Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották  

A világ legfinomabb csokoládéiról általában olyan országok jutnak eszünkbe, mint Belgium, Svájc és Hollandia. A cukrászat mestermûveinek számító pralinék, trüffelek, és bonbonok alapanyagának döntõ többsége azonban nem Nyugat-Európából származik, hanem Afrikából.

Márpedig óriási ellentmondás feszül abban, hogy az egyik legkeresettebb luxustermék a világ legnyomorúságosabb területeibõl gyökeredzik. A csokoládéipar ugyanis egy olyan komplex beszerzési láncolatban vergõdik, amelynek a legalján a kakaót megtermelõ gazdák állnak.

A kakaó földrajzilag nagyon szûk határon belül képes megteremni, a globális termelés mintegy kétharmada Nyugat-Afrikából származik – közelebbrõl Ghánából és Elefántcsontpartról.

Ezekben az országokban a kakaóbab-termelés adja a legnagyobb bevételt, valamint a legtöbb munkahelyet is – Elefántcsontpart lakóinak kétharmada dolgozik így vagy úgy az iparágban.

A kakaófa gyümölcsével nekünk európaiaknak nem sok kapcsolatunk van, maximum fotón találkozunk vele. Más mezõgazdasági termékekkel ellentétben, a kakaóbab betakarítását és feldolgozását jellemzõen még mindig középkori módszerekkel végzik. A gépesítés és a fejlesztések elmaradásának jóformán egyetlen oka van: az olcsó, kizsákmányolható munkaerõ.

A munkások még mindig machetével vágják le az érett gyümölcsöt, amelybõl kézzel szedik ki a nyálkás kakaóbabot. Ezt követõen banánleveleken hagyják erjedni azt, ezalatt szabadulnak fel az általunk ismert csokoládé ízért felelõs enzimek. A babot ezt követõen a napon szárítják ki.

Bár a kakaótermelõ falvakat körbelengi a csokiillat, ezek rendkívül távoli és elzárt települések, ahol csak nagyon gyér infrastruktúra létezik. Ez pedig rendkívül nehézzé teszi a gazdák alkuhelyzetét, akiknek gyakran nincs választásuk abban, hogy kinek adják el árujukat, jellemzõen közvetítõk intézik a nyers kakaóbab elszállítását.

A rettenetes állapotú földutakon gyakran 4-6 órába is beletelik, mire a kakaóbabbal megrakodott teherautók eljutnak egy nagyobb településre, ráadásul az is benne van a pakliban, hogy kirabolják õket, ezért viszonylag magas árengedményt kérnek az áruért.

Elefántcsontparton létezik egy „kakaóbizottság”, amely rögzít egy minimum árat a kakaónak – ezt a londoni piaci ár egy bizonyos százalékaként határozzák meg. A cél, hogy a termelõknek legalább a létminimumhoz szükséges megélhetést tudják biztosítani; 2018-ban egy kilogramm kakaóbab árát például 1,34 dollárban határozták meg.

Ám tekintve, hogy egy fáról nagyjából egy kilogrammot lehet betakarítani szezononként, és egy átlagos kakaótermelõ 0,78 dollárt keres meg egy nap, a munkások 200 dollár alatti bevételre számíthatnak egy évben, ami jóval a létminimum alatt van – ráadásul sok illegális kereskedõ még a rögzített árat sem fizeti ki kakaóért, de a visszaélések, átverések is gyakoriak.

Ez pedig lesújtó megoldások felé terelte a termelõket, akik arra kényszerülnek, hogy a lehetõ legtöbb kakaót állítsák elõ.

Modern rabszolgaság
Egy 2000-es brit dokumentumfilm például rávilágított, hogy a kakaótermelõ országokban gyakorlatilag modern rabszolgaságot teremtett a nyomor, és nem ritkán olyan gyerekeket dolgoztatnak az ültetvényeken, akik emberkereskedelem útján kerültek a gazdákhoz.

Arról, hogy hány gyerek érintett, nehéz pontos számokat találni, és a kizsákmányolás mértéke is vegyes – van, amikor a szülõk küldik el dolgozni a gyereket a plusz bevételért, de olyan is, amikor tényleges rabszolgatartásról beszélhetünk.

Persze léteznek egyezmények, amelyek elítélik a gyermekmunkát és deklarálják, hogy nem vásárolnak olyan alapanyagot, amely elõállításában gyerekeket dolgoztattak. A Fair Trade-hez hasonló, ám kevésbé szigorú UTZ programban részt vevõ gazdálkodók például akkor láthatják el a hitelesített logóval a termékeiket, ha biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremtenek, amelyben nem dolgoztatnak gyerekeket. Ezért cserébe magasabb áron értékesíthetik a termékeiket.

Bár elvileg az elõírások betartatását független szervezetek ellenõrzik, Miki Mistraty 2014-es Shady Chocolate címû dokumentumfilmjében talált olyan gyerekmunkásokat, akik papíron UTZ hitelesítéssel rendelkezõ farmon dolgoztak.

Ám ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség ilyen programokra, hanem azt, hogy a törvényeket nincs, aki betartassa az olyan helyeken, mint Elefántcsontpart.

De nem csak a gyermekmunka és a rabszolgaság nyomja rá bélyegét a kakaótermelésre: Elefántcsontpart erdõségeinek 80 százalékát vesztette el 1990 óta, nagyrészt a földmûvesek pusztítása miatt, akik újabb földeken akarnak termelni. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még a nemzeti parkok sem jelentenek biztonságot, a védett Cavally erdõt például folyamatosan gyérítik a földmûvelõk, így sok helyen már csak elszenesedett facsonkokat találni – meg persze rengeteg kakaófát.

A nagy 2016-os kakaósokk
A közvetítõk szövetkezeteknek adják el a kakaóbabot, amit ezután még nagyobb játékosoknak értékesítenek tovább. A hajóra rakodott áru végül a világ néhány kakaó-kereskedõ megavállalatához kerül, akik elkezdik a kakaó feldolgozását (kakaóvajjá, kakaóporrá).

Mivel az üzletág mindössze 4-5 nagyvállalat kezében összpontosul, tulajdonképpen az õ döntéseiken múlik, milyen árat fizetnek a kakaótermelõ országoknak. Márpedig az 1970-es években még 5700 dolláros áron tetõzött a kakaóbab tonnájának ára – ezzel szemben, manapság ennek kevesebb, mint egyharmadát fizetik. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy 1 dollár jóval többet ért 50 éve, mint most.

Különösen erõteljes volt a visszaesés 2016-ban, amikor a piacon az ázsiai kereslet növekedését jósolták. Végül ez nem következett be, az afrikai termelés viszont maximális fordulatszámon pörgött, a túltermelés következtében aztán a kakaóbab világpiaci ára egy pillanat alatt beszakadt, aminek a levét leginkább az egyébként is nehéz helyzetben lévõ gazdák itták meg. De hogyan lehetne javítani a földmûvesek helyzetén?

Közvetlen kapcsolatot kell teremteni a termelõkkel
A megoldás egyszerre bonyolult és pofon egyszerû: a fent bemutatott hosszú láncolat helyett, közvetlen kapcsolatot kellene teremteni a csokoládégyártók és a kakaóbabot elõállító termelõk között.

Az elsõ jelentõsebb próbálkozás a különféle hitelesítések bevezetése volt. A már korábban említett UTZ, vagy a Fair Trade-logóval ellátott termékek lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül, olyan árban állapodnak meg a résztvevõk, amely valóban kifejezi az elõállítók anyagi és munkaráfordításait, emellett kizárja a gyermekmunkát.

Utóbbi kifejezetten szigorú feltételeket követel meg a hitelesített termelõktõl, kereskedõktõl, akiket az odaítéléssel foglalkozó szervezetek folyamatosan ellenõriznek. 2017-ben egyébként 1,6 millió termelõ és munkás, valamint 1600 termelõi szervezet volt része a Fair trade-hálózatának a Tudatos Vásárlók Egyesületének kimutatása alapján.

Egy másik pozitív példa, amikor maga a csokoládégyártó veszi kezébe az irányítást, és oldja meg a kakaóbab beszerzését az elõállítóktól – szem elõtt tartva a fenntarthatóságot. Jó példa erre a holland Tonys Chocolonely nevû márka, amelyet a kényszermunka leleplezését követõ közfelháborodás közepette alapítottak meg azzal az ígérettel, hogy a csoki 100 százalékosan rabszolgamunka-mentes lesz.

Ennek érdekében a holland cég közvetlen kapcsolatban van az afrikai termelõkkel, és Elefántcsontparton például 40 százalékkal többet fizetnek az állam által meghatározott minimum árhoz képest.

Ezen az oldalon pedig egy rangsor is elérhetõ, amely megmutatja, hogy mennyire fenntartható forrásból dolgoznak az egyes csokimárkák.

A változáshoz azonban a fogyasztókra is szükség van, és tudatosan olyan termékeket vásárolni, amelyek garantáltan átlátható és fenntartható forrásból származnak. A fogyasztók ugyanis képesek nyomást gyakorolni erre a 103 milliárd dolláros piacra, amit jól mutat, hogy a Tony’s Chocolonely összeállt a világ egyik legnagyobb csokoládégyártójával, a belga Barry Callebaut-val, nyilván azért, mert egyre nagyobb és értékesebb vásárlói tömeget jelentenek azok, akiknek számít a megvásárolt termékek elõélete.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Miközben az Európai Unió több politikusa is megkérdőjelezi a fehérorosz elnökválasztás tisztaságát (amit hivatalosan 80 százalékos eredménnyel az országot 26 éve irányító diktátor...
  
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Míg több uniós állam kormánya is keményen ítélte el a belorusz elnökválasztást és az azt követő fejleményeket, mielőbbi határozott fellépését sürgetve, addig a magyar kormány né...
  
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Berki Krisztián folyamatosan posztol képeket lányáról, annak ellenére, hogy exfelesége teljesen máshogy vélekedik erről a témáról Hódi Pamela már korábban elmondta, mennyire félti ki...
  
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
A nagy esőzések során sérülhetett meg a nukleáris épület. Egy műholdkép alapján azt lehet látni, hogy megsérülhetett Észak-Koreában egy nukleáris létesítmény. Az áradó Kuryong-f...
  
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
A 62 éves férfinek még Donald Trumpot is sikerült meggyőznie arról, hogy az általa ajánlott gyógymód hatásos lehet. A fiaival együtt letartóztatták Mark Grenon önjelölt püspököt. A...
  
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Új rendelet jelent meg a sárga- és piros listás országok kapcsán a Magyar Közlönyben. „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott ne...
  
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve a szakemberek szerint. A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. augusztus 13-án 3 óra 45 perckor automatikus védelmi jel leállította - közölte az Orszá...
  
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, egykori felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, vásárolt a feleségével egy ingatlant Tihany újgazdag körö...
  
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
A kormány elköteleződött amellett, hogy amerikai levegő-levegő rakétákkal szerelt norvég légvédelmi rendszert szerez be. Épp akkor, amikor az amerikai külügyminiszter látványosan mell...
  
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
Szerda délelőtt már 43 fertőzöttről tudtak, és több mint 170 embert helyeztek karantén alá Pápán, ahol a fertőzéseket egy helyi vallási közösség tagjaihoz vezetik vissza. A Hit Gyül...
  
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá. Az...
  
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
"Felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna" – mondta az érintett barátnője. A 24.hu ismerteti egy budapesti pék kálváriáját, aki április 17-én elveszítette az állását, ...
  
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Világszerte nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szerda estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 20,4 milliót, a haláleseteké meghaladta 743 ezret, a gyógyultaké ped...
  
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a második elismert ha...
  
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
2019. január 1. óta az önkormányzat az új gazda az ócsai devizahiteles lakótelepen, amit az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat. A...
  
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Határozottan kezd körvonalazódni, hogy kik azok a zenekarok, akik az elmaradt fesztiválok helyett raktárkoncerteket adhatnak. Lobenwein Norbert, a VOLT és a Strand Fesztivál főszervezője sze...
  
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Az elmúlt napokban cikkek jelentek meg több lapban is Friderikusz Sándorról, egyebek mellett arról, hogy eladja itthoni ingatlanait, mert New Yorkba költözik, de volt olyan is, ahol azt írták...
  
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel k...
  
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Vélhetően nincs még egy olyan nemzeti park a világon, melynek területén annyi luxusnyaralónak látszó gazdasági épület lenne, mint Tihany egyik páratlan panorámát kínáló területén, ...
  
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
A Magyar Narancs információi szerint Simonka György parlamenti képviselő pártbeli kizárását kezdeményezte Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert szerinte árt a Fidesz jó...
  
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Néhány napja hatósági házi karanténba került egy újfehértói önkormányzati helyiségben rendezett magánrendezvény összes résztvevője, miután az eseményen részt vett egy igazolt koro...
  
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Vegyes tervekkel készülnek a nagy magyarországi egyetemek az ősszel kezdődő tanévre: a Semmelweis Egyetem például negatív PCR-tesztet kér minden elsőévestől, az ELTE pedig hibrid oktatá...
  
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
A címvédő FTC-Telekom Waterpolo együttesénél a szerda reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált, ezért a Magyar Vízilabda Szövetség úgy döntött, h...
  
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Sürgősen vérre van szüksége annak a fiatalnak, akit a balatonszemesi átjáróban gázolt el egy vonat. Intenzív osztályon ápolják az a fiatal fiút, akit 3 hete gázolt el a Keszthelyről a...
  
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Ördög Nóráék balatonakarattyai kisboltja hatalmas forgalmat bonyolít. A kicsi utca, ahol a bolt található most tele van parkoló autóval. A környék lakói nyílt levelet írtak, amely utá...
  
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
A szörnyű tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok, ugyanis a szülők igen ellentmondásos történetet adtak elő a rendőröknek hároméves kisfiuk kínkeserves haláláról. A 21 év...
  
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek. A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a j...
  
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
A programot a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) gondozza. Egy, az iparágra szakosodott álláskereső oldalt is létrehoztak. A koronavírus-járvány miatt állás...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották
A világ legfinomabb csokoládéiról általában olyan országok jutnak eszünkbe, mint Belgium, Svájc és Hollandia. A cukrászat mestermûveinek számító pralinék, trüffelek, és bonbonok alapanyagának döntõ többsége azonban nem Nyugat-Európából származik, hanem Afrikából.

Márpedig óriási ellentmondás feszül abban, hogy az egyik legkeresettebb luxustermék a világ legnyomorúságosabb területeibõl gyökeredzik. A csokoládéipar ugyanis egy olyan komplex beszerzési láncolatban vergõdik, amelynek a legalján a kakaót megtermelõ gazdák állnak.

A kakaó földrajzilag nagyon szûk határon belül képes megteremni, a globális termelés mintegy kétharmada Nyugat-Afrikából származik – közelebbrõl Ghánából és Elefántcsontpartról.

Ezekben az országokban a kakaóbab-termelés adja a legnagyobb bevételt, valamint a legtöbb munkahelyet is – Elefántcsontpart lakóinak kétharmada dolgozik így vagy úgy az iparágban.

A kakaófa gyümölcsével nekünk európaiaknak nem sok kapcsolatunk van, maximum fotón találkozunk vele. Más mezõgazdasági termékekkel ellentétben, a kakaóbab betakarítását és feldolgozását jellemzõen még mindig középkori módszerekkel végzik. A gépesítés és a fejlesztések elmaradásának jóformán egyetlen oka van: az olcsó, kizsákmányolható munkaerõ.

A munkások még mindig machetével vágják le az érett gyümölcsöt, amelybõl kézzel szedik ki a nyálkás kakaóbabot. Ezt követõen banánleveleken hagyják erjedni azt, ezalatt szabadulnak fel az általunk ismert csokoládé ízért felelõs enzimek. A babot ezt követõen a napon szárítják ki.

Bár a kakaótermelõ falvakat körbelengi a csokiillat, ezek rendkívül távoli és elzárt települések, ahol csak nagyon gyér infrastruktúra létezik. Ez pedig rendkívül nehézzé teszi a gazdák alkuhelyzetét, akiknek gyakran nincs választásuk abban, hogy kinek adják el árujukat, jellemzõen közvetítõk intézik a nyers kakaóbab elszállítását.

A rettenetes állapotú földutakon gyakran 4-6 órába is beletelik, mire a kakaóbabbal megrakodott teherautók eljutnak egy nagyobb településre, ráadásul az is benne van a pakliban, hogy kirabolják õket, ezért viszonylag magas árengedményt kérnek az áruért.

Elefántcsontparton létezik egy „kakaóbizottság”, amely rögzít egy minimum árat a kakaónak – ezt a londoni piaci ár egy bizonyos százalékaként határozzák meg. A cél, hogy a termelõknek legalább a létminimumhoz szükséges megélhetést tudják biztosítani; 2018-ban egy kilogramm kakaóbab árát például 1,34 dollárban határozták meg.

Ám tekintve, hogy egy fáról nagyjából egy kilogrammot lehet betakarítani szezononként, és egy átlagos kakaótermelõ 0,78 dollárt keres meg egy nap, a munkások 200 dollár alatti bevételre számíthatnak egy évben, ami jóval a létminimum alatt van – ráadásul sok illegális kereskedõ még a rögzített árat sem fizeti ki kakaóért, de a visszaélések, átverések is gyakoriak.

Ez pedig lesújtó megoldások felé terelte a termelõket, akik arra kényszerülnek, hogy a lehetõ legtöbb kakaót állítsák elõ.

Modern rabszolgaság
Egy 2000-es brit dokumentumfilm például rávilágított, hogy a kakaótermelõ országokban gyakorlatilag modern rabszolgaságot teremtett a nyomor, és nem ritkán olyan gyerekeket dolgoztatnak az ültetvényeken, akik emberkereskedelem útján kerültek a gazdákhoz.

Arról, hogy hány gyerek érintett, nehéz pontos számokat találni, és a kizsákmányolás mértéke is vegyes – van, amikor a szülõk küldik el dolgozni a gyereket a plusz bevételért, de olyan is, amikor tényleges rabszolgatartásról beszélhetünk.

Persze léteznek egyezmények, amelyek elítélik a gyermekmunkát és deklarálják, hogy nem vásárolnak olyan alapanyagot, amely elõállításában gyerekeket dolgoztattak. A Fair Trade-hez hasonló, ám kevésbé szigorú UTZ programban részt vevõ gazdálkodók például akkor láthatják el a hitelesített logóval a termékeiket, ha biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremtenek, amelyben nem dolgoztatnak gyerekeket. Ezért cserébe magasabb áron értékesíthetik a termékeiket.

Bár elvileg az elõírások betartatását független szervezetek ellenõrzik, Miki Mistraty 2014-es Shady Chocolate címû dokumentumfilmjében talált olyan gyerekmunkásokat, akik papíron UTZ hitelesítéssel rendelkezõ farmon dolgoztak.

Ám ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség ilyen programokra, hanem azt, hogy a törvényeket nincs, aki betartassa az olyan helyeken, mint Elefántcsontpart.

De nem csak a gyermekmunka és a rabszolgaság nyomja rá bélyegét a kakaótermelésre: Elefántcsontpart erdõségeinek 80 százalékát vesztette el 1990 óta, nagyrészt a földmûvesek pusztítása miatt, akik újabb földeken akarnak termelni. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még a nemzeti parkok sem jelentenek biztonságot, a védett Cavally erdõt például folyamatosan gyérítik a földmûvelõk, így sok helyen már csak elszenesedett facsonkokat találni – meg persze rengeteg kakaófát.

A nagy 2016-os kakaósokk
A közvetítõk szövetkezeteknek adják el a kakaóbabot, amit ezután még nagyobb játékosoknak értékesítenek tovább. A hajóra rakodott áru végül a világ néhány kakaó-kereskedõ megavállalatához kerül, akik elkezdik a kakaó feldolgozását (kakaóvajjá, kakaóporrá).

Mivel az üzletág mindössze 4-5 nagyvállalat kezében összpontosul, tulajdonképpen az õ döntéseiken múlik, milyen árat fizetnek a kakaótermelõ országoknak. Márpedig az 1970-es években még 5700 dolláros áron tetõzött a kakaóbab tonnájának ára – ezzel szemben, manapság ennek kevesebb, mint egyharmadát fizetik. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy 1 dollár jóval többet ért 50 éve, mint most.

Különösen erõteljes volt a visszaesés 2016-ban, amikor a piacon az ázsiai kereslet növekedését jósolták. Végül ez nem következett be, az afrikai termelés viszont maximális fordulatszámon pörgött, a túltermelés következtében aztán a kakaóbab világpiaci ára egy pillanat alatt beszakadt, aminek a levét leginkább az egyébként is nehéz helyzetben lévõ gazdák itták meg. De hogyan lehetne javítani a földmûvesek helyzetén?

Közvetlen kapcsolatot kell teremteni a termelõkkel
A megoldás egyszerre bonyolult és pofon egyszerû: a fent bemutatott hosszú láncolat helyett, közvetlen kapcsolatot kellene teremteni a csokoládégyártók és a kakaóbabot elõállító termelõk között.

Az elsõ jelentõsebb próbálkozás a különféle hitelesítések bevezetése volt. A már korábban említett UTZ, vagy a Fair Trade-logóval ellátott termékek lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül, olyan árban állapodnak meg a résztvevõk, amely valóban kifejezi az elõállítók anyagi és munkaráfordításait, emellett kizárja a gyermekmunkát.

Utóbbi kifejezetten szigorú feltételeket követel meg a hitelesített termelõktõl, kereskedõktõl, akiket az odaítéléssel foglalkozó szervezetek folyamatosan ellenõriznek. 2017-ben egyébként 1,6 millió termelõ és munkás, valamint 1600 termelõi szervezet volt része a Fair trade-hálózatának a Tudatos Vásárlók Egyesületének kimutatása alapján.

Egy másik pozitív példa, amikor maga a csokoládégyártó veszi kezébe az irányítást, és oldja meg a kakaóbab beszerzését az elõállítóktól – szem elõtt tartva a fenntarthatóságot. Jó példa erre a holland Tonys Chocolonely nevû márka, amelyet a kényszermunka leleplezését követõ közfelháborodás közepette alapítottak meg azzal az ígérettel, hogy a csoki 100 százalékosan rabszolgamunka-mentes lesz.

Ennek érdekében a holland cég közvetlen kapcsolatban van az afrikai termelõkkel, és Elefántcsontparton például 40 százalékkal többet fizetnek az állam által meghatározott minimum árhoz képest.

Ezen az oldalon pedig egy rangsor is elérhetõ, amely megmutatja, hogy mennyire fenntartható forrásból dolgoznak az egyes csokimárkák.

A változáshoz azonban a fogyasztókra is szükség van, és tudatosan olyan termékeket vásárolni, amelyek garantáltan átlátható és fenntartható forrásból származnak. A fogyasztók ugyanis képesek nyomást gyakorolni erre a 103 milliárd dolláros piacra, amit jól mutat, hogy a Tony’s Chocolonely összeállt a világ egyik legnagyobb csokoládégyártójával, a belga Barry Callebaut-val, nyilván azért, mert egyre nagyobb és értékesebb vásárlói tömeget jelentenek azok, akiknek számít a megvásárolt termékek elõélete.
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum