajzi adottságok miatt a múltbéli és a jelenlegi ipari fejlesztések környezeti kockázata jelentõsebb, mint az ország más területein. „Nemcsak az elõvigyázatosság elvét, hanem a megelõzés és a szennyezõ fizet elvét is jobban érvényesíteni kellene az itteni gazdasági társaságokkal szemben, mint máshol. Ha az egykori cégeket jogutódként viszik tovább, akkor az évtizedes okozott károkat következetesen fel kell számoltatni velük, de legalábbis mindent meg kellene tenni, hogy a völgyben örökségként hagyott bombák ne élesedjenek és robbanjanak” – mondta, hozzátéve, hogy ha csak azt vesszük, ezek a cégek mennyire sikeresek a gazdasági életben, a tõzsdén, éves gazdasági eredményükbõl az eddigiekhez képest jelentõsebb összeget is fordíthatnának a környezetminõség javítására, a károk megelõzésére, az emberek életminõségének javítására, netán kártérítésre.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
A nagy esőzések során sérülhetett meg a nukleáris épület. Egy műholdkép alapján azt lehet látni, hogy megsérülhetett Észak-Koreában egy nukleáris létesítmény. Az áradó Kuryong-f...
  
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
A 62 éves férfinek még Donald Trumpot is sikerült meggyőznie arról, hogy az általa ajánlott gyógymód hatásos lehet. A fiaival együtt letartóztatták Mark Grenon önjelölt püspököt. A...
  
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Új rendelet jelent meg a sárga- és piros listás országok kapcsán a Magyar Közlönyben. „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott ne...
  
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve a szakemberek szerint. A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. augusztus 13-án 3 óra 45 perckor automatikus védelmi jel leállította - közölte az Orszá...
  
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, egykori felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, vásárolt a feleségével egy ingatlant Tihany újgazdag körö...
  
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
A kormány elköteleződött amellett, hogy amerikai levegő-levegő rakétákkal szerelt norvég légvédelmi rendszert szerez be. Épp akkor, amikor az amerikai külügyminiszter látványosan mell...
  
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
Szerda délelőtt már 43 fertőzöttről tudtak, és több mint 170 embert helyeztek karantén alá Pápán, ahol a fertőzéseket egy helyi vallási közösség tagjaihoz vezetik vissza. A Hit Gyül...
  
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá. Az...
  
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
"Felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna" – mondta az érintett barátnője. A 24.hu ismerteti egy budapesti pék kálváriáját, aki április 17-én elveszítette az állását, ...
  
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Világszerte nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szerda estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 20,4 milliót, a haláleseteké meghaladta 743 ezret, a gyógyultaké ped...
  
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a második elismert ha...
  
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
2019. január 1. óta az önkormányzat az új gazda az ócsai devizahiteles lakótelepen, amit az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat. A...
  
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Határozottan kezd körvonalazódni, hogy kik azok a zenekarok, akik az elmaradt fesztiválok helyett raktárkoncerteket adhatnak. Lobenwein Norbert, a VOLT és a Strand Fesztivál főszervezője sze...
  
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Az elmúlt napokban cikkek jelentek meg több lapban is Friderikusz Sándorról, egyebek mellett arról, hogy eladja itthoni ingatlanait, mert New Yorkba költözik, de volt olyan is, ahol azt írták...
  
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel k...
  
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Vélhetően nincs még egy olyan nemzeti park a világon, melynek területén annyi luxusnyaralónak látszó gazdasági épület lenne, mint Tihany egyik páratlan panorámát kínáló területén, ...
  
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
A Magyar Narancs információi szerint Simonka György parlamenti képviselő pártbeli kizárását kezdeményezte Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert szerinte árt a Fidesz jó...
  
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Néhány napja hatósági házi karanténba került egy újfehértói önkormányzati helyiségben rendezett magánrendezvény összes résztvevője, miután az eseményen részt vett egy igazolt koro...
  
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Vegyes tervekkel készülnek a nagy magyarországi egyetemek az ősszel kezdődő tanévre: a Semmelweis Egyetem például negatív PCR-tesztet kér minden elsőévestől, az ELTE pedig hibrid oktatá...
  
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
A címvédő FTC-Telekom Waterpolo együttesénél a szerda reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált, ezért a Magyar Vízilabda Szövetség úgy döntött, h...
  
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Sürgősen vérre van szüksége annak a fiatalnak, akit a balatonszemesi átjáróban gázolt el egy vonat. Intenzív osztályon ápolják az a fiatal fiút, akit 3 hete gázolt el a Keszthelyről a...
  
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Ördög Nóráék balatonakarattyai kisboltja hatalmas forgalmat bonyolít. A kicsi utca, ahol a bolt található most tele van parkoló autóval. A környék lakói nyílt levelet írtak, amely utá...
  
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
A szörnyű tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok, ugyanis a szülők igen ellentmondásos történetet adtak elő a rendőröknek hároméves kisfiuk kínkeserves haláláról. A 21 év...
  
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek. A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a j...
  
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
A programot a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) gondozza. Egy, az iparágra szakosodott álláskereső oldalt is létrehoztak. A koronavírus-járvány miatt állás...
  
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Bár sem az intézmény, sem Vidnyánszky Attila nem tájékoztatta róla a nyilvánosságot, az Átlátszó felületén benyújtott közérdekű adatigénylés során kiderült, hogy Vidnyánszk...
  
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Napok óta nem látogatható Szentendre egyik legszebb belvárosi tere, a Templom tér, mert a városvezetés szerint balesetveszélyessé váltak az oda vezető utak - írja a 24.hu. A Templomdomb m...
  
Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok
A kormány még 2017-ben, tehát a helyi ellenzék győzelme előtt határozott arról, hogy Szentendre és Vác több milliárd forintot kap a két település történelmi belvárosában található...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Megszerezték a jelentést, amely leírja, mitõl lett fertõzött a Borsodi Víz


Egy szakértõ azt állítja, a BorsodChembõl kikerült magas sótartalmú szennyvíz beszivárgott a talajvízbe, ez okozta a bajt. A vállalat ezt vitatja, és saját szakértõt bízott meg. Közben a Borsodi Víz tulajdonosa fut a pénze után. Riport.

Zárva van a fehér kapu a Borsodi Víz múcsonyi telephelyén. A portásfülkén tábla hirdeti, a „gépek beállítása miatt a bolt és az üzem bizonytalan ideig zárva tart. Megértésüket köszönjük.” Lassan két hónapja, hogy leállt az üzem, ekkor derült ki, rákkeltõ anyag van a kútban, ahonnan a gyógyvizet nyerik. A Blikk írta meg elõször, hogy a PVC gyártásához használt vinil-kloridra bukkantak a kútban, ez egy olyan anyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió is az 1-es kategóriájú rákkeltõ anyagok közé sorol.

A telephely kezelõje és üzemeltetõje, a Brand Hungary Kft. október óta ásványvizet nem hozhat a felszínre, nem palackozhat és nem is adhat el – ezzel lényegében el is lehetetlenült. Kerestük Szalay Lászlót, a Borsodi Víz tulajdonosát, de nem akart nyilatkozni. Korábban úgy fogalmazott, hogy a megyében legendás híre volt a víz jótékony hatásának, a legnagyobb élelmiszerláncok tették a polcaikra. A bezárás rosszabbkor már nem is jöhetett volna, mert nemrégiben vett több tízmillió forintért új gyártósort. Ráadásul fejlesztési kölcsönt is kapott, ezt annak ellenére is törlesztenie kell, hogy az üzemben nincs termelés. Állítja, minden elõírást betartottak, cége a szennyezésért nem felelõs.

Így kezdõdött

Ömlött be a szódavíz

– idézte fel Kollár Dezsõ nyugdíjas aknász azt a pillanatot, amikor a múcsonyi szénbányában felfedezték a gyógyvízet. Az idõs férfi azt mesélte, megkóstolták, „pezsgett az ember szájában, rákaptunk, egyre többen hordtuk haza az ásványvizet”.

A geológusok 1958-ban erõsítették meg, hogy nagy ásványi anyag koncentrációjú természetes szénsavas vízbázisról van szó. A vizet megvizsgálva arra jutottak, hogy kalciumot és magnéziumot tartalmaz, fogyasztásra alkalmas.

Másnaposságra is kifogástalan volt,

nem beszélve arról, hogy a gyomornak is jót tett, mesélte az idõs bányász. Úgy emlékezett, a víz mélyrõl, olyan nagy erõvel jött, hogy hiába próbálták szabályozni, mindent áttört. Gyárat is építettek rá elõbb a bánya területén belül, majd azon kívül. Állítólag akkor romlott el minden.

Hegedûs Géza ott volt, amikor a második kutat fúrták, szerinte „nem volt olyan tökéletes, nem volt olyan dús”, mint amikor a szénfalból jött ki.

Amikor bent feltört, az volt az igazi

– bizonygatta, azt mesélve, hogy egy idõ után a vizet – amely hurutos megbetegedéstõl kezdve a sóháztartás helyreállításáig sok mindenre jó volt – dúsítani kellett, „kellemetlen szaga volt, szennyezett lehetett”.

Szennyezett a terület

A palackozóüzem tulajdonosa igazságügyi szakértõt is megbízott, hogy kiderüljön, mi történhetett, honnan kerülhet szennyezõdés a Borsodi Víz kútjába.

Nem volt egy szokványos feladat

– mesélte Németh Csaba hidro- és mérnökgeológus, aki már 1986 óta vizsgálódik a területen. Az elsõ tanulmány 1986-87-ben készült a talajvíz szennyezettségérõl a területen, ez azonban még kizárólag csak a nehézfémekre koncentrált, a halogénezett szénhidrogének, így például a vinil-klorid koncentrációját nem vizsgálták. Most a halogénezett szénhidrogénekre is kiterjedõ részletesebb adatgyûjtést végzett és meglepõ eredményt kapott: a régióban található figyelõkutak jórészében ki lehetett mutatni a halogénezett szénhidrogéneket kisebb-nagyobb koncentrációban. Szerinte a hatóság is tud arról, hogy

itt valamilyen szennyezõdés lehet,

a figyelõkutakat ugyanis kimondottan hatósági ellenõrzésre építették, a közelben lévõ BorsodChem ezeket rendszeresen ellenõrzi, az eredményeket pedig továbbítja a hatóságokhoz.

Kiderült, hogy a szennyezõdés abból a hetvenes években épült sóstórendszerbõl jutott be a talajvízbe, amit a sós szennyvizek tárolására építettek. „Nyomatták ki a gyárból a magas sótartalmú szennyvizet, és úgy gondolták nem kell vele foglalkozni, mert a víz beszivárgott a talajvízbe” – mondta a szakértõ, akinek arra is választ kellett adnia, a talajvízbõl hogyan kerülhetett a rétegvízbe a szennyezõdés: "a mélymûvelésés szénbányászathoz intenzív víztelenítés kellett. A bányatérségekbõl nagy teljesítményû szivattyúk emelték felszínre a vizet. Amikor a széntelepeket lefejtették, szóba sem került, hogy a kiemelt vízben bármilyen szennyezõ anyag is lehetne, és nem is foglalkoztak vele.” Az 1986-os vizsgálatok során azonban feltûnt, hogy a Borsodi Víz feltárása helyének térségében nem tudtak a talajvízbõl mintát venni, mert nem volt talajvíz.

Olyan mértékû volt a bánya talajvíz-elszívó hatása, hogy a talajvízre telepített kutak kiszáradtak

– hangsúlyozta, hozzátéve, addig nem volt semmi probléma, amíg fel nem hagytak a környéken a szénbányászattal,

a szennyezett talajvíz lekerült a bánya térségeibe és érintkezett a Borsodi Víz tároló rétegével.


Jelentés is készült

Megszereztük a jelentést, amelyet Németh Csaba most készített és küldött el az érintetteknek. Ebben az szerepel, hogy

„a kút vize környezetvédelmi szempontból szennyezett”,
„a kiemelt víz már nem lehet ásványvíz, mivel antropogén eredetû szennyezõdést tartalmaz, nem elégíti ki az ásványvízzel kapcsolatos követelményeket”,
a talajvíz hosszú évek óta szennyezett különbözõ sókkal, klórszármazékokkal és klórozott alifás szénhidrogénekkel.

Ami a tulajdonost illeti, vele kapcsolatban a szakértõ megjegyzi, a

Brand Hungary Ásványvíztermelõ és Forgalmazó Kft.-t jelentõs kár érte. Elveszett egy ásványvízmárka, így a Brand Kft.-t ért kár nemcsak egyszerûen anyagi, hanem erkölcsi is. A Brand Kft. nem tudja kiszolgálni vásárlóit, nem tudja szállítani az elõre lekötött mennyiségeket. A Borsodi Víz márkanevû ásványvizet ki kell húzni az ásványvizek listájáról. Nem látok esélyt arra, hogy az ásványvizet adó réteget úgy meg lehetne tisztítani, hogy az ásványvíz feltételeknek megfelelõ tiszta, antropogén hatásoktól mentes vizet lehessen belõle termelni.

Németh Csaba szerint egyértelmûen feltételezhetõ, hogy a mostani Blikk által is megírt szennyezésért a BorsodChem üzeme a felelõs, mert a környéken egyedül itt állítanak elõ vinil-kloridot. „Ez egy olyan fajta vegyület, amely a természetben nem fordul elõ, az ember állítja elõ a PVC-gyártás során” – emelte ki.

Szennyezõdés van, felelõs nincs

Ezt az álláspontot a BorsodChem vitatja. Állítólag õk is megbíztak egy szakértõt. Az õ véleményét azonban senki sem ismeri. A kazincbarcikai céget 2011-ben vette meg a kínai Wanhua, amelyrõl a G7.hu azt írta, már a tranzakció elõtt is meghatározó szereplõje volt a globális mûanyagiparnak. A vállalat a lappal közölte: csak tavaly 83 millió eurót költöttek fejlesztésekre, és ez a jövõben még tovább nõhet. Az sem kizárt, hogy új termék gyártásába is belekezd a BorsodChem.

Kerestük a vállalatot, amely közleményt küldött szerkesztõségünknek. Ebben azt írták, a szennyezõdésrõl a kút üzemeltetõjétõl értesültek, az általuk felkért szakértõ véleménye egyértelmûen cáfolja a kárigénnyel fellépõ Brand Hungary Ásványvíz-forgalmazó Kft. állításait, és a szennyezõdést a cég mûködésétõl független okra vezeti vissza. A vállalat állítja, tevékenysége és a szennyezõdés között nincs összefüggés, „ezért értelemszerûen semmiféle teendõje a szennyezés megszüntetése érdekében nem lehet”.

Itt bármikor elõbukkanhatnak a rég múlt idõk mocskai

– mondta a hvg.hu-nak F. Nagy Zsuzsanna egy helyi civil szervezet, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. A miskolci környezetvédõ szervezetek a Zöld Akció, az Ökológiai Intézet voltak azok, melyek már a rendszerváltást követõen a higany- és az azbesztügyet is kirobbantották Borsodban. Ezt most sem szabad feledni, hangsúlyozza a civil aktivista, hiszen a megye környezetkárosítással terhelt ipari területek, és az "eltûnt" 350 tonna higany például jelenleg is kockáztatja a felszín alatti vízkészletet.A Sajó-völgy a levegõminõség szempontjából is az ország egyik legszennyezettebb területe

– emelte ki. Így munkatársaival különösebben már meg sem lepõdtek, amikor a Borsodi Vízben is találtak vinil-koridot. „A józan ész alapján mindenki tudja, hogy ha nem megfelelõ az ipari zagytározók szigetelõ aljzata (amibõl tucatnyi található a völgyben), akkor a szennyezõdés átszivároghat a talajvízbe, innen pedig netán az ivóvíz-bázisba is” – tette hozzá. Szerinte nem lehet kizárni, hogy további ivóvízkivételi kutak is veszélyeztetettek.

Sok kis bombán ülnek a helyiek

– utalt arra, hogy csaknem 200 ezer ember lakóhelye ez a térség, ahol például a fûtési idõszakban nem lehet folyamatosan tiszta levegõhöz jutni, és az említett „örökségek” miatt a vízminõségvédelem biztosításához is sokkal nagyobb erõfeszítések kellenek. Szerinte gond az is, hogy a helyiek nem jutnak a környezetükkel kapcsolatos aktuális és lokális adatokhoz, információkhoz. „Megnyugtató jövõkép kellene”, és hogy legyen a környezetminõség javításáért felelõs térségi szervezet, hiszen az önkormányzatoknak és a hatóságoknak sincs erre jelenleg erõforrása. Szerinte a Sajó-völgyben a földrajzi adottságok miatt a múltbéli és a jelenlegi ipari fejlesztések környezeti kockázata jelentõsebb, mint az ország más területein. „Nemcsak az elõvigyázatosság elvét, hanem a megelõzés és a szennyezõ fizet elvét is jobban érvényesíteni kellene az itteni gazdasági társaságokkal szemben, mint máshol. Ha az egykori cégeket jogutódként viszik tovább, akkor az évtizedes okozott károkat következetesen fel kell számoltatni velük, de legalábbis mindent meg kellene tenni, hogy a völgyben örökségként hagyott bombák ne élesedjenek és robbanjanak” – mondta, hozzátéve, hogy ha csak azt vesszük, ezek a cégek mennyire sikeresek a gazdasági életben, a tõzsdén, éves gazdasági eredményükbõl az eddigiekhez képest jelentõsebb összeget is fordíthatnának a környezetminõség javítására, a károk megelõzésére, az emberek életminõségének javítására, netán kártérítésre.
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum