Csatlakozz hozzánk facebookon
Kártérítési botrány: ha Orbán Viktornak lehetõsége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt  Pénteken lejárt a határidõ, de a gyöngyöspatai önkormányzat nem fizette ki a romáknak járó 100 millió forintos kártérítést. Az érintettek végrehajtást indítanak, hogy hozzájussanak pénzükhöz, de könnyen csapdába eshetnek. Közben a kormány elõállt egy olyan ötlettel, amit jogszerûen nem lehet megvalósítani.

Ha Orbán Viktornak lehetõsége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt

– ez volt az a mondat, ami miatt 2010-ben a Népszava és Veres János korábbi pénzügyminiszter félmillió forintot fizethetett az ellenzék akkori vezetõjének, Orbán Viktornak, mivel megsértették személyiségi jogait.

Noha azt nem tudjuk, Orbán mit kezdett a "munka nélkül" szerzett pénzzel, azt biztosan mondhatjuk, hogy a Népszava illetve Veres János nem tehetett mást, mint fizetett. "Nem mondhatták, hogy inkább meghívjuk Orbánt vacsorázni" – mondja a párhuzamot felhozó Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf.

Ugyanúgy nonszensz szerinte, amit Orbán illetve a Fidesz kommunikál a szegregáció miatt kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romák ügyében.

Az elmúlt 10 év legcinikusabb mondata volt Orbántól az, hogy a semmiért nem adunk pénzt, hiszen itt arról van szó, hogy az elkülönített diákok olyan oktatást kaptak, amivel semmi esélyük nincs boldogulni az életben.

Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje két hete kezdte kommunikálni, hogy a gyöngyöspatai önkormányzatot csõdbe viszi, ha ki kell fizetni a több tízmilliós kártérítést a korábban a szegregált oktatás miatt pert nyert romák számára (az önkormányzatra 80 millió, a tankerületre 20 millió esik).

Egy nappal január 17-e, vagyis a fizetési határidõ elõtt állt elõ azzal a változattal, hogy pénz helyett természetben kompenzálnák az egykori diákokat. Ahogy a fideszes nyilatkozatok után borítékolható volt, a gyöngyöspatai önkormányzat határidõre nem fizetett, a kompenzációs megoldásra pedig pénteken is ráerõsített Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára is:

az emberek igazságérzetét és a több mint hatvan érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt az összeget nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként kapják meg, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához.

Más volt a kotta

Bár a helyi roma önkormányzat elnöke szerint gyerekkorukban kellett volna õket normálisan tanítani, önmagában nem elvetendõ ötlet az, hogy a képzés elmaradását képzéssel kompenzálják. Csakhogy ebben a fázisban a romáknak megítélt pénzbõl kormányzati utasításra ezt nem lehet megcsinálni. Hiába akarta ugyanezt a megoldást per során elérni az önkormányzat illetve a tankerület, a bíróságot kötötte a felperesek indítványa – magyarázza Kádár András Kristóf, hozzátéve, hogy "soha nem a perelt fél dönti el, hogy mit kérhetnek tõle”.

Ebben a konkrét esetben annyi volt a bíróság mozgástere, hogy vagy elutasítja a sérelemdíjra vonatkozó beadványt, vagy helyt ad nekit, vagy csökkentett mértékben ítéli meg. Miután megszületett a jogerõs ítélet, azt nem tekinthetik semmisnek a pervesztes felek. A Kúria sem dönthet már abban, volt-e szegregáció vagy sem, hiszen errõl már 2015-ben ítéletet mondott. A mostani vitát kiváltó per már pusztán a megítélt összeg jogosságáról szól, ebben dönt majd végsõ fokon a Kúria, várhatóan nyáron.

Azt, hogy kártérítési összeget nem lehet képzésre váltani, nem csak a kormányzat által a "Soros-hálózathoz" sorolt szereplõk mondják, hanem a kormánnyal kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolók is. Ebbõl a helyzetbõl viszont nagyon nehéz nyerni:

„Itt már nincs jó döntés. Ha nem kapnak semennyi pénzt, az az oldal fog fölrobbanni, ha csak pénzt kapnak, akkor meg a másik” – fogalmaz névtelenséget kérõ forrásunk.

Miért pont ezt hinnék el?

Arról semmilyen konkrétum nem hangzott el, hogy a kormány vagy a Fidesz pontosan hogy gondolta a kártérítési összeg átcsoportosítását, csak annyi hangzott el, hogy a képzések Gyöngyösön lennének.

Egy névtelenséget kérõ külsõs, de a helyi viszonyokat jól ismerõ forrásunk azt magyarázza, ezeknek az embereknek soha semmit nem nyújtottak, így kétli, hogy elhinnék, hogy most majd az érdekükben cselekednek.

„A szegregációs ítélet után ugyanaz maradt az iskola igazgatója, akit nemrég egy anyuka a gyereke bántalmazása miatt fel is jelentett. Ki az a gyöngyöspatai roma, aki bízik a rendszerben, hogy az állam itt olyan oktatási szolgáltatást kínál, ami tényleg értéket képvisel? Ehhez sokkal nagyobb bizalom kell" - fogalmaz forrásunk.

Azzal egyetért, hogy az érintettek jobban járnának, ha tanulnának, de szerinte "ez a lehetõség már elment", a kormányzati szereplõk nem veszik figyelembe az évekig tartó elkülönítés okozta károkat. Elmondások szerint többen közülük jóformán helyesen írni és olvasni sem tudnak, a matekról már nem is beszélve.

Elvették a motivációjukat a tanulástól, nem volt sikerélményük az iskolában, mindig is sokadrendûek voltak. Ne csináljunk már úgy, hogy majd 25 évesen beülnek angolt tanulni.

Egykori diákok mesélnek, mit éltek át

Nyilatkozónk szerint lehet, hogy a pénz sok családnál elmegy majd vagy a házukra költik (utóbbit többen mondták a hvg.hu-nak is a múlt héten), de többen szeretnének szakmát szerezni, vagy befejezni az iskolát.

Ha nem romákról lenne szó, ki merné elõírni, hogy mire költsék, vagy ne költsék a pénzt? Ez ugyanúgy elnyomás, rasszizmus.

Elõbb-utóbb valaki fizet

Próbáltuk Gyöngyöspata fideszes polgármesterét, Hevér Lászlónét elérni, hogy megkérdezzük a kormány felvetésérõl és annak gyakorlati kivitelezésérõl, de hívásunkra nem reagált. Múlt héten személyesen kerestük fel a polgármesteri hivatalban, de "éppen tárgyalt", így akkor sem tudtunk vele beszélni.

Az elmondások alapján ezzel nem vagyunk egyedül: az érintettekkel sem tárgyal. Õk két hete még abban a hitben éltek, hogy megkapják a pénzüket, most szomorúak és felháborodottak - tudtuk meg Csemer Gézától, a helyi Roma Önkormányazt elnökétõl. Azt mondja, a gyerekeket megalázták iskolásként és megalázzák most is. „Orbán Viktor azt mondta, a magyarok igazságérzetét ez az ügy sérti. Akkor mi kik vagyunk? Mi is õrá szavaztunk, minket ki fog megvédeni?"

Minden érintett roma család, akivel Csemer Géza beszélt, végrehajtást indít azért, hogy hozzájusson a pénzéhez. Azt még nem beszélték át, hogy az önkormányzattal vagy a tankerülettel szemben járjanak el, ebben viszont már nem vállalja képviseletüket az eredeti ügyekben eljáró Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyerekekért Alapítvány. Farkas Lilla, az alapítvány jogásza szerint ugyanis ez valójában a romáknak sem érdeke, hiszen a Kúria még bármilyen döntést hozhat, ami után esetleg vissza kell fizetni a végrehajtásban megkapott pénzt, vagy annak egy részét.

Farkas Lilla abban sem biztos, hogy a Kúria megerõsítõ döntése után megkapnák a családok a megítélt összeget, akkor viszont tényleg nincs más út, csak a végrehajtás. Ami viszont a 22-es csapdája: az önkormányzatot nem szabad bedönteni, mert tõle függnek ezek az emberek, az iskolán sem hajthatják be a pénzt, mert ott most is tanulnak diákok, amivel õket veszélyeztetnék. A tankerülettel lehetne egyeztetni, de az igazi megoldás az lenne, ha a költségvetésbõl fizetnék ki ezt a pénzt.

Elõbb-utóbb úgy is be lehet hajtani a pénzt, csak sok ember érdeksérelmével jár együtt.

Láttunk már példát a visszamenõleges jogalkotásra, így technikailag most is tudna a Parlament olyan törvényt hozni, ami alapján nem fizetik ki ezt a pénzt, ez azonban Kádár András Kristóf megítélése szerint alkotmányellenes lenne, és legkésõbb a strasbourgi bíróságon elbukna. „Egy ilyen visszamenõleges hatályú jogszabály, amely jogerõs bírósági ítéletet semmisítene meg, mindennel szembe menne, amit egy civilizált jogállamról gondolunk.”

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
A nagy népszerűségnek örvendő Nyerő páros című műsorban napról napra komolyabb balhék keletkeznek a versenyzők között, ami már a kommentelőket sem kerüli el: most épp Dér Heni az e...
  
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Gyászol a televíziós szakma. Szomorú hírt jelentette be a televíziós műsorokat gyártó Show & Game Produkció. 46 éves korában elhunyt szeretett kollégájuk, Várhidy Zsófia. "A gyász...
  
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Autóbalesetet szenvedett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki egy villamossal ütközött autójával a Parlamentnél. A politikus a Facebook-oldalán írta le, mi történt. Szerencsére senk...
  
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
A Népszava hívja fel a figyelmet a DK-s parlamenti képviselő, Sebián-Petrovszki László kérdésére, és Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszára, a gyanúsan drága l...
  
Müller Cecília: Az a célunk, hogy működjön Magyarország
Nem célozzák a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztését, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az a célunk, hogy működjön Magyarország, mű...
  
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
A novemberi választáshoz közeledve élesedik az amerikai elnökválasztási kampány, és folyamatosan kerülnek nyilvánosságra új információk a jelöltekről, köztük néhány szó szerint h...
  
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt. Az elmú...
  
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Augusztusban javultak a munkaerőpiaci adatok, ahogy a gazdaság elkezdett kimászni a járvány első hulláma okozta gödörből. Azonban a második hullám miatt ősszel, sőt 2021 elején várhat...
  
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Vádat emelt az ügyészség mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum vezetője, illetve Szarvas Koppány Bendegúz, szintén momentumos politikus ellen. A vád nem csekély: hivatalos személy...
  
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Az önkormányzati választás óta állítólag pánik van a Fideszben, mert a méréseik szerint nem túl népszerűek a fiatalok körében. Erre egy csomó válasz született a párt részéről. P...
  
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
Krisztina és tízéves lánya, Pálma egy 19 négyzetméteres zugban élt együtt idén januárig, amikor a gyámhatóság egy csütörtöki napon váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevel...
  
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Kedd reggel hozta nyilvánosságra a magyar kormány Orbán Viktor levelét, amiben Ursula Von Der Leyen bizottsági elnöknek arról írt, hogy Vera Jourová biztosnak távoznia kell hivatalából. A...
  
Tűz volt egy józsefvárosi iskolában
A diákok időben elhagyták az intézményt. Tűz ütött ki Budapesten, a VIII. kerületi Deák Diák Általános Iskola tetőterében, a kazánházban kedd reggel. A négyemeletes épületnek cs...
  
Atlétikai emlékversenyt rendeznek 3,2 milliárdért
Évente 800 millió forinttal támogatja a kormány az emlékverseny megrendezését. A 2006-ban elhunyt ismert sportriporter, volt rövidtávfutó, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori főt...
  
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
64 százalékkal nyerte a vasárnapi önkormányzati választást egy romániai falu, Deveselu polgármestere, aki két héttel korábban, szeptember 15-én meghalt koronavírus-fertőzésben. A hivat...
  
Varga Judit tollat ragadott mert az EU Bizottság alelnöke Magyarországot beteg demokráciának nevezte
Speciális karakterekben gazdag üzenetben támadta az igazságügy miniszter Věra Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét a Spiegel német hetilapban nemrég megjelent interjúja miatt. A min...
  
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Meghalt az a csurgói nő, akit sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek idén májusban a Szigetvári Kórházban – tudta meg az RTL Klub. A híradónak a kórház igazgatója megerősítette: ...
  
Magyar botrány: Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt
Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt, de az eltűnt pénzt, amit ezekre kaptak, az önkormányzatnak kell visszafizetnie. Állami segítséget sem kap a település, pedig akad olyan...
  
Botrány: Ferihegyi dolgozók árulhattak kábítószert
A rendőrség kiporciózott kokaint talált a házkutatások során. A Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség hat embert fogott el az elmúlt napokban, kettőt kábítószer bir...
  
Aggódnak a rajongók: jó ideje semmit nem tudni Sas Józsefről
Egyre nagyobb az aggodalom a rajongók körében, akik már jó ideje nem hallhattak Sas József állapotáról: mint kiderült, a csöndbe burkolózó kabarékirályról a legközelebbi barátai sem ...
  
Százmilliós nagyságrendű jegybevétel-kiesésről beszélt Ákos
Budapest — Tavaly decemberben zsinórban ötödször töltötte meg a Budapest Sportarénát hazánk legsikeresebb könnyűzenésze, Kovács Ákos (52), aki idén is oda várta sok ezer rajongóját...
  
Óriási a baj: ellepték Magyarország nagyvárosait a rágcsálók
Magyarország — Olvasóink beszámolója szerint Budapest egyre több kerületében bukkannak fel, ott vannak a zöldövezetek, óvodák, iskolák közelében, de a Deák Ferenc és a Jászai Mari t...
  
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, de most el kell hagynia Magyarországot
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, ám a kinti törvények miatt hamarosan vissza kell térnie az Egyesült Államokba. Timinek nagyon sok időt kell Amerikában ...
  
Orbánt szerint nem csak Őt sértette meg az EU, hanem Magyarországot és a magyar embereket is
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései ...
  
Orbán levél az EU-nak: Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései ...
  
Orbán levelet írt az EU-nak: ezt követeli
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései ...
  
1,5 millió forinttal támogatja Iványi Gábor egyesületét a IX. kerület polgármestere
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere 1,5 millió forinttal támogatja Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét a polgármesteri keretéből, erről írt Facebook-oldalán hétfő este...
  
Az Európai Bizottság alelnöke csúnyát mondott Orbán Viktorról, aztán jött Varga Judit...
Varga Judit igazságügyi miniszter szerint Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke megsértette Magyarországot és annak összes polgárát, amikor a Spiegelnek adott interjújában azt mond...
  
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Orbán járvány idején is fűteni igyekszik az ideológiai háborút, hogy éberen tartsa saját táborát. A vírus elleni védekezésben a kormány számára most már a gazdasági szempon...
  
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Ursula Von Der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben felszólította, hogy váltsa le Vera Jourovát, a jogállamisági ügyekért is felelős...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Kártérítési botrány: ha Orbán Viktornak lehetõsége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt


Pénteken lejárt a határidõ, de a gyöngyöspatai önkormányzat nem fizette ki a romáknak járó 100 millió forintos kártérítést. Az érintettek végrehajtást indítanak, hogy hozzájussanak pénzükhöz, de könnyen csapdába eshetnek. Közben a kormány elõállt egy olyan ötlettel, amit jogszerûen nem lehet megvalósítani.

Ha Orbán Viktornak lehetõsége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt

– ez volt az a mondat, ami miatt 2010-ben a Népszava és Veres János korábbi pénzügyminiszter félmillió forintot fizethetett az ellenzék akkori vezetõjének, Orbán Viktornak, mivel megsértették személyiségi jogait.

Noha azt nem tudjuk, Orbán mit kezdett a "munka nélkül" szerzett pénzzel, azt biztosan mondhatjuk, hogy a Népszava illetve Veres János nem tehetett mást, mint fizetett. "Nem mondhatták, hogy inkább meghívjuk Orbánt vacsorázni" – mondja a párhuzamot felhozó Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf.

Ugyanúgy nonszensz szerinte, amit Orbán illetve a Fidesz kommunikál a szegregáció miatt kártérítésre jogosult gyöngyöspatai romák ügyében.

Az elmúlt 10 év legcinikusabb mondata volt Orbántól az, hogy a semmiért nem adunk pénzt, hiszen itt arról van szó, hogy az elkülönített diákok olyan oktatást kaptak, amivel semmi esélyük nincs boldogulni az életben.

Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje két hete kezdte kommunikálni, hogy a gyöngyöspatai önkormányzatot csõdbe viszi, ha ki kell fizetni a több tízmilliós kártérítést a korábban a szegregált oktatás miatt pert nyert romák számára (az önkormányzatra 80 millió, a tankerületre 20 millió esik).

Egy nappal január 17-e, vagyis a fizetési határidõ elõtt állt elõ azzal a változattal, hogy pénz helyett természetben kompenzálnák az egykori diákokat. Ahogy a fideszes nyilatkozatok után borítékolható volt, a gyöngyöspatai önkormányzat határidõre nem fizetett, a kompenzációs megoldásra pedig pénteken is ráerõsített Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára is:

az emberek igazságérzetét és a több mint hatvan érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt az összeget nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként kapják meg, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához.

Más volt a kotta

Bár a helyi roma önkormányzat elnöke szerint gyerekkorukban kellett volna õket normálisan tanítani, önmagában nem elvetendõ ötlet az, hogy a képzés elmaradását képzéssel kompenzálják. Csakhogy ebben a fázisban a romáknak megítélt pénzbõl kormányzati utasításra ezt nem lehet megcsinálni. Hiába akarta ugyanezt a megoldást per során elérni az önkormányzat illetve a tankerület, a bíróságot kötötte a felperesek indítványa – magyarázza Kádár András Kristóf, hozzátéve, hogy "soha nem a perelt fél dönti el, hogy mit kérhetnek tõle”.

Ebben a konkrét esetben annyi volt a bíróság mozgástere, hogy vagy elutasítja a sérelemdíjra vonatkozó beadványt, vagy helyt ad nekit, vagy csökkentett mértékben ítéli meg. Miután megszületett a jogerõs ítélet, azt nem tekinthetik semmisnek a pervesztes felek. A Kúria sem dönthet már abban, volt-e szegregáció vagy sem, hiszen errõl már 2015-ben ítéletet mondott. A mostani vitát kiváltó per már pusztán a megítélt összeg jogosságáról szól, ebben dönt majd végsõ fokon a Kúria, várhatóan nyáron.

Azt, hogy kártérítési összeget nem lehet képzésre váltani, nem csak a kormányzat által a "Soros-hálózathoz" sorolt szereplõk mondják, hanem a kormánnyal kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolók is. Ebbõl a helyzetbõl viszont nagyon nehéz nyerni:

„Itt már nincs jó döntés. Ha nem kapnak semennyi pénzt, az az oldal fog fölrobbanni, ha csak pénzt kapnak, akkor meg a másik” – fogalmaz névtelenséget kérõ forrásunk.

Miért pont ezt hinnék el?

Arról semmilyen konkrétum nem hangzott el, hogy a kormány vagy a Fidesz pontosan hogy gondolta a kártérítési összeg átcsoportosítását, csak annyi hangzott el, hogy a képzések Gyöngyösön lennének.

Egy névtelenséget kérõ külsõs, de a helyi viszonyokat jól ismerõ forrásunk azt magyarázza, ezeknek az embereknek soha semmit nem nyújtottak, így kétli, hogy elhinnék, hogy most majd az érdekükben cselekednek.

„A szegregációs ítélet után ugyanaz maradt az iskola igazgatója, akit nemrég egy anyuka a gyereke bántalmazása miatt fel is jelentett. Ki az a gyöngyöspatai roma, aki bízik a rendszerben, hogy az állam itt olyan oktatási szolgáltatást kínál, ami tényleg értéket képvisel? Ehhez sokkal nagyobb bizalom kell" - fogalmaz forrásunk.

Azzal egyetért, hogy az érintettek jobban járnának, ha tanulnának, de szerinte "ez a lehetõség már elment", a kormányzati szereplõk nem veszik figyelembe az évekig tartó elkülönítés okozta károkat. Elmondások szerint többen közülük jóformán helyesen írni és olvasni sem tudnak, a matekról már nem is beszélve.

Elvették a motivációjukat a tanulástól, nem volt sikerélményük az iskolában, mindig is sokadrendûek voltak. Ne csináljunk már úgy, hogy majd 25 évesen beülnek angolt tanulni.

Egykori diákok mesélnek, mit éltek át

Nyilatkozónk szerint lehet, hogy a pénz sok családnál elmegy majd vagy a házukra költik (utóbbit többen mondták a hvg.hu-nak is a múlt héten), de többen szeretnének szakmát szerezni, vagy befejezni az iskolát.

Ha nem romákról lenne szó, ki merné elõírni, hogy mire költsék, vagy ne költsék a pénzt? Ez ugyanúgy elnyomás, rasszizmus.

Elõbb-utóbb valaki fizet

Próbáltuk Gyöngyöspata fideszes polgármesterét, Hevér Lászlónét elérni, hogy megkérdezzük a kormány felvetésérõl és annak gyakorlati kivitelezésérõl, de hívásunkra nem reagált. Múlt héten személyesen kerestük fel a polgármesteri hivatalban, de "éppen tárgyalt", így akkor sem tudtunk vele beszélni.

Az elmondások alapján ezzel nem vagyunk egyedül: az érintettekkel sem tárgyal. Õk két hete még abban a hitben éltek, hogy megkapják a pénzüket, most szomorúak és felháborodottak - tudtuk meg Csemer Gézától, a helyi Roma Önkormányazt elnökétõl. Azt mondja, a gyerekeket megalázták iskolásként és megalázzák most is. „Orbán Viktor azt mondta, a magyarok igazságérzetét ez az ügy sérti. Akkor mi kik vagyunk? Mi is õrá szavaztunk, minket ki fog megvédeni?"

Minden érintett roma család, akivel Csemer Géza beszélt, végrehajtást indít azért, hogy hozzájusson a pénzéhez. Azt még nem beszélték át, hogy az önkormányzattal vagy a tankerülettel szemben járjanak el, ebben viszont már nem vállalja képviseletüket az eredeti ügyekben eljáró Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyerekekért Alapítvány. Farkas Lilla, az alapítvány jogásza szerint ugyanis ez valójában a romáknak sem érdeke, hiszen a Kúria még bármilyen döntést hozhat, ami után esetleg vissza kell fizetni a végrehajtásban megkapott pénzt, vagy annak egy részét.

Farkas Lilla abban sem biztos, hogy a Kúria megerõsítõ döntése után megkapnák a családok a megítélt összeget, akkor viszont tényleg nincs más út, csak a végrehajtás. Ami viszont a 22-es csapdája: az önkormányzatot nem szabad bedönteni, mert tõle függnek ezek az emberek, az iskolán sem hajthatják be a pénzt, mert ott most is tanulnak diákok, amivel õket veszélyeztetnék. A tankerülettel lehetne egyeztetni, de az igazi megoldás az lenne, ha a költségvetésbõl fizetnék ki ezt a pénzt.

Elõbb-utóbb úgy is be lehet hajtani a pénzt, csak sok ember érdeksérelmével jár együtt.

Láttunk már példát a visszamenõleges jogalkotásra, így technikailag most is tudna a Parlament olyan törvényt hozni, ami alapján nem fizetik ki ezt a pénzt, ez azonban Kádár András Kristóf megítélése szerint alkotmányellenes lenne, és legkésõbb a strasbourgi bíróságon elbukna. „Egy ilyen visszamenõleges hatályú jogszabály, amely jogerõs bírósági ítéletet semmisítene meg, mindennel szembe menne, amit egy civilizált jogállamról gondolunk.”
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, de most el kell hagynia Magyarországot
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer TV
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Közel félmillió euróért vásárol festményeket a jegybank
Orbán nyert: Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot a német kormány az EU-s pénzek kiosztásánál
Óriási a botrány - egy szegedi önkormányzati képviselőt vett őrizetbe a rendőrség
Újabb tervekkel állt elő Matolcsy: évi 20 ezerrel több magyar szülessen
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Egymillió forintot adományoz Iványiéknak a Mazsihisz
Óriási fogás: 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, orvosi eszközöket foglaltak le
Meghalt a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét sóoldat helyett
Orbán: sok pénzt hagytunk a budapesti vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Elképesztő gyűrűt kapott Hajdú Péter szerelme
Müller Cecília vitaminok szedését, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését és pszichés támogatást javasol.
Műtétek maradnak el - Újra beázott a szülészet a magyar Kórházban
Orbán Viktor Becsehelyre látogatott, csak a polgármesternek elfelejtettek szólni
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Szijjártó: Marad a határzár
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Már több száz büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt
Trump botrány: lebukott pénzügyi trükkök és lehúzások
Dopeman beleállt Fluor Tomiba
Tiborcz cége vette meg az egykori Fonográf-klubot
A Fidesz jelöltje győzött Mohácson
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Áron alul vitte a belvárosi üzlethelyiséget a fideszes képviselő lánya
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Trump a lányát akarta megtenni alelnöknek
Orbán Viktor az ENSZ-nek: Önöknek nemcsak nagyszerű múltja van, de szép jövő előtt is állnak
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
Mészáros Lőrinc: focicsapata és a villája mellé egy szállodás céget is beszerzett
41 millióért jutott belvárosi üzlethelyiséghez a fideszes önkormányzati képviselő lánya
Magyar botrány: Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt
Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett DE....
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Korlátozza az online vásárlásokat a Tesco Magyarországon
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Orbán: járja a kórházakat, ezért tudja, hogy van mindenhol orvos és nővér, elegendő eszköz is
Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump
Orbánt szerint nem csak Őt sértette meg az EU, hanem Magyarországot és a magyar embereket is
Vadon Jani és Rákóczi Feri is karanténba megy
Maruzsa: 41 ezer digitális hőmérőt osztanak ki és hőkapukat szerelnek fel
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum