thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.17
THE POST
           
17
Kártérítési botrány: ha Orbán Viktornak lehetősége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt
Ezt olvassák mások:


Pénteken lejárt a határidő, de a gyöngyöspatai önkormányzat nem fizette ki a romáknak járó 100 millió forintos kártérítést. Az érintettek végrehajtást indítanak, hogy hozzájussanak pénzükhöz, de könnyen csapdába eshetnek. Közben a kormány előállt egy olyan ötlettel, amit jogszerűen nem lehet megvalósítani.

Ha Orbán Viktornak lehetősége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt

– ez volt az a mondat, ami miatt 2010-ben a Népszava és Veres János korábbi pénzügyminiszter félmillió forintot fizethetett az ellenzék akkori vezetőjének, Orbán Viktornak, mivel megsértették személyiségi jogait.

Noha azt nem tudjuk, Orbán mit kezdett a "munka nélkül" szerzett pénzzel, azt biztosan mondhatjuk, hogy a Népszava illetve Veres János nem tehetett mást, mint fizetett. "Nem mondhatták, hogy inkább meghívjuk Orbánt vacsorázni" – mondja a párhuzamot felhozó Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf.

Ugyanúgy nonszensz szerinte, amit Orbán illetve a Fidesz kommunikál a szegregáció miatt kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romák ügyében.

Az elmúlt 10 év legcinikusabb mondata volt Orbántól az, hogy a semmiért nem adunk pénzt, hiszen itt arról van szó, hogy az elkülönített diákok olyan oktatást kaptak, amivel semmi esélyük nincs boldogulni az életben.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője két hete kezdte kommunikálni, hogy a gyöngyöspatai önkormányzatot csődbe viszi, ha ki kell fizetni a több tízmilliós kártérítést a korábban a szegregált oktatás miatt pert nyert romák számára (az önkormányzatra 80 millió, a tankerületre 20 millió esik).

Egy nappal január 17-e, vagyis a fizetési határidő előtt állt elő azzal a változattal, hogy pénz helyett természetben kompenzálnák az egykori diákokat. Ahogy a fideszes nyilatkozatok után borítékolható volt, a gyöngyöspatai önkormányzat határidőre nem fizetett, a kompenzációs megoldásra pedig pénteken is ráerősített Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is:

az emberek igazságérzetét és a több mint hatvan érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt az összeget nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként kapják meg, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához.

Más volt a kotta

Bár a helyi roma önkormányzat elnöke szerint gyerekkorukban kellett volna őket normálisan tanítani, önmagában nem elvetendő ötlet az, hogy a képzés elmaradását képzéssel kompenzálják. Csakhogy ebben a fázisban a romáknak megítélt pénzből kormányzati utasításra ezt nem lehet megcsinálni. Hiába akarta ugyanezt a megoldást per során elérni az önkormányzat illetve a tankerület, a bíróságot kötötte a felperesek indítványa – magyarázza Kádár András Kristóf, hozzátéve, hogy "soha nem a perelt fél dönti el, hogy mit kérhetnek tőle”.

Ebben a konkrét esetben annyi volt a bíróság mozgástere, hogy vagy elutasítja a sérelemdíjra vonatkozó beadványt, vagy helyt ad nekit, vagy csökkentett mértékben ítéli meg. Miután megszületett a jogerős ítélet, azt nem tekinthetik semmisnek a pervesztes felek. A Kúria sem dönthet már abban, volt-e szegregáció vagy sem, hiszen erről már 2015-ben ítéletet mondott. A mostani vitát kiváltó per már pusztán a megítélt összeg jogosságáról szól, ebben dönt majd végső fokon a Kúria, várhatóan nyáron.

Azt, hogy kártérítési összeget nem lehet képzésre váltani, nem csak a kormányzat által a "Soros-hálózathoz" sorolt szereplők mondják, hanem a kormánnyal kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolók is. Ebből a helyzetből viszont nagyon nehéz nyerni:

„Itt már nincs jó döntés. Ha nem kapnak semennyi pénzt, az az oldal fog fölrobbanni, ha csak pénzt kapnak, akkor meg a másik” – fogalmaz névtelenséget kérő forrásunk.

Miért pont ezt hinnék el?

Arról semmilyen konkrétum nem hangzott el, hogy a kormány va

gy a Fidesz pontosan hogy gondolta a kártérítési összeg átcsoportosítását, csak annyi hangzott el, hogy a képzések Gyöngyösön lennének.

Egy névtelenséget kérő külsős, de a helyi viszonyokat jól ismerő forrásunk azt magyarázza, ezeknek az embereknek soha semmit nem nyújtottak, így kétli, hogy elhinnék, hogy most majd az érdekükben cselekednek.

„A szegregációs ítélet után ugyanaz maradt az iskola igazgatója, akit nemrég egy anyuka a gyereke bántalmazása miatt fel is jelentett. Ki az a gyöngyöspatai roma, aki bízik a rendszerben, hogy az állam itt olyan oktatási szolgáltatást kínál, ami tényleg értéket képvisel? Ehhez sokkal nagyobb bizalom kell" - fogalmaz forrásunk.

Azzal egyetért, hogy az érintettek jobban járnának, ha tanulnának, de szerinte "ez a lehetőség már elment", a kormányzati szereplők nem veszik figyelembe az évekig tartó elkülönítés okozta károkat. Elmondások szerint többen közülük jóformán helyesen írni és olvasni sem tudnak, a matekról már nem is beszélve.

Elvették a motivációjukat a tanulástól, nem volt sikerélményük az iskolában, mindig is sokadrendűek voltak. Ne csináljunk már úgy, hogy majd 25 évesen beülnek angolt tanulni.

Egykori diákok mesélnek, mit éltek át

Nyilatkozónk szerint lehet, hogy a pénz sok családnál elmegy majd vagy a házukra költik (utóbbit többen mondták a hvg.hu-nak is a múlt héten), de többen szeretnének szakmát szerezni, vagy befejezni az iskolát.

Ha nem romákról lenne szó, ki merné előírni, hogy mire költsék, vagy ne költsék a pénzt? Ez ugyanúgy elnyomás, rasszizmus.

Előbb-utóbb valaki fizet

Próbáltuk Gyöngyöspata fideszes polgármesterét, Hevér Lászlónét elérni, hogy megkérdezzük a kormány felvetéséről és annak gyakorlati kivitelezéséről, de hívásunkra nem reagált. Múlt héten személyesen kerestük fel a polgármesteri hivatalban, de "éppen tárgyalt", így akkor sem tudtunk vele beszélni.

Az elmondások alapján ezzel nem vagyunk egyedül: az érintettekkel sem tárgyal. Ők két hete még abban a hitben éltek, hogy megkapják a pénzüket, most szomorúak és felháborodottak - tudtuk meg Csemer Gézától, a helyi Roma Önkormányazt elnökétől. Azt mondja, a gyerekeket megalázták iskolásként és megalázzák most is. „Orbán Viktor azt mondta, a magyarok igazságérzetét ez az ügy sérti. Akkor mi kik vagyunk? Mi is őrá szavaztunk, minket ki fog megvédeni?"

Minden érintett roma család, akivel Csemer Géza beszélt, végrehajtást indít azért, hogy hozzájusson a pénzéhez. Azt még nem beszélték át, hogy az önkormányzattal vagy a tankerülettel szemben járjanak el, ebben viszont már nem vállalja képviseletüket az eredeti ügyekben eljáró Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány. Farkas Lilla, az alapítvány jogásza szerint ugyanis ez valójában a romáknak sem érdeke, hiszen a Kúria még bármilyen döntést hozhat, ami után esetleg vissza kell fizetni a végrehajtásban megkapott pénzt, vagy annak egy részét.

Farkas Lilla abban sem biztos, hogy a Kúria megerősítő döntése után megkapnák a családok a megítélt összeget, akkor viszont tényleg nincs más út, csak a végrehajtás. Ami viszont a 22-es csapdája: az önkormányzatot nem szabad bedönteni, mert tőle függnek ezek az emberek, az iskolán sem hajthatják be a pénzt, mert ott most is tanulnak diákok, amivel őket veszélyeztetnék. A tankerülettel lehetne egyeztetni, de az igazi megoldás az lenne, ha a költségvetésből fizetnék ki ezt a pénzt.

Előbb-utóbb úgy is be lehet hajtani a pénzt, csak sok ember érdeksérelmével jár együtt.

Láttunk már példát a visszamenőleges jogalkotásra, így technikailag most is tudna a Parlament olyan törvényt hozni, ami alapján nem fizetik ki ezt a pénzt, ez azonban Kádár András Kristóf megítélése szerint alkotmányellenes lenne, és legkésőbb a strasbourgi bíróságon elbukna. „Egy ilyen visszamenőleges hatályú jogszabály, amely jogerős bírósági ítéletet semmisítene meg, mindennel szembe menne, amit egy civilizált jogállamról gondolunk.”
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Óriási bulit csinál a Brexitből Boris Johnson
A NAT körüli káosz miatt közleményt adtak ki neves középiskolák igazgatói
Nem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd
A kormánynak csak most tűnt fel a kormányhivatalok túlterheltsége
23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés Pécs önkormányzatát
Rétvári: a gyöngyöspatai pert indító alapítvány akadályozza a békés egymás mellett élést
Orbán Viktor látványosan rászállt a kormány által börtönbiznisznek nevezett ügyre
Az illetékes hivatalok átminősítik a tájvédelmi területet Mészárosnak kedvezőre
Kamera előtt árulta el, hogyan nyithat tájvédelmi területen Mészáros Lőrinc két homokbányát
Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt
Tömegesen főttek meg élve a kagylók
Kivonultak az ellenzékiek az ülésteremből, az Alkotmánybíróságig meg sem állnak
A templomba még elment Orbán, a Parlamentbe már nem
Orbánon keresztül üzent a magyaroknak Trump
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Hiába az emelés, több ezer forintokat buknak havonta a nyugdíjasok
Folytatja turnéját Elton John, aki sírva hagyta el a színpadot
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
A háború után segített újjáépíteni az országot, most bizonygatnia kell, hogy a Brexit után joga van maradni
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétel: Sejtem, kik lesznek azok, akik a hátamba szúrják a kést
A Fidesz leszavazta a családi pótlék és a gyermekvédelmi támogatások emelését
Száguldozó, balesetet okozó motoros ellen emelt vádat az ügyészség
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Orbán Viktorra is kitér a müncheni biztonságpolitikai jelentés
2 millió helyen szivárog a talajból a metán az Északi-sarkon
Orbán a koronavírus miatt nem szólalt fel a parlamentben
Állapotfelmérések és interaktív bemutatók a Semmelweis Egészségnapokon
Innovatív megoldás a gyermekkori szívbetegségek kezelésében
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Rapvideóban osztja a fóti gyermekotthont bezárni készülő kormányt egy ott lakó állami gondozott srác
Még el sem kezdődött a nemzeti konzultáció, a kormány máris felfüggeszti a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Első nekifutásra kiválóan működött az ellenzéki összefogás parlamenti változata
Én is migráns vagyok, mert nem itt születtem. De nézzük a négereket a tévében, és őket nem szeretnénk
Nagyon jól érzik magukat nálunk az indonéz vendégmunkások
Hadházy belógatott Kövér László mögé egy STOP PROPAGANDA feliratú molinót
Csavarokkal tömött virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Ébresztő! Méhek nélkül éhezés, pusztulás jön!
Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik
Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Frontális ütközés Veszprém megyében, az egyik autó lángol
Titkosítás: óriási változások jönnek a hazai nemzetbiztonság területén
Vajna Timi nyilatkozott, miért vállalta be a TV2 maszkos műsorát
A budapesti Berzsenyi tantestülete is csatlakozik a NAT elleni tiltakozáshoz
Közszolgálat: eddig négyszer ismételték teljes terjedelmében a vasárnapi Orbán-beszédet az M1-en
2011 előtt nem lehetett sokat tudni Mészárosról aztán a leggazdagabb magyar lett
Lopás elkövetőjét keresi a rendőrség! - jelentkezzen aki felismeri
Rendőrségi migrációs összefoglaló : Az elmúlt 72 órában 110 illegális migránst tartóztattak fel
Szarvastetem volt az 51 éves férfi csomagtartójában
Szarvastetem volt az 51 éves férfi a csomagtartójában
Rendőrök akadályozták meg a tűz továbbterjedését Szendrőn
Hazánkban ma hatvanötezren vadásznak
Együttl*étre kényszerítette a 17 éves gyakornokot a győri szakács
28 fok volt Franciaországban
Újabb 99 koronavírus-fertőzött a lezárt hajón
Fegyveres rablók vittek el Hongkongban hatszáz guriga vécépapírt
Közel 4 százalékponttal csökkent egy év alatt az államadósság
Ide is nézhetne a miniszterelnökünk. Pici probléma ez, de nagy lesz belőle
10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót
Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen
Vádat emeltek tizennégy egykori önkormányzati képviselő ellen
Rasszista bűnöző mondta azt, amit Orbán az évértékelőjében idézett
Egy évig árulta 13 éves lánya testét egy kiskunhalasi férfi 5-15 ezer forintért
Hiller István támogatja, hogy legyen nő társelnöke pártjának, mert ráció mellett szükség van érzelmekre is
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Nagyot üt a gyárbezárás Borsodban
Ceglédi halálos gázolás: az ügyészség nem iparkodik
A természettudományos oktatásra is lecsap a Nat
Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Saját kislányát bocsátotta áruba egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért a haverjától alkalmanként
Egy finn erdőben találták meg a 47 éve Amerikában elhagyott gyűrűt
Sebestyén Balázs a TV2 jelmezein röhög
Megdőlhet a melegrekord hétfőn
Koronavírus: 70 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma
Nem adhatják ki a szülőknek a tájékoztatást a gyerekük iskolaérettségi vizsgálatáról
Bezuhant a japán gazdaság, miután 10 százalékra emelték az áfát
Németh Kristóf könnyek között vette át Gesztesi szerepét
Mosonmagyaróvár: búcsúlevelet hagyott apa és lánya mielőtt....
Hosszú Katinka dokumentumfilmje: Ez az én filmem, hadd döntsem el, ki kap szerepet benne
Veszprém megye: egy 13 éves lány azt állítja, hogy bántalmazta őt két fiú barátja
Kecskeméti tragédia: Hallottam a szirénát, tudtam, hogy baj van
10 milliós nyomravezetői díj az eltűnt anyáért – A kisgyermekét hagyta egyedül úgy sejtik már nem él
Rendőrsorfal választotta el a fáklyás szélsőjobboldaliakat és a dühös romákat Sályon
58 millió emberre terjesztik ki a kínai karantént
Klímaváltozás deLuxe: helikopterrel szállítják a havat egy francia sítelepre
Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról
Mészáros Lőrinc: én mindig sikeres vállalkozó leszek
Videón a kassai százmilliós ékszerrablás
Orbán: A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány
Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén
Orbán bezöldült: a folyóinkat megvédjük külföldről idehozott hulladékoktól
Jön a Zöld Államkötvény: a kormány vállalja hogy a pénzt csak klímabarát programokra fordítja
Orbán: minden újszülött után tíz új fát ültetnek az országban
Koronavírus: Megkezdték az amerikaiak evakuálását az óceánjáróról
Szívecskés folttal a fején született a Valentin-napi borjú
Gyurcsány Ferenc megmutatta, mit csinált Orbán évértékelő beszéde alatt
Több százan tüntetnek Miskolcon
Lövöldözött egy férfi a tatabányai lakótelepen
Hosszú Katinka rengeteg gyereket tett boldoggá Kecskeméten
Orbán Viktor nagy bejelentés: komoly változások jönnek Magyarországon
Kifelé a nácikkal – skandálta a német harmadosztályú meccs közönsége, miután egy néző rasszista megjegyzést tett egy fekete játékosra
Játék közben mellkason lőtte öccsét egy 15 éves lány
Koronavírus: hatvanmillió kínai nem ülhet autóba
Nem tudta, hogy terhes, az út szélén szülte meg gyerekét
Koronavírus: újabb országban halt meg egy ember, aki nem is járt Kínában
Koronavírus: Franciaországban is egyre több a fertőzött
Riasztóan kevesen szavaznak a dunaújvárosi körzetben
Orbán a klímaváltozást tartja rendszere igazi ellenfelének
Egyre nagyobb a NAT elleni tiltakozás
Buszokkal takarják a Várkert Bazárt, Orbán évértékelőjének helyszínét
Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak
Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből
A magyarok is Kína miatt fulladnak bele a szemétbe: kivégezték az újrahasznosítás rendszerét
Vörös kód - Tombol a gyilkos Dennis vihar
Kecskeméti tragédia: kislányok haltak meg a balesetben
Fotót közöltek Kobe Bryant és lánya sírhelyéről, itt nyugszanak
Orbán Viktor az évértékelőn: Riadót kell fújnom
Orbán: Nincs olyan, hogy liberális, az a diplomás kommunista
Vasárnaptól kamerákkal számolják a turistákat Velencében
Senki sem tud úgy évet értékelni, mint Orbán Viktor
Bayer Zsolti közérdekből kiváncsi
A Pesti Srácok tüntetést szervez a kibersztálinizmus ellen
Orbán kíváncsi a saját véleményére
Kórházi mesekönyvet készít a Bethesda kórház, minden segítséget örömmel vesznek!
Emag-sztorik erős idegzetűeknek
Az eMag továbbra is a trükkös leértékelések nagymestere
Egy újabb olvasónk, aki nem azt kapta kézhez, mint amiért fizetett
Súlyos beteg lettél? Ezeket a támogatásokat igényelheted!
Ezek a tünetek daganatos betegségeket jelezhetnek
Bódi Sylvi üzent a gyűlölködőknek a ferdeszeműzős posztja után
Így szabadították ki a Váci úton villanyoszlopra csavarodott autóból a sérülteket - videó
Kiengedték a Vuhanból hazahozott, karanténban megfigyelt magyarokat
Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt
6000 éves sírokat tártak fel a Nílus deltájában
Meghalt Tímár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke
Autó és vonat ütközött, ketten meghaltak Kecskeméten
Sakálok merészkedtek egy pécsi játszótér közelébe
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum